hamradioshop.ro
Articole > Echipamente si constructii radio Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

EXPERIENTE CU ROTOARE DE ANTENE

Ferencz Tibor YO6CBI

Vreau sa prezint un rotor extrem de simplu si ieftin, care a functionat timp de noua ani si a deservit o antena de tip HEXA BEAM. Din pacate antenna nu mai este, fiindca in acest an in luna martie, dupa o ninsoare extrem de abundenta, au fost afectate liniile electrice, stalpii de electricitate etc. Si la mine au fost doborati doi pomi fructiferi care sub greutatea zapazii au cedat, si in cadere au atins antena care si ea la rindul ei a cedat, astfel din antena paractic in afara de partea mecanica si de rotor, nu a mai ramas nimic.


Asa a fost...


Asa a ajuns...

Rotorul nu este ceva nou, am vazut la cineva acum vreo 35 de ani care era rotita prin intermediul unei manivele cu ajutorul scripetilor de la o alta incapere folosind cablu litat din otel. De aici a plecat ideea, sa fac si eu una, doar in locul manivelei sa folosesc alt mijloc de actionare. Si asa am folosit un actuator, (un tip mai vechi), astfel incat o miscare liniara a fost transformata intr-o miscare de rotire de 360 de grade. Pe o teava de inox de 40 mm, am introdus un ax cu doi rulmenti, iar pe rulmenti o teava de inox cu diametrul de 55 mm. Diametrul exterior de 55 mm a stabilit lungimea cursei a actuatorului. In cazul de fata 55 x 3,14 = 173 mm. Actuatorul are limitatoare de capete, asa am reglat cursa la 200 mm.

Pe partea unde timpul si-a pus cuvantul, am fixat cu suruburi doi scripeti care au transformat miscarea liniara in miscare de rotire. Pe partea de sus, scripetele are rolul si de a roti un comutator cu diode pentru resemnalizarea pozitiei antenei din 15 in 15 grade.

Diametrul scripetelui este acelasi cu cel al tamburului. Ideea pentru resemnalizare am luat-o dupa revista Radiotechnica din HA. Jos, linga statie am montata acea matrice de diode led, care cand se aprinde, arata pozitia antenei. Pe tambur am infasurat cablu litat din otel spira linga spira, iar la capete am legat capatul actuatorului, iar in partea care a ramas libera am agatat o greutate de vreo 4-5 kg. In momentul in care actuatorul intra in functiune si bratul era impins in jos, automat tamburul incepea sa roteasca. In cazul in care bratul se retragea, acea greutate rotea tamburul in sens invers. In fotografia urmatoare am montat o sfoara doar pentru demo.

Mentionez ca acest actuator se poate schimba cu unul mai performant, ca la antenele parabolice si comandat de un pozitioner, astfel rezolvandu-se toate problemele de resemnalizare.

Cind am inceput sa scriu articolul cu rotoare, trebuia sa incep cu acesta, fiindca a fost primul, doar deja a fost montat.

Cred ca si la acest articol voi primi atat comentarii reci, cat si calde ** HI **, doar cine NU munceste NU GRESESTE!

In curind voi revenii cu un alt rotor interesat.

Cu stima YO6CBI
Tibi

Ferencz Tibor YO6CBI

Articol aparut la 29-10-2016

5970

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (9)  

  • Postat de Doru Zaslo - YO2AMU la 2016-10-29 19:32:07 (ora Romaniei)
  • Interesant articol si de interes! Intrebarea este: ajunge acea greutate de 5-6 kg sa-ti asigure rotirea in celalalt sens? O antena foarte usoara nu ridica probleme. Am inteles ca intr-un sens cablul este tras de actuator iar in celalalt este "lasat sa curga" de revenirea actuatorului. Nu sunt probleme de "patinaj" a cablului ce ar putea da indicatii eronate ? 73 de Doru,YO2AMU.

  • Postat de Gheorghe Oproescu - Tavi - YO4BKM (yo4bkm) la 2016-10-30 12:17:15 (ora Romaniei)
  • Este buna și mecanica la ceva, cel puțin să arate că nu se pune problema patinării. Pentru cine are nevoie este o formulă numită „a lui Euler” care arată că la capetele unui fir înfășurat pe un tambur apar forțe care diferă, una de cealaltă (funcție de sensul în care se face antrenarea), de un număr de ori egal cu 2,7182 (valoarea lui e) ridicat la puterea care rezultă din înmulțirea coeficientului de frecare cu 2, cu pi și cu numărul de spire (întreg sau fracționar). Pentru un coeficient de frecare de 0,1 (oțel pe oțel) și 6 spire (câte văd în poză), cu 5 kg la un capăt cablul trage la celălalt capăt cu cca 200 kg. Cu 50-60 de ani în urmă vedeam la exploatările forestiere din munții Buzăului cum erau trași buștenii cu niște tambure învârtite de un motor, pe care era înfășurat un cablu, un capăt al cablului era legat la buștean, de celălalt capăt trăgea un muncitor cu mâna, efectul tragerii cu mâna fiind de a „lipi” cablul de tambur și de a crea acea forță amplificată, descoperită de Euler. La ascensoarele de persoane cablul nu este înfășurat decât o jumătate de spiră pe o roată de antrenare iar contragreutatea și cabina „lipesc” cablul de roată, echilibrarea sarcinii jucând un rol secundar, cu toate acestea cabina este antrenată fără probleme și când este plină la maxim și când este complet goală. Felicitări autorului!

  • Postat de Ferencz Tibor - YO6CBI la 2016-10-30 20:22:24 (ora Romaniei)
  • In articol am mentionat ca acele infasurari sint doar pentru demo din snur de nylon , doar in realitate avea in jur de 30 de spire din sarma litata din otel inoxidabil. Din timp in timp am verificat pozitia antenei cu o busola digitala ( telefon inteligent ) , doar nu am avut probleme ca ** patinaj **

  • Postat de Doru Zaslo - YO2AMU la 2016-10-30 20:55:52 (ora Romaniei)
  • Tibi, eu doar intrebam...nu aveam pretentia de a folosi acei numar "e" ca baza a logaritmilor neperieni....hi! te rog, daca ai o poza de ansamblu sa vad cum atarna acea greutate de 5-6 kg. Incerc sa imi imaginez / ansamblu sistemul. Interesant oricum si mai ales ieftin fata de un rotor Yaesu.
    73 de Doru

  • Postat de Doru Zaslo - YO2AMU la 2016-10-30 20:58:43 (ora Romaniei)
  • Pe azimut nu se pune problema...am un rotor ce poate duce orice cu precizie...de la radarul P-10. Eram doar interesat de ceva usor pentru VHF contest de la locatia mea de langa Arad!
    73!

  • Postat de Gheorghe Oproescu - Tavi - YO4BKM (yo4bkm) la 2016-10-31 12:16:33 (ora Romaniei)
  • La 30 de spire și coeficient de frecare de 0,1 amplificarea de forță este de peste 153 de miliarde de ori, la această valoare dacă, ipotetic, se leagă de ceva fix capătul care trage al cablului iar motorul de antrenare are oricâtă putere, nimic nu rezistă forței care se dezvoltă, deci patinarea este imposibilă. Se impune o recomandare: pentru ca antrenarea să funcționeze „ca la carte” trebuie ca diametrul tamburului pe care îl antrenează cablul să fie de cel puțin 30---32 de ori mai mare decât diametrul cablului înfășurat pe el, din două motive, să permită o „lipire” ușoară a cablului pe tambur iar solicitările la oboseală ale cablului prin înfășurare-desfășurare să nu rupă prea repede fire din el. 73!

  • Postat de Doru Zaslo - YO2AMU la 2016-10-31 20:02:19 (ora Romaniei)
  • Multumesc Tavi pentru informatie si explicatii. Nu prea am intalnit in practica aceasta aplicatie. Am sa incerc si eu acest sistem cu toate ca trebuie gandit un pic,explicatia lui Tibi "Pe o teava...",daca nu am o schema sau un desen in fata nu pot sa-mi imaginez cum merge treaba. Poate Tibi , citind aceste randuri va incerca sa ne faca o schita a montajului. 73 de Doru, YO2AMU.

  • Postat de Ferencz Tibor - YO6CBI la 2016-10-31 21:15:43 (ora Romaniei)
  • Pentru Doru. Acum ca rotorul este demontat si sta in atelier, am sa desfac in bucati pentru a face citeva foto. (Am sa trimit pe adresa ta de email) Asa se intelege mai bine principiu de functionare si constructia rotorului. Cind am scris ** pe o teava ** asa si este. Rotorul are diametrul de 52mm si este din teava de inox , iar statorul tot o teava din inox cu diametrul de 40mm.
    73 de Tibi

  • Postat de Doru Zaslo - YO2AMU la 2016-10-31 23:49:51 (ora Romaniei)
  • OK Tibi, multumesc mult pentru amabilitate, astept pozele!73 de Doru,YO2AMU.

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "EXPERIENTE CU ROTOARE DE ANTENE"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact