hamradioshop.ro
Articole > Echipamente si constructii radio Litere mici Litere medii Litere mari         Tipariti

Banda de 60m accesibilă și cu mijloace KISS

ing. prof. Iulius I. Șuli YO2IS

Maestru internațional al Sportului la Radioamatorism

In decursul anilor am fost nevoit să adopt la contrucțiile mele radioamatoricești, principiul KISS , excelent definit și comentat în Wikipedia, principiu care în esență permite minimalizarea costurilor fără prejudicierea performanțelor echipamentului.

Desigur KISS pare desuet în societatea de consum unde formula R.R.R. nu se mai aplică, (recuperare, recondiționare, refolosire...) adică acum folosim, apoi aruncăm...

M-a bucurat decizia ANCOM de-a ne oferi prilejul testării benzii de 60m, mult dorită de radioamatorii YO, banda care din păcate nu face parte din "dotarea" tradițională a echipamentelor industriale destinate radioamatorilor. Opțiunea imediată, la majoritatea viitorilor utilizatori, ar fi "deschiderea" la emisie a unui transceiver industrial, cu riscul mereu prezent al unei manevre greșite care mai apoi poate compromite funcționarea întregul aparat.

Deși posed un IC-7000 de peste 7 ani nu agreez intervențiile "hard sau soft" în transceiver. (are peste o sută de mii de QSO – uri în starea lui nativă!) În căutarea unei variantei optime de acces la banda de 60m (neapărat KISS!) mi-am adus aminte de transverterele lui G3XBM, care sunt extrem de simple și ieftine! și care fac apel la facilitatea de SPLIT a transceiverelor moderne.

Folosind un generator XO TTL pe 16 MHz prin mixarea cu 21365 KHz obținem exact mijlocul canalului alocat in banda de 60m, adică 5365 KHz.

Transceiverul va fi setat la recepție pe 5365 KHz (frecvența normal accesibilă la recepție!) care va fi alocată pe VFO A. Se apelează apoi funcția SPILT, care va trece transceiverul pe VFO B, care se va seta pe 21365 KHz, modul CW, putere minimă (ciudat, la zero W output IC-7000 "scoate" de fapt 1.5 W !).

Revenind pe VFO A, avem recepția în 60m iar la apăsarea PTT sau BK-IN în cw se va emite pe VFO B un semnal QRP în banda de 15m pentru mixajul din transverter.

Construcția TVRT-ului poate fi lesne realizată lecturând cele scrise de G3XBM și vizionând pozele din articolul de față.


Fig. 1 TVRT 21-5 MHz v.2.0 cu IRF640 la 13V 5W output

Construcția folosește componente din clasicul "junk box" existent la fiecare radioamator care mai și construiește câte ceva!, adică XO TTL 16 MHz (poate fi folosit și un XO cu transistor), mixer RTP-2 (cel cu ieșire pe cablu coaxial), 2x 2N2368, BC108B, BC178B ...made by IPRS !!, un 78L05 și IRF640 de la Mivarom, rezistoarele și condensatorii RRR vizibili în poze.


Fig.2 TVRT 21-5 MHz v.3.0 cu circuit de cuplare a recepției pe 5 MHz.

Nu am folosit un instrumentar profesional... dar mi-a fost utilă vechea stație cu tuburi pentru controlul semnalului produs și desigur undametrul cu absorbție (un circuit LC cu o diodă și un LED !) calibrat pentru 5 MHz. (dulce amintire a începuturilor mele în radioamatorism !)

Finalul cu IRF lucrează în regim lejer, totuși recomand un radiator suplimentar care este montat în cazul meu sub șasiul în forma de L ( 120x80x40mm Tb Al 1.5 ).

Atenție la construcția șocului din PA, confecționat din tor binocular (ex. Simetrizor TV) bobinat bifilar 2x5 spire CuEm 0.5 înseriat cu un resistor bobinat de 0.33 sau 0.47Ohm ca o protectie suplimentară în circuitul de alimentare a IRF-ului.

A nu se uita montarea "diodei prostului" o protejare la reversarea accidentală a polarității alimentării!

Desigur cei 5W obtinuți din TVRT nu pot genera acei 15W ERP admiși de noua reglementare, mai ales că nu prea există antene dedicate special acestei benzi care să ofere un randament de radiație adecvat.

Chiar cu un tuner bun, un fir lung de 41m, se acordează pe 60m cu un randament slab.

Astfel am decis să convertesc un vechi final 2 x GU50 GG (cu grilele la masă) folosit cu ceva timp în urmă la "ajutarea" IC-ului la traficul în digitale, cu 15W din IC realizam 50W în SSTV, PSK, JT.

Construcția este extrem de compactă, lămpile montate orizontal... fără socluri, fixate de spatele șasiului cu suruburi de M3x10, al treilea sprijin fiind conexiunea la masă.


Fig.3 Amplificatorul de putere 5 MHz cu 2 x GU50 50 W output.

Comanda RX/TX se face prin interfața PTT de la CAT-ul IC-7000, iar comutarea semnalelor de RF printr-un releu normal cu două contacte acționat la 12V/25 mA.

Alimentarea externă cu 750V / 150 mA pentru anodă și 12V la filamente de la un transformator montat lângă tuburi. Transformatorul asigură și tensiunea necesară ventilatorului care extrage aerul cald din cutie (când capacul este montat...).

Schema ultimei variante a TVRT-ului ( practic au fost vreo 5 ! ), adică cea notată cu v3.0 este prezentată în Fig.4, și nu necesită comentarii. Dacă totuși există întrebări îmi pot fi adresate prin mijloacele media indicate la QRZ.com.

Menționez că ansamblul prezentat se pretează și pentru sistemul automat de baliză digitală propus de K1JT, adică WSPR-2, cu mentiunea că frecvența propusă de program nu poate fi încă accesată în YO. Proabil că cu cei 5W putem "acoperi" toată Europa.

Sper ca numărul radioamatorilor YO implicați în cercetarea REALĂ a benzii de 60m să crească în perioada următoare, judecând după câți YO au scris/povestit despre 60m trebuia să aud măcar o duzină de indicative! Similar a fost și cu 2160 m...greu cu H.M.

Timișoara la 4 iunie 2016

ing. prof. Iulius I. Șuli YO2IS

Articol aparut la 20-9-2016

5427

Inapoi la inceputul articolului

Nu exista comentarii postate.
Comentarii (0)  

La acest articol nu se (mai) primesc comentarii.

Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact