hamradioshop.ro
Articole > Radioamatorism - opinii Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

CONCURSURI - DAR CE CATEGORIE SA ALEG?

Iuliu Nicolae Nemeth YO5AJR

Poate nu eu sunt cel mai nimerit in YO sa scriu parerile, experientele mele cum ar fi colegii YO3JR, YO3APJ, YO9HP si multi altii din "grupa mare" care nu o fac, probabil din cauza preocuparile cotidiene de toate zilele.

Dupa 2 zile de la Contestul IARU World Championship am primit o scrisoare mail de la un radioamator, Kay DO4KMA, un radioamator sub 17 ani care imi multumeste pentru rabdarea de care am dat dovada in a realiza un QSO in 160m ianinte cu o zi de la Contestul IARU cand ca toata lumea incercam tehnica, propagarea etc. cu indicativul meu. Scria ca e incepator si are antene modeste, nu prea e bagat in seama in benzile superioare. I am scris ca banda 160m nu intamplator se mai numeste si "genleman's band" pentru ca cei care nu cunosc bine ce este "ham spirit" si nu au rabdare nu prea uzeaza de aceasta banda. A ramas uimit cand a vazut ca sunt de aceasi varsta cu bunica lui. M-a intrebat ca in ce clasa sa intre in contest la care i-am raspuns ca in functie pe ce banda merge mai bine antena lui sa aleaga SOSB CW sau SSB.

Acest episod m-a pus pe ganduri. Si la noi in YO sunt multi tineri "tacuti" sau nebagati in seama care au intrebari, dar daca exista posibilitate de discutii pe site-ul lui Ciprian, nu prea o facem. Motivele poate spun psihologii in acest domeniu. Un radioamator niciodata nu poate fi la fel de bun in toate benzile si modurile, dar asta nu inseamna ca nu poate face progrese. A fi bun in toate cele 6 benzi HF implica foarte multi factori de ordin tehnic dar si de a alege o strategie adecvata in momentele oportune, ca schimbarea benzii, momentul de vanatoare a multiplicatorilor si altele. Aceste cunostinte nu vin pe tava ca instructiuni infailibile, ai nevoie de multa experienta, studierea propagarii care nici aceasta nu e "sfanta scriptura" si de multe ori te folosesti de flerul tau experimentat.

Pentru incepatori oricum recomand alegerea SOSB ca sa familarizeze cu particularitatile specifice. Antenele de compromis multiband nu fac fata cerintelor de performanta dar te mai servesc in perioadele de inceput. Urasc farizeismele potrivit caruia multi spun ca "am facut doar prezenta"....suna ca a satisfaut o obligatie (matrimoniala????) si nu din placere. Altii spun ca au ocazia sa lucreze cu entitati rare – asta seamana cu decimarea pestilor in migratie spre a depune icrele cand si cel mai handicapat ursulet ii poate inhata. Intri in contest sa dai din tine cel mai bun si fara orgolii sau sentimente, complexe de inerioritate. Daca ai dat putin – asta ai fost, "next time" vei face ma mult daca tragi concluziile fara automenajamente.

Clasa "Multi-Multi" este o forma care cere o planificare si setari atente, este o forma prietenoasa in care se formeaza echipe si oameni sudati prin aceleasi pasiuni. Pe acest site a fost prezentata baza de contest format de Tim K3LR dar sant multe inca si in Russia si pretutindeni. La noi in YO regretatul Mihai YO3CTK a infiintat YR7M alaturi de o echipe grozava – YO3JR, YO3JOS, YO9GZU si altii, unde s-au format operatori de prima clasa ajungand si la WRTC. In YO exista o baza cu oameni capabili dar nu avem comunicare, lipseste un fel de liant care sa uneasca aceste forte latente, extraordinare.

Aceste randuri poate vor provoca exprimari, postari cu gandul de bine pentru radioamatorismul YO si din partea celor mult mai experimentati decat mine.

73 de YO5AJR Miki

Iuliu Nicolae Nemeth YO5AJR

Articol aparut la 5-8-2016

5302

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (26)  

  • Postat de YO3ITI - YO3ITI la 2016-08-05 23:31:18 (ora Romaniei)
  • Salut, Miki.
    Am fost dintotdeauna un "fan" al talentului tău la scris și cred că ți-am mai spus că ar trebui să te gândești serios să-ți publici memoriile și experiența.

    Zilele trecute discutam despre un alt subiect și ne-am implicat, amândoi, în treacăt, în niște exerciții de logică încercând să raționalizăm cauzele unor atitudini comportamentale din YO. De dragul discuției (deși mi-ar fi făcut o mai mare plăcere să discutăm în jurul focului la un pahar de horincă), hai să despicăm un pic firul în patru.

    Există o explicație simplă pentru refuzul de a acorda ajutor în general și de a fi mentor novicilor, în particular: faptul că ești habarnist, dar te dai mare sculă. Ăsta e cel mai întâlnit motiv. Evident, orgolios fiind, nu-ți poți recunoaște incompetența și reacția imediată este de a "expedia" profanul care a îndrăznit să te deranjeze cu propoziții de genul: "tinere, pune mâna pe carte și mai citește înainte de a mă deranja cu ceva ce trebuia să știi" sau "ne vedem în toamnă". Am avut câțiva cretini de pedagogi (din fericire puțini) care făceau mereu aluzii la notele mici dacă îndrăzneai să întrebi ceva. Există o categorie aparte de nulități, unii mai șmecheri, care atunci când sunt interpelați au un talent deosebit de a devia și a se "scoate din problemă" răspunzând ceva de genul: "excepțională întrebare... dar, ca să nu te induc în eroare, l-aș întreba pe X (aici e oricine e disponibil în jur) să ne răspundă...". Descoperi ușor genul ăsta de pseudo-docți: cedează rapid când le pui prea multe întrebări și vrei explicații.

    O a doua explicație este faptul că sunt foarte mulți oameni pe care îi doare undeva de orice și oricine în afară de propria persoană. Le sunt lor înșilor atât de suficienți încât nimic din jurul lor nu mai contează. Singura viață pe care o respectă este viața lor, singurele opinii care au valoare sunt tâmpeniile pe care le emană, sunt în general categorici, intoleranți, sunt genul care "împușcă", "extermină" orice nu le dă dreptate sau nu arată și se comportă ca ei. Toți ăștia sunt un defect cosmic, dar sunt nespus de fericiți în lumea lor ridicol de rigidă și moralitatea lor de castrați intelectual nu poate fi deranjată de nici o intervenție externă... Din această categorie se trag toți cei care pun purtătoare și nu-și spun numele (sau fluieră, vorbesc peste tine, "îmbrâncesc" la pileup etc), te calcă pe bombeu și nu-și cer scuze, își sug măselele și mucii lângă urechea ta în tramvai și nu folosesc niciodată batista și deodorantul pe motiv că ei muncesc.

    Cam astea ar fi categoriile socioculturale și motivele pentru care, dragă Miki, nici novicii radioamatori din România nu sunt îndrumați, nici radioamatorismul nu are același statut ca în țările civilizate, nici fluturarea noțiunii de "gentleman" nu-și are sensul atunci când pui purtătoare în eter sau jignești pe forumuri, nici acest "ham spirit" de care vorbesc toți dar dau dovadă puțini (și care nu e nimic altceva decât cei șapte ani de acasă) devine o noțiune lipsită de conținut, și lumea se întreabă de ce se duce dracului totul. Din lene, putoare, nesimțire, indiferență, autosuficiență s-a clădit societatea în care trăim astăzi, societate pentru care le mulțumesc încă o dată tuturor celor care au pupat sistemul vechi în c...r (mă întreb câți foști informatori și delatori se află printre cei care citesc aceste rânduri) și ne-au condamnat pe toți să trăim consecințele unei catastrofe morale la care au pus cu sârguință revoluționară umărul. Ei sunt cei care au și azi tupeul să dea sfaturi și să fie "elmeri".

    Nu mersi.

    73

  • Postat de Septy - YO5ER la 2016-08-06 01:52:00 (ora Romaniei)
  • Miki, dupa titlu ma asteptam probabil la un alt subiect in articol, dar sunt subiectiv. Un soi de team HF am facut acu cativa ani cooptand majoritatea operatorilor buni si cu antene "bune" din zona mea sa participe pe single band cu un indicativ comun pentru a intocmi acel multi multi, si sunt fericit ca am reusit :) Dar pe mine m-au invatat altii cu ce se mananca radioamatorismul si inca invat. Pe tinerii de azi cine ii mai invata in conditiile in care MTS are aport -1 ... si spun asta pentru ca se desfinteaza radiocluburi si "case de pionieri". Suntem putini, si trebuie sa realizam ca doar pasiunea poate aduce langa noi un nou radioamator in echipa.

  • Postat de Miki - YO5AJR (yo5ajr) la 2016-08-06 04:42:23 (ora Romaniei)
  • "Radiografia" lui Miron, gen prof.dr. Valentin Stan al carui umor rece, anglo saxon imi place la nebunie, seamana cu o mica radiografie despre noi insasi chiar daca e dur, dar exprima pasiunea in stilul taios ca o sabie de samurai. Nimeni nu e perfect doar perfectibil cu conditia ca uneori sa aiba curaj ca fara martori sa uite in oglinda si daca gaseste motivul sa scuipe in mirror, lepadand un dicton din ce in ce mai generalizat potrivit caruia fie care individ are parerea cea mai buna despre el insusi. Apoi MTS...care emana respiratia urat mirositoare a politicului fara inima, a incompetentei, a saraciei - chiar daca leapada de FRR, radioamatorismul nu va muri pentru ca e o pasiune nobila cu radacini adanci infipte in istoria noastra. Cine invata pe tinerii? Insusi motivatia, daca o are. Perioadele critice in totdeauna pe langa drame au avut si un efect purificator, iar pofta vine mancand dr om Septy.

  • Postat de Razvan - YO9IRF la 2016-08-06 05:13:41 (ora Romaniei)
  • Cred ca fata de un incepator atitudinea e prea drastica; nu toti sunt asa de pasionati de concursuri, nu toti le au ca singur scop in viata si pentru foarte multi participarea "de prezenta" intr-un concurs e doar o ocazie de relaxare sau de a lucra entitati mai rare, altfel greu de lucrat. Nu cred ca ar trebui sa existe DOAR atitudinea "intri sa dai ce e mai bun din tine" pentru ca pana la urma vorbim de o activitate ce ne umple timpul liber dar mai grav, nu cred ca folosirea adjectivului "handicapat" cand se face referire la alti colegi e tocmai demna de un radioamator. Nu stiu daca Miron a vrut sa fie foarte subtil sau e doar o coincidenta, dar nu pot sa nu remarc tocmai atitudinea categorica, continutul tehnic extrem de subtire impanat cu multe opinii personale si autosuficienta din articolul asta, care nu prea ajuta pe nimeni dar incearca sa creeze disensiuni.
    Din fericire, tinerii au astazi acces la surse de informatie mult mai bine documentate decat persoane care le sugereaza un consult psihologic.

  • Postat de ghita - YO8CLN (yo8cln) la 2016-08-06 09:55:35 (ora Romaniei)
  • Te salut OM Miki !
    Subiectul dezbatut va ramine unul "spinos" atita timp cit pe plaiurile mioritice scara nu va fi dreapta.
    Am fost tot timpul incintat sa fiu inconjurat de tineri (cu stingaciile lor , cu ideile nastrusnice , cu nazdravanii ) entuziasti si dornici de afirmare . Totdeauna ziceam ca asa am fost si eu ! A fost o incintare pentru mine sa-l vad pe Sasha mic (yo8xxx) lucrind in 2012 pt. yr0hq in 80 m (avea 13 ani cred )si realizin aproape 1000 qso-uri. Este o incintare sa-l vad pe Sasha mare (yo8ttt) cit de mult a acumulat de cind am inceput proiectul de calificare la WRTC 2018 (dar si la facultatea pe care a terminat-o de curind). Inca sintem in carti. Admir evolutiile lui Dany (yo5ld) in marile concursuri. Admir munca echipei care dezvolta proiectul ROlink (tot tineri ) . Admir activitatea SOTA , proiectul Atlanticon , telegrafia viteza si multe alte activitati care sint sustinute de tineri.Dar toate astea se desfasoara in semi anonimat din cauza ca frr nu are niciun mijloc de a promova (sau nu vrea) aceste realizari ale tinerilor.
    Cit despre calitatea umana , ce sa zic ? Nu vroiam sa amintesc un episod de la Friedrich shafen dar acum trebuie !Eram 3 membri de la AS Dorna dx , doi cu sepci yr8d , unul fara cind ne-am intilnit cu D-l Malanca si un inalt demnitar de la frr. Surprinzatar acel inalt demnitar a dat mina cu cel fara sapca yr8d iar cu noi nu !!!Nu am inteles gestul dar... Asa ca , legat de comportamentul uman surprizele sint imprevizibile. Vorbim de reconciliere...(intre cine si cine ? )Eu cu mine m-am reconciliat de cind lumea ! Daca cei "cocotat" nu comunica cu (inainte de alegeri eram electorat) poporul ... cum vedeti reconcilierea ? Daca e nevoie . 73 ! de yo8cln.

  • Postat de LINGVAY Iosif - YO5AVN la 2016-08-06 10:10:04 (ora Romaniei)
  • Despre:
    "Din fericire, tinerii au astazi acces la surse de informatie mult mai bine documentate ...." am alta opinie.
    Profitand de lipsa oricarui control - sa zicem "cenzura stiintifica" aceste "surse" invocate, manate de diverse interese meschine, deseori disemineaza idei, lucruri etc. false - chiar daunatoare. Deci ATENTIE la "surse"! Sursele sunt multe... dar NU toate sunt bune! In mod similar despre unii se zice ca "are idei multe, dar nu toate sunt bune!" Stiti cum se numesc cei cu multe idei????
    Din interventiile unor personae cu "patalama" (autorizatie si indicative) ANCOM cu diverse ocazii, innclusiv in eter (benzile de amator), consider ca, in YO se impune ca acordarea autrizatiei si a indicativului YO sa fie conditionat de un examen psihologic specializat!! (poate noul document in lucru la ANCOM va tine cont de acest lucru).
    73&GL
    Joska

  • Postat de Gheorghe Oproescu - Tavi - YO4BKM (yo4bkm) la 2016-08-06 17:06:24 (ora Romaniei)
  • Extrem de bine a punctat Miki acel lucru pe care se sprijina radioamatorismul, ca dealtfel orice activitate facuta din pasiune. Nu este suficienta doar dorinta, nu sunt suficiente sursele de documantare, trebuie sa mai simti si ajutorul celor initiati sau, mai dureros spus, sa nu simti ironia, bascalia, egoismul care taie orice avant. Cand vedem ca sunt atatia semeni printre noi care ironizeaza un infirm punand public apelative ca "schiopule", "ciungule", "chiorule", sa ne mai miram ca radioamtorii nu sunt tot niste oameni obisnuiti? Fenomenul nu este nou, eu l-am simtit de cand m-am apucat serios de radioamatorism, de prin anii '60 ai secolului trecut, student fiind. In clubul galatean unde am facut primii pasi am simtit din plin preocuparea pentru "novici". Tot prin acel deceniu, ajungand la clubul pitestean nu pot uita pe seful radioclubului Miki Serbanoiu (de mult SK) care m-a pus sa lucrez efectiv la statia YO7KFA (1kW putere, imi tremura piciorul pe pedala de emisie, poate unii isi amintesc ca exista si astfel de comenzi), dar imi amitesc si de alti colegi de club, mari capioni (reali, pe efortul lor) dar pentru care noi, cei mici eram "dilache", "putzica", chiar si in banda, nu numai la un pahar de vorba, nu le dau numele de jena. Dar mai amintesc si de YO7AWN (mutat in YO5, acum SK) care mi-a dat cele mai corecte informatii de operare in concurs, pe YO7BHC care apare in logul meu la legatura nr. 1, pe YO6BKD (devenit YO5) de la care am invatat destule in domeniul constructiilor. Largirea ariei de documentare nu tine loc de largirea bunului simt. Din contra, aria de documentare ofera si mai multa marlanie, grobianism, aruncatul cu pietre peste gard, sub protectia impertinentei sau anonimatului. Democratia nu aduce automat si bun simt, ofera insa libertatea de a crea bunul simt. Iar Miki asta vrea sa ne arate. Ii multumesc! 73!

  • Postat de Nicu Almasi - YO7HUZ la 2016-08-07 14:04:54 (ora Romaniei)
  • Articolul estre foarte bine scris şi punctează la fix. Nu este nici o îndoială printre rânduri este de înţeles şi din norme, reguli şi regulamente interne şi de pe la alţii că aşa trebuie să fie...Apoi sigur că există şi bunul simţ, la noi hai să îi zicem radioamatoricesc (scuze ca suna cam ...) nu poţi fi ham adevărat dacă uiţi de lucrurile astea...Dacă stau bine şi mă gândesc egoismul şi răutatea fac rău şi la sănătate. Mă bucur că am constatat, în cei 9 ani de când sunt radioamtor, un lucru extraordinar, cei mai mulţi radioamatori îmbătrânesc frumos. Cu salutari prieteneşti, 73&44!

  • Postat de Miki - YO5AJR (yo5ajr) la 2016-08-08 01:27:05 (ora Romaniei)
  • Dupa cum am si declarat acest articol nu are caderea sa cuprinda toate aspectele de logistica etc. la concursuri. Am dorit cu timiditate sa fac un fel de "ignition" pe topicul Concursuri si nic de cum sa tratez o paleta atat de larga ce compune radioamatorismul. Ani de zile "instig" la respect printre radioamatori indiferent ca e constructor, operator la concursuri, SSB sau CW, digatal sau UHF, HF sau UHS este placerea lui. Noi toti formam RADIOAMATORISMUL care ar pierde valoarea daca am fi cu totii "monogami"...M-a induiosat Nicu YO7HUZ cu ultimile cuvinte si sa stiti ca la anii mei de 77 va spun ca are dreptate si va doresc tuturor din inima sa constatati real.(indiferent de numarul "Gica contra sau carcotasi comunitari) 73/44 Miki

  • Postat de Mircea - YO4SI (yo4si) la 2016-08-08 15:31:20 (ora Romaniei)
  • ITI ma ridica, ITI ma coboara. Dupa acest comentariu am simtit nevoia sa recitesc splendidul reportaj de la F-hafen http://yo5kuc.ro/2016/07/friedrichshafen-2016/
    Ca sa-mi revin. In rest, comentariul meu ar fi exact ca cel al lui Razvan - YO9IRF. 73s ! Mircea = yo4si

  • Postat de Adrian - YO3HJV (yo3hjv) la 2016-08-09 23:47:21 (ora Romaniei)
  • Sa fiu sincer, nu prea am inteles articolul. Ridica intrebari? Ofera solutii? Cauta explicatii? "Elmer"... de unde incepe si unde se termina "misiunea" unui "elmer"? Este suficient sa explici traficul radio si sa transferi cunostintele? Te opresti aici sau transferi si "eticheta"? Dar, poti sa faci asta daca nu o stapanesti? Statutul moral are importanta? Eu unul, subscriu la cele scrise de Miron! Poate nu suta la suta dar analiza este foarte aproape de ceea ce cred si eu. Faptul ca evit concursurile se datoreaza "exceptionalelor" calitati pe care le au contestmanii mioritici precum si dezbaterilor care le succed in mediul virtual, care nu fac decat sa reflecte in mic marile patimi ale Romaniei actuale. Hai 73 de yo3hjv!

  • Postat de Mircea - YO4SI (yo4si) la 2016-08-11 23:18:22 (ora Romaniei)
  • Sa nu ma urasti draga Miki. Si la Constanta si aici la Campulung Muscel am antene de compromis, multiband FD4 sau cum li se zice acum OCFD. Si doar particip. Nu in sila, ci cu tot sufletul. Uit de toate. Napoleon si Tutankamon erau niste bieti ignoranti fata de noi, radioamatorii. Deasupra articolului tau ruleaza permanent anuntul ca la sfarsitul lunii va fi YODXHF Contest. Nici nu ai pomenit de el. Ce frumos ai indrumat acel tanar german. Dar oare tineri din YO ti s-au adresat cu rugamintea de a-i indruma ?
    A fi elmer. Ce-o fi aia ? Am cautat si am gasit pe blogul lui Feri-YO4PX, caruia-i multumesc:
    http://yo4px.blogspot.ro/2010/03/in-ajutorul-radioamatorilor-de-norm.html
    73s ! Mircea = yo4si

  • Postat de Mircea - YO8RAA (yo8raa) la 2016-08-12 07:38:49 (ora Romaniei)
  • Specialistii profesionisti in comunicatii radio au oare concursuri? Marconi cu cine concura?
    In radioamatorism nu exista nici un concurs. Exista doar trafic radio si activitati legate de trafic radio. Activitati facute ca amatori cu mai multa sau mai putina pasiune. PUNCT.

  • Postat de Miki - YO5AJR (yo5ajr) la 2016-08-12 10:53:19 (ora Romaniei)
  • "In radioamatorism nu exista nici un concurs"....zicea Mircea. Dar oare a murit acel spirit "homo ludens"? Nu cu siguranta nu. Chiar si imparatul Nero care a introdus in J.O muzica si poazie si a castigat chiar el insusi de sapte ori titlul olimpic. In ori ce activitate umana exista tendinta de competitie pentru ca aceasta insusire este chiar harazit de Creator omului pentru propasirea speciei. Cine are dreptul sa condamna pe Marconi sau pe YO8RAA ca nu concureaza? Nimeni, dar cine are dreptul sa - mi confiste placerea de a lua parte in competitii? Tot nimeni. PUNCT.

  • Postat de Dani - YO8RQP la 2016-08-12 12:36:11 (ora Romaniei)
  • Demult nu am mai citit un mesaj mai edificator ca cel postat de YO8RAA mai sus. Vă felicit,în cateva cuvinte ați cuprins ceea ce gândesc zeci de radioamatori YO. Am vrut sa scriu sute, însă mă îndoiesc că aș fi fost precis în estimarea mea. Dacă nu lucrez în concurs nu sunt radioamator? Eu zic ca sunt. Si poate fac mai mult trafic radio decat unii care sunt foarte activi online, pe radioamator. ro.

  • Postat de Vasile - YO6EX (yo6ex) la 2016-08-12 13:19:50 (ora Romaniei)
  • Sunt unii "p'acilea" care arunca cu pareri de parca ar fi bolovani PUNCT PUNCT PUNCT . . .

  • Postat de Mircea - YO4SI (yo4si) la 2016-08-12 23:48:42 (ora Romaniei)
  • Fratilor ! Dar in asa zisele concursuri nu se face trafic radio ? Haideti sa nu ne mai certam. Ca nu este sport, sunt total de acord. Din foarte multe motive. MTS-ul bata-l vina ! LINIE LINIE PUNCT PUNCT, PUNCT PUNCT PUNCT LINIE LINIE. Na c-am dat in balbaiala ! yo4si.

  • Postat de Mircea - YO4SI (yo4si) la 2016-08-12 23:52:28 (ora Romaniei)
  • Na c-am uitat si telegrafia. Am vrut sa spun --... ...-- !

  • Postat de Vasile - YO5DNA la 2016-08-13 10:31:05 (ora Romaniei)
  • Miki, în cuvinte puține ai reușit să transmiți esența sentimentului de-a fi util altora, emoția reușitei de-a comunica trecând peste granița impusă de limbă.
    Multe mizerii sunt în viața fiecăruia prin interacțiunea cu cei din jurul nostru, dar când o licărire a frumosului în acestă nobilă activitate să ne bucurăm alături de cel care ne-o împărtășește.
    Nu de FRR este nevoie pentru a echivala radioamatorismul cu pauza de țigară, o activitate de timp liber, o facem fiecare în parte prin anularea bucuriei împărtășite de ceilalți.

  • Postat de Miki - YO5AJR (yo5ajr) la 2016-08-13 21:45:57 (ora Romaniei)
  • Multumesc tuturor de ganduri bune, exceptand cei cu bolovanu- Apropo este un cantec popular p,aici in Maramures, "dupa pui de morosan, sa nu dai cu bolovan...." Discutiile sunt interminabile ca concursurile de radio sunt sau nu sport, din pacate uneori deraiaza de la un limbaj civilizat. Eu am o alta parere, Intreceri facem din copilarie pana la moarte. Eu peste 2 zile intru in 77 - va intreb, sincer daca particip la marile si grele concursuri, e drept doar la 160m dar multi ani am lucrat si pe 40 si mai ales in 15m si ajung in clasament cu aparatura pe car o am si nu-i de top, demostrez ceva? Demonstrez ca la anii mei inca rezist? Cei care sustineti ca nu-i sport, de ce nu ma contrati real - pe banda cu un rezulat mai bun de cat mine. Din acest moment daca ma intreci, esti mai bun, ai calitati fizice si psihice mai bun. So, what? Eu ma pot bucura si de rezultatele altora cum de ex. nu odata am felicitat pe LY7M Al care in totdeauna ma depaseste, suntem prieteni. Intrecerile olimpice au inceput cu alergare de 200m apoi s-a dezvoltat incluzand multe discipline. Al nostru "sport" inca nu s-a putut inscrie acolo pentru simplul motiv ca nu e spectaculos si de mare interes, ca cele cu spectatori televizate, care platesc pentru spectacol ba fac pariuri legale. Sa ne traim si sa ne comportam chiar si in hoby in asa fel sa ne dam totul din noi, sa traim intens pasiunile pe care iubim. Altfel doar cu galceava ne amaram doar viata asta scurta. Dumnezeu nu ne a facut la fel, suntem diferiti dar nu trebuie sa uitam ca santem oameni, suntem contemporani - azi - maine poate vom fi doar o amintire. 73/88 Miki

  • Postat de Mircea - YO4SI (yo4si) la 2016-08-15 23:58:42 (ora Romaniei)
  • LA MULTI ANI MIKI ! 73/88 !

  • Postat de Morel - 4X1AD (4x1ad) la 2016-08-16 13:25:55 (ora Romaniei)
  • Intr-adevar, ce categorie alegem ? Intelegem avantajele si dezavantajele antenelor pe care le avem ? Ce imbunatatiri putem aduce la sistemul nostru de antene pentru a-i mari eficienta in concursuri ? Se potrivesc antenele obisnuite cu conditiile de concurs ? Intelegem caracteristicile, avantajele si dezavantajele operarii fiecarei benzi ? Avem o intelegere cel putin de baza a propagarii si stim cand sa schimbam benzile ? Ne formulam strategii si tactici de concurs inainte de inceperea lui sau mergem dupa inspiratia de moment ? Stim unde sa gasim previziunile de propagare cu 24-48 de ore inainte de concurs ? Stim sa alternam oportun vanatoarea cu run-ul ? Avem suficienta flexibilitate pentru a ne adapta la anumite evenimente neprevazute care pot avea loc intr-un concurs de 24-48 de ore ? Avem echipamente de rezerva in caz de defectiuni ? Se potriveste transceiverul meu la o competitie internationala majora ? Ce pregatiri la nivel personal trebuie sa facem inainte de concurs ? Trebuie sa ne antrenam de-a lungul anului sau ne descurcam si-asa ?


    Intelegem regulamentele de concurs si semnificatiile operative ale diverselor cerinte specifice si interdictii ? Cunoastem suficient softul de concurs utilizat, ne-am antrenat pe el ? Stim sa producem un log de concurs in formatul cerut fara erori care sa ne depuncteze sau sa ne descalifice ? Ne verificam intotdeauna corectitudinea logurile inainte de expediere ? Ne-am construit si verificat statia si echipamentele auxiliare pentru fiabilitate sporita astfel ca firele sa nu se dezlipeasca, mufele sa faca contact bun, deschiderile de ventilare sa nu fie obturate, amplificatoarele de putere sa nu pocneasca din cauza supra-incarcarii etc.etc.etc.. Avem un grad rezonabil de integrare HW/SW si automatizare a statiei pentru a mentine o rata cat mai ridicata a QSO-urilor ?


    Ne-am preocupat de toata logistica operarii inainte de concurs pentru a putea maximaliza numarul de ore de participare ? Am monitorizat vreodata adversari redutabili sa invatam metode de operare mai avansate ? Am participat in vreun concurs in cadrul unei echipe puternice si competitive de la care sa invatam ce avem nevoie ? Suntem capabili sa optam rapid intre puncte si multiplicatoare ? Participam la intamplare sau ne-am propus un loc onorabil doar in clasamentul statiilor YO, sau si in topul european/mondial ? Dupa fiecare concurs facem o analiza pentru a ne intelege greselile, erorile de strategie, punctele slabe si ce trebuie facut pentru ca la editia urmatoare sa evitam repetarea greselilor si sa inregistram si un progres in punctaj ? Utilizam programele de analiza a logurilor de concurs existente pentru a avea o perspectiva mai clara a realizarilor, a lipsurilor si mai ales a locurilor de unde se poate creste pe viitor punctajul ?


    Multe intrebari ? Da. Si nu sunt decat partea vizibila a aisbergului. Si inca n-am abordat concursurile VHF/UHF/SHF cu specificul lor tehnic si logistic. Nu incerc sa sugerez ca nu putem participa in concursuri fara pregatiri serioase, investitii, daruire, seriozitate si spirit competitiv. Intrebarea este daca participarea din simpla placere si entuziasm dar fara planificare si pregatire, ne imbogateste cu ceva rezultatele si experienta de radioamator.


    La inceput de cariera radio si pana ne familiarizam cu concursurile, evident ca vom bajbai, mai ales daca nu avem un mentor experimentat care sa ne indrume si sa ne scurteze drumul spre performanta. Fara indoiala, nu exista nimic care sa inlocuiasca experienta directa a participarii si adrenalina concursului insa este nevoie si de o anumita baza de cunostinte strict necesara. Exista deja multe surse de documentare pe net, insa sunt foarte dispersate si trebuiesc bine filtrate. Este absolut clar ca majoritatea acestor deziderate vor fi implinite doar dupa un numar de ani. Acest traseu poate fi insa parcurs mai repede daca un radioamator sau grup de radioamatori experimentati in concursuri (si sunt nu putini in YO), ar concepe si publica un Ghid de Concursuri online in lb.romana, adecvat pentru incepatori si nu numai. Verba volant, scripta manent. Online, pentru ca poate fi actualizat permanent, metodele si mijloacele de concurs evolueaza tot timpul dar si pentru ca permite link-uri spre surse complementare de informare/documentare verificate.


    Fara indoiala, vor fi unii care vor apela imediat la obisnuitul "noi suntem radioamatori, nu profesionisti". Este perfect adevarat dar sa ne pazim sa nu picam cumva in definitia radioamator=diletant sau radioamatorism=empirism. Diletantismul nu este bun in nici un domeniu si trebuie depasit. Exista si radioamatori fara ambitii de plasare in clasament care doar profita de un concurs pentru a putea prinde cateva tari noi sau indicative pentru diverse diplome. Exista si hami care intra in concursuri ca sa se familiarize cu atmosfera si sa prinda notiuni de inceput. Perfect legitim. Este un hobby si fiecare isi alege nisa dorita. Si este bine ca e asa. Dar cine este motivat de ambitii competitive si doreste sa se perfectioneze si sa progreseze in radioamatorism, va trebui sa-si puna intrebarile de mai sus si inca multe altele. Evident ca nu putem satisface toate criteriile de mai sus. Avem obligatii de familie si profesionale, avem buget restrans si locatii dificile. Insa impatimitii concursurilor stiu ca trebuie sa faca totusi tot felul de sacrificii. Nu trebuie sa avem profesii neaparat legate de electronica, electrotehnica sau fizica pentru a acumula cunostintele necesare, majoritatea radioamatorilor lucreaza in cu totul alte domenii. Este adevarat ca participantii competitivi din concursurile majore sunt si trebuie sa fie multi-disciplinari, insa putem invata, progresa si deveni radioamatori avansati si in alte nise ale acestui hobby, nu neaparat in concursuri.


    Marturisesc ca din varii motive, eu unul nu agreez cine stie ce concursurile in sine ci doar partea lor tehnica pregatitoare (antene, echipamente, strategii...) precum si analizele post-concurs. Dar nu ma pot opri sa constat si sa recunosc ca foarte multe progrese tehnice si perfectionari in echipamente, antene, softuri etc. s-au facut ca urmare a ridicarii permanente a stachetelor multi-disciplinare din concursuri de catre competitorii avansati si cerintele din ce in ce mai sofisticate.


    73 de Morel, 4X1AD ex.YO4BE

  • Postat de ghita - YO8CLN (yo8cln) la 2016-08-17 09:22:28 (ora Romaniei)
  • Excelenta expunere Morel ! Tnx ! La intrebari pot sa raspund : da le facem pe toate dar... nu suficient de aprofundat si temeinic . Dupa fiecare concurs avem ceva de completat , modificat sau imbunatatit. Poate si de aici atractia lucrului in echipa. De exemplu dupa concursul EU HF yo8ttt s-a plins ca in 160 m nu putea incarca mai mult de 200 W in antena. Noi fiind la munte pt. concurs de UKW abia mai tirziu am vazut ca datorita umezelii cordelina care tinea Inv V s-a intins si un brat atingea in teava care tine D-loop. Un exemplu minor dar care este relevant. Un ghid al contest manului in limba romina...excelenta idee desi pt. unii (poate cu indicativ recent ) ar fi un lucru (considerat de ei) inutil (pt. ca ei se cred ca la stiu pe toate). 73 ! de yo8cln.

  • Postat de Miki - YO5AJR (yo5ajr) la 2016-08-17 20:52:12 (ora Romaniei)
  • Nu credeam ca apare o asa "reverberatie" la gandurile mele timide si timide dar sincere si asta de la distinsul nostru prieten mereu pe obiect - 4X1AD Morel, membru de onoare al FRR. (oare cine stie din actuala CA al FRR cati membri de onoare are FRR?) Ufff.....

  • Postat de Nicky - DL5MHR la 2016-08-26 21:16:37 (ora Romaniei)
  • Articol interesant dar..... Problema este ca in mod normal si real , un radioamator obisnuit, care face radioamatorism din pasiune si nu are aparatura OHO, nu poate nici sa se aproprie de statiile care in concursuri (De ex YO DX) fac cite 2000 de legaturi. Problema este ca daca nu ar exista statiile cu cite 100 de QSO-uri (care ar trebui sa faca un examen psihologic) nici rechinii mari nu ar face acele 2000. Oricum in radioamatorism este ca la Jocurile Olimpice, totul e sa participi. Eu la cei 80 d ani, particip la destul de multe concursuri dar lucrez cca 1 ora, mai imi factreabade acasa, noaptea ma mai trezesc si mai lucru cca 1 ora, si sunt in categoria celor de mai sus, dar placerea de a lucra este mare. Oricum voi continua sa fac cele citeva legaturi ale mele si voi cauta sa ajut cit pot amicii din YO.
    In ce priveste membrii de onoare ai FRR , mai exista asa ceva????
    73 Nicky ex YO2BK din 1956.

  • Postat de Mircea - YO4SI (yo4si) la 2016-08-27 15:00:02 (ora Romaniei)
  • Multumim draga Nicky pentru faptul ca mereu te-am simtit aproape. Sa fim sanatosi si sa auzim mereu lucruri frumoase unii despre altii ! 73s !

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "CONCURSURI - DAR CE CATEGORIE SA ALEG?"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact