hamradioshop.ro
Articole > Intamplari adevarate Litere mici Litere medii Litere mari         Tipariti
In memoriam

REISINGER FRANCISC - YO5TD

1931 - 2015

László Hadnagy YO5AEX

In data de 18 septembrie a.c. s-a stins din viata dupa o lupta lunga cu o boala nemiloasa un senior al radioamatorismului clujean, Reisinger Francisc. In cele ce urmeaza sa ne amintim de cel care a fost YO5TD.

* * *

Reisinger Francisc YO5TD a facut parte din grupul de amatori care au construit si experimentat primele aparate in banda de 70 de centimetri in Cluj - Napoca. Reisinger Francisc YO5TD, cum i se mai spunea Ricsi, a fost unul dintre cei mai cunoscuti radioamatori clujeni pentru activitatea depusa pe unde scurte si ultrascurte. De-a lungul anilor a construit multe aparate, s-a ocupat de educarea si formarea tinerilor radioamatori, a participat la numeroase competitii interne si internationale, a realizat foarte multe radiolegaturi cu amatori din diferite colturi ale lumii.

Ricsi s-a nascut pe 3 aprilie 1931 la Targu Mures. La varsta de 7 ani construieste primul receptor cu galena, iar la 8 ani asculta in difuzor emisiunile postului de radiodifuziune Bod si Cluj. In anii 1940 construieste primul sau aparat de radio cu lampi alimentat de la baterii uscate. Aviatia a devenit o alta pasiune. Incepand cu anul 1944 construieste aeromodele, in 1949 urmeaza Scoala de zbor din Dezmir, judetul Cluj, iar din 1951 confectioneaza exponate pentru campionatul national de aeromodele captive si modele cu teleghidaj. In 1962 obtine autorizatia de radioamator de emisie receptie cu indicativul de apel YO5TD, cand practica in paralel aviatia si radioamatorismul in cadrul AVSAP Cluj.

Reisinger Francisc - YO5TD

2 prieteni buni YO5TD si ex:YO5AML

Activitatea profesionala a desfasurat-o in cadrul Intreprinderii de Locuinte si Localuri (I.L.L) din Cluj in calitate de tehnician principal.

In cadrul Biroului de programare si pregatire a lucrarilor din I.L.L, condus de ing. Varga Alexandru, YO5AML, Ricsi infiinteaza si extinde reteaua de radiocomunicatii mobile a unitatii. Aceasta devine a doua retea de comunicatii din cadrul municipiului Cluj-Napoca.

Tot atunci se leaga o prietenie adevarata cu Alex YO5AML si impreuna practica radioamatorismul.

Pentru a afla despre cele petrecute in urma cu peste 50 de ani i-am solicitat o intalnire lui Ricsi. M-am deplasat la blocul Republica din Piata Mihai Viteazul din Cluj-Napoca unde a locuit.

Dupa ce i-am vazut masa de lucru si statia, gazda mi-a povestestit despre deranjamentele provocate de reclamele luminoase de pe acoperisul blocului, cat si despre problemele cu antenele. Schimb cursul discutiei pentru a afla despre primele radiolegaturi efectuate in banda de 70 cm la Cluj.

Dupa o scurta pauza, ne pune pe masa un aparat despre care incepe a-mi povesti, astfel:

"Dupa multe cautari, documentari, evaluari, la inceputul anului 1964 am inceput sa construim aparate simplex de emisie-receptie pentru banda de 432 MHz.

Emitatorul a fost echipat cu 6N15 fie 6N3 ca oscilator, iar modulatorul a fost construit cu tuburile electronice 6N8 si 6P6 pentru amplificarea semnalelor de la microfonul cu carbune tip telefonic. Receptorul a fost 1-V-1 cu auditia in casca.

Dupa terminarea aparatelor a procedat la testarea circuitelor electrice.

Aparatul construit in 1964 pentru 70 cm

Doua generatii de aparate pentru amatori
Ca instrumente de masura pentru circuitul oscilant s-a folosit de linia „Lecher” cat si un undametru cu absorbtie de fabricatie Tesla primit de la Radioclubul Judetean Cluj.

Primele teste au fost facute in subsolul Institutului Pedagogic nr. 3 din Cluj, folosind incaperile laboratorului de ultrasunete si centrala termica la distante de cca 15 - 18 metri, realizand astfel primele radiolegaturi pe 432 MHz (70 cm). Toate acestea se intamplau in martie 1964. Rezultatele au fost multumitoare, ceeace l-a bucurat foarte mult”.

Despre constructori si recordul pe care l-au stabilit Ricsi mi-a povestestit in continuare:

"Cei care au participat la construirea si experimentarea acestor mici aparate au fost Lazar Iuliu YO5IP, Szasz Gero YO5AN si Reisinger Francisc YO5TD, cu totii membrii ai Radioclubului judetean Cluj.

Dupa obtinerea primelor rezultate am inceput traficul, aproape zilnic, de la locuintele fiecaruia, dupa care au marit distantele de la 10 - 15 metri la 3 - 4 kilometri.

Apoi cu sprijinul radioclubului judetean YO5KAI avandul coordonator pe Rusu David YO5TC a participat la concursul „Polnii Den 1964” de pe coama dealului Feleacu, Cluj, dintr-o cladire in constructie, de la reteaua de 220V/ 50 Hz, prin amabilitatea familieu Salagean.

Au fost facute primele apeluri pe 70 cm si au sosit primele raspunsuri. Astfel au fost consemnate radiolegaturi cu YO5NB, YO5LD, YO5UK, YO5KAI, YO5AEX, YO5TW, YO5TS si altii.

Primele trei indicative au fost lucrate de pe muntele Mogosa, Baia - Mare, iar celelalte din turnul de parasutism de pe dealul Cetatuie din Cluj.

Antenele folosite au fost de la Yagi cu 3 elemente simple la Yagi cu 2 x 5 elemente suprapuse.

In echipa YO5KAI au mai participat ing. Mociani Ioan YO5NT si ing. Restantia Ion YO5NR.

In ziua de 4 iulie 1964 orele 11:24 GMT s-a stabilit recordul national pe 70 cm intre YO5KAI (statia colectiva a radioclubului judetean Cluj) avand ca operatori pe YO5IP Lazar Iuliu si YO5TD Reisinger Francisc si statia YO5NB de pe muntele Mogosa de langa orasul Baia - Mare”.

Asa a fost... mi-a spus in incheiere Ricsi YO5TD si aseaza aparatul folosit in 1964 pe transceiverul TS130S pe care il utiliza pentru trafic in unde scurte.

Acesta a fost colegul si bunul meu prieten Ricsi YO5TD. Odihneasca-se in pace!

László Hadnagy YO5AEX

Articol aparut la 6-10-2015

4702

Inapoi la inceputul articolului

Nu exista comentarii postate.
Comentarii (0)  

La acest articol nu se (mai) primesc comentarii.

Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact