hamradioshop.ro
Articole > Evenimente, insemnari de calatorie Litere mici Litere medii Litere mari         Tipariti

Cateva cuvinte despre NMARK

László Hadnagy YO5AEX

(International Hungarian Amateur Radio Club * Nemzetközi Magyar Amatőr Rádió Klub)

In utimii ani, dupa festivitatea de deschidere a Intalnirii Radioamatorilor „CIVIS” de la Debretin (Ungaria), intalnire organizata de Clubul Sportiv Radio HA0KDA, pe terasa restaurantului Bóbitás din incinta campingului Dorcas, membrii „NMARK” isi tin obisnuita adunarea generala anuala din Ungaria.

De fapt ce este aceasta grupare NMARK?

NMARK (International Hungarian Amateur Radio Club) a luat fiinta in anul 1990 la initiativa emigrantilor maghiari, care si-au parasit tara in urma evenimentelor din octombrie 1956, cu scopul de a tine legatura cu vorbitorii limbii maghiare din intraga lume, a ramane in contact cu limba si cultura din Ungaria si care s-au folosit de radioamatorism pentru a-si atinge scopul propus la infiintare. Aderarea la aceasta grupare civila, NMARK s-a efectuat in mod benevol, pe principiul respectului reciproc, cu acceptarea unor reguli nescrise.


Imagine de la adunarea generala din 2014 de la Debretin

Din 1956, respectiv 1990, au trecut multi ani, in care au colaborat foarte bine multi dintre cei care au alcatuit aceasta grupare amicala de radioamatori, ei sunt persoane in varsta, multi nu mai sunt printre noi.

In ultimul timp am cautat sa stau de vorba cu vreunul dintre membrii fondatori ai gruparii, dar din pacate nu i-am gasit.

Trimestrial, NMARK editeaza un buletin in format electronic, care se numeste Hírmondó (Buletin informativ), sub forma unei circulare, in limba maghiara, continand 12–14 pagini A4, cu articole scrise de membrii gruparii care se gasesc in diferite tari din lume. Autorii articolelor trimit materialele, in format electronic, prin posta electronica, catre PU2KER, Henyei György in Brazilia, care este redactorul Buletinului informativ.

Din caseta Buletinului informativ, aflam ca Paul Lukas (Lukács Pál) N6DMV/HA5DMV este presedinte, iar Emmer Márta (Németh Márta) HA5FQ este administrator pentru Europa. In Buletin sunt cam putine articole pentru radioamatori, restul fiind diverse informatii despre stiinta si tehnica.


Prezidiul adunarii generale in 2014 la Debretin

In ce ma priveste, de-a lungul anilor, am trimis ceva articole si eu pentru Buletinul informativ, despre Simpozionul Radioamatorilor YO de la Drobeta Turnu Severin, Baia Sprie, despre diplomele romanesti eliberate de FRR, ori informatii despre concursurile radio YO.

Asociatia nu este inregistrata. Nu are un sediu, nu are cod de identificare fiscala, cont bancar, un regulament oficial de organizare si functionare, nu are un numar de telefon ori adresa de posta electronica pentru contact, etc., membrii nu au un carnet de membru.

Nu am reusit sa aflu cati membri are gruparea si nici tarile in care membrii traiesc si isi desfasoara activitatea zilnica.

In ultimii 3-4 ani am luat parte la Debretin la aceste sedinte, care numai adunari generale nu se pot numi, intrucat se desfasoara dupa „ureche”, dupa regia d-nei Marta HA5FQ. Anual, la cate o sedinta participa 20-30 de persoane, majoritatea fiind radioamatori din Romania, apoi din Ungaria, ca tara gazda, 1 radioamator din Slovacia si 1-2 radioamatori din alte tari.

Cred ca cei mai multi participanti la intalnirea radioatorilor „Civis” de la Debretin nici nu stiu ca acolo se intruneste gruparea care se intituleaza NMARK, care este pe cale de disparitie, dupa ce si-a indeplinit misiunea pentru care a fost infiintata.

ing. László HADNAGY - YO5AEX

László Hadnagy YO5AEX

Articol aparut la 16-8-2015

4238

Inapoi la inceputul articolului

Nu exista comentarii postate.
Comentarii (0)  

La acest articol nu se (mai) primesc comentarii.

Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact