hamradioshop.ro
Articole > Evenimente, insemnari de calatorie Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

FJ/KO8SCA: DXpeditie in Insula St. Bartolomeu, noiembrie 2016

Adrian Ciuperca KO8SCA (ex YO8SCA)

Sf. Bartolomeu este o insula in Marea Caraibelor, situata la o distanta relativ mica fata de Statele Unite ale Americii, aproximativ la 4 ore de zbor de New York. Insula a fost descoperita de Cristofor Columb si a fost botezata dupa numele fratelui sau, Bartolomeu.


Insula Sf. Bartolomeu (Saint Barthélemy sau St. Barts Island)

St. Bartolemeu este teritoriu francez, insa a devenit o entitate DXCC separata, relativ recent, in Decembrie 2007. Din acest motiv St. Bartolomeu este destul de rara in lumea radioamatorilor (in special in Europa si Asia), fiind in top-ul ClubLog la numarul 130 (din totalul de 339).

Multe luni de pregatire si teste au fost necesare pentru a pune DXpeditia pe roate. Impachetarea echipamentului si pregatirea lui a fost relativ simpla, datorita faptului ca am calatorit anterior de multe ori cu acelasi echipament si aveam pregatite toate hartiile necesare la vama.

St. Barts este o insula stancoasa perfecta pentru cei carora le plac drumetiile
St. Barts este o insula stancoasa perfecta pentru cei carora le plac drumetiile

Teste de echipament au fost efectuate pentru a observa care este minimul de unelte necesare, care este cel mai eficient si rapid mod de a instala antenele si echipamentul, care este numarul minim de piese de schimb care trebuie transportate pe insula, ce echipament trebuie modificat pentru a functiona la 220 Vca in loc de 120 Vca. Si lista poate continua pe multe pagini.

Insa un lucru usor de rezolvat a fost obtinerea unei licente de operare in FJ. Fiind teritoriu francez, se aplica regulamentele CEPT, ceea ce inseamna ca licenta de radioamator din SUA este suficienta pentru a opera in St. Bartolomeu.

DXpeditia FJ/KO8SCA este acum QRT cu un numar de aproape 7000 de legaturi.

KO8SCA la panoul de comanda
KO8SCA la panoul de comanda

60% din legaturi au fost relizate cu statii din Europa, unde cererea de legaturi cu FJ (St. Barts) este foarte mare. 22% din totalul de legaturi au fost ATNO (All Time New One - NR). 600 de legaturi au fost realizate in RTTY. Website-ul ClubLog.com are disponibila o lista complete de statistici legate de DXpeditia FJ/KO8SCA (si multe alte DXpeditii).

Echipamentul, un transceiver Elecraft K3, amplificator Elecraft KPA 500 de 500W, interfata radio MicroKEYER II si antena verticala SteppIR BigIR au functionat fara probleme tehnice.

Antena verticala BigIR pentru benzile 10 m - 40 m
Antena verticala BigIR pentru benzile 10 m - 40 m

Acest lucru m-a ajutat sa-mi concentrez eforturile la executarea de cat mai multe legaturi si in acelasi timp sa experimentez cu antena de 160 m.

DXpeditia a avut 3 obiective majore care au fost atinse in totalitate:

  • Testatrea echipamentului radio pentru a observa daca aceasta configuratie (transceiver, amplificator final, software, interfata radio, antena etc.) este stabila si poate fi folosita in DXpeditile viitoare, in conditii mult mai dificile. Validarea a fost facuta prin executarea unui minim de 5000 de legaturi.
  • Realizarea a cel putin 500 de legaturi digitale RTTY si JT65 pentru a observa daca configuratia software N1MM, calculatorul, modulul FSK intern al transceiverului K3 si interfata radio MicroKEYER II funtioneaza fara probleme. Comunicatiile digitale in general, prin natura lor expun echipamentul la stres ridicat. Uneori, lucruri minore, ca de exemplu evitarea conectarii fiecarui echipament (sasiul/carcasa) la acelasi potential electric, pot produce interferente neplacute sau chiar pot conduce la defectarea echipamentului.
  • Gasirea unei solutii optime pentru leagturi in 160 m: Mega-DXpedittile folosesc antene "Battle Creek Special" sau "4 Square" pentru banda de 160 m. Aceste antene sunt insa prea grele si prea voluminoase pentru a fi transportate si instalate de o singura persoana. O DXpeditie recenta (august 2016) in Pitcairn Island (VP6J) organizata de o echipa de radioamatori japonezi, a realizat multe lagaturi in 160 m. Am reusit sa contactez pe unul din membrii DXpeditiei VP6J pentru detalii legate de echipamentul lor pentru banda de 160 m si am aflat ca ei au folosit antene "Inverted L" cu radiale elevate. In St. Bartolomeu am folosit exact aceeasi antenna ca si VP6J si am reusit sa realizez un numar de 300 de lagaturi in banda de 160 m.

Sunt incantat de numarul relativ mare (aproximativ 70) de statii YO care au reusit sa ma contacteze.

In acest moment toate legaturile (7000 QSO) au fost trimise la LoTW. Aproximativ 50% dintre radioamatori au optat sa confirme legaturile prin LoTW.

Casa din St. Barts inconjurata de vegetatie tropicala luxurianta
Casa din St. Barts inconjurata de vegetatie tropicala luxurianta

In cateva saptamani voi primi de la tipografie cardurile QSL pentru FJ/KO8SCA si voi incepe sa le trimit prin posta/birou.

Asa cum am promis, toate statiile YO care au cel putin o legatura cu FJ/KO8SCA vor primi un QSL gratuit, direct, la cerere, prin trimiterea unui mesaj email continand adresa postala.

Dincolo de radioamatorizm si pileups, St. Bartolomeu a fost o vacanta de vis cu mult soare, plaja, ocean, drumetii si voie buna. Un adevarat paradis exotic, unde poti uita complet de griji si de viata de zi cu zi de acasa.

Planuri de viitor? Cu siguranta! Insa cred ca e mai bine sa le las pentru un articol viitor.

Sper sa ne auzim cat de curand dintr-o alta destinatie exotica!

73,
Adrian
KO8SCA

Adrian Ciuperca KO8SCA (ex YO8SCA)

Articol aparut la 12-12-2016

5263

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (9)  

  • Postat de Silviu - YO8TK (yo8tk) la 2016-12-12 11:10:47 (ora Romaniei)
  • Felicitari Adrian pentru reusita si pentru efortul depus.Nu e simplu dar cu pasiune treci peste toate obstacolele intalnite. Pe cand o expeditir romano americana in diferite destinatii exotice?

  • Postat de Ioan Mircea Radutiu - YO3AOE la 2016-12-12 14:44:37 (ora Romaniei)
  • Frumoasa realizare,felicitari!.Antena folosita era directionala?,si daca da,a fost indreptata preponderent spre Europa sau spre alte directii?

  • Postat de Sorin - YO5PQQ la 2016-12-12 18:29:04 (ora Romaniei)
  • Mulțumesc pentru QSO și pentru confirmarea unei noi entități LOTW pentru mine.
    Succes și la reauzire cu ocazia altor dxpediții.
    73.

  • Postat de Adrian - KO8SCA la 2016-12-13 05:28:16 (ora Romaniei)
  • Antena folosita a fost o antena verticala (BigIR) pentru 7 benzi (40M-10M). In DXpeditiile anteriore am avut o antena directiva care avea dezavantajul ca trebuia rotita constant(manual) si functiona numai pe 5 benzi cu toate ca avea un castig mai mare decat antena verticala. Apropierea de apa sarata a oceanului insa, face ca o antena verticala sa fie foarte eficienta. In felul acesta pot sa profit de deschideri de propagare neasteptate, in special spre Asia.

  • Postat de Maxim Eugen - YO7YO la 2016-12-13 17:37:58 (ora Romaniei)
  • Am trimis un comentariu si vad ca nu apare. Care ar putea fi cauza?

  • Postat de Adrian Pirtac - YO8RHI la 2016-12-13 20:55:27 (ora Romaniei)
  • Bravo Adi !!!Felicitari pentru realizari !

  • Postat de Airoaei Dan - YO8ROO la 2016-12-13 22:57:54 (ora Romaniei)
  • Felicitari pentru efortul depus ,sigur nu a fost usor am vazut ca ai schimbat 840 cu k3 final ant.verticala super toate cele bune si la reauzire.
    Am incercat in cw cu o verticala in primele zile ai fost auzit cu 599 in Romania 73

  • Postat de Adrian - KO8SCA la 2016-12-15 15:52:49 (ora Romaniei)
  • Draga Dan (YO8ROO) imi pare rau ca nu am reusit sa facem macar o legatura. Poate ca ar fi trebuit sa facem un sked. Am raspuns la 90% din cererile de sked. In DXpeditii, intotdeauna am lucrat numai cu K3 si KPA500. Am amintiri placute din drumetiile VHF/UHF facute impreuna pe Virful Grindusu!

  • Postat de Adrian - KO8SCA la 2016-12-15 15:57:47 (ora Romaniei)
  • Multumesc tuturor pentru cuvintele frumoase legate de activitatea mea. In viitor, voi incerca sa postez din timp, aici pe radioamator.ro, anunturi legate de DXpeditiile viitoare, pentru a putea sa lucrez cat mai multe statii YO.

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "FJ/KO8SCA: DXpeditie in Insula St. Bartolomeu, noiembrie 2016"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact