hamradioshop.ro
Articole > Software pentru radioamatori Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Configurarea programului N1MM+ pentru operarea in Campionatele Nationale de Unde Scurte

Alexandru Panoiu YO9HP

Prin amabilitatea lui G4OGB, membru al echipei N1MM Logger+, a fost pregatit fisierul UDC care permite utilizarea programului N1MM+ in Campionatele Nationale de Unde Scurte (CN-US).

Intrucat CN-US-CW se apropie (prima si a doua zi de Luni din luna Martie), va prezint cateva recomandari si observatii legate de configurarea si utilizarea programului N1MM+ in CN-US-CW. Cu mici exceptii, comentariile de mai jos vor fi valabile si pentru CN-US-SSB (din luna Octombrie).

 

1.    In primul rand un sfat aplicabil oricarui utilizator de programe de concurs: daca nu sunteti familiarizati cu programul respectiv, nu lasati configurarea pentru ultimele ore dinaintea concursului. Riscati sa ratati concursul.

 

2.    Daca nu ati mai lucrat cu programul N1MM+, nu incercati configurarea lui pentru CN-CW, fara ca, mai intai, sa il verificati si sa va obisnuiti cu functiile specifice, intr-un concurs real sau fictiv (simulat) din baza de date a programului (de exemplu WPX-CW). Mai ales in CW, faceti toate eforturile pentru a asigura manipularea transceiverului de catre programul N1MM+. Ar fi de dorit sa activati conexiunea CAT, conexiunea la DX-Cluster (sau RBN), sa va familiarizati cu configurarea ferestrelor, cu modificarea mesajelor prestabilite, cu modificarea vitezei de transmitere etc.

 

3.    Actualizati N1MM+ cu ultima versiune disponibila pe site-ul dedicat. Actualizarea se poate selecta la deschiderea programului si este un proces automat. Dupa actualizare, inchideti programul.

 

4.    Concursul CN-US nu face parte din concursurile mari sau medii, memorate in programul principal, ci este necesara incarcarea unui fisier ajutator, tip UDC (User Defined Contests). Fisierul UDC necesar pentru operarea in CN-US se afla pe site-ul N1MM+, la adresa http://n1mm.hamdocs.com/tiki-list_file_gallery.php?galleryId=18&offset=200. Descarcati arhiva YO_CN_US.zip in computerul propriu.


 

 

 

 

5.    Din arhiva YO_CN_US.zip descarcati si instalati fisierul YO_CN_US.udc in directorul N1MM Logger+/UserDefinedContests.

 

 

 

 

 

6.    Din aceeasi arhiva descarcati si instalati fisierul YO_CN_US_CW-no-ESM.mc in directorul N1MM Logger+/FunctionKeyMessages. Este fisierul care contine mesajele prestabilite (Macro).


 

 

 

 

7.    Deschideti programul N1MM+

 

8.    Selectati File/New Log in database/Log Type/YO_CN_US (este procedura standard prin care se selecteaza un nou concurs).

 

 

 

9.    Selectati modul de lucru CW, pentru CN-US-CW (sau SSB pentru CN-US-SSB).

 

10.  In fereastra Sent Exchange introduceti numarul tip stafeta, valabil pentru primul QSO (cifra din indicativ plus varsta. Exemplu: 745). Nu introduceti aici # sau 001. Numarul de ordine transmis va fi setat in mesajele prestabilite (MACRO).

 

 

 

11.  Confirmati setarile (OK). Daca doriti sa modificati oricare din setarile initiale, puteti reveni cu File/Open Log in Database/YO_CN_US. Operati modificarile dorite si confirmati.

Programul nu este gata de start fara sa configuram mesajele prestabilite (MACRO). Acestea se pot edita pe loc sau se poate importa un fisier care contine aceste mesaje.

 

12.  Pentru import, selectati fisierul YO_CN_US_CW-no-ESM.mc cu macro pregatit pentru acest concurs (click dreapta pe butoanele macro, apoi File/Import and Assign a Different Function Key/ YO_CN_US_CW-no-ESM.mc /Open/Yes

 

 

 

 

13. Verificati functionarea programului introducand QSO-uri, atat in modul Run, cat si in modul S&P.

 

 

 

14. Generati logul Cabrillo. Formatul actual nu contine RST, iar intre numarul serial si codul stafeta exista un spatiu.

 

 

 

 

Comentarii finale:

 

-       In cazul folosirii sistemului ESM (Enter Sends Message) specific lui N1MM+ in modul RUN, trebuie eliminat semnul ! (indicativul corespondentului) din Macro F2. Insist in favoarea utilizarii sistemului ESM (se selecteaza in N1MM+, in Config/ Enter Sends Message), care usureaza mult munca operatorului. Practic apasand tasta ENTER programul transmite mesajul potrivit fiecarei faze a stabilirii unui QSO.

 

-       Sunt cazuri in care fisierele de initializare pentru concurs sunt corupte si inchiderea/deschiderea programului sau inlocuirea fisierului UDC nu rezolva problema. In acest caz inchideti programul, apoi stergeti fisierul YO_CN_US.udc. Apoi intrati in directorul SystemFiles si stergeti fisierul YO_CN_US grd_log.ini. Apoi copiati fisierul YO_CN_US.udc in directorul UserDefinedContests. Deschideti programul N1MM+ si setati concursul YO_CN_US, ca fiind concurs nou (conform instructiunilor de mai sus).

 

 

Programul a fost verificat de cativa radioamatori YO, familiarizati cu N1MM+, iar opiniiile sunt pozitive. In general majoritatea criticilor/obiectiilor nu vizau configuratia fisierului UDC dedicat CN-US, ci vizau modul cum N1MM gestioneaza anumite aspecte ale concursurilor (exemplu: dupa prima etapa, la repetarea QSO-ului cu o statie, programul inscrie automat numarul stafeta primit la primul QSO. Acel numar poate fi supra-editat, insa cine nu este atent poate salva un numar format din 6 cifre, in loc de 3 cifre, asa cum este corect).

Daca aveti nevoie de ajutor, va rog sa ma contactati la adresa yo9hp@yahoo.com, sau in comentariile deschise la finalul acestui articol.

Alexandru Panoiu YO9HP

Articol aparut la 22-2-2017

7907

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (9)  

  • Postat de Berni - YO2CMI la 2017-02-22 13:13:19 (ora Romaniei)
  • Alex, multumesc pentru info.
    O sa testez fisierul UDC in concurs.
    La Cupa Moldovei am folosit fisierul UDC programat de YO8SAO si a functionat perfect. 73

  • Postat de Paul Spitzer - YO5BRZ (yo5brz) la 2017-02-22 16:52:41 (ora Romaniei)
  • Alex frumoasa si utila prezentare! Succes in toate!

  • Postat de Alex - YO9HP (yo9hp) la 2017-02-22 17:46:41 (ora Romaniei)
  • @YO2CMI: Berni, intrucat ai mai lucrat cu N1MM+ sunt convins ca nu vei avea probleme cu UDC pentru CN-CW. Ar fi bine sa face probe cu cateva zile in avans, atat pentru configurarea macro (mai ales daca folosesti ESM), cat si pentru a observa cum raspunde programul la trecerea de la o etapa la alta, deci la mai mult de 30 minute de la initierea probelor: resetarea band-map etc.
    @YO5BRZ: Paul, totdeauna bucuros sa te aud in pile-up, sau macar sa te vad la radioamator.ro...
    73, Alex YO9HP

  • Postat de Lucian DAMIAN - YO8SSB (yo8ssb) la 2017-02-23 09:02:49 (ora Romaniei)
  • Un articol interesant si util.
    Felicitari Alex!

    73 de YO8SSB!

  • Postat de DAROCZI CAROL - YO2GL la 2017-02-23 09:58:13 (ora Romaniei)
  • Hi Alex,
    Prezentare forte buna. Multzumesc.
    Sorry, dar cu toate ca am urmarit si aplicat ,pas cu pas,indrumarile tale, la mine nu apare UDC ,concursul YODX , in lista concursurilor. Utilizez foarte mult N1MM+, nu am probleme, dar nu reusesc cu UDC. Nu stiu unde gresesc la instalare.
    Sanatate 73 ! Carol YO2GL

  • Postat de Alex - YO9HP (yo9hp) la 2017-02-23 13:41:13 (ora Romaniei)
  • @YO2GL: Carol, cred ca nu ai plasat fisierul UDC in directorul potrivit. In lista alfabetica a concursurilor din N1MM+, numele concursului este YO_CN_US. O sa iti trimit, pe adresa electronica, cele doua fisiere in discutie, apoi o sa discutam la telefon, sa vedem daca toate etapele au fost executate corect. 73, Alex YO9HP

  • Postat de DAROCZI CAROL - YO2GL la 2017-02-23 22:53:49 (ora Romaniei)
  • MULTZUMESC MULT PENTRU AJUTOR ALEX SANATATE 73 CAROL
    FUNCTIONEAZA...

  • Postat de Alex - YO9HP (yo9hp) la 2017-02-24 08:44:50 (ora Romaniei)
  • Din discutiile cu YO2GL am descoperit o situatie pe care nu o luasem in calcul atunci cand am scris articolul. La instalare eu am decis instalarea programului si a fisierelor ajutatoare direct in drive (C, D etc), intr-un singur director: N1MM Logger+. Totusi daca programul este lasat sa se instaleze asa cum a gandit autorul (by default), el se instaleaza partial in C:Program FilesN1MM Logger+. O alta parte (fisierele ajutatoare si baza de date) se va instala in directorul My Documents (C:UsersUserDocuments N1MM Logger+. Deci subdirectoarele UserDefinedContests si FunctionKeyMessages se afla in directorul My Documents. 73, Alex

  • Postat de Mircea - YO4SI (yo4si) la 2017-03-31 23:42:26 (ora Romaniei)
  • Multumim Alex ! Ai reusit sa ne aduci prestigiosul N1MM pentru a-l putea folosi in CNUSCW.
    Vad ca nimeni nu aminteste faptul ca tanarul George, YO9HSW, si-a facut in joaca, doar pentru el, un program dedicat concursurilor interne YO. Prietenii lui au insistat sa-l scoata "la vedere", sa-l poata folosi si altii. Un program prietenos, pe care l-a adaptat chiar si pentru CNUSCWYO. In prima varianta "lipea" cele sase cifre. La rugamintea mea, a facut un .exe care sa bage pauza intre cele trei cifre serial si cele stafeta. Inimosul Claudiu, YO4FYQ, l-a pus pe blogul KRB-ului, yo4krb.blogspot.ro la sectiunea Software. https://drive.google.com/drive/folders/0B6jqdGgWnVRPWjJ6RDFsWkZrd2c. Le multumesc si lor, George si Claudiu pentru timpul dedicat celorlalti. 73s ! Mircea = yo4si.

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Configurarea programului N1MM+ pentru operarea in Campionatele Nationale de Unde Scurte"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact