hamradioshop.ro
Articole > Intamplari adevarate Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Folositi alfabetul fonetic international

Morel Grunberg 4X1AD

Pe la sfarsitul anilor '70, profitand de prietenia cu directorul Casei de Cultura Municipale din Focsani, infiintasem un radioclub "particular" YO4KRR. Locul pe care-l primisem era in podul Teatrului din Focsani in cele 3 camere destinate instalatiei de amplificare si a orgii de lumini care din motive bugetare fusesera suspendate. Intrarea se facea prin ultimul nivel al superbei sali de spectacole . Chiar daca nu aveam caldura si lumina naturala eram fericit cu acest locator intrucat acasa eram satul de vecinii care imi bateau in calorifer cand le faceam dungi in timpul transmiterii Dallas-ului. Un Kenwood TS-120V de 10W (minune tehnica pe atunci, al 2-lea tcvr cu afisaj digital din YO dupa TS-820-ul lui YO3QK), un amplificator home made de 130W cu 2x GU-50 care ataca un final tot home made cu 2 tuburi chinezesti GK71 la 2200V. Un microfon Shure 444 si un instrument rar in acei ani (un SWR-metru de fabrica) facea din YO4KRR o statie interesant de operat si nu putini baieti din YO m-au vizitat si au baut un pahar de cabernet sau tamaioasa la masa statiei (ca alta nu aveam). In plus, teatrul era chiar vis-a-vis de Telefoane unde lucram pe atunci, asa ca mai tot timpul ma strecuram sa mai fac cate un DX la lumina zilei. Pentru acces in cladire, detineam toate cheile teatrului si eram in al 7-lea cer ca aveam un loc din care pot lucra nestingherit la orice ora din zi si din noapte. Verticale monobanda si dipoluri degajate la 30m inaltime agatate peste bulevard asigurau un semnal puternic. Paznicii de noapte ma cunosteau toti si am petrecut multe nopti in teatru vinand DX-uri sau transpirand in concursuri. De acolo am facut in 1976 primul QSO in RTTY cu raposatul YO3AC folosindu-ma de un telex RFT vechi capatat de la posta si un modem cu filtre LC !! Eeh, pe vremea aceea era ceva.

Prin '78 cred, bunul meu prieten Nelu YO6AWR de la Brasov hotaraste sa ma viziteze dorind sa vada si sa opereze la YO4KRR care-l concura la puterea semnalelor in banda. Fiind pe atunci responsabilul statiei Casei Pionierilor din Brasov, prinde Nelu o ocazie sa se duca la Suceava si sa insoteasca niste copii dintr-o tabara de radio inapoi la Brasov. Se urca-n tren de dimineata, se opreste in Focsani unde face o intrerupere de vreo 12 ore urmand sa continue mai departe cu acceleratul de Suceava pe la 3 noaptea. Ne-am intalnit, l-am dus la club, a operat, am iesit in oras sa mancam si spre seara ne-am intors sa opereze din nou la statie pana vine vremea sa plece la tren. Conditiile in 14MHz erau minunate, statia buna, Nelu s-a incalzit si a facut o multime de legaturi simtindu-se bine cu zeci de statii de peste ocean facand coada sa-l lucreze. Nelu mentiona in fiecare QSO indicativul personal : 6 Atlantic Washington Radio fiind silabisirea preferata in aceea noapte.

Ei bine, cand ne era noua lumea mai draga, pe la 1 noaptea se deschide usa la club si patru subofiteri de militie cu pistoalele scoase din tocuri intra in tromba si ne inconjoara. Noi ne uitam siderati la ei fara sa intelegem ce cauta acolo si ce vor. Fara prea multa ceremonie, cei patru magnifici ne cer sa ne ridicam si sa mergem la masina ca suntem retinuti. Ce, de ce si cum, refuza sa ne spuna. Jos ne asteapta 2 ARO de "interventie" , suntem "umflati" si dusi la Militie. Acolo suntem predati ofiterului de serviciu' un capitan batranel si mandru de sine care se recomanda ca seful serviciului judiciar si care ne baga intr-o camera si ne i-a la intrebari. Ne legitimeaza, ne scruteaza suspicios si nu-mi da voie sa-i explic nimic. Ne intreaba cum de ne-am "furisat" noaptea in podul teatrului. Ii arat cheile, nu ma crede. Nelu ii arata legitimatia de asistent la Universitatea din Brasov (oameni seriosi ,deh) cu atat mai suspect. Incerc sa-i explic cine suntem, ce faceam, ce drept aveam sa fim la radioclub….nimic….priviri din ce in ce mai suspicioase. Ne intreaba cu cine luam legatura, ii explic dar fiecare explicatie ii produce o expresie de satisfactie vizibila, banuiesc ca se vedea decorat si avansat pentru capturarea a doi infractori primejdiosi, eventual spioni imperialisti. Il rog sa telefoneze acasa la Directorul Casei Municipale de Cultura, la administratoare, nimic. II rog sa-l sune si sa se intereseze de noi la YO4AMS, responsabilul radioclubului judetean, un pensionar care fusese contabil la militie, refuza. In sfarsit ridica un telefon si in fata noastra raporteaza unui tovaras neidentificat ca "a retinut doi indivizi in timp ce luau legatura cu americanii la 1 noaptea din podul teatrului".

Nelu era galben negru verde la fata, se temea de ce-o sa se zica la servicu ca fost retinut noaptea intr-un pod in Focsani; iar eu ma gandeam in ce necaz l-am bagat, desi eram sigur ca n-are cum sa se intample nimic. Nu mai eram chiar in anii '50 cand oamenii tremurau cand auzeau batai la usa in toiul noptii insa de ce sa mint, prea comod nu ne simteam. Dupa cateva minute apare un maior de securitate cam bufnos ca a fost sculat din somn. Norocul a fost ca acest maior m-a recunoscut imediat intrucat eram vecini de bloc pe Bd.Garii si fusesem coleg de scoala generala si liceu cu fiicele lui. Chiar era din cei care ma rugau s-o las mai moale cu emisia la orele cand erau difuzate serialele de succes ale vremii pentru ca o pereche de GK71 faceau TVI nemaipomenit in blocul de 5 scari si nu prea stiam eu pe atunci sa evit interferentele. In sfarsit, s-au mai limpezit treburile, maiorul a plecat sa se culce la loc insa capitanul de militie nu prea voia sa se dea batut si s-a hotarat sa-si salveze mandria si a sunat la directorul teatrului sa-l i-a la intrebari "de ce oameni civili au acces la obiective culturale importante in cursul noptii" fiind in posesia cheilor de intrare, lucru interzis de regulamente (care?). Directorul l-a linistit spunand ca singurul lucru de valoare era un pian vechi greu de-o tona si care era cam greu de furat in plin centrul orasului, trebuind coborat cu scripetele de la etajul 2 al cladirii.

O privire pe ceasuri ne-a lamurit ca acceleratul lui Nelu trebuia sa ajunga in gara in 10 minute si noi eram inca la militie, cu capitanul care ne moraliza in fel si chip ca oamenii seriosi nu pierd noptile aiurea prin podurile "obectivelor" culturale. Avea el ce avea cu "obectivele". I-am explicat ca Nelu are un tren de prins si ca-l asteapta copii in gara la Suceava sa-i preia. Pana la urma s-a muiat si chiar i-a dat dispozitie unui plutonier sa ne i-a la gara cu duba militiei !! Am plecat in tromba si am ajuns acolo chiar cand trenul se pregatea de plecare. Nelu, inca speriat, s-a urcat repede in tren si de atunci cred ca ocoleste Focsani-ul pe toate caile. Totul s-a terminat cu bine, a ajuns la Suceava, a luat copii si s-a intors la Brasov.

A doua zi de dimineata am aflat misterul micii noastre aventuri: paznicul militarizat din acea seara era bolnav si fusese inlocuit de unul care nu cunostea "obectivul" si care nici macar nu stia ca noi suntem sus in radioclub. In toiul noptii, ne-a auzit chemand CQ North America si a sunat la militie cu ceva de genul "veniti repede, sunt doi in pod care cheama Washington-ul in limbi straine". Banuiesc ca daca Nelu ar fi folosit regulamentarul "Wiskey" in loc de "Washington" am fi fost scutiti de neplaceri in acea noapte. Asa ca poate (cateodata), e bine de folosit alfabetul fonetic international.

Morel Grunberg 4X1AD

Articol aparut la 21-1-2005

12525

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (7)  

  • Postat de Pit - YO3JW la 2005-01-21 12:20:08 (ora Romaniei)
  • Morele, cred ca unul din cei care au avut onoarea de a intra in teatrul din Focsani am fost si eu. Cred ca multi nu stiu ce bijuterie este acea constructie. Intim si placut. E adevarat ca a trebuit sa fac ceva eforturi de a ajunge in pod....
    Treaba cu Nelu nu o cunosteam, dar poate se vor aduna odata toate aceste intamplari si vor fi cunoscute de cei tineri.
    Din pacate incetul cu incetul dispar "dinozauri" si nu apuca sa zica ceva pentru posteritate....



    PS chiar crezi ca sunt rautacios!!!!!
    73 Pit

  • Postat de Morel - 4X1AD (4x1ad) la 2005-01-21 13:51:37 (ora Romaniei)
  • Sigur ca treaba cu Nelu nu o cunosteai pentru ca-i promisesem sa n-o povestesc. Insa treaba s-a "prescris" de mult si acum s-a transformat intr-o snoava amuzanta si amintiri de "dinozauri", hihi. Iar pe scarile podului de la YO4KRR putea urca cu usurinta numai cine n-avea prea multe straturi "stomacale". 73.

  • Postat de Hadnagy Laszlo - HA5OMM (YO la 2005-01-23 06:23:37 (ora Romaniei)
  • Morele, Pana nu dispar "dinozaurii" si mai apuca sa zica ceva pentru posperitate, acest fel de intamplari trebuie scrise pentru a fi cunoscute de cei tineri. 73 Laszlo.

  • Postat de Liviu - YO3DLL la 2005-01-24 02:45:07 (ora Romaniei)
  • Ma uimesti a doua oara Morel cu talentul tau de povestitor , dupa ce prima oara am fost foarte placut impresionat de articolul despre simpozionul ( hi ) de la Daytona din SUA . Sunt convins ca ai foarte multe de povestit si de acum inainte ...Apropos , sunt curios si de cum au decurs primele tale contacte cu hamii din 4X-land , poate ai ceva intimplari interesante si pe tema asta !
    Oricum felicitari si numai bine Morel !
    73s de YO3DLL........Liviu

  • Postat de Marcel - YO4ATW la 2005-01-27 16:27:05 (ora Romaniei)
  • Acel TS120V + liniarul de 2xGU50 este la mine.
    Nu stiam in ce intamplari a fost implicata acea aparatura.HI!!
    Frumos povestit Morele!
    Felicitari!

  • Postat de Marcel - YO4AB la 2005-01-27 21:37:59 (ora Romaniei)
  • Ha Ha Ha ... este ora 0432 local si am ras de m-am spart.
    Acum inteleg de ce Nelu, ne averizeaza mereu " sa traiti ca trebuiti"
    si Morel ete atit de riguros in tot ce spune si face.
    73- Marcel

  • Postat de Doru Nastase - YO4TWY la 2005-12-22 20:13:01 (ora Romaniei)
  • Am trecut si eu prin podul teatrului din Focsani, in toamna anului 1980. Atunci am prins gustul pasiunii de radioamator.

    Multumesc, Morel!

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Folositi alfabetul fonetic international"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact