hamradioshop.ro
Articole > Radioamatorism - opinii Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

CENTENAR 2018

Adrian Stoicescu YO5BFJ

Stimati prieteni,

Am simtit nevoia sa scriu aceste randuri avand senzatia ca trebuie explicata mai detaliat propunerea noastra, a A.J.R. Alba, privind Marea Sarbatoare ce va veni anul viitor. O sarbatoare pentru noi toti, de pe tot cuprisul tarii.

Aratam atunci, cu ocazia lansarii propunerii, poate mult prea telegrafic, care sunt procedurile de urmat, ce eforturi inclusiv costuri genereaza acestea si, chiar apeland la surse de finantare pe baza de proiect, tot este necesara si o contributie financiara proprie, asa sunt regulile. Clubul nostru nu poate acoperi integral aceasta parte de finantare proprie unui program cu cuprindere nationala , program care a fost bine primit de multi dintre radioamatorii YO. Din pacate demersurile pe care le-am facut s-au soldat cu foarte putine oferte pe care le-am prezentat, periodic, pe acest forum. Numai ca aceste oferte, unele extrem de generoase, inca nu sunt suficiente si se cere o implicare mult mai larga din partea radioamatorilor YO. Consider ca pe moment nu este cazul sa dau aici si acum date concrete, nici pro si nici contra, dar...

Se pare ca motivul principal al "neimplicarii" la scara mai mare este acea suma de 10000 lei din proiect prevazuta pentru dotare cu aparatura radio, despre care multi au crezut ca va reveni in totalitate asociatiei din Alba. Acest lucru este neadevarat, fiindca celor cu care am discutat si care s-au oferit sa contribuie financiar, le-am explicat ce se va intampla cu acea suma, ea urma sa fie indreptata sub forma de materiale radioamatoricesti catre asociatiile care contribuie si financiar in functie de procentul contributiei. Daca totusi continua sa fie o piedica, o vom scoate din proiect ca sa nu mai existe elementul de interes material, asa cum l-a calificat cineva. Oricum fiecare participant individual sau in asociatie va utiliza propriile resurse privind echipamentele.

O alta problema o reprezinta contractele de parteneriat pe care trebuie sa le intocmim cu cei care vor participa direct la actiunea prilejuita de Centenarul Marii Uniri. Fara aceste contracte nu ne putem angaja oficial in proiect, este o procedura obligatorie. Nu putem sa scriem in proiect ca vom face 5000 de legaturi per regiune istorica, fara sa avem siguranta ca cei care se angajeaza sa colaboreze la proiect din acea regiune istorica vor participa efectiv conform programarii. Mai mult, angajarea trebuie sa fie responsabila deoarece nerespectarea angajamentelor va da peste cap intreaga actiune si va genera pagube materiale celorlalti parteneri, nemaivorbind de impactul negativ produs in randul radioamatorilor de pretutindeni. Mai pe romaneste spus, din punct de vedere moral ne vom face de rasul lumii, iar material se vor suporta penalitati pentru neindeplinirea tuturor obiectivelor, inclusiv cel cu numarul minim de legaturi radio. Se pot face propuneri pentru un numar mai mic de legaturi radio, numai ca scazand sub 10000 de legaturi pe eveniment, intr-un an aniversar, proiectul va fi mult mai putin apreciat de autoritatile care ofera cea mai mare parte din finantare.

A treia problema si cea mai spinoasa este contributia financiara a fiecarei echipe. La un calcul simplu constatam ca suma de 15600 lei care reprezinta contributia solicitantului (in procent reglementat de 20% din valoarea totala a proiectului de 78000 lei conform deviz) impartita la 10 locatii (regiuni istorice) pe care le-am propus, insemna 1560 de lei. E o suma mare??? Daca se va scoate din deviz suma de 10000 lei pentru dotari, va reveni pe fiecare regiune istorica 1360 lei, poate ca va fi mai acceptabil.

Consider ca este cazul sa arat aici ca un radioamator YO extrem de generos mi-a cerut sa spun cam de ce suma avem nevoie. Noi nu putem sa-i cerem acelui OM toata suma, mie cel putin mi-ar fi rusine. De asemenea tot aici spun ca Alba poate contribui cu 2000 lei, o alta entitate a oferit tot atat, iar a treia 1500. Aproximativ o treime din ce trebuie, deci se poate...

In al patrulea rand, si cel mai grav lucru este neimplicarea. Pana in momentul de fata s-au constituit, cu nume si prenume, doar trei echipe (din 10) si anume Alba, Bucovina si Crisana (in ordine alfabetica). Am indraznit, eu personal, sa numesc niste lideri de grup fara sa le cer acordul, din cei care s-au oferit sa participe, cu gandul ca dansii vor coagula echipe din zonele respective. Cand i-am rugat sa-mi trimita echipele si acordurile de parteneriat, unii mi-au reprosat ca nu le-am cerut acordul si ca nu mai vor sa participe sub nici o forma la proiect, reprosul acesta a venit insa dupa o luna de zile !?!

Nu cred ca radioamatorismul este atat de putin popularizat in tara, ca nu se colaboreaza cu Directiile Judetene pentru Sport si Tineret, cu presa locala, cu autoritatile politice, adminstrative, economice, nu cred ca cluburile sau organizatiile judetene nu au suficiente relatii cu cei care pot face donatii pentru acest proiect.

Mai este inca timp. Linia de primire proiecte pentru CENTENAR 2018 inca nu s-a deschis, dar poate fi deschisa maine si noi nu suntem pregatiti. Rugamintea noastra este sa ne unim eforturile, sa ne gandim ca daca noi nu facem asta, atunci cine? Asteptam propuneri si oferte concrete din celelalte regiuni istorice neamintite aici, in mod special de la cluburi, asteptam si sprijin financiar in limita prevazuta in proiect si de la alte entitati sau persoane, precizand ca aceste contracte de parteneriat financiar vor intra in vigoare numai in momentul semnarii contractului de finantare cu Ministerul Culturii, spun asta ca sa nu mai fie dubii.

Imediat dupa aparitia acestui articol vom deschide un canal de comunicare, dupa amiaza, la 3710 kHz, unde dorim sa discutam numai despre acest proiect (ar fi trebuit sa facem acest lucru inca de la inceput, cred ca aveam mai mult succes). Astept propuneri in cadrul comentariilor cu privire la orarul dupa care se vor desfasura contactele pe 3710 kHz, va fi adoptat cel care va raspunde maximului de propuneri.

Multumesc inca odata aici celor care s-au oferit inca de la inceput, nu i-am uitat si avem suficient de mult de lucru incat fiecare sa se implice, sper sa nu patesc ca si cu liderii de grup, Hi!. Va vom contacta cat de curand.

Iar pentru cei ce nu sunt informati inca, gasiti proiectul aici : http://hamclub-alba.ro/centenar/

In cele din urma amintesc ca un asemenea eveniment este o ocazie uriasa prin care demonstram ca suntem urmasi demni ai celor care in urma cu 100 de ani au desavarsit un vechi vis al romanilor si sa cinstim, in felul nostru, memoria acestora, sa aratam lumii intregi ca radioamatorii YO sunt uniti, ca sunt capabili sa duca la bun sfarsit si in mod profesionist un program de asemenea amploare. Sa aratam ca efortul de a aniversa cum se cuvine un asemenea eveniment necesita o implicare pe masura, care nici pe departe nu ajunge la nivelul implicarii celor care acum un secol au creat evenimentul. Si, cum ei au reusit, nici noi nu avem de ce sa dam inapoi de la programul nostru. Pentru ca, sa nu uitati, nimeni dintre noi nu va mai ajunge la urmatorul CENTENAR!

Cele bune tuturor,

Adrian Stoicescu YO5BFJ

Articol aparut la 21-10-2017

4527

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (6)  

  • Postat de Vasile - YO6EX (yo6ex) la 2017-10-21 11:55:09 (ora Romaniei)
  • Proverbe romanesti: "Sa moara capra vecinului" , "Orice fapta buna nu ramane nepedepsita"... La romani spiritul de echipa este necunoscut. "Eu nu ma bag, sa faca altii"... Iar daca cineva (cati-va) incearca sa faca ceva, imediat i (li) se da la cap. De la "gura mare" Bucuresti inclusiv FRR tacere totala... De ce sa se implice ? La ei (dar si la altii) patriotismul sta in buzunarul de la ceas...
    .

  • Postat de Toader George Marius - YO7BBE la 2017-10-22 19:28:42 (ora Romaniei)
  • Din prima capitala a tarii Ropmanesti-CAMPULUNG MUSCEL- ,porsonal dar si in numele colegilor mei,te felicit ADRIANE si te asiguram ca NOI din aceasta locatie vom sprijini in totalitate acest deosebit PROIECT. Te vom contacta in timp util pentru a stabili implicarea noastra efectiva si materiala in acest proiect.Poate iti mai amintesti si de acest indicativ YO7BBE ,cu stima, Marius.

  • Postat de Toader Marius - YO7BBE la 2017-10-22 19:47:32 (ora Romaniei)
  • Am ramas dator cu o precizare : Va inseli Dle VASILE. Credeti cu adevarat ce ati scris???? Eu si multi f.multi, stim ca INTELEPCIUNEA vine odata cu varsta Am trait in Sibiu ceva timp si nu am vazut ceva care sa opreasca Intelepciunea,din potriva. Poate unii au fot ABSENTI sau au avut usa incuiata Daca ROMANII nu ar fi avut spirit PATRIOTIC Dvs.,Eu si toti ceilalti, ce natie am fui fost ????? Cu scuze,dar cu acelas respect .T.M.

  • Postat de Gheorghe Oproescu - Tavi - YO4BKM (yo4bkm) la 2017-10-24 16:46:39 (ora Romaniei)
  • Am facut o incercare, poate ca se sparge gheața. Am depus in contul
    http://hamclub-alba.ro/donatii/
    indicat de organizator cat mi-am putut permite din pensia mea de fost bugetar acum, la inceputul iernii. GL & 73!

  • Postat de Adrian - YO5BFJ (yo5bfj) la 2017-10-25 17:18:57 (ora Romaniei)
  • Putine comentarii , si mai mica implicarea dar sunt si vesti bune. Am primit in cont pana azi: 1500 lei de la S.C. Oprean SRL din Sebes (Tnx YO5GHA)si doua donatii dela YO4BKM si YO7AYH pentru care multumim din suflet. Cand se va aduna suma necesara vom spune STOP. Se pare ca nu banii
    vor fi o problema ci operatorii. Il invit PE Sica sa faca parte din echipa Alba. Ne va face o mare placere sa-l avem langa noi.

  • Postat de Vasile - YO6EX (yo6ex) la 2017-10-25 18:18:47 (ora Romaniei)
  • Adrian, ref. participarea mea, ti-am trimis un e-mail. 73's

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "CENTENAR 2018"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact