hamradioshop.ro
Articole > Activitati DX, trafic radio Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

HZ1AB – vechi si nou

Alex Panoiu YO9HP

Indicativul HZ1AB, atat de cunoscut contest-manilor si vanatorilor DX, a ramas doar istorie. Ca urmare a reorganizarii activitatii de autorizare a radioamatorilor in Arabia Saudita, licenta pentru indicativul HZ1AB, care a apartinut pentru aproape 60 de ani Fortelor Militare Americane (United States Military Training Mission) din Dhahran, a fost anulata.

In noile conditii de autorizare, indicativul a fost realocat unui cetatean Saudit.

Managerul vechiului HZ1AB, Leo Fry – K8PYD, inca mai onoreaza confirmari pentru QSO-uri cu aceasta statie.

(Sursa: www.dailydx.com)

Alex Panoiu YO9HP

Articol aparut la 8-1-2005

10033

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (13)  

  • Postat de olariu ioan - YO8ROM la 2005-01-08 15:32:03 (ora Romaniei)
  • Mi se pare cea mai proasta idee faptul ca acest indicativ foarte cunoscut acum este la dispozitia unui radioamator incepator.

  • Postat de pit - YO3JW la 2005-01-09 02:39:06 (ora Romaniei)
  • Asa se intampla unde cei care gestioneaza indicativele nu sunt familiarizati cu ele si, probabil, nici nu sunt radioamatori, sau exista sfanta "pila"

  • Postat de Morel 4X1AD - 4X1AD (4x1ad) la 2005-01-09 08:40:57 (ora Romaniei)
  • Pit,
    Din pacate problema nu este pur administrativ-birocratica ci are un anumit substrat politic. Autorizatia nu a fost schimbata ci anulata. Unele din motive pot fii intuite daca citesti noul regulament al serviciului de radioamator la http://www.citc.gov.
    sa/CITC/EN/SpectrumManagement/. Frictiunile dateaza de la inceputul lui 2004. Alte motive pot fi intelese daca vorbesti cu operatorii americani care s-au preumblat in 2003-2004 la baza Dahran.
    73
    Morel
    4X1AD

  • Postat de Pit - YO3JW la 2005-01-09 11:39:18 (ora Romaniei)
  • Este posibil ca din lipsa de info sa gresesc la cazul respectiv...imi cer scuze.

  • Postat de MARIAN - YO7CEG la 2005-01-09 12:23:53 (ora Romaniei)
  • Cred ca avem reactii tipice-impulsive si pasionale- si nu incercam sa analizam punand in ecuatie,toate datele problemei- care la urma urmei este problema lor,apartinand de administratia Telecomunicatii HZ-ARABIA SAUDITA! nu sesizez in articol "radioamator incepator", ci doar Cetatean Saudit! ...este foarte normal si firesc! Anormal si nefiresc a fost pana acum,dar s-au desteptat si sauditii si nu mai accepta orice...Sper si noi la fel...Vezi regulamentul actual YO,in vigoare,cine poate detine YO! NU un strain,fie el si american,NUMAI un CETATEAN ROMAN! Cititi aricolele domnului George PATAKI,(ex-YO2BO,acum WB2AQC)-vechi REZIDENT USA,care s-a luptat ani de zile sa obtina CallSign de USA! oare de ce...? Asa deci,HZ este ptr.cetateni sauditi-HZ, YO este ptr.cetateni romani-YO si a.s.m.d. Este greu sa iesim din rutina noastra,putina democratie si deschidere nu strica nimanui,la fel studiul legislatiilor telecomunicatii care sunt internationale-cu putine specificatii locale...Cu Bine si Drag. P.S.detin QSL card de la HZ1AB...cel american,astept sa-l obtin pe cel de la Cetateanul SAUDIT!

  • Postat de NINI - YO3CCC la 2005-01-10 14:24:19 (ora Romaniei)
  • Salut Alex
    Ai reusit sa tulburi apele cu acest anunt de ultima ora. HI!
    L-am lucrat si eu acum vreo doi ani in urma dar nu stiam ca nu este indicativul unui localnic. Multumesc de info. Cum am citit articolul , am si trimis (azi dimineata) un QSL lui K8PYD. Mai revino cand mai ai si alte informatii utile.
    73! NINI YO3CCC

  • Postat de Morel - 4X1AD (4x1ad) la 2005-01-12 06:11:20 (ora Romaniei)
  • Lui Marian YO7CEG: marturisesc ca am fost usor nedumerit totusi de comentariul tau. Daca aplicarea legii islamice (Shaaryia)la autorizarea radioamatorilor impreuna cu alte restrictii aplicabile dar nepublicate in noul regulament al MoC saudian sunt comparate cu numarul nu prea mic de radioamatori straini autorizati in Bahrein A9, Oman A4, Kuweit 9K, UAE A6 si Qatar A7, atunci cred ca apelul tau la deschidere si democratie nu a fost indreptat in directia ceruta de circumstante. Pana si in Iraq au aparut ca ciupercile multe statii atat autohtone cat si straine, lucru care mai inainte era de neconceput. Cred ca nici spiritul deschiderii europene si al licentelor CEPT nu prea merge mana in mana cu "Germania numai pentru radioamatorii germani" si "America numai pentru radioamatorii americani" sau "Romania numai pentru radioamatorii romani" etc. Asa-zisa "nationalizare" a indicativelor nu mi se pare chiar cel mai bun argument pentru perestroika si glasnost. Si asta fara sa ne bagam nasul in afacerile interne ale MoC din HZ. Nici nu vreau sa abuzam de ospitalitatea lui Ciprian N2YO care gazduieste acest site (si care impreuna cu alti radioamatori romani au primit destul de repede si usor autorizatii locale in SUA, Germania, Canada etc.).
    Sau poate am inteles eu gresit sensul comentariului tau ? Daca da, scuze.
    73 Morel
    4X1AD

  • Postat de Tomo - YO2LTC la 2005-01-13 06:33:13 (ora Romaniei)
  • 1. CEPT nu inseamna nicidecum faptul ca poti fi autorizat, ca cetatean strain nerezident, sa lucrezi cu indicativ al tarii pe care o vizitezi ci faptul ca ai dreptul sa lucrezi de pe teritoriul statului respectiv, cu respectarea regulamentului adica Prefixul Tarii respective/indicativ propriu din tara de origine.
    2.Obtinerea unui indicativ in SUA (din experienta!!!!) de catre persoanele de nationalitate straina se face doar daca acestea pot dovedi faptul ca au rezidenta permanenta in SUA. Referitor la radioamatori YO care viziteaza SUA, acestia nu numai ca nu pot lucra pe baza licentei CEPT ci chiar trebuie sa dea un examen pentru a putea lucra pe teritoriul SUA.
    3.Prevederile CEPT sunt niste "recomandari" pe care tarile le pot SAU NU lua in considerare. Va recomand spre studiu: http://www.ero.dk/doc98/Official/Pdf/TR6101E.PDF
    73, Tomo-YO2LTC

  • Postat de Morel - 4X1AD (4x1ad) la 2005-01-13 14:17:07 (ora Romaniei)
  • Pt.Tomo YO2LTC: iti multumesc pentru descrierea unor prevederi functionaresti din statutul CEPT si efortul de a cauta adresa site-ului insa mi-ar fi placut mai mult sa te referi la spiritul postarii mele. In sfarsit... 73

  • Postat de Marian - -YO7CEG la 2005-01-15 12:54:50 (ora Romaniei)
  • Salut draga prietene MOREL!inainte de toate,MULTUMIRI DEOSEBITE si APRECIERI SINCERE ptr.SUPERBA RELATATRE de la "DAYTON-2004".GROZAV ARTICOL,UN REPORTAJ de nota MAXIMA!l-am listat si difuzat la radioamatori interesati sa cunoasca!Mi-a placut foarte mult!...referitor la ce am postat,intradevar "nationalizarea" nu este o chestie prea buna,poate da poate nu...Oricum W si DL exceleaza la accest capitol!si in DL,rezidenti acolo,ex YO,au lucrat zeci de ani,cu Indicative DA( ptr.cetateni straini)>daca acolo sau in USA altii au obtinut rapid ce doreau este ca s-au incadrat in conditiile legilor de acolo,poate au devenit mai rapid CETATENI ai tarilor RESPECTIVE si au respectat ce solicitau accestia.Oricum la ei este mult mai serios si mai greu sa obti ceva,nu merge ca la noi...totusi "sfanta pila" -de mai sus,a functionat si la ei,USA - ptr.sufixul YO, si ma BUCUR ptr. asta!...la DXCC-HZ,cred ca e valabil si HZ/4x1AD sau HZ/YO7CEG !banuiesc...sau conteaza doar HZ1AB( cel american),stim noi cine face regulile la DXCC- Nu "pricep" dupa ce si de ce ne "plangem"...Asta-i tot! Cu consideratie si prietenie!-admiratorul Dvs.MARIAN- YO7CEG

  • Postat de Nic - YO3GNO - la 2005-01-19 12:05:41 (ora Romaniei)
  • Mi se pare extrem de ciudat ca vorbim despre "nationalizarea" statutului de radioamator. Fie ca privim radioamatorismul ca sport sau ca hobby, este la fel de straniu. O eventuala atitudine de acest tip este dupa parerea mea retrograda si absolut futila daca ne gandim numai la faptul ca eventualii "agresori" veniti pe teritoriul unei tari pentru a executa activitati impotriva interesului national prin intermediul echipamentelor de radioamator, ar livra informatii vitale sau ar defaima. Este aberant. Au aparut tehnologii ultrarafinate, nu e nevoie sa cari transceiverul si kilogramele de tzevi si sarme ca sa faci "propaganda antinationala" sau sa fii subversiv pe teritoriul tarii in care te afli. E si motivul pentru care natiunile care au scapat de accesele de paranoia, permit acest lucru in mod facil. Cat despre reatribuirea indicativului, nu mi se pare o decizie inteleapta ci mai degraba o "intepatura" ieftina de genul " yankee go home" .

  • Postat de Marian - - YO7CEG la 2005-01-20 03:19:07 (ora Romaniei)
  • Off...E greu de inteles! "Nationalizare"are mai multe intelesuri,dar nicidecum spionaj!! de unde?...Cetateni straini,radioamatori,rezidenti cu diverse treburi in Romania,doresc-au solicitat indicativ YO.Raspuns:DA,vor obtine imediat,daca sunt cetateni romani!Sunt legi simple,democratice si publice.Si la ei sunt aceleasi reguli!"nationalism":clujanul FUNAR vopsea tricolor orice(nu era bine...)YANKEII poarta CHILOTI si sepci cu drapelul USA(e bine !!!)-purtate cu aplomb si de multi dintre noi!Aceasta se numeste "universalitate"!Oricum noi-Nu am reusit inca,sa punem tricolorul chiar acolo!...cum am zis mai sus...prea multa patima ptr.nimic!fiecare gandeste,dupa cum considera -radioamatorii > "dupa ureche"-firesc!...cu bine!CL.

  • Postat de Vasile GIURGIU - YO6EX (yo6ex) la 2005-03-17 12:58:09 (ora Romaniei)
  • Responsabilitatea atribuirii unei licente de radioamator revine administratiei tarii respective. Pentru noi conteaza mai mult faptul ca a avea un QSL din HZ va deveni un lucru greu. Mai exista o singura statie, HZ1HZ care avand un QSL-manager veti putea primii un QSL via bureau... Deci ptr viitor va trebuii sa umblati la colectia de IRC-uri, daca aveti asa ceva. Atentie in HZ nu puteti trimite verzisori in plic!
    In rest toate bune... 73

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "HZ1AB – vechi si nou"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact