hamradioshop.ro
Articole > Echipamente si constructii radio Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

ALTE EXPERIENTE CU ROTOARE DE ANTENE

Tibor Ferencz YO6CBI

Vreau sa prezint un rotor care aproape este gata din fabrica, doar o singura piesa trebuie confectionata, dupa care este gata de functionare si se poate monta pe un catarg.

Este vorba de un rotor pentru antena satelit TV de tipul CX 5000. Acest rotor are un mare avantaj, fiindca eliminind limitatoarele de capete, (GBOX 2000 are limitator electronic) poate roti 360 de grade. Din fabrica este setat la +90 si – 90 de grade.

Partea de jos a suportului ramine intacta si se regleaza in asa fel incat rotorul sa fie in pozitie verticala. Cu aceasta suportul de jos este gata.

Urmeaza suportul pe care vine montata antena.

Suportul superior va fi dezactivat (pe acest suport a fost montata parabola) si in locul lui va veni noul suport. Vreau sa mentionez ca acest suport se poate face in doua variante, una cu scule electrice ca aparat sudura, bormasina electrica, flex, polizor etc, iar in a doua varianta, numai cu scule manuale ca bormasina manuala, bomfaier, pile, menghina si un ciocan.

Totusi in ambele cazuri trebuie o menghina un pic mai maricica pentru a se putea indoi acele corniere de 40 x 40 x 3 mm, doar se poate face totul chiar pe balcon sau terasa unui bloc.

(Cand am cumparat acest rotor in 2011, pretul a fost in jur de 200 RON. Am mai cautat acest tip, insa fara success...)

Pentru a construi, este necesar 60 cm cornier de 40 x 40 x 4 mm, 30 cm platbanda de 30 x 5 mm, 2 suruburi de 8 x 20 mm + 2 piulite cu grover, 2 suruburi de 10 x 100 mm + 8 piulite cu 4 grovere si doua dispozitive de strangere pentru teava de esapament de la masina Dacia.

Cele doua jumatati sunt prinse cu cele doua suruburi de 10 mm, dupa care se marcheaza zona care va fi taiata. Se indoaie cele doua corniere la 90 grade. Cu asta partea cea mai grea este terminat.

Cu cele doua suruburi de 12 mm se prinde rotorul, si rotorul este gata de functionare.

Pe ultima fotografie se vad ambele sisteme de prindere, primul este facut din material inoxidabil si este un pic mai subtire doar cu sudura, iar varianta a doua cu suruburi.

Partea de comanda este tot un GBOX 2000, cu care se poate programa rotirea din 10 in 10 grade cu telecomanda.

Singurul punct critic este reprezentat de acele doua gauri de 12 mm (distanta intre ele) cu care totul se prinde pe rotor.

Fiind asamblate numai cu suruburi, nimeni nu poate reprosa ca "ce sudura urata".

Este un rotor mic dar puternic. Se poate folosi atat stationar cat si in portabil, mai ales in concursuri. Despre resistenta mecanica: diametrul maxim al parabolei este de 1,2 m, recomandat de fabricant.

Pentru alte intrebari imi puteti scrie pe adresa de email ferencztibi@gmail.com.

Tibor Ferencz YO6CBI

Articol aparut la 15-5-2017

6012

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (4)  

  • Postat de MITICA - YO9FNJ la 2017-05-15 10:24:31 (ora Romaniei)
  • Excelenta adaptarea.Felicitari autorului si tot respectul pt.cei care mai construiesc cate ceva.

  • Postat de Nelu - YO3AOE la 2017-05-18 17:28:55 (ora Romaniei)
  • Da,buna treaba,dar cornierul ala este cam greu de facut fara o menghina mare si puternica,asa ca probabil ca s-ar putea folosi si o tipo-dimensiune de fabrica cit mai apropiata.Altfel,felicitari! pentru realizare si mare atentie la ermetizarea zonelor prin care poate patrunde apa pluviala si praful.73!,Nelu

  • Postat de Ferencz Tiberiu - YO6CBI la 2017-05-18 20:40:46 (ora Romaniei)
  • Pentru Nelu YO3AOE.
    Menghina pe care am folosit are 100mm. Daca se foloseste o cheia franceza si o teava ca prelungitor , se poate indoi foarte usor. Am folosit cornier de 40x40x5mm , fiindca ieste fara sudura si mai ales ca acele dispozitive de strangere de la esapament , au o latime de 80 mm. Ermetizarea ieste gata facuta de fabricant.
    Multumesc pentru apreciere si pentru felicitare !
    yo6cbi Tibi

  • Postat de Gabi - YO3CEN la 2017-05-18 21:49:21 (ora Romaniei)
  • "Cand am cumparat acest rotor in 2011, pretul a fost in jur de 200 RON. Am mai cautat acest tip, insa fara success".

    Huh?, acum suntem in anul 2017.
      Comentariu modificat de autor.

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "ALTE EXPERIENTE CU ROTOARE DE ANTENE"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact