hamradioshop.ro
Articole > Intamplari adevarate Litere mici Litere medii Litere mari         Tipariti

In Memoriam - Liteanu Virgil YO9SU si Costescu Petre YO9BCJ

Nini Vasilescu YO3CCC

Pe Virgil YO9SU l-am cunoscut cu foarte multi ani in urma, prin anii 90, cand eram prezenti amandoi seara de seara pe repetorul R0 si ne tineam de glume.

La inceput, am lucrat pe repetor cu o statie gen YO3AVE, dar trebuia sa stau tot timpul cu ochii pe frecventmetrul care era folosit ca scala digitala, pentru a face corectia de rigoare din cand in cand; in timp, mai fugea de pe frecventa. Tin minte ca am intrat in posesia unui RTM care trebuia pus la punct si pe care l-am trimis prin posta la Virgil YO9SU, acasa. Nu va spun ce munca a trebuit sa depun ca sa fac de asa maniera coletul, incat daca este trantit sa nu se strice ce am pus acolo, dar si pentru faptul ca tot ansamblul: statie RTM 4MF si pupitrul de comanda, cantareau destul de multe kilograme. Dupa putin timp, intr-o seara ma apeleaza Virgil pe repetor si ma intreaba daca se aude bine din punct de vedere al modulatiei. I-am spus ca se aude foarte bine, dupa care el mi-a spus ca lucreaza cu RTM-ul meu. La putin timp a trecut pe la Rosiori de Vede vecinul meu Florin YO3VK, a trecut pe la Virgil YO9SU pe acasa, a luat RTM-ul si mi l-a adus in QTH-ul propriu. Ce mandru eram de acest RTM! Apoi, alta data, i-am trimis lui Virgil, tot prin posta, cablajul si toate componentele pentru o sunerie muzicala cu 16 melodii; la fiecare apasare pe buton, canta o alta melodie. Virgil mi-a scris memoria EPROM, a plantat toate componentele si tot intr-o seara mi-a pus-o sa o ascult pe repetor ca sa vad ca functioneaza, dupa care mi-a trimis-o la Bucuresti. Asta se intampla in urma cu peste 20 de ani. O mai am si acum. Am reprodus toate cele de mai sus pentru a va face o idee cam ce relatii aveam cu Virgil YO9SU. Pentru ca am tinut foarte mult la Virgil YO9SU, care m-a ajutat cand am avut nevoie, am tinut neaparat sa ii dedic cateva randuri de foarte multi ani, dar nu am stiut prea multe despre viata lui pana cand am avut o discutie cu Nelu YO9CXA, care s-a oferit sa ma ajute cu ceva informatii.

Liteanu Virgil YO9SU
Liteanu Virgil YO9SU

YO3CCC: Cum l-ai cunoscut pe Virgil YO9SU?

YO9CXA: In anul 1976 faceam naveta Salcia - Rosiori de Vede si in trenul de naveta am intrebat un cunoscut electronist, Cristi Ionescu, care se ocupa cu garantiile la aparatele de radio si televizoare, daca nu are ceva bobine de medii frecventa pe 10,7 MHz de la aparatul de radio Mamaia. El mi-a raspuns: "- Nu am, dar stiu pe cineva care sigur are."

YO3CCC: Te-a rezolvat?

YO9CXA: Ne-am vazut dupa amiaza, am mers la Virgil YO9SU si asa a fost primul meu contact cu el.

YO3CCC: Ce impresie ti-a facut?

YO9CXA: Era un tanar studios, un experimentator care te molipsea. Ne-am vizitat din ce in ce mai des, am lucrat impreuna, am reusit sa-l conving sa faca liceul la seral si gata-gata sa ia si la Facultatea de electronica din Bucuresti. Dar, destinul a vrut altceva; la un moment dat imi arata pe Anisoara YO9ISU, viitoarea lui sotie si imi cere parerea.

YO3CCC: Si tu ce i-ai spus?

YO9CXA: Pai, i-am fost diriginte la Liceul economic din Turnu Magurele si am o parere buna. In toamna am jucat la nunta. Alegerea nasului a fost dificila... ca era Petrica YO9BCJ si verisorul meu, coleg cu mireasa. Oricum nevasta invinge, asa ca la nunta a fost exceptional, cu multa bucurie, a participat multa lume.

YO3CCC: Cum ai colaborat cu cei doi?

Costescu Petre YO9BCJ
Costescu Petre YO9BCJ

YO9CXA: Prietenia cu Virgil YO9SU si Petrica YO9BCJ a fost una de durata mare. Ei erau colegi de serviciu dar si radioamatori si pe mine m-au acceptat foarte repede in echipa. Amandoi erau niste constructori exceptionali; ne consultam, gaseam solutii, apareau idei noi. Cred ca daca s-ar putea vedea cat de mult am experimentat noi trei ar fi de domeniul "spitalului de glumeti". Hi!

YO3CCC: Cu ce ati inceput?

YO9CXA: Am luat-o pas cu pas in aparatura de UUS. Tin minte ca am facut rost de niste module defecte de RTM banda 2, RTP banda 2 si de documentatia necesara.
Asa au fost facute sculele profesionale dupa ce experimentasem schemele lui George Pintilie YO3AVE si Trifu Dumitrescu YO3BAL.

YO3CCC: Aveati aparatura necesara?

YO9CXA: Noptile pierdute pentru reusita nu se mai socoteau. Ne era necesara aparatura pe care nu prea o gaseam, apoi am gasit solutia sa construim si o faceam impartind pe fiecare ce are de facut.

YO3CCC: Cam ce aparatura de masura ati realizat?

YO9CXA: Se facea totul ca la carte: Woblere, frecventmetre, cam tot ce ne era necesar pentru laboratorul radioamatorului.

YO3CCC: In concursuri ati participat?

YO9CXA: Am realizat multe impreuna, am facut concursuri impreuna la munte si pe dealul Rosiorului. Imi amintesc de unul in care Virgil YO9SU a carat pilonul de 14 m in deal, pe care am experimentat un Quagi facut de Petrica YO9BCJ; tot Petrica a facut aprovizionarea cu mici, bere, fripturi, care au atras atentia in zona.

Sa le fie tarana usoara acolo unde sunt si sunt demni de amintirea multor radioamatori.

Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi vazut aici.

Nini Vasilescu YO3CCC

Articol aparut la 12-10-2017

5027

Inapoi la inceputul articolului

Nu exista comentarii postate.
Comentarii (0)  

La acest articol nu se (mai) primesc comentarii.

Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact