hamradioshop.ro
Articole > Evenimente, insemnari de calatorie Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

YP1IP la Atlantykron

Mihai Stanca YO3CPR

S-a încheiat și a 28-a ediție a Academiei de vară Atlantykron. Ediția din acest an s-a numit “Insula Viitorului” și da, pentru zece zile pe această insulă se șlefuiesc suflete, se pregatesc tineri pentru întâlnirea cu viitorul.

Academia de vară Atlantykron are loc în fiecare an, în prima săptămână a lunii August pe insula Inelul de Piatra situată pe Dunăre în dreptul sitului arheologic și localității Capidava.

Într-un loc plin de istorie și mister, pe o insulă ce parcă iese de sub ape pentru a facilita acest eveniment, organizatorii se pregătesc pentru a primi pe cei 350 de tineri dornici de cunoaștere dar și pe cei peste 100 de lectori, invitați speciali și organizatori. Se asigură branșarea la curent a insulei pentru a alimenta cu energie electrică atelierele și bucătăria, se instalează toalete ecologice și dușuri, se aduc bacuri pe care sunt cazați invitații și pe care se desfașoară cursuri. Toată insula este verificata și toaletată pentru a asigura siguranța cursanților, se pulverizează insecticid pentru reducerea drastică a populației de țânțari.

Sufletul acestei acțiuni sunt Sorin Repanovici, profesorul Aurel Cărășel și nu în ultimul rând, Alexandru Mironov. Sprijiniți de o echipă inimoasă de organizatori, alături de Centrul pentru Studii Complexe și fundația World Genesis și normal, alături de sponsori, ei au reușit să țină flacăra aprinsă a acestei acțiuni 28 de ani.

Majoritatea cheltuielilor sunt sponsorizate iar atelierele vin pe bază de voluntariat. În felul acesta, tinerii participanți contribuie doar cu 100 lei la acoperirea cheltuielilor. În plus, tinerii își plătesc transportul și masa asigurată de o echipă de catering de excepție. Se doarme la cort și tinerii dar și atelierele vin cu corturile lor.

Echipa DX Explorers YO3KEX a fost prezentă în acest an pe insulă pentru a prezenta acestor tineri deosebiți pasiunea noastră: radioamatorismul. Suntem DX Explorers și am ales să ne numim așa pentru că promovăm valori care, sinonime cu HAM Spirit, sunt din păcate pe cale de dispariție în radioamatorismul Românesc. Promovăm prietenia, lipsa de orgolii, curiozitatea de a experimenta și dorința de a ne autodepași. Suntem în permanentă în competiție cu noi înșine și niciodată cu alții. Ne mândrim să ajutăm pe oricine ne solicită fără să așteptăm nimic în schimb. Totodată, primim cu drag persoane care aderă la aceste valori și sunt dispuse să contribuie după posibilități la dezvoltarea radioamatorismului în România. Mai putem spune despre noi doar că suntem independenți. Nu suntem afiliați nici unei structuri de tip FRR, ARR sau SRR. Apreciem eforturile fiecărei structuri dar noi credem in direcția noastră.

Echipa noastră formată din 11 seniori și 9 juniori a debarcat pe insulă cu 2 zile înainte de începerea activității. În cele două zile, echipa a instalat și pregătit pentru prezentare două mașini cu corturi, antene și echipamente. În ciuda unei ploi supărătoare, la sosirea tinerilor pe insulă, echipa DX Explorers era instalată și gata de acțiune.

Prezentările și cursurile au mers pe trei direcții: cursuri de pregătire pentru susținerea examenului de radioamator clasa a III-a si a IV-a, prezentări generale pentru curioși menite să evidențieze valoarea și contribuția radioamatorilor în societate iar pentru cei mai mici, cursuri interactive menite să îi apropie de pasiunea noastră: vânătoare de vulpi, învățarea alfabetului fonetic și a câtorva reguli de operare și aplicarea lor prin simularea unor legături radio pe canalele PMR.

Ne-am propus ca în această ediție să fim ceva mai prezenți în benzile radioamatori atât în unde scurte cât și în ultrascurte punând accent pe prezența în beneficiul comunității de radioamatori din Romania. Datorită poziției insulei, singurele orașe unde cu greu ne-am facut auziți in VHF/UHF au fost Slobozia și Cernavodă.Din acest motiv, prezența echipei in benzile acestea s-a facut aproape exclusiv prin intermediul RO-LINK.

Mulțumim echipei RO-LINK pentru sprijinul acordat la instalare și pentru asigurarea nodului RO-LINK pe insulă prin intermediul căruia s-au făcut multe QSO-uri. Bogdan YO3IXW, dincolo de sarcinile zilnice ca membru al echipei DX Explorers, a monitorizat permanent conexiunea și a asigurat buna funcționare a nodului RO-LINK. Fotografiile făcute de Bogdan YO3IXW și Cătălin YO3JBF ne-au încântat și mulțumită lor avem imagini cu care să ilustrăm acest material.

La această ediție au strălucit tinerii. Seniorii au răspuns de siguranța tinerilor, au activat indicativul special YP1IP și au sprijinit tinerii în prezentările și cursurile pe care le-au ținut.

Da, ați citit corect: tinerii au ținut cursurile în acest an pe insulă. Nu pot să va descriu cu ce satisfacție noi, echipa de seniori, am privit tineri de 14-15 ani ținând cursuri de radiotehnică, reguli de operare, protecția muncii sau regulamente! În plus, tinerii deja autorizați au fost prezenți și în benzile radio și alături de seniori au popularizat acțiunea noastră.

Cei mai mici juniori, deși încă neautorizați, nu au fost cu nimic mai prejos. Ei au asigurat vânătoarea de vulpi cu tot instructajul necesar, i-au învățat pe cei mai mici cursanți alfabetul fonetic și câteva reguli de bază în operarea unei stații radio. În pasul următor au aplicat ce i-au învățat simulând legături cu radioamatori folosind stații PMR. Au fost momente de neprețuit să îi vedem vorbind despre alfabetul fonetic internațional și despre importanța lui în transmiterea cu acuratețe a informațiilor.

Poate vă imaginați că seniorii nu au făcut nimic, că au fost prezenți pe insulă în concediu și, atunci când au avut chef, au făcut și ei câteva legături radio. Nu a fost de loc așa. Au fost momente grele ce nu ar fi putut fi depașite decât de o echipă unită și fără orgolii. Fiecare membru s-a autodepașit, fiecare a făcut tot ce a putut pentru a asigura reușita acțiunii. Totuși la această acțiune au strălucit juniorii iar seniorii au ales să îi lase să strălucească și în acest material pentru că merită!

Nu ar trebui să îi uităm și pe sponsori. Reprezentanța President Romania care ne-au ajutat cu stații PMR, tricouri si plata parțială a mesei pentru câțiva participanți, Gordius care ne-a sprijinit cu șnururi și frânghii rezistente la UV care ne vor folosi mulți ani, Pabllo logistics care ne-a sprijinit cu materiale publicitare. Le mulțumim pentru sprijin!

Revenind, ne-a făcut mare plăcere să primim vizita multor radioamatori pe insulă și după cum vă pot confirma chiar ei, trebuie să vii și să vezi pentru a-ti face o imagine completă legată de insulă și de ce se întâmplă acolo. Le mulțumim pe această cale celor ce ne-au vizitat, iar celor ce și-au manifestat dorința de a reveni alături de noi ediția viitoare, le transmitem că îi așteptăm cu drag și îi rugăm să ne contacteze. Îi prevenim că nu vin în concediu ci la o activitate intensă și extrem de solicitantă, dar ușa este deschisă tuturor celor ce vor să contribuie la dezvoltarea radioamatorismului în Romania.

Urmează să tiparim QSL-uri, și sa confirmăm toate legaturile, urmează să postăm pe pagina grupului fotografii, micile filme făcute de prietenul nostru Edi, YO3RAM, mici povestioare scrise de juniori care să prezinte acțiunea așa cum s-a văzut prin ochii lor. Sperăm să vă placă.

La mai mult de două săptămâni de la sfârșitul activității încă nu am recuperat total orele nedormite și oboseala acumulată. Urmează o analiză critică a activității apoi începem pregătirile pentru următoarea acțiune. Avem mai puțin de un an la dispozișie, așa că trebuie să ne grăbim.

Sunt multe de spus, dar și mai multe de făcut și de îmbunătățit. Vom avea mult de lucru începând cu primul week-end din Septembrie când DX Explorers iși reia activitatea după o scurtă dar binemeritată vacanță.

După aceea, promitem că veți mai auzi de noi pentru că echipa este dornică să participe și la alte acțiuni.

În încheiere, reluăm ultimul mesaj transmis de pe insulă pe RO-LINK: YP1IP, QRX până la anul!

Daca acest articol v-a starnit interesul, puteti citi si perspectiva juniorilor DXExplorers asupra acestui eveniment urmarind link-urile de mai jos:

https://www.facebook.com/dxexplorers/posts/653766424827126 Cosmina Miu
https://www.facebook.com/dxexplorers/posts/653766211493814 Alexandra Adam
https://luptacuamnezia.wordpress.com/2017/08/21/radioamatorii-de-pe-insula-viitorului/ Radu Stavarus

Mihai Stanca YO3CPR

Articol aparut la 25-8-2017

5614

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (8)  

  • Postat de Lucian DAMIAN - YO8SSB (yo8ssb) la 2017-08-26 08:34:45 (ora Romaniei)
  • Frumos articol, frumoasa activitate!
    Felicitari pentru organizare!

    YO8SSB

  • Postat de Dan - YO3GH (yo3gh) la 2017-08-26 20:48:40 (ora Romaniei)
  • Felicitari .... superb !

  • Postat de Popa Stefan - YO7NSP (yo7nsp ) la 2017-08-27 15:10:40 (ora Romaniei)
  • Felicitari ptr. modul de organizare si de desfasurare a activitatilor 73 !! Stefan.

  • Postat de Edi - YO3RAM la 2017-08-27 19:32:46 (ora Romaniei)
  • Bravo Mihai, Felicitari! Multumesc pentru acest articol, mi-a incantat sufletul. Felicitari tuturor pentru efortul sustinut si pentru realizarile de anul acesta de pe Insula de Piatra. Sa ne vedem cu bine la Atlantykron 2018, dar pana atunci multe QSO-uri in DX.
    73 de YO3RAM

  • Postat de Nelu - YO3AOE la 2017-08-27 21:13:23 (ora Romaniei)
  • Draga Mihai,toate bune si frumoase,felicitari! pentru eveniment,dar pescari sportivi n-au fost deloc?-hi!

  • Postat de Rusu Ioan - YO2CRW la 2017-08-27 23:49:18 (ora Romaniei)
  • O ACTIUNE

  • Postat de Petronel - YO8SEP la 2017-08-28 19:25:34 (ora Romaniei)
  • Felicitari pentru organizare si pentru articol! De apreciat de face Mihai si echipa.

    73 de YO8SEP

  • Postat de Mihai Stanca - YO3CPR la 2017-08-29 23:39:30 (ora Romaniei)
  • Am vazut ca nu merg link-urile spre articolele copiilor. Cateva filmulete de prezentare gasiti aici: https://www.youtube.com/channel/UCam_YwZtmEBIY7qSITpVwxg
    Articolele le-am pus si pe pagina mea de facebook:
    https://www.facebook.com/mihai.stanca.7
    Multumim inca o data comunitatii pentru sprijin. 73's de YO3CPR

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "YP1IP la Atlantykron"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact