hamradioshop.ro
Articole > Software pentru radioamatori Litere mici Litere medii Litere mari         Tipariti

TR4W–v4.46 rom, opțiunea modernă pentru "contest LOG"

Iulius Suli YO2IS

YO2IS
Maestru internaţional în radioamatorism

Deși au trecut câțiva ani de când UA4WLI a renunțat la aducerea la zi programului TR4W (dar mai oferă contra cost un program de analiză post-contest, SH5, pentru care exista și o variantă "free"), voluntariatul început de el a fost preluat de un grup de entuziaști multinaționali, coordonat de Howie, N4AF, care creează, în continuare, noi variante din ce în mai complexe și eficiente.

Cu ceva timp în urmă am fost solicitat să revăd textele variantei în limba română v4.228 rom care a fost realizată încă în 2010 de Dmitry. M-am reimplicat cu plăcere în munca de traducător voluntar și neprofesionist..., iar după realizarea și expedierea fișierelor traduse a venit o nouă solicitare, Howie mă ruga să traduc și explicațiile comenzilor care sunt afișate la comanda CTRL/J.

A fost o muncă complexă și de durată, din cele 78 KByte de text englezesc au rezultat 149 KB text în limba română.

Aveam să constat dificultatea explicării comenzilor tratate aparent simplu în engleză. Limba română este excelentă pentru literatură dar dificil de adaptat la textele tehnice.

Rezultatul este concretizat în varianta TR4W v4_46.2 rom care poate fi descărcată gratuit de pe site-ul official: http://TR4W.net

Există și un forum unde se pot pune întrebări și afla preocupările altor utilizatori dispuși să impartășescă din experiența lor, ( n.b. toți sunt voluntari !) :

TR4W@googlegroups.com

Din păcate există puțini utilizatori ( cunoscuți de mine ! ) în YO, mulți au fost cei aparent interesați, adică au venit, văzut și...gata. Desigur nu este o aplicație gen ”mură-n gură”, trebuie citit, apoi aplicat în practică iar la eșec ( care este normal pentru cei care fac/încearcă lucruri noi !) de reluat ...da capo.

Doar după aceea se pot pune întrebări celora care aparent știu mai mult ( pentru ca au citit/muncit mai mult !), dar nu uitați ”timpul NU poate cumpărat” deși se spune că ”time is money” !

De regulă variantele de radioamatorism mai complex, care solicită mai multă muncă ( nu neaparat și..bani !) are mai puțină priză între radioamatorii YO ( UUS, MS, EME, VLF, 160m, etc...)

În cei 7 ani de folosire intensivă ( 299 concursuri cu 69327 QSO-uri în CW, RTTY și SSB...și mereu în LP !) pot afirma că TR4W a fost aliatul meu de nădejdie care nu m-a lăsat ”în pană” niciodată !

L-am folosit sub WIN98se, WIN-XP iar în ultimi ani cu VISTA, însă știu că funcționează cu fiecare variantă WIN ”up to date” și chiar sub LINUX. Mi se pare hilar, că și acum se mai acceptă loguri în formate atipice sau scrise pe hârtie !, oricum vom merge înainte, cine vrea și poate vine, cine nu...asta e.


Pagina site-ului TR4W.net, cu un exemplu de fundal policrom

Iată câteva sugestii pentru cei, care totuși, vor să facă ceva nou folosind noul TR4W v4_46rom:

  • La descărcare unele browsere vor întreba dacă aveți încredere în sursa de proveniență, având în vedere că programul se descarcă de către puțini utilizatori...optați pentru ”keep it”.
  • Deschideți un director ” TR4W-arhiva” pe unitatea D: a HDD-ului și mutați acolo programul descărcat în C: , salvați o copie și pe stick !
  • La lansare TR4W se auto-instalează, recomand instalarea pe unitatea D: într-un sub-director TR4W al directorului unde aveți stocate programele de radioamatorism, în cazul meu, de exemplu... RADIO !
  • In mod normal după instalare va apare icon-ul TR4W pe pagina inițială desktop a WIN, lansați programul cu un dublu click pe icoană.
  • Apare pagina de început TR4W, care cere definirea indicativului propriu și alegerea din lista celor 155 concursuri disponibile a concursului cu care veți debuta ! setați apoi și restul de parametri solicitați.
  • TR4W realizează automat mesajele pentru tastele de funcții F1-F12, care vor putea fi citite cu ALP/P după intrarea în pagina principală. De asemeni sunt setate listele de multiplicatori, formatul controlului ș.a.m.d.
  • Urmează pagina principală a programului încă lipsită de setările de grafică și de cele de interfață cu stația. De aici începe de fapt munca noului proprietar ! și citirea obligatorie a ceace știe și face TR4W.

  • Se începe cu problemele rezolvabile prin SETARI: Culoare, Prezentare, CAT și manipulare CW.
  • Ferestrele se pot așeza/muta convenabil în suprafața oferită de desktop cu ajutorul mouse-ului.
  • După fiecare setare verificați rezultatul și la nevoie corectați, setările sunt UNICE pentru fiecare PC și de regulă fișierul de setup (care memorează tot ce s-a setat) nu este transferabil decât ”grosso modo” pe un alt calculator.


    Pagina de prezentare cu autorii si coautorii programului TR4W

  • Ieșirea din program se poate face clasic cu mouse-ul sau cu ALT/X, la reintrarea în program în josul pagini de început este scris ultimul fișier de configurare folosit, dați un click cu mouse și sunteți din nou în programul concursului setat inițial !
  • Setarea orei exacte se poate face din comanda de la INSTRUMENTE - Sincronizează ora PC...recomand în prealabil configurarea programului TR4W ca fiind utilizat de ADMINISTRATOR.
  • La apelarea ferestrei DX-Cluster prin submeniul FEREASTRA, setarea este de regulă pentru SK3W, dar se poate alege oricare alt cluster din lista afișată la acționarea săgeții „V„ din dreapta ferestrei unde este afișat indicativul clusterului. ( iată o mostră de explicație luuungă în limba română ! ). Se pot testa și celelte ferestre apelabile, care pot fi mutate cu mouse-ul pe tot spatiul ecranului.
  • Citiți cu atenție comenzile care se pot realiza cu ALT și CTRL, încercați-le și notați într-un caiet rezultatele, scrierea ajută și memorarea, astfel veți face ecomonie de nervi și timp...

  • Cu tasta TAB se poate intra în modul S&P iar cu SHIFT/TAB în modul CQ, încercați e simplu.
  • În modul S&P, scrieți un indicativ în fereastra CALL (unde clipește cursorul !) și un control conform cu cerința concursului ales în fereastra EXCHANGE, care este sub CALL în fereastra colorată verde, apoi tastați CTRL/ENTER , este comanda care transferă QSO-ul în log ! va apare QSO-ul în prima linie a logului imediat editabil ( sunt 5 linii de log deasupra de ferstrei CALL ).

    Mergeți cu pași mici și notați în caiet, la început pare complicat apoi va fi din ce în ce mai simplu.

    Țineți seama, că de regulă, între două concursuri trece o săptamână și omul vrea sau nu, uită !

    Opțiunea GENERAL QSO din lista de concursuri vă permite realizarea unui log normal !, un bun exercițiu până la proximul concurs.

    Nu vă îndrum spre manualul de utilizare în limba engleză care este foarte bine scris dar prea stufos! pentru mentalitatea mea și a utilizatorilor YO !

    Pagina de pornire TR4W setat pentru ARRL DX 2016, modul S&P cu fereastra verde pentru controlul primit, 26 WPM viteza CW și... desigur IC-7000, plus tastele de funcții în josul paginii.

    Am considerat necesar să reinserez în materialul de fața și câteva pasaje din articolul apărut în 2010, multe probleme au rămas destul de actuale.

    ...Competiţia a fost şi va rămâne unul din “motoarele” perfecţionării măiestriei operatorului unei staţii de radioamator. Am recitit recent cele scrise pe tema asta de Pit, YO3JW, un veteran al competiţiilor de radioamatorism din România, organizator al concursului Bucuresti, cel care a publicat în revistă o notă despre noul program de concurs TR4W, realizat de Dmitry Gulyaev, UA4WLI.

    Obişnuit să pun raportul “preţ prestaţie” pe primul plan, am rămas un utilizator al calculatoarelor de...modă veche, deci nicidecum un “windowz-ist” călare pe programe de media, pus mereu să-şi reîncarce sistemul de operare...şi să se apere de viruşi...și oferte așa zis promoționale

    TR4W, preluat din mediul MS-DOS a rămas cu o structura extrem de compactă ( 260 KB kit-ul de instalare !).... Nici acum la v4_46.2 nu trece de 600 KB !

    ...Contest log-ul lui N1MM ( tot freeware şi destul de răspandit în YO, deh, moda !) are un kit de instalare de 11 MB, necesită Win NT sau mai recent, cere procesor de 1 GHz si 512 MB RAM etc.

    Eram obisnuit să-mi redactez singur fişierele de configurare pentru TR, realizat de N6TR în varianta “liberă” oferind doar acces la câteva concursuri de importanţă redusă, aşa că am prins curaj şi am descărcat de la TR4W.com varianta de lucru oferită în august 2009 care era v4.191. A funcţionat la...prima-cheie, şi surprizător, programul şi-a creat singur fişierul de configurare, ba chiar şi macro-urile pentru CW.

    Interfaţa grafică este agreabilă şi ergonomică, se pot seta culori, caractere și mărimea ferestrelor, comezile sunt uşor de reţinut, există o succesiune de automatisme implementate atât pentru modul CQ cât şi pentru modul meu preferat S&P, Search& Punch ( la LP cu GP sau LW....CQ este ineficent ! )

    Există acces la diferite ferestre, interesante cum sunt:

    DX-Cluster, Harta-Benzi ( Band Map), şi SCP Baza de date cu indicative...Asta face diferenţa între logul pe hârtie şi cel electronic...plus acel CAT pe care aveam să-l folosesc de abia la începutul anului 2010 când am eliberat portul COM1 ocupat pe atunci de Packet Radio ! Atenție la folosirea covertoarele USB/COM care sunt sensibile la RF.

    Ca şi la TR MS-DOS există opţiunea de manipulator electronic software paralel cu manipularea din tastatură.

    Statistica cu logurile de concurs folosite în CQWW 2015, TR4W este pe un onorabil loc III !

    Nu am folosit diacritice, majoritatea PC-urilor fiind setate pe caractere latine uzuale, acest lucru a fost adoptat și de Ciprian, N2YO pe radioamator.ro...Din păcate kit-ul de instalare foloseşte un standard din limba engleză tradus în română cu diacritice ( realizat de...profesioniști !) care apar pe afişajul EN ca nişte...hieroglife !

    Programul permite importul de fişiere în format ADI şi exportul în diverse formate, între care şi mult doritul CBR ( Cabrillo). Se pot realiza diverse statistici “post contest” similare cu cele de la TR MS-DOS şi un summary, prin care ne putem face o imagine de detaliu asupra prestaţiei din timpul concursului.

    Pentru concursurile care nu sunt cuprinse in biblioteca programului se pot redacta fişiere de configurare ( chiar si pentru calculul punctajului !) specifice. Am fost obligat şi eu să fac aşa ceva pentru concursul Marconi HF 2010...dar apoi am găsit pe net şi variante similare făcute de alţii. ( Din 2015 este specilitatea lui UR7QM )

    Desigur ”concursuri” se pot face și cu simulatorul PED, însă e o mare diferenţă faţă de REALITATE ! Oricum operatorul şi NU PC-ul rămâne sau ar trebui să rămână elementul determinant al competiţiei în radioamatorism.

    ing.prof. Suli I. Iulius, YO2IS
    Timişoara la 23 februarie 2016

    Iulius Suli YO2IS

    Articol aparut la 28-2-2016

    5744

    Inapoi la inceputul articolului
  • Nu exista comentarii postate.
    Comentarii (0)  

    La acest articol nu se (mai) primesc comentarii.

    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact