hamradioshop.ro
Articole > Radioamatorism - opinii Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

DEMNITATEA UMANA SI INTERNETUL

Nicolae Nemeth YO5AJR

In secolul nostru comunicatiile inter-umane au ajuns la un nivel inalt prin dezvoltarea tehnologiilor. Noi – radioamatorii pe langa benzile autorizate folosim canalele internetului poate mai mult decat radiofrecventele si benzile noastre. Site–urile de socializare, chat–urile, Hamsphere, EcoLink si altele sunt deschise non stop. Site–ul cel mai popular pentru radioamatorii din Romania a devenit "Radioamator.ro", intretinut de inimosul nostru N2YO Ciprian. Este un site in care un radioamator gaseste aproape orice informatie in acest hobby. A devenit un mediu de informare si comunicare extrem de folositor.

Ca si in viata de toate zilele apar foarte des si disensiuni, controverse, care apoi se pot degenera intr-o forma extrem de respingatoare determinand in constientul multora retragerea din acest site. Desigur "moderatorul" nostru Ciprian observand aceste degenerari incearca sa tempereze atmosfera, sa trimita atentionari private sau publice dar nu reuseste intotdeauna. Constat ca multi care incalca bunele maniere in mod grosolan nu cunosc nici legile in vigoare care sanctioneaza comportamente deviante, injuriile, calomniile si atingerea demnitatii unui om. Avem printre noi eminenti juristi dar nu am vazut niciodata postand cate ceva spre a invata pe cei certati cu morala, si respect pentru un confrate ca la ce se pot expune. Cei lezati in propria demnitate sau calomniati raspund cu tacere sau se retrag cu amaraciune, foarte putini exprima o pozitie transanta, mai multi insa spun ca nu e treaba lor.

Daca cineva pe acest site de exemplu scrie despre tine ca esti un scandalagiu notoriu si injuri in public ca un birjar, chiar si cei care te cunosc incep sa creada ca "poate chiar asa esti", doar ca ei inca nu au stiut. Iata o calomnie care otraveste relatiile frumoase intre noi radoamatorii dar sunt exemple si mai grave cand apar aspecte de xenofobii si altele. Vorba unui actor mare - "cu cuvinte poti sa omori un om iar cu scrisul condamna".

Da – Constitutia Romaniei art. 30 alin. 6 recunoaste dreptul la libera exprimare, dar care nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, si dreptul la propria imagine sub pretextul ca "e democratie", iar noul Cod Penal art. 205 – 206 retine ca infractiune calomnia si insulta, lezarea demnitatii umane. Nu demult chiar eu am avut un asemenea caz, am scris respectivului in care am pus in vedere caile legale dar am si intins mana propunand o impacare si retractare a calomniei difuzata (nici nu-l cunosc personal), dar fiind si el radioamator, nu din lasitate ci prin intelegere am renuntat de plangere juridica dupa citirea din Biblia, Proverbe 26:4-5 textul: "Nu raspunde nebunului ca sa nu semeni si tu cu el – Raspunde nebunului dupa nebunia lui, ca sa nu se creada intelept"... si poate asta fac acum :)))

Prin urmare, frati in acelasi hobby, radioamatorismul – ganditi de 100 de ori si cantariti ce a ce scrieti, jigniri concrete la adresa persoanelor concrete, asigurand un climat cu adevarat nobil al radioamatorilor dar si in semn de respect fata de cel care intretine acest site minunat pentru radioamatorii YO.

Cu respect 73 de YO5AJR Miki

Nicolae Nemeth YO5AJR

Articol aparut la 24-5-2016

5390

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (20)  

  • Postat de Marian - - YO7MR la 2016-05-24 15:26:26 (ora Romaniei)
  • Salut voios de radioamator ! articol binevenit si cu drag este primit ! Desigur,asa este ! Cred ar fi bine sa re-citim, sa aplicam, sa promovam, tot ce aflam in materialul din adresa de mai jos,putem sa salvam documentul, este" pe romaneste " si valabil pentru oricare dintre noi. Va doresc Sanatate si Succes in toate ! cu drag si prietenie, numai bine sa va fie ! Marian - Targu Jiu - YO7MR

    http://www.hamradio-operating-ethics.org/files/21-Ethics-Operating-Romanian-V3-jul2010.pdf

  • Postat de Sorin - YO5PQQ la 2016-05-24 17:58:34 (ora Romaniei)
  • Mă bucur că am reușit să vă dau ocazia de a mai scrie un "articol". Spre surprinderea mea sinceră, este un exercițiu în care văd că vă exprimați coerent și fără greșeli. Ori este vorba de progres, ori trebuie să felicit pe cel care v-a făcut corectura. Deși aș paria că e varianta a doua.
    V-am spus și v-o mai spun: VĂ INVIT SĂ MĂ DAȚI ÎN JUDECATĂ! Dar să nu uitați să aduceți la proces și limbajul de fund de autobază pe care-l folosiți la adresa mea: primată, ființă de grotă, brută putrezită, porc, abject și mai nou nebun. Se vede pe forum cum v-ați exprimat și se vede aici că asta faceți acum ... vorbiți cu nebunul.
    Din câte se poate reciti de către oricine, eu am scris omenește la adresa dvs.
    Nu ați întins nicio mână nimănui și nu a fost niciun fel de înțelegere. Nu am nicio intenție să dialoghez cu persoane care mi se adresează în această manieră.
    Vă invit ca invectivele de mai sus (care nu pot fi negate, pentru că sunt în scris pe acest forum) să mi le adresați în persoană, nu din spatele monitorului.
    Susțin și voi susține cele ce le-am văzut și vă repet: am martori și probabil mai sunt disponibile încă și înregistrări video de la fața locului.
    Nu am spus niciodată că sunteți un scandalagiu notoriu, pentru că nu vă cunosc. De asemenea nu am spus că v-am auzit înjurând nici ca un birjar și nici ca un călugăr franciscan. Din nou citiți ce vreți și gândiți cât puteți pentru ca apoi să scrieți ce vă trece prin cap.
    Aici nu discutăm de practici de operare și nici de radioamatorism. Discutăm de frustrările cuiva, dl. Nemeth, dacă n-are corespondent cu cine să se certe pe la federații, pentru că nu-l ascultă nimeni, s-a gândit să mă umple pe mine de noroi pentru că am îndrăznit din nemernicia autorizației mele cu cerneala udă să-i arăt că există participanți la acest forum care s-au plictisit de veninul inutil împroșcat la adresa celor care nu-s de-acord cu dumnealui.
    Dl. Nemeth, în continuare, nu v-a calomniat nimeni. V-ați calomniat singur, dvs. și yo5avn prin termenii folosiți la adresa mea. Să fiți sănătoși ambii și vă doresc mult succes în activitate și la eventualele procese.
    GL

  • Postat de Anastasoaie Cristian - YO8SXT la 2016-05-24 21:17:29 (ora Romaniei)
  • Felicit astfel de atitudini.am trait si eu un moment neplacut din cauza caruia am decis sa ma retrag dintr-un grup de radioamatori YO de pe facebook...iar din aceasta experie ta am invatat ca unor radioamatori le lipseste chiar esenta radioamatorismului:omenia....
    La mai multe articole care sa scuture mintile si mai ales inimile noastre....73 de YO8SXT

  • Postat de Gabi - YO3CEN la 2016-05-25 21:56:25 (ora Romaniei)
  • Am citit cu atentie articolul de mai sus si nu vad nici o legatura intre radioamatorism si "demnitatea umana si internetul".
    Poate autorul articolului doreste sa atraga atentia asupra unor comentarii de pe forumul acestui site.
    Pe mine ma deranjeaza majoritatea subiectelor discutate (cu certuri) pe forumul acestui site. Parca este un forum politic unde unii se cearta/contrazic cu altii. Mai apar pe forum si subiecte tehnice interesante nebagate in seama de majoritatea forumistilor (mcHF de exemplu).
    Cele mai savurate/comentate teme pe forum sunt legate de criticare FRR. Nimeni nu mai discuta de antene, homemade, DX...bla bla. Am o intrebare pentru cei mai batrani: cand va intalneati inainte la (un) radioclub, inainte sa apara internetul si forumurile, tot despre FRR discutati sau despre alte subiecte tehnice radioamatoricesti?

  • Postat de Razvan - YO9IRF la 2016-05-26 01:11:29 (ora Romaniei)
  • Cum a ajuns textul asta "articol" pe un site de radioamatori ?

  • Postat de Gabi - YO3CEN la 2016-05-26 01:46:52 (ora Romaniei)
  • "Cum a ajuns textul asta "articol" pe un site de radioamatori ?"

    Razvan, teoretic "iezista o explicatie" din partea propietarului acestui site.

  • Postat de Nic - YO4LHR la 2016-05-26 11:42:19 (ora Romaniei)
  • Eu zic sa nu dam cu pietre in Ciprian. E bina sa nu cenzureze nimic. Doar asa vom veda adevarata fata a unor confrati radioamatori. Fiecare pasare moare pe limba ei. Eu nici macar nu as fi comentat nimic la adresa articolului lui yo5ajr. As fi ramas pasiv la acuzele formulate. Din simplul motiv ca acest site este doar pentru RADIOAMATORISM si nu pentru descarcarea frustrarilor unuia sau altuia (exceptie facand frr-ul, bineinteles). Dar, daca mai multi au gasit de cuviinta sa-si spuna parerea, asa am facut si eu.
    Parerea mea, dom'le

  • Postat de yo5avn - YO5AVN la 2016-05-27 22:17:59 (ora Romaniei)
  • ..... am dat pe "googgoogle" indicativele comentatorilor sa vad in ce clasamente de concurs interne si/sau international au aratat , cat de cat, ceva rezultat - NU am gasit nicaieri NIMIC! Domnilor - revin cu recomandarea ca intai sa DEMONSTRATI ca sunteti radiomataori (prin activitatea in traffic diurn si in concursuri), dupa care nu aveti decat sa mai si comentati! Pana atunci ... mai asteptati sa se usuce cerneala pe autorizatie - altel este riscul mare sa se mazgaleasca!
    73&GL
    Joska

  • Postat de Nic - YO4LHR la 2016-05-28 09:29:15 (ora Romaniei)
  • Pe bune? Trebuia să dai în bobi, să mergi să-ți ghicească in cafea. Vezi că mai există și alte motoare de căutare, poate ai noroc.
    Dacă asta înțelegi prin a fi radioamator (concursuri, trafic) ar trebui să înghiți ceva pilule care să te facă să pricepi ca a fi radioamator înseamnă muuuuult mai mult. Iar cat despre cerneala de pe autorizație ... ne lași ?

  • Postat de Sorin - YO5PQQ la 2016-05-28 16:14:44 (ora Romaniei)
  • Probabil confundați traficul "diurn" cu traficul zilnic. Dacă totuși e vorba de trafic "diurn" (adică acela care se petrece în timpul zilei, eu unul îmi cer scuze, dar nu pot să-l fac pentru că sunt la lucru - pun umărul la fondul de pensii al unor crocodili cu autorizațiile tocite.

  • Postat de LINGVAY Iosif - YO5AVN la 2016-05-28 23:26:44 (ora Romaniei)
  • Stimabililor! NU, eu nu fac confuzie la semnificatia "diurn" - cei ce nu stiu ce inseamna, recomand condultarea DEX! "Pilulele" sunt pentru cei cu boli diverse care afecteaza diverse organe / functii - inclusiv cele de natura mintala. Slava celui Atotputernic, personal inca mai am discernamant chiar si fara ele. Notiunile de radioamatorism si radioamator le am clarificat inca in 1964 - la acest capitol NU primesc corectii de la diversi neaveniti, care au diverse probleme de frustrare (chiar si de udaciune - "a cernelei pe autorizatie"). Cert e ca fotbalul se masoara in goluri iar performanta la radioHobby(sport) in locurile ocupate in clasamentele concursurilor de renume si/sau numarul de tari confirmate - nicidecum in comentarii stupide pe diverse site-uri (unii chiar si la matrimoniale HI), injurii etc.
    Plang de mila pe cei ce spera la pensie de pe urma "umarului" vanjos al vostru. Cert e ca, deocamdata in RO pensile se stabilesc pe principiul contributiilor achitate - deci - contribui (creditezi casa de pensii), urmand ca daca multumita Atotputernicului mai apuci sa si recuperezi ceva din contributiile achitate in avans! Concluzie - daca muncesti si contribui - o faci pentru tine! Cei ce sunt la pensie au facut-o la timpul lor! Unii poate mai si muncesc si implicit cotizeaza in continuare!
    Ponderare stimabililor - ponderare! Daca vreti sa fiti bagati inseama, va recomand ca sa va concentrati mai mult si demonstrati prin PERFORMANTA!

  • Postat de Gheorghe Oproescu - Tavi - YO4BKM (yo4bkm) la 2016-05-29 14:57:53 (ora Romaniei)
  • @YO5PQQ, aici ma simt atins sub centura fara sa am nicio vina decat ca sunt si eu pensionar. Ca sa ai informatia completa, mai bine de 45 de ani am pus si eu umarul ca generatia d-tale si altele sa se dezvolte dupa cum i s-a oferit sau si-a dorit, a fost alegerea fiecaruia si, mai mult, am cotizat la fondul de pensii exact cat mi s-a cerut si fara sa ma tocmesc, de aceea fondul de pensii este, juridic interpretat, proprietatea particulara a fiecarui pensionar de care nimeni nu se poate atinge oricat ar fi incercat. Ca unii sau altii, aflati in campul muncii, nu stiu sa il administreze, nu este vina pensioanrilor si nu trebuie sa ii faci pe bietii pensionari niste "crocodili cu autorizatiile tocite". Daca mai ai ceva decenta iti cer sa o dovedesti cerandu-ti scuze, in special fata de mine care nu accept incadraerea sociala pe care o faci.

  • Postat de Sorin - YO5PQQ la 2016-05-29 15:04:25 (ora Romaniei)
  • Îmi asum riscul de a fi atins pe unii. Și îmi cer scuze pentru cei care se simt incluși, dar nu ar trebui. Am treabă doar cu UNII neaveniți. Acel "unor" de mai sus arată exact ce am vrut să zic.
    În altă ordine de idei, goagle nu mă lămurește asupra palmaresului competițional deosebit nici în cazul indicativului yo5avn, așa că e posibil să nu fie o sursă credibilă de informație.

  • Postat de Gheorghe Oproescu - Tavi - YO4BKM (yo4bkm) la 2016-05-29 15:56:04 (ora Romaniei)
  • Toti pensionarii sunt "valabili" prin cotizatia pe care au platit-o ani la rand, niciunul nu este "neavenit" cat timp juridic nu s-a disps altfel in cazuri individuale. Fondul de pensii este proprietatea tuturor si orice atentat, sub orice forma asupra lui, este un atentat la proprietate si va fi tratat ca atare. Asumarea riscului nu este un motiv si nu o accept, am cerut scuze fata de mine!

  • Postat de S. - YO5PQQ la 2016-05-29 17:56:31 (ora Romaniei)
  • Nu am nicio intentie sa va jignesc sau sa port o disputa cu Dvs.
    Tot asa si parintii mei sunt pensionari si nu cred ca i-ar afecta cu ceva.
    Divergentele sunt evidente si cu alte persoane...
    Oricum eu n-o mai lungesc pe-aici...
    Sanatate.

  • Postat de Gheorghe Oproescu - Tavi - YO4BKM (yo4bkm) la 2016-05-29 18:38:38 (ora Romaniei)
  • @YO5PQQ, una este ce crezi si alta este ce faci. A pretinde scuze nu inseamna o disputa ci un mod civilizat de a lamuri niste lucruri si de a trata situatiile emotionale.

  • Postat de nic - YO4LHR la 2016-05-29 20:06:00 (ora Romaniei)
  • yo5avn : " Notiunile de radioamatorism si radioamator le am clarificat inca in 1964"

    Dadadaaaaa. Numai ca asta se intampla acum multi ani. Lumea a evoluat. Si odata cu ea si notiunea de radioamatorism. Raman la parerea ca trebuie pilule - nu pentru afectiuni medicale - ci pentru a intelege. Sensul era la figurat. dar probabil este mult prea greu de digerat pentru unii "... care familia mea de la patuzsopt în Cameră... "
    Cat despre cerneala de pe autorizatie ... mda, nu tot vinul vechi este si bun; 99% se oteteste...

  • Postat de Marius Toader - YO7BBE la 2016-05-29 23:32:36 (ora Romaniei)
  • Atat mai ramasese "DEMNITATEA UMANA" ultima reduta,ca restul;intelepciunea,respectul si bunul simt,le-am facut ferfelita ,imediat dupa moartea lui CEAU.Unii sunt cu adevarat DISTEPTI dar sunt si MODESTI. ELITELE,este firesc si necesar a fi respectate,dar cele adevarate,nu si pe cele impostoare. Comentariul meu este GRATUIT,nu serefera la nici o persoana.

  • Postat de Stefan Rotaru - YO3IQB la 2016-05-31 10:53:16 (ora Romaniei)
  • Din pacate unele persoane cred in continuare ca jignirile, insultele constituie o forma de exprimare a autoritatii sau a notorietatii. Adevarat spun ca hartia suporta multe dar Demnitatea Umana este greu a o pastra sau a o dobandi si mult mai greu este de a o exprima prin gesturi, comportament sau in scris

  • Postat de Ion - YO8RXK la 2016-07-11 08:47:33 (ora Romaniei)
  • În Parlament s-a încercat o astfel de lege a defăimării dar fiind ridicolă a căzut cu succes. Un pamflet este oricănd bine venit dar niște născociri și inventări ale unor fapte sau acțiuni ale unor persoane pe care aceasta nu le-a comis, nu sunt bune. Multe 73 și o vară cu succes și bucurii !

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "DEMNITATEA UMANA SI INTERNETUL"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact