hamradioshop.ro
Articole > Echipamente si constructii radio Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Formarea tuburilor electronice

Gheorghe Popa YO4CPN

Tuburile noi nu au vidul foarte bun deoarece din fabricaţie mai ramin gaze reziduale în balon,iar în masa electrozilor mai sunt incluziuni de gaze care se eliberează prin incălzirea electrozilor.

Dacă unui tub nou i se aplică tensiunile nominale de lucru, cantitatea de ioni din tub fiind mare, electrozii sunt bombardaţi cu ioni care pot duce la deteriorarea tubului.

Există pericolul apariţiei descărcărilor interne în arc. La descărcările interne în arc, în afară de efectele distructive din punct de vedere mecanic se eliberează o mare cantitate de gaze care inrautaţesc si mai mult vidul. Aplicarea tensiunilor de lucru trebuie facută cu multă prudenţă, incărcînd tubul treptat. Aceasta este perioada de formare a tubului. Formarea este obligatorie pentru toate tuburile de mică, medie şi mare putere (care lucreaza la peste 1KV) şi se face într-o instalaţie cu schema tubului sau în soclul propriu zis al montajului.

Formarea tubului cuprinde urmatoarele etape:
1. Aplicarea Uf
2. Aplicarea IT Aplicarea Uf se face în trepte pînă la valoarea nominală. Dacă se va observa un fum alb se va deconecta sursa de alimentere deoarece asta indică patrunderea aerului în tub şi arderea tubului (reboot 2-3 trepte).

Dacă in 5 minute nu se intimplă nimic se va da Uf nominala. SE RECOMANDA ca după 5 minute sa se corecteze Uf deoarece 5% mai mare scurteaza viata tubului.

Tuburile în vid se lasă MAXIM 15-20 MINUTE pe filament dar nu mai mult de 30 de minute fără tensiune anodică deoarece aceasta duce la slăbirea vidului ca urmare a eliberarii de gaze din filamentul prea incalzit.

Formarea in regim static

Aplicarea IT se face în trepte cu tensiuni diferite. Treptele se aleg în funcţie de Ua. Se recomandă 2-3 trepte şi se lasă pe fiecare treaptă.

Se foloseste o negativare mare (blocarea tubului) urmărind IG1 cu un mA. Dupa 30 minute se scade negativarea pîna la funcţionarea normală.

Trecerea de pe o treaptă pe alta nu se face dacă mA din anod arată mai mult de 0,2 mA.

Formarea este terminată din punct de vedere static atunci când la tensiunea maximă curentul Ia si Ig nu depaşeste valorile de mai sus - 0,2 mA.

Trebuie avută grijă ca în perioada formării să nu se depăşeasca disipaţia termică (inroşire) şi să nu se producă descărcări.

Formarea in regim dinamic

Regimul dinamic se foloseşte la staţii, cu modulaţie 1 kHz, cu grad de modulaţie în trepte şi se pleacă de la 20% şi treptat în 4-5 trepte pîna la modulaţie 100%. Tubul este cu tensiunile nominale de lucru,

Proba in functionare normala.

SUCCES!

Gheorghe Popa YO4CPN

Articol aparut la 28-12-2016

7853

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (17)  

  • Postat de Perian Marcel - YO6PMX la 2016-12-29 02:32:44 (ora Romaniei)
  • Buna ziua si multumiri pentru articol. Formarea (unii o numesc "formatare", altii pur si simplu "calire") tuburilor este abordata in destul de multe articole aparute pe diverse site-uri (unele celebre) dar pana in prezent nu exista un consens in aceasta privinta. Unii autori recomanda alimentarea filamentului (fara grile si fara tensiune anodica) timp de minim o ora (https://pa0fri.home.xs4all.nl/Lineairs/Tubes%20reconditioning/tube%20reconditioning.htm ), altii recomanda ca filamentul sa stea pornit minim 1 zi ( http://2ingandlin.se/Format_Tx_tube.html ). Cert este ca tubul trebuie bine incalzit, aceasta este conditia obligatorie a fi indeplinita pentru ca getter-ul sa poata absorbi gazele reziduale din tub. La tuburile la care getter-ul este fixat mecanic pe anod (GU-81M de ex.), unii autori recomanda aducerea acestuia la rosu timp de mai multe ore ( http://www.cqham.ru/HiFi_Contester_EX8A.htm ). Cert este ca formarea este necesara pentru toate tuburile de emisie care au fost depozitate o perioada mai indelungata. In cazul constructiilor audio, majoritatea amatorilor ignora acest aspect...
    In ceea ce ma priveste personal, nu ma consider a avea multa experienta in domeniu, asa incat am facut o mixtura de PA0FRI si EX8A. Las tuburile 24h numai cu filamentul. Aplic G1 timp de 1 h, apoi Ua/2 timp de inca 1 ora (cu G2 cu tot), apoi Ua completa timp de inca 1-2h. Daca tubul este un GK-71 sau un GU-81, nu ezit sa aduc anodul la rosu de 3 ori. Chiar si asa, la tensiuni anodice de peste 3KV apar in primele ore cateva descarcari...
    73 de YO6PMX!

  • Postat de Ioan Mircea Radutiu - YO3AOE la 2016-12-29 06:40:38 (ora Romaniei)
  • Tuburile electronice noi si de mica putere-respectiv de receptie-nu au nevoie de nici o re-formare,ele sint suficient de bine vidate din fabricatie.Procedura de re-formare se refera la tuburile electronice noi dar mult timp ne-folosite adica "statute"-hi!,si in special la cele de putere sau de mare putere,care avind o suprafata vitrata medie sau mare si o constructie interna cu un volum mediu sau mare de metale sau grafit sinterizat,sint pasibile de a elibera in timp gaze reziduale continute care pot compromite vidarea.In general si in linii mari este necesara si suficienta alimentarea doar a filamentului cu tensiunea nominala timp de cel putin 24 de ore,uneori mai mult.Daca la prima aplicare a tensiunii anodice dupa aceasta procedura apar irizari albastrui in jurul anodului,procedura trebuie repetata pina la disparitia lor.

  • Postat de Emil - YO6HEM (yo6hem) la 2016-12-29 07:31:21 (ora Romaniei)
  • Un articol binevenit pentru cei care mai construiesc cu tuburi.Formarea tubului este bine sa fie facuta pentru a imbunatati vidul.Ea are ca scop un fel de pasivare a vidului din tub,prin neutralizarea gazelor remanente din timpul constructiei tubului.Daca aceasta formare initiala a tubului nu este facuta,tubul va functiona cu un vid necorespunzator,implicit cu performante proaste.Mai mult de atat si durata de viata a tubului se reduce mult.De fapt, gazele remanente vor exista in concentratie destul de mare(in functie de producator si de tehnologia folosita de fiecare)si vor ajuta la distrugerea emisiei catodice,in lipsa formarii tubului,prin combinarea lor cu materialul din care este confectionat catodul.Nevoia de a avea un vid inaintat in tub este de fapt o conditie esentiala de functionare a tubului pentru o perioada cat mai mare.Un vid de calitate nu permite(in care gazele remanente sunt neutralizate)distrugerea prematura a tubului prin faptul ca materialul din care este confectionat catodul nu mai are cu ce reactiona si isi poate mentine timp indelungat functia.In concluzie formarea initiala a tubului este necesara pentru rezultate bune.

  • Postat de Perian Marcel - YO6PMX la 2016-12-29 10:59:14 (ora Romaniei)
  • Este foarte adevarat ce s-a scris mai sus, in sensul ca la tuburile de receptie aerul rezidual din tub este mai redus datorita volumului mai mic de componente metalice la interior, etc. In plus, molecule de aer scapa lent in tub pe la interfata sticla-metal, in jurul terminalelor. De aceea, aceste tuburi cu terminale subtiri, iau mai putin aer decat metaloceramicele coaxiale, care au ditai inelele metalice circumferentiale ca electrozi.
    Sincer, eu as face formare si pentru tuburile de receptie, in principal pentru a evita ceea ce a descris Emil, YO6HEM, mai sus: otravirea catodului. Pana acum s-a vorbit despre acest fenomen mai rar, dar el exista si apare si la tuburile de receptie. Eu zic ca nu ne costa nimic sa lasam tuburile 24h cu filamentul pornit, getterul se va incalzi si totul va fi ok. De altfel, daca ne uitam atent la un tub, un PL500 de exemplu, vom vedea modificarea conformatiei getter-ului, semn ca au fost urme de aer in tub... Sigur, la cei 250V la care lucreaza tuburile de receptie, sunt insuficienti pentru a declansa descarcari in tub, dar eu zic ca ar fi bine formate si acelea...

  • Postat de George - YO9HSW la 2016-12-29 13:02:30 (ora Romaniei)
  • Si cu ce ajuta tensiunea anodica din punct de vedere al "eliberarii de gaze din filamentul prea incalzit" ?

  • Postat de Marius - YO2YA la 2016-12-29 21:17:01 (ora Romaniei)
  • Scurt si la obiect!!!Am lucrat(exploatat) mai bine de 10ani tuburi electronice de la 10w la 70Kw.Instructiunile ptr formare sint exact cele prezentate de YO4CPN(cred ca a lucrat la aceeasi firma).Tuburile de receptie au un mic inel cu carbid,cred, care consuma oxigenul rezidual din tub, si acesta e un motiv ptr care nu e necesara formarea tuburilor de receptie.Sub nici o forma nu se lasa doar Uf mai mult de o ora!!!!Cei ce povestesc asta au probabil stocuri mari de tuburi pe acasa!!!HI!HI!Oxigenul intra pe la "sudurile" metal /ceramica-sticla care asa cum zicea un coleg mai sus sint pe suprafata mare.Cu procedeul descris de YO4CPN "duceam" tuburile de mare putere de la 10000ore de functionare,date de producator pina la 30000-35000ore de functionare, dar odata la 6 luni, tuburile stocate , treceau prin procesul de formare.
    Ptr YO9HSW daca lasai tubul multe ore doar cu Uf ,fara tensiune anodica apare un proces ireversibil, de distrugere a stratului emisiv, la scoala era numita empiric, "otravirea" filamentului.
    73 si s-auzim numai de bine!

  • Postat de Emil - YO6HEM (yo6hem) la 2016-12-30 00:08:06 (ora Romaniei)
  • Pentru cei care vor sa afle ceva mai mult ce se petrece in interiorul unui tub electronic(desi aparent nu are nici o legatura)http://www.sim.tuiasi.ro/wp-content/uploads/Influen-a-regimului-de-topire-asupra-gradului-de-scoatere-a-unui-aliaj.pdf .De fapt, firmele care au construit tuburi electronice bune, sunt cele care au cunoscut si stapanit foarte bine tratamentele metalurgice, asa incat au ales in constructia tuburilor materialele potrivite.

  • Postat de George - YO9HSW la 2016-12-30 11:56:48 (ora Romaniei)
  • @YO2YA - inelul de carbid al tuburilor de receptie este de fapt un depozit ce contine(a) compusi pe baza de bariu. La finalul procesului de vidare, inelul este incalzit prin inductie, bariul se evapora, absoarbe/se combina cu ultimele urme de gaz si se depune pe balonul de sticla sub forma "oglinzii" argintii. Este ceea ce se cheama "flashed getter". Respectiva depunere ramane activa chiar la temperatura camerei si absoarbe urme de gaz tot timpul. Inegrirea lui denota absorbtia unei cantitati importante de gaze, albirea inseamna pierderea etanseitatii. La tuburile cu alte sisteme de getter care nu sunt active la temperatura camerei (depuneri pe suprafata anodului, piese montate pe anod, etc.) este necesar ca temperatura acestora sa creasca pana la o anumita valoare pentru a permite neutralizarea gazelor.
    In ceea ce priveste partea cu Uf, incerc sa inteleg problema dincolo de "asa se spune(a) la scoala". Principial otravirea catodului se produce la tensiuni de alimentare Uf mici, lucru care impiedica catodul sa atinga temperatura nominala. De asta nu inteleg startarea cu Uf mai mica decat valoarea nominala. Pe de alta parte, un catod la temperatura nominala se "autoprotejeaza" impotriva contaminarii prin fenomene termice si norul de electroni care impiedica ionii pozitivi sa ajunga la suprafata catodului. Prezenta/absenta tensiunii anodice nu are nicio treaba cu otravirea catodului.

  • Postat de George - YO9HSW la 2016-12-30 12:07:18 (ora Romaniei)
  • @ Marcel YO6PMX
    1. Tubul de receptie nu are nevoie de formare pentru ca getter-ul sau este activ si la temperatura ambianta.
    2. Tuburile de emisie uzuale (catod cu incalzire directa, getter "anodic") au nevoie de formare pentru a permite elementelor interne sa atinga o temperatura la care getter-ul incepe sa reactioneze cu resturile de gaz.

  • Postat de Tibi - YO5OFT la 2016-12-30 13:52:37 (ora Romaniei)
  • despre otravirea catodului: catodul functioneaza pe baza de reductie de metal (bariu, strontiu) din pasta cu care este invelit catodul, la o anumita temperatura.
    daca catodul este prea rece, nu se produce reactia asta in timp suficient, si bariul redus din pasta nu poate iesi la suprafata catodului, sa emita electroni. Tubul isi pierde treptat emisia. Partea buna e ca se poate reformata, tinandu-l la tensiune de filament mai mare cu 50% timp de maxim 20 de minute.
    Daca catodul este prea fierbinte, bariul redus din pasta nu ramane pe catod, ci se evapora in tub. Probabil ati vazut tuburi afumate inauntru, sau cu oglinda pe sticla in dreptul gaurelelor din electrozi prin care se vede catodul inrosit. Un tub abuzat in halul asta nu prea se poate reformata, ca nu a mai ramas pasta pe catod din care sa se reduca bariul electroemitent.
    Situatia e mult mai grava la tuburile care au catod/filament cu thoriu, direct incalzit. La astea tensiunea filamentului trebuie mentinut in tolerante de +/- 0,1 Volti.
    in practica e de ajuns pentru tuburile de putere joasa (GU50 de exemplu) o preformatare de 1 ora cu tensiune nominala de filament, fara tensiune anodica, dupa care se poate pune la treaba. Pentru tuburile mari, 2 trepte de incalzire: 20 minute 60% tensiune filament, fara tensiune pe celelalti electrozi, dupa care 24 de ore filament normal cu tensiunea si curentul de anod in repaus (idle current).
    Nu uitati sa introduceti o rezistenta de 10 ohmi minim la 15 wati in circuitul anodic, decuplat corespunzator din punct de vedere RF, pentru protectia tubului in cazul scanteilor tranzitorii interne.

  • Postat de Mircea - YO4SI (yo4si) la 2016-12-30 23:18:31 (ora Romaniei)
  • Interesante comentarii in completarea articolului. Daca aveti timp, cititi va rog si :
    http://yo4krb.blogspot.ro/2013/02/cum-formam-corect-un-tub-metalo-ceramic.html
    LMA 2017 !

  • Postat de LEO - YO4AW la 2017-01-02 01:09:49 (ora Romaniei)
  • Termenul corect, tehnic, este FORMATARE.
    A forma inseamna a face, a lua fiinta, a lua nastere. A formata insemna a instrui, a educa, a pregati. tuburile ies din fabrica gata formati.
    Multi nu stiu ce este un curent ionic dar asta nu are legatura cu radioamatorismul.
    Se mai formateaza condensatorii electrolitici si obligatoriu cei cu tantal daca au stat in magazie mai mult de 6 luni. daca vrei sa eviti formatarea celor cu tantal le folosesti sub 50% din tensiunea lor de lucru.
    Alte amanunte despre formatare nu e cazul sa abordez si eu.

  • Postat de George Popa - YO4CPN la 2017-01-02 07:29:47 (ora Romaniei)
  • FORMATARE==A formata..a pregati un disc magnetic ptr.a putea fi folosit de calculator ( DEX 2009)
    Dictionar neoficial FORMATARE=A imparti un disc in sectoare conform unei specificatii prescrise astfel incit sa poata fi stocate pe el diferite informatii (Din engl.format)
    Mai este si ==a poseda sexual( argou 2007) Formarea tuburilor s-a predat dupa traduceri din lb. rusa(Svetlana -fiica lui IVAN 1967-1969) cu foi volante
    Aceasta metoda s-a folosit profesional cu acest termen si cum e descris ,la o societate nationala
    Multumesc ptr. intelegere
    L.M.A 2017 George Popa yo4cpn

  • Postat de Ioan Mircea Radutiu - YO3AOE la 2017-01-02 12:56:11 (ora Romaniei)
  • Excelente! precizarile lui George-YO4CPN,nu mai necesita nici un comentariu.

  • Postat de Ion - YO8RXK la 2017-01-06 09:44:41 (ora Romaniei)
  • Articol interesant şi foarte util pasionaţilor de echipamente radio echipate cu tuburi electronice. Există posibilitatea ca din bucuria intrării în posesia unui tub electronic mult căutat, acesta să fie imediat montat la aparat şi pus în funcţiune, uitând această etapă importantă..Multă sănătate şi mulţumim pentru articol!

  • Postat de Nicu Nacu - YO8BGE la 2017-01-07 12:28:37 (ora Romaniei)
  • Tot in completare:
    http://www.cqham.ru/pa49_13.htm

  • Postat de Liviu - YO4FNG la 2017-02-13 13:36:23 (ora Romaniei)
  • Am raspunsul de la PHILIPS concret si simplu. Tineti lampa doar pe filament 15-20 minute. Asta e tot. Asa am procedat cu toate tuburile cu care m-am intalnit si nu am avut niciodata probleme. Restul sunt vrajeli teoretice.

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Formarea tuburilor electronice"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact