hamradioshop.ro
Articole > Intamplari adevarate Litere mici Litere medii Litere mari         Tipariti

Sa facem cunostinta cu Mihai Zamonita YO2QY

Nini Vasilescu YO3CCC

Pentru ca vroiam sa aflu mai multe despre radioamatorii din Judetul Hunedoara, l-am contactat pe dl. Mihai YO2QY cu care am realizat interviul de mai jos.

YO3CCC: Data si locul nasterii?

YO2QY: M-am nascut pe 21 iulie 1939, in orasul Calan Judetul Hunedoara, o mica localitate formata in jurul uzinei metalurgice cu furnale si turnatorii de fonta cenusie, pe atunci proprietate privata, in cadrul corporatiei Titan, Nadrag, Calan. Dupa scoala generala am urmat scoala profesionala in meseria de strungar, apoi, liceul si Scoala Tehnica de Maistri, TCM. Am lucrat ca strungar, apoi, ca maistru la atelierul mecanic, de unde am iesit la pensie.

YO3CCC: Cum ati aflat despre radioamatori?

YO2QY: Prin intermediu unui prieten bun din copilarie Schikerli Rudolf (care mai tarziu devine YO2QP) il cunosc pe ing. Popan Viorel (mai tarziu si el devine YO2QB), inginer electronist care a venit de la Targu Mures unde fusese membru al radioclubului de acolo si cunostea activitatea de radioamator, despre care ne povestea cu lux de amanunte si in plus, era abonat la revista Radioamatorul.

YO3CCC: Si uite asa v-ati contaminat.

YO2QY: Noi, tineri entuziasti am prins microbul radioamatorismului si am luat legatura cu Radioclubul Judetean din Deva unde sef de radioclub pe atunci era nea Taita, cum il numeam noi. Dupa mai multe vizite la Deva impreuna cu un grup de prieteni buni am formam un cerc de radioamatori in cadrul Clubului Sindicatului.

YO3CCC: Ce activitate desfasurati la acest club?

YO2QY: Aici, ing. Popan ne preda electrotehnica specifica radioamatorului si in aceelas timp invatam si telegrafie, cu un buzer format dintr-o casca si un microfon de la telefoane; cheia de manipulare militara am primit-o de la clubul din Deva.

YO3CCC: Si v-ati descurcat cu telegrafia?

YO2QY: Am invatat destul de repede alfabetul telegrafic; ajunsesem de umblam pe strada si auzeam telegrafie in urechi. Radioclubul a primit indicativ de emisie si ulterior, noi am primit indicative de receptori; cercul nostru era format din vreo 20 de tineri. Ca fapt divers, fac o paranteza amintind ca in cadrul clubului am cunoscut-o pe actuala mea sotie, fiind casatorit cu ea de 52 de ani si care, nu si-a luat indicativ pentru emisie (ea a ramas cu un simplu indicativ de receptie) desi cunoaste amanuntit acesta activitate, a fost intelegatoare de-a lungul anilor cu activitatea mea ca radioamator.

YO3CCC: Ce dotare aveati la inceput?

YO2QY: Impreuna cu ing. Popan V. am construit un mic emitator cu o lampa pe post de oscilator, un separator si un final cu o lampa 6P3P. Am facut o antena “fir lung” (long wire) de 80 m si am iesit in eter in telegrafie facand primele legaturi radio cu radioamatori din tara si din Europa. Ulterior am adaugat o lampa modulatoare audio si cu un microfon faceam legaturi in AM prin tara. Eram in culmea fericiriii. Acestea se intamplau in anii 1960–1961, iar in anul 1962 dupa ce am invatat si regulamentul radioamatorilor, in urma unui examen primesc certificatul de emisie clasa a III-a, impreuna cu mai multi membri ai clubului nostru.

YO3CCC: Puteti sa-i enumerati pe cei autorizati?

YO2QY: Dupa aceste examene au primit indicative: ing. Popan V. YO2QB, Shikerle Rudolf (Rudi) YO2QP, subsemnatul YO2QY, indicativ pe care il am si in prezent. Apoi, au primit indicative si Szabo Francisc YO2ARV si Rosu Gheorghe YO2AQU; asta se intampla in anul 1963. Dupa primirea autorizatiei de clasa a III-a, incep construirea unui emitator cu patru tuburi, in final cu 6P3, iar la receptie am facut un convertor pe care l-am atasat la un receptor radio performant. Asa am facut primele legaturi in tara si in Europa, bineinteles in telegrafie. La sfarsitul anului 1963, am dat examen pentru avansat, clasa a II-a si asa am primit autorizatia care imi permitea sa lucrez si in benzile superioare.

YO3CCC: Cand ati inceput sa lucrati cu aparatura de fabrica?

YO2QY: Am achizitionat un receptor foarte perfomant pentru vremea aceea, un HQ129, care imi deschide cu adevarat lumea radioamatorilor; tot atunci am adaugat la emitator un final cu lampa OS51. Si tot in telegrafie ma bucur sa lucrez primele statii din JA (japonezi), W (americani), UA (rusi) si tot mai multe tari. Devenisem foarte pasionat de a lucra cat mai multe tari (entitati). In anul 1978 am primit din Statele Unite de la un prieten plecat din Hateg (este vorba de YO2AFB), un transceiver SWAN 350 cu care am facut minuni. Era o propagare de exceptie si lucram tara dupa tara. Cu acest transceiver am avut posibilitatea de a face legaturi in SSB.

YO3CCC: In concursuri lucrati?

YO2QY: Am prins pasiunea concursurilor interne si internationale, participand in majoritatea etapelor de telegrafie.

YO3CCC: Sunteti pasionat de diplome si QSL-uri?

YO2QY: Am inceput sa colectionez diplome, printre care: WAC (1972), DXCC (1972), WPX CW (1972), CHC (1972). In anul 1977 am primit titlul de Maestru al Sportului in radioamatorism. De asemenea sunt membru YO DX Club avand confirmate la ora actuala 333 entitati active si 346 in total. Ma mandresc cu un album unde am QSL-uri din 333 tari (entitati), am peste 400 diplome. Si inca ceva, in anul 1990 am dat examen si am obtinut categoria avansat clasa a I-a.

YO3CCC: Cum au decurs lucrurile in Calan dupa 1989?

YO2QY: Dupa revolutia din 1989 Combinatul Siderurgic falimenteaza, iar Clubul Sindicatelor a ajuns o ruina. Incepem o alta etapa si in radioamatorism. Baieti tineri din localitate se intorc din facultati ingineri ca ing. electronist Cimponer Razvan cu indicativul YO2MAX, sotia lui profesoara cu indicativ YO2RLC si economist Kovessi Botond YO2MET. Apare ideea de a constitui un nou Radioclub confom noilor reglementari; am iesit din Radioclubul Judetean, am format un alt club autonom si am primit indicativul YO2KQY. Eu am ramas si membru de onoare in radioclubul YO2KAR, Radioclub de suflet pentru mine.

YO3CCC: Ce dotare aveti in clipa de fata?

YO2QY: Acum posed doua transceivere ICOM735 si ICOM 746 PRO, iar recent am intrat in posesia unui final YAESU FL 2100Z.

YO3CCC: In unde ultrascurte lucrati?

YO2QY: Tinerii radioamatori, in special YO2MAX, ne-au dat un impuls sa lucram si in unde ultrascurte, in special in 144 MHz, participand la concursuri in splendida natura a muntilor Retezat si a dealurilor din imprejurimi.

Acum, in concursuri lucrez cu calculatorul, am multi prieteni in tara si in lume cu care ma intalnesc in concursuri.

YO3CCC: In modurile digitale lucrati?

YO2QY: Odata cu trecerea anilor tehnica a avansat, am inceput sa lucrez si in digitale si sa folosesc calculatorul. Totusi, pasiunea mea e telegrafia.
Au trecut 53 de ani de radioamatorism, dar pasiunea mea e aceeasi ca atunci cand am descoperit-o.

Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi vazut aici.

Nini Vasilescu YO3CCC

Articol aparut la 19-12-2016

4443

Inapoi la inceputul articolului

Nu exista comentarii postate.
Comentarii (0)  

La acest articol nu se (mai) primesc comentarii.

Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact