hamradioshop.ro
Articole > Evenimente, insemnari de calatorie Litere mici Litere medii Litere mari         Tipariti

Scoala altfel - Lectia de Radioamatorism – Pecica / Arad 2015

Nini Vasilescu YO3CCC

Stiam de la Pop Lucian Ovidiu YO2LDS despre organizarea acestei “Lectii de Radioamatorism” in cadrul saptamanii “Scoala Altfel” si din curiozitate am dorit sa aflu cat mai multe amanunte despre acest eveniment.

YO3CCC: Cum v-a venit ideea organizarii acestei “Lectii de Radioamatorism”?

YO2LDS: Intentionam de mai mult timp sa realizez o prezentare in randul elevilor a ceea ce inseamna radioamatorismul, in cadrul sferei largi a radiocomunicatiilor. Anul acesta am concretizat aceasta intentie si astfel, pe 7 aprilie, in cadrul saptamanii “Scoala Altfel” s-a derulat la Liceul nr. 2 mixt (romano-maghiar) din Pecica – judetul Arad, cu incepere de la ora 10, o expunere si o demonstratie cu statii de emisie-receptie.

YO3CCC: Pe cine ati avut alaturi in realizarea acestei idei?

YO2LDS: Initiativa mea i-am impartasit-o initial lui Endy YO2MFI, care m-a pus in legatura cu dl. Primar de la Pecica, Petru Antal YO2MHA, cel care a luat legatura cu conducerea Liceului Gheorghe Lazar din Pecica.

YO3CCC: De cine ati fost ajutat din cadrul liceului?

YO2LDS: Multumim pe aceasta cale d-lui prof. Toth Daniel – dir. adjunct si d-lui prof. Bacsila – dir. general, pentru sprijinul acordat in mediatizarea in randul elevilor, afisare si disponibilitate pentru desfasurare in locatia liceului. Ulterior, s-a hotarat sa organizam la caminul Cultural intrucat dispunem de o sala mare (350 locuri) si statie de sonorizare. Mircea Igrisan YO2LQW care lucreaza la intretinere la Caminul Cultural – cu toate ca trecea printr-o perioada foarte dificila cu sanatatea, a dat dovada de un inalt spirit de colegialitate si s-a alaturat fara rezerve in asigurarea unei sonorizari corespunzatoare. Aveam sa aflam insa, cu putin timp inainte, ca la caminul Cultural se vor derula activitati de zugravire-renovare si astfel, tocmai in perioada preconizata, locatia devenea indisponibila.

YO3CCC: Ce ati facut in continuare?

YO2LDS: Am vorbit atunci cu Pista YO2LIU pentru a “interveni” cu rugamintea unei noi locatii de la dl. Primar, care si de aceasta data a actionat rapid si ne-a rezolvat, avand astefel la dispozitie Sala festiva a Liceului nr. 2 din Pecica. Eram intru totul linistiti, mai ales ca aceasta locatie finala era si una de nivelul cuvenit pentru a gazdui asa cum se cuvine si invitati. Chiar pe ultima suta de metri au aparut probleme cu retro-proiectorul de la Liceul Gheorghe Lazar, caci informaticianul care il are pe inventar era in pregatire pentru Pastele catolicilor si nu mai era disponibil.

YO3CCC: Cum ati rezolvat problema?

YO2LDS: Si de aceasta data, tot dl. Primar a intervenit prompt la conducerea Liceului nr. 2 pentru a dispune de retro-proiector si ecranul portabil pentru proiectie filmulete cu radioamatori. La drept vorbind, nici nu mai era nevoie sa plimbam aparatul de la Liceul Gheorghe Lazar in alta parte, din moment ce se schimbase locatia.

YO3CCC: Afise ati pus, pentru a face propaganda actiunii?

YO2LDS: Tot spre finalul pregatirilor, ne-am gandit ca ar fi util un afis in scoala, care sa incite interesul copiilor spre manifestare. Eram presati deja de timp, gandurile erau canalizate in mai multe directii si nu prea avea nimeni rabdare sa se mai concentreze si pe aceasta problema. Rezolvarea a venit prompt si eficace prin Gigi YO8RQY care “ne-a sponsorizat” cu un afis frumos si atractiv. Multumiri!

YO3CCC: Cine a participat din partea Primariei?

YO2LDS: Din partea Primariei Pecica au fost prezenti: dl primar Petru Antal, dl. ing. Stan Mihail - sef Serviciul Voluntar-situatii de urgenta Pecica si d-na Dudas-Donica Mihaela - inspector in cadrul Serviciului Protectie Civila - Primaria Pecica.

YO3CCC: Ce ati cautat sa scoateti in relief prin aceste cursuri?

YO2LDS: A fost reliefata importanta si rolul radioamatorilor in cadrul societatii civile, ei fiind cei care, atunci cand alte sisteme de comunicare nu functioneaza, pot transmite date, situatii si necesitati catre organele si institutiile abilitate in interventii operationale in situatii de urgenta.

YO3CCC: V-as ruga sa-i enumerati pe radioamatorii care v-au fost alaturi la acest eveniment.

YO2LDS: Dintre radioamatorii pecicani au fost prezenti “impreuna si alaturi de mine”: Endy YO2MFI, Ghita YO2MFP - fost pilot TAROM, Hanzi YO2BUG - care a lucrat la releul Radio-Tv din Siria - jud. Arad, Doru YO2LFP - membru in Radioclubul Romtelecom Pecica (YO2KQD) si care lucreaza in cadrul Romtelecom, Mircea YO2LQW, asa incat copii au putut intelege ca radioamatorismul nu este doar un hobby pentru copii, ci are un aspect tehnico-aplicativ, fiind practicat in primul rand de catre adulti cu pregatire si meserii care implica responsabilitati deosebite si impact in societate.

YO3CCC: Cine v-a mai ajutat si ati vrea sa le multumiti si pe aceasta cale?

YO2LDS: Un cuvant de apreciere se cuvine si pentru d-na prof. Luminita Munareant, de la Liceul “Gheorghe Lazar” Pecica - sotia lui Ghita YO2MFP, care s-a dedicat din primul moment cu toata capacitatea spre reusita acestui eveniment. Alaturi de mine (in prezidiu) a fost si Endy YO2MFI prin care am initiat de la inceput derularea manifestarii, cel care a asigurat proiectia de imagini de pe “ghidul de radioamatorism” pe care, personal l-am gandit ca un “Abecedar” pentru cei care vor sa cunoasca radioamatorismul. Tot pe el l-am rugat sa citeasca si prezentarea a ceea ce este si inseamna radioamatorismul, pentru a nu “monopoliza” doar eu prezentarea, dar si pentru o binemeritata pauza de “respiro”. Hi! Am adus si niste QSL-uri interesante pentru copii.

Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi vazut aici.

Nini Vasilescu YO3CCC

Articol aparut la 16-9-2015

5246

Inapoi la inceputul articolului

Nu exista comentarii postate.
Comentarii (0)  

La acest articol nu se (mai) primesc comentarii.

Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact