hamradioshop.ro
Articole > Radioamatorism - opinii Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Să moară capra vecinului

Vasile Giurgiu YO6EX

Majoritatea radioamatorilor cunosc avantajele utilizării diverselor clustere DX, pe care le accesează mai des sau mai rar, după nevoi, unde găsesc cele mai noi informaţii privind activităţi DX, IOTA, WFF, WCA, etc.

Putem vedea zilnic sute de postări, ale unor radioamatori care vor să semnaleze apariţia unor staţii interesante. Astfel putem afla rapid frecventa de lucru, cu câţi KHz up or down ascultă, QSL via, sau informaţii privind locaţia.

Dar există şi radioamatori, care vor doar să se laude că au lucrat un DX, iar comentariul la postare are forma: tnx for QSO John sau Bob sau ...

Am mai constatat că sunt radioamatori ca ruşii, italienii, germanii, care postează informaţii despre staţiile operate de co-naţionalii lor, cu zecile. Nu există un indicativ special rusesc care să nu fie semnalat de zeci de ori pe zi, mini-expediţiile italiene sau spaniole semnalate de amicii lor italieni sau spanioli.

Dar am observat şi fenomenul invers şi anume, la români, cărora li se potriveşte proverbul românesc din titlu...

Exemplu: YO4W... a lucrat o expediţie rară (VP8STI) şi o semnaleaza astfel: tnx gl...

Nimic despre frecvenţa unde a fost auzit, nu cumva să faciliteze vre-unui alt YO contactarea rarităţii... Şi nu este singurul...

Am avut în ultimii doi ani multe (peste 20) expediţii WCA şi YOFF. Am lucrat şi zeci de YO. Desigur că o postare pe cluster, de la un YO ar fi fost un ajutor binevenit pentru a atrage atenţia lumii asupra indicativului, frecvenţei şi locaţiei.

(În expediţiile din anii 2015 si 2016 am făcut peste 4500 de QSO-uri, din care 200 cu staţii YO).

Dar surpriză... Cu o exceptie, în ultimii doi ani nu s-a găsit măcar un YO din cei lucraţi de mine să semnaleze prezenţa mea în trafic...

Mulţumesc lui YO3JW pentru multiplele postări, (aproape la fiecare expediţie) dar şi lui YO6CFB pentru singura sa postare.

Nu prea surprinzător, acelaşi YO care m-a chemat şi nu a semnalat prezenţa mea pe cluster, apare în minutul următor semnalând o staţie YU1...

În schimb am avut semnalări numeroase de la staţii RA, DL, UR, OK, LZ, PY, etc.

Concluzia?

De ce să–şi pună în log şi alţi YO-i DX-ul sau expediţia lucrată, dece să semnaleze expediţia unui YO ajutând-ul astfel ?

Dă-l încolo, eu îl am în log, ceilalţi nu contează, iar expediţionarul YO să se descurce singur...

Am fost curios să văd dacă şi alte expediţii YO sunt tratate identic, sau numai subsemnatul sunt "iubit" de corespondenţii YO. Am studiat postările YO apărute pe cluster pentru YO9KXF/P cu expediţia IOTA din Marea Neagră.

Situaţie aproape identică, în cele 5 zile de trafic, au fost postări doar de la trei radioamatori YO. Sunt convins că în logul expeditiei apar mult mai mulţi...

Vorbind despre această situaţie cu un amic YO6..., acesta mi-a sugerat mai în glumă, mai în serios, să "deletez" din log QSO-urile cu acei YO...

Să moară şi capra lor...

Vasile Giurgiu YO6EX

Articol aparut la 2-11-2016

4528

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (8)  

  • Postat de Codreanu Alin - YO9JNX (yo9jnx) la 2016-11-02 17:14:02 (ora Romaniei)
  • Cluster-ul...inca ceva in plus de a simplfica si mai mult treaba radioamatorului...de a taia inca un colt din farmecul de a "asculta" banda. Interesant cum orice lucru "nou" creeaza alte probleme de trafic si conduita.
    Oare acum 20-30-40 de ani, cum se lucrau atatea entitati in conditiile in care multi radioamatori nu depaseau nici 15W, nu mai zic lipsa de spotting?

    In legatura cu gluma amicului din YO6: ce patesc radioamatorii ce nu stiu sistemul de tip Cluster? sau nu au internet ? sau lucreaza mai tot timpul portabil (subsemnatul) si nu au acces la internet ?

    De saptamana ce vine,zona unde sunt imi permite activarea multor zone F-WWFF neactive pana acum. Ma voi duce din placere sa cunosc zone noi, sa ma plimb si sa fac un weekend frumos, sa vorbesc cu oameni si sa dau drumul la radio. Plec fara a astepta vre-un rezultat anume... fara sa sper daca voi fii postat pe undeva sau nu...

    Cel mai bine este sa nu judecam pe nimeni si sa nu asteptam favoruri din partea nimanui.Trist este ca din ce in ce mai mult radioamatorul modern uita de statie si pune mai mut pret pe anexele "ajutatoare" ale statiei.

    Cu respect si sanatate pentru caprele tuturor,
    YO4JNX

  • Postat de Gheorghe Oproescu - Tavi - YO4BKM (yo4bkm) la 2016-11-02 19:17:35 (ora Romaniei)
  • Sa fie vorba si de vanitate in afara de capra? Altfel de ce s-ar aotoposta (adica arata "ia priviti la mine ce am facut!") fara sa indice frecventa? Nu am lucrat nicodata folosindu-ma de cluster desi am internet la tara unde tin echipamentul, nu se potriveste modului meu de lucru (asa cum, dupa ce am testat cateva saptamani modurile digitale, m-au dezamagit si nu le mai folosesc) dar sa dai dovada de rautate, vanitate, se poate spune chiar egoism, incalca hexalogul radioamatorilor. Apreciez retinerea autorului in a nu dezvalui tot indicativul detinatorilor de capre unicat. 73!

  • Postat de Perian Marcel - YO6PMX la 2016-11-02 19:59:29 (ora Romaniei)
  • Mi se pare ciudat sa poti spota ceva pe cluster fara sa indici frecventa. Eu nu am reusit pana acum niciodata asa ceva, peste tot frecventa e camp obligatoriu. Am folosit pe vremuri SK6AW, actualmente folosesc DXHeat, dar nicaieri nu se poate spota fara frecventa.
    In ceea ce priveste faptul ca statiile YO nu au spotat, nu are nimeini nici un fel de obligatie sa o faca. Unele statii pot alege sa se autospoteze. Daca se lucreaza indicative speciale, ok, se poate recurge la autospotare sau la spot din partea unei alte statii YO. Daca se lucreaza DX, mi se pare jenanta spotarea de la mai putin de 5000 Km. Ori e dx, ori nu e...

  • Postat de Vali - YO9ILX la 2016-11-03 11:32:48 (ora Romaniei)
  • Va salut.
    Sincer, sunt total de acord cu YO4JNX, Alin (Salut Alin pe acesta cale).
    Chestia cu DX cluster este identica cu urmatorul statement :

    Cineva lucreaza un DX cu 500 W sau mai mult si o antena YAGI la o anumita inaltime X.
    Alt radioamator lucreaza acelasi DX cu un "longwire" sau FD4 sau alta antena mult inferioara unui YAGI cu 100 W sau mai putin in conditii, clar, mult sub amicul cu 500W si Yagi.

    Care din acestia 2 credeti ca va avea satisfactia mai mare ?

    Deci treaba cu DX cluster eu personal o vad ca o diminuare a satisfactiei de a fi radioamator in sensul definit de pionierii radioamatorismului.

    Asta nu inseamna ca DX clusterul nu e okay, dar atunci care mai e rostul de a avea dial vernier la statie daca tot lucram cu PC + Clustere, etc ?
    Si pot continua dar nu vreau sa va plctisesc mai mult decat am facut-o pana acum.

    Cred ca s-a spus totul.

    Cu stima, Vali.

  • Postat de Zoli - YO2LZA la 2016-11-04 08:41:51 (ora Romaniei)
  • Radioamatorul dotat cu Yagi lucreaza DX-ul in 2 minute, iar cel cu sarma in 2 zile (de concediu):-) Bineinteles ca cel cu Yagi va avea satisfactia mai mare :-)

  • Postat de Ioan Mircea Radutiu - YO3AOE la 2016-11-04 09:29:55 (ora Romaniei)
  • Nefiind direct si sigur verificabile,unele dintre datele/informatiile inscrise/postate pe DX-cluster-e pot fi-si probabil ca si sint! imaginare/fanteziste,conforme cu visele frumoase ale unora,gradul lor-al datelor-de veridicitate fiind exact acelasi ca si al oricaror alte informatii de pe Internet,dupa cum probabil majoritatea am observat,Internetul este-in mare parte-un tarim al fanteziei debordante-hi!...

  • Postat de COATU CEZAR - YO6CUF la 2016-11-05 15:35:06 (ora Romaniei)
  • Pe mine ma ajuta postarea atunci cand sunt in YOFF cu probleme de net. Inainte de a pierde semnalul telefonic, sun la un radioamator ( de regula pe Pit-YO3JW) si-l rog sa ma posteze ca in curand voi lucra pe frecventa de ....peste 30-40 de minute. Montarea antenelor imi ia cam 15-20 de minute, mai ales ca o fac singur.
    Cand lucrez din zone cu internet nu e o problema, ba chiar ma folosesc de receptiile facute de Olanda sau Anglia pentru a receptiona mai bine statiile DX care ma cheama din SUA, Mexic, Canada, insulele din Atlantic. Rog statiile din Europa sa faca putina liniste si apoi lucrez DX-ul. Dupa care daca nu mai sunt si alte DX-uri, dau QRZ ! De regula lucrez vineri YOFF deoarece nu sunt concursuri, dimineata in 7 MHz, apoi 14 MHz, revin pe la ora 10 CFR in 7 MHZ si incerc apoi legaturi in 14 si 21 MHz. Antena de 14 MHz este un GP de circa 12 m de la sol pana in varf si lucreaza bine la DX. Pe pilonul de sustinere a acestei antene,pe la 5 m inaltime fata de sol, agat antena inverted "V" pentru 7 si 21 MHz. Cu 50 W se poate lucra bine, iar cu 100 W deja trec de 10000 Km distanta ( JA, VK,YB). Cam 25% din cei cu care lucrez pentru YOFF ma posteaza pe diferite clustere benevol, iar la alti 15% , din zone mai indepartate le cer eu acest lucru. De regula trec cat mai exact frecventa benzii unde lucrez, zona YOFF si numele operatorului, ca sa nu mai pierd prea mult timp cu detalii. Am mai sesizat un lucru interesant: cand iau legatura cu o statie radio, daca vorbesc in limba lui (franceza, germana, italiana, spaniola, portugheza, sarbo-croata, poloneza sau ebraica ) ei sunt foarte incantati de QSO si in mare ei sunt cei care de regula ma posteaza pe cluster.

  • Postat de Lacy - YO6CFB la 2016-11-10 17:37:55 (ora Romaniei)
  • Buna seara Sile.
    Intreadevar postez mai rar, si mai ales indicative YO, pentru ca eu deja din cluster aflu informatia, si este inutil mai multe postari una dupa alta. In al doilea rand fiind un DX cluster, normal se posteaza indicative DX, nu si cele locale. Deasemenea dupa observatiile mele lucrand periodic cu indicative speciale, de multe ori postarea de un radioamator YO nu a ajutat, dar daca am fost postat de un DX, sau European dar la distanta mai mare de mine, deja avea efect postarea. Asa ca nu din rautate nu o fac. Daca cumva prind o statie care apare doar pe skimmer, si este indicativ special, portabil, etc., atunci fac o postare sa afle si altii care vor sa-l lucreze, sau daca ultima postare a fost facuta de mai bine de 30 minute, si statia mai este pe frecventa respectiva, atunci mai fac o postare. Aceasta este modul meu de lucru.
    73 de yo6cfb, Lacy

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Să moară capra vecinului"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact