hamradioshop.ro
Articole > Radioamatorism - opinii Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

REQUIEM PENTRU FEDERATIA ROMANA DE RADIOAMATORISM

Nicolae Nemeth YO5AJR

Istoria zbuciumata a radioamatorismului din Romania abunda de intamplari inedite, intamplari adevarate, uneori chiar dramatice dar si multe episoade unde radioamatorii au dovedit altruism, daruire, patriotism fara pretentii de glorificare, pasiune pentru cunoastere, pentru comunicare – calitati care au facut din ei oameni, cetateni folositori societatii.

Fiecare autorizatie eliberata, fiecare etapa de dezvoltare, perfectionare poarta o istorie legata de fiecare radioamator in parte, de neuitat. Familia de radioamatori (candva am fost o familie) se compune dintr-o paleta foarte larga de preocupari socio-profesionale – muncitori, doctori, cercetatori, actori etc. – din care cauza colaborarea intre ei este extrem de folositoare pasiunii comune.

Studiati lista cu radioamatorii celebri - veti vedea si astronauti, oameni de stiinta, strungari, lacatusi, doar politicieni foarte rar sau deloc. In zilele noatre prin "stradaniile" MTS ajutat neconditionat de un CA al FRR al carui membri nu se pot numi radioamatori, in mod fortat dezbina radioamatorismul romanesc aplicand un fel de inregimentare sportiva. Adica – in FRR nu au ce cauta constructorii, vanatorii de DX, pasionatii antenelor, experimentelor, si mai cate si mai cate preocupari. Doar "contestman-ii" – hi.

In cei peste 50 de ani de radioamatorism iubeam contestele, provocarile in telegrafie iar acum sa fiu despartit de fratii mei cu alte preocupari radioamatoricesti, de fratii mei care mereu imi dadeau curaj si ajutor tehnic la imaginatiile mele tehnice cele mai nastrusnice de operator? Ma indoiesc ca un simplu sportiv fie si alergator de marca poate intelege drama dezbinarii radioamatorismului romanesc.

Culpa cea mai mare insa sta pe umerii conducerii FRR care nu are curajul de a deschide ochii celor mai mari la MTS, care s-au indepartat definitiv de masa radioamatorilor, care au devenit simpli "yess mani" – i invocand motivul taierii finantarii FRR de catre MTS daca nu se conformeaza. Oameni charismatici, oameni inimosi ca cei de la Bistrita, Constanta, Vaslui dar si altii au studiat "noul STATUT", au inaintat propunerile, oameni ca Miron (YO3ITI) – pragmatici si echilibrati au ridicat problemele pentru care au avut girul colectivitatilor...degeaba – toate, absolut toate propunerile au fost aruncate la cosul de gunoi de catre FRR.

In imaginatia mea auditiva tot mai crescendo suna "Marsul funeral" de Chopin la adresa defunctului FRR, trist si irevocabil. Ultimile pagini din istoria radioamatorismului romanesc poarta scris cu litere negre numele vinovatilor inconstienti de raul produs, irevocabil, dar RADIOAMATORISMUL ROMANESC, acea familie consacrata si pasionata nu va muri, va dainui cu sau fara MTS, dar incontestabil fara cei stigmatizati si vinovati, inchistati in propria slabiciune jalnica si de tradare.

73 de YO5AJR Miki

Nicolae Nemeth YO5AJR

Articol aparut la 10-10-2015

8978

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (77)  

  • Postat de Nicusor - YO2MCA la 2015-10-10 09:41:08 (ora Romaniei)
  • Buna ziua,
    Adevarul grait de un radioamator, nu sportiv ci iubitor de acest hobby.Nu inteleg ce ne tine sa ne unim intr-o alta organizatie radioamaotriceasca nationala care sa ne reprezinte adevaratele trasaturi ale hobby-ului? Trebuie sa ne fie teama de ceva sau cineva?

  • Postat de Vasile - YO9FEH la 2015-10-10 15:14:49 (ora Romaniei)
  • Bravo Miki !
    Prohod ? De curand am auzit in 3705 cum se lauda Campionatul National de SSB ....ca sunt 8 semietape,ca este bine....dar nimic ca numarul participantilor a scazut drastic ! Erau 2 amici din YO3 care proslaveau FRR-ul !
    Miki,are multa dreptate !Poate vom apuca si vremuri mai bune !
    73 Vasile !

  • Postat de DORU - YO3BZF la 2015-10-10 15:53:15 (ora Romaniei)
  • NU LUATI IN CONSIDREARE CE-A POSTAT YO9FEH. DUMNEALUI MAI MULT FACE COMERT CU OBIECTE RADIOAMATORICESTI. NU ESTE PERSOANA CEA MAI NIMERITA SA-SI EXPRIME PAREREA. S-AR PUTEA SA FIE UTIL IN LATURA COMERCIALA, LUCRU FOARTE NIMERIT, MAI ALES CA FEDERATIA ROMANA DE RADIOAMATORISM SE VAITA CA NU ARE FONDURI

    .

  • Postat de ghita - YO8CLN (yo8cln) la 2015-10-10 17:45:49 (ora Romaniei)
  • Trist OM Miki , foarte trist. Din pacate nonvalorile ne-au "incalecat".Ma intreb daca la alegerile de anul viitor se poate indrepta ceva ?
    Intimplator am citit undeva cum ca Adi Zait (yo8ow) a fost demis ! Nu frate, cu indicativ de doua litere (nu mai spun al cui a fost indicativul ) , nu , el a demisionat la fel cum a demisionat si Stefania si Dan (yo9fnp) si Petrica (yo9rij), cum au fugit toti tinerii de acest frr. Eu personal nu mai astept nimic de la acest frr. 73 ! de yo8cln.

  • Postat de dan - YO9GSB la 2015-10-10 20:49:40 (ora Romaniei)
  • ...yo9fnp apare ca fiind inca SEF COMISIE UNDE SCURTE FRR la Campionatul US CW ce doar s-a desfasurat...(poate e o eroare de transcriere la regulament)

  • Postat de Miki - YO5AJR (yo5ajr) la 2015-10-10 20:59:24 (ora Romaniei)
  • Radioamatorismul a ajuns unde a ajuns nu din cauza ca ne au "icalacat" nonvalorile. Noi toti am fost bucurosi cand FRR a abandonat ori ce sistem de selectie, pentru a dobandi calitatea de radioamator ignorand inexistenta motivatiilor individuale si asta in speranta ca astfel se vor inmulti radioamatorii. Lipsa motivatiilor si a criteriilor de selectie a generat o diluara si scadere drastica calitativa, acest fenomen amplificndu-se cu ignoranta jalnica fata de fraude si minciuni. Cireasa pe tort insa este trufia celor ce conduc FRR. Mai crede cineva ca daca MTS printr-o minune ar inzestra FRR cu 100 de TRX Hilberling, cu 10 baze de concurs, cu piloane si cele mai performante antene in acest corolar de "sportivitate" impus de MTS FRR ar darama recordurile europene si mondiale? Nu fratilor - nu pentru ca ei nu cunosc esenta radioamatorismului. Aici nu se va mai indrepta nimic fratii mei. Imaginati va daca printr-o minune fratii nostri trecuti in cele vesnice ca Andy YO3AC, YO4HW YO3CTK Mihai si altii ar invia, pai nu ar dori sa intoarca in mormintele lor? Da - si eu am criticat tinerii care au dat bir cu fugitii din FRR in loc sa combate raul cu elan tineresc - nu sa raman eu apropape octogenar pentru bicuirea si exorcizarea pacatosilor. Se pare ca tinerii nostri sunt facuti din esenta mai moale :))) Ca si voi - si eu sunt loial FRR dar nu si celor care nu mai respecta valorile radioamatorismului. Va spun apasat - "Speranta a murit" dar nu si radioamatorismul.

  • Postat de Vasile - YO9FEH la 2015-10-10 23:53:53 (ora Romaniei)
  • Domnule Macedonschi !Maria Dvs.aveti o parere ?
    Din poza postata se vede aparatura...nu gluma !A-ti avut $$$ destui pentru procurare sau este cadoul FRR ?
    Dupa indicativ,s-ar putea sa aveti peste 80 de ani,deci ar fi normal sa proslaviti FRR-ul !Ce realizari marete are,ce continut substantial si interesant are fiecare QTC !Ce aroganta are SG al FRR cand citeste ce scriu si redacteaza ...altii !Referitor la cele ce a-ti postat despre mine,va multumesc pt apreciere...dar eu sunt mic copil fata de CORNELIUS,TASHEK si altii care posteaza la vanzari multe si marunte !Mai aveti carnet PCR ?
    Cu stima !73 Vasile !

  • Postat de Perian Marcel - YO6PMX la 2015-10-11 02:33:36 (ora Romaniei)
  • Buna dimineata,

    Poate ca ora la care scriu ma face un pic confuz, nu stiu... In ultima vreme am incercat sa stau departe de discutiile legate de federatii si asociatii, dar vad ca lucrurile se tot repeta, cu obstinatie si evident fara finalitate. Si nici nu au cum sa aiba vreo finalitate in societatea actuala. Chiar nu inteleg ce asteptati de la aceste federatii si asociatii? Sa imparta din nou lampi si RTP-uri pe gratis? NU VA MAI FI! In primul rand ca nu mai are de unde, in nemarginita lor inteligenta, conducatorii armatei romane au dispus distrugerea aparaturii de transmisiuni cu ciocanul, "sa nu cad ain mana dusmanului" receptoare cu lampi si invertoare cu tranzistori cu germaniu... DECI NU MAI SUNT, NU LE MAI ASTEPTATI! Si-apoi, chiar daca ar fi... cati le-ar si folosi? Voi nu vedeti ca noi nu avem nici macar un forum adevarat de radioamatori, cu activitate adevarata de experimentare, nici macar un site de constructii HAM? Arartati-mi un singur site al unui radioamator YO care sa poata concura cu site-urile lui F4EOH, F5MAG sau, sa nu mai vorbim de PA0FRI! Credeti ca vreo federatie ar trebui sa le infiinteze? Cat timp intre radioamatorii YO se vor vehicula in continuare idei de genul "400 de watti e prea mult, nu e corect sa iasa unii cu asa ceva in banda", nimeni nu va fi interesat sa construiasca amplificatoare de talia celor lui F5MAG sau PA0FRI... Credeti ca degeaba W6CCP iese sistematic cu 1,5 KW in banda? La ei e voi, la noi 400W sunt prea multi. Credeti ca degeaba am devenit popor migrator prin benzi, fugim in permanenta de rusi, de sarbi si de greci prin benzi... Da, pentru ca ei stiu sa foloseasca un GU-43! Si nici nu considera ca la 400W trebuie "sa se sesizeze cineva"...
    ore chiar e nevoie de vreo federatie pentru ca oameni cu hobby-uri comune sa se adune la un gratar si un pahar de vin? Cu certitudine, nu! Depinde doar de noi, de comunitatile locale, daca suntem capabili sau nu sa trecem peste orgoliile personale si sa formam o comunitate. Daca vreti, o putem numi si club. Dar nu e obligatoriu. Sigur, ideal ar fi sa avem si un loc unde sa ne adunam doar noi, fara spectatori. Il putem numi radioclub. Dar nu e obligatoriu! Si daca cineva poate obtine un spatiu pentru radioclub, aceia sunt membrii comunitatilor locale de radioamatori si nicidecum vreo federatie aflata in celalat colt al tarii. Imi pare rau sa v-o spun... centralizarea a murit acum 25 de ani...
    Incerc sa-i inteleg pe contest-meni... intr-o oarecare masura pot, in sensul ca ar fi bine sa existe un concurs romanesc adevaratm promovat la nivel international. Aici intr-adevar ar fi utila o organizatie care sa se ocupe de acest lucru. Dar sincer, toate "concursuletele" gen "memorialul x", seamana mai degraba cu "drumul mortilor"...
    O parte dintre dvs veti aduce in discutie distributia QSL-urilor... acuma, cu totii stim ca majoritatea qsl-urilor sosesc electronic,via e-qsl, si site-ul acela din fericire nu e sub controlul niciunei federatii, deci il putem folosi si fara carnet de membru... Cei care doresc qsl de hartie, sigur, pot scrie in QRZ.com "DIRECT ONLY" si vor primi prin Posta Romana ceea ce isi doresc...
    Observ ca sistematic este readus in discutie Vasile Ciobanita, ca un lait-motiv al radioamatorismului romanesc... Eu personal nu l-am cunoscut dar toti radiaoamatorii mai vechi mi-au spus acelasi lucru: ca a fost un om deosebit. Ma bucur sincer ca radioamatorii romani au avut un asemenea mentor. Dar oameni buni, din pacate a murit demult! Ati vasut vreodata filmul Hombre? Paul Newman zicea acolo "in ceea ce priveste mortii, cel mai bun lucru pe care il poti face este sa-i ingropi!" Din pacate nimeni nu se va intoarce sa salveze radioamatorismul romanesc. Depinde EXCLUSIV de noi daca stim si putem sa mergem mai departe, FARA AJUTORUL NIMANUI. PANA LA URMA, CHIAR SUNTEM OLOGI SA AVEM NEVOIE DE AJUTORUL VREUNEI FEDERATII? Eu personal nu!

    Imi cer iertare daca interventia mea a fost prea dureroasa pentru unii, dar eu asa vad lucrurile in radioamatorismul romanesc, exista fara indoiala un viitor, DX-men-ii nu vor inceta sa vaneze, constructorii nu vom inceta sa construim iar experimentatorii isi vor ridica in continuare antenele... doar ca pe cont propriu si nu la umbra vreunei asociatii... De altfel, Brancusi i-a spus clar lui Rodin ca nimic puternic nu creste la umbra unui stejar batran!

    73 de YO6PMX!

  • Postat de Dani - YO8RQP la 2015-10-11 09:20:36 (ora Romaniei)
  • Offtopic:Marcel, ai uitat de YO6PIR,care este un foarte bun constructor si are și un site bine pus la punct. Si mai este YO8RLK,mai sunt și alții.
    Ma surprinde ca ai uitat de elforum.ro (secțiunea radioamatorism) unde si tu ai postat multe lucruri interesante. Site este, interesul de a construi a cam dispărut...

  • Postat de Marcel Perian - YO6PMX la 2015-10-11 10:40:39 (ora Romaniei)
  • Daniel, te salut! Nu, evident ca nu am uitat. Ma refeream la site-uri mari, comparabile cu cqham.ru. Ovidiu imi este prieten foarte bun si unul dintre constructorii adevarati din YO (a propos, nu face parte din nici o asociatie...), de altfel unul dintre cei doi romani citati pe site-ul lui PA0FRI...
    Totusi, sa fim obiectivi, nici elforum si nici site-ul lu Ovidiu nu se apropie de cqham.ru sau de site-ul lui PA0FRI...

    73 de YO6PMX

  • Postat de Vasile - YO9FEH la 2015-10-11 10:47:19 (ora Romaniei)
  • Miki are f.multa dreptate. Constructorii,experimentatorii de antene,DX-manii...au cam disparut !
    Constat ca nu ai voie sa scri un comentariu.... deoarece apar unii din YO3 care te iau la intrebari:ce ai facut tu pt.comunitatea de radioamatori ?Pai... am scris si eu cateva articole,am incercat si poate am reusit sa atrag in aceasta pasiune de radioamator cativa tineri, am donat si eu cate ceva...o sincrodina, componente electronice,un aparat de receptie cu galena,un bug cu memorie etc.Ma laud si eu ca constructor...cu 5-7 rotoare home made, cu un QUAD in 14 MHz monoband,un INV.V fara trapuri in 1,6 3,5 7 si 50 MHz.Acum 2 ani...fiind in SUA am dorit sa dotez pe cineva cu un TRCV in 10 GHz care costa pe eBay-ul american cca 100 $ si altele !
    Din pacate nu am un sponsor sa-mi doneze $$$$ si ma chinui cu o pensie modesta pt 35 de ani de munca !Carcotasilor ...le doresc tot binele din....YO !
    73 Vasile !

  • Postat de Perian Marcel - YO6PMX la 2015-10-11 10:56:34 (ora Romaniei)
  • Vasile, DX inseamna ina afara Europei! Degeaba stai si ii astepti in 3,5 MHz inainte de miezul noptii! Cauta un pic pe culstere si fezi ca YO8SSB exista! YO8TK exista, YO9FTN exista, YO7CFD exista (el mai vine si pe 3,5), YO6OHD exista, YO6PSD exista, YO6DDF exista, YO9APK exista, la fel si YO9ILA si YO3YX (si el mai incearca 3,5 din cand in cand). Nu ii cauti unde trebuie... :)

  • Postat de Vasile - YO9FEH la 2015-10-11 11:13:18 (ora Romaniei)
  • YO6PMX !Am citit si recitit ultimul tau comentariu !
    Eu cu antena KLM tribander in 14,21,28 am facut multe DX-uri in 14,21,28 si 18 MHz.Doresti sa-ti fac o lista ? Eu nu astept DX-uri in 3,5 si 7 MHz.
    Fac si eu ce pot...nu am contract cu nimeni sa fac 300 si ceva de DXCC in nu stiu cati ani. Lucrez numai de placere si ...gata !
    Poate ma ajuti sa procur antena JK 404 GRANDE din Japonia !(antena asta este monoband in 40m )
    Nu doresc sa-mi dai 1 cent ,am banii...problema este ca japonezii au in stoc antena...dar nu agreaza $$$$ din Romania ! Ciudat ...nu ?
    Sa ai o zi...buna !
    73 Vasile !

  • Postat de Perian Marcel - YO6PMX la 2015-10-11 11:28:32 (ora Romaniei)
  • Draga Vasile, nu e cazul sa te infierbanti, ai spus ca DX-men-ii au murit iar eu ti-am aratat ca nu. Nu am spus ca faci DX-uri in 3,5 MHZ (desi daca le-ai face ar fi mult mai "adevarate" decat cele din 14 MHZ sau 10m), ci ca astepti DX-men-ii acolo. Cum nu apar, tragi concluzia ca nu exista... Nu inteleg de ce tot aduci in discutie valoarea inestimabila a aparaturii pe care o posezi sau o vei poseda. Chiar nu ne intereseaza! Eu cu siguranta sunt mult mai sarac decat tine, am un amarat de IC-751A si un delta loop pe care l-am facut din bete de pescuit... Amplificatoarele mi le-am construit singur, deci nu se pun la socoteala... Avand in vedere ca in momentul de fata peste 90% dintre radioamatori cand aud un indicativ, il cauta pe QRZ.com, numarul de look-up-uri de pe acel site si mai ales legaturile trecute in logbook dau o privire orientativa asupra activitatii unui radioamator... In rest, cine ce si de unde cumpara, nu e relevant, crede-ma!

  • Postat de Vasile - YO9FEH la 2015-10-11 13:20:45 (ora Romaniei)
  • YO6PMX !Draga Marcel,nu e cazul sa te infierbinti,
    nu ai inteles ca eu nu ma laud cu ce am,cunosc DX-meni din Ploiesti destui,nu trebuie sa mi-i spui tu : YO9BQZ,YO9VI,YO8ASS,YO9YE,YO9HP,YO9BPX,YO9BYG, YO9FDX si sunt multi din Campina:YO9DY,YO9IF si altii !
    Nu am inteles !DX-urile in 14,21,28 si 18 MHz nu sunt adevarate ?
    Cum de ai tras concluzia ca aduc mereu in discutie valoarea inestimabila a aparaturii mele ?
    M-ai auzit pe mine:am ICOM 7600 urmat de IC-2KL de 500W tranzistorizat + LDG 1000PRO monitorizat permanent de DAIWA SWR+POWERMETER 1 KW ? Esti mai sarac ca mine ?De ce ? Ca esti cu mult mai tanar ?
    Eu zic clar:YO9FEH din Bordenii Mari PH,Inv.V 2 x 60 m experimentala fara QRO si POWERMETRU/SWR meter !Trag concluzia ca nu te intereseaza ce am eu in dotare....ca de altfel pe mine nu ma intereseaza DRUJBELE tale !Ai un amarat de IC 751 A si un deltaloop nu stiu in ce banda ! Sa-ti fie de bine daca nu poti mai mult !
    Cauta-ma si pe mine pe QRZ.com si mai trage niste concluzii !
    Eu cumpar de unde pot...stiu ca nu te intereaza !
    Cu stima si 73 Vasile !

  • Postat de Perian Marcel - YO6PMX la 2015-10-11 13:25:25 (ora Romaniei)
  • Te-am cautat, Vasile... Si am vazut... :) 900 de look-up-uri si in total 5 spoturi in Dxheat, din care 60% in 80m si 40m, majoritatea facute de YO... Nu cred ca noi doi avem ce povesti de fapt...

  • Postat de Dani - YO8RQP la 2015-10-11 15:20:34 (ora Romaniei)
  • Cred ca deja s-a depășit o limită. Nea Vasile, ce vrea să spună Marcel este faptul ca un DX este mult mai greu de lucrat în 80 decât în benzile superioare. Si are dreptate. Nici eu nu mă incadrez. Daca veți cauta, va veti da seama de pe qrz. com ca aproape toate legaturile pe care le fac sunt peste 10Mhz.Mi-as dori sa trag la DX si mai jos insa n-am cu ce...
    Referitor la "drujbe"... Stiu ca Marcel are cu ce lucra si, mai ales, a si construit câte ceva până acum. Marturie stau contribuțiile sale de pe elforum. ro.
    Va dau dreptate cand spuneți ca fiecare lucreaza cu ce are. Eu, pe langa faptul ca ma consider un vanator in limitele mele, imi gasesc timp si pentru un schimb de controale in 80m,indiferent ca am QSO cu 9FEH sau 6PMX.
    O seara buna vă doresc!

  • Postat de Ciprian - N2YO (n2yo) la 2015-10-11 17:24:44 (ora Romaniei)
  • Pentru YO6PMX si YO9FEH: Va invit sa abandonati dialogul in contradictoriu si sa reveniti, daca doriti, la discutii pe tema propusa de acest articol.

  • Postat de robu florian - YO9FQL la 2015-10-11 23:25:58 (ora Romaniei)
  • cei 42(3) 1(2) radioamatori platiti care merg la ag ca reprezentanti, datorita platii, au "interese" cu totul diferite de restul radioamatorilor.asta ii face complet nereprezentativi, de aici era vrajbei noastre. e degradant pentru radioamator sa afirme ca ruperea de mts o sa ne omoare . cati radioamatori a facut mtsul , care te crezi radioamator facut de mts , radioamatorismul a aparut pe pamant datorita vreunui mts? a, mtsul v-a dat titluri? vi le poate da orice organizatie independenta dupa, criterii clare ,mult mai bine.omul cu interese nu intelege si Moisil a zis ca omul cand nu intelege se pune contrasideaceastadilemaeumamsaturatpa

  • Postat de Vasile - YO9FEH la 2015-10-12 09:37:01 (ora Romaniei)
  • YO8RQP Nu inteleg rostul comentariului postat de tine !
    Eu am tari confirmate in 7MHz....cum ar fi JA si ZS6EZ care s-ar putea sa fie DX...pt mine !
    Mai am un DX...YO2MTD...o frumoasa domnisoara din pepiniera lui YO2LTF.
    Sper ca acest comentariu sa nu fie sters !
    Este regretabil ca in YO3 sunt multe nonvalori cu indicative...care proslavesc MTS-ul si FRR-ul !
    Poate dupa amiaza in semietapele 5...8 in Camionatul National de SSB vor apare si aceste nonvalori...sa participle...nu sa concureze !
    Au dreptate cei care au scris:nu au fost demisi din FRR tinerii...si-au dat demisia de scaraba,vazand manariile celor din conducere !
    73 Vasile !

  • Postat de Vasile Safriuc - YO5DNA la 2015-10-12 14:34:13 (ora Romaniei)
  • Propunerile de modificare a Statutului de la YO5KUC au fost respinse pe motiv că au ajuns cu 15 minute înainte de expirarea termenului și că nu au fost în format *.doc, au fost *.pdf, formatul nu a fost specificat în solicitarea de a trimite punctul de vedere.
    Dreptul la liberă asociere și reprezentare nu este prin lege asigurat în țara noastră. Singura formă acceptată legal, de reprezentare și recunoaștere în fața autorităților naționale și implicit și internaționale, este federația sportivă. Dar tot legea obligă federațiile sportive să găsească toate mijloacele ca interesele tuturor sportivilor să se regăsească în organizarea acestora.
    În această perspectivă YO5KUC a propus ca fiecare radioclub ce deține CIS să identifice radioamatorii din proximitatea lor geografică și la cererea acestora să fie considerați membri asociați ai respectivelor cluburi cu posibilitatea de-a deveni membri legitimați. Membri asociați neavând drept de vot dar astfel putând să-și exprime puncte de vedere, susținute sau nu de radiocluburile de care aparțin.
    Aceasta a fost una din propunerile noastre respinsă, ca și celelalte, cu o remarcă greu de înțeles de oameni raționali ce fac din pasiune eforturi mari - de ce să ne complicăm.
    FRR refuză să permită radiocluburilor să facă activitatea ce de drept îi revine federației, se autodesființează.
    Mulțumesc lui Miki pentru aprecieri, poate fac mai mult decât cele de la FRR.

  • Postat de Pit - YO3JW la 2015-10-12 17:38:08 (ora Romaniei)
  • Draga Vasile(YO5DNA), si nu numai...
    Observ ca in multe locuri se fac referi la statutul FRR. Consider ca este necesar sa se faca unele modificari in statutul acestei organizatii.
    Ceea ce mai observ este ca deasupra mesei se discuta frumos, iar sub masa se da la picioare, doar, doar o cadea...
    Am sa ma refer punctual la:
    "În această perspectivă YO5KUC a propus ca fiecare radioclub ce deține CIS să identifice radioamatorii din proximitatea lor geografică și la cererea acestora să fie considerați membri asociați ai respectivelor cluburi cu posibilitatea de-a deveni membri legitimați. Membri asociați neavând drept de vot dar astfel putând să-și exprime puncte de vedere, susținute sau nu de radiocluburile de care aparțin."
    Ce treaba are FRR cu organizarea clubului. Activitatea cluburilor membre ale FRR se desfasoara in baza propriilor reglementari si nu in baza statutului FRR.
    Daca doriti modificati-va aceste reglementari si treaba este OK. Daca statutul clubului permite sa aiba membrii asociati, care sunt sustinatori sau cum vreti sa-i deunmiti, este treaba clubului.
    Din punct de vedere legislativ clubul membru trebuie sa aiba CIS si atunci este OK.
    Cat priveste propunerile facute si trimise cu 15 minute inainte de termen limita. Oare dece a trebuit sa fie trimise astfel? Doar ca la un moment dat sa se arate catre FRR cu degetul?
    Am inteles ca la Bistrita s-a primit materialul prezentat la sedinta de pregatire a formei statutului. Probabil ca cei care au lucrat la el nu au mai reusit sa include ideile de la Bistrita in acel material destul de consistent. Ca in cadrul discutiilor s-au gasit motive "puerile" de a zice dece cele primite de la Bistrita nu sunt sintetizate, pacat, dar intregul material a fost in "dosar", iar reprezentantul Dvs a fost prezent si a putu sa-si prezinte argumentele.
    Si reamintesc o fraza dintr-un comentariu de la YO5KUC:"Sa nu se creeze falsa impresie ca se poate, si apoi, iar se arata catre FRR, ca nu se vrea! "
    Sont convins ca din cei care vor citi randurile de mai sus, unii le vor accepta, si de asemenea alti care vor sari din nou la "picioarele" FRR in idea ca doar, doar, va dispare!
    Asa cum am mai scris trebuie ca cluburile sa-si faca treaba. Ele sunt celulele de baza ale FRR. Daca ele dispar, va dispare si federatia.
    In loc de incheere pun o intrebare: Intre 1961 cand FRR a trecut la UCFS si pana in 2001 cand s-a reorganizat pe legea sportului, radioamatorii erau sau nu sportivi? Nu de alta, dar au fost atat de multi Campioni Nationali pe linie sportiva si nimeni nu s-a plans de acest lucru ca azi....

  • Postat de ghita - YO8CLN (yo8cln) la 2015-10-12 18:21:19 (ora Romaniei)
  • Nu frr trebuie sa dispara ci cei care i-l bad jocoresc ! Parca (la un moment dat)nu mai comentai.
    73 ! de yo8cln.

  • Postat de Vasile Safriuc - YO5DNA la 2015-10-12 19:16:13 (ora Romaniei)
  • Foarte interesantă sublinierea, dragă Pit, de ce cu 15 minute, de ce nu 30 de minute de ce nu cu două zile înainte de termenul limită de expediere. Cu astfel de argumente eu mă simt înlăturat de la masa dialogului. Cum poți să faci o susținere de idei când din capul locului ți se spune că nu pot fi luate în considerare, iar dumneata vi aici cu nonșalanță să întărești această atitudine sfidătoare a CA, dar refuzi să pui în balanță convocarea acestei adunări cu doar o zi lucrătoare înainte de-a avea loc. Statul actual prevede 15 zile.
    Complexitatea activității noastre nu poate fi pusă în balanță cu sportul pur, cum nici excluderea laturi sportive nu poate fi luată în discuție. Recunoașterea de utilitate publică a radioamatorismului prin lege, nu este decât prin existența unei federații și implicit a câtorva cluburi.
    Așa cum dumneavoastră vă amintiți o frază scoasă dintr-un context despre YO5KUC, așa o să rămân eu cu înțeleapta idee ”cluburile sa-și facă treaba”.

  • Postat de Vasile - YO6EX (yo6ex) la 2015-10-12 19:39:17 (ora Romaniei)
  • Ceva nu inteleg: noul statut a fost adoptat in CA?
    unde poate fi citit/studiat?

  • Postat de Vasile - YO5DNA la 2015-10-12 21:02:41 (ora Romaniei)
  • O variantă propusă de CA a fost trimisă cluburilor ce aveau termen 31 august să comunice propunerile. Vineri 26.09.2015 ora 11 s-a convocat un CA cu invitați cluburile ce au făcut propuneri, marți 29.09.2015 la ora 10. Varianta finală (ce se va pune în discuție???) va fi publicată într-o perioadă nedefinită, pe pagina FRR.
    Am citit și nu mai găsesc unde, aprecierea făcută de o persoană ce are toată căderea a o face, Vasile YO6EX, ”diciplina nu este același lucru cu ham spirit”. Oare greșesc?

  • Postat de Vasile - YO6EX (yo6ex) la 2015-10-12 21:46:54 (ora Romaniei)
  • @ YO5DNA: Da, gresesti. Din pacate postarea a fost stearsa, altfel puteai sa citesti din nou. Era vorba despre "ascultarea" obligatorie in manastiri, care nu are nimic de a face cu hamspiritul... Acolo, nu exista democratie ci autocratie... Dovada atitudinea lui YO8RPO...

  • Postat de Pit - YO3JW la 2015-10-12 21:48:13 (ora Romaniei)
  • Draga Vasile YO5DNA
    Din raspunsul Dvs trebuie sa inteleg faptul ca acele 15 minute nu au nici o legatura cu restul celor scrise de mine, dar imi intareste convingerea ca acele 15 minute au fost alese cu "grije"
    Cat priveste: "Așa cum dumneavoastră vă amintiți o frază scoasă dintr-un context despre YO5KUC, așa o să rămân eu cu înțeleapta idee ”cluburile sa-și facă treaba”." aici sunt de acord 100% cu Dvs. Cu remarca ca cele mentionate nu se refera la YO5KUC,ci la un comentariu in pagina(site) lui YO5KUC.
    Poate aici ar mai trebui umblat pe la propriile reglementari ale cluburilor(Daca se poate si se VREA).
    Eu unul m-am ferit sa mentionez CA in comentariul meu. Mai bine zis, un grup de lucru care a luat in discutie propunerile sosite(inclusiv cele de la Bistrita). Urmeaza sa se faca o noua forma care va fi apoi trimisa din nou la cluburile membre.
    Mai adaug inca o parere; "Impreuna suntem puternici!" Cine intelege, va sti dece!
    Draga Ghita. Scuze! Dar nu m-am putut abtine. La anul vor fi alegeri....Esti dispus sa participi??
    Pit

  • Postat de Vasile - YO5DNA la 2015-10-12 22:48:03 (ora Romaniei)
  • Puterea este în fiecare dintre noi, mulțimea unor oameni puternici spiritual nu este suma puterilor lor ci cel mult egală cu a spiritului dominant. Puterea fizică a maselor este invocată doar la revoluții, evoluția implică puterea individuală. Cât privește cele 15 minute, devii alunecos, nu înțeleg ce ”grije” invoci.
    Mulțumesc dragă Vasile pentru corecție.

  • Postat de Miki - YO5AJR (yo5ajr) la 2015-10-13 01:17:03 (ora Romaniei)
  • Unii dintre noi nu recunoastem capcanele ordinare care sunt intinse de cati-va postaci transformand un subiect de interes comun in refulari personale. Pacat. Nu va mai lasati atrasi in discutii inutile ne pragmatice. In ce a ce priveste alegerile din anul urmator nu stiu daca va avea loc dar chiar daca vor fi alegeri stafful actual care in mandatul lor au ignorat toate demersurile legale ca "Petitia" si altele, vor raspunde punctual - "Fiat Justitia Pereat Mundus"! pentru ca: "Sine Justitia, Nulla Libertas"! 73 de Miki

  • Postat de Ciprian - N2YO (n2yo) la 2015-10-13 08:14:28 (ora Romaniei)
  • Restrangerea domeniului de activitate strict la activitati sportive, precum si declinarea reprezentativitatii radioamatorismului la nivel national, dupa cum intentioneaza initiatorii si promotorii proiectului de Statut, ar putea determina IARU (organizatie internationala a radioamatorismului, care nu are obiective sportive) sa nu mai poata vedea in FRR un partener de dialog legitim. Acum cateva zile (9-10 octombrie), Consiliul de Administratie (AC) al IARU s-a intrunit in sedinta anuala la Bali in Indonezia. Printre deciziile luate se numara si cea de mai jos:

    "Recognizing that an antenna is an integral part of any radiocommunications system, the AC adopted a new Resolution which urges IARU Member Societies to use their efforts to encourage their national governments to recognise the importance of the Amateur Radio Service and an amateur radio antenna; to advocate for planning and development regulations that properly recognise the importance of an amateur radio antenna and do not place undue restrictions on erection of antennas; and to discourage fees for the use of an amateur antenna, particularly in view of the non-pecuniary nature of amateur radio and its popularity in the student and senior communities."

    Traducerea in limba romana:

    "Recunoscand faptul ca antena face parte integranta din orice sistem de radiocomunicatii, Consiliul de Administratie a adoptat o noua Rezolutie care solicita societatilor membre IARU sa depuna efortul de a incuraja guvernele de care apartin sa recunoasca importanta serviciului de radioamator si a antenei; sa sprijine planificarea si dezvoltarea legilor care recunosc in mod just importanta antenei radio si nu stabilesc restrictii exagerate la instalarea acesteia; sa descurajeze stabilirea de taxe pentru utilizarea antenelor de radioamatori, avand in vedere natura nepecuinara a radioamatorismului si popularitatea acestuia in comunitatile de studenti si de persoane varstnice."

    Ma intreb pe ce baza ar mai putea FRR sa actioneze pentru transformarea acestei rezolutii IARU in realitate? Potrivit noului Statut, daca se va adopta, FRR nu va avea nicio competenta in acest sens, iar eventualele eforturi umane si financiare in aceasta directie nu vor putea fi justificate catre autoritatea care asigura fonduri pentru activitati sportive.

  • Postat de Pit - YO3JW la 2015-10-13 09:56:00 (ora Romaniei)
  • Draga Ciprian
    In 1990, dupa cate tin minte, ai castigat Campionatul internantional al Romaniei - YO DX Contest din YO cu indicativul YO3FWC. Atunci erai sau nu sportiv?
    Azi vad ca nu mai esti sportiv! Esti N2YO/YO3FWC din Washington!!! Americanul care ne invata cum trebuie sa fim in Romania!
    Pe de alta parte esti unul din principalii promotori ca FRR nu ar putea sa reprezinte radioamatorii din Romania.
    Oare tu ii reprezinti in tot ceea ce faci??
    Din cate cunosc statutul FRR inca nu s-a modificat.
    Tot din cate cunosc FRR ia parte la activitatile promovate de IARU si intervine pe langa autoritatile nationale. Mai intreba-ti cunostintele de la ANCOM ! Doar ele pot raspunde la solicitari si in masura in care pot.
    Imi pare rau Ciprian, dar traiesti in alta lume. De ce nu schimbi ARRL-ul? De ce nu cer ca si in SUA toti sa-si poata pune antene unde vor. Nu doar pe proprietatile private... Doar esti membru!

  • Postat de Vasile - YO5DNA la 2015-10-13 10:25:28 (ora Romaniei)
  • Modelul de organizare stric pe activitatea sportivă, se pare că și-a atins limitele. Responsabilitatea fiecăruia dintre noi trebuie să ne facă să gândim un alt sistem de organizare cu scopuri bine definite și identificarea mijloacelor ce pot sprijini această nobilă activitate. Este o lucrare grea, dialogul responsabil poate fi o cale de-a găsi soluții. Vă dau exemplu ORGANIZAŢIEI NAŢIONALE “CERCETAŞII ROMÂNIEI” ce a obținut recunoașterea activității de utilitate publică doar anul acesta.
    Complexitate radioamatorismului nu poate fi susținută fără compromisuri majore în chinga restrînsă de activitate sportivă. Față de exemplul dat avem un ascendent, recunoașterea actuală în latura sportivă. Chiar CA al FRR poate iniția un demers de autonomie și recunoaștere ca și activitate cumulativă; sportivă, educațională, culturală, științifică...
    73! Vasile

  • Postat de Cristi - YO8DHD la 2015-10-13 10:33:27 (ora Romaniei)
  • Pit,
    Nu discutam de ce este acum ci de ceea ce se vrea. Prin schimbarea statutului FRR se stipuleaza clar ca FRR va reprezenta DOAR membrii sai sportivi autorizati. Cu ceilalti ce facem in relatia cu IARU? Nu am nimic cu FRR dar incerc sa ajut la prevenirea unor derapaje. Si acum o ultima intrebare de bun simt zic eu. A intrebat FRR oficial membrii sai - cluburile affiliate - daca sunt de acord cu transformarea acesteia intr-o federatie strict sportiva?

  • Postat de Pit - YO3JW la 2015-10-13 12:00:20 (ora Romaniei)
  • Draga Vasile YO5DNA
    "Chiar CA al FRR poate iniția un demers de autonomie și recunoaștere ca și activitate cumulativă; sportivă, educațională, culturală, științifică.."
    Aici suntem pe aproape...
    Am mai scris si o sa mai tot repet. Activitatile de baza se desfasoara in cluburi. Acestea au acel CIS(Certificat de identitate sportiva) si astfel au infiintat in 2001 federatia romana de radioamatorism. Este mai usor sa obtii prin statute(reglementari) proprii aceste deziderate.
    Prin efectul legii, federatiile sunt de utilitate publica! Nu trebuie ceruta.
    Federatia si pana acum nu s-a limitat numai la activitati sportive si sper ca va fi la fel si in viitor.
    in pacate o serie de factori au facut ca unele activitati sa fie preluate de alte grupari. Sper sa le faca in folosul tuturor radioamatorilor din Romania.
    Se pare ca avem acelasi tel, insa parca vorbim limbi diferite...
    Pentru Cristi,YO8DHD
    De aceea cred ca Statutul nu ar trebui modificat in totalitate !

  • Postat de Vasile - YO5DNA la 2015-10-13 14:41:17 (ora Romaniei)
  • Acum pot exista cluburi radio înregistrate ca ONG și care pot primi finanțări de la instituții publice sau sponsorizări de la firme private, și fără să fie nevoite să aibă CIS. Aceste cluburi pot la un moment dat să piardă acest drept prin simpla ”bunăvoință” a FRR ca unic coordonator al activității în acest sport. Speranța unui compromis din partea FRR, adică de-a face altceva decât îi cere legea, adică sport, nu are nici un temei.

  • Postat de ghita - YO8CLN (yo8cln) la 2015-10-13 18:06:47 (ora Romaniei)
  • Om Pit, la ce sa particip ? In ce calitate ? Ca si candidat nu corespund ! Nu sint din yo3... sorry ! Ca si alegator... nu stiu ? Daca cineva va suna din nou la Suceava sa spuna sa nu fiu delegat...Oricum intentionez sa retrag As Dorna Dx din CSTA Suceava... Si inca ceva ... O sa "inchid putin robinetul".Nu se poate sa vezi intr-o poza de grup sotia unui conducator de delegatie si un concurent medaliat cu bronz sa-si plateasca deplasarea la o competitie mondiala... Poate gresesc eu... Sau nu ma pot adapta...73 ! de yo8cln.

  • Postat de Ciprian - N2YO (n2yo) la 2015-10-13 18:35:00 (ora Romaniei)
  • Pentru YO3JW. Referitor la comentariul dv precedent adresat catre mine, cu parere de rau trebuie sa va spun ca ideile pe care le exprimati public pe acest site sunt desi putine, cam aceleasi si nu intotdeauna se potrivesc in context. In calitatea dv de aparator in orice circumstante al activitatilor FRR, fie ele bune, rele sau inexistente, ar trebui sa fiti primul care sa amendeze intentia autorilor proiectului de Statut prin care FRR nu mai are atributii de reprezentativitate nationala si nici alte indatoriri fata de comunitatea YO care practica radioamatorismul. "Utilitatea publica" pe care o dobandeste indirect FRR prin articolul 35 din legea 69/2000 nu este suficienta pentru a justifica paleta larga de activitati pe care ar trebui sa o desfasoare o societate nationala de radioamatorism. In exemplul pe care il dadeam anterior, referitor la punerea in aplicare a unei recomandari IARU, dupa adoptarea Statutului in forma in care FRR nu reprezinta decat membrii sai, Federatia nu va mai avea nicio competenta in initierea de proiecte legislative la nivel national. Dumnevoastra in loc sa comentati acest aspect, daca ati fi avut argumente, ati preferat sa intonati cunoscutele refrene cu campionii sportivi, cu dilema cum de mai devreme era bine, si acum nu mai e bine, precum si alte diversiuni. Dar daca ati adus vorba despre ARRL si legislatia privitoare la instalarea antenelor, poate ar trebui sa vizitati sectiunea web dedicata sustinerii intereselor radioamatorilor americani (membri si nemembri) http://www.arrl.org/regulatory-advocacy. Cea mai recenta intiativa a ARRL pe tema gasirii unor solutii la instalarea antenelor, "Amateur Radio Parity Act of 2015", este un proiect legislativ aflat pe masa comisiei de specialitate din Congresul Statelor Unite. Acest filmulet de 5 minute explica foarte bine si pe intelesul tuturor despre ce este vorba: https://www.youtube.com/watch?v=AMY-5U1cJ6E. Si ca sa va raspund tuturor nedumeririlor, rolul meu s-a limitat numai la expedierea unei scrisori reprezentantului meu in Congres in care imi exprimam ingrijorarea referitoare la situatia actuala in care multi radioamatori nu au posibilitatea sa-si instaleze antene si adeziunea la acest proiect de lege.

  • Postat de Pit - YO3JW la 2015-10-13 20:30:59 (ora Romaniei)
  • Draga Vasile YO5DNA
    Poate eu nu inteleg. Un ONG care nu are CIS vrea sa faca sport si poate primi finantari sau sponsorizari. Atunci dece, de exemplu, CSM Bistrita nu poate primi finantari si sponsorizari? Ce se intelege prin "bunavointa" FRR-ului. Ori poate se face referire la finantari si sponsorizari la alte activitati nesportive.
    Oricum vad ca pana la urma se ajunge la cine primeste bani!
    Draga Ciprian
    Apreciez mult ca ai trimis si tu o scrisoare senatorului tau. Sper sa aiba succes demersul ARRL-ului.
    Cat priveste asa zise "fixuri" ale mele se leaga de incercarea de a distruge federatia prin modificarea statutului la care si tu incerci sa contribui.
    De aceea sustin ca nu este cazul de o modificare a statutului, ci doar o aducere la zi.
    Cu toate riscurile voi sustine ca activitatile de baza sunt la cluburi. Daca ele exista si fac activitati sportive, si culturale, si educationale, si stiintifice, cumulate vor reprezenta o federatie a radioamatorilor romani.

  • Postat de Adrian - YO5BFJ (yo5bfj) la 2015-10-13 23:42:40 (ora Romaniei)
  • Stie cineva , si daca stie, poate sa-mi spuna cineva, cati din cei peste 4000 de radioamatori autorizati fac parte din structurile afiliate FRR ? Multumesc!

  • Postat de Ciprian - N2YO (n2yo) la 2015-10-14 00:00:33 (ora Romaniei)
  • Va spun eu cu precizie: 648.

  • Postat de Miki - YO5AJR (yo5ajr) la 2015-10-14 00:10:03 (ora Romaniei)
  • Da Adrian. FRR stie. Delegatii la AG de fie care data printre altele predau lista radioamatorilor cluburilor afiliate la SG al FRR (sau la doamna Zehra) apoi se pare ca in mod inexplicabil aceste date intra la "clasificate" la FRR care degeab intrebi, nu raspunde doar institutiilor de Stat! De altfel aceas problema este si cu legitimatiile sportive - ar fi interesant o comparatia intre numarul total al radioamatorilor din cluburile afiliate si numarul celor cu legitimatii sportive.... :))) Dar, repet - aceste date au ajuns clasificate ca si tabelele cu nume si sume percepute pentru IARU! Si sa nu ma mai enervezi ca vb. si de arhiva FRR disparuta misterios si fara urma. Aceste date sant tabu si daca scormonesti vei fi etichetat (ca si mine) de tendinte canibalice de catre YO8RPO! 73 de Miki

  • Postat de Miki - YO5AJR (yo5ajr) la 2015-10-14 00:28:17 (ora Romaniei)
  • Hm....Ciprian. La AG in aceasta primavara domnul SG YO3CZW cand am intrebat cate legitimatii au eliberat, mi a spus ce peste 900!!! Cineva a fost neserios. 73

  • Postat de Popa Gherghe - YO2MTG la 2015-10-14 08:16:58 (ora Romaniei)
  • Draga Vasile, YO9FEH, sa nu te superi ca am o alta informatie, diferita de a dumitale, YO2MTD, Diana este fata mea si nu are nici o legatura cu amicul YO2LTF. Noi avem qth-ul in Timisoara, iar Imi e din PUI, jud Hunedoara.
    Legaturile noastre nu ar trebui sa fie subiect de dispute intre noi, asa ca felicitari tuturor celor care reusesc sa aibe antene in amplasament si sa le foloseasca !! 73 de YO2MTGigi

  • Postat de Elvis - YO7MG la 2015-10-14 09:05:27 (ora Romaniei)
  • Buna interventia lui YO2MTG dar mai adaug ceva :YO2MTD-Diana nu este DX ci este omniprezenta in concursuri si in traficul radio.Pt varsta ei se implica foarte mult in radioamatorism fata de multi
    radioamatori...exemplu demn de urmat, 73 numai bine.
    Scuze de "off-topic".

  • Postat de Adrian - YO5BFJ (yo5bfj) la 2015-10-14 09:47:52 (ora Romaniei)
  • Multumesc Ciprian pentru raspuns, sunt convins ca numarul este corect. In ceea ce priveste numarul de legitimati sigur numarul acestora e mult mai mic. De exemplu in Alba, din 25 membri ai asociatiei, numai unul are legitimatie (acesta si-a facut-o pentru ca altfel FRR nu ii recunostea locul I la un concurs !!!, desi era pe lista trimisa de asociatie ??? ) . Alt exemplu : In vara anului trecut cand Transfer QSL pentru YO5 era la Alba , pe aici au trecut cca. 20 legitimatii pentru CJ , tot cam atatea pentru BN si , daca imi amintesc bine cateva pentru MM.
    .Dar nu asta era scopul intrebarii mele, ci acela de a afla cat de reprezentativa poate fi FRR in raport cu numarul total al radioamatorilor romani. Din cifre reiese ca " nu ". Dupa parerea mea sunt numai 2 solutii si anume --- ori se trezeste FRR sa faca ceva ---- ori ceilalti 3000 sa se " adune " intr-o alta structura.
    Sa aveti zile bune !

  • Postat de Lucian - YO7LID la 2015-10-14 14:19:56 (ora Romaniei)
  • Tocmai am avut o revelatie!

    Pana astazi am crezut ca site-ul http://www.radioamator.ro este intretinut de FRR... Buna treaba, ma gandeam. Tine cat de cat vie flacara radioamatorismului. Surpriza insa! Este site-ul lui N2YO si nu al FRR.

    Am cautat apoi site-ul FRR (www.hamradio.ro) iar imaginea pe care am avut-o este ca, intr-adevar, asa cum zice statutul, FRR “organizeaza si dezvolta radioamatorismul”. Plin de mandrie, m-am simtit dintr-o data “organizat” si in plina “dezvoltare”.

    Ca un analist inrait, am intrebat http://www.alexa.com care este ranking-ul site-ului radioamator.ro in comparatie cu site-ul FRR-ului si am aflat ca, raportat la interesul manifestat de utilizatorii internet, site-ul FRR este cu 3 milioane si ceva de locuri mai la vale decat site-ul lui N2YO. Hmm! … mi-am zis. Asta e de bine. Fiind atat de jos, FRR nu mai are unde sa cada deci nu se pot produce, Doamne fereste, accidente grave.

    In acelasi timp, ca si YO3JW, m-am simtit putin iritat de sugestia lui N2YO care incearca sa ma destabilizeze tocmai cand ma simteam “organizat” si “dezvoltat”. Pai ce?! … Vrem noi sa se rezolve problema antelor !?

    Am luat un calmant (ceai de sunatoare – pentru a nu fi banuit de dopaj si de incalcarea regulamentul FRR) am dat drumul la ANAN si am mai facut vreo 20 de PSK-uri.

    Ce-mi place radioamatorismul !!!

  • Postat de Corneliu Conrad - YO4BXX la 2015-10-14 17:37:47 (ora Romaniei)
  • Pt. YO5BFJ: Daca te pot ajuta cu datele din Legitimatia FRR pe care o am si este eliberata in 25.02.2015. Are seria: 813. Deci cred ca eu am fost al 813-lea radioamator legitimat. Cred eu.

    Penultima pagina din Legitimatie este dedicata clasificarii sportive. La rubrica din tabel intitulata ,,Categoria`` scrie: M.S. Nu stiu ce inseamna? Adica Majestatea Sa Regele Mihai? I.M.S. vechile masini ARO cand eram noi copii? MSM – Medicamente naturale…? Nu va mai ganditi, inseamna: Maestru al Sportului. Cati ani m-am chinuit sa-mi fac o statie cat mai performanta, antene performante (sa ma urc pe bloc si sa aranjez cat mai bine antenele, sa am antene FOLD in fiecare banda, stiti ce performante se obtin cu astfel de antene? Noaptea in 40 de metri apareau DX-uri...), cati ani am lucrat in concursurile interne si internationale sa obtin acest titlu, pentru ca un nene de la FRR sa scrie laconic: M.S. Oare e normal? I s-a terminat pasta la pix? Este un asa mare efort sa fie scris un titlu de performanta fara sa fie prescurtat? Transpira? Si aceasta problema intra la rubrica: stiti, cel care scrie e voluntar si nu are timp… (Lucru despre care s-a scris mereu pe aici?). Poate ziceti ca e un lucru simplu, banal, ca eu sunt carcotas si ma leg mereu de FRR. Apropo, am si uitat de cate ori am scris si am criticat gafele din FRR. Si cati ca mine scriu aproape zilnic despre neregulile din FRR. Si observ ca de cativa ani aspectele negative se inmultesc. Cat de jos vrea sa ajunga aceasta Federatie. Eu vreau sa ma opresc ca vad ca s-a terminat trotuoarul. Daca mai fac un pas calc in noroi, in mocirla. Sunt radioamator si am un indicativ acordat in anii `70 de IGCTI si tot atunci eram automat si in Federatie, dar ma gandesc cu nostalgie cat de uniti eram atunci, ca erai mare, ca erai mic, orice problema care era pusa pe tapet primea o rezolutie, de la Seful Fedaratiei sau de la Seful de Radioclub. Cum se putea atunci si acum ne-am pricopsit la conducere cu oameni care nu vor sa aiba nici-un contact cu noi, astia micuti, micuti, care indraznim sa criticam acest urias FRR intrat in noroi, in mocirla pe care eu o vad acum cand stau pe trotuar. Am pantofii curati! Sa mai fac un pas? In mocirla? Ce rost are! Cine trzeste acest urias de FRR la realitatea celor 4.000 de radioamatori. Culmea este ca doleantele acestor radioamatori sunt commune, dar FRR nu are tip de noi. Pe ,,habarnamradio.ro`` nu ne lasa si noua o rubrica unde sa comentam, sa ne spunem parerea si sa ne si raspunda cei din CA. De aceea este CA! Da, deaceea, ca sa se impilce in problemele pe care noi le semnalam!?! Suntem asa negrii (la suflet)? Cei din CA trebuie sa stie ca avem COLOANA VERTEBRALA DREAPTA, sa nu ne luati drept slugi, avem demnitate! Faceti mari confuzii. Pregatiti un Statut in care odata spuneti ca reprezentati toti radioamatorii YO, alta data spuneti ca ii reprezentati pe sportivi, ati intortocheat articolele, ati facut un statut lung, stufos, sa puteti ascunde smecheriile voastre de a castiga 3 arginti in plus… Pacat! Ce sa mai spun?

    Sunt YO4BXX Corneliu Conrad

  • Postat de Miki - YO5AJR (yo5ajr) la 2015-10-14 21:38:33 (ora Romaniei)
  • Este uimitor ca cele 25 de randuri asternute de mine - e drept ca din inima, pana acum au provocat peste 48 de comentarii. Cu exceptie a cateva comentarii care s-au transformat in rafuieli personale majoritatea comentariilor demonstreaza faptul mai mult de cat evident ca conducerea actuala al FRR greseste fundamental, dovedeste ca radioamatorilor le pasa cine se erijeaza ca "reprezentant" in Tara si la forurile internationale intr-un mod atat de grosolan, de comportament de loc democratic. Dovedeste ca aparenta apatia a radioamatorilor este doar latenta, in realitate se clocoteste. Dovedeste ultimile mele randuri - "Radioamatorismul in Romania nu va muri". Am convingerea ca si cei vizati si raspunzatori la FRR citesc asiduu acest Site fara de care comunicarea intre noi ar fi mult mai dificil. Folosesc acest prilej sa le atrag atentia in modul cel mai respectuos celor din conducerea FRR ca faptul ca "Petitia" inaintata in termen legal pentru AG al FRR in primavara acestui an nu poate sa ramana fara urmari si finalitate, ca si legile si Constitutia Romaniei este pe partea petitionarilor ca si legea, Legea 233/2002 si Articolul 47 din Constitutia Romaniei iar faptul ca MTS la fel nu a reactionat la Petitia inaintata in cabinetul Ministrului genereaza idea ca acel act nu a ajuns unde trebuia, fapt pentru care planeaza banuiala ca a fost "palmat" in timp de cineva influent. Vom vedea dar intr-un fel in acest stat de drept aceste aspecte avem obligatia sa lamurim pana la capat! Daca pretindem ca mai avem sira spinarii dreapta. 73 tuturor de yo5ajr Miki

  • Postat de Pit - YO3JW la 2015-10-15 14:52:11 (ora Romaniei)
  • Stimati COLEGI
    Incerc sa inteleg unele din mesajele care sosesc pe acest site radioamator.ro.
    Unele sunt cu subiect si predicat si sunt utile. Altele ma surprind.
    In urma cu ceva ani, regretatul Radu, YO4HW a trimis un articol referitor la cum se lucreaza in concursuri si pe care l-a semnat simplu: YO4HW MES
    Azi citesc cu suprindere ca un coleg este deranjat ca la categoria sportiva este trecut numai "MS". Poate ca si pentru cei de categoria I-a ar trebui scris categoria "intaia"!
    Si de aici o serie de cuvinte nu tocmai placute la adresa FRR!
    Nu doresc sa iau apararea celor care calca stramb. Dar a categorisi o organizatie numai prin prisma modului cum completezi o rubrica mi se pare cam mult.
    Observ o inversunare contra unei organizatii inca din titlul prezentat.
    Stimate YO5AJR, Miki. Daca nu iti place, dragoste cu dea sila nu se poate!
    Nu te obliga nimeni daca nu-ti face placere.
    Lenin(!)a zis unele lucruri care au fost folosite ca moto de multe ori: Invatati, invatati, invatati!
    Asta e cea mai cunoscuta. Mai are si altele Una este: Cand o caruta nu merge, schimba caruta!

  • Postat de Cristi - YO8DHD la 2015-10-15 15:59:57 (ora Romaniei)
  • "Mai are si altele Una este: Cand o caruta nu merge, schimba caruta!"
    De asta sistemul communist a dat faliment! Daca o caruta nu merge, in capitalism vezi defectul si il repair. E mai ieftin si mainormal. Extrapoland daca masina nu iti merge ca ai pana la o roata, sau nu are benzina... nu iti cumperi alta ci rezolvi problema.

  • Postat de Pit - YO3JW la 2015-10-15 16:11:43 (ora Romaniei)
  • Corect! Dar caruta nu face pana la cauciuc(cel putin in anii cand a fost zisa fraza!)si nu merge cu benzina. Tot extrapoland putem gasi si motive galactice! (!)

  • Postat de ghita - YO8CLN (yo8cln) la 2015-10-15 18:24:18 (ora Romaniei)
  • Oare daca s-ar schimba (la caruta) caii (sau boii) nu ar merge mai bine ? Intreb si eu .73 ! de yo8cln.

  • Postat de robu florian - YO9FQL la 2015-10-15 22:39:36 (ora Romaniei)
  • qed cand ocaruta nu merge si mai e si comunista,la foc cu ea

  • Postat de Mircea - YO4SI (yo4si) la 2015-10-16 01:23:35 (ora Romaniei)
  • Morel a deschis un topic nou pe forum: "Hotarari importante la IARU". Multumim Morel ! Constatam ca la IARU sunt oameni cu capul pe umeri. Atenti la realitatile din lumea radioamatorilor. Deci se pare ca FRR va putea sa ramana cu activitati pur "sportive" si nu va mai exista dilema de ordin juridic cum sa reprezinte pe toti radioamatorii.
    Multumim inca o data Morel ! 73s ! Mircea = yo4si

  • Postat de Vasile - YO9FEH la 2015-10-16 12:10:17 (ora Romaniei)
  • YO5AJR !Hello Old Man !Am recitit articolul tau si multe comentarii facute de tine !Constat ca nu ai probleme cu limba romana ....sau ai avut binevoitori care ti-au facut corecturi !Felicitari pentru buna stapanire a limbii latine...probabil ca esti prof de limbi straine !
    Eu am comentat cum m-am priceput,dar vezi ca apar diversi HAMI care au ceva cu ce comentez eu ! Sa le fie de bine ! Nici eu nu sunt impotriva FRR,dar m-a deranjat si sictirit Campionatul National de SSB,cand multi printre care si 9RIJ m-au impuns cu...,,faci sluj in fata autoritatilor SUA ".I-am dat raspunsul increzutului de 9RIJ si m-am aratat nemultumit ca mi s-a cerut nr.de la pantof,de la poarta si nr.autorizatiei,cand eu doar am participat si nu concurat ! HI !De 2 ani nu mai particip la acest campionat...spre deosebire de 3AAJ sau 3YE care preamaresc FRR si acest campionat !Sa le fie de bine !
    Felictari ca in cele 25 de randuri din articol... ai spus tot ce era de spus !
    YO2MTG & YO7MG ! Nu a fost cu intentie ce am scris despre YO2MTD !Imi cer scuze pentru eroare !
    Cu prima ocazie o sa-i trimit direct un QSL cu avionul Airbus A330-300,avion cu etaj si 4 motoare cu care am calatorit acum un an spre Miami !
    73 ! Cu stima ! Vasile !

  • Postat de LINGVAY Iosif - YO5AVN la 2015-10-17 02:44:53 (ora Romaniei)
  • ??? ""In 1990, dupa cate tin minte, ai castigat Campionatul internantional al Romaniei - YO DX Contest din YO cu indicativul YO3FWC. Atunci erai sau nu sportiv? ""; ??? ... si alte comentarii venite de la acelasi tzutzer si admirator al impostorilor incompetent in HAM RADIO care au pus mana pe FRR ... adica vezi doamne conditia esentiala ca sa participi la un concurs/campionat "HAM RADIO" fie el national fie international este ca TREBUIE SA FII MEMBRU COTIZANT al FRR (cotizatiile stim noi cum sunt folositi - din pacate Curtea de conturi inca NU a avut timp sa faca un control de fond), sa detii CIS, carnet de legitimare ..etc. ... etc.! BALIVERNE! Stimabile yo3jw ... ai cumva o evidenta cati dintre milioanele de participanti din ultimii 30 ani din la ARRL DX-C; WPX, Camionatul IARU HF etc. - chiar si "Camp. multiband ..(denumirea aberanta a traditionalului YO HF DX C).... detin "legitimatie sportive" individuale - sau statiile colective detin "CIS" sau altele echivalente ??????? Cred ca nici 1/10.000 - poate ma corecteaza cineva. Toate concursurile organizate de federatiile si organizatiile nationale de HAM RADIO de pe MAPAMOND sunt cu "participare libera" fara discriminari de apartenenta politica, de cotizatie platita la zi, indefirent de sex, culoarea pielii, religie - mod de botezare intr-un fel sau altu etc.!!!! Singura conditie e sa respecti regulamentele de telecomunicatii si cele de concurs. Asta asa a fost - decand exista radioamatori - si sper sa ramana asa in continuare. Este in spiritul HAM RADIO! Orce organizatie nationala care vrea sa fie de radioamatori trebuie sa se alinieze spiritului, normelor scrise si nescrise ale activitatii de ham radio = deci sa nu faca discriminari - indifferent daca sunt coordinate sub o forma sau alta guvernamentala, ONG sau ce o fi...!
    In rest orce organizatie OBSCURA poate sa-si organizeze actini pe care le denumeste cum vrea el (cum face FRR: "Campionat national" - fara specificarea esentialului ca este de fapt pentru tzutzerii cotizanti - adica titlurile se dau pe bani! Din pacate se practica si la alte nivele - de exemplu - poti fi membru al "Academiei din New York" primesti si o diploma/certificate din care reiese faptul ca esti academician = cu conditia sa platesti 200$ la intrare si o cotizatie de 50$/an.
    Concluzie: Sportivitatea si performanta sinergica tehnico-sportiva NU are nimic comun cu CIS, legitimatii, cotizatii etc. - organizatorii care impugn asa ceva automat I-si limiteaza drastic reprezentativitatea si devine OBSCURA!
    73@GL Joska

  • Postat de Pit - YO3JW la 2015-10-17 16:36:56 (ora Romaniei)
  • Joska, chiar se simtea lipsa ta! Felicitari pentru prezentare! Din cate stiu este maestru al SPORTULUI!
    Asta pentru rezultate de sport! Poate le ai de la NY !

  • Postat de LINGVAY Iosif - YO5AVN la 2015-10-17 16:51:15 (ora Romaniei)
  • Da - in 1978 pentru rezultatele obtinute in trafic diurn si in concursuri de ham radio, indeplinind conditiile prevazute de FRR 1978, fara sa fie nevoie sa fiu tzutzerul lor si fara sa mi se pretinda contributie materiala pentru huzurul si ingrasarea CA FRR, am primit titlul de Maestru al Sportului. Deci am primit pentru rezultatele / performantele mele in domeniu HAM RADIO, realizate de mine personal, in timpul meu liber si nefiind conditionat de obtinerea eventualelor titluri de plata unor cotizatii, taxe de carnete si alte hotii de bani practicate de actualul CA FRR = adica nicidecum pentru "sport contra cotizatii"

  • Postat de ion - YO9CEB la 2015-10-17 18:14:29 (ora Romaniei)
  • Pit YO3JW nu te mai obosi,se pare ca are o obsesie FRR si CA.NOAPTE BUNA.

  • Postat de LINGVAY Iosif - YO5AVN la 2015-10-17 20:39:48 (ora Romaniei)
  • Si tzutzerii sefi, au la randul lor tzutzeri adjuncti! Ce s-ar face Pit fara sfaturile pretioase ale acestora?! Cei ce nu fac trafic performant, nu practica serios radioamatorisul au timp de linguseala si sa sara in sprijinul impostorilor incompetent din CA al FRR I a tzutzerilor sefi ai acestora.

  • Postat de Pit - YO3JW la 2015-10-17 20:51:58 (ora Romaniei)
  • Dragul meu Joska
    "in concursuri de ham radio" care si la vremea respectiva erau "Campionatele de UUS ale Romaniei"!
    La data respectiva toti radioamatorii trebuiau sa fie membri la radiocluburile judete. Evidenta o tinea YO3JP, Josep Paolazzio, intr-o cutie, cu fise a fiecarui radioamator din YO. La vremea respectiva trebuia sa ceri autorizatie sa poti lucra in portabil....
    Dar la vremea aceea nu erai asa de tafnos. Dupa ce ai vazut urcat p.. in caruta, acum te dai la organizatia care a permis sa obtii titlul.(!)
    Ion YO9CEB Scuze!

  • Postat de Pit - YO3JW la 2015-10-17 21:51:48 (ora Romaniei)
  • Am uitat!
    Pe fisa respectiva era o rubrica cu clasificarea sportiva !

  • Postat de Ciprian - N2YO (n2yo) la 2015-10-17 22:08:27 (ora Romaniei)
  • Sunt nevoit sa intervin, sectiunea de comentarii transformandu-se in spatiu de rafuieli personale. Daca mai aveti contributii care sa intereseze cititorii, va rog sa reveniti la topicul articolului.

  • Postat de ion - YO9CEB la 2015-10-17 22:46:00 (ora Romaniei)
  • Noapte buna,ia o pastila de cap si poate dormi fara gandul la FRR si CA.Somn usor si vise placute .

  • Postat de LINGVAY Iosif - YO5AVN la 2015-10-18 05:18:58 (ora Romaniei)
  • Absolut FALS afirmatia:
    " Dupa ce ai vazut urcat p.. in caruta, acum te dai la organizatia care a permis sa obtii titlul.(!)" Eu NU dau in "organizatia" care "a permis" vorbesc de declinul organizatiei - in special din ultimii 10-15 ani, de actualul FRR si incompetentii de la conducerea ei, care nu este in stare sa gestioneze problematica coordonarii si indrumarii activitatii de HAM RADIO si acorda titluri numai celor care i-i sustine direct si indirect cu bani. Practic este o cu totul alta "organizatie" - desi, din pacate poarta aceeasi nume (initiale FRR). Da - eram membrii la cluburile judetene sau municipale; = trebuia cerut autorizatie pentru lucrul in portabil - si ce daca? - nu ma deranja se putea si se lucra neconditionat in toate concursurile - a fost participare masiva - se putea face performanta!!!!Toate astea erau pe gratis! Rezultatele muncii tale au fost recunoscute si nu erau conditionate de cotizatii, cost carnete etc. - adica bani - . Principial NU am nimic impotriva sa dau cotizatie la o organizatie care utilizeaza rational si transparent banii mei - cotizatiile adunate. NU CONCEP sa dau bani , sa cotizez la IMPOSTORI - asta ar inseamna ca sustin material IMPOSTURA si hotia!!!! Asta chiar cu riscul sa nu mai fiu declarat "Campion National" - si ce daca???? fiind participarea la talpa gastii - eventualul titlu NU are nici o valoare. Una e sa fii pe locul I dintr-o lista de 200 participant si cu totul alta daca sunt pana-n 40-50 participant sau chiar si sub 10 la anumite categorii! ... Si asta datorita incompetentei organizatorilor!

  • Postat de Miki - YO5AJR (yo5ajr) la 2015-10-18 13:01:25 (ora Romaniei)
  • YO5AVN Joska cam atinge adevarul. In ultima vreme toate valorile morale sunt improscate de noroi de incompetenta crasa al conducerii FRR. Nu dau in FRR - sa se inteleaga bine. Dau in incompetenta si trufia! Ce reprezinta o clasificare sporiva in ochii radioamatorilor care inca nu au obtinut rezultate? In acest context de fraude si incompetenta este trist ca titlurile obtinute pe branci si cinstit au fost compromise de acordarile de titluri in conditii suspect de frauduloase. De ex. "Cazul YO8BNK" care a fost invinuit ca a obtinut titlul de MS in mod nemeritat. Comisia de Disciplina a cercetat cazul lovindu-se mereu in misterul existentei comisiei de atribuire, arhiva disparuta, memorii sterse, tacere absoluta din partea CA al FRR. Eu cel putin in acest context ma feresc sa ma mandresc de titlul obtinut chiar pe bune! Credeti ca actuala conducere al FRR realizeaza acest aspect? Nu! Un rau facut foarte greu va fi vre-o data reparat.

  • Postat de ion - YO9CEB la 2015-10-18 13:50:27 (ora Romaniei)
  • Vai, Vai ce om cinstit santeti,cu asemenea RADIOAMATORI,santem mandri,si multumim partidului???.pentru asemenea....oamenii grijuli pentru destinele noastre.Tot inainte, inainte.

  • Postat de robu florian - YO9FQL la 2015-10-18 23:39:47 (ora Romaniei)
  • ce telenovela se infiripa! ham spirit si mizerie

  • Postat de nic - YO4LHR la 2015-10-20 17:20:09 (ora Romaniei)
  • După ce m-am distrat copios citind si recitind unele comenturi , am ajuns la concluzia ca problema ar trebui privita si altfel. Mai este necesara existenta FRR in forma actuala? Sau NU? Ce ne oferă, la urma urmei, aceasta federație? Cum ne poate reprezenta pe toți, fie ca suntem sau nu membrii ? La urma urmei suntem radioamatori cu toții (unii, din păcate, doar posesori de autorizații) iar FRR ar trebui sa reprezinte RADIOAMATORISMUL in totalitatea lui si nu doar pe aceia care aleg sa fie membrii ai vre-unui club/asociatii sportive (FRR = federatia romana de radioamatorism SI NU federatia romana a radioamatorilor cotizanti HI) . Problema de fond, cred eu, este NEVOIA - aproape sevrajica (nu stiu daca exista acest cuvant; oricum vine de la sevraj) - unora de a conduce, de a fi ascultati de catre plebea cu capetele plecate intru ascultare vesnica. Parca traiesc un vis urat de congres al partidului X. Cine este cu noi bine; restul da-i in pielea mea. Sa ajuns la idiotenia ca la un anume concurs (nu dau nume; il stie toata lumea) sa fie admisa doar participarea cotizantilor. FRR-uleeeee ..... si voi cei cocotati pe tron. Ar trebui sa fiti mandrii ca si noi, restul lumii adicatelea, participam. Ar trebui sa dati din coada si sa faceti frumos. Daca cineva se simte jignit, problema lui. Funie si sapun se gasesc pe toate drumurile.
    PS : 9055 indicative in baza de date, 4053 indicative autorizate de ANCOM. Cati cotizanti?

  • Postat de Vasile - YO9FEH la 2015-10-22 08:26:45 (ora Romaniei)
  • Cunosc si eu un caz de frauda in Ploiesti cand la telegrafie un mercenar a lucrat pt cineva care habar nu avea de CW si i-a oferit pe tava locul I !
    Comentariul lui Nic 4LHR este foarte pertinent si precis va deranja pe cineva !
    73 Vasile !

  • Postat de Miki - YO5AJR (yo5ajr) la 2015-10-22 12:55:13 (ora Romaniei)
  • Situatia celor semnalate de "federationist" am postat in mai multe locuri. Nu e foc de paie pentru ca reprezenta off - urile a multor radioamatori. Dar de ce nu pui intrebarea chiar "Federationistilor conducatori"? La urma urmei a fost expuse problemele care sunt probleme comune ale noastre. 73 de Miki

  • Postat de Popa Gheorghe - YO2MTG la 2015-10-23 20:50:50 (ora Romaniei)
  • Pt YO9FEH
    Nu e nici o problema, dar trebuia clarificata situatia lui YO2MTD.
    QSL-ul daca vine prin birou este bine venit, numa sa vina. Eu zic ca acesta este cel mai important aspect, bucuria de a primi o confirmare a unui QSO, restul sunt..... trecatoare
    Ce zici domnu ` Vasile, am dreptate ?

    O sara faina si sa ne auzim cu bine, 73 de YO2MTGigi
      Comentariu modificat de autor.

  • Postat de Vasile - YO9FEH la 2015-11-01 02:53:11 (ora Romaniei)
  • Pt.YO2MTG !
    Da domnule,ai dreptate !QSL-ul este in plic,in curand ajunge la posta !O luna buna !
    73 Vasile !

  • Postat de toto niculescu - YO7FT la 2015-11-03 18:21:14 (ora Romaniei)
  • pentru Miki, yo5ajr,

    te rog sa nu fii in eroare ; legitimatia mea poarta numarul 932 eliberata la 19 .06.2015 , asa a venit randul ! hi ! la CSTA Bucuresti.

    Cu ganduri bune,
    73, toto

  • Postat de nic - YO4LHR la 2015-11-04 12:14:53 (ora Romaniei)
  • Hmm ... 932.
    Pana la 4053 mai e doar un pas

  • Postat de Corneliu Conrad - YO4BXX la 2015-12-12 22:37:29 (ora Romaniei)
  • Felicitari pentru Miki YO5AJR. Acest articol despre FRR a adunat pana acum 76 comentarii despre FRR. Rezulta ca foarte multi hami YO sunt ingrijorati de activitatea groteasca, haotica, corupta a FRR. Oare conducerea incopetenta a FRR va fi schimbata in anul viitor? O sa avem Campionate arbitrate corect? Se va reusi schimbarea in bine a acelui ,,habarnamradio.ro"? Ne-am bucura cu totii!!!
    Va doresc: Sarbatori Fericite si La multi ani 2016!
    YO4BXX Corneliu Conrad

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "REQUIEM PENTRU FEDERATIA ROMANA DE RADIOAMATORISM"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact