hamradioshop.ro
Articole > Activitati DX, trafic radio Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

OCEANIA CW DX Contest vazut din YO

Iuliu Nicolae Nemeth YO5AJR

In activitatile noastre se simte lipsa acuta a unui perete de comunicare intre noi. Poate ca intr-un viitor se va realiza, pana atunci cred ca mai putem comunica pe acest sait sustinut de inimosul nostru Ciprian N2YO.

Acest concurs Oceania CW (SSB) DX pentru noi este extrem de dificil din cauza distantelor uriase. Daca pe benzile superioare mai merge cum merge, pe benzile inferioare chiar ca e o provocare uriasa. Pe 160 m mai ca nu gasesti participanti, pe 80 m foarte rar. Pe 40 m avem insa sanse. Ca si in alti ani, am renuntat de "dragul meu 160 m" pentru ca chiar ar fi fost un masochism fara rost. Pe 80 nu am o antena adecvata, asa ca am "setat" inv. V – ul de la 160 m pentru 40 m lucrand o zi, scurtand si adaptand chiar cu un balun de 1/4 industrial. SWR–ul a ajuns la 1/1.5 acceptabil. Antena are si radianti din fier beton de 10 mm. Pentru receptie folosesc un sistem EWE comutabil pe directii care mai contine filtre si un preamplificator care aduce 16 dB.

Consultand "antecedentele" mele in acest contest din 2010 cand am realizat doar 8 legaturi cu VK – ZL, acum speram la mai multe. FT 990-ul batran merge inca frumos si am mai contat pe un PA tranzistorizat care se zice ca scoate 600 W dar masurat, in realitate iese putin. Softul N1MM care are inca multe secrete, fiind extrem de complex.

Cu o zi inainte de concurs faceam emisiuni si urmaream "Reverse Beacon Skimmerele" dar si asta e relativa. Cu 100 de W out faceam QSO – uri reducand pana la 5 W si am primit rapoarte incurajatoare de dincolo de Ural si din Vest. Pana la ora 17-18 CFR nu aveam fereastra spre Oceania, doar atunci au inceput sa apara cate un indicativ VK. Am ales modul de "vanatoare", pentru RUN imi mai lipseau cca. 1000 de W. Pe cate un YB, YC sau VK pile up-ul european dar si asiatic era enorm. Trebuia nervi de fier sa ajungi la ravnitul indicativ. Pentru YB6DE am transpirat cca. 2 ore. Cand am simtit ca e imposibil sa ajung la rand, am calat un VFO pe el si am mai mers la vanatoare intorcandu-ma la el din cand in cand dar nu m-am lasat pana nu i-am luat "scalpul". Japonezi erau ca iarba pe camp dar ce sa faci... nu contau pentru acest contest.

In documentarile mele despre antene demult ma orientez spre VK si ZL pentru ca ei din cauza pozitiei lor geografice sunt fortati sa faca antene bune daca vor sa comunice cu lumea. Nu m-am inselat. Daca statiile YC – YB cu putine exceptii aveau receptii slabe, statiile VK sau ZM nu prea te intreaba a doua oara ca ce ai transmis. Dupa ora 24 CFR au disparut aproape toate statiile VK ZM ZL YB YC, au ramas insa cohortele de JA asa ca m-am pus sa raspund scrisorilor, planurilor de viitor cu receptia deschisa si baleiand cateodata banda, dar pe la ora 4 CFR in vacarmul statiilor din W am atipit pe patul de serviciu, lasand aparatura in functie. Deodata ma trezesc cand cainele meu din schack ma lingea pe obraz sa ma scol. Cred ca s-a lipit ceva din nebunia asta de radioamatorism de cand sta alaturi de mine pentru ca ascultand semnalul din FT990 mi-am dat seama ca e VK2IM... la aceasta ora... a 10:10 CFR! Venea cu 579 pe EWE. Am dat rapid un biscuite la "sora" mea Suzy, patruped destept si m-am repezit la statie impingand mai incolo pe pisicuta Pinky, reusind din prima legatura. Ma si miram cum de nu erau nemtii pe el. Pai... era de necrezut acea ora dar dupa ce au auzit si altii semnalele mele pentru VK au aparut cohortele de DL, SV, UA... ce mai, o bataie in toata regula. Am avut noroc cu cainele.

Am terminat cu 19 QSO-uri din care 1 dubla dupa insistenta YD2SDL/2. 19 legaturi cu pretul fortarii la maxim "selecto-ject" - ul meu biologic din urechi. Spre bucuria mea constat ca in acest contest de extrema provocare au fost si alti participanti din YO dar cred ca in clasa SOMB pentru ca dadeau controale de 20–30.

Consultand rezultatele din 2014 constat ca tari ca Japonia pe aceasta banda pe primul loc au facut doar 15 QSO–uri. Statii de la mama lor de acasa ca ZL, VK cate 17 si 28 de legaturi, puternicul RK0OUT din Asia 16, dedicatul DL2SAX 21 QSO, inimosul Paul N6MA din Arizona pe primul loc in 40 m HP, 28 QSO. Poate ca si propagarea de atunci a fost mai slaba dar... totusi. Acest concurs este un motiv excelent sa verifici nivelul propriu tehnic dar si limita ta de anduranta. A fost un concurs al naibii de frumos! La anul cred ca voi participa la 15 m sa vad daca mai pot opera si in conditii de aglomeratie care cere viteza... hi.

73 de YO5AJR Miki

Iuliu Nicolae Nemeth YO5AJR

Articol aparut la 21-10-2016

4001

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (6)  

  • Postat de Vasile - YO6EX (yo6ex) la 2016-10-22 20:57:48 (ora Romaniei)
  • Am participat pentru prima data la acest concurs in 1976... apoi inca de vre-o 2-3 ori, ultima data in 2001 si am colectionat si vre-o 3 diplome. Dar asta a fost tot. Este un concurs plictisitor, cu putin statii din Oceania si este chiar pierdere de vreme si de energie... Hi... Am verificat prin loguri si am constatat ca prin anii '70 si '80 am lucrat intr-o singura dimineata cam tot vre-o 20 de Oceanieni (in 7 MHz), fara efort ... si fara sa stau ore in sir sa pescuisc cate un VK sau ZL... Desigur, era alta propagare atunci... Cred ca ai avut multa rabdare... Hi...
    M-am uitat la primele locuri din 2015 si chiar "tunarii" au facut putine QSO-uri in concurs.

  • Postat de Lucian DAMIAN - YO8SSB (yo8ssb) la 2016-10-22 22:29:02 (ora Romaniei)
  • Felicitari Miki! si la mai mare!!!

    73 de YO8SSB!

  • Postat de Mircea - YO4SI (yo4si) la 2016-10-22 23:32:29 (ora Romaniei)
  • Felicitari Micki ! Esti inca verde ! Eu sunt nevoit sa nu mai pierd nopti. Iar somnul de dimineata este cel mai dulce... Am reusit si eu opt legaturi cu Oceania, in perioada 16.00-16.58. Doar cu TS-450SAT fara final. Dar in banda de 14 MHz. Unde zig-zagul meu vad ca are lob in directia respectiva. In 7 nu am avut nicio sansa !
    73s !

  • Postat de Petrica - YO9RIJ la 2016-10-23 01:07:26 (ora Romaniei)
  • Anul acesta am atacat 7Mhz cu o verticala de 10.6m, ridicata la 3m fata de sol. Nu am putut sa lucrez tot concursul dar am reusit 4 QSO-uri pentru a valida faptul ca antena merge bine si pot sa am incredere in ea in alte concursuri! Concursul in sine reprezinta o oportunitate deosebita in care poti sa testezi atene pe statii VK, ZL, fara sa fii constrans de timpul si de pile-up! 73!

  • Postat de Miki - YO5AJR (yo5ajr) la 2016-10-23 09:20:15 (ora Romaniei)
  • Pai - Sica, nu-i radioamator care nu are un fix, sau mai multe, Pentru mine nu pare plictisitor pemtru ca pune la bataie gradul meu de rabdare de...brosca testoasa...hi. Un sniper poate sta si zile intregi pana vine tinta. E o provocare si mai ales la sisteme de RX. Acum am iesit din "Stew Perry" - nici un american. O propagare proasta de pomina pe 160m si stiam ca vanatul e acolo dar semnalele soseau pur si simplu in tandari. Mi a placut reactia promta si cu umor al lui F5IN cand i-am spus ca pe 1811 e VY2ZM - auzeam ca chema de zor fara succes dar mi a spus ca QSO b4...hi. Tnx Lucian. Petrica eu am lucrat pe 40m multi ani de zile cu vertical dar e foarte zgomotos la receptie. Cum apare un norisor incepe paraiala. Neaparat trebuie un sistem RX. La TX e OK pentru DX,are caracteristica cu unghi mic. Visul meu pt. 40m un Swiss Quad.

  • Postat de Lucian Damian - YO8SSB (yo8ssb) la 2016-10-23 10:11:03 (ora Romaniei)
  • Miki, activitatea ta este un exemplu placut pentru multi dintre radiomatori. La fel si activitatea radio a lui YO4SI. Mi-ar fi placut sa vad in articol si cateva fotografii, un mic material video, mai ales in ceea ce priveste partea de LOW BAND! Poate pe viitor prezinti si materiale video .
    73 de YO8SSB!

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "OCEANIA CW DX Contest vazut din YO"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact