hamradioshop.ro
Articole > Intamplari adevarate Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

YO3KXL-R: repetor UHF pentru reteaua RoLink (31.12.2015)

Cezar Vener YO3FHM

Am incercat sa devansam putin montarea repetorului planificat pentru nodul RoLink de la YO3KXL, gandind ca astfel, radioamatorii bucuresteni si colegii aflati in raza de actiune a acestuia, vor avea o reala bucurie de Anul Nou! Asadar, incepand cu 31.12.2015, YO3KXL s-a innoit cu un repetor UHF. Orice statie va emite pe frecventa de intrare, va fi auzita astfel nu numai in toata reteaua RoLink, ci si in Bucuresti si imprejurimi. Si acum, povestea, cu detalii :) Pentru ca acestea chiar au existat , hi.

In seara de 5.12.2015 (ziua punerii in functiune a nodului RoLink de la YO3KXL), l-am anuntat si pe vecinul meu, Adrian YO3GFH. Adrian, om saritor de felul sau, a hotarat sa ne ofere un filtru duplexor Sinclair, gandind ca poate va putea fi tras in banda de amatori si folosit ca atare (in mod normal, functioneaza pe zona 450-470 MHz). I-am multumit si l-am asigurat ca ne vom stradui sa-l utilizam acolo unde trebuie; si chiar asa s-a si intamplat!

Pe 27.12.2015, ma pomenesc sunat de Cristi YO3GWM. Foarte pus pe treaba, ma intreaba daca nu pot aranja in asa fel incat pana de Anul Nou sa vina cu restul echipei, pentru a amplasa repetorul. A fost o supriza si pentru mine. Cristi e genul care tace si le face. Mai concret, a dus filtrul duplexor de la Adrian, pe masa tizului sau, Cristi YO3GDI (la compania Matra Systems SRL), pentru "tragere in banda". Si bineinteles, ce pot sa faca radioamatorii adevarati de sarbatori? Se stie doar ca antenele se amplaseaza exact atunci cand e mai frig afara, nu? Bineinteles ca nici cei doi nu s-au dezis. Pe 29 decembrie, YO3GDI a muncit la duplexorul nostru si a reusit sa-l convinga sa-si faca treaba pentru banda de amatori, iar YO3GWM a trecut la orizontal 2m doar in dimineata zilei de 30.12.2015, pe la 4AM... dupa ce a stat toata noaptea sa realizeze interconectarile dintre modulele repetorului, testare locala, etc.

Am fost mahnit ca n-aveam cum sa ii ajut, dar pe 30 si 31.12, eu trebuia sa lucrez si n-aveam incotro. Totusi, am avut grija ca sa se poata obtine cheile de la terasa facultatii, in vederea activitatii ce se preconiza. Multumiri speciale pentru asta, prof. Mihai Stanciu - YO3HAM, care ne-a fost alaturi de la bun inceput. Si uite-asa, pe 30.12.2015, toata echipa era sus pe terasa facultatii, lucrand la montarea casetei repetorului, incurajati si de prezenta colegului Florentin YO3FEW.

Prima parte a lucrarilor s-a incheiat cu succes, dar mai trebuiau rezolvate niste aspecte, asa ca am vorbit cu YO3HAM sa se mai poata veni si a doua zi, adica fix pe 31.12.2015... Asa s-a zis, asa s-a si facut. A doua zi, s-a reunit din nou echipa si s-a definitivat montajul echipamentelor repetorului. Iata-l mai jos pe Mihai YO3HAM, flancat de Florentin YO3FEW (stanga) si Cristel YO4ISC (dreapta):

Mai jos, in foto stanga, se pot vedea echipamentele repetorului, cu filtrul duplexor in prim-plan. Becurile cu incandescenta pe care le vedeti la baza casetei, au rolul de a incalzi atmosfera din interiorul acesteia, atunci cand afara sunt temperaturi prea mici. In poza din dreapta, il puteti vedea pe Cristel YO4ISC operand ultimele ajustari din ziua de 31.12.2015:

In jurul orei 14, ma suna YO3GWM sa-mi spuna ca lucrarile s-au finalizat si ca echipa si-a strans bagajele si se retrage. Nodul RoLink de la YO3KXL, avea in sfarsit, un repetor! Iata mai jos alte poze (in poza din dreapta si incepand din partea stanga, ii puteti vedea pe Florentin YO3FEW si Cristi YO3GWM):

In pozele de mai jos il puteti vedea pe Cristel, YO4ISC, in exercitiul functiunii :) Un amanunt surpriza a fost aparitia celor doua antene patrate, amplasate chiar pe pilonul antenei nodului RoLink (foto stanga). Cineva inimos din zona a considerat ca pilonul e proprietatea facultatii si hopa! - a si amplasat ceva pe el. Nu-i bai, dar ar fi putut sa se documenteze...

Dar elementele surpriza nu ne-au ocolit! La 10 minute dupa plecarea echipei, am constatat ca picase nodul radio (repetorul). L-am sunat pe Cristi, care s-a intors alaturi de YO4ISC, la facultate. Urca iarasi 8 etaje, deschide accesul pe terasa, ma rog - tacamul standard. Intre timp, am primit si eu OK de la job sa pot pleca, asa ca m-am deplasat la fata locului. Si, surpriza! Vinovata de probleme era una dintre mufele de interconectare a statiilor. Din pacate, nu aveam mufe de acelasi tip la noi, asa ca am coborat si ne-am deplasat pana acasa la YO3GWM, care a inlocuit mufa si a rigidizat mai bine cablul rezultat. Eu l-am preluat pe Cristel YO4ISC si m-am intors la facultate cu el, unde a inlocuit cablul si am facut apoi cateva teste. Totul parea OK, asa ca am inchis accesul pe terasa si l-am condus pe Cristel acasa. Bucuria mi-a fost de scurta durata. Dupa ce am ajuns si eu acasa, am constatat ca nodul era iarasi inactiv! Doamne! Incredibil...

Am pus mana pe telefon, l-am sunat pe YO3GWM, care mi-a confirmat ca sistemul era "down" si ca cel mai probabil, existau probleme la una dintre statii. Cristel a inhatat o alta statie si a plecat pe cont propriu la YO3KXL, unde a schimbat-o si a repus sistemul in functiune. Din acel moment, repetorul a functionat normal si nu au mai fost probleme, dar cate emotii am avut, n-ati vrea sa stiti! Era 31.12.2015, ora 16:30... si toti am fi dorit ca repetorul sa functioneze ca un cadou de An Nou pentru toti colegii radioamatori din Bucuresti si imprejurimi. Si chiar ne-a reusit!

Asadar, incepand cu 31.12.2015, repetorul functioneaza normal si sustine traficul radio pentru nodul RoLink de la YO3KXL. Accesul se poate face pe frecventa de intrare (431.5 MHz cu CTCSS 103.5 Hz), iar iesirea repetorului se poate asculta pe 439.1 MHz (exista si aici un CTCSS de 123.0 Hz, care poate fi utilizat la nevoie).

Comunicatia e semi-duplex si astfel, QRG-ul dedicat accesului spre reteaua RoLink poate fi folosit si drept canal de apel local, in asa fel incat radioamatorii aflati in raza de actiune a repetorului (90Km in jurul complexului Leu/Cotroceni) sa poata stabili un contact rapid.

Mentionam ca oricare radioamator autorizat care poseda o statie de emisie-receptie ce poate fi programata in UHF cu setarile mai sus mentionate, poate accesa reteaua RoLink daca este in raza de acoperire a unui nod RoLink. Informatii utile precum lista nodurilor RoLink (si implicit, a localitatilor astfel conectate) dar si status-ul acestora (activ/inactiv) precum si inregistrari audio demo ale QSO-urilor, pot fi consultate pe site-ul YO3KXL, la http://yo3kxl.netxpert.ro . Momentan sunt conectate localitatile Adjud, Bistrita, Bucuresti, Calarasi, Constanta, Pitesti, Ploiesti, Sibiu si Targu Mures.

Speram astfel ca prezenta repetorului nostru sa conduca la cresterea traficului in banda de 70cm si va invitam sa il folositi cu placere!

Multumiri lui Adrian YO3GFH pentru filtrul duplexor Sinclair si lui Cristi YO3GDI pentru timpul pierdut in vederea reglajului pentru banda de 70cm!

Montajul a fost asigurat de o echipa formata de Cristel YO4ISC, Cristi YO3GWM, Mihai YO3HAM si Florentin YO3FEW.

Totul e bine cand se termina cu bine!

73 si "La multi ani!",
Cezar, YO3FHM

P.S. - bradul din stanga este in holul corpului A din Facultatea de Electronica; tranzistorul luminos de sus simbolizeaza si litera K de la YO3KXL!

Cezar Vener YO3FHM

Articol aparut la 13-1-2016

8835

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (8)  

  • Postat de Cristi - YO6PFL la 2016-01-13 19:41:32 (ora Romaniei)
  • Nu pot sa spun decat: "La munti ani",si "Felicitari".
    73! All the best !

  • Postat de Cezar - YO3FHM la 2016-01-14 09:04:46 (ora Romaniei)
  • Multumim frumos, Cristi! Si de asemenea, tuturor celor care au postat comentarii si pe site-ul nostru. Articolul de fata a fost publicat putin mai tarziu fata de evenimentul de la finalul lui 2015, intrucat Ciprian n-a avut cum in perioada respectiva (de aceea a pus si data sub titlu). De atunci si pana acum, deja nu mai reprezinta o noutate, dar speram sa antrenam cat mai multi colegi si astfel sa fie mai multa animatie in banda. De asemenea, sper ca sistemul sa se poata face util si in conditii mai delicate !



    73! de la echipa RoLink/YO3KXL

  • Postat de Sorin - YO7CKQ la 2016-01-15 12:15:10 (ora Romaniei)
  • Similar cu recentul caz din YO4 avem o demonstratie simpla si clara: lucrul in echipa functioneaza si produce rezultate!
    TNX pentru articol, success si in alte proiecte!
    73 Sorin

  • Postat de Dan - YO3GH (yo3gh) la 2016-01-15 12:30:56 (ora Romaniei)
  • Felicitari echipei !

  • Postat de Costa - YO4FRF la 2016-01-24 03:35:42 (ora Romaniei)
  • Felicitari si LMA!!!
    RO-Link creste frumos si bine.

    73!

  • Postat de kovacs attila - YO6HSH la 2016-01-24 22:57:36 (ora Romaniei)
  • singura problema este ca deja se aude si pe banda de 2m mai exact pe 145.500 undeva din yo9.....daca sa stabilit pe 70cm frecventa nu inteleg de ce trebuie sa ascult pe 2m ,cum e vremea de exemplu la calarasi sau niste discutii care poate deranjeaza pe frecventa respectiva ..fiind frecventa locala a zonei brasov sacele si imprejurimi !
    lasati retranslatarea pe 70 cm si cine este interesat se duce pe frecventa stabilita si intra in qso !

  • Postat de Cezar - YO3FHM la 2016-01-27 11:08:42 (ora Romaniei)
  • Nu eu sau cei din Bucuresti se ocupa de nodul respectiv, dar cred ca se poate rezolva daca incomodeaza. Ideea de baza este ca exista mai putini radioamatori care dispun de statii UHF cu CTCSS, fata de cei care folosesc deja astfel de echipamente in VHF. Din acest motiv, cei care au acces la VHF, sunt privati de posibilitatea de lucru in RoLink; acesta e motivul pentru care vor exista porturi si in VHF - tocmai pentru o mai larga adresabilitate.

    Desigur, frecventele de lucru trebuiesc stabilite de comun acord cu comunitatea din zonele de acoperire si aici sunt sigur ca fiecare dintre acestea isi vor gasi propriile solutii.

    Din punctul nostru de vedere, nu dorim sa ne comportam ca vecinii greci, unde daca strigi (ca strain) in UUS (VHF sau UHF) nu iti raspunde nimeni, nici daca ii pici cu ceara.

    73! de Cezar, YO3FHM

    (echipa RoLink Bucuresti @YO3KXL)

  • Postat de Dan - YO3GH (yo3gh) la 2016-02-09 16:43:56 (ora Romaniei)
  • Este bine sa existe si porturi in VHF pana cand toata lumea o sa aibe statii in UHF , .., e adevarat ca deja au multi , mai ales dual band , ...probabil ca la un moment dat link-urile in VHF o sa dispara.
    Numai bine ,

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "YO3KXL-R: repetor UHF pentru reteaua RoLink (31.12.2015) "
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact