hamradioshop.ro
Articole > Echipamente si constructii radio Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

PRIMUL TRANSVERTER HOME MADE IN 47 GHz IN YO

Mircea Bochis YO5AXB

In cele citeva fotografii pe care le-am atasat aricolului de fata o sa vedeti cum arata un transverter home made in 47 GHz gata de lucru. Evident ca la comentarii vor fi diversi care vor spune ca nu este "home made" pentru ca exista in componenta lui etaje care sint facute industrial de DB6NT sau alti producatori. Acestor comentatori le raspund de acum ca au mare dreptate, ca nu mi-am fabricat tranzistorii in bucatarie si nici rezistentele si condensatorii la foc mic si ca nici nu am facut apoi cu ei PLL-ul care piloteaza transverterul pe 47 GHz ci ca l-am cumparat de gata [PLL-ul] de la DB6NT.

Pentru a clarifica definitiv problema "home made" de la 10 GHz in sus, pentru ca la aceste frecvente multe notiuni se schimba daca le raportezi la 144,432 si chiar la 1296 MHz lucrurile stau in felul urmator: daca treci de 10 GHz gasesti de gata transvertere pina la 47 GHz la DB6NT care a introdus in fabricatie ultimul lui produs, transverterul pe 47 GHz doar in acest an in luna mai, peste aceasta frecventa nu se mai fabrica nimic, nicaieri industrial. Chiar daca cumperi de gata un transverter intre 10 si 47 GHz de la DB6NT intervin apoi inca o gramada de probleme legate de scos semnalul din el si trimis prin aer spre corespondent, respectiv ghiduri de unda adaptate la o parabola solida, relee pe ghid de unda, feedhornuri, etc, etc... care in majoritatea cazurilor se rezolva home made, exceptie facind cazurile foarte fericite in care exista suficienti bani disponibili astfel incit DB6NT sa-ti trimita configuratia gata de lucru.

In cazul in care te angajezi ca odata cumparat transverterul restul problemelor sa le rezolvi acasa, respectiv configurarea lui pe parabola solida ai nevoie de cunostinte tehnice foarte serioase si de aparatura de masura la fel de serioasa, ma gindesc la un generator de semnal care lucreaza la frecventa pe care o doresti pe care sa-l folosesti pe post de baliza pentru reglarea feedhornului exact in punctul focal al parabolei si apoi macar un powermetru la care partea ucigasa nu este aparatul in sine ci sonda.

La 47 GHz sonda poate sa coste cit un FT-1000MP cu toate filtrele optionale, daca mergi mai sus la 76 sau la 122 GHz va puteti imagina ce se intimpla...HI, HI... Trecind peste aceste lucruri multi din cei putini care lucreaza in aceste frecvente prefera sa-si faca o configurare home made pentru ca inafara de partea de costuri care nu este de loc de neglijat ai posibilitatea de iesire din standardul pe care ti-l ofera un lucru gata facut, ma refer aici la partea de filtre de etaje de intrare si la partea de etaj final.

In cazul unei configuratii home made [47 GHz] este absolut obligatoriu sa cumperi etajul PLL de la DB6NT si apoi etajul dublor, sa le fabrici acasa este aproape imposibil tinind cont ca nu ai cum sa faci, in primul rind partea de circuit imprimat din lipsa se substrat adecvat acestei frecvente si inca enorm de multe altele. Oricum iti ramin suficient de multe de rezolvat si cind spun asta ma gindesc la mixer pentru ca mixerul este in intregime home made. Mixerul se monteaza intr-o incinta de rezonanta din aluminiu pe care o poti face acasa daca ai o masina speciala pentru prelucrari mecanice de finete sau o poti cumpara de la DL2AM, urmeaza apoi fixarea cu adeziv special care prin uscare ramine argint coloidal a placutii de circuit imprimat de provenienta DB6NT iar apoi partea cea mai speciala lipirea diodei care mixeaza semnalul provenit de la dublor cu semnalul IF de 144 sau 432 MHz.

Dioda are o dimensiune de 0,2 x 0,5mm !!!... si se lipeste doar sub microscop cu adezivul de care pomeneam inainte, mai exista apoi si un nenorocit de condensator aproape la fel de mic ca dioda de 0,5 pf pe care trebue sa-l introduci in circuit. Abia dupa ce toate aceste operatiuni au fost terminate incepe adevarata parte home made respectiv reglajul mixerului, scopul fiind inafara de mixare si scoaterea de semnal maxim din mixer. Evident ca fara aparatura de masura adecvata ma refer aici la un powermetru care sa masoare iesirea nu se poate face absolut nimic.

Majoritatea radioamatorilor din lume se opresc la aceasta faza si lucreaza in emisie cu semnalul provenit de la mixer si receptia o fac deasemnea cu intrarea direct pe mixer fara sa mai foloseasca etaj preamplificator. In general iesirea maxima direct din mixer este de 1,5...1,7 mW sau daca se foloseste o dioda dubla se poate ajunge pina la 5mW. Daca se continua prin introducerea dupa mixer a unui filtru care sa elimine una din purtatoare semnalul dupa filtru scade de la 1,5 mW la cam 300 uW si poate fi apoi amplificat de un amplificator bidirectional care functioneaza ca amplificator si la receptie si la emisie, evident totul trecut printr-un comutator de ghid de unda WR28.

Sintem in faza in care semnalul exista si trebue facut sa ajunga in parabola. Ideal este sa se foloseasca parabole facute industrial pentru transmisiunile de emisiuni radio pe frecventa de 38 GHz care se adapteaza perfect pentru banda de 47 GHz si aici ma refer la partea de feedhorn. Evident ca necesita adaptari ale feedhornului de 38 GHz cu ghidul de unda pentru 47 GHz care ne scoate semnalul din transverter dar se scapa astfel de o problema destul de gingasa care ar insemna gasirea punctului focal.

Mai exista varianta cumpararii directe a unei antene parabolice de la Procom care livreaza parabola cu ghidul de unda aferent frecventei de 47 G necesitind doar fixarea ei la ghidul de unda de la transverter sau o a treia varianta gasirea unei parabole solide de ce dimensiune doresti si cautarea apoi a punctului focal....etc etc... Dupa ce toate acestea sint gata si ne gasim in situatia in care parabola este fixata de transverter, totul este masurat, adaptat, reglat si mers pe parametrii maximi urmeaza montarea sistemului pe un trepied solid care sa permita invirtirea sistemului pe azimut si elevatie, adogarea la sistem pe un mic pilon a receptorului GPS care furnizeaza semnalul de 10 MHz pentru PLL si a unei lunete cit mai performante foarte utila pentru gasirea corecta a directiei spre corespondent.

Toate aceste lucruri le vedeti in fotografiile afisate. La aceasta configuratie se mai monteaza exact pe directia parabolei si o antena cu 5 elemente cu polarizare verticala pe 432 MHz pentru contactul permanent cu corespondentul pina la receptia maxima a semnalului de 47 GHz provenit de la el, respectiv pina la gasirea directiei perfecte spre corespondent. Montarea lunetei necesita la rindul ei un reglaj minutios altfel devine un accesoriu inutil... pentru aceasta se monteaza o baliza pe 47 GHz care emite un semnal permanent la -20 dB nivel cam la 2...3 km distanta de transverterul montat pe trepied si pus pe pozitia receptie, se regleaza transverterul pe maxim de semnal atit pe azimut cit si pe elevatie si cind totul este pe maxim de semnal se fixeaza luneta din suruburile de reglaj direct pe baliza si astfel reglajul este gata.

Reglajul este simplu in cazul in care ai baliza...HI ,HI... daca nu ai baliza atunci folosesti un generator de semnal pus pe 47,088 GHz pe post de baliza, daca nu ai nici generator pe 47 GHz atunci improvizezi unul folosind armonica a treia sau a cincea din 47 GHz tot de la un generator sau de la un PLL la care montezi o dioada din seria celor care functioneaza in veselie la peste 47 GHz si care iti va produce o gramada de armonici exact unde ai nevoie.

Reglarea corecta a directiei lunetei este si un test privind nivelul receptiei, -20 dB trebuind sa-i auzi cu un semnal consistent, asta facind parte din primele satisfactii pe care ti le poate oferi transverterul inainte de un QSO real. Nu am intrat in detalii speciale de constructie pentru ca scopul articolului este unul general de informare privind implicarea posibililor doritori de accesare a acestei benzi dar promit tot sprijinul celor care vor sa mi se alature cu toate detaliile necesare. Partea speciala de home made este legata de configurarea tuturor modulelor impreuna, masuratori si respectarea unor nivele si secvente de semnal fara de care nu iese nimic, nu este simplu dar nici atit de complicat incit sa nu se poata face.

Dupa ce ati privit fotografiile alaturate ginditi-va ca sint in lucru cu un al doilea transverter pe 47 GHz pentru ca fiind singur in YO daca vreau sa pot face trafic este nevoie de doua transvertere si apoi de un amic bun care sa tina microfonul in mina sau mainipulatorul... Este fascinant sa lucrezi la aceste frecvente, sint fenomene pe care nu le intilnesti la frecventele de jos. Banda de 47 GHz este relativ prietenoasa fata de verisoarele ei de la 76 si 122 GHz care sint foarte, foarte sucite si se imprietenesc mai greu...HI, HI... dar despre ele cu alta ocazie...

73, Mircea, YO5AXB

Mircea Bochis YO5AXB

Articol aparut la 5-12-2016

5280

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (5)  

  • Postat de Augustin - YO7LJJ la 2016-12-05 17:47:03 (ora Romaniei)
  • Felicitari Mircea si tot respectul pentru munca de pionierat pe care o faci pe meleagurile noastre! Pe cei carcotasi ii rog sa faca si ei al 3-lea transverter pentru ca cel de-al 2-lea cred ca tot un pasionat il va face!

  • Postat de Liviu Soflete - YO2BCT la 2016-12-05 20:34:43 (ora Romaniei)
  • Felicitari Mircea pentru realizari; eu am avut noroc pentru ca mai am acces la aparatura de la fostul loc de munca, altfel nu ma incumetam sa "atac" problema. Probabil ca urmatoarea banda pentru mine va fi 24 GHz. oricum mai sus de 40 GHz nu mai pot sa urc, asa ca 47 G inca nu ma tenteaza.
    Spor la toate si sanatate maxima, pacat ca tanara generatie nu se prea inghesuie ...

    73, Liviu

  • Postat de Dan - YO3GH (yo3gh) la 2016-12-06 10:30:12 (ora Romaniei)
  • Felicitari ...am lucrat si eu in anii 90 intr-un laborator de microunde in cercetare si stiu ce inseamna munca in aceasta zona de frecvente : electronica cu optica si cu mecanica fina . Tot respectul ptr ce faci Mircea, ...

  • Postat de MIRCEA BOCHIS - YO5AXB (yo5axb) la 2016-12-06 13:13:19 (ora Romaniei)
  • Va multumesc mult la toti pentru aprecieri.Sint sigur ca vor mai apare entuziasti pentru aceste benzi speciale.Cele doua transvertere pentru banda de 122GHz sint gata, astept numai ca vremea sa fie favorabila pentru primul QSO.La aceasta frecventa dusmanul de baza este oxigenul pentru ca una din frecventele de rezonanta a oxigenului este la 120GHz asa ca trebue actionat cu celalalt dusman care este apa...Astept deci vreme extrem de rece si foarte uscata.Tineti-mi pumnii...73,Mircea

  • Postat de Stan Mihail - YO7DIG la 2016-12-09 09:16:49 (ora Romaniei)
  • Felicitari draga Mircea, cea ce facetzi acolo arata nu numai pasiunea ci si priceperea, atit partea de electronica cit si cea de mecanica fina se inbina perfect si rezulta constructiile prezentate de dvs., am vazut multe echipamente facute de 5AXB totul arata formidabil si functioneaza excelent..inca o data felicitari si succes in continuare....

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "PRIMUL TRANSVERTER HOME MADE IN 47 GHz IN YO"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact