hamradioshop.ro
Articole > Activitati DX, trafic radio Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Concursul "STEW PERRY", un concurs de suflet

Nicolae Nemeth YO5AJR

Din istoria radioamatorismului o parte speciala ocupa explorarea benzilor autorizate. Banda de 160 de metri ocupa un loc de "loja" in istorie, gratie si lui Stew Perry W1BB (SK). Acesta a fost un pionier in explorarea benzii de 160m inca din anii 1931 fiind atras de particularitatile aparte ale acestor frecvente. Merita lecturate paginile dedicate lui Stew W1BB pe paginile generoase al lui Jeff, K1ZM/VY2ZDE de la adresa http://www.k1zm.com/w1bb. Zau ca merita vazut.

In memoria lui Stew ruleaza in fie care an concursul "Stew Perry Topband Challenge", organizat in 4 etape. Prima este in martie, a doua in iunie (aviz scepticilor!), a treia in octombrie si ultima in decembrie ("Big Stew").

Si in acest an 2016 am participat la "prima runda" cu tehnica mea oarecum degradata de timp. In special antena EWE pe care am tot amanat sa o repar dupa "damage" in boxa cu relee unde s-a infiltrat apa. Indexul K era extrem de micut ceea ce imi dadea sperante (un K mic nu e agreat pentru benzile superioare.....hi), dar indexul A era extrem de variat ceea ce prevestea ca daca propagarea in aceasta banda de neimblanzit ne da speranta, acele "tubulaturi" spre statii DX vor fi extrem de scurt timp orientate sau deschise.

Cel mai fascinant la banda de 160m este ca o previziune ferma sau macar de 60% nu se poate face. Asa si s-a intamplat. Am afisat "reverse beacon skimmer's", macar sa vad cum ma "vad" SDR – urile neobosite si constatam ca skimmerele europene daca timp de 10 – 15 minute in medie m-au vazut cu 20 – 25 dB, un urmatoarele minute media scadea dramatic la valoarea de 5 – 15 dB. Pe la ora 02:30 CFR era sa pic de pe scaun. Skimmerul W1NT ma afisa cu 25 dB! Desigur, nici nu am obosit sa cotrobaiesc banda dupa continentul american pentru ca in urmatoarele minute propagarea a disparut inspre W. De altfel W de regula apare mai de dimineata la noi si extrem de rar in prima parte a noptii. Ascultam cu jind, dar si cu bucurie cum YO3FFF pe la 1811 facea o caruta de JA – uri si ma injuram (mental) ca am amanat repararea antenei EWE.

Un singur QSO am reusit peste 9 mii de km cu celebrul K5KC Ken care vinea confortabil dar pentru extrem de scurt timp. De altfel o specialitate in acest concurs este ca punctajul depinde de distantele realizate – ca la UUS. Aud un semnal cu 599, cristalin – era YO3JR Andy (care niciodata nu doarme....hi) raspund si imi spune ca are 5 W! Apoi a schimbat la 100 w – venea cu +20 dB iar apoi la Kw....venea cu +40. El ma vedea pe mine cu ai mei 400 de W cu +30 dB in capitala. A demonstrat ca se poate si cu 5 W.

Participarea nu a fost numeroasa (dar de calitate) si pe deasupra si ucrainienii aveau ceva contest de "casa". Acest concurs este un festin adevarat pentru cei care indragesc aceasta "fata naravasa" 160m si "Stew Perry" are curajul de a aborda si in luna iunie in ciuda scepticilor. Incercati si voi 160m – nu veti regreta.

73 de Miki

Nicolae Nemeth YO5AJR

Articol aparut la 14-3-2016

4198

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (6)  

  • Postat de Costi - YO8BSE la 2016-03-15 12:20:54 (ora Romaniei)
  • Multumim pentru articol.
    O intrbare pentru toata lumea:lucreaza cineva DX in 160m si sta la bloc?Daca da,cu ce antene,rig.
    Multumesc.

  • Postat de Szigy - YO2IS la 2016-03-15 12:21:29 (ora Romaniei)
  • Servus Miki, felicitari pentru ce realizezi in banda de 160m. Ai uitat sa pomenesti de faimoasa 'Rule 6' care face deosebirea dintre SP si alte concursuri. 73 Szigy.

  • Postat de Adrian Figaro - YO3FGO la 2016-03-15 20:42:27 (ora Romaniei)
  • Felicitari MIKI pt legaturile din 160m. Am avut impreuna un qso in 160m, eu lucrand cu deltaloop pt 14mhz, hi.

  • Postat de Ioan Mircea Radutiu - YO3AOE la 2016-03-17 00:31:25 (ora Romaniei)
  • Interesanta si banda de 160m,dar pentru majoritatea dintre noi problema antenelor necesare acestei benzi este restrictiva sau chiar prohibitiva.Ar fi bun si un articol despre antenele potrivite macar unei receptii satisfacatoare,pentru deschiderea apetitului-hi!

  • Postat de Florentin - YO9CHO (yo9cho) la 2016-03-17 08:49:09 (ora Romaniei)
  • Felicitari Miki! MULTA, multa sanatate si viata lunga mai baiete!73!

  • Postat de Miki - YO5AJR (yo5ajr) la 2016-03-17 11:00:04 (ora Romaniei)
  • Multumesc de aprecieri dar eu cu ani in urma m-am "molipsit" de 160m de la YO5ODE - Nuber Ernest (caruia multumesc)cu care am schimbat multe scrisori pe aceasta tema. Pentru cei care nu au posibilitati de "haciende", stau la bloc sau fara prea mult spatiu - internetul abunda de antene de mici dimensiuni pentru 160m ca - antene cadru, antene scurte filare lungite cu bobine etc. Daca vrei....poti si merita! 73 de Miki

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Concursul "STEW PERRY", un concurs de suflet"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact