hamradioshop.ro
Articole > Radioamatorism - opinii Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Istoria radioamatorismului românesc – un raport al C.I.A. din 1954

Răzvan Fătu YO9IRF / M0HZH

Recent, agenţia de spionaj a Statelor Unite ale Americii (Central Intelligence Agency – C.I.A.) a dat publicităţii un mare număr de documente interne vechi referitoare la activitatea de radioamatorism din blocul sovietic. Dintre ele, un prieten radioamator mi-a atras atenţia asupra unui raport din 1954 referitor la organizarea activităţii de radioamatorism din România. Având în vedere că documentul provine din surse profesioniste şi imparţiale – fiind destinat uzului intern al CIA, consider că e o sursă de informaţii cu valoare istorică pentru a înţelege etapele timpurii ale organizării radioamatorilor de la noi din ţară.

Documentul îl puteţi găsi la următoarea adresa: https://www.cia.gov/library/readingroom/docs/CIA-RDP82-00046R000400190009-8.pdf

Puteţi căuta alte documente similare despre alte ţări sau alte subiecte, aici: https://www.cia.gov/library/readingroom/ Mai jos regăsiţi traducerea pe care am făcut-o documentului mai sus menţionat.

Central Intelligence Agency (CIA)

Raport de informare

Ţară: România
Subiect: Asociaţia Amatorilor de Unde Scurte
Data distribuirii: 29 Septembrie 1954

"Aceste informaţii nu au fost evaluate"

1. Asociaţia Amatorilor de Unde Scurte a Republicii Populare Române (Asociaţia Amatorilor de Unde Scurte din RPR - AAUSR) a fost fondată în Bucureşti în 1948 de către 20 de amatori radio. S-a format ca o organizaţie independentă devotată studiului dezvoltării tehnicii radio. Pentru a forma o asociaţie în acea perioadă în România, era necesar ca un minim de 20 persoane să obţină în prealabil aprobare din partea Palatului de Justiţie. Aprobarea pentru a forma AAUSR a fost acordată imediat după depunerea cererii, în mare parte datorită influenţei lui Ernst GROSS, un binecunoscut inginer român. GROSS a fost ales ulterior preşedinte al comitetului executiv, din care făceau parte 4 sau 5 membri. În 1948, el era director al staţiei de radiodifuziune din Bucureşti iar ca radioamator, avea propria sa staţie radio. A participat conferinţe radio internaţionale şi în 1947 a luat parte la conferinţa ţinută în Atlantic City, New Jersey [...fragment cenzurat...] Vintilă GOLUMBOVICI, şef al staţiei de control radio a oficiului poştal şi George CRAIU, un inginer, amândoi români, făceau parte din comitet. Toţi membrii comitetului executiv erau radioamatori şi ofiţeri voluntari cu excepţia secretarului care era un angajat plătit. Membrii asociaţiei erau în mare parte radioamatori deşi câţiva erau membri ai forţelor române de securitate - fapt de care ceilalţi membri erau conştienţi.[...fragment cenzurat...] un membru [...fragment cenzurat...] lucra pentru securitate ca tehnician radio.

2. Până în 1952, singurul scop al asociaţiei a fost dezvoltarea tehnică şi teoretică a radioului iar în statutul lor era afirmat faptul că asociaţia este o organizaţie non-politică. Cu toate acestea, [...fragment cenzurat...] în 1952 au fost întroduse întâlnirile politice. În acelaşi an membrilor le-a fost spus că nu mai pot comunica cu radioamatori din ţări non-comuniste, dar după un festival de tineret în 1953, membrilor le-a fost acordată permisiunea să reia contactul cu amatori din acele ţări. Contactul cu radioamatori din Yugoslavia nu era interzis dar membrii au încetat voluntar toate comunciatiile.

3. Membrii plăteau taxe de 75 lei la fiecare 3 luni după formarea asociaţiei, dar după reforma monetară din ianuarie 1952 acestea au fost schimbate la 100 lei la fiecare 2 ani.

4. Asociaţia ţinea întâlniri de 2 ori pe săptămâna. În 1950, [...fragment cenzurat...] erau ţinute în strada Jaques Elias nr 2, în Bucureşti. Întâlnirile erau în principal dedicate discuţiilor despre echipament radio şi problemelor de emisie şi recepţie. Subiectele politice nu erau niciodată discutate.

5. Fiecare membru avea propriul echipament acasă. Asociaţia avea doar echipament Morse pentru începători. În Ianuarie 1954 erau deja 200 membri ai asociaţiei în Bucureşti. În acea luna, asociaţia a cerut Armatei Române asistenţă financiară dar în loc ca aceştia să răspundă cererii, asociaţia a fost dizolvată şi preluată de Armata. În acel moment, membrii care deţineau echipament radio acasă trebuiau să obţină un permis pentru a o putea păstra. Din cei 200 membri, doar 50-60 au primit aprobare. Pentru a obţine aprobarea, un membru trebuia să înainteze 3 sau 4 copii ale petiţiei împreună cu o schiţa a emiţătorului-receptorului unui comitet din cadrul asociaţiei. Acest comitet doar certifica apartenenţa membrului la asociaţie şi faptul că era calificat. Petiţia mergea apoi la oficiul poştal unde un alt comitet o evalua. Acest comitet era format din reprezentanţi ai oficiului poştal, Armatei Române, companiei române de radiodifuziune şi forţelor guvernamentale de securitate. Dacă toţi membrii erau de acord, solicitantul primea o licenţă şi plătea o mică taxa anuală către oficiul poştal. [...fragment cenzurat...]

6. După ce Armata Română a preluat AAUSR, aceştia au decis să organizeze grupuri similare în toate oraşele mai mari din România. Tot echipamentul şi instrucţiunile erau furnizate de Armata. [...fragment cenzurat...] un grup în Constanţa [...fragment cenzurat...] avea în jur de 10 membri şi [...fragment cenzurat...] exista dinainte de 1954.

7. În vara lui 1954, [...fragment cenzurat...] o întâlnire AAUSR din Constanţa ce a avut loc într-o locuinţa privată şi la care au luat parte în jur de 15 persoane. Un colonel din Armata Română a afirmat că Armata Română e interesată să ajute tinerii să se dezvolte şi că Armata va ajuta asociaţia, ca o organizaţie subordonată Asocientiei Voluntare de Cultură Tehnică şi Fizică (AVCTF). Mai mult, Armata va organiza cursuri pentru începători şi va oferi AAUSR cu echipament radio. Aripa din Bucureşti a asociaţiei s-a alăturat AVCTF după ce şi-a pierdut echipamentul radio într-un incendiu.

8. AVCTF era o organizaţie sponsorizată de Armata Română care antrena diverse grupuri precum paraşutişti, piloţi de planoare şi avioane convenţionale, lunetişti, operatori radio etc.

Răzvan Fătu YO9IRF / M0HZH

Articol aparut la 30-1-2017

6469

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (30)  

  • Postat de codreanu alin - YO9JNX (yo9jnx) la 2017-01-30 11:01:13 (ora Romaniei)
  • am citit cu placere articolul.interesant cum zburdau informatiile prin `54. totusi la cine acasa a fost intrunirea privata de la Constanta ? HI HI

  • Postat de Feri - YO2MHF la 2017-01-30 12:33:58 (ora Romaniei)
  • Foarte interesant... Păcat că suntem ultimii care desecretizează activităţile legate de radioamatorism dar şi cele legate de bruiaj.

  • Postat de Dan - YO3GH (yo3gh) la 2017-01-30 14:34:25 (ora Romaniei)
  • Multumim , interesant , cam multe pauze pe acolo traduse de Razvan [...fragment cenzurat...]( cam multa cenzura inca sau sa ii zicem cenzura vesnica :D ). Tare treaba cu voluntariatul : "Contactul cu radioamatori din Yugoslavia nu era interzis dar membrii au încetat voluntar toate comuncatiile" . :D:D:D
    Numai bine.

  • Postat de Razvan - YO9IRF la 2017-01-30 14:50:22 (ora Romaniei)
  • Salutari, intr-adevar exista multe fragmente cenzurate. Cred ca rolul lor e sa ii acopere pe cei ce furnizau CIA aceste informatii, sau pe colaboratorii acestora. Pentru a intelege mai bine modul de lucru al agentiilor de informatii as sugera un serial modern si bine documentat, "The Americans".

  • Postat de Nic - YO4LHR la 2017-01-30 15:51:39 (ora Romaniei)
  • Excelent articol spre aducere aminte si neuitare.
    "Contactul cu radioamatori din Yugoslavia nu era interzis dar membrii au încetat voluntar toate comunciatiile"
    Sa nu uitam ca in acea perioada au existat schimburi de focuri pe frontiera romano-yugoslava. Adica trupele iugoslave trageau asupra granicerilor romani, in special erau vizati ofiterii. cred ca si astazi mai exista cazematele construite pe malul romanesc (cel putin pe Ostrovul Mare - PF2).

  • Postat de Lucian DAMIAN - YO8SSB (yo8ssb) la 2017-01-30 18:07:19 (ora Romaniei)
  • Felicitari Razvan pentru articol! L-am cititit cu multa placere si interes.

    73 de YO8SSB!

  • Postat de Miki - YO5AJR (yo5ajr) la 2017-01-30 21:12:32 (ora Romaniei)
  • In acele vremuri au fost multe intamplari si mai putin placaute in radioamatorism. Ar fi interesant si postarile din parte celor peste 70 - 80 de ani care au trait acele vremuri. Nici viata domnului Craiu dar nici al regretatului YO3AC Andy nu au fost fara evenimente. Eu am fost membru AVSAP in anii 1957 si nu AVCTF.AVSAP care a fost organizat pentru sporturi tehnice. Mai trebuie stiut faptul ca acei tineri care au practicat la AVSAP erau un fel de pepiniera pentru armata. Programele erau pe calapodul sovietic, de ex. eu la aviatia in perioada cand am fost in regim de internat, aveam regim militar, cantam ruseste, marsaluiam ruseste pana intr-o dimineata iesind de la micul dejun cu ceapa verde ramasa am vopsit verde mustata lui Stalin, un bust facut din ghips alaturi de Marx Engels si Lenin in sala de lectura. Multe ponoase am tras dupa aceasta farsa. Dar asta a fost tineretea noastra si nu alta. Nu demult la un mic meeting am fost invitat la un zbor de acrobatie, dupa aterizare, cei de la presa stiind ca am zburat in anii 57 m-au intrebat cum a fost viata tinerilor in acele vremuri. Le am spus scurt - la sol am marsaluit ruseste, am cantat ruseste dar sus, acolo, pe cerul Patriei noastre tot noi am fost. 73 de Miki

  • Postat de Toader Marius - YO7BBE la 2017-01-30 22:59:07 (ora Romaniei)
  • Comentariul anterior,nu a fost pe placul UNORA ?Unele imformatii despre viata tinerilor din anii 1957, sunt voit erioonate si tendentioase.Dupa moartea lui Stalin influenta Sovietica incepuse sa se estompeze. Poate mairamasese in unele COMITATE de care noi habar nu avem.Daca toti ne-am bate cu caramida-n piept, nu vom mai avea materiale de contructie Cu scuze. Marius. PS.Sunt unii..... care si la ora actuala il pupa pe toate partile pe tatucul PUTIN,deci ipocrizia e cancerul RATIUNII.

  • Postat de George - YO9HSW la 2017-01-31 10:44:32 (ora Romaniei)
  • Articol tendentios de vreme ce domnii de la CIA habar nu au de faptul statutar: <<[...]„Asociaţia
    Amatorilor Români de Unde Scurte” ce a fost infiinţată la data de 8 mai 1936 și care ȋn
    anul 1948 și-a schimbat denumirea în „Asociaţia Amatorilor de Unde Scurte din România”[...]>>
    hi!!!

  • Postat de Miki - YO5AJR (yo5ajr) la 2017-01-31 13:27:45 (ora Romaniei)
  • Sa nu uitam ca dupa incheierea al II WW in tratate Romania era limitat tendentios, privitor la efectivele armatei Tarii. Cineva a dejucat oarecum aceasta limitare tendentioasa aplicand infiintarea AVSAP, echivalentul DOSAF sovietic. Desigur sovieticii nu aveau cum sa nu recunoasca, a fost o "manevra" briliant", dar in spatele acestei organizare (AVSAP) Armata Romana pregatea si cadre calificate in folosul Armatei Nationale. Multi tineri pregatiti ca radioamatori, aviatori, "lunetisti, motociclisti parasutisti au facut o cariera in armata Romana. E un fapt peste care azi din pacate trecem cu vedere.

  • Postat de Gabi - YO3CEN la 2017-01-31 20:50:01 (ora Romaniei)

  • Cand eram mic radioamator autorizat care imi construiam acasa transceivere tip A411 sau A412 ma intrebam de unde naiba unii care lucrau doar in Romania, la stat, aveau atat de multi bani cu care cumparau transcievere care costau cam cat o Dacie. Un FT 101/variante costa cam 70.000 de lei adica cat o masina Dacia.
    Excliud din intrebarea mea tendentioasa pe cei care au primit aparatura 'industriala' de la rudele/prietenii din afara Romaniei.

  • Postat de Miki - YO5AJR (yo5ajr) la 2017-01-31 22:28:04 (ora Romaniei)
  • Chiar acum la ora 20:02 am lucrat pe 160m CW pe R90DOSAAF. Daca te uiti la QRZ.com in loc de adresa scrie:"All territories of Russia". Daca ma uit la harta scrie orasul Cita, dincolo de Baical la peste 6000 Km. Deci la ei inca "traieste "DOSAAF", la noi a fost echivalentul AVSAP!
      Comentariu modificat de admin.

  • Postat de Vasile - YO6EX (yo6ex) la 2017-02-01 08:08:30 (ora Romaniei)
  • @ Miki: Rusii nu-si uita istoria si nici nu-si injura inaintasii, asa cum au fost cu bune si cu rele. De aceea inca este o tara mare si puternica. Asta spre deosebire de romani. DOSAAF nu mai exista. La rusi acum este SRR - Soyuz Radiolyubitelei Rossii.

  • Postat de Cristian - YO3GIV la 2017-02-01 11:08:54 (ora Romaniei)
  • Un singur comentariu, nu de natura istorica si nici legat de ceeace este scris.
    Vedeti cat de precis este facut acest raport? Numai la o privire si ne putem da seama ca CIA avea oameni chiar dintre cei de acolo de la adunarile radioamatorilor care raportau direct.

    Numai sa ne imaginam cum arata aceste rapoarte astazi: In mod cert mult mai precise, mult mai clare...

  • Postat de Miki - YO5AJR (yo5ajr) la 2017-02-01 12:07:49 (ora Romaniei)
  • Ar fi interesant daca am vedea si analiza rapoartelor. In anii 60 - 83 se zvonea ca la "coperativa CIA" sunt cartotecate, inregistrate si carecterele CW care erau ca o amprenta permanenta pentru recunoasterea operatorului, caractere, maniere, stiluri, care diferea de la operatori la operatori chiar daca lucra cu "bug". Azi cu PC - urile, semnalele CW cred ca nu mai poarta o amprenta personala. Apropo - cu ani in urma la comemorarea infiitarii CIA a lucrat cu un indicativ special in benzile de radioamatori, mi au trimis si QSL dar fara sa specifice cine a fost operatorul. In Decembrie 2016 am lucrat (tot pe 160m) cu R99FSB (fostul KGB) Oare pe cand vom avea si noi radioamatori la SRI cu indicative speciale de comemorare?

  • Postat de Florentin - YO9CHO (yo9cho) la 2017-02-01 12:37:58 (ora Romaniei)
  • "Articol tendentios de vreme ce domnii de la CIA habar nu au de faptul statutar", scrie YO9HSW. Eu nu inteleg de ce articolul este "tendentios"? In articol, este citat (prin traducere) un document in care se specifica, si ca: "Aceste informaţii nu au fost evaluate"...Posibil ca cel care a transmis datele sa nu fi avut habar despre ce a fost chestionat si raportul a plecat ca atare , probabil de la Ambasada pe vremea aia. Este prezentat si link-ul unde poate fi citit originalul. Daca nu a fost evaluat, se poate nici sa nu fi interesat prea tare CIA.

  • Postat de Vasile - YO6EX (yo6ex) la 2017-02-01 12:57:32 (ora Romaniei)
  • @ Miki: NSA supravegheaza si inregistreaza absolut tot, din eter, sau internet - postari, e-mail, chat, forum etc. Ca fapt divers: de cate ori misc ceva pe unul din blogurile mele, apare imediat o vizita de la "Mountain View California"... Totul este supravegheat, inregistrat, stocat.
    Exemplu: Mountain View, California arrived from google.ro on "ROMÂNIA-AZI-S.R.L.". 12:47:48 -- 8 minutes ago

  • Postat de Razvan - YO9IRF la 2017-02-01 16:35:36 (ora Romaniei)
  • Florentin (YO9CHO), cred ca George (YO9HSW) era ironic la adresa statutului FRR, care declara ca "FRR a fost infiintata in 1936 sub numele AARUS". Ca si cum CIA prezinta niste date false in raport doar pentru a submina statutul FRR :). Vasile (YO6EX), in Mountain View e sediul Google, probabil ca traficul e din partea unui amabil crawler bot ce vine sa indexeze blog-ul pentru a il prezenta apoi in rezultatele cautarilor. Razvan.

  • Postat de NELU - YO3AOE la 2017-02-02 10:23:45 (ora Romaniei)
  • Va dati seama daca in anul 1954 exista o asemenea supraveghere,cum este acum...Probabil ca exista niste cuvinte "cheie" specifice care declanseaza in mod automat inregistrarile pe toate caile de comunicatie cunoscute.Ar trebui sa trecem pe emisiuni cu spectru imprastiat,desi probabil ca si alea pot fi urmarite-hi!

  • Postat de Feri - YO2MHF la 2017-02-02 12:07:29 (ora Romaniei)
  • Dureros este faptul că după mai bine de un sfert de veac de democraţie (originală, ce-i drept) trebuie să aflăm de la alţii cum a fost la noi. Nici acum dosarele legate de bruiaj, de exemplu, nu au fost desecretizate deşi celelate ţări au editate cărţi despre acest lucru. Nu vrem să se afle cine am fost de drept şi ce am făcut de fapt ... Deşi multe lucruri se ştiu... Am săpat un pic mai adânc în acele dosare CIA şi rămân uluit!
    George YO9HSW, CIA nu era interesată de trecut cât mai degrabă de prezent... Asociaţii de radioamatori erau înfiinţate deja din 1926-1929.

  • Postat de George - YO9HSW la 2017-02-02 18:53:21 (ora Romaniei)
  • Nu va mai chinuiti sa intelegeti ce am spus, @YO9IRF a sintetizat corect. Eram ironic. Probabil FRR ar trebui sa-si aroge ceva merite si privind semnalizarea cu fum de pe vremea statului dac centralizat. Minitehnicus per Scorilo. Varza, barza, viezure...

  • Postat de Emil - YO7LUO la 2017-02-02 21:43:19 (ora Romaniei)
  • "Mountain View California" -este doar robotelul de la Google care va indexeaza blogurile, nu e dusmanii!

  • Postat de Mircea - YO4SI (yo4si) la 2017-02-07 23:15:58 (ora Romaniei)
  • Cand aveti timp, cititi va rog si :
    http://www.radioamator.ro/articole/view.php?id=292
    sau...http://jurnalul.ro/scinteia/special/sunt-yr-radioamator-in-eterul-patriei-socialiste-514731.html
    Voi reveni.

  • Postat de Dan - YO3GH (yo3gh) la 2017-02-08 15:02:53 (ora Romaniei)
  • Da Mircea le stiam dar le-am recitit...tare chestia din articol: " ...radioamatorii bulgari nu aveau voie să vorbească cu ai noştri în româneşte, chiar dacă ştiau limba. Iar ai noştri, în convorbirile cu ungurii, trebuiau să folosească doar numele româneşti de localităţi. Până la moartea lui Stalin toţi radioamatorii din lagărul socialist trebuiau să vorbească doar ruseşte". HI!

  • Postat de Vasile - YO6EX (yo6ex) la 2017-02-08 18:58:22 (ora Romaniei)

  • Afirmatia cu vorbitul in limba rusa nu prea este exacta (putin trasa de par). De fapt pina prin 1954 sau 1955 radioamatorii YO aveau voie sa lucreze numai cu statii "prietene" din lagarul socialist. Desigur ca nu toti respectau "indicatia". Mai ales in telegrafie unde "urechistii" nu erau prea priceputi.
    In fonie se vorbea in limba romana si rusa conform “indicăţiilor”, doar ca multi unguri nu stiau ruseste, iar multi polonezi refuzau sa vorbeasca ruseste. Asa ca apareau situatii hilare cand HA0xxx vorbea in ungureste iar YO0xxx raspundea in romaneste. Interesant este ca QSO-ul decurgea perfect…
    Spre sfaritul anului 1956 cand eu am facut primele receptii, se lucra cu oricine in jurul lumii.
    In Bulgaria, intr-adevar pina in 1989 etnicii romani nu aveau voie sa vorbeasca in limba Romana, asa cum nici radioamatorii etnici turci din sudul tarii nu aveau voie sa vorbeasca in turceste.
    In Romania, etnicii unguri, sasi, svabi etc., puteau vorbi in limba lor nestingheriti. Este adevarat faptul ca denumirea localitatilor trebuia respectata conform nomenclatorului oficial.

  • Postat de Miki - YO5AJR (yo5ajr) la 2017-02-09 10:58:45 (ora Romaniei)
  • Ha ca va mai povestesc un caz cu mine din acele timpuri. In anii 65 simtind mereu ca ne sufla in ceafa "Big brother,s", si cum spune si Sice, nu multi din ei ibeau CW, lucram aproape saptamanal de 2 - 3 ori in CW cu un indicativ din HA care locuia mai in vestul HA. Discutii lungi in CW pe teme de antene etc. Intr-o zi omul imi comunica cu bucurie ca sotia a nascut un baietel. Diascutia a tinut cam o ora in care omul de bucurie a povestit multe despre viata lui de familie. Dupa aceasta legatura omul nu a mai aparut. In 1995 am fost la o intalnire la Sopron, in westul HA, eram cu indicativul pe piept cand ma abordeaza un radioamator. "Tu asti Miki? yo5ajr?" Da - zic. Aduci aminte de HA1XX? Pali. Mi - am adus aminte de lungile QSO - uri din anii 65. Era el, omul care mi a povestit despre sotia care a nascut un baiat. Dupa acel QSO organele din HA i-a ridicat autorizatia pentru faptul ca a vorbit despre viata lui de familie. A radobandit autorizatia dupa 90. Cam asa ne a decurs viata noastra de radioamatori in "lagarul socialist." Dupa parerea mea autoritatile de la noi parca au fost mai ingaduitori ca cei de la vecinii nostri.

  • Postat de Dan - YO3GH (yo3gh) la 2017-02-09 16:43:13 (ora Romaniei)
  • Cred ca ar fi interesant sa fie facut un up-date si la pagina wiki despre radioamatorism : https://ro.wikipedia.org/wiki/Radioamatorism cu ceea ce se stie ca istorie, si link-uri catre articole cu istoric ca si cel scris de Razvan cu precizarea sursei ( site-ul acesta ) , asa ne cunoastem si noi si cei interesanti istoria.
    Numai bine,

  • Postat de Dan - YO3GH (yo3gh) la 2017-02-09 16:46:17 (ora Romaniei)
  • AM dat exemplu acest site ca si link valid in pagian WIki dar sunt multe link-uri catre articole din alte ziare locale, blog-uri sau publicatii pe net. Nu stiu cine a facut wiki ptr radioamatorism si are drept de admin insa din 2015 nu este actualizata si contine info putine,
    Numai bine,

  • Postat de Mircea - YO4SI (yo4si) la 2017-02-17 01:55:51 (ora Romaniei)
  • Pentru Alin - YO4JNX. Nu am reusit sa aflu in ce locuinta privata s-a tinut la Constanta in 1954 adunarea celor 15 radioamatori. Un prieten radioamator si coleg de generatie mi-a spus ca se duceau la AVSAP in peninsula, undeva pe strada Arhiepiscopiei. Am fost acum pe aceasta strada. Case mari si frumoase. Constanta, oras port, avea multi oameni instariti. Ar fi posibil ca acel proprietar, pentru a salva viitorul copiilor lui, sa fi pus casa la dispozitia autoritatilor. Eu stiu de sediul Radioclubului Judetean pe strada Remus Opreanu, tot in peninsula. Casa frumoasa, nationalizata. Apoi Radioclubul s-a mutat pe strada Grivitei. Tot spatiu nationalizat. Patru camere. Laborator, sala de cursuri, camera sefului de radioclub si camera cu aparatura. Dar fara spatiu sanitar. Chiuveta din sala laborator, foarte utila la urgente . Apoi radioclubul s-a mutat in parcul lacului Tabacarie. Tot casa nationalizata. Casa unui mare gradinar, cu gradini la malul lacului. Doua camere jos si doua camere sus. Dar tot fara grup sanitar. Dupa lasarea serii, peretele exterior dinspre parc, era foarte util... Fortele guvernamentale romane de securitate, cum asa de elegant sunt numite in raportul CIA, nu le-am simtit prezenta. Sefii de foste Radiocluburi Judetene, care nu sunt SK, ne pot relata despre prezenta lor in mijlocul nostru. Apoi aceasta casuta s-a demolat, in zona fiind acum molul CITY PARK. 73s !

  • Postat de Mircea - YO4SI (yo4si) la 2017-03-22 16:59:02 (ora Romaniei)
  • Orasul Stalin, Poiana Stalin, Bulevardele Stalin din toate orasele tarii. Denumiri date de ai nostri, nu de ai lor ! "Puii mamei, aveti grija ce vorbiti pe afara !" Asa ne spunea mama. Eu, nascut in "41 si fratele meu in "40. Fara voia ei, mama ne educa sa devenim oameni cu doua fetze. Cea normala, de acasa si cea din "afara" adica din societate. Toti eram educati asa. Transformari majore, dureroase s-au petrecut in societate. Destine distruse. Cu lozinci, foarte multe lozinci frumoase. Atunci nu stiam de ce plangea mama de multe ori. Acum stiu. Dar inca mi-e frica. Si nu-mi pot scrie amintirile, asa cum ne indeamna Miki, YO5AJR. Sigur as supara colegi, prieteni si chiar rude apropiate. Asa ca... va salut !

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Istoria radioamatorismului românesc – un raport al C.I.A. din 1954"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact