hamradioshop.ro
Articole > Evenimente, insemnari de calatorie Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti
Dayton 2016

Interviu cu Steve Bookout NR4M

Ciprian Sufitchi N2YO

NR4M este un indicativ foarte cunoscut operatorilor in concursurile pe unde scurte, dar nu numai lor. Amplasata in Virginia la circa 100 km sud-est fata de Washington, capitala Statelor Unite, statia detinuta de Steve Bookout activeaza in general in concursuri la categoria Multioperator/Multiemitator, modurile de lucru preferate fiind CW si RTTY. De-a lungul anilor Steve a reusit sa imprime participarilor in concursuri din acest amplasament atat o latura competitiva, dar mai ales una sociala, in care camaraderia, fair play-ul si buna dispozitie sunt la ele acasa. Sunt mai bine de zece ani in care am operat in zeci de concursuri de la Steve, atat cu indicativul NR4M ca membru al echipei, cat si individual, mai cu seama in YO DX HF Contest si de fiecare data ma intorc la aceasta statie cu aceeasi nearabdare si emotie. Mi s-a parut interesant sa impartasesc si altor radioamatori YO din experientele mele in concursuri, asa ca in mod frecvent am scris si publicat cate o mica povestioara post-contest,dar pentru a afla mai multe despre Steve m-am gandit sa-i iau un interviu, iar cea mai buna oportunitate a aparut anul trecut la Dayton.

N2YO: Ma aflu la hotelul Crown Plaza din Dayton, este 20 mai 2016 si il am alaturi de mine pe Steve Bookout NR4M, care a acceptat un interviu pentru Radioamator.ro despre statia sa de concurs si activitatea sa competitionala. Prima mea intrebare pentru Steve este: La ce varsta ati devenit interesat de radioamatorism si in ce fel s-a intamplat acest lucru?

Steve Bookout NR4M si Ciprian Sufitchi N2YO

NR4M: Am fost prima oara atras de radioamatorism in anul 1977. Lucram pentru o firma in nordul Virginiei intr-un atelier auto, chiar alaturi de laboratorul de aparatura electronica unde se reparau echipamente CB, iar acolo erau niste indivizi care credeam ca erau CB-isti, dar de fapt erau radioamatori. Am intrat eu in vorba cu ei dar nu ma prea bagau in seama, pentru ca ei erau ingineri, iar eu doar mecanic auto. Totusi am gasit un radioamator care a si devenit mentorul meu in CW, nu era nici cel prea vechi in radioamatorism, dar mi-a dat microbul. Apoi alti doi radioamatori, N3AM John si WB4O. Cei doi au devenit mentorii mei in domeniul concursurilor. Imi amintesc primul meu Field Day, impreuna cu John, undeva in Maryland, nu mai stiu exact unde, era un parc. Aveam un FT-101, iar John mi-a aratat cum se face un dipol si cum se alimenteaza cu cablu de alimentare obisnuit de retea, ca o solutie in caz de urgenta si mi s-a parut grozav, mai ales ca transceiverul se adapta chiar foarte bine. Asadar N3AM si WB4O sunt cei care au aprins scanteia radioamatorismului. Locuiam pe atunci in Springfield impreuna cu parintii mei, aveam o statie si o antena modesta, cu care reuseam sa intru in cate vreun concurs in care dupa ce faceam cate o legatura rasuflam usurat. Avem o antena inverted V pentru banda de 80 de metri, la 45 ft inaltime, nu prea grozava, dar eram atat de mandru ca dupa ce am acordat-o cu un tuner, am reusit sa lucrez pe banda de 160 de metri toate statele americane situate la est de Mississippi, ceea ce era mare performanta pentru mine. Cam asa a inceput totul. Dupa aceea am continuat, la inceputul anilor 80, sa particip in editii ale ARRL Field Day, activitate care nu este tocmai concurs vertiabil. Cu aceste ocazii l-am intalnit pe "Big Frank" (K4EC) si pe altii care urmau sa-mi fie coechipieri. Pe nesimtite m-am vazut mai mult atras de concursuri si cand m-am mutat la noua casa, la care aveam mai mult spatiu, la inceputul anilor 90, am devenit mult mai activ.

N2YO: Care a fost primul dumneavoastra indicativ de radioamator?

NR4M: KA4LVI. Am primit indicativul in 1979, dupa care am invatat morse ai am dobandit clasa extra un an mai tarziu. Nu cunosteam pe nimeni in domeniul concursurilor veritabile si a trebuit sa ma documentez si sa invat singur. Pe Larry K7SV l-am cunoscut prin anii '85, si el a avut o influenta importanta in evolutia mea. El m-a invitat la Coast Guard de ziua fortelor armate ca sa operam pe frecventele militare folosind o antena mare logperiodica. Si au fost si alti amici care m-au influentat ca radioamator.

N2YO: Totusi, cine considerati ca a fost elmerul dumneavoastra?

NR4M: Daca e sa numesc pe cineva, atunci acesta cred ca este John N3AM, care m-a impresionat cel mai mult.

N2YO: Cand ati inceput sa indragiti concursurile?

NR4M: As spune prin 1995-1996, cand am facut echipa cu Larry K7SV, Bill K1SE, Ken K4ZW. Incepusem cu participari modeste in anumite concursuri, aveam antene pe doi piloni si eram motivati mai ales de remarcile arogante ale altor radioamatori, mai bine echipati, referitoare la dotarea noastra. Imi amintesc cu nostalgie, propagarea era buna, aveam doua statii si operam la categoria Multi-Two...

Steve Bookout NR4M
Steve Bookout NR4M

N2YO: Cand si de ce ati decis sa participati la categoria Multi-Multi in concursuri?

NR4M: Cred ca participarea la categoriile multioperator tine de personalitatea umana. Mie imi place activitatea in colectiv, camaraderia. E ca si mersul la pescuit, este mai antrenant sa fii intr-un grup decat sa mergi singur. Chiar daca nu prinzi peste, ramai cu distractia si cu timpul petrecut in mijlocul prietenilor. Dar ca sa raspund la intrebare, cred ca prima participare la categoria Multi-Multi a fost in 2003, de la Goat Farm.

N2YO: Care este filozofia de participare in concursuri de la NR4M? In unele echipe se depune efort intens pentru ocuparea locului fruntas pe categorie. Este acesta cazul si la NR4M?

NR4M: Exista echipe la care daca nu pastrezi o rata ridicata de QSO-uri pe banda pe care lucrezi, risti sa fii batut pe umar si amenintat ca daca nu imbunatatesti rata, vei fi rapid inlocuit. In aceste echipe motivatia principala este castigarea concursului la categoria respectiva, iar participantii cunosc foarte bine acest obiectiv, deci stiu la ce sa se astepte. Noi, la NR4M vrem sa operam cat putem de bine, lasand insa loc si pentru o anumita cantitate de "fun". Prin "fun" nu inteleg fireste ca ne distram sau radem copios. Lipseste insa presiunea de pe umerii coechipierilor, suntem prieteni pe toata durata concursului. Daca in anumite echipe un operator CW pune in log SH1 in loc de S51, facand confuzie intre H (4 puncte) si 5 (5 puncte), fapta este suficient de grava cat sa descalifice respectivul operator de la a mai fi invitat la urmatoarea editie a concursului. La noi insa o asemenea greseala nu este o tragedie, dupa ce facem misto de respectivul operator, logul se corecteaza si mergem mai departe. Fireste, trebuie sa existe un compromis, pentru ca nici nu ne permitem sa ne batem joc de concurs. Suntem bineinteles unii mai experimentati decat altii. Personal nu ma consider a fi mare performer, am mereu ceva nou de invatat. La participarile noastre, lasam ego-urile la usa de la intrare si ne intelegem bine unii cu altii.

Cativa dintre operatorii de la NR4M
Cativa dintre operatorii de la NR4M

N2YO: Puteti sa ne faceti o scurta prezentare a antenelor utilizate in prezent la statia de concurs NR4M?

NR4M: Desigur, (razand) dar va trebui sa faci o conversie la unitati de masura metrice pentru cititorii romani.

Vedere generala a campului de antene
Vedere generala a campului de antene

Pe banda de 10 metri:
- un sistem de 3 antene cu cate 6 elemente fixat pe directia Europei la 30/60/90 feet (9, 18, 27 metri).
- antena rotativa cu 5 elemente plasata la 120 ft (36 metri).
- antena rotativa cu 5 elemente pe un alt pilon la 72 ft (22 metri), folosita mai mult pentru concursuri interne.
- un sistem de 2 antene cu cate 6 elemente fixat pe directia Americii de Sud la 35 si 70 ft (10 si 20 metri). Antenele sunt pozitionate pe pilonul dedicat benzii de 40 de metri.

Pe banda de 15 metri:
- un sistem de 3 antene cu cate 5 elemente rotative, plasate la 40/80/120 ft (12, 24, 36 metri), utilizabile in oricare combinatie. Sistemul de antene a fost proiectat de mine.

Pe banda de 20 de metri:
- un sistem de 4 antene cu cate 5 elemente plasate la 40/80/120/160 ft (12, 24, 36, 48 metri). Cele 2 antene superioare se rotesc simultan si independent fata de cele doua inferioare, care sunt fixate pe directia Europei.
- o antena cu 6 elemente rotativa plasata la 190 ft (58 metri).

Pe banda de 40 de metri:
- un sistem de 2 antene cu cate 4 elemente plasate la 100 si 190 ft (30 si 58 metri), dintre care cea inferioara este fixata pe directia Europei, iar cea superioara este rotativa.
- full size 4-square, cu cate 80 de radiale pentru fiecare antena verticala din sistem. Acesta se gaseste la aproximativ 750 ft (230 metri) de statia radio si circa 1200 ft (360 metri) de antena principala pe aceasta banda, pentru a reduce interferentele dintre cele doua transceivere in-band.
- o antena rotativa Moxon cu 2 elemente plasata la 72 ft (22 metri)

Pe banda de 80 de metri:
- intre doi piloni de 190 ft (58 metri) se afla pozitionata o antena cu 3 elemente delta loop pe directia Europei, un adevarat killer.
- un sistem 4-square cu cate 60 de radiale pentru fiecare antena verticala din sistem.
- antena inverted V pentru concursuri interne americane.

Pe banda de 160 de metri:
- la emisie doua antene verticale filare in faza plasate la un sfert de lungime de unda intre ele, suspendate intre doi piloni, pe directia Europei, cu o sumedenie de radiale amplasate pe sol.
- la receptie antene Beverage: 1200 ft (360 metri) pe directia Europei, cam 700 ft (210 metri) pe directia sud-est, si tot cam aceeasi lungime de 700 ft (210 metri) pe directia nord-vest.

Rasarit de soare la NR4M
Rasarit de soare la NR4M

N2YO: Poate ar fi interesant sa ne explicati cum sunt rotoarele antenelor controlate de la statie.

NR4M: Intr-un amplasament Multi-Multi hatisul cablurilor ajunge sa devina destul de complex. Am incercat sa optimizez conectarea echipamentelor conectand statiile la rotoare wireless. Mai intai am eliberat mult spatiu pe mesele de lucru amplasand monitoarele direct de perete. Dupa ce am analizat ofertele, am decis sa folosesc echipamentele Green Heron. Intre cladirea principala si cea in care se gasesc echipamentele de control, aflata la mica distanta, exista un link pe 2,4 GHz prin intermediul caruia se comuta de pilda antenele 4-square, se comanda rotoarele etc. Toate aceste echipamente de control sunt amplasate intr-un fel de magazie special construita pentru acest scop. Interfata grafica pusa la dispozitie de Green Haren care este instalata pe fiecare calculator necesita doar un click de mouse sau o combinatie de taste pentru a schimba directia antenei. Sunt foarte multumit de aceasta configuratie.

N2YO: Cat de mare este proprietatea dumneavoastra?

NR4M: 68 acri (27,5 hectare).

- De ce statia dumneavoastra a fost supranumita "The Goat Farm (Ferma caprelor)", caci nu cred sa cresteti capre pe aceasta proprietate?

Steve Bookout NR4M si Ciprian Sufitchi N2YO

NR4M: Multa lume ma intreaba asta. Acum mai multi ani incepuseram traditia de a intalni cu toti operatorii de la statia de concurs plus sotiile la cina traditionala de Craciun. La o astfel de intalnire, cand discutiile erau in toi, cineva a facut o referita la o expresie abreviata care nu se cade sa fie spusa intr-un asemenea anturaj: GF (N.R. cine este curios, poate cauta pe internet semnificatia acestui argou). Una dintre sotii a intrebat cu naivitate si inocenta: GF? Ce inseamna GF? Dintr-o data s-a facut o liniste stanjenitoare, la care cineva inspirat a raspuns: "GF stands for Goat Farm!" la care cu totii am ras copios si de atunci asa i-a ramas numele statiei noastre de concurs: Goat Farm. Ce este interesant este insa ca la scurt timp dupa acest episod, noul meu vecin care s-a mutat pe proprietatea alaturata era crescator de... capre. I-am spus ca poate sa vina cu caprele la pascut si pe proprietatea mea si asa se face ca de 7 ani nu a mai fost nevoie sa tund iarba. Acum cine vine pe la mine in vizita vede mai intai caprele, cred ca sunt ale mele si are imediat o confirmare pentru denumirea statiei. Explicatia numelui este insa cu totul alta.

N2YO: Care sunt concursurile traditionale in care NR4M isi propune sa participe in fiecare an?

NR4M: Modurile de lucru pe care noi le preferam in concursuri sunt CW si RTTY. Participam in aceste moduri de lucru in CQ World Wide, ARRL DX, WPX. Ocazional lucram in WAE, IARU, YO DX Contest, Russian DX si altele. In general imi place sa particip in concursuri europene pentru ca imi place cum transmit europenii cod morse.

N2YO: Care sunt concursurile interne la care participati?

NR4M: La ora actuala incercam sa gasim o solutie ideala pentru antene, care sunt pozitionate pe piloni la inaltime prea mare, fiind optimizate pentru legaturi DX. De pilda pe banda de 10 metri nu se pot face legaturi prea grozave cu statii din Kansas, dar se fac legaturi excelente cu statii din ZL sau VK. Concursurile mele favorite pe care le numesc "interne" sunt CQ 160m si ARRL 160m.

N2YO: Se participa si la categorii "Single operator" de la NR4M, sau in alte categorii de participare, altele decat Multi-Multi?

NR4M: Nu prea des. Acum 3-4 ani am fost solicitat de Dan W0CN si Kyle W4PG ca sa opereze in ARRL DX Phone la categoria Multi-Single Low Power pentru a depasi recordul de la acea data. Au obtinut un scor dublu, care de atunci a si fost doborat. De asemenea, Ken K4ZW ocazional mai opereaza ca Single Operator. Pai participam ca single operator si in NAQP (NR North America QSO Party), fara sa consideram acest concurs drept competitie, ci mai degraba un eveniment social, la care salutam prietenii. Si fireste mai este si N2YO care lucreaza in YO DX HF Contest...

N2YO: Care sunt cele mai importante realizari din palmaresul NR4M?

NR4M: Cred ca cel mai bun scor ar fi recordul pe care il detinem in CQ WPX CW cu cel mai mare punctaj si cel mai mare numar de multiplicatoare. Dar vreau sa mentionez faptul ca pentru mine realizari importante sunt mai ales acelea in care reusesc sa atrag noi operatori spre magia concursurilor HF. Cred ca am reusit sa fac acest lucru mai ales in concursurile in RTTY.

N2YO: Care sunt cele mai lucrurile pe care necesita rezolvari sau imbunatatiri pentru imbunatatirea performantelor statiei de concurs NR4M?

NR4M: Cea mai mare problema este ca deocamdata nu avem doua transceivere operationale simultan in-band decat pe o singura banda. Considerand scorurile obtinute de noi in aceste conditii restrictive fata de celelalte statii Multi-Multi, cred ca rezultatele sunt competitive. Prin urmare obiectivul pe termen scurt este dotarea celor mai multor pozitii cu inca un transceiver, fireste impreuna cu antenele cu care sa opereze.

N2YO: Dintre radioamatorii care va ajuta in mod constant, pe cine ati dori sa remarcati in mod special?

NR4M: Categoric: Larry K7SV pentru ajutorul nepretuit la antene, software, organizare si Mike K4GMH pentru sprijinul constant cu constructiile electronice auxiliare fara de care statia nu ar functiona optim.

Steve Bookout NR4M si Ciprian Sufitchi N2YO

N2YO: Care sunt planurile lui Steve Bookout NR4M pentru viitor?

NR4M: Asa cum spuneam, vreau sa extind functionalitatea transceiverelor pe fiecare banda. La aceasta ora explorez utilizarea transceiverelor SDR Flex si consola Maestro ca o posibila optiune pentru viitor din punct de vedere al performantelor, flexibilitatii si fiabilitatii.

N2YO: Ultima intrebare: aveti in plan sa mai instalati antene noi?

NR4M: Ar mai fi cate ceva. Exista un pilon care urmeaza sa fie ridicat, de tip Rohn 65 de 160 ft (aproximativ 50 metri) care va deveni pilon rotativ pe care sper sa instalez un sistem de doua antene a cate 4 elemente Yagi monoband pentru banda de 40 de metri si un sistem de trei antene Yagi monoband pentru banda de 20 de metri. De asemenea, visul meu este sa instalez si un sistem 4-square pentru banda de 160 de metri undeva in coltul indepartat al proprietatii. Minimul solar se apropie, asadar contributa benzilor inferioare va deveni mult mai importanta.

N2YO: Multumesc Steve!

NR4M: Si eu multumesc si doresc sa salut toti radioamatorii YO, multi dintre acestia aflandu-se deja in logul statiei NR4M.

In incheiere iata doua scurte filmulete despre statia NR4M, primul realizat de N3UA, iar al doiea de subsemnatul, N2YO.

Ciprian Sufitchi N2YO

Articol aparut la 21-1-2017

4811

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (8)  

  • Postat de Morel - 4X1AD (4x1ad) la 2017-01-21 12:17:17 (ora Romaniei)
  • @N2YO: caut butonul de "Like" si nu-l gasesc, hihi. Eu cand vad asa campuri de antene ma apuca ametelile si ma cuprinde o slabiciune de la inima. Proiectarea, instalarea si intretinerea unui astfel de site necesita o planificare deosebita si o munca sisifica. Iar pentru operare si mentinerea stachetelor, numai entuziasmul si resursele financiare nu sunt suficiente. Mai trebuie si altceva.


    Frumos !


    73 de Morel, 4X1AD ex.YO4BE

  • Postat de Viorel - YO2MHJ la 2017-01-21 16:31:05 (ora Romaniei)
  • Nu am cuvinte,vorba lui Morel,un ..."super like".
    Radioamatorism la superlativ...orice ar fii acolo,pe mine personal ma farmaca...antenele,73!

  • Postat de mircea bochis - YO5AXB (yo5axb) la 2017-01-21 18:01:53 (ora Romaniei)
  • Privind cimpul de antene imi rasuna in cap fraza in care la un moment dat Steve incearca timid sa intre in discutie cu doi indivizi si spune ''nu ma prea bagau in seama pentru ca erau ingineri iar eu eram un simplu mecanic auto''...ce s-a ales din acei ingineri....poate au ramas tot la nivelul de CB...evident ca nimic nu conteaza, conteaza cimpul de antene ,aparatura si oamenii din jurul lor,felicitari Stve,73,Mircea

  • Postat de Dan - YO3GH (yo3gh) la 2017-01-21 20:58:22 (ora Romaniei)
  • Super amplasament si antene ... pentru mine este alta liga ;)
    Numai bine....

  • Postat de Lucian DAMIAN - YO8SSB (yo8ssb) la 2017-01-21 22:27:26 (ora Romaniei)
  • Felicitari Ciprian, pentru interviu si articol! Este munca multa, dar sunt si satisfactii! Din pacate in YO, sunt echipe,sunt cateva baze de concurs, dar....merge foarte greu treaba! Spiritul de echipa inca nu este atat de bine dezvoltat, sa speram pe viitor ca facem ceva si in acest sens. YO8OW- Adrian, a demarat un proiect de MM, la Suceava. Proiectul a cazut, nu din vina lui..... Astfel, in Romania nu exista o baza de MM.

  • Postat de Cristi - YO8DHD la 2017-01-22 08:31:58 (ora Romaniei)
  • Pentru baza de concurs felicitari, dar asa ceva mai exista acolo. In schimb eu imi "scot palaria" pentru altceva. Faptul ca el si membrii echipei sale pun accent pe aducerea si pregatirea de noi membri ai acestei comunitati numita contest-man. Faptul ca greseli in trafic se incearca a fi corectate si nu sanctionate spune mult despre ceea ce el gandeste sau mi se pare mie ca gandeste. Inca o data felicitari!
    P.S. As fi curios ceea ce ar gandi el daca Chip i-ar traduce mesajele noastre.

  • Postat de liv.livadaru - YO8OU la 2017-01-26 09:09:08 (ora Romaniei)
  • Felicitari,f.frumos
    Acolo unde sunt bani,apar si antene si echipamente
    Mai raman de gasit operatori de clasa
    Voi aveti de toate
    Inca odata FELICITARI

  • Postat de Sandy - YO3ND (yo3nd) la 2017-01-26 22:19:38 (ora Romaniei)
  • Felicitari Ciprian !Imi aduc aminte cu mare placere de vizita mea la NR4M,cand ma uit la pozele facute acolo,retraiesc acele momente.Cat priveste campul de antene,sunt realizate profesional si degajate total,plasate pe un spatiu urias.Steve este un tip grozav,o gazda amabila si deosebit de placuta.Imi aduc aminte si de garajul sau cu masini de colectie.Pentru ocazia de a lucra de la NR4M iti multumesc in primul rand tie,Ciprian,prieten de-o viata! 73' Sandu YO3ND
      Comentariu modificat de admin.

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Interviu cu Steve Bookout NR4M"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact