hamradioshop.ro
Articole > Radioamatorism - opinii Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

SI CAII SE IMPUSCA, NU-I ASA?

Nicolae Nemeth YO5AJR

O stire: YO5LU, Tatu Ovidiu a trecut in nefiinta la data de 29 august 2013!

Socant – prin faptul ca azi scriem 14 august 2015! Dupa “investigatiile” mele doar din evidentele Primariei Baia Mare am reusit sa aflu dramatica veste. YO5LU Ovidiu ere printre ultimile verigi al radioamatorismului din Maramures. Nascut la 15 septemrie 1935, avea statut de refugiat. A lucrat la “Electrica” fiind dispecer de sistem. Ca radioamator este legat de istoria radioamatorismului maramuresan chiar de la inceputuri, fiind Presedintele ales al radioclubului Judetean YO5KAD pana in anii 90 (dupa care subsemnatul a preluat functia “ingrata”).

Era un om jovial, preocupat de a impartasi radioamatorismul catre tineret, predand cursuri de radioamatorism multi ani de zile. Dupa iesirea in pensie dar mai ales dupa moartea sotiei sale YO5TR – Sanda, a devenit ursuz si retras la extrem, traind izolat, refuzand orice apropiere a unor radioamatori (printre care ma numar si eu). Nu avea familie doar ceva nepot in Bistrita.

O biblioteca tehnica vasta, aparaturi “vintage”, piese, cutii care candva au adus bucurii de radioamator, acum au luat calea apei de sambata, adunate cu dragoste intr-o viata - dupa cate stiu, la ghena de gunoi.

Acest caz atat de specific zilelor noastre in care disparitia atat de dramatica si trista unui radioamator ne trezesc sentimente de culpa (sa ma ierte exceptiile...) vrand, nevrand, si mai ales in gandul celor trecuti – intrebari incomode dar reale. Adunam o viata suruburi, piese, aparatura, cate si cate, activam mai mult sau mai putin in viata de radioamator, ne implicam intr-o lume fascinanta cu esenta de comunicare, o indeletnicire nobila, ca si cum am fi “highlander”-i, dar vai – vine capatul “programului” nemilos al existentei iar dupa noi o vreme ramanand doar amintirile celor ramasi, amintiri care si ele incet incet dispar.

Exista printre noi “letopiseti” care consemneaza consecvent evenimentele din istoria radioamatorismului dar din pacate din considerente de indiferenta atat de generalizata a generatiei actuale fata de istoria noastra (sa ma ierte din nou exceptiile) le tin pe foi ingalbenite in sertare cu speranta ca poate vor veni si alte vremuri cand mentalitatile fata de trecut se vor schimba.

Nu pot sa nu consemnez in acest sens activitatea regretatului YO3APG – Vasile care avea o vasta documentatie si preocupare de istoria radioamatorismului roman, documente, insemnari, articole care poate au luat drumul exilului nemeritat odata cu disparitie misterioasa si nici azi lamurita al arhivei FRR.

Multumesc cititorilor radioamatori care au lecturat aceste randuri, care au cunoscut sau nu dar simt un gand de piosenie in amintirea celui ce a fost YO5LU - Ovidiu - SK. Dumnezeul sa-l odihneasca in pace.

Un gand bun tuturor.

Nicolae Nemeth YO5AJR

Articol aparut la 14-8-2015

5234

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (9)  

  • Postat de Ioan Mircea Radutiu - YO3AOE la 2015-08-15 14:03:24 (ora Romaniei)
  • Din pacate! nu este un caz izolat,este un caz printre multe altele,si nu numai din domeniul nostru al radioamatorismului,asta ca sa nu-l amintesc decit pe bietul Justin Capra,un fost cvasi-geniu in tehnica reactiva,auto si inca multe altele,disparut dintre noi tot asa de linistit si de modest cum a trait,in ultimii ani ai vietii sale parasit-cu totul pe nedrept!-de toti si de toate,ca sa nu mai amintesc de foste virfuri sportive si din alte domenii.Se pare ca asa este firea natiei noastre,sa ne folosim de cineva pina la uzura,dupa care sa-i dam uitarii fara nici un fel de remuscari.Din pacate,se pare ca noul sistem social re-inceput acum 25 de ani a re-adus la vedere adevarata fata a firii umane,care numai umana nu este.S-a produs o rasturnare de valori incredibila,si asta-culmea!-in numele democratiei care-cel putin la noi!-este mai mult anarhie decit orice altceva,ca de drepturile Omului ce sa mai vorbim!.Cam asta este explicatia si pentru subiectul articolului de mai sus.

  • Postat de ghita - YO8CLN (yo8cln) la 2015-08-15 18:09:34 (ora Romaniei)
  • DR OM Miki , mi-ai produs o tristete profunda ! Nenea Ovidiu a fost cel care in 1971 ne preda despre tainele radioului la radioclubul judetean ! A fost un profesionist si un pedagog desavirsit. Pacat ca l-am uitat toti ! Domnul sa-l odihneasca in pace ! 73 ! de yo8cln.

  • Postat de Miki - YO5AJR (yo5ajr) la 2015-08-15 18:56:45 (ora Romaniei)
  • Da Mircea, suntem al draqului de divizati. Regretatul YO3UA - Emil s-a interesat demult dupa YO5LU dar acum si el SK, tot asa ne observat de o comunitate odinioara omogena ca o familie. Acum exista doar "famiglia" la organul nostru de "top" FRR, fara dram de bun simt doar trufii si orgolii. E trist, foarte trist mai ales pentru cei care au trecut de 60 - 70. Culpa pentru aceasta stare este si a noastra, mai ales majoritatea pastram o liniste in loc sa fim vocali pentru un interes comun dar asta santem iar ca raul sa dainue trebuie ca cei multi si drepti sa taca. Ghita e frumos ca nu ai uitat pe Ovidiu - poate mai aduc aminte de el si altii. 73 de Miki

  • Postat de Adrian I. Pop - YO5PBG la 2015-08-16 22:05:51 (ora Romaniei)
  • Omul asta avea in casa echivalentul unei biblioteci judetene. Parca umblai printre transee ale caror pereti erau cartile, pana in tavan. Pacat ca s-a pierdut tot ce a strans. Odihneasca-se in pace!

  • Postat de Vasile - YO7AWZ la 2015-08-20 13:35:21 (ora Romaniei)
  • Trist Miki.Nu l-am cunoscut.Multumesc mult pentru prezentare. A fost un OM care s-a meritat numele. Dumnezeu sa il odihneasca in pace!

  • Postat de Zoli - YO2LZA la 2015-08-26 16:46:21 (ora Romaniei)
  • Indicativul YO5TR se gaseste in logul unui participant la C.I. UUS 2015 ca fiind activ din KN17RP. Din lista recenta Ancom nu reiese ca acest indicativ ar fi fost atribuit altui radioamator YO. Oare s-a transformat radioamatorismul in radiospiritism?

  • Postat de Adrian F. Munteanu - YO5ZEN la 2015-08-30 08:37:37 (ora Romaniei)
  • Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească pe dragul meu prieten Ovidiu!
    Ne-am cunoscut cu vre-o 20 de ani în urmă, am făcut anumite schimburi de aparatură, ne vizitam periodic. În amintirea mea rămâne un om deosebit de bun, pătruns de spiritul radioamatoricesc. A fost transmisionist pe un submarin prin anii de după război, până când submarinul a fost scufundat și ”uitat” să nu fie sechestrat de ruși. Mi-a povestit cu câțiva ani în urmă, cum la o vreme după revoluție a fost luat pe sus de armată și dus la Constanța pentru că, într-un chei undeva fusese descoperit submarinul conservat și uitat zeci de ani. Ovidiu a fost identificat ca fiind ultimul supraviețuitor al echipajului. A fost dus să își reamintească și să descrie funcționarea sonarului și a altor echipamente de bord. Îmi spunea cât de emoționant a fost acel moment...
    Fiind fost marinar, avea malarie pe care o trata mai mult cu indiferență, din cauza costurilor mari. Ar fi multe de spus, dar.... Dumnezeu să-l odihnească! 73 și 88 Ovidiu!

  • Postat de Dan-Liviu Voiculescu - YO3JX la 2015-09-01 16:52:59 (ora Romaniei)
  • Sa fiu in tonul titlului unui scenariu de productie cinematografica celebra, as spune ca deja unii dintre noi au fost deja impuscati la propriu insa ... insuficient. Mai grav e ca celalti vad, nu reactioneaza si ... asteapta la rand. Nu-i asa ?

  • Postat de Gabi - YO5OKU la 2015-09-07 10:22:23 (ora Romaniei)
  • Dumnezeu sa il ierte si sa il odihneasca pe Ovidiu. Din fericire am avut si eu ocazia sa il cunosc si am fost o singura data la el acasa cand inca traiau. Il zaream adesea prin cartier cu catelul la plimbare dar nu ne-am intalnit deoarece eu umblam cu masina si sunt vesnic contra timp.Stiu ca si-a vandut masina si garajul pentru un pumn de medicamente iar banii au trecut repede si saracia l-au ingropat. Il mai vedeam cand venea in vizita la YO5ODU inainte de 2000 si povestea nenorocirile ce il apasau. Multumim Miki.

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "SI CAII SE IMPUSCA, NU-I ASA?"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact