hamradioshop.ro
Articole > Activitati DX, trafic radio Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

PRIMA LEGATURA RAIN SCATTER IN YO IN BANDA DE 10 GHz

Mircea Bochis YO5AXB

Campionatul international UUS al Romaniei,urc pe Ignis doar a doua zi de concurs in locatia bine cunoscuta KN17UR insotit doar de aparatura de 10GHz,transverter home made,5W out,semnal de referinta GPS,antenna offset de 60 cm, previziunile meteo sint proaste, se anunta ploi puternice ceea ce pentru 10GHz nu este bine daca te gasesti exact in mijlocul ploii...

Aveam totusi o datorie de onoare pentru echipa de la Cluj care urcase pe Vladeasa luind cu ei transverterul in 10GHz a lui YO5BLA. Povestea a inceput de fapt cu mult inainte, telefoane nenumarate cu YO5TP in urma carora au decis sa duca cu ei pe Vladeasa si transverterul cu pricina cu toate ca outputul era de doar 200mW.Evident ca la inceput aveau o doza de neincredere privind posibilitatea unui QSO in banda de 10GHz dat fiind puterea mica dar acest lucru s-a mai spulberat dupa ce au iesit in portabil pe Dealul Feleac de unde au reusit sa auda in conditii bune baliza pe 10GHz montata de mine pe Virful Ignis. Dat fiind aceste lucruri ar fi fost din partea mea un lucru lipsit de onoare sa nu ies in portabil pentru a stabili prima legatura pentru echipa clujeana in banda de 10GHz.

Duminica ora 10.00 eram deja instalat in locatorul meu KN17UR si evident primul lucru a fost sa-l sun la telefon pe YO5TP care mi-a raspuns imediat si in timp ce vorbeam la telefon am emis spre ei in CW un semnal permanent pentru a putea sa-si orienteze perfect antenna spre mine, am auzit la telefon propriul meu semnal si in acel moment am fost absolut sigur ca putem avea QSO-uri in conditii perfecte mai ales ca auzeau si baliza cu 59+20 dB.

Am trecut in SSB si am realizat rapid legaturi cu semnale de 59+ cu YO5BLA, YO5TP si YO5KAI. Bucuria mea mare a fost cind mi-au spus ca in timp ce ma asteptau pe mine au reusit un QSO cu HA8V si cu UR7DWW astfel s-a confirmat faptul ca si cu 200mW se pot face legaturi la mare distanta. Imediat ce am terminat legaturile cu ei i-am contactat telefonic pe cei din echipa YR8D cu care doream neaparat sa avem o legatura pe care o asteptam de mult. Stiam ca intre noi nu exista vizibilitate directa dar cum exact pe directia lor era un nor negru care mai mult ca sigur ca provocase o ploaie zdravana mi-am spus ca poate exista sansa unei legaturi cu reflexive pe ploaie [RAIN SCATTER].

In fata, exact pe directia lor la vreo 30 km distanta se ridica Virful Tibles la 1800m, iar eu din locatorul meu ma gaseam doar la 1300m altitudine. Am inceput apelul si dupa mici corectii de antenna am auzit destul de bine semnalul in CW venit de la YR8D, evident ca i-am raspuns imediat si astfel am reusit sa schimbam controlul respectiv cu numarul de ordine din concurs pentru o legatura valida.

Daca acesati adresa: http://yo8SSB.blogspot.ro/2016/07/yr8d-campionatul-international-de-uus.html puteti sa urmariti un scurt filmulet facut de cei de la YR8D in care se aude semnalul meu destul de puternic si cu specificul tonalitatii pe care o au QSO-urile facute pe reflective de ploaie.

In afara de bucuria QSO-ului cu YR8D in banda de 10GHz a fost si bucuria primului QSO in RAIN SCATTER in banda de 10GHz din YO... Din pacate QSO-ul nu a continuat mult timp deoarece in timpul QSO-ului cu YR8D prin reflexise de pe TIBLES ma chema foarte insistent si foarte puternic o statie din OK care a acoperit total semnalele venite din partea lui YR8D. Degeaba i-am spus cehului "pse QRX", cehul a insistat in continuare facindu-se ca nu aude ce i-am transmis, undeva fiind normal acest lucru pentru ca YO reprezenta si pentru el o tara noua si o distanta apreciabila...

Tot la adresa mentionata mai sus puteti sa vedeti diagrama de relief intre mine si YR8D care confirma imposibilitatea unui QSO in conditii normale dar iata ca in conditiile in care ai noroc de o ploaie buna exact pe directia dorita QSO-ul devine posibil.

Intre timp s-a facut ora 11.30 si am fost complet acoperiti de nori astfel am hotarit sa cobor imediat. Am facut bine intrucit s-a dezlanutuit furtuna si orice noi legaturi in 10GHz ar fi fost compromise. Nenumarate statii din HA, OM, OK, 9A, OE ma asteptau pe ON4KST pentru QSO-uri in banda de 10GHz dar nu a fost sa fie...

Am scris acest articol pentru nenumaratii radioamatori din YO care s-ar aventura in 10GHz, dar mai au inca poate o mica teama? Se pot face legaturi in aceasta banda? ai cu cine? Este complicat?... Da,se pot face, da, ai cu cine, nu este complicat, iar surprizele ce va asteapta sint ultraplacute... Sper ca in acest an au fost in banda 10 indicative sa putem avea si un clasament official in banda de 10GHz

73, Mircea, YO5AXB

Mircea Bochis YO5AXB

Articol aparut la 22-8-2016

5316

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (27)  

  • Postat de LINGVAY Iosif - YO5AVN la 2016-08-23 08:08:37 (ora Romaniei)
  • Foarte frumos si laudabil faptul ca in anul Domnului 2016 a fost activate banda de 10GHZ si din KN17UR!
    In ceea ce priveste titlul - este exagerat - si NU corespunde realitatii!
    Dupa datele si cunostintele mele, primele legaturi bilaterale valoroase (de peste 200km) in banda de 10GHz din Romania au fost facute in concursul IARU din iulie 2012 (deci cu 4 (patru) ani inainte de cele raportate in articolul de mai sus) de pe varful VLADEASA, cu echipamentele (3 seturi complete) concepute si realizate de maestrul in deale VHF -UHF - SHF - OM. Dan YO3DDZ!
    Atunci, cu aceste echipamente, "puse la bataie" de Dan, radioamatorii prezenti ("echipa lui Dan - YO3DDZ), au realizat in total peste 40 de legaturi bilaterale de peste 200km (QRB maxim 980km)cu statii din HA, 9A, Slovenia, Ukraina, OM, OK, OE si evident YO (o serie de statii din YO8 - echipa lui YO8CLN).
    Pe vremuri (acum cca. 30 ani), comisia de UUS a FRR si YO DX Club, la initiativa si sub ingrijirea regretatului YO3CR - Ilias Vasile, s-a preocupat de tinerea "la zi" si publicarea performantelor deosebite respectiv: primele legaturi YO/statii din diverse tari pe fiecare banda UUS si mod de lucru/de propagare in parte, recordurile de distanta atat YO-YO cat si YO - statii straine (a se vedea ultimele "Buletin YO" aparute).
    Din pacate, in ultimele decenii "presedintii comisiei de UUS" ai FRR s-au multumit cu titlul de presedinte si au facut "uitate" aceste baze de date ale realei istorii tehnice din YO (probabil au fost deranjati de faptul ca in lista performerilor NU au figurat si ei) ... si astfel se poate explica redescoperirea rotii!
    Consider ca este foarte important cunoasterea istoriei reale, nefalsificate! O comunitate care nu are sau nu-si cunoaste istoria si nu stie sa invete din el - NU POATE AVEA VIITOR!
    73&GL, Joska - YO5AVN

  • Postat de Gheorghe Oproescu - Tavi - YO4BKM (yo4bkm) la 2016-08-23 09:52:02 (ora Romaniei)
  • Aș numi traficul pe benzi care folosesc cavități rezonante, antene parabolice, deci cu totul în afara convenționalului ca ”trafic sublim” așa cum îmi place să spun că analiza matematică este ”matematica sublimă” care și ea sparge convenționalul aritmeticii sau algebrei.
    Am citit cu atenție articolul, bine documentat în susținerea ideii din titlu și nu văd nicio exagerare: se dovedește clar că a fost vorba de ”rain scatter” în YO, adică ambele stații sunt pe teritoriul YO, totul este motivat prin înregistrări, detalierea condițiilor meteo și a reliefului pe direcția celor două stații. Remarc și modul elegant în care autorul a îmbinat descrierea unei premiere cu detalierea participării la o competiție pe 10 GHz, orice informație de acest gen este utilă. Chiar dacă s-au făcut legături pe 10 GHz și în trecut, nimic nu demonstrează atât de evident că au fost făcute prin rain scatter. Și până atunci, să-i dăm Cezarului ce este al Cezarului.
    Mai nuanțez un lucru. Posed și eu ”Buletine informative YO”, de peste 30 de ani, începând cu primele ediții aș putea spune ”de lux” cu copertă color lucioasă și terminând cu cele cu copertă din hârtie de ziar din zgărcenia anilor '80, erau foarte utile pe când lipseau alte surse de informații. Dar azi (exact azi se aniversează 25 de ani de Internet), cand există pagini personale pe Facebook, bloguri personale, când avem forumuri de discuții, când diseminarea informațiilor a căpătat o arie uriașă în privința tematicii dar și a răspândirii, ar fi prea birocratic ca cineva, persoană sau instituție, să gestioneze (poate cu omisiuni involuntare, sursă de nemulțumiri) un volum de date deja existent și diseminat. Ar fi o inutilă redundanță, cine are interes să afle găsește orice până la cel mai mic detaliu, cine are interes sa se popularizeze are unde, ambele infinit mai performante (și necenzurate subiectiv sau din alte motive) decât un buletin informativ.
    În ce privește istoria, cu milenii în urmă aceasta se consemna pe stele din piatră, pe plăci din lut sau pe pergament ori papirus, cu secole în urmă în cronici scrise de mână fără să se mai invoce nostalgia plăcilor din lut (depășite pe toate planurile), au apărut apoi cărțile tipărite, ziarele și arhivele de tipărituri cand nimeni nu mai distribuia cronici în manuscris, acum există ”presa” electronică, arhive electronice, unde legatura autor-consumator este directă. Autori sunt, consumatori sunt, distribuția există, deci funcționează. Chiar și istoria existentă pe plăci din lut, cronici manuscris sau tipărituri se arhiveaza azi în formate digitale și devine accesibilă. Și nimănui nu i se pun piedici să se documenteze în istoria radiocomunicațiilor și a radioamatorilor și să disemineze informațiile, și pe acest forum au apărut destule, pentru asta este nevoie de un minim talent de cercetător, cronicar, scriitor, nu este obligatoriu ca o un responsabil tehnic pe un domeniu să aibe și aceste calități. Prea ar semăna cu neamțul care participă la concursul de zbor Londra-Paris din filmul ”Acei oameni minunați și mașinile lor zburătoare”, ”un ofițer german știe să facă orie!” ... și chiar se face de râs.
    Felicitări autorului! 73!

  • Postat de Lingvay Iosif - YO5AVN la 2016-08-23 10:55:00 (ora Romaniei)
  • In ceea ce priveste titlul si "în susținerea ideii din titlu" - personal consider ca titlul"PRIMA LEGATURA RAIN SCATTER IN YO IN BANDA DE 10 GHz" este confuz = daca se preciza "YO-YO", cum sugereaza Tavi, si cum se pare ca vrea a fi - poate ar fi OK. Dar - tin minte in 2012 - de pe Vladeasa, in urma unei legaturi cu o statie din OM, am fost chemat de o statie din yo8 - antena fiind orientata spre NORD WEST si NU spre est-nored/est - se auzea/venea prin reflexive pe nor de ploaie (situate undeva deasupra careului KN07) - deci era "RAIN scatter" - dupa orientarea antenei spre YO8, legatura cu ei s-a incheiat "tropo/direct curat". Deci si cu intaietatea "YO-YO" in "rain scatter" este cam.....
    Referitor la "cand există pagini personale pe Facebook, bloguri personale, când avem forumuri de discuții, când diseminarea informațiilor a căpătat o arie uriașă în privința tematicii dar și a răspândirii, ar fi prea birocratic ca cineva, persoană sau instituție, să gestioneze" = DA si NU. Sursele la care se refera Tavi pot sau NU sa fie autentice, reale - sa contina date atat reale cat si nereale! Pentru o istorie autentica este nevoie de baza de date reale, validate, tinute la zi - corectate pe masura gasirii noi de surse/documente valide = indiferent daca bazele de date respective (ale unei autoritati representativ - si/sau a unei persone fizice - situatie in care se impune precizarea sursei/bibliografiei)indifferent cum sunt disseminate / publicate electronic sau tiparite pe hartie.
    Deci, ca sa se cunoasca istoria reala (nu mereau rescrisa si reinterpretata) este nevoie de baza de data reala si autentica, validate (ca la competitiile sportive = recorduri noi personale, nationale, mondiale etc. - olimpiada RIO de abia s-a incheiat) precisa si corect formulate/editata - altfel riscul este foarte mare sa apara confuzii si interpretari gresite, chiar daca NU rau intentionate - dar in esenta gresite! Cand e vorba de performanta si de istorie este correct ca dcumentarea sa se faca din documente oficiale / validate - altfel...... fiecare va scie ce rasare in capul lui de " ... cronicar, scriitor..".
    Revin cu aprecierea "Foarte frumos si laudabil faptul ca in anul Domnului 2016 a fost activat banda de 10GHZ si din KN17UR!" - da, atat, A FOST ACTIVAT si KN17UR in 10GHZ, dupa ce in aceasta banda, de peste 4 ani, din Romania au fost realizate de mai multi radioamatori (ar fi de dorit MULT mai multi) numeroase legaturi in 10GHz atat direct/tropo, reflexive pe nori de ploaie (rain scatter) si chiar prin reflexive pe luna. Chiar daca cei ce au conceput, realizat si au experimentat echipamentele respective, pe vremea RESPECTIVA au PUS accent pe realizare si NU pe popularizarea performantelor obtinut - poate au asteptat, cum e si firesc la persoanele eficiente si modeste, ca realizarile lor sa fie remarcate si "diseminate" de altii, poate chiar "officialii frr" prin ilustra lor "comisie de UUS"

  • Postat de Lucian DAMIAN - YO8SSB (yo8ssb) la 2016-08-23 11:19:31 (ora Romaniei)
  • Felicitari Mircea!!!! la fel si pentru YO8CLN, pasiunea pentru 10Ghz, cere sacrificii financiare foarte mari, timp si multa rabdare!

    73 de YO8SSB!
      Comentariu modificat de admin.

  • Postat de MIRCEA BOCHIS - YO5AXB (yo5axb) la 2016-08-23 16:48:44 (ora Romaniei)
  • Este evident ca YO5AVN cauta motive pentru discutii inutile,contradictorii,discutii care normal pot degenera in polemici ... evident ca nu am de gind sa ma las antrenat in niciun fel de polemici si nici nu-i voi raspune la nicio provocare pentru ca nu ma intereseaza parerile unui om care denatureaza intentionat lucrurile sau daca o face neintentionat inseamna ca sint semnale care ar trebui sa-i dea de gindit privind propria persoana.Domnule Lingvay locatorul KN17UR de care va ''bucurati'' atit de tare ca a fost activat in vara lui 2016 in banda de 10Ghz a fost activat de fapt in 14 septembrie 2010 vezi filmuletul de pe youtube la adresa: https://www.youtube.com/watch?v=T85RND1bigM Articolul pe care l-am scris despre prima legatura rain scatter in 10 Ghz intre doua statii YO nu are ca scop lauda ci un fel de incercare din partea mea pentru incurajarea a cit mai multor statii din YO sa acceseze aceasta banda,incerc prin toate mijloacele care-mi stau la indemina sa fac o popularizare cit mai eficienta a microundelor in YO .Nu am scris acest articol sa ma laud cit de grozav sint pentru ca daca ar fi sa ma laud m-ar apuca plinsul de mila celor care nu sint capabili sa urce mai sus de 10GHz comparativ cu mine care am lucrat in toate benzile de la 10 GHz pina la 122GHz.Cind ai trafic international in 76 si 122GHz [ ca mine] credeti ca doresti sa te mai lauzi cu 10GHz????...Referirile care le faceti la anul 2012 cind ati auzit pentru prima data cum suna un QSO in banda de 10GHz cu aparatura lui DAN nu va onoreaza pentru ca : 1.in 2012 personal eram satul de mult de legaturi in banda de 10GHz deci nu Dan a inventat gaura de la covrig pe 10GHz in anul 2012 si astfel daca este vorba de falsuri prezentate legat de evidenta primelor legaturi pe 10GHz in YO dumneavoastra sinteti cel care le faceti facind [cred ] cu rea intentie acest lucru.2.Dan este un om ultra civilizat pe care-l respect pentru tot efortul pe care-l face pentru dotarea cu tehnica radio spre deosebire de dumneavoastra care nu aveti niciun merit ,nu ati vazut nicioadata un transverter pe 10GHz pina cind nu a facut greseala Dan sa va lase sa lucrati cu aparatura lui...evident ca apoi incepeti sa dati lectii celor care au habar cu ce se maninca acest fel de mincare [ ma refer la mine] evident folosind si minciuni pentru ca gura mare merge mina in mina cu minciuna....Nu este niciun necaz ca aveti mintea scurta si ati uitat ca am lucrat impreuna in 2012 in 10GHz eu fiind cu aparatura mea personala HOME MADE exact in KN17UR [lucru de laudat spun eu ,ma refer la home made] iar dumneavoastra erati doar la manipulator si microfon care nici macar acelea nu erau ale dumneavoastra...evident ca nu o sa aveti habar niciodata de satisfatia ce ti-o da un QSO in banda de 10 GHz cu aparatura personala pentru ca nu aveti asa ceva si nici u o sa aveti...dar sa te bagi in ciorba,intr-una infecta si plina de minciuni pe care o prezentati mi se pare o jignire greu de suportat pentru cei care au facut eforturi sa aiba o aparatura in aceasta banda.Evident ca mintea scurta se poate repara cu logul asa ca daca o sa va uitati in logul lui Dan din 2012 o sa va bucurati sa vedeti ca ati lucrat cu mine exact din acel locator pe care-l mentionati acum ca s-a activad de fapt doar din 2016 lucru care va bucura atit de mult... as putea sa va mai spun si altele dar cred ca este inutil,este cum as vorbi cu o chiuveta pe care scrie ca eu mint...in plus faptul ca facti o gramada de greseli gramaticale ma deranjeaza mult,cred ca macar limba romana se putea invata corect cit ati stat la Bucuresti.Altfel numai bine, poate va rugati de Dan sa va mai imprumute transverterul pe 10GHz si la anul sa avem o noua legatura din KN17UR care sa va provoace o noua bucurie ca locatorul KN17UR s-a activat pina la urma in 2017...73,Mircea,YO5AXB.

  • Postat de LINGVAY Iosif - YO5AVN la 2016-08-23 19:24:40 (ora Romaniei)
  • Fiecare intelege ce si cat poate! Cand Nu pricepe... da cu vehementa......
    Asigur pe toata lumea ca NU caut si NU am timp pentru discutii inutile.
    Pur si simplu:
    - am simtit nevoia sa felicit pentru activitatea in 10GHz din KN17UR;
    - am simtit nevoia sa corijez/corectez o eraroare - care a aparut din motivele descries (lipsa unei baze de date autentice actualizate.
    Sintetic si la obiect atat si nu mai mult!
    Asta a declansat potopul - tot felul de aprecieri, calificative, ganduri ("necurate"???) etc. - pe care incerc sa le lamuresc.
    Draga Mircea - una cu una fac doua - cand se face o legatura intr-un concurs este mai putin relevant daca:
    - echipamentul utilizat este "HOME MADE" sau nu - poate au fost elemente facute si de manutele tale (de pictor)in set-up-ul de 10GHZ, dar am convingerea ca GROSUL este de provenienta industrial/semiindustriala (la nevoie pot sa enumar cel putin 5 elemente/module - cum vrei sa zici);
    - echipamentul utilizat este "proprietate personala" (adica cum? - sa fie intabulat?, inregistrat la fisc? - sau la ce te ai gandit? Azi, intre oameni neegoisti exista imprumuturi, dat in folosinta, colaborare etc! Pe cine deranjeaza?? - important este ca echipamentul sa fie corect folosit! Legaturile realizate sa fie conform uzantelor - corect efectuate, cu operativitate, pachet de date complete (fara telefoane etc.)
    - In ceea ce priveste legatura noastra din 2012 - inca NU uit, tin minte foarte clar, legatura SSB, peste operator se auzeau in microfon/receptor un vacarm (QRM local)de voci si sughituri,tipete, indemnuri "pleaca din fata antenei" etc. - semn de echipa numeroasa in stare avansata de eurofie etanolica. De aceea nu am pomenit la prima mea interventie de acea "legatura" - din cauza stilului de operare si a QRM-ului local = nu a fost ceva de care sa pomenesc cu placere.

    = Daca tot ai deschis discutia tin sa precizez ca cat te ai stradui, nici la tehnicitate (constructii, conceptii), nici la traffic radio , dar nici macar la omenie si in special MODESTIE NU se poate vorbi de Dan - YO3DDZ in acelasi zi/an/secol cu tine! Este NET superior. Desi nu face "gauri in covrigi" ca tine - face treaba EXCELENTA! (VHF - UHF - SHF de mare performanta!). Totusi este un domeniu in care tu esti mai bun - la vanzari/cumparari ("bisnita" se zicea pe vremea odiosului). Niciodata NU l-am auzit ca ar vinde ceva sau sa postezeze anunturi de vanzare! Daca are ceva in plus - face cadou, pentru cei ce merita si stiu sa foloseasca! Mare diferenta! - sau nu?
    Si acum sa ma refer la legatura in discutie "prima..." ("pe Marfa clientului") - am ascultat cu atentie de doua ori de la cap la coada. Recomand arbitrilor si altora sa audieze si ei. Ce se aude / se vede? O operare CW impecabila din partea statiei YO8, o operare lamentabila (vorba regretatului YO5LC- nenea Vasile "bate cu picioarele")de la YO5AXB (dupa cate stiu NU erai la "cheie"/manipulator) - desi semnalul este puternic dar din cauza manipulatiei greu inteligibil, statia din YO8 este nevoit sa ceara repetarea controlului ... te rog sa reasculti ce ai dat - tot asa ai trecut si in fisa de concurs??. De fapt legatura NU se incheie - statia din YO8 cere insistent de mai multe ori sa-i transmit locatorul - operatorul CW ??? de la statia YO5AXB nu intelege, nu face acest lucru. Deci in mod normal - lipsa locator transmis si copiat, precum si formatul controlului RST dat fac ca de fapt "prima legatura" sa fie o "prima auzire" nicidecum legatura de concurs valida.
    Desi am sesizat aceste lucruri de prima data - nu am vrut sa le "diseminez" - vazand ca esti nemultumit de interventia mea - am revenit si eu - cu "Marfa clientului".

  • Postat de Liviu Soflete - YO2BCT la 2016-08-23 19:44:15 (ora Romaniei)
  • Felicitari pentru Mircea si pentru toti cei care au lucrat in 10 G - din pacate eu nu am putut participa.
    In privinta unei liste OFICIALE de prioritati (prima legatura YO-alta tara in UUS) mi se pare o idee buna si e practicata si de altii (PA, OK ....).
    Sigur ca trebuie sa fie o treaba serioasa, de aceea ar fi bine sa fie redactat tabelul respectiv de o persoana corecta si cu o calitate OFICIALA. Un asemenea tabel (intocmit separat pe fiecare banda de UUS - SHF) cuprinde prefixul DX, data, indicativul YO care l-a lucrat, modul (tropo, MS, Au, RS, EME si ce se va mai inventa...) si cu un clic se poate afisa poza QSL-ului care dovedeste legatura. E posibil ca la inceputul completarii tabelului, chiar cu buna intentie, sa apara si greseli, care vor putea fi completate ulterior (cu dovada-QSL !) fara cearta si injurii.
    @Mircea - Am reusit sa alimentez TWT cu tensiunile necesare (SPMS construit de la zero) si am scos 80 W pe 5,7 GHz - urmeaza o gramada de mecanica pentru cutii si feed horn (CP). Sper ca inca anul asta sa apar in EME pe 6cm.
    Spor la treaba pentru cei interesati de microunde, succes 73!
    Liviu

  • Postat de MIRCEA BOCHIS - YO5AXB (yo5axb) la 2016-08-23 20:47:10 (ora Romaniei)
  • Liviu, ma bucur ca ai dat drumul TWTA-ului,poti sa-l exciti linistit putin mai mult, a fost testat pina la 120W unde s-a comportat foarte linistit,felicitari si numai bine,73,Mircea,YO5AXB.

  • Postat de ion - YO9CEB la 2016-08-24 20:39:39 (ora Romaniei)
  • Felicitari Mircea si la mai mare(cat mai sus)
    Ce sa facem domnule imbatranim si cand nu ne mai baga nimeni in seama trebuie s-a aparem ca musca,
    sa bazaim si,s-a incercam sa iesim in evidenta.
    Exista un proverb romanesc"vrebia malai viseaza"
    Somn usor domnule?YO5AVN

  • Postat de LINGVAY Iosif - YO5AVN la 2016-08-24 21:05:13 (ora Romaniei)
  • @yo9ceb - sa fii matale sanatos, sa apuci pensia si sa mai si lucrezi daca esti in stare. In ale HAM RADIO in afara de patalamaua ANCOM care face sa ai acces la acest forum pe care numai lucruri in necunostinta de cauza si care dovedesc starea de frustare NU AM GASIT / sesizat nimic remarcabil pozitiv.
    Tin sa asigur submediocritatea dumitale ca NU am nevoie de aprecierile indivizilor de aceasta "talie" / tinuta intelectuala. Are cine, personae corespunzator calificate si intelectual intregi, care sa aprecieze in ce si cum ies sau nu iesi in evidenta. Parerea LOR conteaza. A nulitatilor NU.

  • Postat de ion - YO9CEB la 2016-08-24 22:16:24 (ora Romaniei)

  • Stiti de ce moare" CAINELE"?
    Va multumesc pentru apreciere,domnule"INTELECTUAL"
    "SPECIALIST IN TOATE CELE"lumesti si ne lumesti.
    Nu am stiut ca santeti atat de "calificat"intelectual incat poti face o asemenea apreciere .Sa sti ca nu sant( frustat) ca tine ,pacat ca ai inatranit degeaba.
    Noapte buna si somn linistit tovarase iosKa baci,la oi..

  • Postat de LINGVAY Iosif - YO5AVN la 2016-08-25 06:13:15 (ora Romaniei)
  • @9ceb - va asigur ca am avut o noapte buna si somn linistit, cu sufletul impacat - rara remuscari. Fiecare doarme dupa cum asterne! - si primeste aprecierile dupa nivelul de intelegere si cuprindere a celor care le formuleaza! In orice caz, pentru a formula o apreciere intr-un domeniu sau alta e bine sa fii in tema / sa fii documentat! - altfel risti sa devii ridicol.
    73, 55&99 yo9ceb

  • Postat de Cristian - YO3GIV la 2016-08-25 07:48:01 (ora Romaniei)
  • Buna dimineata D-le Lingvay,

    Numele meu este Cristian.
    Am fost amic foarte bun cu YO3RX. Imi povestea mereu de Dvs.
    Cum as putea sa va contactez?

    O zi buna,
    Cristian

  • Postat de ghita - YO8CLN (yo8cln) la 2016-08-25 08:01:52 (ora Romaniei)
  • Am avut o frustrare , OM Mircea , cind am vazut ca intre noi (kn27od si kn17ul ) nu exista "legatura" directa in 10 Ghz ! Noroc cu norul negru ! Sint multe "taine" in microunde , iar munca si rabdarea ajung citeodata la limita maxima ! La CN UUS ,la incercarea din prima etapa cu yo5kai/p am stat afara pina la orele 23:00 cfr si am contractat o nevralgie intercostala fara sa realizam legatura. A doua zi am realizat-o ! Asta este farmecul. 73 ! de yo8cln

  • Postat de LINGVAY Iosif - YO5AVN la 2016-08-25 08:09:31 (ora Romaniei)
  • @Cristian YO3GIV: iosiflingvay@yahoo.com

  • Postat de ghita - YO8CLN (yo8cln) la 2016-08-25 09:38:00 (ora Romaniei)
  • Am vrut sa scriu kn27od si kn17ur.

  • Postat de Micelles Bochis - YO5AXB (yo5axb) la 2016-08-25 11:26:22 (ora Romaniei)
  • Gita,m-am bucurat foarte tare de QSO si m-am bucurat si mai tare cind am vazut ca ati fost pe faza cu filmuletul.Abia astept sa me auzim din nou,toate cele bune colegilor din echipa.73,Mircea.

  • Postat de Florentin - YO9CHO (yo9cho) la 2016-08-27 10:09:14 (ora Romaniei)
  • Succes Mircea!

  • Postat de Florentin - YO9CHO (yo9cho) la 2016-08-27 10:10:45 (ora Romaniei)
  • ...Si evident toti cei care au avut curajul si posibilitatea sa treaca de minunatii 2m.

  • Postat de Cristian - YO3GIV la 2016-08-31 12:26:56 (ora Romaniei)
  • Ma intreb cine a facut prima legatura in 3,5 MHz...

  • Postat de Florentin - YO9CHO (yo9cho) la 2016-08-31 12:29:47 (ora Romaniei)
  • "Ma intreb cine a facut prima legatura in 3,5 MHz..." Sigur ca aveti dreptul sa va intrebati, dar acea frecventa...este AF fata de 144 si mai sus: :-))))

  • Postat de Adrian - YO8RZZ la 2016-09-02 01:27:25 (ora Romaniei)
  • Felicitari!
    E importanta confirmarea experimentala a reflexiei pe ploaie. Mergeti mai sus in frecventa pentru reflexie pe nori.
    73,
    Adrian
      Comentariu modificat de admin.

  • Postat de Cristian - YO3GIV la 2016-09-06 12:18:02 (ora Romaniei)
  • Si totusi, in 3,5 si 1,8 MHZ cine a facut prima legatura ?

  • Postat de Gheorghe Oproescu - Tavi - YO4BKM (yo4bkm) la 2016-09-06 18:39:05 (ora Romaniei)
  • YO3GIV, poate că nu se știe cine a făcut prima legătură în 1,8 MHz sau în 3,5 Mhz, este vorba de cine a trecut bariera de la unde medii la unde scurte care, odată trecuta, s-a putut face orice. Până pe la anii 1920 nu se știa de straturile ionizate și se considera că propagarea la distanță se face ca undă de suprafață, de lungime de undă cât mai mare mare să poată urmări relieful și curbura Pământului. Ce era peste 1 MHz se considera inutilizabil și a fost lăsat radioamatorilor. Aceștia au spart bariera undelor scurte, cine și cum afli din http://www.radioamator.ro/misc/110-pagini-cd.php capitolul 04 articolul „De un an”. Acum avem în față alte bariere, una fiind a microundelor unde exploatarea lor la trafic terestru este încă în stadiul de cercetare, cum era domeniul undeloe scurte acum 100 de ani. În microunde orice noutate oricât de măruntă poate fi un pionierat. 73!

  • Postat de Cristi - YO8DHD la 2016-09-07 14:37:17 (ora Romaniei)
  • Scuze pentru off topic dar sa ne cunoastem istoria e important.
    "Prima dovada ce confirma o legatura bilaterala efectuata de o statie din România cu un radioamator strain, este un QSL expediat de radiomatorul englez G2BUP lui BR5AA -Popescu Malaiesti. S-a lucrat pe 49 m si poarta data de 27 decembrie 1926. La putin timp a aparut in eter un alt indicativ românesc: BR5AB ce apartinea lui Nicolae Lupas. Lupas a fost primul caruia Paul Popescu Malaesti a indraznit sa-i arate statia realizata si pe care l-a invitat intr-o noapte sa asiste la QSO-uri. Era la sfârsitul lunii martie 1927. In câteva zile Nicolae Lupas realizeaza un emitator identic si folosind indicativul ER5AB apare in eter. România primise prefixul YR. Deci ER5AA (BR5AA) si ER5AB sunt primele statii de amatori din România, atestate documentar, care au facut legaturi bilaterale cu amatori din Europa. Lor li se alatura studentul Th. Iorganda, ing. Cristescu, studentul S. Simionescu si altii. Nicolae Lupas isi instaleaza statia si lucreaza chiar din sediul revistei Radio Român, folosind indicativul BR5RR pâna ce va fi oprit de autoritati la 13 iulie 1927 când postul ii este confiscat desi obtinuse un fel de aprobare de la Marele Stat Major. ER5RR a fost deci prima "statie colectiva" din România."
    http://www.radioamator.ro/articole/view.php?id=292

  • Postat de Gheorghe Oproescu - Tavi - YO4BKM (yo4bkm) la 2016-09-07 21:16:12 (ora Romaniei)
  • Chiar nu vad legatura, nici macar pentru un off topic. Istoria este vasta, au aparut destule consemnari inclusiv pe radioamator.ro, sunt citate la referinte mai sus, nu inteleg ce inseamna un fragment de lectie de istorie (destul de cunoscuta de multa lume) si un indemn ca este important sa cunoastem istoria, de parca am fi niste trogloditi in curs de alfabetizare. Am cartea la care este coautor YO3APG, data chiar de el cu dedicatie, am si prima carte de radiocomunicatii din Romania „Notiuni de telegrafie fara fir” de cpt. Ion Stoenescu, in 1914, cu autograful autorului catre un prieten, am schema primului TV alb-negru si color din lume (1910, fara tuburi sau semiconductori), istoria este vasta si nu poate deveni monopolul unuia singur. Iar postarea de mai sus nu raspunde nici altei chestiuni off topic, cine a facut prima legatutra pe 3,5 MHz.

  • Postat de Cristi - YO8DHD la 2016-09-08 08:24:42 (ora Romaniei)
  • Scuze daca am deranjat. Cineva vroia neaparat niste date despre primele legaturi in US si ca sa se inchida problema am pus citatul si linkul catre materialul din care l-am preluat. Revenind la frecventele peste 10GHz, felicitari tuturor celor care lucreaza in aceste frecvente si multumiri pentru impartasirea experientelor.

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "PRIMA LEGATURA RAIN SCATTER IN YO IN BANDA DE 10 GHz"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact