hamradioshop.ro
Articole > Radioamatorism - opinii Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Cum s-a născut PRO-CW-Club

Vasile Giurgiu YO6EX

Era pe la sfârşitul anilor ’70. La Sibiu în fiecare vineri după amiaza era zi de radioclub, unde ne adunam (pe atunci eram mulţi) radioamatorii sibieni şi stăteam la taclale despre preocupările noastre radioamatoriceşti.

Intr-o astfel de vineri am propus iubitorilor de telegrafie, să înfiinţăm un club al radioamatorilor CW-işti. Printre cei prezenţi erau YO6EV, YO6BZH (SK), YO6XM (SK) buni operatori CW dar şi alţii acum răspândiţi prin lumea largă.

Zis şi făcut. Am pus pe hârtie un proiect de regulament, l-am semnat cei prezenţi şi l-am expediart la FRR respectiv tov. Paolazzo Josef spre citire şi spre aprobare (speram noi)...

Au trecut zile, săptămâni, luni şi nu primeam niciun răspuns la solicitarea noastră.

După mai bine de un an, în cursul unei vizite la FRR m-am interesat de soarta proiectului nostru, şi am avut o surpriză... Raspunsul tov. Paolazzo a fost unul halucinant:

- Care proiect ?
- Păi cel cu clubul telegrafiştilor.
- Nu-mi aduc aminte...

S-a uitat la mine lung după care a catadicsit să-l cheme pe tov. Hîncu, marele antrenor federal. Care fiind interpelat asupra subiectului mai întâi s-a uitat în tavan, apoi rânjind la mine a spus că proiectul este o prostie şi oricum aşa ceva trebuie iniţiat după un studiu serios, numai de către conducerea FRR !

Principalul motiv al refuzului se datora faptului că nu eram prea “iubit” de cei doi şi îl voi dezvălui într-un viitor articol “Operaţiunea Trio”. Un al doilea motiv ar fi fost (după spusele unui amic YO3), ne-propunerea unuia din “boşi” ca preşedinte al clubului CW. Astfel că proiectul nostru a căzut eroic şi a fost înmormântat fără multă vorbă.

După marea vânzoleală din Decembrie 1989, cam prin 1995 am aflat că pe la FRR a fost o iniţiativă numită YO-CW-GRUP, dar care exista doar ca denumire pe hârtie.

Am luat legătura cu Vasile YO3APG, i-am trimis din nou un proiect, după care iar am aşteptat vreun an şi ceva fără să primesc un răspuns. întrebând telefonic despre propunerea mea, Vasile YO3APG, cam jenat m-a lăsat să înţeleg că propunerea mea nu prea a fost agreată.

Astfel ca m-am lăsat păgubaş de a mai colabora cu FRR.

Dupa câţiva ani, pe la mijlocul lui 1998 sau 1999, m-am gândit să reiau iniţiativa înfiinţării unui club CW. Am vorbit cu câţiva radioamatori YO telegrafişti convinşi (printre care YO4HW şi YO9ASS), dar rezultatul a fost total dezamăgitor. Mi s-a răspuns că aşa ceva costă mult, nu sunt bani şi n-are rost să ne pierdem vremea că sunt si alte lucruri de făcut...

Astfel că am luat hotărârea să mă implic singur şi să înfiinţez un club privat, fără legătură cu FRR.

După câteva luni, am refăcut regulamentul clubului, am găsit şi o denumire atractivă, am găsit şi ceva bani în buzunarul propriu, astfel că la 1 ianuarie 2000 s-a născut PRO-CW-CLUB.

Am investit cam 200$ la o firmă de IT pentru un certificat de membru (model propus de mine), tipărirea primelor 30 de certificate pe o imprimantă performantă şi multiplicarea a 300 de fluturaşi pe care i-am trimis în lumea largă.

La începuturi am primit un bun sprijin din partea lui YO9CFR (TKS).

Apoi încet, încet, au început să se înscrie în club membri din România dar şi din alte ţări.

În prezent clubul are peste 100 de membri activi din 35 de ţări si 6 continente, dar şi 12 membri de onoare, toţi operatori telegrafişti de prima mână.

În 2007 am deschis şi un sait pentru club cu ajutorul unui radioamator din YO2, apoi cum colaborarea s-a cam răcit şi a devenit dificilă, am hotărât că ce fac eu ar fi bine făcut, fără să mă mai milogesc în stânga sau dreapta şi am deschis un blog propriu.

Am iniţiat şi un concurs al clubului (PRO-CW-Contest), participarea a fost destul de modestă, dar a făcut clubul cunoscut în lume.

În anul 2006 am preluat cunoscutul concurs TOPS (primul concurs TOPS a avut loc in anul 1945 sau 1946 dupa unele surse) care era pe cale de dispariţie şi am început promovarea lui, cu un nou regulament şi premii atractive.

Managerul concursului TOP of OPERATORS ACTIVITY CONTEST este Nelu Branga YO2RR, dar şi sponsor principal.

În prezent clubul nostru are trei saituri, unul pentru activitatea clubului, unul doar pentru concurs şi unul cu regulamentele diplomelor oferite de club.

O parte din diplome se pot obţine şi de necunoscători de telegrafie.

http://pro-cw-club.blogspot.com
http://procwclub.ro
http://yo6ex-awards.blogspot.com

Vasile Giurgiu YO6EX

Articol aparut la 2-10-2017

4282

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (7)  

  • Postat de IONEL CARDON - YO4ASD la 2017-10-03 09:08:07 (ora Romaniei)
  • NU ESTE SINGURUL PROIECT ""ÄGREAT"" DE F R R NU MERITA SA VA NECAJITI SOCCES DEPLIN PE MAI DEPARTE !!IN 50 DE ANI DE RADIO-AMATORISM AM EFECTUAT PESTE60 MII DE QSO-URI IN CW IN REST PANA LA 80 DE MII SI CEVA SUNT IN SSB AM SI DIGITALE.CRED CA MA PUTETI CPNSIDERA MEMBRU AL CESTUI CLUB .
      Comentariu modificat de autor.

  • Postat de Slobodan Obradov - YO2CEQ la 2017-10-03 10:10:22 (ora Romaniei)
  • Felicitari pentru tot ce ati facut si faceti pentru acest club .Dupa o pauza mai lunga in ale radioului anul trecut am participat pentru prima data la primul concurs operat pe calculator, TOPS cu soft N1MM si mi-a placut foarte mult ,sa nu va spun ce greu a fost sa vanezi literele pe tastatura si altele HI timp lung pana raspunzi la corespondent ETC dar dupa mai mult antrenament acuma merge mult mai bine .Ce-mi place la voi este transparenta , rapiditatea de emitere a rezultatului si seriozitatea ceia ce nu am prea observat la contesurile organizate si arbitrate de FRR .Succes in continuare si ne auzim in contest 73 - ..- -.. .- -.

  • Postat de Gheorghe Oproescu - Tavi - YO4BKM (yo4bkm) la 2017-10-03 21:55:42 (ora Romaniei)
  • Nu este de mirare ce s-a petrecut înainte de 1989. Aceleași „mutre” și „cutre” am întâmpinat și eu la propunerea pentru un concurs gen cupă cu numele „Gaudeamus”, cu scopul popularizării și stimulării radioamatorismului în mediul universitar. Dar nu am mai perseverat și proiectul zace baltă și acum.
    Am o întrebare, poate nu am citit cu atenție articolul: ați înregistrat clubul ca marcă? Ar fi păcat să nu vă rezervați denumirea clubului, după atât de multe eforturi și după excelentele realizări. Succes în continuare! GL & 73!

  • Postat de Miki - YO5AJR (yo5ajr) la 2017-10-04 08:10:25 (ora Romaniei)
  • „Secretul reuşitelor în viaţă nu este să nu cazi, ci de câte ori te poţi ridica.”
    Nelson Mandela
    Felicitari Sica pentru consecventa. In anii 2000 am primit si eu invitatia Ta generoasa dar in acei ani soarta a fost vitrega cu mine, am traversat o perioada grea pentru care nu am aderat la Pro CW. Ma simt si azi rusinat dar particip la contestul vostru generos care an de an castiga participanti. Ai dat ceva nobil in acest domeniu al CW radioamatorilor. 73 de Miki

  • Postat de Nelu - YO3AOE la 2017-10-04 15:14:43 (ora Romaniei)
  • Sistemul social pseudo-socialist trecut,mai exact ceausist,nu agreea-dar chiar deloc-hi!-nici un fel de initiative individuale,din simplul motiv ca totul trebuia sa plece de la partid si sa se termine tot la partid,nu puteau exista variante.Eu acum sint pensionar,dar am lucrat o viata de om in armata ca salariat-angajat civil tehnic si deci stiu ce vorbesc.Dupa ce facusem si eu-mai pe la inceputurile mele acolo-citeva propuneri de imbunatatire a activitatii curente care au provocat oarece strimbaturi pe mutrele sefilor militari de-atunci,un sub-ofiter mai batrin si deci mai trecut prin militarie decit mine m-a avertizat ca in armata exista o lege ne-scrisa dar perfect functionala ca cel care face vreo propunere sa fie imediat insarcinat cu aplicarea ei.Foarte desteapta chestia,daca iesea bine isi arogau ei toate meritele,daca iesea prost aveau in propozant un cal de bataie la indemina.Vazind ca pina atunci-fiind mai nou acolo-momentan scapasem de belea,am bagat bine la cap si i-am lasat in durerea lor.Asa era si cu Paolazzo (Paulatiu cum i se spunea) si cu adjunctul lui,Hincu,mai era si Chiper,un estropiat gestionar-magazioner,asta era chiar de treaba,odata ce m-au autorizat in 1966 i-am cunoscut bine pe toti.Ei n-aveau ce si cum face,erau la ordin,noi radioamatorii trebuiam tinuti in friu si cit mai bine struniti si n-aveam voie sa cricnim,fiindca "sabia lui Damocles" a suspendarii temporare sau chiar definitive ne atirna permanent deasupra gitului,asa ca ce te-asteptai de la ei?.In ceea ce-l priveste pe Ciobanita ma cam mir,fiindca de fel era sufletist si se lupta pentru noi,dar in sfirsit,o fi avut si el chingile lui...

  • Postat de Adrian - YO3HJV (yo3hjv) la 2017-10-30 14:04:15 (ora Romaniei)
  • "ROUMANIA"??? Apoi, in dreapta, "King of Romania"??? Hotarati-va! Corect este ROMANIA sau ROUMANIE (pentru francofoni). De preferat doar ROMANIA, pentru toti! 73

  • Postat de Vasile - YO6EX (yo6ex) la 2017-11-04 12:38:55 (ora Romaniei)
  • @ yo3hjv: am podul plin de critici si sfaturi. ROUMANIA = intre cele doua razboaie mondiale se utiliza si denumirea inscrisa pe diploma. copy/paste:

    (01.11.2001) Executivul a aprobat schimbarea codului alfanumeric din ROM in ROU, pentru numele tarii, precum si pentru nationalitatea romana, cetatenia romana, limba romana in competitii sportive si documente de calatorie. Astfel e indeplinita cerinta Organizatiei Internationale pentru Standardizare. Codul ROU a reprezentat sigla Romaniei intre cele doua razboaie mondiale.

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Cum s-a născut PRO-CW-Club"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact