hamradioshop.ro
Articole > Radioamatorism - opinii Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Extinderea benzii de 40m in YO?

Nicolae Stanciu YO3GNO

Conferinta Mondiala a Radiocomunicatiilor din 2003 (WRC2003) a fost un moment de referinta in viata radioamatorismului, este fara doar si poate un moment al marilor deceptii dar si unul al unor castiguri notabile. Unele administratii s-au grabit sa procedeze laudabil la implementarea noilor privilegii in ceea ce priveste activitatea radioamatorilor, altele mai putin. Cand vorbim de privilegii in acest context, facem referire la banda de 60m (care face obiectul unui articol de acum cateva luni si care s-a soldat cu cateva palide comentarii) dar si de banda de 40m si extinderea sa. Am speranta ca acest scurt articol sa trezeasca un pic de interes.

Iata ce se spunea intr-un buletin ARRL de acum mai bine de un an:

"[...] delegatii la Conferinta Mondiala a Radiocomunicatiilor din 2003 au cazut de acord sa mute statiile de radiodifuziune in afara spectrului 7100 - 7200kHz in regiunile 1 si 3, pentru a face loc serviciilor de radioamator.
Alocarea extinsa pe plan international a benzii de 40m devine efectiva in martie 2009.
Compromisul marcheaza faptul ca pentru prima data o actiune coordonata international conduce la translatarea unei benzi de radiodifuziune cu scopul de a crea loc unui alt serviciu radio.
Desi contravine scopului initial al IARU de a obtine o banda de 300kHz utilizata exclusiv de radioamatori, cooperarea radio difuzorilor a fost necesara pentru a inregistra progrese. Spectrul situat in limitele 4 - 10 MHz este situat pe agenda WRC 2007 dar alte alterari ale spectrului 7000 - 7200kHz nu vor mai fi luate in discutie."

Observand spectrul 7.100 - 7.200KHz, am aflat ca nici una dintre statiile care transmit in acest domeniu de frecvente, nu este situata in Romania iar masura mai sus amintita este in vigoare (ea devine "executorie" in 2009) , personal nu am sesizat nici un motiv ca extinderea benzii de 40m sa nu aiba loc mai devreme de 2009. Privind mai departe, am sa folosesc aproximativ aceleasi cuvinte ca si in cazul articolului legat de banda de 60m spunand ca alte natiuni europene au trecut deja la banda "extinsa" si nu cred ca Romania ar fi un model negativ daca ar face acest pas inainte de 2009.

Administratiile europene care in acest moment au permis extinderea sunt: Marea Britanie, Irlanda, Croatia, Norvegia si San Marino (posibil ca intre timp sa se mai fi adaugat si administratii).

Personal vad cele doua probleme (40m si 60m) ca pe doua puncte foarte importante pe agenda de lucru a oricarei autoritati de coordonare a activitatii de radioamatorism, chiar daca in virtutea unor restrictii care fac serviciul de amator ca fiind secundar in acele benzi (toata lumea stie ce inseamna serviciu secundar). Cred ca si radioamatorii YO merita recastigarea acestui privilegiu al extinderii benzii de 40m, pierdut odata cu ultimul razboi mondial in favoarea masinilor propagandistice ale celor doua blocuri politice ce s-au materializat in statii de radiodifuziune pentru "export"care au divizat lumea mai bine de 50 de ani.

Un alt posibil moment important anul acesta este Conferinta Generala pentru Regiunea1 (din care YO face parte) care va avea loc la Davos in HB9 intre 11 si 15 septembrie. Sa ne tinem pumnii si...sa ne auzim cu bine. Pe mai multe frecvente.

Nicolae Stanciu YO3GNO

Articol aparut la 30-1-2005

8692

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (6)  

  • Postat de Pit - YO3JW la 2005-01-31 02:17:50 (ora Romaniei)
  • Nic, in Romania autoritatea care trebuie sa ceara acest lucru este Federatia Romana de Radioamatorism care este o organizatie care reprezinta interesele radioamatorilor fata de autoritatile statului
    Am rugat pe Dl. Ciobanita ca la Consiliul de Administratie din 16 februarie a.c. sa vina cu ceea ce a cerut la IGCTI in ultima perioada, cereri ce ar fi trebuit sa fie facute in scris.
    Pana atunci nu am alte amanunte.
    Un prim inceput ar putea fi facut in acest an prin cererea de a se permite echipei nationale ce va lucra in IARU 2005 sa lucreze in plaja 7000-7200 kHz. Apoi pe baza experimentului sa se generalizeze dupa 31 decembrie.
    Nu stiam ca in acest an Conferinta IARU regiunea I este la Davos. Nici nu s-a pus pana acum problema participari. Probabil din nou se vor invoca lipsurile financiare....

  • Postat de Tic - YO8RFS la 2005-02-05 13:31:45 (ora Romaniei)
  • Ar fi un cistig mare pentru noi sa mai cistigam ceva in aceasta banda deosebit de [inghesuita]...Oricum va fi greu de luptat cu statiile de radiodifuziune plantate aici de ani buni....Mai ales ca la aceasta conferinta s-ar putea sa mai si pierdem banda de 432 rivnita cu inversunare de sectorul GSM.
    Oricum daca nu cerem cu insistenta nu vom obtine niciodata nimic...

  • Postat de David Moldovan - YO5BTZ la 2005-02-07 03:51:43 (ora Romaniei)
  • De ce extinderea benzii de 1,8MHz pana la 2000kHz nu se aproba si in YO?
    Conform "Tabelului national de atribuire a benzilor de frecvente" (TNABF) din 2003, portiunea 1850-2000kHz este "pregatita" pentru a fi folosita si de serviciul de amator.
    Te-as ruga sa scrii un articol si pe aceasta tema deoarece observ ca esti documentat draga Nic. 73 de YO5BTZ!

  • Postat de Nic - YO3GNO - la 2005-02-08 08:37:42 (ora Romaniei)
  • YO5BTZ: Cred ca raspunsul se afla undeva intre FRR, MCTI si IGCTI. Regiunea 1 din care facem parte are atribuit spectrul 1810 - 2000kHz. Nu stiu cine foloseste spectrul peste 1850 in YO iar vecinii post-sovietici folosesc la greu banda pana la 2000kHz (poate tot soiul de device-uri cordless depasite de vremuri). E drept ca fiecare administratie are dreptul sa interpreteze cum crede mai bine recomadarile IARU din cadrul conferintei generale din 1996. Nu cred ca lucrurile se vor schimba pentru ca scriu eu articole sau nu...

  • Postat de Marius - YO2LOJ la 2005-03-26 07:27:00 (ora Romaniei)
  • Nu cred ca trebuie sa ne facem sperante. In Romania nu se "da" nimic pina cind autoritatile sunt OBLIGATE. Vezi regimul benzii de 27MHz si 2.4 GHz. Daca ceva este "recomandare" internationala inseamna ca nu trebuie aplicat. Chiar si atunci cand devine obligatoriu, tot nu se aplica din motive de "situatii particulare specifice" de pe plaiul mioritic. Sa nu uitam ca si in ziua de azi o statie CB trebuie sa fie inregistrata la IGC chiar daca reglementarile CEPT spun ca nu, se mai fac autorizari de retele de 2.4 GHz de catre ANRC la puteri de 150mW (legal este maxim 50) si se spune clar ca managementul este facut de IGC samd. Ca sa nu mai vorbim de puterea adminsa pentru serviciul de radioamator - in Europa sunt uzual admise puteri de 1 kW, noi am ramas cu 25W pentru cl.III (adica aproape orice statie industriala este ilegala in acest caz).
    Toate cele bune si sper din tot sufletul sa nu am dreptate!

  • Postat de Nic - la 2005-04-30 05:31:03 (ora Romaniei)
  • Marius,
    Ma tem ca aparatcik-ul a trebuit tinut in functiune ca sa justifice "activitatea". Este evident ca am pierdut cel putin 10 ani si cu tot respectul pentru evidente valori si oameni pe care ii cunoastem, va trebui sa asteptam sa se scurga generatia care se tot agata de trecutul nostru glorios si atunci comoditatea si sitemul de relatii socialiste va fi luat de verticalitate si performanta. Odata cu asta probabil ca si radioamatorismul va mai castiga cate ceva. Poate.

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Extinderea benzii de 40m in YO?"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact