hamradioshop.ro
Articole > Radioamatorism - opinii Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

COMUNICATIILE DE URGENTA OFERA ACCES RADIOAMATORILOR LA O NOUA BANDA DE FRECVENTE!

Adrian Florescu YO3HJV - traducere si adaptare

Expunerea echipamentelor de comunicatii a atras atentia celor aproape 3300 de delegati ce au reprezentat cele 162 de state membre la Conferinta Internationala a Radiocomunicatiilor ce a avut loc la Geneva in noiembrie 2015 (WRC-15), convingandu-i ca radioamatorii pot sa aduca o contributie importanta in asigurarea comunicatiilor in situatii de urgenta.

Profitand de vremea favorabila, radioamatorii germani din "Notfunk Deutschland" (Grup specializat pe realizarea de radiocomunicatii in situatii de urgenta) au plasat autospecialele de radiocomunicatii, inclusiv un pilon mobil cu inaltimea de 17 m intre Cartierul General al ITU si Centrul de Conferinte din Geneva, ceea ce a reusit sa atraga atentia unui numar impresionant de delegati. Acestia au folosit ocazia pentru a se informa despre radioamatorism si despre calitatile pe care le au radioamatorii si care ii fac apti de a interveni pentru a sprijini salvarea de vieti omenesti. In urma acestei prezentari si a discutiilor purtate, o mare parte dintre delegati au sprijinit pozitia IARU in cadrul delegatiilor lor, in grupurile de discutii si in cadrul Conferintei.

Astfel, valoarea adusa de Serviciul de Radiocomunicatii de Radioamator a fost recunoscuta de Conferinta ITU in cadrul comunicatului de presa emis la 27 noiembrie 2015, aceasta statuand ca "alocarea benzii de frecventa intre 5351,5 kHz - 5366,5 kHz va permite realizarea de radiocomunicatii stabile la distante variate, in special in caz de dezastru sau pentru inlaturarea urmarilor acestora".

Noua banda de frecvente (banda de 60 de metri) va deveni disponibila pentru utilizarea de catre radioamatori de indata ce autoritatea nationala (ANCOM in cazul YO) va lua act de rezultatul WRC-15 in intocmirea noilor regulamente ce vor intra in vigoare si care vor stabili si parametrii tehnici de utilizare a noilor frecvente.

Recunoasterea formala a valorii aduse de radioamatori in radiocomunicatiile de urgenta va fi un argument decisiv in discutiile pe care asociatiile nationale le vor avea cu autoritatea de reglementare cu privire la autorizarea acestei noi benzi, care este prima banda nou alocata radioamatorilor dupa anul 1979.

Pentru mai multe detalii privind modificarile benzilor de frecvente existente in uz, va recomand studierea rezultatului final al WRC-15-formatul provizoriu, publicat la acest link:
http://www.itu.int/dms_pub/itu-r/opb/act/R-ACT-WRC.11-2015-PDF-E.pdf

NOTA: Alocarea nu este obligatorie pentru autoritatile nationale de reglementare, ci ramane in continuare la latitudinea acestora. Din acest motiv, se recomanda inceperea discutiilor cu ANCOM in mod organizat si cu o reprezentare cat puternica, pentru ca si radioamatorii romani sa beneficieze de aceasta noua banda de frecvente.

Material pus la dispozitie de Hans, DL/HB9AQS / DL/F5VKP si Greg, Greg, G0DUB
Imaginile sunt parte din filmarea efectuata cu drona care face parte din echipamentul de interventie in situatii de urgenta al Notfunk Deutschland.


Tim Ellam VE6SH, Presedintele IARU, Hans Zimmermann HB9AQS, Coordonator IARU pentru Situatii de Urgenta,
Ole Garpestad LA2RR, Vice-presedinte IARU

Traducere si adaptare, Adrian YO3HJV
3 dec. 2015

Adrian Florescu YO3HJV - traducere si adaptare 

Articol aparut la 4-12-2015

7969

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (13)  

  • Postat de Paul Pancescu - YO8OT la 2015-12-04 18:49:15 (ora Romaniei)
  • Este o initiativa binevenita si o asteptam implementata cat mai repede in YO .

    cu repect ing PAUL PANCESCU

  • Postat de Stanescu Ioan Adrian - YO3AV la 2015-12-05 16:37:55 (ora Romaniei)
  • Este extraordinary ce cred ca s-a obtinut.Felicitari!Astptam.

  • Postat de Radu Liviu - YO8SJM la 2015-12-06 21:11:27 (ora Romaniei)
  • Felicitari pentru aceasta initiativa!

  • Postat de Adrian - YO3HJV (yo3hjv) la 2015-12-08 00:23:25 (ora Romaniei)
  • Tocmai, nu s-a obtinut decat o mangaiere pe crestet, acum trebuie sa plangem toti la ANCOM ca vrem bomboana! Dar toti, intelegeti?

  • Postat de Petrica - YO9RIJ la 2015-12-08 00:37:47 (ora Romaniei)
  • Adrian, stim ce inseamna "TOTI", dar imi este oarecum clar din alt punct de vedere ce inseamna acei toti care "e TOTI" doar pentru interesul lor. Va veni vremea cand se va publica dosarul faurit de un intelept in care sa cerut ANCOM/ului sa faca ilegalitati, inventand motive si texte de lege inchipuite! Sa ne pregatim sa radem atunci cand cortina se va ridica si sa privim increzatori spre un nou viitor, undeva dupa alegerile de anul viitor! Pentru subiectul in discutie as dori sa gasim un TOTI viabil, dar recent la o sindrofie cu multa "stiintifice" , avand o discutie cu un cunoscut radioamator pe tema aceasta dar si pe alte teme, respectabilul cautand o varianta de a ne pune "toti la o masa", sa impiedicat lamentabil de o paiata, care si/a facut aparitia si a intrebat daca "e scris undeva ca vrem sa dialogam"! Sunt convins ca nici acum, dupa ce domnul sa trezit din mahmureala cu care era dotat, nu a realizat ce atitudine dezolanta a avut in context! Am ramas cu parerea ca e mai bine sa fim TOTI dar cu rezervele de rigoare in unele cazuri! Hi! Este timpul ca pentru acest deziderat sa initiezi o masa rotunda! Eu te sustin! Cam asta este parerea mea! 73!

  • Postat de Ioan Mircea Radutiu - YO3AOE la 2015-12-08 12:57:43 (ora Romaniei)
  • Chiar este necesara atita tevatura pentru o banda inferioara de numai 15KHz?

  • Postat de Adrian - YO3HJV (yo3hjv) la 2015-12-08 20:56:05 (ora Romaniei)
  • Petrica, nu e cazul sa ne impiedicam de cioturi. Mircea, aceasta banda are caracteristici unice, care o fac extrem de potrivita pentru trafic radio in situatii de urgenta, asigurand legaturi sigure, cu puteri mici (10-20W) la nivelul Romaniei. 15 kHz inseamna cel putin doua canale de date de viteza.

  • Postat de Sorin - YO7CKQ la 2015-12-08 22:23:37 (ora Romaniei)
  • Buna Seara!
    De mai bine de un an si jumatate, la inceputul lui martie 2014, sub presiunea permanenta a lui Marcel, YO7BSN am redactat un memoriu catre FRR privitor la banda de 60 de metri. Dupa o scurta prezentare a particularitatilor benzii, a situatiei alocarii in Europa, etc etc, solicitam demersuri din partea FRR pe linga ANCOM pentru alocarea acestei benzi in YO. Macar experimental pentru o perioada... Documentul a fost expediat din partea C. S. Pandurii Tirgu Jiu sub semnatura Directorului Mihai PRUNARIU catre FRR, in atentia D-nului Presedinte. Memoriul a fost depus la sediu FRR de catre delegatul nostru Florin BALAN. Clubul nostru, afiliat la FRR, NU a primit nici o data un raspuns si, dupa cunostinta mea NU s-a facut nici un demers la ANCOM. Sper ca memoriul a fost folosit ca servet la gustarea de prinz si nu a capatat alte destinatii. In fine, ceva predictibil din partea FRR! In august 2014 intimplarea a facut sa stau la masa, in seara festiva de la SIMPO YO Brasov, cu YO3GON. Discutind de una, alta am ajuns si la banda de 60 de metri. El a fost foarte entuziasmat de demersul meu si mi-a promis ca se va implica personal in reluarea actiunii la FRR si mai departe catre ANCOM. I-am trimis memoriul impreuna cu citeva foto de la simpozion, prin E-mail si am avut in plus si o discutie telefonica. Din pacate pe fondul unor probleme personale, nici YO3GON nu a finalizat actiunea. Am si o curiozitate personala: care este numarul de inregistrare al memoriului nostru in Registrul de corespondenta de la FRR? Dupa parerea mea avem o singura speranta: ANCOM-ul sa ne bage pe git, cu forta, banda de 60 de metri :-)

  • Postat de Petrica - YO9RIJ la 2015-12-09 02:43:29 (ora Romaniei)
  • Buna seara Sorin,
    Imi face placere (sau nu)sa te anunt ca dincolo de FRR lucrurile se desfasoara cu normalitate. A.R.R. chiar astazi a luat la cunostinta ca IARU a propus EURAO o colaborare largita si pentru "nesportivi" in realizarea altor documente de recomandare pentru radioamatori, nu numai banda de 60m. Ca persoana direct implicata in acest proces, pot constata doar ca numai la FRR lucrurile stau anapoda,(cum altfel?!!) semn ca persoanele din varf sunt un pic cam depasite de pozitiile pe care le ocupa. Probabil noutati vor fi dupa intalnirea din perioada 1-5 feb de la Cluj Napoca, care coincide cu "ROMANIAN QRP Party" (un fel de WRTC Romania, Hi!)din 6 feb 2016 care se va desfasura in zona si la care va invit sa participati! 73 de YO9RIJ Petrica

  • Postat de Vasile - YO9FEH la 2015-12-12 07:35:47 (ora Romaniei)
  • Banda de 60m !Cred ca este un lucru interesant si util !Dar....cu ce TRCV-uri se poate lucra ?
    Daca cineva este amabil sa ma lamureasca ! Multumiri anticipate !
    73 ! Vasile !

  • Postat de Sorin - YO7CKQ la 2015-12-13 08:01:58 (ora Romaniei)
  • @9FEH

    Buna dimineata!

    Unul din transceiverele care merge "by default" in banda de 60 metri este FT dx 3000D. Aceasta banda este implementata in sistemul de memorii ( Memory mode ) prin preprogramarea a 10 canale (5M-01...5M-10) pentru varianta USA si 7 canale pentru UK.

    In principiu merge cu orice echipament "dezlegat" la emisie. Doar putina atentie la frecventa de acord deoarece alocarile indica frecventa centrala a canalului pentru o largime de banda de 2.4 KHz si NU frecventa zero beat de la VFO.

    73s Sorin

  • Postat de Nick - YO4RSS la 2015-12-22 13:11:01 (ora Romaniei)
  • Da,ar fii foarte buna, banda asta noua.Dar sa vedem pe viitor, ce surprize pot aparea.73 Nick

  • Postat de Nick - YO4RSS la 2015-12-22 13:18:35 (ora Romaniei)
  • Am uitat sa scriu:Sa vedem acum d-nii de la ANCOM ,cum vor rezolva problema.Sper ca in bine.

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "COMUNICATIILE DE URGENTA OFERA ACCES RADIOAMATORILOR LA O NOUA BANDA DE FRECVENTE!"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact