hamradioshop.ro
Articole > Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Clubul Micilor Electronişti în vizită la Radioclubul Azimut, Rep. Moldova

Partea I

Andrei Avirvarei YO6TJJ

In rândurile care urmează vom încerca să vă prezentăm vouă cititorilor cât mai multe detalii despre cine suntem, când am luat fiinţă, activităţile şi programul nostru educaţional, precum şi despre primul nostru parteneriat (subiectul principal al acestui articol).  Acest material va apărea în două etape şi este pentru toţi cititorii, radioamatori şi ne-radioamatori , pasionaţi de ştiinta, educaţie şi tehnologie, implicit de lumea magică a radiocomunicaţiilor.

Clubul Micilor Electronisti este o iniţiativă susţinută iniţial şi promovată de Fundaţia Comunitară Sibiu, prin programul de finanţare Fondul Ştiinţescu şi ulterior continuată ca privată, dedicată educaţiei alternative tehnice şi “after-school”, pentru tineri şcolari, între 9 şi 15 ani, baieţi şi fete. Acest demers a devenit în ultima jumătate de an şi organizaţie non-guvernamentală, pentru a funcţiona evident în baza unui statut şi act constitutiv. Demarat şi continuat ca un proiect de voluntariat de 3 ingineri electronişti (dintre care 2 radioamatori), Clubul Micilor Electronişti a devenit în numai 1 an şi jumătate de la înfiinţare, un loc de întâlnire şi o atracţie principală pentru mulţi copii din oraşul Sibiu.

GAB_5703.jpgDSC_0739.jpg


Clubul nostru creează şi susţine cursuri de electronică teoretică şi aplicată pentru copii, cuprinzând totodată experimente practice de fizică şi electronică şi construcţia de montaje în special din domeniul radio dar şi din domeniile : audiofrecvenţă, acustică şi analogic, în general. Ne desfăşurăm activităţile după amiaza, de 3 ori pe săptamana, începând cu orele 17:30, când cei mici ajung de la scoală şi noi, mentorii, de la serviciu. Programul educaţional este conceput pentru a se desfăşura pe 3 nivele educaţionale : începători , avansaţi, experimentaţi. Copiii de 9 ani participă la cursuri împreună cu cei de 13 -14 ani, ei nefiind grupaţi pe categoriile de vârstă. Cursurile de electronică pentru cei mici constituie încercarea noastră de a “traduce şi adapta” un limbaj tehnic din lumea electronicii, într-un limbaj pe înţelesul celor mici, utilizând ocazional şi diverse analogii. Terminologia tehnică folosită este bineînţeles, pe cât posibil, adaptată copiilor. Astfel încercăm să îmbinăm teoria cu experimentele practice (înţelegerea), finalizând cu montajele practice (KIT-urile) lunare. Aceasta este viziunea noastră despre educaţia tehnică alternativă şi non-formală pentru copii, cu ajutorul căreia încercăm şi credem că le-am transmis celor mici, participanţi la activităţi, pasiunea pentru electronică şi încet-încet, pentru undele radio şi în general, radiocomunicaţii. Lucrăm la acest model şi încercăm să îl îmbunătăţim în fiecare săptămână.

Va exista şi o a doua parte a acestui articol în care vă vom detalia mai multe informaţii despre Clubul Micilor Electronişti, în următoarele rânduri din această primă parte urmând însă a vă povesti câteva lucruri despre colaborarea noastră cu Radioclubul Azimut, din Rep. Moldova.

Radioclubul Tehnic Azimut aparţine de Casa de Creaţie Raională a localităţii Ignăţei, raionul Rezina, Rep. Moldova. Activitatea se desfăşoară în incinta Liceului Teoretic Ignăţei, într-un spaţiu amenajat, la subsolul liceului.

DSC_0763.jpgDSC_0767.jpg

Poate unii dintre voi aţi avut ocazia să vizionaţi câteva materiale video reprezentând un documentar realizat de emisunea Focus (TVM) despre activitatea de radioamatorism din ţara soră şi vecină. Dacă încă nu aţi reuşit, vom insera mai jos link-urile de YouTube :

https://www.youtube.com/watch?v=cM7_Cp9huTw   - Partea 1

https://www.youtube.com/watch?v=lI-Fmr8q7oI         - Partea 2

În acest mod am aflat şi noi iniţial despre dl. Ioan Balan – ER3BI, coordonatorul acestor activităţi de la Radioclubul Azimut - ER3KAC. Un  număr de aproximativ 30 de copii frecventează cursurile clubului de acolo. Am fost foarte încântaţi de ceea ce am urmărit în materialele video. Am realizat că aceasta este o oprtunitate deosebită şi pentru noi de a deschide drumurile primului parteneriat dedicat educaţiei, sprijinului şi colaborării între ţări, la nivelul forţelor şi capacităţilor noastre. Astfel am luat legătura electronic cu dl. Bălan, prin e-mail, apoi prin câteva zeci de sesiuni Skype. Având ţeluri comune în sprijinirea celor mici pentru a dobândi pasiunea pentru radio şi electronică, am semnat acordul de parteneriat stabilind şi câteva linii generale de colaborare. Ei au fost de acord să preia modelul nostru de predare-învăţare de la CME (Clubul Micilor Electronişti).  Le-am pus la dispoziţie pentru început cursurile noastre în format electronic şi îndrumarele pe care le-am realizat pentru CME în tot acest timp.

Cei mici de acolo au fost foarte încântaţi de aflarea veştii date de dl. Ioan. Un om deosebit de implicat, pasionat radioamator şi electronist, susţinător al evenimentelor cu caracter cultural din localitatea sa, dar şi din întreg raionul. Următorul pas a fost trimiterea unui prim colet care conţinea cursurile şi materialele CME printate precum şi alte materiale tehnice, pungi cu componente electronice noi şi recuperate, sortate, gata de folosire. Menţinând legătura electronică aproape săptămânal, am ajuns încet-încet la concluzia că următorul pas ar fi întâlnirea noastră. Nu ar fi fost prima dată când ne-am fi deplasat în Rep. Moldova, aşa că la sfârşitul lunii august, anul acesta, am reuşit să plecăm spre localitatea Ignăţei. Am facut şi de data aceasta un colet cu componente electronice, cursuri printate (deocamdată radioclubul de acolo nu dispune de conexiune la internet) şi câteva KIT-uri pe care le realizăm noi pentru copii de la CME, la nivelul I – începători, diverse instrumente, o staţie radio dual-band portabilă ( 144MHz/433MHz) şi alte câteva lucruri utile pe care le-am mai putut lua cu noi. Copiii întrebau mereu dacă pot să construiască şi ei KIT-uri ca cei din Sibiu şi dacă am putea cumva să le aducem cu noi când venim, măcar câteva dintre ele J. Am avut ocazia să vedem Basarabia mai mult ca de obicei, în obişnuitele vizite cel puţin bi-anuale. Am mers până aproape de Nistru, traversând o mare parte din ţară. Peisaje frumoase, oameni primitori. Ospitalitate deosebită şi o primire călduroasă acasă la dl. Bălan, după un drum lung şi destul de obositor. Bineînţeles, prezentarea shack-ului * (locului de operare a staţiei radio, împreună cu echipamentele aferente) şi a antenelor de pe acoperiş face parte din primele noastre gânduri, ale radioamatorilor, când vine vorba de vizitele colegilor de hobby şi nu numai. Mulţi ani de radioamatorism, expediţii, activităţi, întâmplări, sute de QSL-uri** ( cărţi de confimare a unei legături prin radio, de tip carte poştală, cu informaţii ce atestă veridicitatea acelei legături radio), într-o privire de ansamblu, din camera dlui. Ioan. Am primit şi o donaţie importantă, cu rarităţi electronice.

DSC_0748.jpgDSC_0744.jpg

A doua zi, duminică, am mers de dimineaţă la liceul din localitate, unde am discutat cu dna. director a instituţiei detalii despre vizita noastră, despre acordul de parteneriat şi am schimbat diverse impresii. Copiii au început să apară în curtea liceului, fiind week-end, au venit direct de acasă. Am coborât şi noi în camera radioclubului. Bineînţeles, am desfăcut coletul adus, am servit dulciuri şi am făcut cunoştinţă cu cei mici. Băieţi şi fete, aproape în proporţii egale, mai mari şi mai mici. Ne-am bucurat cu toţii să ne vedem. A urmat apoi semnarea unui contract de donaţie şi a unuia de sponsorizare, noi aducând şi un sprijin financiar pentru următorul program cultural pe care dl. Ioan speră să îl poată implementa tot toamna aceasta, în prima ediţie, respectiv “Moldova Ortodoxă”. Proiecul constă în promovarea în rândurile copiilor şi adolescenţilor a interesului pentru valorile naţionale, religioase, îmbinate cu desfăşurarea de activităţi sportive precum orientarea turistică şi operarea staţiei radio din diverse locaţii (în special din imediata vecinatate a mănăstirilor de pe teritoriul Basarabiei).

DSC_0794.jpgDSC_0805.jpg

 

Din principalele activităţi ale Radiclubului Tehnic Azimut, menţionăm :

·         cursuri de electronică şi experimente pentru copii, acum în parteneriat şi cu CME - Sibiu

·         operarea staţiei radio şi modalităţi de a stabili o legătură radio

·         Robinzonada.md, o tabără deosebit de interesantă pentru copii şi adolescenţi care cuprinde sesiuni de orientare turistică, radio-goniometrie, tiroliană, tragere cu arcul, vizite în locaţii cu caracter istoric şi cultural (mănăstiri, cetăţi,  etc). Mai multe detalii se pot găsi la o simplă căutare pe Google.

·         participarea la concursuri naţionale şi balcanice dedicate radio-amatorismului (ex. Polonia – 2005 - loc. V ) şi în special radiogoniometriei*** (activitate radio şi sportivă ce presupune identificarea/localizarea poziţiei unui emiţător folosind în principal proprietăţile de directivitate ale undelor electromagnetice şi ale antenelor radio speciale, montate pe receptorul cu care se face localizarea).

Am arătat celor mici poze cu “colegii” de pasiune din Sibiu şi poate viitorii lor prieteni, imagini cu activităţile noastre, detalii despre kit-uri s.a.m.d.

DSC_0806.jpgDSC_0820.jpg

DSC_0822.jpgDSC_0840.jpg

DSC_0845.jpgDSC_0857.jpg

Pentru câteva momente, ne-am permis să sărbătorim şi în alt fel acest parteneriat, mai ales că în acea duminică, pe data de 27 august 2016, se celebra, ca în fiecare an dealtfel, Ziua Naţioanală a Rep. Moldova iar pe 31 august, Ziua Limbii Române.

DSC_0868.jpgDSC_0878.jpg

DSC_0888.jpgDSC_0883.jpg

DSC_0915.jpgDSC_0918.jpg

DSC_0926.jpgDSC_0937.jpg

DSC_0944.jpgDSC_0953.jpg

Astfel, urma să fim invitaţi la căminul cultural din localitatea Ignăţei, la festivitatea dedicată acestui eveniment naţional important. Au participat tineri ce fac parte dintr-un cor al localităţii şi ansamblul folcloric Ignăţei. Au fost momente deosebite, care au trezit în noi sentimente naţionale mai puternice. Am fost recunoscători că am avut această ocazie şi ne-am bucurat că ne-am sincronizat cu aceste evenimente.

DSC_0966.jpgDSC_0973.jpg

*,**,*** - aceste explicaţii suplimentare au rolul de a clarifica o anumită terminologie tehnică utilizată cu precădere în domeniul radioamatorismului

Va urma, în curând, a 2-a parte !

 

Andrei AVIRVAREI – YO6TJJ (ex. YO8TJJ)

Andrei DIACONU

Asociatia Clubul Micilor Electronisti

www.miciielectronisti.com

Sibiu, oct. 2016

Andrei Avirvarei YO6TJJ

Articol aparut la 10-10-2016

2685

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (2)  

  • Postat de Mircea - YO3XX la 2016-10-10 11:28:04 (ora Romaniei)
  • Felicitari pentru initiativa si pentru eforturile depuse!
    73 Mircea

  • Postat de Dan - YO3GH (yo3gh) la 2016-10-10 17:24:31 (ora Romaniei)
  • Felicitari ...

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Clubul Micilor Electronişti în vizită la Radioclubul Azimut, Rep. Moldova"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact