hamradioshop.ro
Articole > Radioamatorism - opinii Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

De ce nu voi participa in YO DX HF Contest in acest an

si nici nu voi sponsoriza acest concurs

Ciprian Sufitchi YO3FWC

Pentru mine, ca pasionat al concursurilor de radioamatori, YO DX HF Contest este cel mai important eveniment anual. Ca radioamator YO am participat la toate editiile de cand am fost autorizat. Ca membru al Consiliului de administratie al FRR am propus modificari majore de regulament care s-au adoptat in forma in care concursul o are la momentul actual. Am fost si sunt un infocat sustinator al imbunatatirilor acestui regulament care pot face concursul sa fie mai dinamic si mai atractiv. Exemple pot fi acceptarea indicativelor speciale pentru participantii YO sau eliminarea regulii celor 10 minute pentru participantii DX, care acum pot folosi tehnici SO2R pentru eficientizarea traficului. Ca radioamator american (N2YO) m-am straduit sa promovez pe toate caile acest concurs in Statele Unite, am colaborat cu producatorii de aplicatii software pentru implementarea modificarilor de regulament si testare. De 7-8 ani, fara sa-mi fi cerut nimeni, contribui financiar anual la propaganda concursului prin plasarea de bannere platite la QRZ.com pentru a aduce cat mai multi radioamatori straini in concurs. Si bineinteles, cu foarte putine exceptii, si bine motivate, am lucrat in YO DX HF ca participant DX, facand efortul obtinerii unui scor cat mai bun.

Spun toate acesta nu pentru a cauta merite sau o recunoastere a implicarii mele in acest concurs, fiind convins ca multi alti radioamatori au avut contributii chiar mai importante la dezvoltarea, sponsorizarea si promovarea YO DX Contest. Vreau insa sa scot in evidenta faptul ca decizia de a nu participa in acest an, si nici a sponsoriza acest concurs, nu a fost usor de luat, fiind insa temeinic motivata.

Spiritul concursului YO DX HF Contest a fost acela de a atrage masiv radioamatorii romani care sa sa ia parte la acest festival YO international pe calea undelor scurte, iar celor mai competitivi sa le acorde titluri si premii. Organizatorii concursurilor similare din alte tari, asociatii nationale similare de radioamatori cum este si Federatia Romana de Radioamatorism, vad in concursul DX anual specific oportunitatea de a promova peste hotare activitatea radioamatorilor din respectivele tari, fie ei membri sau nu ai acelor asociatii nationale. Sunt activate toate judetele/provinciile/prefecturile sau alte diviziuni administrative majore, toate prefixele speciale acordate tarii, sunt activate indicative speciale cu ocazia acestui eveniment. Organizatorii nu au categorii preferentiale membrilor societatii nationale, tratandu-i pe acestia in mod diferit, pentru ca acest lucru ar contraveni scopului general, acela de a prezenta activitatea tuturor radioamatorilor si imaginea tarii, in ansamblul ei. Cateva din aceste concursuri se pot insira dintr-o suflare: LZ DX Contest (BFRA), HA DX Contest (MRASZ), ARRL DX International (ARRL), ARI International DX Contest (ARI), YU DX Contest (SRS), Russian DX Contest (SRR), OK/OM DX Contest (CRC) si altele.

Spre deosebire de asociatiile nationale mentionate mai sus, Federatia Romana de Radioamatorism a decis sa subordoneze participarea radioamatorilor romani in YO DX HF Contest altor interese decat promovarea radioamatorismului national. Intr-un comunicat din decembrie 2014 FRR ureaza la multi ani membrilor acesteia, dar le serveste si urmatoarea notificare: "nu vor fi clasați în clasamentele campionatelor naționale, radioamatorii care nu au legitimație vizată pe anul 2015". Cum in documentatia Federatiei YO DX HF Contest are titulatura "Campionatul național de unde scurte multiband al României", acesta cade sub incidenta hotararii luate de Consiliul de administratie al FRR.

Nu este intentia mea sa explic de unde a aparut ideea acestei decizii luate de conducerea FRR de a discrimina intre radioamatorii membri ai FRR, detinatori de legitimatii sportive cu viza la zi, si radioamatori YO nemembri sau fara legitimatii. Probabil este vorba de o aliniere cu cerintele Ministerului Tineretului si Sportului pentru campionatele "nationale" de la sporturile pe care le pastoreste, pentru a putea numi formal campionii "campioni". Cert este ca niciunde in regulamentul acestui concurs nu exista nicio mentiune referitoare la eligibilitatea participantilor YO, ceea ce conduce la certitudinea ca radioamatorii romani por participa la orice categorie, indiferent de afilierea la FRR. O alta posibila explicatie ar fi oportunitatea de a strange fonduri de la participanti de pe urma popularatii dobandite de concurs de-a lungul anului. Pentru ca legitimatiile sportive nu sunt, fireste, gratuite. Taxele percepute de FRR pentru participarile in campionatele nationale se gasesc aici: http://www.hamradio.ro/Comunicate/1102201504.

Concret, categoriile la care pot intra numai radioamatorii YO cu plata la zi a legitimatiei sau a taxei de participare in concurs a clubului, dupa caz, sunt urmatoarele:

  • E. SO - statii operate de radioamatorii cu vârsta de cel mult 18 ani împliniți în anul concursului (echivalată conform normelor MTS cu juniori I, sau juniori mari)
  • F. SO-AB-Mixt-LP (echivalată conform normelor MTS cu individual juniori II, sau juniori mici)
  • G. SO-AB-Mixt-HP (echivalată conform normelor MTS cu individual seniori)
  • I. MO-AB-Mixt (echivalată conform normelor MTS cu echipe, se acceptă maximum 2 operatori)

    Trecand peste absurditatea echivalarilor cu normale MTS, care se potrivesc ca nuca in perete, radioamatorii YO competitivi si cu dotare tehnica buna trebuie sa ia nota de faptul ca la categoria G, cea la care se testeaza cele mai multe dintre performantele radioamaricesti intr-un concurs pe unde scurte, nu se pot lua la intrecere intre ei decat detinatorii de legitimatii sportive. De asemenea, cei care au decis sa lucreze multi-operator (categoria I) se vad in situatia de a plati 150 de lei, aceasta fiind taxa de participare pentru asociatii si cluburi. Deci cei doi operatori trebuie mai inainte sa formeze o asociatie sau club, sa se afilieze la FRR, sa plateasca taxa amintita si abia apoi sa intre in Campionatul național de unde scurte multiband al României. Nu e clar daca acesti operatori membri ai echipei trebuie sa aiba si legitimatie sportiva sau nu, probabil ca da.

    Sustinatorii acestor prevederi discriminatorii se prevaleaza de faptul ca exista "o multime de alte categorii" la care "nesportivii" pot participa, exemplificand cele single band sau single mode. Aceasta nu este o solutie. Radioamatorii isi aleg categoria de participare in concursuri dupa preferintele tehnice, de disponibilitate si altele, nu dupa criteriul unei vize anuale pe o legitimatie. Daca organizatorul are ca obiectiv promovarea performantei si a maiestriei in operarea in concursuri de radioamatori, de ce sa nu dea o sansa celor nelegitimati sa-si dovedeasca posibilitatile, daca acestia nu urmaresc sa fie campioni in dosarele MTS? Numai astfel se poate intretine un clasament al recordurilor per categorie si participantii la editiile viitoare vor urmari doborarea recordurilor anterioare. Cei care ne linistesc ca este loc pentru toata lumea in acest concurs omit sa mentioneze ca exista o singura categorie multi-operator, iar aceasta este rezervata sportivilor cu acte in regula, fireste dupa ce clubul de care operatorii apartin, si-a achitat obligatia financiara - taxa de concurs. Nicio alta echipa formata din doi operatori nu are acces la categoria I.

    Reprezentantii alesi in conducerea FRR nu par sa se simta datori sa dea o explicatie membrilor pentru deciziile luate. Scrisoarea mea deschisa in care trageam oficial semnalul de alarma asupra YO DX HF Contest, adresata Adunarii generale (forul suprem de conducere al FRR) la sedinta anuala din 21 martie 2015, nici macar nu a fost luata in discutie, desi aceasta a fost aprobata si apoi transmisa din timp, conform uzantelor statutare, tuturor membrilor, iar acestia venisesa pregatiti la sedinta pentru a dezbate continutul acesteia. Nici pana acum, la 5 luni de la sedinta Adunarii generale, conducerea FRR nu a binevoit sa dea o explicatie de ce a refuzat sa ingaduie dezbaterea pe tema subiectului scrisorii deschise. Clubul de care apartin a transmis o adresa oficiala in luna mai, solicitand explicatii, la care asteapta in continuare raspuns.

    In loc sa se straduiasca sa fie pe placul MTS-ului si sa compatibilizeze YO DX HF Contest cu concursuri din sporturi cu care radioamatorismul nu are nicio tangenta, organizatorii celui mai popular concurs romanesc ar trebui sa faca eforturi sa aduca in concurs cat mai multi radioamatori YO, sa activeze indicative speciale unice, sa activeze toate judetele din Romania, sa faca propaganda concursului in strainatate, sa imbunatateasca si testeze aplicatiile software cele mai populare care suporta YO DX HF Contest, sa corecteze logurile rapid si sa popularizeze rezultatele, sa tipareasca QSL-uri si diplome frumoase, sa imbunatateasca prezentarea facuta concursului pe web si multe altele.

    Speculand popularitatea acumulata de YO DX HF Contest de-a lungul anilor, FRR l-a introdus in circuitul concursurilor echivalate de MTS, putand produce astfel rapoarte anuale justificative de activitate si gale ale campionilor. De observat ca varianta UUS, YO DX VHF/UHF Contest, nu a avut aceeasi soarta, continuand sa fie un campionat international, fara cerinte pentru participanti de afiliere la structurile FRR.

    Cum se poate reveni la concursul original YO DX HF Contest indragit de radioamatorii romani si straini? Iata in continuare cateva din sugestiile mele. Fireste, pot exista si altele.

    - Concursul inceteaza sa mai faca parte din lista celor recunoscute de MTS si redevine "international", dar continua sa fie organizat de FRR. In fond FRR are destule concursuri nationale interne care produc campioni, medalii si justifica activitatea Consiliului de administratie. Conducerea FRR ar face mai bine sa se concentreze pe organizarea adevaratelor concursuri nationale anuale, ale caror regulamente lasa mult de dorit, iar participarea trebuie revigorata. Neechivalarea YO DX HF Contest cu standardele MTS ar readuce si o binevenita normalitate in regulamentul de concurs, precum si ar permite flexibilitate la imbunatatirea acestuia in viitor.

    - Concursul inceteaza sa mai faca parte din lista celor recunoscute de MTS si redevine "international", nemaifiind organizat de FRR, ci exclusiv de YO DX Club, asa cum a fost pe vremuri. Potrivit proiectului de statut al FRR YO DX Club nu mai face parte din preocuparile Federatiei Romane de Radioamatorism, deci noul organizator, al carui membri sunt printre cei mai performanti radioamatori YO, va avea independenta sa organizeze un concurs de anvergura dupa standarde specifice concursurilor DX serioase.

    - Concursul continua sa faca parte din lista celor recunoscute de MTS, fiind organizat in continuare de FRR, dar dispare cerinta apartenentei de un club afiliat si a legitimatiei sportive in acest concurs. La categoriile E, F, G si I organizatorul numeste drept castigator si campion national pe ocupantul cu cel mai mare numar de puncte care in plus este si "sportiv" cu plata legitimatiei la zi. In fond, cei interesati de concursuri si performanti din acest punct de vedere sunt neaparat membri in cluburile afiliate la FRR (in opinia managerului concursului YO DX HF), deci potrivit acestei teorii sansele ca pe locul 1 sa apara un "nesportiv" sunt foarte reduse.

    Din cate inteleg, organizatorii YO DX HF Contest continua sa solicite si sa primeasca sponsorizari de la persoane si institutii de buna credinta. Personal ma indoiesc ca FRR isi informeaza corect sponsorii despre prevederile discrimatorii si despre obligativitatea contributiilor banesti pe care participantii in categoriile E, F, G, I o au fata de organizator, care conditioneaza obtinerea unui titlu de plata taxelor de concurs. Din cate cunosc, atunci cand un sponsor nu urmareste sa-si promoveze prin marketing imaginea si face contributii banesti fara sa solicite nimic in schimb, acesta sustine o cauza meritorie pe care entitatea sponsorizata o promoveaza. Prin spiritul sau YO DX HF Contest trebuie sa promoveze radioamatorismului YO si implicita a imaginii Romaniei in lume, asa a fost pana acum si asa ar trebuie sa fie in continuare. Se vede treaba insa ca nu aceasta este preocuparea actuala a conducerii Federatiei Romane de Radioamatorism, dornica mai degraba sa primeasca bani de la participanti. Pentru mine este asadar bizar ca sponsorii care vin sa sprijine concursul cu cele mai bune intentii, doresc in acest an sa aiba numele asociat cu normele de eligibilitate discriminatorii, cu incalcarea regulamentului, si cu alterarea spiritului traditional al concursului, care trebuia sa fie aliniat cu toate celelalte concursuri DX internationale organizate de alte societati de radioamatori.

    Inchei aici, prezentandu-mi inca o data regretul ca nu voi putea fi prezent cu indicativul N2YO in acest an intr-un concurs foarte drag mie, dar in care organizatorul a creat reguli impotriva participarii propriilor conationali si care in cele din urma pot avea ca efect scaderea in atractivitate si diminuarea numarului de indicative YO in eter. Este timp suficient ca pana anul viitor lucrurile sa se schimbe. Infiintarea unuia sau mai multor concursuri alternative nu este o solutie. Eu sunt convins ca YO DX HF Contest se poate intoarce unde a fost si redeveni Campionatul international pe unde scurte al Romaniei.

    Ciprian Sufitchi YO3FWC

    Articol aparut la 13-8-2015

    6874

    Inapoi la inceputul articolului
  • Comentarii (48)  

  • Postat de Adrian - YO5BFJ (yo5bfj) la 2015-08-13 18:24:04 (ora Romaniei)
  • Ai mare dreptate Ciprian. Desi sunt membru al unei asociatii afiliate FRR , sunt de acord cu cele spuse de tine. Conducerea FRR nu poate intelege complet fenomenul radioamatorismului romanesc pe care vrea sa il gestioneze sau nu vrea sa il inteleaga . Eu nu am citit pana azi urarile FRR pentru 2015, citindu-le insa, m-am distrat copios . Adica "va uram sanatate....etc, dar fiti atenti ca anul acesta va vom face necazuri! " Excelent ! Cred ca anul acesta voi face parte dintr-o echipa si vom participa cu un indicativ special. Sa vedem ce iese !

  • Postat de Victor - YO4TL la 2015-08-14 00:02:18 (ora Romaniei)
  • Aveti dreptate in totceea ce spune-ti. Sunt unul din cei care la concursurile interne (nu toate) la care particip (functie de timp ) sunt trecut pe "cant" nici macar la log control. Anul acesta incerc sa fiu activ in acest concurs , functie de timp numai CW .

  • Postat de Toader Marius - YO7BBE la 2015-08-14 01:51:24 (ora Romaniei)
  • Cu respect Dle Ciprian. Dupa cum inteleg Consiliul De Administratie al FRRadioamatorism se face vinovat de toate relele.Va felicit pentru tot ce ati facut(si mai faceti) in sprijinul radioamatorismului ROMANESC Mi-am permis la o adunare generala sa apreciez(fara rautate,sau jigniri) ca e o mare diferenta in a observa fenomenele ,bune sau rele din activitatea CA al FRR si a radioamatorismului Romanesc in ansamblu,privind din propia batatura ,sau de dincolo de ocean.Afirmatia mea,nici gand sa fie rautacioasa,va deranjat f. tare.Nu comentez neaparat propunerile Dvs.Unele din ele pot fi bine venite,insa unele (cu tot respectul) vor genera haos si un liber arbitru extrem de prost inteles.Cum se poate evita indicativele pirat,lipsa de buna vointa de a trimite logurile,sau gresite intentionat etc,etc daca unii dintre participanti nu au nici un Dumnezeu ? Daca usor,usor ne desprindem de MTS,ADIOS FINANTARE si radioamatorismul Romanesc va fi egal cu o gasca de elitisti infatuati.Nu pretind ca le stiu pe toate,dar pana la aceasta varsta,am vazut si am inteles f.multe. Fiti amabil si nu comparati radioamatorismul si radioamatorii din YO cu altii,mai ales cu cei AMERICANI.Aproponte; de ce nu ne spuneti si care sunt obligatiile si contributile banesti ale RA,din alte state ? Stiti cumva care este cotizatia membrilor structurii fantomatice care se vrea a fi in locul FRR ? Nu credeti ca e normal ca o structura are dreptul de a percepe o cotizatie anuala? Sau atunci cand organizez o manifestatie in propia casa,in afara de clan,prieteni siinvitati streini,ai altor neamuri,e musai sa chem si opozantii(ca sa aiba prilejul unei boroboate)? Multe din propunerile Dvs.pentru a fi cu adevarat viabile,trebuec regandite si reformulate,in ciuda sustinerii U N O R A ! ? Ori cum privind acest concurs,sunt de acord ca este necesar unele abordari mai eficiente.As fi F.incantat daca ati reveni la bunele intentii. Cu stima. yo7bbe Marius.

  • Postat de Ciprian - YO3FWC la 2015-08-14 06:20:55 (ora Romaniei)
  • Pentru YO7BBE. Va rog sa recititi textul. Nu am facut nicio referire la jignirile de la sedinta Adunarii generale, la desprinderea de MTS, la finantarea FRR si nici la alte propuneri ale mele, altele decat cele legate de YO DX HF Contest. Asadar va rog sa limitati comentariile la subiectul articolului. Alte discutii publice pe diverse teme se pot purta, daca doriti, la Forum (nu la Mica publicitate - Diverse).

  • Postat de Lucian DAMIAN - YO8SSB (yo8ssb) la 2015-08-14 09:41:14 (ora Romaniei)
  • Ciprian are mare dreptate, YODX HF a fost cel mai important concurs YO, din pacate acum este intr-un mare con de umbra, cred ca-i cazul ca cei din F.R.R sa faca ceva, sa fie mai implicati, chiar nu-i corect sa nu te implici in nimic. Comunicarea lor lasa de dorit, este ZERO!

    73, Lucian!

  • Postat de OVIDIU - YO2DFA la 2015-08-14 12:51:05 (ora Romaniei)
  • 73 pentru toți!
    Cum spuneam într-o postare anterioară, părerea mea era că YO3FWC …. face pe naivul!
    Acum mă văd nevoit să rectific. Este naiv, sau este neinformat sau încearcă dezinformarea radioamatorilor YO acum în preajma YO DX HF Contest! De ce am ajuns la concluziile acestea?
    YO3FWC spune:
    1."Exemple pot fi acceptarea indicativelor speciale pentru participantii YO" , Dezinformează, indicativele speciale pentru YO sunt admise din 2009! http://www.yodx.ro/en/results2013/yo-results http://www.yodx.ro/rezultate-yo etc. Este adevărat că nici un club afiliat nu a ținut cont de …. “recomandarea” dânsului de a folosi indicative de genul YR2AR, YQ2CS, YP2HD, YR8SV, YP5MM, YR6SB, YP9TR YQ7AG etc. Poate anul acesta.
    2."Eliminarea regulii celor 10 minute pentru participantii DX", Dezinformează, începând cu ediția 2014 pentru stațiile individuale nu se mai aplică această regulă pentru străini!
    3. http://www.hamradio.ro/Comunicate/1102201504 Uită să spună că această taxă este plătită de club la începutul anului permițând participarea tuturor membrilor la toate competițiile organizate de FRR!
    4."- Concursul continua sa faca parte din lista celor recunoscute de MTS, fiind organizat in continuare de FRR, dar dispare cerinta apartenentei de un club afiliat si a legitimatiei sportive in acest concurs. La categoriile E, F, G si I organizatorul numeste drept castigator si campion national pe ocupantul cu cel mai mare numar de puncte care in plus este si "sportiv" cu plata legitimatiei la zi. In fond, cei interesati de concursuri si performanti din acest punct de vedere sunt neaparat membri in cluburile afiliate la FRR (in opinia managerului concursului YO DX HF), deci potrivit acestei teorii sansele ca pe locul 1 sa apara un "nesportiv" sunt foarte reduse". Uită să spună că această propunere am făcut-o în 2008 pentru ediția 2009. Cel ce m-a convins să renunț la ea a fost YO3APG. Mi-a dat de înțeles ce ar însemna două clasamente și câte reclamații ar fi fost la MTS. Avea dreptate, își cunoștea oamenii o dovedesc comentariile de după IARU U.S. Câte reclamații de raportări false la MTS ar fi fost?
    5."Din cate inteleg, organizatorii YO DX HF Contest continua sa solicite si sa primeasca sponsorizari de la persoane si institutii de buna credinta. Personal ma indoiesc ca FRR isi informeaza corect sponsorii despre prevederile discrimatorii si despre obligativitatea contributiilor banesti pe care participantii in categoriile E, F, G, I o au fata de organizator, care conditioneaza obtinerea unui titlu de plata taxelor de concurs". Iarăși manifestați naivitate. Nici un sponsor nu a finanțat categoriile pe care le amintiți. Sponsorii oferă trofee pentru celelalte categorii, open pentru toți radioamatorii YO și străini! Pentru ediția 2014 vezi: http://www.yodx.ro/en/trofee-si-medalii-yo În curând va apare și lista cu sponsorii 2015!
    6."Prin spiritul sau YO DX HF Contest trebuie sa promoveze radioamatorismului YO si implicit a imaginii Romaniei in lume, asa a fost pana acum si asa ar trebuie sa fie in continuare". Aici absolut de acord cu dumneavoastră! Mă bucur că recunoașteți că așa a fost până acum! Dacă nu ni se vor băga bețe în roate, așa va fi și de acum înainte!
    7."Se vede treaba insa ca nu aceasta este preocuparea actuala a conducerii Federatiei Romane de Radioamatorism, dornica mai degraba sa primeasca bani de la participanti"! Iarși nu sunteți informat, pentru o mai bună informare a radioamatorilor YO vă rog să urmăriți http://www.frmd.ro/ taxele la Federația Română de Modelism, un alt “SPORT” tehnico-aplicativ (cel puțin așa-i spunea atunci când am aflat eu ce este radioamatorismul)! Veți observa că taxele FRR sunt mult, mult mai mici! Tocmai de aceea, pentru a putea trăi, FRR are nevoie de finanțarea aceea de la MTS (indiferent cât de mică ar fi ea)
    V-am mai propus cândva o întrebare a săptămânii de genul: În cazul dezafilierii FRR de la MTS cu cât ați fi dispus să cotizați anual pentru buna funcționare a noii structuri ce se va înființa? Variantele de răspuns le las la alegerea dumneavoastră. Reamintesc că la C.S.M. Reșița taxa anuală este de 50 Lei. Aflu că sunt cluburi de drept privat la care taxa este mai mică …! Nu îmi amintesc să fi apărut un astfel de sondaj (poate doar aveam intenția să vi-l propun)! Înainte de a … dărâma ce avem, ar trebui să știm ce punem în loc!
    Momentan … atât!
    73 și pe curând!
    Ovidiu – YO2DFA

  • Postat de Tausanu Iordan - YO4CAH la 2015-08-14 13:13:22 (ora Romaniei)
  • Salut Ciprian.Asteptam de mult acest mesaj.Sunt de acord suta la suta cu cele relatate in scrisoare.Vreau sa spun doar ca traim in continuare intr-o VRAJALA continua de 25 de ani la toate nivelurile societatii noastre si mai mult decit atit, distrugem tot ce este bun.Ne meritam soarta.73 Dan.

  • Postat de Ciprian - YO3FWC la 2015-08-14 18:08:41 (ora Romaniei)
  • Pentru Ovidiu YO2DFA: Am formatat comentariul dv sa fie mai usor de parcurs, sperand ca cititorii sa-l gaseasca astfel mai coerent. Din pacate eu nu am gasit referiri la adevarata problema a acestui concurs, accea ca eligibilitatea participantilor YO este discriminatorie, ceea ce este in contradictie cu scopul organizarii concursurilor internationale anuale ale societatilor reprezentive de radioamatori, in particular cu scopul YO DX HF Contest. Dumneavoastra ati scris mult, si pe puncte gen 1-2-3-..., ca sa para un raspuns structurat, dar in realitate ati spus foarte putin. Cred ca nu ati citit cu atentie textul meu naiv, eu sunt la curent ca indicativele speciale sunt permise si ca radioamatorii DX pot folosi tehnici SO2R, acelea au fost cateva exemple din lista celor in care eu, ca si altii, ne-am implicat pentru imbunatatirea si modernizarea regulamentului.
    Ca si cu alte ocazii, se pare ca dezvoltati detalii irelevante fata de problema in discutie, de pilda la ce categorii pun sponsorii banii la bataie, fondurile intotdeauna insuficiente de la MTS, taxa anuala de la CSM Resita, dezafilierea FRR de MTS, propuneri mai vechi de sondaje, probabil cu intentia de a devia comentariile intr-o alta directie. Un YO DX HF Contest nediscriminatoriu poate fi foarte bine organizat de FRR fara nicio schimbare fundamentala in structura organizatiei, este doar problema vointei conducerii care are de ales intre (1) canalizarea efortului pentru mobilizarea tuturor radioamatorilor din toate judetele pentru a fi in eter pe durata celor 24 de ore intr-unul din cele mai atractive concursuri anuale si (2) irosirea resurselor si a reputatiei concursului in sumedenia de tertipuri birocratice, echivalari imposibile la categorii de participare, discriminari in randul participantilor, diluarea adevaratelor performante in acest concurs.
    Eu va multumesc ca ati adaugat acest comentariu la articolul scris de mine, pe care va rog sa-l recititi cu mai multa atentie, si daca aveti intr-adevar ceva relevant de spus, va rog sa reveniti cu un nou comentariu. Opinia dumneavoastra este importanta, pentru ca sunteti managerul concursului pus in discutie. Am sugerat, de pilda, trei variante prin care YO DX HF Contest ar putea fi deschis participarii tuturor radioamatorilor YO, de ce credeti ca niciuna din aceste solutii nu este buna?

  • Postat de Cristi - YO8DHD la 2015-08-14 20:04:02 (ora Romaniei)
  • Si totusi categoriile concursului nu pot fi cumva facute suplimentar pentru sportivi? Devine hilar pentru noi. ca cei care se califica la categoria juniori sa aiba unii o varsta mai inaintata? Nu stiu dar poate un clasament separat pentru sportivi paralel cu cel radioamatoricesc ar fi mai ok. Nu e discriminare dar poate stipularea unor reguli clare pentru sportivi ar elimina situatiile de genul campionul la juniori are 50 de ani. Poate si asta e unul din motivele pentru care copii sub 18 sau cat o fi varsta junioratului nu mai participa.

  • Postat de Ciprian - YO3FWC la 2015-08-14 20:51:43 (ora Romaniei)
  • Pentru Cristi, YO8DHD. Fireste, pot exista categorii pentru sportivi (adica detinatori de legitimatii sau cluburi care si-au achitat taxele anuale), organizatorul poate face ce doreste din acest concurs. Asta imi aminteste de un banc din vremuri stravechi, la Radio Erevan. Un ascultator intreaba: "Ar fi posibil ca in Elvetia sa se instaureze comunismul?" Raspuns: "Da, se poate. Dar nu ar fi pacat?". Tot asa si cu YO DX HF Contest, se pot inventa reguli pentru armonizarea cu Legea Sportului, separa sportivii de nesportivi in numele acordarii titlului de campion, echivala categorii consacrate concursurilor de radioamatori pe unde scurte cu cele specifice sporturilor din MTS, dar intreb si eu, ca si ascultatorul postului de radio, nu ar fi pacat? YO DX HF Contest si-a construit prestanta de-a lungul anilor prin efortul cumulat si altruist al participantilor, sponsorilor, organizatorilor in primul rand pentru popularizarea activitatii ham radio din YO in lume. De ce trebuie sa fie acum monetizata aceasta popularitate si subjugata intereselor marunte, straine de ham spirit, pe care actuala conducere a FRR le are in activitatea pe care o desfasoara? Eu cred ca radioamatorismul YO in ansamblul sau ar avea numai de castigat daca YO DX HF Contest ar fi deschis tuturor radioamatorilor YO, indiferent de apartenenta la FRR, iar liderii FRR ar castiga in ochii comunitatii YO.

  • Postat de Toader Marius - YO7BBE la 2015-08-14 21:45:58 (ora Romaniei)
  • Buna seara Dle Ciprian. Constat ca nu intelegeti nimic din ceace am dorit. Sau va faceti a nu intelege?.Sa-mi fie iertat Dle Ciprian,dar si de aceasta data Dvs. apreciati destul de distorsionat foarte multe aspecte din batatura noastra,chiar daca sunteti membru de ELITA. Aveti convingerea ca numai ce credeti si sponeti Dvs. e corect si folositor? Sunteti detinatorul adevarului absolut?Cine va oprit sa solicitati ointalnire mai larga cu CA FRR si al altor radioamatori interesati de concursul in speta? pentru a armoniza toate propunerile? Concluzia mea finala este ca ati aruncat inca o BOMBITA cu efect intarziat foarte elegant asezonata cu unelepropuneri(majoritatea iluzorii) Va multumesc pentru DIVERSE,se vede treaba ca intelepciunea nu este apanajul multor tineri. Cu respect yo7bbe

  • Postat de Ciprian - YO3FWC la 2015-08-14 22:29:52 (ora Romaniei)
  • Pentru YO7BBE: Pentru a preveni aceasta situatie acum iminenta cu YO DX Contest am formulat o scrisoare deschisa la sfarsitul lunii februarie adresata nu CA-ului, ci Adunarii generale, care este forul suprem de conducere. Aceasta contine aceleasi elemente ca si articolul de mai sus. Conducatorul sedintei din 21 martie, la care ati fost si dumneavoastra prezent, a decis, fara nicio explicatie, sa nu supuna dezbaterii continutul scrisorii deschise. Eu nu detin adevarul absolut, dar am ridicat o problema, ca si orice radioamator, pe care va invit sa o discutati civizilat si argumentat. Pana acum nu ati facut nicio referire concreta la continutul textului. Combateti, daca aveti argumente. Intalnire mai larga cu CA al FRR? Glumiti, probabil. Secretarul General al FRR raspunde preferential la emailuri si in general expediaza solicitantii scurt pe doi la cluburile de care apartin, caci FRR este o asociatie de cluburi, nu de indivizi si asteapta ca aceste cluburi sa contacteze forul tutelar prin adrese oficiale. O adresa trimisa Federatiei in luna mai asteapta si astazi raspunsul. Din pacate la capitolele buna credinta si comunicare Consiliul de administratie este deficitar.

  • Postat de robu florian - YO9FQL la 2015-08-14 23:14:43 (ora Romaniei)
  • Am impresia ca aceasta finantare a ajuns un fel de respiratie artificiala, sau se induce aceasta impresie. Haideti sa oprim aparatul , sa vedem ce face pacientul

  • Postat de Miki - YO5AJR (yo5ajr) la 2015-08-15 08:29:27 (ora Romaniei)
  • Am participat la YODX HF chiar de la inceputuri. In totdeauna am avut un sentiment de sarbatoare, de o activitate in cadrul unei familii minunate. Azi am ajuns sa am un sentiment de jena si spre mahnirea mea nu mai am aceas atractie sentimentala. Motivele foarte bine a creionate Ciprian sunt reale si de bun simt. Pozitia rigida al MTS din pacate este asimilat de actuala CA al FRR din motive de "pupincurism" in care nu conteaza parerea cohortelor de radioamatori, fiind incapabili sa lupte in si pentru interesul real al radioamatorismului acceptand dogmele aberante a unui MTS care este pastorit de distinsa G.Sabo - o sportiva cu un palmares real dar inconjurata de burduhanosii si habarnistii cu cefe groase care arunca (inca) in scarba firimituri si la FRR - FRR al carui CA a pierdut si demnitatea si suportul moral al majoritatii radioamatorilor incalcand chiar proprul statut de dragul supuseniei jalnice. CA al FRR a ajuns un fel de famiglie "Tenardie" din romanul "Mizerabilii", far scrupule.

  • Postat de Nic - YO4LHR la 2015-08-16 00:10:23 (ora Romaniei)
  • Salut Ciprian. 1000% de acord. Din ce in ce mai mult am impresia ca FRR a devenit un partid cu organizatii locale si membrii cotizanți. Adică cum? Daca nu cotizez la nicio organizație locala nu am dreptul de a participa? Asta echivalează cu "sula in coaste". Dacav nu-mi convine să-mi iau jucăriile si sa plec acasă? Cu ceva ani in urma am fost " gica contra" vis-a-vis prevederile regulamentului care prevedea ca nu pot lucra decat in cateva benzi de frecventa alocate radioamatorilor (si acum tot clasa a III-am). Si iata ca lucrurile s-au rezolvat. Tot asa voi fi impotriva participarii la campionatul organizat de frr. Cred ca se doreste doar participarea cotizantilor (pardon, a celor cu sange albastru). Oare ce s-ar intampla daca nu ar participa nimeni? (cotizantii nu se pun :) ). Chiar. Cați cotizatori sunt? Știe cineva răspunsul? Ar fi interesant de știut. Cu stima, cpt.cdor(r) Nicusor Poenaru

  • Postat de ALEXANRSCU IOAN - YO3BY la 2015-08-16 07:26:02 (ora Romaniei)
  • CIPRIAN,
    Sint convins ca multe din problemele ridicate de tine cat si cele ale celor care au postat comenbtarii sant reale si merita dezbatute pentru a gasi solutii.
    Ceea ce insa nu imi suna bine este concluzia de a nu mai participa la YOHF contest.
    A nu participa nu face decat sa subminam pacientul pe care toti vrem de fapt sa-l resuscitam.
    Pe undeva suna si ca o abandonare a luptei cu realitatile si relele pe care vrem sa le indreptam.
    Nu creeti ca nu este de fapt cea mai buna cale pentru a indrepta lucrurile?
    Sant convins ca multi dintre noi au propriile nemultumiri referitoare la acest concurs si nu numai. Oare sa ne retragem cu totii din competitii? Si care ar fi rezultatul ?

  • Postat de Ciprian - YO3FWC la 2015-08-16 08:18:01 (ora Romaniei)
  • Pentru Ioan YO3BY. Absenta mea la editia din acest an este o decizie personala si este un simbol. In mod cert nu va fi simtita in trafic sau in clasamente si nu va afecta pe nimeni. Un indicativ mai putin. Eu nu pot sa particip la un concurs care are un regulament cu care nu sunt de acord. Nu este vorba de o oarecare prevedere regulamentara care m-ar deranja. In fond participantii straini (printre care m-as numara si eu) nu sunt afectati in niciun fel de inovatiile pe care le aduce organizatorul acestui concurs. Deturnarea spiritului concursului si indiferenta conducerii fata de radioamatorismul YO in ansamblu, acestea sunt lucrurile care ma deranjeaza. A participa in YO DX HF Contest este echivalent cu a fi de acord cu regulamentul si regulile stabilite de organizator.
    Absenta mea la editia din acest an nu are ca scop vreo incercare de a indrepta lucrurile. Acestea se puteau indrepta prin dezbateri si dialog, cu luni de zile inainte de desfasurarea concursului. Din pacate, dupa cum se vede din numeroase situatii, nu doar legate de YO DX HF Contest, conducerea FRR refuza orice fel de forma de comunicare si are o atitudine distanta, aroganta cu membrii ei si cu radioamatorii YO in general.
    Speranta mea este ca noua conducere rezultata in urma alegerilor din 2016 va arata o mai multa preocupare pentru problemele radioamatorilor YO si va analiza si felul in care este organizat YO DX HF Contest si poate ca la anul voi reveni. Daca citim proiectul de Statut insa (http://www.radioamator.ro/info/Propunere%20Statut%20V1.pdf), din care rezulta ca FRR nu va mai avea printre indatoriri si coordinarea activitatii de radioamatorism la nivel national (inclusiv la IARU FRR doreste sa reprezinte numai interesele radioamatorilor membri), este foarte posibil ca Federatia sa devina un organism birocratic aflat in subordinea MTS care se ocupa de cateva campionate nationale anuale pentru proprii membri si nimic altceva.

  • Postat de Petrica STOLNICU - YO9RIJ la 2015-08-16 09:59:55 (ora Romaniei)
  • YO DX HF Contest a fost un concurs al YO DX Club. Club care a cedat drepturile de organizare catre CA al FRR, fara nici o explicatie. Este necesar ca pentru a rezolva aceste animozitati, membrii YO DX Club, si nu altcineva, sa decida despre cum se organizeaza, modifica regulamentul concursului. Sa modifici regulamentul YO DX HF Contest in sedinte de CA al FRR unde domneste diletantismul, este un afront adus membrilor YO DX Club. In aceasta idee trebuie spus ca pentru a penaliza comportamentul abuziv al conducerii FRR, este pregatit, la cererea radioamatorilor regulamentul si softul de arbitrare pentru CQ WW YO HF Contest!! Totusi asteptam ca acest comportament hilar al conducerii vremelnic instalate in fruntea FRR, sa revina la normalitate, iar lamentarile, scuzele, gafele nepenalizate si frustrarile, sa devina de domeniul trecutului. In cazul in care surzenia devine acuta sunt convins ca in martie 2016 se va lansa un concurs in care sa poata participa oricare radioamator YO. Inca asteptam instalarea normalitatii in FRR, dar trebuie spus ca marea majoritate a radioamatorilor si-au cam pierdut rabdarea. Nu putem acuza pe nimeni ca distrugem atata timp cat ceea ce este in prezent nu mai corespunde realitatii. Frica cu care vorbesc unii de "nou" arata ca inca sunt ancorati in trecutul demult apus al radioamatorismului. 73 de YO9RIJ Petrica

  • Postat de ghita - YO8CLN (yo8cln) la 2015-08-17 08:25:23 (ora Romaniei)
  • Din nou ne facem ca uitam repede ! Oare chiar am uitat contributiile lui Ciprian la dezvoltarea acestui concurs ? Oare am uitat ca acest concurs a fost la un moment dat la 4-500 de participanti ? Va vedeti cu "sacii in caruta" si acum daca se vine cu propuneri i-i expediati exact pe cei care au facut ca yo dx hf sa existe la nivelul acesta . Din nou i-mi aduc aminte de vorba "vai de mama..." 73 ! de yo8cln.

  • Postat de Pit - YO3JW la 2015-08-17 08:35:00 (ora Romaniei)
  • Draga Ciprian
    Cred ca nimeni nu iti contesta contributiile tale la ceea ce se intampla in
    radioamatorismul YO, atat cat ai fost in YO, cat si dupa ce ai plecat in W.
    Una din aceste realizari este si acest site unde foarte multi vin si se
    informeaza. Tin minte ca la un moment dat, pe vremea lui Vasile, ca urmare
    a faptului ca nu trimitea materiale din partea YO ai decis sa nu mai reprezinti
    FRR si de atunci acest site este in forma actuala.
    Esti cel care conduci acest site. Unele materiale au fost trimise si de mine
    la inceput(Lista call book YO) pana cand am avut acces la informatii. Acum vad
    ca ai acces la sursa direct. Este un lucru bun si de laudat.
    De asemenea trebuie sa recunosc ca esti un bun profesionist in acest domeniu,
    al comunicari, inclusiv in cel de azi prin internet.
    Chiar si eu trec periodic si citesc cele ce apar prin diversele locuri ale site.
    Sunt multe lucruri interesante. Cu unele sunt de acord, cu altele nu. Este dreptul
    meu de a aprecia.
    Activitatea radioamatorilor din YO a fost o lunga perioada coordonata numai de FRR.
    FRR este o organizatie care are un statut. Acest statut a fost recunoscut de catre
    cei care s-au constituit in FRR, adica s-au afiliat.
    Aici as dorii sa fac o comparatie daca imi permiti, cu call book care-l gestionezi.
    Peste 8000 de indicative! Pe site ANCOM sunt cam jumatate. Iar active sunt cate sute.
    Asta imi aduce aminte de ceva comentarii in alte parti: cine ii reprezinta pe cei
    85% care nu sunt afiliati !!
    Cei care nu sunt afiliati, cu unele exceptii, nu ii intereseaza nici ce face
    FRR, nici alte organizatii. Dar ne place sa vorbim in numele lor. Uitandu-ma la
    sondaje observ ca voteaza cam 300-400. Tu poti sa sti mai bine cine si cum!
    Exista un banc: Gigel matura in biserica si la un moment vine Ion si se plange
    preotului ca Petre a facut si a dres. Preotul ii zice: Ai dreptate Ion, mergi
    linistit... Nu trece mult si vine Petre care zice ca Ion a facut si a dres. Preotul
    ii zice: Ai dreptate Petre, mergi linistit... Gigel, dupa ce pleaca Petre, il
    intreaba pe preot: Parinte, dar ai dat dreptate si la unul si la altul! La care
    preotul zice: si tu ai dreptate fiule!
    Apoi sa vedem oare ce se obtine din aceste foarte bine "documentate" pareri. Dupa
    mine tine de fiecare cum ii place.
    Vrea omul sa se considere sportiv, atunci isi ia o legitimatie ca nu-l opreste
    nimeni si poate participa la toate categoriile din concurs.
    Faptul ca plateste 15 lei nu cred ca dezonoreaza pe nimeni, chiar isi aduce o
    contributie la activitatea FRR.
    Apropo, am observat o mare similitudine cu IARU unde fiecare tara are un vot,
    indiferent de cati membri are. Un vot pentru USA, un vot si pentru Gabon. La fel
    si la ITU! Poate de aceea sunt asa de curtati acesti reprezentanti cand se ajunge
    la vot!! Si ei, cei de la IARU cer taxe.... Nu am auzit ca cineva sa se planga de
    acest lucru.
    In lungul material prezentat sunt multe lucruri adevarate pe care nimeni nu le contesta!
    Dar cred ca accentele poate ar trebui puse cumva altfel. Cu exceptia celor 4 categorii
    in care se acorda titlul de "campion national", toate celelate sunt deschise pentru cei
    care doresc. Ai mentionat undeva ca si alte competitii, oarecum similare, organizatorii
    scot cat mai multi participanti in concurs. Aici cred ca este nevoie de mai multa actiune
    in cadrul cluburilor membre care sa impulsioneza participarea a cat mai multi radioamatori in
    concursul YO DX Contest. Dupa mine, aici ar trebui sa fie facute cele mai multe lucruri!
    Din pacate deficienta este aici. FRR nu poate veni sa faca treaba lor.
    Sunt cluburi care se implica. Membre sau nu la FRR. Pe total toti sunt radioamatori YO.
    Ma bucur cand se poate face cate ceva. Ma doare cand unii vor sa para ca ei sunt singurii
    care fac si ca lumea incepe numai de la ei.
    Cat priveste folosirea indicativelor speciale in YO DX Contest. Aici trebuie sa recunosc
    ca nu vad nici o motivatie pentru a fi folosite in acest concurs. Simplul fapt ca ai
    YO e suficient. Folosirea excesiva a acestor indicative, unde nu este necesar, duce la
    pierderea avantajului folosirii lor in alte concursuri mari.
    Cand s-a adoptat folosirea acestor indicative eram inca in CA si la vot a iesit 8 la 8!
    Fiind prezenti 17 lipsea cineva. Acel cineva era cu un laptop in fata si nu urmarea
    ceea ce discuta. Cand a fost apelat, trezit brusc, a zis ca este de acord. Asa cum s-a
    mai intamplat si prin alte locuri!
    Personal cred ca problema ridicata este una de principiu. Decizia insa o ia cel care
    organizeaza concursul. Ca N2YO va participa sau nu, este o decizie personala pe care
    nu o pot aprecia ca este una buna sau rea. Pot insa sa ma intreb daca o sa te rabda
    inima sa stai deoparte!
    Iata cati din SUA au fost in clasamentul de anul trecut! Asta ca urmare a sponsorizarii
    facute si de tine.
    K - USA PLACE CALL CNT CTY QSO PTS MLT SCORE CATEGORY
    I W4IX NA K 406 1392 115 160080 A. SO-AB-CW-LP
    2 KG4W NA K 76 325 51 16575 A. SO-AB-CW-LP
    3 AD1L NA K 30 130 22 2860 A. SO-AB-CW-LP
    4 WA1LWS NA K 13 34 9 306 A. SO-AB-CW-LP
    5 K8FZY NA K 2 4 1 4 A. SO-AB-CW-LP
    I AA3B NA K 715 2801 201 563001 B. SO-AB-CW-HP
    II N4AF NA K 483 1865 167 311455 B. SO-AB-CW-HP
    3 N3RS NA K 408 1656 157 259992 B. SO-AB-CW-HP
    4 K3UL NA K 447 1569 127 199263 B. SO-AB-CW-HP
    5 K1BV NA K 147 541 65 35165 B. SO-AB-CW-HP
    6 K3WW NA K 142 521 60 31260 B. SO-AB-CW-HP
    7 K2CYE NA K 107 428 51 21828 B. SO-AB-CW-HP
    8 K5ZD NA K 92 379 54 20466 B. SO-AB-CW-HP
    9 K1KI NA K 57 413 42 17346 B. SO-AB-CW-HP
    10 K4DJ NA K 60 219 37 8103 B. SO-AB-CW-HP
    11 K2MK NA K 51 226 35 7910 B. SO-AB-CW-HP
    12 N4GG NA K 37 135 22 2970 B. SO-AB-CW-HP
    13 NS9I NA K 2 8 2 16 B. SO-AB-CW-HP
    I KC2LRC NA K 3 20 3 60 C. SO-AB-SSB-LP
    I KB1HNZ NA K 190 359 44 15796 E. SO-AB-MX-LP
    2 K3IE NA K 90 280 38 10640 E. SO-AB-MX-LP
    I N2YO NA K 946 3461 222 768342 F. SO-AB-MX-HP
    2 N4PN NA K 703 1759 150 263850 F. SO-AB-MX-HP
    3 K3ZO NA K 497 1811 145 262595 F. SO-AB-MX-HP
    4 K4BAI NA K 375 1249 124 154876 F. SO-AB-MX-HP
    5 AI4WW NA K 330 1155 113 130515 F. SO-AB-MX-HP
    6 NK3Y NA K 102 440 51 22440 F. SO-AB-MX-HP
    7 N3JT NA K 66 373 49 18277 F. SO-AB-MX-HP
    8 N1KWF NA K 110 444 41 18204 F. SO-AB-MX-HP
    I N4BP NA K 168 641 49 31409 G. SO-SB-MX-15
    2 AE7DW NA K 1 1 1 1 G. SO-SB-MX-15
    I K4EU NA K 31 139 22 3058 G. SO-SB-MX-20
    2 AA2LF NA K 24 49 11 539 G. SO-SB-MX-20
    3 N2ZN NA K 8 48 6 288 G. SO-SB-MX-20
    4 AE6OR NA K 25 51 5 255 G. SO-SB-MX-20
    I WA3AAN NA K 80 285 33 9405 G. SO-SB-MX-40
    2 N3UA NA K 13 46 9 414 G. SO-SB-MX-40
    1 WQ6X NA K 208 SW
    Ciprian
    Din cate tin minte acest regulamentul in forma actuala are ceva ani vechime.
    De ce pana cum a fost bun si acum brusc nu mai este bun? Ai lucrat sub acest
    regulament si ai iesit chiar pe locul 1 in W. Felicitari. Daca nu vei fi in
    concurs altcineva iti va lua locul...Cineva care nu isi face griji, din acest
    motiv al celor din YO, care au oricum clasament separat.
    Ce s-a schimbat in textul regulamentului? S-au poate se fac atatea discutii ca
    urmare a schimbari unor persoane? Poate unora nu le place si atunci cautam motive!
    Faptul ca tu personal ai luat decizia ca nu iti place regulamentul este o
    optiune a ta. Dar tu faci din asta un caz public de discutii, in care apar
    diverse interpretari.
    Ne cunoastem de ceva vreme de cand inca erai in YO si sper ca nu ai uitat ca
    tot romanul era la un club, club care depindea de stat. Multe din ele erau si
    au ramas pe linie sportiva. Azi nu ne mai place ideea ca am putea fi sportivi.
    Aici fiecare poate decide daca vrea sa fie sau nu, sportiv. Daca vrea sa fie
    sportiv si vrea sa participe in campionate nationale, da, trebuie sa fi sportiv
    cu patalama valabila la zi.
    Daca nu, nu are decat sa participe acolo unde nu i se pune aceasta conditie.
    Sunt destule concursuri unde nimeni nu solicita acest lucru.
    Cat priveste organizarea YO DX Contest a fost si este organizat de FRR. Sigla
    YO DX Club apare pe diploma "ca da bine!" Iar ca organizator FRR face regulamentul
    in spiritul Campionatului National, respectand normele sportive in vigoare.
    Faptul ca activitatea in marea majoritate a cluburilor lasa de dorit se rasfrange
    si asupra FRR. Fiecare club are propriu statut in baza careia functioneaza, dar
    acolo nimeni nu intreaba. Pe toti insa ii doare ce face FRR. Ce poate sa faca FRR.
    Sa vina sa faca treaba cluburilor? Scuze de repetare!
    Ma bucur ca exista cluburi care isi fac menirea. Atat in FRR, cat si fara FRR !
    Imi pare rau ca Ovidiu(YO2DFA) nu a pus in dezbaterea AG regulamentul de la YO DX Contest.
    Daca ar fi fost aprobat in forul cel mai inalt al FRR, ce s-ar discuta acum. S-ar
    nega votul democratic??
    Dupa mine sunt discutii scoase in public si care nu se pot rezolva la site privat
    a lui Ciprian, ci in cadrul organizat al FRR. Daca doriti veniti pregatiti la AG
    si rezolvati. Asa doar facem comentarii de dragul lor.
    PS Dece Ciprian folosesti N2YO in unele situatii, si YO3FWC in altele, mai ales cand
    faci referire la ceea ce se intampla prin YO. Oricum activitatea se desfasoara acolo unde
    traiesti! Aici vi ca americanul(cu origine din Romania!) in vizita!

  • Postat de Vali - YO9ILX la 2015-08-17 09:08:04 (ora Romaniei)
  • Cu respect dragi prieteni radioamatori.
    Aceste discutii, dupa cum am mai precizat si in alt comentariu facut de mine acum ceva timp in alt post, nu isi au rostul aici. Vreti sa schimbati ceva, va asteptam in sedintele FRR, indiferent care ar fi ele. Dar oare sunteti prezenti? Nu mai aruncati cu piatra ca sigur nu sunteti fara de pacat.
    M-am referit la toti radioamatorii care au ceva de spus PRO sau CONTRA FRR/Concursuri/Discutii, dar niciodata nu sunt prezenti la sedinte, unde, chiar pot schimba ceva. Comentariile postate aici sunt decat CANCAN.
    Sunt tanar, cel putin fata de alti radioamatori mai in varsta pentru care am toata stima indiferent de ce parte a taberei se afla, numai ca pentru a schimba ceva trebuie sa fiti prezenti cu persoana dvs. la sedinte si nu pe diverse websites, chiar daca radioamator.ro este un site de notorietate aici in YO cat si peste mari si tari.
    Cu respect si drag, YO9ILX - Vali.

  • Postat de ghita - YO8CLN (yo8cln) la 2015-08-17 16:14:29 (ora Romaniei)
  • DR prietene yo9ilx , OM Vali, la cite sedinte de ag al frr ai participat ? Poate stii ca la aceste ag exista reprezentativitate , un reprezentatant la un club afiliat ! (in treacat fie spus, inainte de ultima ag al frr cineva de la centru a sunat la Suceava cu rugamintea de a nu fi eu desemnat reprezentant la ag al frr). Nimeni nu vrea desfiintarea frr, ci inlaturarea celor care nu vor ca radioamatorismul YO sa mearga mai departe. 73 ! de yo8cln.

  • Postat de Ciprian - YO3FWC la 2015-08-18 00:04:12 (ora Romaniei)
  • Pentru YO3JW. Multumesc pentru comentariul elaborat. De asemenea, multumesc atat pentru laude cat si pentru critici. Ma limitez deocamdata a va raspunde la referintele despre YO DX HF Contest. Am facut lobby pentru eliminarea interzicerii indicativelor speciale din acelasi motiv, pentru ca aceasta era o bariera in calea diversificarii participantilor si o piedica pentru cresterea popularitatii. Au fost tot felul de contre - ca sunt prea scurte, ca ofera avantaje celor care le folosesc, ca scade valoarea prefixelor YP/YQ/YR in concursurile mari si altele, tot atatea argumente nefondate pentru un concurs cum este YO DX HF Contest. Imi pare bine ca aceasta modificare a trecut de votul din CA, chiar si cu o majoritate minima, altfel as fi continuat sa ma opun acelei prevederi absurde.
    In naivitatea mea (si aici YO2DFA are dreptate sa ma califice in acest fel), eu nici nu concepeam ca exista categorii de participare rezervate exclusiv membrilor FRR, participarea fiind deschisa tuturor radioamatorilor YO. In aceasta idee propuneam lui YO3APG si mai apoi in fiecare an celor care s-au ocupat de organizare alocarea de indicative speciale cate unul per fiecare judet de forma YQ4TL, YQ5BN etc, pentru a stimula traficul din judetele mai putin active si interesul radioamatorilor YO. Am discutat chiar si la ANCOM despre aceasta posibilitate si am fost tratat cu solicitudine. Toate acestea fara sa-mi inchipui ca interesul real al organizatorului era desemnarea unui campion, gasirea de platnici pentru diplome si trofee si culegerea de taxe de la proprii participanti YO. Cata vreme sunt 10 participanti la fiecare categorie, totul e in parametri - exista campion fara alte complicatii mai putin necesare.
    Intr-adevar, regulamentul nu s-a modificat si daca il cititi nu o sa gasiti nicio referinta la eligibilitatea participantilor la categoriile YO. Nu scrie nimic de apartenenta la cluburi afiliate FRR, nici de existenta legitimatiilor sportive vizate. Acestea sunt gaselnite recente pe care conducerea FRR, ghidata de interese straine de dezvoltarea si popularizarea activitatii ham radio in Romania, le-a luat recent, o data cu introducerea faimoaselor legitimatii sportive, "un vis si o dorinta mai veche a tuturor radioamatorilor YO" http://www.hamradio.ro/Comunicate/25071301.
    Totul este acceptabil in joaca de-a sportul in radioamatorism pana in punctul in care echivalarile rezultate in urma compatibilizarii radioamatorismului cu alte activitati din cadrul MTS aduc prejudicii miscarii ham radio din Romania. In cazul YO DX HF Contest interesul a fost indotdeauna promovarea peste hotare a radioamatorismului YO. Transformarea concursului intr-un campionat "national" este din nefericire o decizie care nu promoveaza cu prioritate acest interes, dupa cum se vede. FRR desemnenaza o sumedenie de campioni nationali - la unde scurte telegrafie, fonie, RTTY, la unde ultrascurte pe fiecare banda, plus cei de la RGA, HST si or mai fi si altii. Este absolut nevoie si de "campionii nationali multiband"? Pentru ca aici este punctul nevralgic - activitatea organizatiei este judecata de forul tutelar in mod cantitativ, dupa numarul de campioni, medalii si trofee. Daca stam si analizam un pic, YO DX HF Contest nici macar nu este un campionat national. Intr-un campionat national participa doar sportivi ai tarii respective. Judecand dupa faptul ca cei mai multi radioamatori in YO DX HF Contest sunt din strainatate, concursul are mai degraba un caracter "international". De altfel acesta a fost si numele concursului inainte de marea echivalare - Campionat international pe unde scurte. De ce ar fi atat de greu sa se revina la aceasta denumire, sa se elimine echivalarile absurde dupa normele MTS, sa creasca numarul participantilor, iar castigatorii sa fie numiti "campioni internationali"? Titlul de "campion" nu este o marca inregistrata a MTS, orice concurs poate avea proprii campioni.
    Daca FRR este atat de preocupata de promovarea performantei in radioamatorism ca sport, de ce isi risipeste efortul catre concursurile clasice pe unde scurte, care prin definitie sunt inechitabile si nu reflecta intotdeauna maiestria participantilor? Ar putea foarte bine sa lase YO DX HF Contest sa-si continue rolul de ambasador al radioamatorismului YO si sa organizeze unul sau mai multe concursuri stil WRTC, singurul tip de concurs care ofera sanse egale, scoate in evidenta priceperea participantilor ca operatori, castigand an de an tot mai multa popularitate pe mapamond.

    Pentru YO9ILX. Fireste nu aici sub acest articol si nici pe acest site se nu iau deciziile cu privire la YO DX HF Contest. Aici discutam, dezbatem, avem opinii, ne contrazicem. In urma acestor discutii, daca avem ceva de propus concret conducerii FRR, o facem prin contactarea directa a Secretarului general, sau a altor reprezentanti alesi sau prin trimiterea de adrese oficiale prin cluburile la care suntem afiliati. Necazul este, draga Vali, ca sefii FRR dau curs petitiilor radioamatorilor YO dupa cum au placul si dupa cum le este interesul. Situatia de fata cu YO DX HF Contest este un foarte bun exemplu, a se citi articolul de la cap la coada. Sunt si alte exemple recente, va invit sa parcurgeti Forumul pentru o mai buna documentare. Pe de alta parte este adevarat ca nu intotdeauna oamenii priceputi si de buna credinta, radioamatori YO de inalt rafinament si modestie, se implica facandu-si cunoscute opiniile atunci cand este cazul. Tacerea si pasivitatea oamenilor buni este conditia suficienta pentru triumful nestingherit al raului.

  • Postat de Miki - YO7CVL la 2015-08-18 12:23:48 (ora Romaniei)
  • Pentru Ciprian.
    Apropo de bancul cu Elvetia:

    https://picasaweb.google.com/111215426049533210040/YODXHFCONTEST2013PARTICIPANTS#5917793830798167378

    Intrebarea este aceeasi. Nu este pacat, oricat de mare ar fi oful?

  • Postat de Ciprian - YO3FWC la 2015-08-18 16:59:12 (ora Romaniei)
  • Buna Mihai. Buna poza, ce-i drept. Dar bancul cu Elvetia nu se aplica. Instaurarea comunismului in Elvetia sau alinierea YO DX HF Contest la tiparele MTS afecteaza negativ pe toti, pe cand neparticiparea mea va trece chiar neobservata.

  • Postat de liv livadaru - YO8OU la 2015-08-18 18:24:44 (ora Romaniei)
  • ce sa-i faci daca te-ai molipsit de concursuri,ma uit pe perete la medalia din 1987 a YO DX HF,nu cu nostalgie,pentru ca treptat am inceput sa fac altfel de radioamatorism,unde sa depind doar de mine.Ori ce ai face de acum incolo, doresc sa ai succes si satisfactie cu 73

  • Postat de Pit - YO3JW la 2015-08-18 19:41:25 (ora Romaniei)
  • "Am facut lobby pentru eliminarea interzicerii
    indicativelor speciale din acelasi motiv, pentru ca aceasta era o bariera in calea
    diversificarii participantilor si o piedica pentru cresterea popularitatii. Au fost
    tot felul de contre - ca sunt prea scurte, ca ofera avantaje celor care le folosesc,
    ca scade valoarea prefixelor YP/YQ/YR in concursurile mari si altele, tot atatea
    argumente nefondate pentru un concurs cum este YO DX HF Contest. Imi pare bine ca a
    ceasta modificare a trecut de votul din CA, chiar si cu o majoritate minima, altfel
    as fi continuat sa ma opun acelei prevederi absurde."
    Pentru inceput as vrea sa punctez cateva aspecte legate de aceasta idee.
    Am vrut sa arat ca acceptarea acestei idei in CA se datoreaza unui fapt stupid si nu
    ca urmare a unui vot in cunostinta de cauza.
    Pe de alta parte se cauta sa se induca in constiinta celor care citesc ca acest
    lucru este benefic. Oare?
    La alte concursuri organizate de alte societati nu am vazut acest demers dus spre
    limita de a se folosii indicative speciale. Chiar si in USA statii mari ca W3LPL,
    K1TTT si altele folosesc indicative curente si nu unele speciale. La cei din EU in
    H26, PACC, etc majoritatea folosesc indicativele curente. La noi necesitatea de a
    avea indicative speciale este un moft prin care se incearca sa se zica ca asa vor
    fi mai cautati. Poate o data, de cei care sunt vanatori de prefixe, dar dupa aceea
    gata. Da, cei care au craftane si antene si trag tare ar putea sa zica ca au un
    avantaj la mii de legaturi, dar pentru radioamatorul de nivel mediu, si care ar
    trebui sa reprezinte grosul participantilor, nu are nici o semnificatie. Dupa mine
    este o falsa necesitate pentru YO DX Contest unde prin simplu fapt ca ai YO acorzi
    puncte suplimentare si multiplicatori, ceea le face atractive si fara ceva special.
    Referitor la indicative speciale pe judete. Treaba aceasta ar fi de competenta
    cluburilor locale care, daca doresc pot solicita aceste indicative. Este conform
    Regulamentului de radiocomunicatii pentru serviciul de amator din Romania si nu
    este nevoie de mai multa solicitudine. Dar pentru asta ar trebui sa fie activitate
    in cluburile din teritoriu, si mai cu seama sa convinga pe proprii lor membrii de
    nevoia de a fi prezenti pentru a reprezenta Romania! Daca la acel nivel nu e nimic,
    nici nu au cum sa faca repezentare. La urma urmei omul sfinteste locul! Acest lucru
    insa nu este reprezentativ pentru toate cluburile. Unele au activitate, dar multe
    se uita de pe margine, daca se uita. Din pacate cluburile se conduc dupa propriile
    lor interese si cand au chef, participa.
    Referitor la ideea cu concursuri tip WRTC. Este o idee la care de ani de zile caut
    un realizator a unui echipament simplu si ieftin cu care sa vina fiecare participant.
    Pana azi nu am gasit. Nu stiu daca ai observat dar la concursurile WRTC producatorii
    asigura echipamentele. Concurenti sunt domni! Au totul pregatit, doar sa lucreze. Tot
    asa am observat ca aceste concursuri sunt tinute de organizatii care isi pot permite.
    Am mai gasit o perla:"pe cand neparticiparea mea va trece chiar neobservata" Apoi
    acum numai este neobservata. Poate chiar asta ai si dorit!
    Se pare Ciprian ca incerci sa impui teme de discuti. Una este aceasta cu ce se intampla
    atunci cand concursul mai are si o alta menire. Ca de exemplu Campionat multiband!
    Crezi ca intereasa pe radioamatorul "tz" din Patagonia ce premi sau titluri de dau
    in acest concurs in Romania? El daca indeplineste conditia de a fi pe locul 1 pe tara
    sau continent va primi o diploma sau placheta. Asa ai primit si tu. Poate este undeva
    pe perete sa te falesti cu ea, ca performanta! Acum o sa le dai jos pe motiv ca in
    clasamentul statiilor YO exista categorii care trebuie sa indeplineasca in YO anumite
    conditii. Crezi ca la semnalele transmise este agatat un mesaj ca X sau Y este cu
    legitimatie sau fara.
    Cred ca ne legam de lucruri care sunt de bucataria interna a fiecarei organizatii.
    Crezi ca cei cu legitimatie sau fara legitimatie vor fi mai putin radioamatori
    romani si care sa faca concursul viu. Am mai spus ideea ca fiecare poate si are loc
    unde sa participe. Eu unul am "legitimatie" si particip intr-o categorie unde poate
    participa oricine. La fel daca cineva tine cu tot dinadinsul sa intre ca acele
    categorii unde e necesar sa fi legitimat, faci demersurile necesare in acest scop.
    Daca vrei!
    Nu stiu cum, dar inaintea unor eveniment apar mai tot timpul motive de comentarii,
    Crezi ca aceste comentarii fac ca participarea sa fie mai mare? Eu unul cred ca are
    un efect de retinere in a participa.
    Am observat unele luari de pozitie. La nici una din ele nu am simtit ideea de a face
    ceva, dar de criticat, sigur.
    Deja incepe sa ma oboseasca multele comentarii fara rost. Daca vreti ceva concret
    faceti, nu vorbe!
    Nu am vazut un comentariu care sa zica ca in cutare judet(club) vor participa "n"
    statii in acest an din care la "open" atatia, si la "sportivi" atatia!
    Si acest lucru caracterizeaza multe din luarile de pozitie, imi pare rau! Se pare ca
    idea lui Liviu, YO8OU este de luat in calcul. Fiecare pentru sine!
    Adio colectivitate, club sau ce o mai fi... individualismul sa traiasca !

  • Postat de Ciprian - YO3FWC la 2015-08-19 00:24:50 (ora Romaniei)
  • Pentru Pit YO3JW. O scurta precizare despre indicativele speciale. Inainte de modificarea de regulament la care va referiti, acestea erau interzise pentru participantii YO. Dupa aceasta modificare, indicativele speciale sunt permise, dar nu sunt obligatorii. Fiecare are libertatea sa decida daca folosirea unui indicativ special este avantajoasa. Probabil W3LPL sau YO3APJ vor folosi indicativele lor bine cunoscute, pentru ca este avantajos ca indicativul sa rezoneze cu participari mai vechi si sa apara pe lista check call. Altii au indicative speciale gen YP3A sau YR1C care sunt consacrate, si prefera sa le foloseasca pe acestea. Altii vor sa marcheze judetul din care activeaza, de pilda YQ5SJ si asa mai departe. Fiecare este liber sa-si planifice participarea asa cum doreste. Interdictia pe care ati promovat-o era o piedica in acest demers. Nu este o "necesitate" folosirea de indicative speciale, asa cum gresit indicati in ultimul comentariu, ci este doar o optiune, o libertate aliniata la toate concursurile serioase de radioamatori.

    Demersul cu indicativele speciale pe judete stil YP5BN nu trebuie sa stea numai in preocuparea asociatiilor judetene. Pentru ca planul sa functioneze cu eficienta maxima, actiunea trebuie coordonata dintr-un singur punct si care este punctul mai potrivit decat cel de la organizator? Toate cele 41 de indicative speciale sa fie solicitate pe o singura lista, pentru operativitate, eventual creat un plan si pentru anii viitori. Solicitudinea ANCOM provine din aceea ca situatia este un pic neobisnuita, dar poate fi rezolvata destul de usor. Ideea indicativelor speciale se adreseaza in primul rand tocmai catre judetele la care activitatea este mai redusa, si de la care este de asteptat inca de la inceput ca asociatiile judeteene sa nu fie este prea active. Pentru a putea pune in emisie indicativele speciale din acele judete, este posibil sa fie necesara deplasarea unuia sau mai multor radioamatori din judetele vecine si timp de cateva ore sa fie activate statii portabile, instalate in masini, in parcuri sau paduri. Toate acestea necesita coordonare. Dar cata vreme coordonatorul urmareste sa aiba 10 indicative in fiecare categorie ca sa aiba cui sa dea titlul de campion, la ce plan sa ne asteptam? Asta se leaga si de mitul vehiculat deseori pe forum, ca ce sa faca biata Federatie daca in cluburile afiliate nu exista activitate? Pai sa coordoneze, asta sa faca, de aceea se numeste Federatie si de aceea au acceptat cluburile sa se asocieze. Iata ce sarcina are, printre altele, Secretarul general: "Organizeazå, coordoneazå si sprijinå activitatea colegiilor si comisiilor centrale si teritoriale". Asociatiile judetene au autonomia sa-si desfasoare activitatea dupa bunul plac, dar la proiectele de anvergura nationala FRR trebuie sa se implice si sa-si asume responsabilitati.

    Spre suprinderea dumneavoastra, se poate ca radioamatorul "tz" din Patagonia sau N2YO din W sa fie preocupati sa participe in concursuri in care organizatorul sa nu incalce principii generale, chiar daca acestea nu ii afecteaza in mod direct. Sunt unii consumatori care nu cumpara produse electronice fabricate in tari in care afla ca mana de lucru folosita pentru acestea este formata din minori sau muncitorii sunt platiti la nivelul minim de supravietuire si traiesc in conditii mizere. In loc sa va ganditi sa aplicati vorba lui Dabija, mai bine ati aprecia pozitiv demersurile facute pentru imbunatatirea regulamentului de catre cei care nu obtin niciun avantaj din acestea. In cazul indicativelor speciale, daca ar fi fost sa particip din YO, as fi fost imediat suspectat ca vreau sa-mi trag indicativ special si scurt la urmatoarele editii care sa ma avantajeze. In cazul de fata, daca ar fi fost sa nu fiu participant DX, nici membru FRR si nici legitimat la zi (ceea ce sunt totusi), as fi fost suspectat ca urmaresc sa suflu binemeritatul titlu de campion fara sa fiu macar afiliat la un club.

    Spuneati in comentariul anterior ca YO DX HF Contest "mai are si o alta menire". Care este aceasta menire, sa scoata campioni pentru catastiful MTS? Pentru ca nimeni pana acum nu a explicat de ce FRR are mainile legate si nu poate sa faca nimic, de unde a aparut axioma ca YO DX HF Contest are destinatia fatidica sa fie "campionat national" si nimic nu este reversibil? Dumneavoastra ca simplu radioamator nu ati prefera sa participati intr-un concurs international popular la care sute, poate mii de radioamatori straini cauta sa obtina o legatura cu dv. si in care sa fiti liber sa va alegeti categoria de participare dupa bunul plac in acord cu priceperea, dotarea tehnica si disponibilitatea pe timpul weekendului?

    "Se pare Ciprian ca incerci sa impui teme de discuti." Nu impun nimic. Am propus initial o tema de discutie Secretarului general si managerului concursului. Neavand succes, m-am adresat Adunarii generale la sedinta din luna martie. Aceasta a fost ignorata. Acum propun aceeasi tema de discutie cititorilor acestui site. Daca tema nu este interesanta, cititorii sunt liberi sa lectureze ce doresc ei la Radioamator.ro sau pe alte site-uri similare. La fel de bine oricine este liber sa propuna, inclusiv dumneavostra, alte teme de discutie, sub forma de articole, la forum sau in alta parte.

  • Postat de Pit - YO3JW la 2015-08-19 08:16:15 (ora Romaniei)
  • ...Gigel matura in biserica si la un moment vine Ion si .........
    Deci depinde din ce punct de vedere se doreste a se vedea lucrurile
    Tu, Ciprian, de acolo asa le vezi, Eu, Pit, insa le vad altfel. Mai trebuie sa vina Gigel ....
    Serios, chiar o sa iasa ceva din asta. S-au doresti sa arati cat de "implicat" esti in treburile din YO! Aici sunt alti care au responsabilitatile respective. Ei vor fi cei care vor trebui sa raspunda. Oricum toata tevatura nu contribuie cu nimic la buna desfasurare a YO DX Contest-ului. Poate prin exemplul personal vei reusi sa mai indepartezi cativa participanti.
    Imi pare rau, dar asa este. Degeaba ai facut popularizare daca dai astfel de semnale. Am facut, am dres si nerecunoscatorii din YO nu fac cum vreau eu. Apoi sa le arat ca se poate si mai rau....

  • Postat de ghita - YO8CLN (yo8cln) la 2015-08-19 18:50:09 (ora Romaniei)
  • S-a anuntat la qtc ca, YO DX HF va fi un concurs open.... NO coment ! 73 ! de yo8cln

  • Postat de Petrica STOLNICU - YO9RIJ la 2015-08-19 20:06:36 (ora Romaniei)
  • Ghita, in acest caz care sunt garantiile ca dupa terminarea concursului nu se vor intocmi clasamente separate "pe sub mana" care sa fie furnizate MTS? Atata timp cat nu este publicata negru pe alb o hotarare de CA al FRR prin care sa se stipuleze ca FRR renunta la echivalarea hilara a categoriilor, eu nu sfatuiesc pe nimeni sa creada in acest praf in ochi de ultim moment "open"! 73!

  • Postat de Lingvay Iosif - YO5AVN la 2015-08-20 04:05:35 (ora Romaniei)
  • Ca radioamator autorizat din iunie 1969, participant la multe editii a YO DX Contest - indifferent de parerile si comentariile putinilor sustinatori ai actualilor impostori si habarnamisti din CA al FRR = 100% dau dreptate lui Ciprian.

    Dar nu asta este important!

    Important si trist este faptul ca cei ce fac si dreg regulamente aliniate si/sau nealiniate cu "normele MTS" sunt niste nepriceputi si neinspirati!

    Daca citim DEX-ul - este cla definit ce inseamna "junior" , "senior" etc. In acest context, sa zicem ca doresc sa particip la acest concurs (pe vremuri indragit de mine) - normal e ca sa particip in toate benzile - in limita autorizatiei - 100W (LP) - adica "junior mic" - la cei aproape 67 de ani ai mei = HI junior!!!! - ce sa fac cu un asemena titlu - daca o arat caiva rade si curca de mine! Da daca mai participa si baiatul meu la categoria "E" - era "junior mare" HI! HI!!! - era frumos si "original romanesc" - mai precis "original absurd YO - FRR"

    Cineva a descries aici cum s-a desfasurat "votul" in CA = pro sau contra anumite prevederi din regulamentul concursului - si cum a trecut o anumita prevedere - ma umfla rasul cine a "votat" - ce competente au avut "votantii" in domeniu?? - a lucrat vre-o data macar 50% din "votanti" in acest concurs (sau altu in HF ???); in afara ca au un "indicativ" (YO - pe care i-l face de rusine) stie ce inseamna "HAM RADIO si concurs HF??? = cu asa "votanti" - asa regulament "aliniat cu norme MTS"! Ce va mai mirati???

    Daca "bunii sportive", cu carnet si vize la zi (inclusive taxele aferente cu care finanteaza incompetenta si hotia de la CA FRR) ar fi avut putina "sange in batul vessel" - atunci ar fi lasat deschisa participarea la toata lumea si faceau la fiecare categorie cate doua clasamente = una pentru "sportivii cotizanti" si alta pentru participantii "necotizanti" (adica fara carnete si vize cu taxele aferente utilizate incompetent si clientelar) - dar tot sportivi HAM RADIO! De ce nu au prevazut asa - era simplu, elegant si constructiv! In opinia mea este simplu - pur si simplu le era FRICA! Au vrut sa evite situatia penibila (care de fapt s-a si intamplat in 2014 - la SO - LP - MB - CW primul clasat "nesportiv" a avut scor mai mare decat "sportivul performer al CA FRR - care a lucart "MIXT" - adica CW si AM = este normal???? stimati coordonatori si indrumatori ai activitatii "sportive????) ca un radioamator nesustinator al CA FRR sa realizeze scor (punctaj) mai mare ca "sportivii cotizanti ai neregurilor de la CA FRR"!!!!! Asta e tot - e simplu nu???

    In concluzie - "unde nu e cap... vai de picioare" - cu asa membrii "specialist in indrumare si coordonare HAM RADIO" ai CA FRR sa nu va asteptati la regulamente si atitudini logice, echitabile = sportive! Atata vreme cat NU ai practicat efectiv si performant un sport sau orice alta activitate NU ai cum sa coordonezi / indrumi corespunzator sportul activitatea respective!!! - Asta cred ca este clar pentru toata lumea - sper si pentru YO7BBE, YO3JW &co. = deci o solutie eleganta si de bun simti pentru cei din CA FRR ar fi demisia de onoare (poate chiar motivat "sunt incompetent", "nedemn" - accept chiar si "motive personale").

    De o vreme NU mai urmaresc QTC-ul - dupa mai multe editii hilare si fara continut am tras concluzia ca e pierdere de vreme. Nu stiu daca este adevarat mentiunea/stirea data de Ghjita = dar daca este e imbucarator = DAR AR FI CAZUL SA APARA si scis in "oficiosul" http://www.hamradio.ro !!!! - nu de altceva, dar "vorba trece... cele scrise raman"

    73&GL
    Joska YO5AVN

  • Postat de robu florian - YO9FQL la 2015-08-20 17:04:25 (ora Romaniei)
  • e nedemn, degradant, pentru radioamator si radioamatorism,sa se spuna: daca ne rupem de meteseuasta murim mbai fratilor,murim.......

  • Postat de Ciprian - YO3FWC la 2015-08-20 17:48:11 (ora Romaniei)
  • Am cautat sa ascult inregistrarea QTC-ului din data de 19 august sau sa gasesc un comunicat pe site-ul FRR, dar nu am reusit. Mi-a raspuns insa la email Ovidiu YO2DFA care mi-a comunicat ca au fost operate modificari la sectiunea "Categorii" din regulament. Din mesajul sau am remarcat aparitia categoriilor E1, F1, G1, I1, categorii paralele cu E, F, G, I in care participantilor nu li se solicita validitatea legitimatiei de sportiv. Mai multe detalii la aceasta adresa http://www.radioamator.ro/info.php?id=527
    Desi nu rezolva in intregime necazul cu acest concurs, aceasta modificare reprezinta un semn pozitiv dat de organizator si se apropie foarte bine de cea de-a treia sugestie facuta de mine pentru imbunatatirea concursului. Nu este clar cine a decis aceasta modificare, si cu ce motiv. In trecut modificarile la regulamentele concursurilor nationale si internationale ale FRR trebuiau sa poarte girul Adunarii generale. Acum se pare ca schimbarea regulamentului, facuta cu doar 10 zile inainte de desfasurare, a fost aprobata de Consiliul director al FRR. Avand in vedere intarzierea cu care a fost facuta modificarea de regulament si timpul foarte scurt la dispozitie pentru popularizarea acestei informatii, nu este de asteptat ca efectul acesteia sa fie major la editia 2015, dar va fi simtit mai ales la editiile viitoare, in ipoteza pastrarii acestor noi categorii.

  • Postat de Zoli - YO2LZA la 2015-08-20 22:01:14 (ora Romaniei)
  • "Judecand dupa faptul ca cei mai multi radioamatori in YO DX HF Contest sunt din strainatate, concursul are mai degraba un caracter "international"."
    Ciprian, daca la o competitie de orice gen un singur participant este strain in raport cu tara organizatoare, atunci competitia este declarata "internationala"! Cu toate ca la acest concurs majoritatea participantilor sunt straini, FRR-ul ne abureste cu titulatura de Campionat National... Oare chiar asa de prosti ne cred?
    Ma surprinde faptul ca a fost trecuta cu vederea cugetarea lui YO7BBE: "Daca usor,usor ne desprindem de MTS,ADIOS FINANTARE si radioamatorismul Romanesc va fi egal cu o gasca de elitisti infatuati". Acum inteleg care este rolul MTS: mituieste FRR-ul care are menirea sa impiedice transformea radioamatorilor YO intr-o gasca de elitisti infatuati :-))

  • Postat de Petrica STOLNICU - YO9RIJ la 2015-08-20 22:22:26 (ora Romaniei)
  • Zoli, mai sunt anomalii, YO DX HF Contest cred ca este singurul concurs din lume la care titulatura nu are nimic de a face cu continutul in ceea ce priveste lucru cu statiile DX. Dupa cum reiese din regulament lucru cu statiile DX este defavorizat.
    Foreign stations:

    1 QSO with a Romanian station – 8 points

    1 QSO with a station outside the own continent – 4 points

    Elitisti pe banii MTS! Hi!
    Stau si ma intreb, cat o sa isi mai fure caciula singuri? Baietii astia chiar sunt interesanti! 73!

  • Postat de Bob - YO8RNI la 2015-08-21 06:06:05 (ora Romaniei)
  • Petrica, ce ti se pare anormal la partea asta de regulament?
    Foreign stations:
    1 QSO with a Romanian station – 8 points
    1 QSO with a station outside the own continent – 4 points
    1 QSO with a station from the own continent – 2 points
    1 QSO with a station from the own DXCC country – 1 point

    Sau daca vrei in romana, si pentru statiile yo

    a. Pentru staţiile străine:
    • QSO cu o staţie din Romania 8 p
    • QSO cu o staţie din afara continentului propriu 4 p
    • QSO cu o staţie din propriu continent 2 p
    • QSO cu o staţie din propria ţară DXCC 1 p
    b. Pentru stațiile din Romania:
    • QSO Romania – DX 8 p
    • QSO Romania – EU 4 p
    • QSO Romania – Romania 0 p

    Punandu-te in locul unui canadian, de ex, nu ti se pare normal sa iei 8 puncte daca lucrezi yo, ca doar e yo dx, 4 puncte pentru alt continent(dx sa zicem) ,2 puncte pentru acelasi continent si 1 punct pentru tara ta??Unde e descurajarea de care vorbesti, ca mie imi scapa.Ah, am uitat, e vorba de YO-DX-ul organizat de FRR:-))
    Ca fapt divers, majoritatea concursurilor de genul asta au acelasi mod de a acorda punctele, mai multe pentru legaturile cu tara organizatoare,apoi continent diferit, acelasi continent si propria tara.Are el regulamentul neajunsuri, dar nu inventa si mata altele, desi iti place,hi:-))73! Bob

  • Postat de Petrica STOLNICU - YO9RIJ la 2015-08-21 06:51:27 (ora Romaniei)
  • Bob, nici sa ni mai para cate ceva nu mai avem voie? Da irascibili ati devenit! Va luat sportul mintile la toti! Multumesc pentru demonstratie. Ai dreptate! Mie mi-a scapat! Cat despre partea cu YO DX-ul organizat de FRR, sa stii ca chiar nu ai nimerit-o! YO DX HF este concursul YO DX Clubului si nu al conducerii FRR! Mai gandeste-te Bob! 73!

  • Postat de Bob - YO8RNI la 2015-08-21 07:01:55 (ora Romaniei)
  • :-))
    Petrica, eu nu-s irascibil defel, mai ales cand vine vorba de tine:-))Te cunosc de-acu!Doar ca dimineata, inainte de a-mi incepe treaba la servici, am mintea tare odihnita si imi sar in ochi fel de fel de lucruri:-))Cat despre concurs, poate fi organizat si de ARR din partea mea,cu sau fara legitimatie EURAO :-)), eu il astept an de an pentru ca marcheaza sfarsitul unei perioade foarte aglomerate la servici, e un fel de "defulare" la sfarsit de vara.Nu garantez ca mai stiu sa umblu la statie totusi:-))Lasand deoparte faptul ca mi-am ratacit legitimatia si nu cred ca am facut vizita medicala deceniul asta:-)Sfarsit de saptamana placut tuturor!

  • Postat de Lingvay Iosif - YO5AVN la 2015-08-21 13:35:24 (ora Romaniei)
  • Este curios faptul ca,"Modificari la Campionatul national multiband al Romaniei YO DX HF Contest" - desi santem cu doar o saptamana inainte de desfasurarea evenimentului.

    NU este anuntat official si de organizator - respective FRR prin comisia ei de specialitate pe site-ul official al FRR. NU inteleg de ce FRR - finantat de MTS - cu salariati bugetari si o serie de voluntari "alesi" pe baza de "competente" si "integritate" + o serie de lingai, vehement sustinatori ai incompetentilor din CA FRR - NU sunt in stare sa organizeze un concurs - adica tocmai unul din rolurile sale ( de organizare si indrumare a activitatii..) pentru care este creat si sustinut material (bugetar si din cotizatii).

    Cu tot respectul pentru acest site si pentru activitatea si stradaniile lui Ciprian = NU stiu cat de oficiala poate fi acet anunt rezultat dintr-o corespondenta privata a lui cu YO2DFA????

    Inca mai astept, ca macar la ora inceperii concursului sa apara si o variant definitive si oficiala a regulamentului de concurs pe site-ul official al organizatorului pe "oficiosul" http://www.hamradio.ro = (poate chiar si cu precizarile de rigoare: "conform hotararii din.... cu nr.: ..... a... - asa cum se cuvine la o treaba serioasa facuta cu professionalism si pe bani publici)

  • Postat de Pit - YO3JW la 2015-08-21 18:14:39 (ora Romaniei)
  • Unde ai fost plecat Joska? Imi era dor de comentariile tale stufoase si pline de venin contra FRR. Poate te hotaresti sa depui la MTS titlurile de maestru al sportului ca e posibil sa le realizat nu in cadrul FRR, ci pe altundeva!
    Petrica esti tanar si nelinistit! YO DX Contest a fost din toate timpurile organizat de FRR. Mai ai si alte minuni???
    Dar de ce te intereseaza YO DX Contest. Aduce ceva la organizatia ta?? Sau este un subiect in care poti zice de rau despre federatie!
    Hai ca sunt irascibil!

  • Postat de ghita - YO8CLN (yo8cln) la 2015-08-22 07:07:26 (ora Romaniei)
  • Nu exista nicio garantie Petrica (yo9rij) pt. ca nu este din partea cui sa fie ! Daca citesti atent unele postari ai sa vezi ca vorba "intereseul poarta fesul" se reproduce perfect. Totul se duce dupa aici "gologani" primiti de la MTS . Cit ma priveste , atit timp cit am sa pot am sa promovez radioamatorismul YO si mai ales am sa sustin acei putini tineri care se mai incumeta sa se bage in aceasta activitate. 73 ! si succes in yo dx hf (din pacate fara yr8d).

  • Postat de Lingvay Iosif - YO5AVN la 2015-08-22 13:25:04 (ora Romaniei)
  • "intereseul poarta fesul" - perfect adevarat cand este vorba de YO3jw si altii ca el.
    In ceea ce priveste titlurile mele, le am lucrat eu,am indeplinit conditiile stabilite de MTS si FRR - un cu totul alt FRR - bcare a mai si functionat conform menirii sale cat a fost secretar General yo3APG - chiar si mult ulitul yo3JP - cu presedinti ca YO3RF, Yo3NL - nu procurori securisto - comunisti sau ale minuni scoase la reforma!
    Da, abia acum se reALIZEAZA, ceea ce pe vremurile respective nu ne puteam imagina - ca poate sa existe si un FRR sub orice critica - asta mai alest decand cetateni ca yo3jw si yo7bbe le poarta cu tarie fesul!

  • Postat de Petrica STOLNICU - YO9RIJ la 2015-08-23 08:26:11 (ora Romaniei)
  • Multumesc OM Ghita pentru raspuns! Radioamatorismul va merge mai departe! Au demonstrat-o o mana de oameni carora nu le pot sta in cale nici un MTS sau conducere de FRR, buget sau nu mai stiu eu ce! Acest lucru va fi mereu posibil, mai ales atunci cand cei despre care vorbim, iubesc radioamatorismul! Altii doar se afla in treaba cu radioamatorii si radioamatorismul! Hi!
    Pit eu cred ca te-ai nascut irascibil si nu ai leac! Mai adaugam si faptul ca nu este postare in care sa nu incepi cu "ar trebui, sa se faca, etc" etc, in loc sa iei atitudine pentru a corecta derapajele pe care doar domnia ta nu le vede! Mie imi este scarba de astfel de situatii si sa nu crezi ca de scarba voi renunta la a arata unde se greseste. Chiar nu faci diferenta dintre YO DX Club si CA al FRR? In ce priveste organizatia cred ca intentionat ai scapat un neadevar! NU este organizatia mea, asa cum FRR nu este a ta! Sau poate este si nu stim noi? Gura pacatosului, adevar graieste! De fapt cam asa reiese din cele ce tot trambitezi pe aici! si de aia suntem unde suntem azi cu radioamatorismul sub obladuirea celor pe care ii aperi cu disperare! Spor in toate!... dar lucrurile merg mai departe! 73!

  • Postat de Pit - YO3JW la 2015-08-24 00:40:19 (ora Romaniei)
  • Draga Petrica
    Sa inteleg ca esti purtatorul de cuvant si organizatia respectiva nu este si a ta?? Atunci pe cine reprezinti? Posibil ca organizatia din care faci parte, fiind infiintata in urma numai cu cativa ani inca nu prezinta derapaje, dar inca nu e tarziu! Sper sa nu se intample! Va doresc succese numeroase spre binele radioamatorismului romanesc.
    Da, uneori sunt irascibil cand vad cum unii devin diriguitori unde nu le este locul!
    Cat priveste YO DX Club si FRR cu privire la organizarea YO DX Contest, zic sa-ti vezi de treburile matale. Daca nu sti, mai bine stai potolit!

  • Postat de Ovidiu - YO2DFA la 2015-08-29 13:27:54 (ora Romaniei)
  • Mulțumim lui Ciprian pentru invitații și reclamă!
    Urez mult succes tuturor participanților YO, exYO și străini!
    73 Ovidiu - YO2DFA

  • Postat de Petrica STOLNICU - YO9RIJ la 2015-08-31 13:00:45 (ora Romaniei)
  • Draga Pit, poti sa intelegi ce vrei! Faptul ca investesc in A.R.R. nu inseamna ca este "a mea"! Ca ma simt parte din acest concept, Da! Dar asta este o alta poveste pe care nu poti sa o intelegi!
    73!

  • Postat de Dan-Liviu Voiculescu - YO3JX la 2015-09-01 17:06:47 (ora Romaniei)
  • Frumos ... Adio dar raman cu tine ! Cel putin intentia de protest a avut rezultate benefice. Sa fie valabil acel `` Desteapta-te RadioRomane '' ?

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "De ce nu voi participa in YO DX HF Contest in acest an"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact