hamradioshop.ro
Articole > Activitati DX, trafic radio Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

YO ESTE IN BANDA DE 122 GHz

Mircea Bochis YO5AXB

La data de 25 martie 2017, orele 11.35 UTC am realizat prima legatura in banda de 122 GHz din locatorul KN17TP95DO, la celalalt capat al QSO-ului fiind Zoli, YO5CRQ/p din locatorul KN17TP94WC, distanta 845 m, din acel moment ROMANIA devenind una dintre foarte putinele tari din lume activa in banda de 122,500 GHz.

Doua ore mai tirziu, schimband locatorul in KN17UP43LJ, realizez o noua legatura la o distanta de 2,86 Km, controale 59+ la ambele legaturi. Multumesc pe aceasta cale amicului meu Zoli, YO5CRQ care a avut amabilitatea sa ma ajute la realizarea acestori recorduri.

Evident ca ideal ar fi ca celalalt indicativ sa lucreze cu aparatura personala pentru ca atunci alta ar putea sa fie implicarea si dorinta de deplasari in portabil pentru stabilirea de noi recorduri, dar dupa cum mi-a marturisit Zoli interesul lui pentru microunde nu a atins inca acele cote incit sa investeasca in aparatura necesara asa ca deocamdata in fiecare noua banda de microunde sunt obligat sa am doua echipamente... este bine si asa.

Va spuneam cu citeva luni in urma cind prezentam transverterul meu pe 47 GHz ca pina la 47 GHz benzile sunt destul de prietenoase, dar ca incepind cu 76 GHz si mergind in sus "prietenia" scade si asta din mai multe motive, in primul rind apar dusmani greu de evitat cum este oxigenul din aer care are frecventele de rezonanta foarte apropiate de 76 si 122 GHz si din acest motiv atenueaza mult semnalele in aceste benzi, apoi apa sub orice forma [roua, aburi, nori, ploaie etc.] are de asemenea frecventa de rezonanta foarte aproape de aceste benzi si astfel la rindul ei devine un puternic absorbant, respectiv atenueaza mult semnalele radio... Rezultatul este ca te trezesti ca nu mai ajunge nimic pina la corespondent...

Un alt dusman puternic ar fi puterea extrem de mica pe care o poti scoate in final, astfel daca in 76 GHz am la cele doua transvertere un output de 1,55 mW si 1,41 mW, in banda de 122 GHz puterea la cele doua transvertere este de doar 0,2 mW adica 200 µW. Cei 200 µW ma fac totusi indicativul cu cea mai mare putere in aceasta banda din Europa, toate restul statiilor pe care le cunosc nu depasesc 0,1 mW.

Tinind cont de dificultatea construirii aparaturii in aceasta banda [122 GHz] si de dificultatea realizarii QSO-urilor la care se adauga si costurile foarte ridicate ale componentelor, exista un numar extrem de mic de radioamatori in Europa care sunt activi in aceasta banda, cei mai multi sunt in DL unde sunt active 7 indicative, apoi OE cu un numar de 4, in Anglia sunt activi numai doi si s-a realizat prima legatura in 122 GHz doar in anul 2016, HA are activ un singur indicativ pe prietenul meu Ernie HG5ED si probabil adunind restul tarilor din Europa numarul total este posibil sa ajunga la 30?... Nu pot sa nu-i amintesc in aceasta lista pe prietenii mei buni din Australia cu care ma intilnesc in fiecare vara in QSO-urile din expeditia europeana de microunde, este vorba de Alan, VK3XPD, Iain, VK5ZD si David, VK5KK.

Ce este fascinant cu cat urci in frecventa in cazul nostru in 122 GHz este ca nu stii ce te asteapta... Sunt foatre putine informatii despre aceasta banda, modul cum se comporta, cum este propagarea, ce o favorizeaza si ce o defavorizeaza, este preferabil sa lucrezi noaptea sau ziua, exista fenomenul de reflexii si daca da cum se comporta si pe ce suprafete poate sa apara, etc etc...

O problema extrem de serioasa este antena, in momentul de fata singura alternativa posibila fiind parabola de 25 cm diametru fabricata de PROCOM, care sa complice si mai mult lucrurile a incetat fabricarea lor incepind cu 2016... HI, HI... Problema este extrem de delicata intrucat suprafata parabolei nu are voie sa aiba abateri mai mari decit maxim a zecea parte din lungimea de unda, ori in cazul nostru lungimea de unda fiind de 2,5 mm abaterile maxime admise pot sa fie de maxim 0,25mm!!!... ori asta face sa nu gasesti nicaieri parabole care sa le poti folosi la aceasta frecventa. Ar mai fi o solutie fabricarea lor la strung din aluminiu si daca exista cineva in YO care crede ca poate sa realizeze asa ceva, sa ma anunte ca un client serios, aceasta ar insemna parabole de 30, 40... 50 cm... Sunt extrem de mandru pentru ca am reusit performanta unor legaturi in banda de 122 GHz si de faptul ca prin aceste legaturi YO se alatura astfel putinelor tari care sunt active pana in aceasta banda.

O mica nemultumire ar fi faptul ca pina acum nu am primit din partea federatiei niciun fel de aprecieri sau recunoasteri... in fond aceste performante personale fac un serviciu important pentru radioamatorismul din YO. Cred ca ar trebui revazute intr-un fel si regulamentele de acordare a titlului de maestru al sportului intrucat lucrurile evolueaza si daca acum sunt radioamatori care lucreaza in microunde acestia nu pot sa se supuna la aceleasi norme cu cei care lucreaza in 144 MHz... SUA acorda o diploma pentru 6 tari lucrate terestru in banda de 10 GHz echivalenta cu DXCC, ori asta inseamna ca exista o diferenta enorma intre QSO-uri in scurte si ultrascurte si QSO-uri lucrate in microunde. Este o senzatie imposibil de povestit aceea de a te plimba prin zone unde nu a fost inca picior de om [radioamator], dar pentru a intelege aceste lucruri trebue incercat.

Evident ca nu ma voi opri la 122 GHz ci voi merge mai departe si nu peste mult timp va voi povesti ce se intimpla in banda de 241 GHz care are lungimea de unda de 1,2 mm. Cind privesc de aici spre benzile de jos de microunde impresia este ca banda de 10 GHz este ca cea de 3,5 MHz...HI, HI...evident ca un este asa, incercati si urcati pina in 10 GHz si va garantez ca pofta de mers mai sus apare instantaneu.

73, Mircea, YO5AXB

Mircea Bochis YO5AXB

Articol aparut la 3-4-2017

6798

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (28)  

  • Postat de Stefan - YO3CBZ la 2017-04-04 08:42:36 (ora Romaniei)
  • Felicitari pentru amandoi!

  • Postat de Augustin - YO7LJJ la 2017-04-04 11:34:04 (ora Romaniei)
  • Excelenta activitate! Felicitari pentru eforturile depuse, atat pentru depasirea problemelor tehnice cat si financiare!

  • Postat de giani - YO9HOG la 2017-04-04 20:21:39 (ora Romaniei)
  • felicitari, interesant articolul si a activitatea dvs. 73

  • Postat de Lucian DAMIAN - YO8SSB (yo8ssb) la 2017-04-04 21:08:47 (ora Romaniei)
  • Felicitari Mircea! Frumoasa si interesanta activitatea ta! Este "new/ pentru YO", succes in tot ceea ce faci si la mai mare!

    73 de YO8SSB!

  • Postat de Cristel - YO4ISC la 2017-04-04 22:46:31 (ora Romaniei)
  • "O mica nemultumire ar fi faptul ca pina acum nu am primit din partea federatiei niciun fel de aprecieri sau recunoasteri..." Nici nu vor veni atata timp banda de 2,5 mm nu va intra intrun Calendar competitional in anul curent (fie el si 2030 sau mai mult)
    In rest FELICITARI PENTRU REUSITA si cat mai repede vesti despre 1,2mm. Succes deplin. '73.

  • Postat de Edy - YO5VAE la 2017-04-05 09:30:56 (ora Romaniei)
  • Felicitari! Ca intotdeauna la inaltime. La mai sus!

  • Postat de MIRCEA BOCHIS - YO5AXB (yo5axb) la 2017-04-05 09:38:19 (ora Romaniei)
  • Multumesc mult tuturor pentru aprecieri.Ce nu am descris mai pe larg in articol este despre dificultatea gasirii partenerului,respectiv sa-i gasesti antena cind incerci realizarea QSO-ului...nu trebue uitat ca trimiti spre partenerul de QSO un fascicol de unde de 2,5mm si ca acest fascicolt trebue sa nimereasca exact parabola celuilalt....exista programe speciale care dupa ce te localizeaza iti dau coordonatele cu zece caractere.Cind deja cunosti cu exactitate coordonatele tale comunici corespondentului locatorul iar el la rindul lui ti-l comunica pe al lui iar apoi in acelasi program introduci ambele locatoare iar programul iti arata altitudinea la care te gasesti si unghiul pe azimut sub care trebue sa emiti spre corespondent.Fara aceste date iti este aprospe imposibil sa gasesti corespondentul.Evident ca poti sa stabilesti o directie aproximativa intrucit pregatirea viitoarei legaturi se face printr-un QSO in 144 sau 430 MHz avind fiecare antena YAGI spre corespondent dar precizia pe care ti-o ofera aceste antene nu este suficienta.Dupa ce cunosti cu exactitate directia pe azimut indicata de program si orientezi si in elevatie parabola se incepe de fapt cautarea semnalului de la partener.Psartenerul iti trimite o purtatoare continua iar apoi extrem de fin reglezi in sus jos fata de unghiul indicat de program parabola.Dupa ce gasesti purtatoarea reglezi parabola pe semnal maxim in elevatie si azimut iar apoi pornesti tu o purtatoare care se transmite spre corespondent pentru ca la rindul lui sa mearga cu reglajele de directie pe maxim si abia apoi incepe QSO-ul propriuzis.La 122 GHz fascicolul este foarte precis si condensat astfel incit miscarea parabolei stinga- dreapta cu 2...3 grade face sa ai semnal maxim sau sa-ti dispara complet semnalul semnalul.Dificultatea alinierii antenelor la 122 GHz este cam de 4...5 ori mai mare decit la frecventa de 76GHz,evident ca toate acestea dupa ce le cunosti teoretic de la amicii care au trecut prin asa ceva,ma gindesc aici la Wolfgang,OE4WOG sau la Alan ,VK3XPD vine partea practica unde te lovesti de toate aceste probleme si este subicient sa nu respect un parametru si sa nu mai gasesti in veci antena corespondentului fiind posibil ca fascicolul sa fi trecut pe linga el doar la un metru...HI,HI... este fascinant si acest lucru il intelegi doar cind faci trafic la aceste frecvente.Abia astept luna iulie cind ma voi intiulni din nou cu amicii mei din intreaga lume la edita a treia a expeditiei europene de microunde microunde,73,Mircea,YO5AXB.

  • Postat de MIRCEA BOCHIS - YO5AXB (yo5axb) la 2017-04-05 09:43:23 (ora Romaniei)
  • Am recitit comentariul meu dupa ce l-am postat si este plin de greseli si repetitii de cuvinte,SCUZE...este oribil acest lucru dar nu mai am ce face..73,Mircea,YO5AXB.

  • Postat de Vali - YO9ILX la 2017-04-05 13:54:27 (ora Romaniei)
  • D-le Mircea, in primul rand felicitari pentru realizarea legaturii si a echipamentelor necesare in 122 Ghz.
    Restul "greselilor" cu siguranta va sunt iertate atata timp cat noi "mancam" lebedele altor tari...

    Succes in continuare si lasati carcotasii sa isi manance linistiti friptura de lebada.

    Cu stima, Vali.

  • Postat de Cristian TOSU - YO8CT la 2017-04-05 15:24:35 (ora Romaniei)
  • Felicitari pentru toate realizarile din domeniul radioamatorismului . Toata activitatea si rezultatele obtinute de catre Mircea dovedesc , daca mai era nevoie , ca pasiunea invinge aproape orice obstacol !

  • Postat de Dan - YO3GH (yo3gh) la 2017-04-05 16:53:29 (ora Romaniei)
  • Felicitari ptr reusita si pasiune!

  • Postat de Petrica - YO9RIJ la 2017-04-05 22:20:59 (ora Romaniei)
  • FELICITARI! Pionierii in radioamatorism vor avea intotdeauna consideratia radioamatorilor! Nu stiu de ce dar cunosc eu pe unii care noteaza si cuantifica catitatea de pasiune de peste an(i) si in decembrie se tin de surprize frumoase! Poate acesti OaMeni despre care vorbesc nu rateaza realizarea aceasta deosebita! 73! de YO9RIJ

  • Postat de MIHAI TARATA - YO7LHN la 2017-04-06 08:51:45 (ora Romaniei)
  • Mircea,
    Exelenta performanta! Unii radioamatori au fost mereu deschizatori de drumuri! Felicitari!

    Este vorba de atitudine, iar la atitudine noi am fost, suntem si ma tem, vom fi deficitari. La noi, mai ales la nivel oficial, radioamatorii nu sunt priviti ca avutie nationala, asa cum se intampla in alte tari.

    Aceasta sintagma ar merita o lege!!Radioamatorii sunt avutie nationala!

    73, Mihai YO7LHN

  • Postat de MIHAI TARATA - YO7LHN la 2017-04-06 09:00:03 (ora Romaniei)
  • Completare la propunerea legislativa:

    Radioamatorii sunt avutie nationala!
    Orice roman, inalt calificat si profesionist in ceea ce face, este avutie nationala si trebuie tratat cu un respect desavarsit!

    73, Mihai YO7LHN

  • Postat de Septy - YO5ER la 2017-04-06 09:28:41 (ora Romaniei)
  • Excelent! Felicitari si astept nerabdator si articole tehnice sau de "how to" pentru benzile astea minuscule.

  • Postat de MIRCEA BOCHIS - YO5AXB (yo5axb) la 2017-04-07 08:44:44 (ora Romaniei)
  • Raspund lui Cristian,YO3GLO pe care vad ca la apucat un val atit de mare de indignare incit nu si-a putut invinge naduful din suflet [ daca are] decit postind comentarii jenante de trei ori...din postarile lui Cristian rezulta ca sint un excroc calificat care nu are ce sa faca decit sa se joace cu sufletul celorlalti radioamatori si tot din postari reiese ca sint diversi ''fraieri'' care-mi apreciaza ''realizarile'' de excroc evident...Cristian puisor este evident ca cu scoala stai extrem de prost si nu este treaba mea sa-ti ridic nivelul si cind spun asta ma bazez pe lucruri concrete...spre exemplu daca o sa te uiti din nou la acel filmulet care prezinta ''excrocheria de legatura pe 122 GHz'' o sa vezi la un moment dat ca filmez si aparatura din fata...Pai de ce crezi ca am filmat aparatura din fata????.. sa vezi tu cit este de alba parabola???...nu puisor,nu am vrut sa arat cit de alba este parabola ci am vrut sa se vada feedhornul pe care ies si pe care intra undele care in cazul de fata este un WR8 si absolut toti de pe acest pamint care privesc filmuletul pe youtube si care au auzit de microunde [ sa nu confunzi microunde cu cuptorul tau de microunde unde iti prajesti cirnatul...] deci toti care sint cit de cit in tema cu subiectul stiu imediat ce spectru de frecvente pot sa treaca prin WR8. Ce ai mai reusit sa faci cu acele comentarii ale tale este ca i-ai facut excroci pe DB6NT care construieste PLL-ul pe DG0VE care face dublorul pe toata redactia de la DUBUS [probabil ca nu ai auzit de revista DUBUS care este cea mai tare revista de microunde din lume...] care mi-au recunoscut performantele altfel nu ma publicau in revista.Faptul ca m-au publicat inseamna ca lucram mina in mina o gramada de excroci sa-i fraierim pe oameni de treaba ca tine...Putem sa-l includem la categoria de mari excroci si pe DL2AM care fabrica aceste transvertere in regim homemade,cauta-l si pe el pe GOOGLE si o sa vezi ca exact transverterul pe care eu l-am prezentat in poza este facut de el,ma gindesc ca daca o rupi usor in germana ai putea sa-i spui si lui direct ca este un excroc batrin care duce de nas oameni de treaba...Marile somitati si reviste din lume care se ocupa de microunde il considera cel mai competent in domeniu dar asta nu cred ca are de ce sa te opreasca sa-i spui si lui ca este un excroc.Inchei acum lista cu cei pe care i-ai jignit de pomana,nu-ti mai dau detalii tehnice despre cum se face un transverter la aceste frecvente pentru ca este evident ca este inutil [ti-ai dat examenul cind ai vazut parabola in filmulet si nu ai avut habar ca acel element drept de metal nu este un o tija care tine acea ciuperca ci este un ghid de unda WR8..] Pentru oftica ta personala iti spun insa ca fabric in regim home made [care evident ca nu sti ce inseamna la aceste frecvente cu toate ca am mai explicat intr-un alt articol acest lucru] transvertere pina la 47GHz si ca cele de 76 G si 122G pe care mi le-a facut ''excrocul'' de DL2AM mi-au deschis drumul si spre aceste frecvente intrucit masuratorile de interior iti dezvaluie totul,nu tie evident ci mie...ca sa te oftici si mai tare iti spun un secret pe care sa nu-l spui la nimeni,am un analizor de spectru care masoara pina la 135GHz si inca si alte jucarii de care insa nu-ti spun.Parerea mea este ca ar trebui daca ai urma de onoare [personal ma indoiesc de acest lucru] sa-ti ceri scuze public nu de la mine ci de la cei care m-au felicitat pentru obraznicia de care ai dat dovada. 73,tuturor care citesc exceptie facind Cristian care m-a jignit degeaba in plus m-a facut excroc....Mircea,YO5AXB PS-as putea sa-l dau in judecata pentru ca mi-a provocat atingeri la imaginea personala,nu o fac dar daca insista si o sa continue exista legi in tara asta ca doar nu traim in pustiu...

  • Postat de STAN MIHAIL - YO7DIG la 2017-04-07 13:08:49 (ora Romaniei)
  • Felicitari domnu Mircea ..e formidabil sa lucrezi si sa experimentezi in asemenea frecvente..succes in continuare si qso-uri pe distante cit mai mari,astept cu interes articole legate de aceste echipamente .. 73!

  • Postat de Vali - YO9ILX la 2017-04-07 15:49:55 (ora Romaniei)
  • Hehehehe, D-le Mircea, au aparut "fripturistii" de care vorbeam mai sus :D.
    Poate erati tentat sa nu-mi dati crezare.
    73!

  • Postat de Liviu Soflete - YO2BCT la 2017-04-07 21:00:49 (ora Romaniei)
  • Bravo Mircea, da-i inainte!
    Probabil ca YO3GLO nu stie ca un ghid de unde lucreaza ca un filtru trece-sus si nu permite propagarea la frecvente mai joase de o anumita limita, spre deosebire de un cablu coaxial care poate transmite chiar si curent continuu. Deasemenea, identificarea ordinului unei armonici - pentru a avea o referinta certa de frecventa - se poate face si cu metode "amatoricesti" nu numai cu analizor de spectru( dar pentru asta trebuie sa fi studiat cel putin colectia REF din anii 1970).
    Si oricum, orice fel de critica se poate face si utilizand un limbaj civilizat. Daca exista nelamuriri, se pot pune intrebari si se poate afla cum s-au realizat performantele declarate si cum s-au masurat.

    Succes in continuare si la mai mare - si la cat mai multi radioamatori YO in benzile de microunde (chiar si in cele de pana la 10G !)

    73, Liviu

  • Postat de Bughesiu Carol - YO5PBF (yo5pbf) la 2017-04-08 14:38:58 (ora Romaniei)
  • Felicitari nea Mircea.Ai dovedit inca odata ca esti un deschizatorde noi orizonturi in YO.Nu te lasa influentat de rautatile frustratilor care au comentarii denigratoare.Nu-l scoate pe Zoli din context; si-a dat ajutorul de bunavoie si din prietenie.Sa faca si altii ceva nou pentru radioamatorismul din YO si abia pe urma sa critice.Pana atunci sa-si vada limitele intelectuale si financiare.
    Inca odata: fi tare ca suntem alaturi de tine.
    Cat priveste recunoasterea asteptata din partea FRR sper sa n-o mai astepti mult, desii .....
    YO5PBF/YR5N Boby

  • Postat de mircea bochis - YO5AXB (yo5axb) la 2017-04-08 15:09:22 (ora Romaniei)
  • Am primit din partea lui YO3GLO pe adresa de e-mail urmatorul text" "Buna ziua . Numele meu este Nunwailer Cristian . Detin de 20 de ani licenta de amator YO3GLO ( Pot sa va trimit poza in cursul zilei de maine)
    Postarile de pe site nu imi apartin si nici limbajul respectiv frustrarile exprimate acolo nu ma caracterizeaza.
    Cu sima Nunwailer Cristian.'' Imi pare rau ca sub un anonimat infect altii iau identitatea unui nevinovat....Am incheiat orice comentarii.Multumesc mult pentru aprecieri tuturor care mi-au scris,celorlalti care sint atit de afectati le doresc sa nu cumva sa sara pe fereastra intr-un moment de tulburare extrema mai ales daca stau la etaj...73,Mircea,YO5AXB.

  • Postat de dimitriu v - YO4EK la 2017-04-08 18:51:59 (ora Romaniei)
  • Felicitari Mircea!73s

  • Postat de mircea bochis - YO5AXB (yo5axb) la 2017-04-08 20:08:23 (ora Romaniei)
  • Acum citeva minute am primit din partea lui Ciprian urmatorul text: ''Draga Mircea,

    Din cercetari intreprinse recent, a rezultat ca postarile semnate "YO3GLO"
    drept comentarii la articolul "YO ESTE IN BANDA DE 122 GHz" au fost
    introduse de YO3GIV. Acesta poate fi contactat la yo3giv@yahoo.com. I-am
    scris in cursul zilei de ieri, dar nu mi-a raspuns inca.

    73s de Ciprian N2YO
    Cum pot sa existe asemenea oameni infecti care folosesc identitatea altora ma sideraza pur si simplu....in locul lui YO3GLO m-as adresa politiei...federatia ar putea sa-i retraga autorizatia pentru modul infect si iresponsabil de a folosi un indicativ. 73,Mircea,YO5AXB.

  • Postat de Ion - YO8RXK la 2017-04-09 22:36:15 (ora Romaniei)
  • O fi păcăleală de 1 Aprilie gândită pe 25 martie şi trimisă pe 3 Aprilie? Eu la viaţa mea am construit un oscilator şi multiplicator pe 288 MHz şi m-am convins de ,,uşurinţa'' unei astfel de jucării şi....mă aşteaptă cuminte în dulap ! Ion '73 !

  • Postat de Mitica - YO3HST la 2017-05-11 10:49:43 (ora Romaniei)
  • Esti formidabil!
    Toata stima!

  • Postat de Emil-YO3SV - YO3SV la 2017-06-02 20:06:16 (ora Romaniei)
  • Felicitari,Mircea! Sper ca nu te opresti aici- mai avem benzi,inca!Nu stiu daca esti profesionist in domeniu, dar eu nu am ajuns pina acolo! Stiu cit de greu e la 27 ghz! PS. Unii nu au creier! Nu e vina lor.

  • Postat de Marian - YO4HGX la 2017-06-04 23:01:38 (ora Romaniei)
  • Mi-a placut titlul: YO este in banda de 122G. Nu YO5AXB, nu eu, noi, clubul x... nu, YO! Felicitari, nu numai pentru realizare dar si pentru modestie. Pasiune adevarata! 73

  • Postat de Mircea bochis - YO5AXB (yo5axb) la 2017-06-05 08:29:28 (ora Romaniei)
  • Multumesc mult pentru sustinere,revin curind cu noutati,73,Mircea,YO5AXB

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "YO ESTE IN BANDA DE 122 GHz"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact