hamradioshop.ro
Articole > Radioamatorism - opinii Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

TO BE OR NOT TO BE, THAT IS THE QUESTION

Iuliu Nicolae Nemeth YO5AJR

O intrebare celebra, hamletiana, mereu de actualitate, cu o incarcatura dramatica care in ultima vreme mereu imi suna in materia mea cenusie care mi-a mai ramas. Spiritual, aparent departe de radioamatori aceasta intrebare celebra, totusi prin faptul ca suntem o comunitate eterogena in societate, avem indeletniciri tehnice cu o paleta atat de larga in acest... in ultima instanta de hobby, este de actualitate. Nu lipsesc antagonisme, contradictii, uneori chiar cu aspecte belicoase intre noi, cu impliniri, esecuri, neintelegeri dar in ultima instanta suntem o comunitatate omogena totusi prin insesi pasiunile noastre. Suntem o comunitate care are nevoie de coordonare, comunicare, de reprezentativitate, de legitimitate in societate.

In unicul sait "radioamator.ro", devenit atat de populara in comunicare, ani de zile apar postari de puncte de vedere vs. de odinioara unica organizare FRR, critici, descarcari emotionale, teme tehnice cu adevarat pasionate, dar mai ales intrebari la adresa FRR. Emotii, ganduri, intrebari care in mod invariabil raman ignorate, mereu fara raspuns de catre cei vizati – vizati care urmaresc acest sait dar niciodata nu-si fac prezenta, nu se implica aparent ignorand. Un alt aspect interesant si general este neimplicarea radioamatorilor in anumite teme semnalate de alti colegi mai "indrazneti" - teme care de fapt vizeaza un interes general si nu individual.

Motivele neimplicarii sunt: Frica – sau acea zicala blestemata ramasa in subconstientul multora din timpul otomanilor - "capul aplecat sabia nu taie", sau mai nou...."Las, ca merge si asa". Cinismul – ignoranta, "e degeaba" - "in Romania nu are rost sa te implici" - Oportunism – lasa sa scoata altii castanele din foc apoi ne infruptam si noi". "Lehamite", "Deznadejde", "lasitate". Un alt aspect si mai grav cuibarit de regula intre conducatorii alesi – sectarism si orgolii exacerbate, devenit aproape tipic la nivele decizionale in prezenta birocratismului "salvator", al incompetentelor, cand se aduna trei persoane apar patru opinii de actiune sau contrariul, cand nu apar opinii, capetele se lasa jos si se aude doar "His Master Voice". Toate aceste aspecte genereaza neincredere, stari de lehamite in randul radioamatorilor de treaba.

Nepasarea? Nepasarea colectiva de fapt nu exista! El este efectul profund al neputintei, al neincrederii. Aspectele permanente de ignorare a comunitatii, neindreptarea, tolerarea permanenta a aspectelor negative din viata unei comunitati conduc sigur la neimplicari si stari apatice. Lipsa comunicarii, lipsa implicarii active duce inevitabil la inexistenta unui "Brain Storming" - sa ne adunam, sa complecam ideile, strategiile in comun. Mentalitatea in care troneaza ideea - "E traba altuia sa actioneze" este denumita de psihologi "Sindromul Genoveze" - pasivitate - de fapt, "Dauneaza grav oricaror societati!". Devii simplu spectator in propria comunitate, un fel de zombie.

Iata un aspect infim din viata noastra, a comunitatii noastre in care mentalitatile paguboase mai ales din partea celor alesi tot de noi nu pot avea decat o finalitate de autodistrugere a tot ce inseamna pasiune, frumosul, un hobby care de fapt ar avea menire de a ne uni, de a ne incarca acumulatorii descarcati in viata uneori atat de trepidanta din societate.

YO5AJR
Miki 01 martie 2017

Iuliu Nicolae Nemeth YO5AJR

Articol aparut la 1-3-2017

4840

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (9)  

  • Postat de George - YO9HSW la 2017-03-03 11:17:06 (ora Romaniei)
  • Miki, structura FRR exista in folosul unui mic grup de radioamatori - CA, sefi de cluburi, nu mai detaliem. Dvs. participati la multe concursuri din ograda FRR, de ce o faceti? De ce toata lumea blameaza structura dar toti vor sa-i ia locul? Pentru mine e un lucru de neinteles. Poate se reintorc zapezile de altadata si se da pensie speciala la cei cu titlul de capmion la creatie tehnica - sursa stabilizata pentru transceiver UUS, hi!

  • Postat de Alex - YO9HP (yo9hp) la 2017-03-03 13:11:39 (ora Romaniei)
  • @YO9HSW: George, este o gluma sau inteleg ca au fost vremuri cand s-au acordat pensii speciale pentru radioamatorism? Poti sa ne dai mai multe detalii? Intreb pentru ca Legea 69/2000 (Legea Educatiei Fizice si Sportului), spune la Art. 64:
    "(1) Sportivul de performanță care a obținut o medalie de aur, argint sau de bronz în probele individuale sau pe echipe din cadrul jocurilor olimpice sau o medalie de aur la campionatele mondiale și europene de seniori probe olimpice are dreptul, la cerere și cu confirmarea Ministerului Tineretului și Sportului, la o rentă viageră.
    (2) Renta viageră prevăzută la alin. (1) reprezintă echivalentul a 1,5 salarii medii brute pe economie." Etc...
    Multumesc anticipat!
    73, Alex YO9HP

  • Postat de Miki - YO5AJR (yo5ajr) la 2017-03-03 13:33:34 (ora Romaniei)
  • George - am incercat sa fac un diagnostic vs. de cum merg lucrurile, fara intentie de a blama pe nimeni. Faptele sunt fapte. Apoi nu eu am gasit FRR - ul, el m-a gasit aici, eu am fost aici inca de la structurile AVSAP si ce a fost pozitiv in radioamatorismul romanesc de a lungul anilor, in istoria radioamatorismului Roman, a fost datorat radioamatorilor dar si a celor care s-au implicat pozitiv la nivele decizionale si nu a "miserupistilor". Ca de ce fac concursuri? Pai pentru mine asta e "damblaua" si nu cred ca trag focul cu asta sub oala FRR care habar nu are de altfel ce fac radioamatorii "comunitari" cum sunt si eu. Pana nu ne am batut gura ca la "cantarirea" activitatilor radioamatorilor si cluburilor sa fie punctate, evidentiate pana la nivel MTS si rezultatele care se fac in marile conteste si nu numai la concursuri autohtone de anvergura redusa (dar este nevoie si de aceste concursuri) pentru ca prefixul YO la urma urmei reprezinta si Tara mea, sa fie evidentieta la valoarea lor. Fac concursuri pentru placerea mea pentru ca este si un hobby ca si altele. A fi la conducerea FRR nu este un vis de fata mare. Salarizare unui angajat acolo nu este de loc atractiv. Trebuie sa fii cu o carizma extrema sa faci fata cerintelor si toata lumea sa fie multumit. Cel mai mare pacat care fac azi la nivelele de conducere FRR este doar ne comunicarea cu radioamatorii si altele care din "diagnoza" de mai sus reiese de fapt. I-am explicat la cati-va din CD si la SG ca eu nu blamez, nu urasc persoane, doar mentalitatile, sunt loial istoriei amatorismului nostru si ma doare decaderea FRR. Nu fac parte din "rasa politicienasca" care le schimba haina dupa oportunitati. Zici ca prin participare la concursuri sustin un mic grup din FRR pentru foloase? Ei stiu ce "foloase" au, dar eu stiu ca nu dau mult la "foloase morale" (din pacate) iar daca acele foloase sunt necuvenite, odata si odata ajung poate in fisetele DNA sau a justitiei, e treaba lor dar eu nu pot sa spun sau sa sustin asa ceva. Peste putin timp ajung la 78 de ani, daca as fi mai tanar m-as inhama dar constat ca persoane cu adevarat carizmatice de de buna intentii (sa ma scuze exceptiile ineficiente) nu se inghesuie.
    73 de Miki

  • Postat de NELU - YO3AOE la 2017-03-07 11:03:34 (ora Romaniei)
  • Draga Miki,te chinui singur si fara nici un rost, fiindca nu merita!.Treburile stau asa si nu altfel fiindca asta este mentalitatea noastra,sau cel putin a multora dintre noi,chiar majoritari,si tot asa va ramine cred ca inca multa vreme,pina se va gasi cineva sa ia taurul de coarne,dar acela va trebui sa fie un om de sacrificiu,asa cum era regretatul Vasile Ciobanita.Cum zice un coleg-Marian-YO3FQC,asta este...

  • Postat de Miki - YO5AJR (yo5ajr) la 2017-03-07 19:15:11 (ora Romaniei)
  • Da - draga Nelu. Cam astea sunt ultimile eforturi ,dale mele in incercarile de "trezire" a prietenilor. De altfel cele de mai sus s-a incercat sa fie o "diagnosticare" a bolnavului. Nu stiu cati au inteles. In viitor si eu ma retrag definitiv, consumand in liniste sau cu cati-va prieteni pasiunea - radioamatorismul. Poate ca tot ce am incercat e inca prea devreme. Am avut insa placere sa cunosc recent pe cati-va din generatia tanara la adunarea de la Bistrita, niste tineri de aur (echipa RoLink)....."Daca toti tinerii din lume"....dar este un semn bun totusi. 73 de Miki

  • Postat de Nic - YO4LHR la 2017-03-10 17:48:47 (ora Romaniei)
  • @YO9HSV Trebuie sa avem in vedere 2 aspecte : vechiul FRR care reprezenta tot ceea ce inseamna radioamatorism in YO si noul FRR aparut dupa intrarea in vigoare a legii ce reglementeaza sportul in Romania. Din nefericire, noul FRR a preluat TOT de la vechiul FRR, insusindu-si chiar si meritele si, mai mult de atat, drepturile. O lege nedreapta pentru majoritatea dintre noi. Nemultumirea "nesportivilor", adica acelora care nu platesc cotizatie, deriva din faptul ca nu sunt reprezentati in niciun fel si de catre nimeni; deci nu exista decat in evidentele ANCOM. Si atat.

    @YO5AJR In general aveti dreptate. Dar nu putem vorbi de nepasare, frica, cinism samd. Noi, cei neplatitori de cotizatii, nu avem nicio parghie legala de a influenta noul FRR. Chiar daca au aparut mai multe forme de organizare a radioamatorilor (ARR, SRR, s.a.) acestea nu acopera VIDUL creat de legea de organizare a sportului in Romania in ceea ce priveste radioamatorii YO. In afara tarii, singurul for recunoscut este FRR (sau poate ma insel eu). Dar, nimeni de acolo nu stie ca FRR nu reprezinta decat Radiocluburile organizate sub diferite forme. Pana cand si nesportivii nu vor fi reprezentati de catre FRR, nemultumirile vor fi continue si fara vre-un raspuns. Nimanui din actualul FRR nu-i pasa. Si nici nu o sa-i pese vreodata pentru ca nu are de ce. Nu-si bate nimeni capul. Le este bine asa. Dar, speranta moare ultima.
    Numai bine.

  • Postat de Toni - YO2LMA la 2017-03-11 12:53:28 (ora Romaniei)
  • Totusi se pare ca multi sufera de sindromul ,,Stockholm ,, atata vreme cand putini au pozitii critice , constructive ,pertinente , neluate in seama. Ar trebui si o revista noua gen trezire ,, WatchTower,,...

  • Postat de Marius Toader - YO7BBE la 2017-03-19 00:55:37 (ora Romaniei)
  • Felicitari Dlor. Sunt tare curios cand va veti plictisi si nu veti mai comenta despre altii si nu beliti OCHII in protria ograda ? Daca va considerati F. intelighenti mai grozavilor si solutii CONCRETE si VIABILE (daca sunteti in stare si bine intentionati) Pe unii dintre " criticaciori " ii cunesc personal si ii stiu destul du bine . Poti fi IMPARAT sau, plin de MEDALII,= TOT DEGEABA DACA NEMA CARAFTER = Salutare si sa auzim si de BINE !

  • Postat de Marius Toader - YO7BBE la 2017-03-19 01:01:50 (ora Romaniei)
  • Ma scuzati,din graba am omis : VENITI (si cu solutii....) Cu respect Acelas CAVALER MUSCELEAN din stirpea BASARABULUI ce a castigat lupta de la POSADA.

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "TO BE OR NOT TO BE, THAT IS THE QUESTION"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact