hamradioshop.ro
Articole > Intamplari adevarate Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

RVSU si Café Gratis la inaltime….Ciucas X3

Daniel Salagean YO5DSG

Clubul Café Gratis Cluj - YO5KDS impreuna cu RVSU ( Radioamatorii Voluntari in Situatii de Urgenta) au realizat radiocomunicatiile la circuitul Ciucas X3 de semi-maraton, maraton si ultra-maraton din acest an (al patrulea an consecutiv). Evenimentul sportiv este inscris in ITRA (International Trail Running Association) si aduna la start peste 1000 de participanti din mai multe tari europene.

Pentru noi acest eveniment anual este cel mai solicitant, intrucat se desfasoara intr-un mediu relativ ostil, in munti abrupti, cu zone extrem de ample lipsite de acoperirea retelelor de telecomunicatii civile si guvernamentale, care solicita atat echipamentele cat si operatorii, care trebuie sa parcurga distante mari cu echipamentele lor pentru a se instala in posturi fixe.

Acest exercitiu cuprinde faze prealabile de evaluare a legaturii radio cu ajutorul programelor specializate de simulare, recunoasteri prealabile, instalari de repetoare, planificarea echipelor de back-up dar si asistenta in teren si acoperirea neprevazutului precum si testarea planurilor de cooperare cu echipele Salvamont si ale Jandarmeriei montane in situatia aparitiei unei urgente reale.

Actiunea propriu-zisa s-a desfasurat pe un interval de timp de 24 de ore, cat a durat de la plecarea primului concurent pana ce ultimul a trecut linia de sosire dar pregatirile de instalare au inceput cu circa 2 saptamani, cu re-instalarea repetorului din Vf. Gropsoarele.

Cu o zi inainte de actiune, vineri, YO3IBZ , YO9IRF si YO3GSK au urcat la repetor pentru a-l porni si pentru a instala panourile solare. Din pacate, conditiile meteo au facut imposibila instalarea panourilor astfel ca repetorul a fost pornit exclusiv pe baterii, calculele aratand ca poate face fata unui trafic limitat doar la comunicatiile de urgenta. Din acest motiv, s-a decis realizarea traficului radio pe frecvente simplex.

Cred ca se poate spune ca Ciucas X3 este cel mai complex exercitiu de acest gen, furnizand un feedback extrem de important pentru realizarea planurilor de actiune pentru alte evenimente similare.

In acest an in echipa RVSU au intrat si noi membri de la radioclubul Cafe Gratis din Cluj, care au participat in premiera la acest tip de exercitiu; pentru ei a fost o ocazie buna pentru a verifica cunostintele teoretice si practice, iar pentru echipa initiala a fost un prilej de a verifica capacitatea de integrare de noi radioamatori in acest tip de actiuni. Doua CheckPoint-uri care au avut concurenti pana seara tarziu au fost asigurate de YO5POO si YO5OFT, CP4 a fost asigurat in punct fix de YO5FYI si Sorin, iar punctul mobil a fost asigurat de YO5DSG. In CP4 am avut deplasari de la cabana Ciucas in localitatea Cheia si inapoi asigurand transportul celor care au abandonat si al materialelor/alimentelor necesare, conditiile de drum fiind destul de anevoioase.

Planul initial prevedea o serie de activitati de verificare a legaturilor in HF insa vremea deosebit de rea ne-a fortat sa le abandonam.

La editiile precedente, statia Net Control a fost stabilita in localitatea Cheia, in apropiere de linia de Start/Finish; in acest an, statia Net Control a fost plasata la statia Salvamont Muntele Rosu, pentru a putea beneficia de avantajele cotei dominante.

In timpul exercitiului am fost pusi in situatia de a face fata unei urgente reale, cand unul dintre participanti a cedat fizic dupa 95 de km de traseu, intr-o zona muntoasa la cota 1400m, in padure. Urgenta a fost anuntata de unul dintre participantii la cursa care a intalnit victima, ce astepta de circa 90 de minute sa treaca un alt participant prin acea zona. Unul din concurentii care au trecut a luat decizia corecta de a se intoarce si de a anunta evenimentul la punctul de control pe care il depasise.

La ora 00:50, a fost anuntata statia Net Control deservita in acel moment de doi operatori (YO3GSK si YO3HJV), care a declarat situatie de urgenta in reteaua radio, cerand statiilor participante sa inceteze orice alt trafic radio, cu exceptia statiilor implicate in activitatile de cautare-salvare. Echipa Café Gratis a fost on stand-by pe toata perioada situatiei aparute, fiind gata sa intervina daca situatia necesita.

La statia Net Control s-a completat radiograma cu informatiile esentiale si, simultan, a fost informat prin radio seful echipei Salvamont (aflat in traseu) cu privire la aparitia incidentului.

Evenimentele s-au succedat rapid, deseori concomitent, chiar daca descrierea le releva succesiv: 00:50, CP 12 anunta la Net Control urgenta (reala); cine a sesizat CP; locul (cota 1400m pe traseu) unde se afla victima (identificata cu numarul de concurs); starea fizica (incapabila de deplasare, stare generala rea dar constienta) precum si faptul ca, potrivit informatiei primite, victima se afla in acel loc de circa 90 de minute.

Net Control incearca contactarea unui membru Salvamont aflat pe traseu la o cota superioara locului incidentului; acesta nu raspunde la statie. Planul de rezerva prevedea ca, in astfel de situatii, periodic la circa 20 minute, deplasarea intr-o zona cu acoperire GSM pentru verificarea mesageriei SMS.

Statia Net Control transmite SMS catre acesta cu solicitarea de a contacta Net Control pentru informatii suplimentare. 00:51 Net Control anunta inceperea traficului de urgenta in retea; transmite catre Seful echipei Salvamont din zona (aflat in teren), detaliile urgentei.

01:05 Net Control, in urma SMS-ului transmis, este contactat telefonic de catre salvamontistul aflat pe creasta, deasupra locului incidentului. Locatia in care se afla si conditiile meteo (ceata si ploaie) fac insa imposibila atingerea zone in timp util astfel ca acesta ramane in asigurarea zone de traseu repartizate initial.

01:12 Echipa de la CP 12, dupa evaluarea situatiei, propune catre Net Control o incercare de recuperare. Profitand de masina 4x4 aflata in CP 12, s-a identificat un traseu (TNX YO3IPB pentru hartile cu izobare) pe care este posibila transportarea celor doi jandarmi montani care insa nu detineau echipament specializat, pana in apropierea victimei (la cota 1200 m), urmand ca de acolo sa continue ascensiunea pana la cota 1400m.

Intrucat echipa de la CP 12 detine informatii complete ce ii permit o mai buna evaluare, este informata de Net Control cu privire la celelalte echipe de cautare salvare ce converg catre locul accidentului si i se permite sa ia decizia la fata locului.

01:16 Se transmite la Net Control ca echipa S & R de la CP 12 porneste catre victima. Din echipa faceau parte: YO3IGR, doi subofiteri din Jandarmeria Montana si un voluntar din partea organizatorilor, cu pregatire de prim ajutor.

01:30 Se transmite la Net Control inchiderea CP 11 ca urmare a depasirii de catre ultimul sportiv; echipa ce asigura prezenta in acel punct se deplaseaza catre CP 12.

01: 40 Se transmite la Net Control de catre echipa S & R ca s-a atins punctul din care nu se mai poate inainta cu masina. Jandarmii sunt dotati cu echipament radio pentru a tine legatura cu YO3IGR aflat cu masina in asteptare si pornesc insotiti de voluntarul de la organizarea traseului catre victima.

01:47 Se transmite in retea preluarea de catre echipa S & R a victimei care a fost gasita constienta dar intr-o stare de hipotermie destul de avansata. Este transportata rapid catre auto unde se iau masuri pentru incalzire si hidratare.

01:50 Net Control declara inchis traficul radio de urgenta, se reiau comunicatiile normale in retea.

02:10 Net Control este informata cu privire la sosirea Salvamontului in CP 11.

02:15 Echipa S & R se reintoarce in CP 11; victima este transportata Jandarmeria Montana la baza din Cheia. Am aflat ulterior ca s-a recuperat fara nicio problema.

Per ansamblu, la nivelul RVSU deciziile au fost corect luate in baza planificarii si a procedurilor stabilite pentru astfel de situatii. Aceasta experienta a demonstrat validitatea conceptului descentralizarii deciziilor luate pe baza unor proceduri clare.

Desi RVSU nu are in vedere interventii de tip prim-ajutor sau medical, dotarea specifica a fost esentiala, ajutand la scurtarea timpului de interventie; evaluarea post-eveniment a aratat ca timpul de interventie a fost scurtat cu cel putin 60-90 de minute in urma actiunii asumate de radioamatorii aflati in asigurarea radiocomunicatiilor in traseu. Acest interval de timp insemna pentru vitima ceata, noapte si o temperatura de aproximativ 9 grade Celsius.

Pe parcursul intregii actiuni, echipa RVSU s-a confruntat cu o serie de impedimente si incidente tehnice (la statia Net Control statiei principale i s-a ars etajul final de emisie, una din masinile 4x4 ale echipei de la Cluj a suferit o slabire a surubului de la o fulie motor, datorita vantului extrem si a ploii echipa de service la repetor nu a putut instala panourile solare, samd.) care ar fi putut compromite succesul exercitiului insa ele au fost depasite datorita experientei radioamatorilor, ce sunt obisnuiti sa caute solutii in cele mai diverse imprejurari.

Dupa 3 zile de actiune , ne-am retras cu o experienta bogata si o validare practica a aspectelor teoretice din Procedurile de trafic pentru situatii de urgenta si nu in ultimul rand inchegarea unor prietenii frumoase.

La actiune au participat:
YO9IRF Razvan
YO3HJV Adi
YO3HTB Doru
YO3IHG Vlad
YO4ISC Cristel
YO3HQN
YO3IGR Gore
YO3IPB Marian
YO3GSK Marian
YO3IBZ Aurel
YO5DSG Denis
YO5FYI Mircea
YO5POO Lucian
YO5OFT Tibi
YO5BTT Iosif
YO3CPR
Sorin


Echipa Café Gratis - YO5KDS in drum spre Ciucas X3.


Razvan, YO9IRF, in drum spre repetor, vineri, 11 septembrie.
Vantul la rafala peste 70 km/h, ploaie, ceata. Suportul din spate, circa 15 kg.


Repetorul. Vineri, 11 septembrie 2015


Start in proba de maraton


Primul concurent de la Ultra-maraton soseste la Finish dupa o cursa de 12h58’.


Sedinta tehnica de vineri.


Sambata, a fost nevoie de inlocuirea echipamentelor de la Net Control
ca urmare a defectarii etajului final al statiei Yaesu.


YO5DSG + YO5FYI + Sorin la CP4 - Cabana Ciucas. (YO5DSG cu 4x4 punct mobil).


Impreuna cu Jandarmeria Montana, facand planurile de urgenta pentru CP4.


Duminica, 13 septembrie 2015. Reparatii la una din masinile 4x4 care au facut o multime de kilometri
in activitati de suport logistic. Denis YO5DSG, Lucian YO5POO


Echipa de la Cluj, Cafe Gratis:
Tibi YO5OFT, Iosif YO5BTT, Lucian YO5POO, Mircea YO5FYI si Sorin, viitor radioamator.


Echipa: YO5BTT, YO5FYI, YO3IPB, YO3IOU, YO5POO, YO3HQN, YO5DSG, YO4ISC, Sorin,
YO5IGR, YO9IRF YO3HTB, YO3IBZ, YO5OFT, YO3IHG, YO3CPR, YO3HJV, YO3GSK

Poze se pot viziona pe pagina YO5KDS - http://yo5kds.ro/galerie-foto/

Daniel Salagean  YO5DSG

Articol aparut la 18-9-2015

6946

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (30)  

  • Postat de Victor - YO3HQN la 2015-09-18 16:31:54 (ora Romaniei)
  • Cel ce s-a intors dupa victima este amicul meu Adrian Vasilescu. A terminat apoi cursa in mai putin de 24 de ore desi a stat mai bine de 2 ore cu concurenta ce nu mai putea sa mai mearga.
    Eu am coborat alaturi de voluntarul Daniel din CP9 in CP10 alaturi de un concurent (1029) aflat aproape de limita de a mai merge. Am parcurs 12 km in aprox 4 ore desi traseul find mai mult la vale se putea parcurge lejer in 2:30 ore si sub 1:30 in regim de maraton. Au fost nevoie de incurajari pentru Bogdan 1029, am mers aprox 5 km noaptea la frontala si ne-am si ratacit 2-300 m - desi Daniel era din Maneciu. La CP10 ne-a asteptat Razvan YO9IRF cu masina - pe Bogdan l-am lasat la benzinaria Lukoil 2 km mai sus ca sa nu mai fie nevoit sa mai mearga pana la baraj. Trackul nostru aici : https://www.strava.com/activities/390725670 - traseul fiind pe coama ne-a dat posibilitatea mentinerii in permanenta legaturii radio pe canalul Simplex.

  • Postat de Miki - YO5AJR (yo5ajr) la 2015-09-18 22:21:21 (ora Romaniei)
  • Hey...."Cafae Gratis" - eu unul ridic palaria ce ati facut. Desigur, analiza amanuntita a actiunii va indica punctele tari si cele slabe. Felicitari din inima la voi. Un lucru as dori sa precizati. Victima care a cedat fizic transformand astfel toata actiunea in real, chiar a parcurs 95 de Km cum scrie in text? 73 "cafengiilor dragi" de Miki

  • Postat de Denis - YO5DSG la 2015-09-18 23:31:22 (ora Romaniei)
  • Draga Miki, dam victima chiar a parcurs 95 de km din cei 105 ai maratonului. 73 si toate cele bune de la cafengii!:))

  • Postat de Miki - YO5AJR (yo5ajr) la 2015-09-19 04:26:48 (ora Romaniei)
  • Credeam ca e o virgula intre 9 si 5.... :))) In acest caz nu- i de reprosat nimic. Organismul e organism. Asa am patit si eu in anii 70 in tentativa de un zbor de durata cand....am adormit in zbor la 2000 m. Dar povestea asta va spun la o....cafea :)))73

  • Postat de Ioan Mircea Radutiu - YO3AOE la 2015-09-19 11:11:34 (ora Romaniei)
  • Toate bune si frumoase!,mai ales ca totul s-a terminat cu bine,dar nu cumva organizatorii evenimentului trebuiau sa se ocupe si preocupe de rezolvarea situatiei aparute?,intreb fiindca toata treaba asta nu mi se pare ca ar fi radioamatorism...

  • Postat de Ghita - YO8CLN (yo8cln) la 2015-09-19 11:26:03 (ora Romaniei)
  • Nu este radioamatorism , dar este sustinuta de un grup de radioamatori. Felicitari ! Daca nu ne implicam in activitati cotidiene cum vom putea demonstra utilitatea publica a radioamatorismului ? Ica o data felicitari pt. actiune. 73 ! de yo8cln.

  • Postat de Ioan Mircea Radutiu - YO3AOE la 2015-09-19 13:18:20 (ora Romaniei)
  • Imi pare rau,dar iar nu prea inteleg,de ce radioamatorismul trebuie neaparat sa aibe o utilitate publica?.Filatelia,numismatica, filocalia,melomania si multe altele de acelasi gen ce utilitate publica au sau ar trebui sa aibe?.Sa nu confundam situatia actuala cu cea din fostul regim politic,care cauta pe toate caile sa implice-chipurile!-si radioamatorismul in sistemul de urmarire si control general al societatii, supraveghere de care aveau parte pina si sindicatele,dar in general cam toate uniunile si asociatiile care s-ar fi vrut a-politice,dar care incet-incet au fost atrase si inglobate cu forta in sistem. Nu contest ca radioamatorii-dispunind de aparatura de radio-comunicatii relativ autonoma-pot ajuta la nevoie in anumite situatii,dar de aici si pina la a incerca sa ne impunem cu tot dinadinsul este distanta mare!.E cam ca in bancul cu Bula care a ajutat o batrinica sa traverseze strada,dar pina la urma a reiesit ca ea nu vroia sa traverseze-hi!

  • Postat de Daniel Salagean - YO5DSG la 2015-09-19 16:12:46 (ora Romaniei)
  • Ca nu intelegeti utilitatea actiunilor noastre, pot intelege. Dar cum cititul face bine sanatatii mentale, va rog sa recititi/revedeti cazul Nepal, unde totul a cazut si radiomatorii, brusc, au devenit de utilitate publica.Cu numismatica nu ma ocup, asa ca nu cunosc utilitatea publica a acestui hobby.

  • Postat de Francisc Grünberg - YO4PX la 2015-09-19 16:43:57 (ora Romaniei)
  • "Cutremurul din Nepal si radioamatorii" la http://yo4px.blogspot.ro/2015/04/cutremurul-din-nepal-si-radioamatorii.html, "Inalta apreciere pentru radioamatorii chilieni" la http://yo4px.blogspot.ro/2010/03/inalta-apreciere-pentru-radioamatorii.html, "Cand nimic nu mai functioneaza ... San Francisco 1989" la http://yo4px.blogspot.ro/2013/06/cand-nimic-nu-mai-functioneaza.html, "Cutremurul din Sichuan si radioamatorii" la http://yo4px.blogspot.ro/2013/04/cutremurul-din-sichuan-si-radioamatorii.html s.a.m.d.

  • Postat de Ioan Mircea Radutiu - YO3AOE la 2015-09-19 17:26:55 (ora Romaniei)
  • De la un cutremur de pamint de mare amploare,cind aproape totul se distruge si unde comunicatiile constituie o problema acuta de viata si de moarte pentru toata regiunea,si pina la un maraton alpin relativ obisnuit este o distanta ca de la cer la pamint,sa nu suprapunem situatiile,dar eu vroiam sa spun cu totul altceva,in sensul ca de multa vreme noi radioamatorii ne tot oferim serviciile institutiilor abilitate cu situatiile de urgenta,si acolo nu prea ne baga cam nimeni in seama.Inainte vreme acele institutii umblau dupa noi sa ne coopteze si noua ne cam mirosea,iar acum,in ziua de azi umblam noi dupa ele sa le ajutam si ele nu prea vor sa traverseze-hi!

  • Postat de Daniel Salagean - YO5DSG la 2015-09-19 17:43:29 (ora Romaniei)
  • Pai atunci hai sa nu mai facem nimic si sa asteptam sa pice para malaiata in gura lui...cui o vrea, nu? Asta nu e mentalitate comunista? Eu zic ca fiecare e liber sa faca ce vrea si sa gandeasca cum vrea. Va respect punctul de vedere, dar nu-l impartasesc. Noi facem asta din pasiune, nu suntem de profesie radioamatori. Vedem radioamatorismul ca un HOBBY. Stiu ca nu multi sunt in stare sa deosebeasca profesia de hobby, dar asta e. Dupa cum spunea cineva, suntem multi si nu incapem sub aceeasi palarie. Ca urmare, folosim si sepci.Faptul ca noi ne "antrenam" pentru situatii de urgenta si dovedim ca se poate face ceva, nu doar vorbe si se poate colabora intre radioamatori vad ca deranjeaza. Dar pe mine nu ma deranjeaza ca deranjeaza:)

  • Postat de Daniel Salagean - YO5DSG la 2015-09-19 17:48:15 (ora Romaniei)
  • Pana la urma, nu inteleg ce vreti sa comunicati aici. Nu vad decat niste frustrari la o actiune care nu are de a face cu comunismul, sindicate si alte chestii mai sus mentionate. E o actiune facuta pur si simplu din pasiune. Oare e chiar asa greu de acceptat chestia asta? Daca eu vreau sa fac comunicatiile la un concurs de sarit cu parasuta si ma pasioneaza treaba asta, se strange un grup cu aceleasi interese si facem treaba buna, tot timpul se gaseste cineva sa intrebe "dar de ce ai zburat cu parasuta, ca radioamatorii fac altceva cu parasutele". Lasati gandirea asta comunista deoparte si ganditi-va la orice actiune de genul asta ca la un hobby facut de placere. Parerea mea.

  • Postat de Francisc Grünberg - YO4PX la 2015-09-19 18:15:47 (ora Romaniei)
  • Domnule Radutiu, suprapunerea, mai bine zis confuzia o faceti dv. Amestecati ilogic utilitatea unor actiuni cu atitudinea pozitiva sau indiferenta unor autoritati. Sunt doua lucruri total diferite. Nu este vorba de aprecierea sau de lipsa de apreciere a autoritatilor, ci de gradul de utilitate al unor actiuni in situatii in care radioamatorii, aici sau in alte locuri, pot fi utili comunitatii. De ani de zile public articole despre aportul radioamatorilor si simtul lor civic, pe baza unor informatii gasite pe internet si nu am vazut NICIODATA, NICAIERI ca cineva sa le fi persiflat sau minimalizat eforturile. Poate asta va spune ceva. Nu va conving articolele despre cutremure? Iata alte doua materiale, care nu se refera la seisme: “Pretuirea radioamatorilor” la http://yo4px.blogspot.ro/2014/06/pretuirea-radioamatorilor-in-iunie-2012.html si “Radioamatorii la datorie in crosul B2V” la http://yo4px.blogspot.ro/2014/03/radioamatorii-la-datorie-in-crosul-b2v.html. Citez din cel de al doilea articol, care contine un video cu text tradus: «Sub titlul ‘10000 de ofiteri de politie isi incredinteaza viata radioamatorilor’ John H. Bigley N7UR a publicat pe saitul Nevada Amateur Radio Newswire un articol despre contributia hamilor la desfasurarea unui cros anual de 193 km.»

  • Postat de Ioan Mircea Radutiu - YO3AOE la 2015-09-19 18:37:02 (ora Romaniei)
  • Nu am vrut sa comunic nimic,pur si simplu mi-am expus parerea,sau nu am voie?.Luind-o in felul asta,nu stiu cine are apucaturi comunistoide,nu cumva cine sare in sus de sapte metri cind aude o parere diferita de a sa?.Din cite stiam eu,acesta este un site unde fiecare poate sa-si expuna parerile,parca asa era democratic,sau nu mai sintem in democratie?.In ceea ce ma priveste, pionier m-au facut automat in clasa a 5-a impreuna cu ceilalti colegi de scoala,utecist m-au facut fortat si automat in timpul serviciului militar obligatoriu tot impreuna-adica la gramada-cu ceilalti camarazi,dar nu am fost niciodata membru de partid si nici nu am simpatizat vreodata cu sistemul ceausist,asa ca nu prea pot fi acuzat de gindire comunista decit de cineva care cauta sa se auto-mascheze,in sensul ca primul hotul striga "hotii!".Ca sa nu degenereze discutia in chestii ne-principiale,eu zic sa ne oprim aici,eu cel putin pe tema asta nu mai revin,fiecare poate face ce vrea atita vreme cit nu-l deranjeaza pe altul,iar daca-si cinta osanale singur cu atit mai bine!

  • Postat de Daniel Salagean - YO5DSG la 2015-09-19 19:02:12 (ora Romaniei)
  • Parerea v-o puteti spune, asa cum pot sa-mi spun si eu parerea despre parerea Dvs. Tocmai este o dezbatere acum despre parerile noastre, daca nu v-ati dat seama. Dar nu permit ca actiunile la care noi am muncit (noi, colectivul) sa fie minimizate intr-un mod care nu il agreez. Plus confuziile si imbaligaturile de idei de mai sus, pe care bine le-a punctat YO4PX. Cat despre automascat....ma indoiesc ca eu am vreo atitudine comunista. Cu osanalele si cu hotii e alta treaba ..treaba care face parte din discutiile neprincipiale si necesare postacilor care habar nu au ce vorbesc si despre ce e vorba. Dar se baga in seama asa, in dorul lelii. Daca credeti ca scopul acestui comunicat a fost ca sa-mi ridicati mie sau altcuiva osanale, considetati ca nu l-ati citit. Puteti face schimb de impresii cu ceilalti despre alte subiecte...gen "cat ai castigat la ...loto". Multumesc pentru interventie.

  • Postat de Cristel - YO4ISC la 2015-09-19 19:24:43 (ora Romaniei)
  • Ca in multe alte situatii YO3AOE nu intelege DE CE. Imi pare rau. Cred ca trebuia sa fie acolo ca sa inteleaga. Poate prin existenta RVSU si a actiunilor pe care le intreprinde o sa reusim sa fim vazuti in societate si sa ne catigam (sau poate recastigam) pozitia pe care o meritam si pe care, de altfel, o au toti radioamatorii in marea majoritate a statelor civilizate. Felicitari organizatorilor.

  • Postat de Sorin - YO2MSB (yo2msb) la 2015-09-19 21:13:24 (ora Romaniei)
  • Este adevarat ca institutiile statului sunt suficient de incapabile/incompetente sa NU solicite colaborarea radioamatorilor, neintelegand care este rolul si rostul lor in astfel de situatii de urgenta. La fel ca si alte persoane care nu inteleg acest posibil aport de ajutor in situatii limita. Dar asta NU este un motiv ca si radioamatorii sa fie la fel de lipsiti de viziune si sa nu se implice atat cat li se permite in incercarea de a se pregati pentru da o mana de ajutor societatii, atunci cand nimic altceva nu mai functioneaza in comunicatii. Asta este o eroare de logica care se corecteaza in timp, dupa ce citesti suficient de mult, si pe tema asta si in general. Sau, alteori, nu se corecteaza niciodata.
    Personal nu sunt pasionat de aceasta latura a radioamatorismului, pe care hai sa o denumim "utilitara", insa ii inteleg si ii apreciez pe cei care isi pierd timpul, energiile si uneori banii personali incercand sa se pregateasca pentru ce este mai rau. Apropo de Nepal, am ascultat seri in sir net-controlul din banda de 20m, si pot spune ca am invatat de acolo mai multe decat mi-as fi inchipuit vreodata despre CUM se gestioneaza astfel de situatii de urgenta.

  • Postat de Adrian - YO3HJV (yo3hjv) la 2015-09-20 00:31:15 (ora Romaniei)
  • Domnule Radutiu, cred ca inflamarea discutiei este complet neproductiva. RVSU este o aplicare practica a unui concept pus la punct de SRR dupa o sinteza a teoriei si practicii altor retele similare, testata in circa 5 ani de actiuni. Lansarile de balon, maratoane cicliste si ultramaratonul din Ciucas, unde mai mereu apare cate un eveniment. Acolo am fost invitati de catre organizatori pentru a contribui la buna desfasurare a acestui eveniment la care participarea este internationala. O facem de 4 ani. Suntem alaturi de Salvamont si Jandarmerie in sfera de actiuni care tin de siguranta participantilor si scopul este suportul in comunicatie. Nici Salvamont si nici Jandarmeria montana nu au posibilitatea de a comunica pe suprafata pe care se desfasoara maratonul. Noi am reusit, mai mult, a existat compatibilitate in transferul de informatii catre aceste entitati institutionale. Totusi, sunt situatii in care suntem in pozitia cea mai favorabila pentru a sprijini insasi actiunea de salvare si in acea noapte chiar asa s-a si intamplat. Am realizat alertarea fortelor de interventie dar, realizand ca este posibil sa sustinem urgentarea actiunii. Daca aveti curiozitatea sa lecturati Manualul si Procedurile RVSU,veti afla ca scopul nu este sa facem CPR insa aceasta nu exclude acordarea oricarui ajutor responsabil. Cum a punctat si Victor YO3HQN, nu a fost singura stare de pericol la a carei inlaturare am participat in acest an, dar cea descrisa in articol a fost destul de grava. Fiecare astfel de eveniment ajuta oamenii sa ne cunoasca si sa inteleaga la ce ne folosesc antenele acelea ciudate de pe case, inlatura confuzia cu utilizatorii de statii de pe camioane si ne ajuta sa legam prietenii intre noi, radioamatorii. Pentru mine, personal, succesul actiunii a fost concretizat intr-o strangere de mana si un "multumesc" din partea unui colonel de Jandarmerie.

  • Postat de Morel - 4X1AD (4x1ad) la 2015-09-20 02:04:35 (ora Romaniei)
  • Tuturor celor care isi daruiesc in mod voluntar timpul si eforturile in folosul comunitatii, li se cuvin multumiri si felicitari sincere !

  • Postat de Safriuc V. - YO5DNA la 2015-09-20 10:12:26 (ora Romaniei)
  • Felicitări Café Gratis. Noblețea acțiunilor umane nu constă doar în a-ți face datoria pentru care ești plătit. Utilitatea publică constă în a face mai mult pentru a sprijinii activitățile celorlalți, să întinzi o mână de ajutor din domeniul pe care îl practici cu pasiune.
    Felicitări Daniel.

  • Postat de Daniel Salagean - YO5DSG la 2015-09-20 10:58:06 (ora Romaniei)
  • Multumesc mult de aprecieri, Vasile. As dori ca aceste felicitari sa mearga catre tot colectivul care a muncit ca aceasta actiune sa isi atinga scopul.

  • Postat de Adrian - YO3HJV (yo3hjv) la 2015-09-20 12:52:15 (ora Romaniei)
  • O ultima explciatie pentru dl. Radutiu, YO3AOE: Comunitatea radioamatorilor, prin IARU, a solicitat si solicita noi benzi de frecventa precum si gratuitate in utilizarea acestora. Administratiile, prin ITU, s-au pus de acord cu aceste cereri. Argumentul IARU este faptul ca aceasta comunitate, din care si dvs. faceti parte si beneficiati de avantajele folosirii gratuite a frecventelor care altfel costa teribil de mult, este ca radioamatorii sunt o resursa apta sa sprijine comunitatile izolate in cazul unor calamitati. Adica fac un serviciu social. Drept urmare, radioamatorismul, vreti nu vreti, este de utilitate publica. Ca drumul spre recunoastere este presarat cu dificultati tine de anumite aspecte, sa le zicem, politice ce nu ne intereseaza.
      Comentariu modificat de autor.

  • Postat de Sorin - YO5PJB la 2015-09-21 14:33:01 (ora Romaniei)
  • Faina treaba. Bravo SRR si radioamatorilor din yo5 care s-au alaturat evenimentului.

  • Postat de Daniel Salagean - YO5DSG la 2015-09-21 15:13:47 (ora Romaniei)
  • Mersi Sorin, dar sa stii ca radioamatorii din YO5 care s-au alaturat evenimentului sunt organizati intr-un club numit Cafe Gratis. Dupa cum bine stii...de altfel. Asta ca sa nu se faca confuzia cu ceilalti radioamatori din YO5, care au alte activitati.

  • Postat de Razvan - YO9IRF la 2015-09-22 13:32:26 (ora Romaniei)
  • Si pentru cine e interesat de eveniment, relatari din partea concurentilor: http://eusimuntele.blogspot.ro/2015/09/ciucas-ultra-105-km-prin-nori-si-ceata.html?m=1
    https://manonth3run.wordpress.com/2015/09/17/ciucas-x3-ultra-trail-12-septembrie-2015/
    http://www.carmenalbisteanu.ro/2015/09/13/ciucasx3-2015-un-maraton-grozav-peste-asteptari/
    http://www.ziaruldesport.ro/articol_10878_zds_pg_0.htm

  • Postat de Safriuc V. - YO5DNA la 2015-09-23 09:14:42 (ora Romaniei)
  • Nu fi rău Daniel. Radioamatorii din districtul 5 sunt tăți oameni faini, fie că plătesc sau capătă de-a moca cafeaua.

  • Postat de Sebastian - YO8SSH la 2015-09-23 15:17:00 (ora Romaniei)
  • Orice abilitate se castiga prin exerciutiu permanent. Este inutil sa astepti sa apara situatia de urgenta pentru a demonstra utilitatea publica a radioamatorismului.
    Felicitari radioamatorilor indrazneti care se implica in astfel de exercitii.

  • Postat de Daniel Salagean - YO5DSG la 2015-09-23 17:39:53 (ora Romaniei)
  • Vasile, imi pare rau sa spun ca nu e asa. Eu personal ma dezic de unele activitati ale YO5. Ca asa vreau. Ca asa am eu principii. Asta e.

  • Postat de Radu Liviu - YO8SJM la 2015-09-23 20:33:18 (ora Romaniei)
  • Felicitari Cafe Gratis!A Fost O Actiune reusita din toate punctele de vedere.Va urez succes in continuare.yo8sjm

  • Postat de Almasi Nicolaie - YO7HUZ la 2015-10-24 00:09:28 (ora Romaniei)
  • Sincere felicitari clubului Cafe Gratis si SRR
    Speram ca in primul trimestru alk anului 2016să organizam si la Ramnicu valcea un asemenea exercitiu.Radioclubul nostru are un protocol de colaborare cu ISU Valcea. Va vom solicita asistenta. Multumim anticipat.

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "RVSU si Café Gratis la inaltime….Ciucas X3"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact