hamradioshop.ro
Articole > Radioamatorism - opinii Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

QRP – scurt si la obiect (I)

Dr. Codreanu Alin-Daniel YO4JNX

INTRODUCERE:

Desi a fost nevoie de mult curaj in pornirea si derularea acestui articol sper ca prin el sa trag un semnal de alarma asupra unui mod de lucru care usor usor se pierde, iar daca in tarile civilizate exista ideea de clubQRP la noi nici nu se pune problema de asa ceva.

De ce in S.U.A. WAS(work all states) este atat de popular si diplome precum “Watt per 1000 miles” sunt atat de des vanate?

Oare in peticul acesta de tara cineva nu poate face ceva cu putere mica ? Oare nu putem stimula cu nimic competitia intre noi , daca nu chiar cu noi insine ?

Astfel voi incerca sa strang in cateva pagini, date colectate si atent alese pentru a stimula si a incuraja traficul cu putere redusa, respectarea minima a normelor de comunicatie si poate cineva va lua initiativa si va continua sau va dezvolta in orice directie cele scrise aici. Desi internetul este plin de date despre QRP, pe radioamator.ro nu am gasit nimic si nici pe site-ul federatiei asa ca am hotarat sa fie totusi un inceput si despre acest subiect. Sper ca cele scrise sa mai lumineze calea radioamatorilor incepatori si sa aduca un plus in arhiva radioamatorismului romanesc.

Cap I

- Despre QRP
- QRP cum si cu ce? (distante /recorduri).
- Moduri de lucru si benzile QRP.
- Statii QRP (homemade /semiindustriale si industriale)

Cap II

- Antene pentru QRP(portabile,complexe,ascunse)
- Situatii speciale
- Accesorii QRP

Cap III

- Surse de alimentare QRP
- Ghid de reparatii in portabil
- Concluzii si completari

Cap I

Despre QRP

Sunt sigur ca multi dintre cititori cunosc cele relatate in acest articol datorita prietenului “guguloi” (Google), internetul fiind o sursa indispensabila de informatie, o sursa pentru care ar trebui sa fim recunoscatori si sa ne aducem mereu aminte ca evolutia a avut loc si in lipsa acesteia. Astfel din lucrurile de nimic au aparut marile descoperiri ale lumii si intai a fost QRP-ul iar apoi QRO-ul.

Intrebat de un prieten ce este acela un radioamator si cu ce anume se ocupa el, am incercat sa ii raspund cat de simplu se poate si cat este de atractiv: radioamatorul este persoana care cu putina electricitate si un cablu, atinge cu varful limbii fiecare colt al globului.

“Cine in afara de un masochist ar opera cu mai putin de 5 W? Ce poate fi atat de atractiv? Probabil ca motivul ar fi acelasi pentru care cineva ar opera cu o statie radio in era telefoniei digitale si TV prin satelit” spunea WB0E in Februarie 1990 in cartea QRP CLASICS, the best qrp projects from QST and ARRL handbook.

Sunt sigur ca marea majoritate a radioamatorilor cunosc semnificatia codului Q in care QRP este definit ca o reducere a puterii de emisie.Astfel , ca etalon in QRP a fost stabilita puterea de 5W sau mai putin pentru CW si 10W sau mai putin pentru SSB.


QRP-acumulator, sursa 12 V, transcever, reflectometru, amplificator 13W, ATU, cheie de telegrafie

Activitatile de baza a celor pasionati de lucrul cu putere redusa implica si alte activitati precum constructia de echipamente in regim de home-made, testarea si utilizarea lor, experimentarea, vanatoarea de DX si traficul in concursuri si bine inteles testarea si constructia de antene.

Despre QRP exista foarte multe carti care merita rasfoite:The joy of QRP (W0RSP),QRP notebook(W1FB),etc insa, am gasit foarte putine carti cat de cat cu un continut interesant “cap-coada”.Se gasesc foarte multe videoclipuri si prezentari postate de VK3YE, care, desi par banale, sunt de ajutor radioamatorilor incepatori.Sunt foarte multe articole despre aparatura QRP atat tranzistorizata cat si pe tuburi si pe care le gasiti in editiile prezentate de ARRL.


emitator 2w cu6SN7 in 40m

Totusi de ce QRP? Oare se poate lucra cu 1W ce se poate lucra cu 100W? In teorie DA! Multi radioamatori spun ca o statie lucrata cu 100W de la care obtii un S9 se poate lucra cu 1W cu un semnal de S6. Destul semnal la un nivel de zgomot minim. Este adevarat faptul ca este dificil de lucrat cu putere mica in orase aglomerate unde nivelul de zgomot este mai tot timpul crescut, interferenele sunt mari si antenele de multe ori sunt sub nivelul blocurilor. Este dificil, dar nu imposibil...autorul a reusit printr-un simplu dipol ridicat pe un bloc cu 10 etaje legaturi cu 500mW in HF, SSB, atat in Europa cat si in afara si chiar daca lungimea feeder-ului de proasta calitate depasea 45m.Oare cat din putere a ajuns efectiv sus ?

Perfectionarea tehnici de lucru este foarte importanta daca se doreste lucrarea de DX in pileup, atat in fonie cat si telegrafie. Lucrul cu putere mica poate fi descris ca 50% rabdare, 30% tehnica, 20% noroc. Cu putina rabdare se poate face foarte mult, momentul este totul, daca vei emite ca si cand lucrezi cu putere mare de multe ori vei fi acoperit de alte statii sau te vei pierde in zgomotul de fond. In marea majoritate a cazurilor cand propagarea prezinta fluctuatii, iar corespondetul striga QRZ si vine mai slab putin decat ultimul CQ pe care tu l-ai facut , sansele sa te auda sunt aproape de zero. Momentele acestea pot fi cele mai stresante dar atunci cand reusita apare, satisfactia se dubleaza.

Propun un simplu test: daca transceiverul dumneavoastra poate lucra cu 100W PEP, incercati pentru o saptamana sa reduceti puterea la jumatate (50W).Vedeti ce rezultate aveti...a doua saptamana cu inca jumatate...a treia saptamana la fel si tot asa pana la puterea de 5-10W. O sa fiti surprinsi de cat de multe se pot face cu o putere atat de mica. Eu am ajuns la concluzia ca folosind o antena cat de cat rezonabila se poate lucra de mute ori acelasi lucru ca si cu 100W. Personal folosesc 100W sau mai mult doar in cazul unui DX rar sau in situatii exceptionale, in rest lucrez cu 5W si experimentez cu putere si mai mica.

Alte avantaje: firul unei antene de tip long sau dipole poate fi cat de subtire posibil...deci atunci cand lucrezi in portabil greutatea conteaza foarte mult.Cand lucrezi cu 5W, statia poate sa lucreze fara intervetii o viata intreaga. Este aproape imposibil sa o distrugi sau sa afectezi finalii la puterea aceasta.Factura la electricitate o sa scada semnificativ atat la 100W cat si la 2kW. Vecinii nu vor mai avea parte de TVI si nici nu te vor mai auzi in boxele de la calculator.Sansele sa produci interferenta cu 5W sunt foarte foarte slabe. In maculatura militara detinuta de autor este specificat faptul ca o statie care emite cu 5-10W este foarte greu de detectat si localizat...un factor mai mult sau mai putin important, ce depinde foarte mult de ce cum si unde vrei sa lucrezi. Istoria celui de al doilea razboi mondial ne prezinta o tehnica folosita de germani in localizarea partizanilor francezi ce emiteau cu statii de putere mica: cum in orase era aproape imposibila localizarea prin trigonometrie acestia intrerupeau curentul in timpul emisiunilor radio pe diferite strazi. Cand semnalul emis se oprea se putea aproxima zona din care statia franceza emitea. Acum insa, in vremea acumulatorilor Li-Po lucrurile se complica, autonomia unui transceiver de QRP poate ajunge si la 4-5 ore cu un acumulator ce cantareste numai 500 g.

Exista viata dupa 5BDXCC QRP?......DA! In mod sigur daca ajungeti la performanta de a lucra cu 5W tot ce a-ti lucrat se poate incerca din nou cu puteri de pana in 1W. Viata este clar prea scurta pentru QRP sau QRPp dar e prea plictisitoare in QRO, magia dispare, iar radioul devine un banal telefon in care stigi si garantat o sa iti raspunda cineva.

QRP, ce si cum ?

Recordul QRP este detinut de KL7YU și W7BVV folosind puterea de un micro-watt pe o distantă de 1,650 mile in banda de 10 metri între Alaska si Oregon în 1970. Acesta este echivalentul a 1.6 miliarde mile pe watt. Statia Pionier 10 a inregistrat recorduri de distante in spatiu de la 500 de milioane de mile cu numai 8W, cam cat un bec de veghe. Toate aceste informatii sunt doar cateva din ceea ce se poate face cu o putere nesemnificativa.


1.5 kW homemade - inamicul QRP #1

Aici insa, pe Pamant, cei ce vor sa lucreze in QRP trebuie sa cunoasca foarte bine si comportamentul benzilor de radioamator.Cand apar deschiderile de banda , cand anume in timpul zilei sunt benzile active si in ce anotimp sau daca sunt influentate de conditii atmosferice.

Voi incerca astfel o mica descriere a benzilor clasice ce si cum se poate lucra si in ce mod, descriere bazata pe experiente personale.

  • 160m(1.8MHz) – in aceasta banda poti avea foarte multe surprize fiind foarte activa pe timpul iernii, mai ales noaptea si mai putin in timpul zilei.Dezavantajul il prezinta antenele care necesita un spatiu mare de montare, iar cu putere mica nu este recomandat o antena cu trapuri sau o antena “scurtata” chiar daca ATU isi face traba.Zgomotul de banda este in general crescut ceea ce prezinta o dificultate in zonele urbane greu populate.In timpul zilei se pot face legaturi de pana la 30Km. Este de recomandat pentru incepatori sa evite banda aceasta si sa incerce mai intai 80m sau 40m
  • 80m(3.5MHz) – la fel ca banda de 160m este activa iarna, incepand cu amurgul si pana dimineata.In QRP se pot lucra distante scurte pana la medii 500-3000 km, atat in CW cat si SSB. Se poate incerca si lucrul in mod digital unde sansele de reusita cresc semnificativ. Dezavantajele ar fi utilizarea de antene mari, lipsa activitatii pe timp de zi si zgomotul de banda care este in general crescut.
  • 40m(7MHz) – din punctul meu de vedere aceasta banda este cea mai potrivita pentru radioamatorii incepatori cat si pentru cei ce vor sa lucreze cu putere mica. Cu un zgomot de banda redus, mult mai mic decat in 80-160m , banda de 7 MHz asigura legaturi pe distante scurte si medii de la 100-2000km. Antenele nu necesita o atentie sporita si se poate lucra chiar si cu antene mai scurte. Cu 5w si un simplu dipol cu brate egale de 10m se poate lucra toata Romania in mai putin de o ora intr-o dimineata. La fel ca si celelalte benzi este mult mai activa pe timp de iarna si noaptea, cu mari surprize de deschidere pana la +5000km. Este activa mai tot timpul zilei dar in special seara dupa apus si pana dimineata aproape de ora pranzului. In concluzie: se poate lucra atat cu antene lungi cat si cu antene scurtate, zgomotul de banda e redus, iar in telegrafie cu o putere de pana in 5w se pot obtine distante semnificative. Se poate opera atat DX cat si local, contactele QRP-QRP fiind ceva normal.
  • 30m(10MHz) – desi banda ofera numai posibilitati de cw si digitale de la 10.100-10.200 pot fi auzite statii in SSB. Pe timpul zilei ofera satisfactii mult mai bune ca banda de 40m, nu necesita antene foarte complexe si este o banda in care se pot lucra distante scurte pana la medii.
  • 20m(14MHz) – o banda minunata in care activitatea este tot timpul indiferent de sezon an sau timp al zilei.Banda devine inactiva foarte rar in general in periada de furtuna solara, este o banda foarte linistita care asigura DX chiar si in QRP. Distantele de lucru pot ajunge de la 1000 de km pana la cele mai indepartate colturi de pe glob. Cunosti CW? Perfect...DX-ul poate fi obtinut si cu 2.5W. PSK-31 este perfect pentru 20m, cu satisfactii mult mai mari decat in SSB si cu ajutorul unei tablete sau cu un device ce poate rula Windows se poate lucra chiar si in portabil.Avantaje: antene scurte,corespondenti sunt foarte multi, banda e deschisa tot timpul, zgomot redus, posibilitati mari de DX.
  • 17m(18MHz) – aceasta banda poate fi o alternativa pentru banda de 20m, se comporta asemanator cu posibilitati de DX in anii cu activitate solara. Atunci cand conditiile sunt bune, 5 w se pot comporta la fel ca 500w. Fiind o banda WARC este mult mai linistita si concursurile nu sunt prea dese.
  • 15m(21MHz) – este o banda excelenta de DX , pentru QRP surprizele pot fi foarte mari.Activa mai ales pe timpul verii si mai putin in timpul iernii, in perioadele de activitate solara distantele in QRP pot ajunge intre 500-3000 km cu posibilitati de distante si mai mari.Moduri recomandate in QRP sunt SSB, CW , Digitale, SSTV.Avantaje: antene scurte , banda e activa mai tot timpul zilei cu posibilitate de DX la amurg, este o banda cu zgomot redus si mai putin aglomerata decat 20m;
  • 12m(24MHz) – este o banda activa mai ales vara si cu deschideri de propagare care poate oferii unui QRP-ist mari satisfactii.Se apropie ca si caracteristica cu banda de 10m;
  • 10m(28MHz) – “ esentele tari stau in sticlute mici” cam asa putem descrie aceasta banda. DX DX si iar DX , 10m ofera QRP-istului sanse egale cu toti care sunt in banda. Activa doar vara si foarte rar toamna sau primavara, cu mari rezultate cand fenomenul de E sporadic apare. Cand banda de 10m este deschisa, cu o antena scurta se poate lucra tot globul cu mai putin de 10W. Tot ce se aude in CW este de obicei DX si legaturile sunt scurte si precise.In FM se poate lucra doar pe plan local, 28.225 sau canalul 22 fiind foarte populat de “colegii” din trafic. In Fm se pot obtine distante de pana la 100 km pe timp de zi.Cand propagarea dispare, banda ramane intr-o liniste completa.Avantaje: ofera DX dupa DX , antene scurte, in verile cu activitate solara apar fenomenele sporadice.
  • 6m(50MHz) – foarte activa in anii cu activitate solara dar in general este o banda linistita. Atunci cand propagarea apare DX-ul se poate obtine usor chiar si in QRP. Activitate in Fm nu prea exista, fiind o alternativa foarte buna pentru comunicatii locale.

Desi banda care este aleasa pentru QRP are foarte mare importanta sa nu uitam de comportamentul antenelor in functie de tip.(vezi tabelul – “US military Field Manual-Antenna Handbook”)O alta discutie cu alta ocazie HI.

Despre 2m/70cm nu sunt foarte multe de spus decat ca VHF se lucreaza FM de obicei local, cu 5w si cu o antena fara castig bine inaltata si degajata se pot obtine distante de pana in 30-40km. SSB si CW se lucreaza in genereal in concurs, iar propagarea de obicei apare inainte de ploaie sau la o schimbare brusca de temperatura. In oras si in zonele aglomerate UHF-ul se comporta mult mai bine ca VHF-ul, distantele de comunicatie fiind mult mai mari. In benzile ultra-scurte sunt o multime de repetoare ce pot creste distantele de comunicare de pana la 50 chiar 150 km.

Activitatea in aceste benzi este mai ales in zonele dens populate, in zonele rurale apare foarte rar, o legatura cel mult doua.

Pe unde QRP?

Este inca foarte greu de stabilit unde si cum QRP-im, in conditiile in care fiecare lucreaza pe unde doreste si mai ales cu ce putere doreste.Este foarte greu sa lucrezi in 7.090 SSB QRP desi este o frecventa oficiala cand mai tot timpul acolo stau statii din Rusia cu 1-2kW.QRP se poate lucra oriunde...problema e cu apelul. Sa faci CQ este foarte dificil cand ai in jur numai statii puternice care nu tin cont de anumite reguli fixe. Din toata informatia gasita pe internet am reusit sa fac un scurt tabel cu majoritatea benzilor cu frecventa fixa de apel in QRP.

BANDCWSSB
160M 1.840-1.845 1.843
80M 3.560-3.570 3.690
40M 7.030 7.090
30M 10.106 -----
20M 14.060 14.285
15M 21.060 21.285
10M 28.060 28.360

Din pacate in benzile de tip WARC nu am reusit sa gasesc nici o informatie.

Alte frecvente QRP: 6M -50.285 SSB ; VHF- 144.060 CW si 144.285-144.300 SSB.

Nu cred ca lucrul in modurile digitale necesita frecvente fixe si nu prezinta o problema atat de mare intrucat spectrul este destul de larg iar interferentele nu sunt foarte mari.

Cu ce QRP-im? (aparatura homemade si industriala)

Atunci cand alegem sa optam pentru aparatura de QRP in regim de homemade(fabricat in casa) trebuie tinem cont de cateva lucruri de baza:

1. costul investitiei si aparatura necesara pentru finalizarea proiectului (este bine sa nu depaseasca 50$ iaar aparatura de reglaj si cea de acord in banda sa fie la dispozitie)
2. puterea de emisie( mic mic dar sa nu emita cu mai putin de 4w)
3. dimensiunea si greutatea poiectului(daca preferi portabil este bine ca statia,fara acumulatori si acesorii sa nu aiba mai mult de 500gr si sa se incadreze in 140 x 40 x 140mm)
4. modular/nemodular(pentru cei ce doresc portabil este bine ca statia sa contina cat mai multe auxiliare cum ar fi ATU intern, internal Keyer, filtre interne, acumulatorii interni,etc)
5. consumul in RX/TX(in functie de aparatura, aceste volori pot influenta mult alegerea tipului de alimentare si a tipului de acumulator pentru portabil)
6. 1,2,3 sau all band(evident dimensiunea proiectului creste cu numarul de banzi, acestea trebuiesc alese in functie de activitatea lor – exemplu negativ: 3 benzi 1.8/3.5/28MHz ; exemplu pozitiv: 3 benzi 7/14/21MHz)
7. frecventa fixa sau nu ( daca se alege o anumita banda cu o anumita frecventa se prefera banda care este mai tot timpul deschisa (7-14MHz) intr-o frecventa care se stie ca este mai tot timpul populata fie CW fie SSB)

Informatii pentru constructori: tranzistori recomandati pentru puteri de pana la 1w sunt BFY51/2N3053/2N3866/2N4427. Tranzistori recomandati pentru putere de 2-4W:2N3553/BD139/IRF510/IRF511s .(www.vk3ye.com – pentru alte informatii)


foto(2N3553)

Aparatura homemade sau semi-industriala

Seria Pixie

Modelul Pixie este unul dintre cele mai recunoscute, simple si folosite mini-transceivere din lume.Apare pe internet in diferite variante cu sau fara auxiliare. Ca vrei sa il construiesti sau sa il cumperi gata facut iti va aduce cu siguranta multe multe surprize.Lucreaza in frecventa fixa in functie de banda si numai in CW. Este cadoul perfect pentru un incepator sau pentru un veteran CW. Desi nu scoate mai mult de cateva sute de miliwati este foarte usor de transportat, consuma foarte putin la receptie, calitatea este foarte curata, stabilitatea e buna si poate fi alimentat cu o baterie de 9V. Este perfect pentru incepatori si pentru cei ce vor sa aiba mereu un transceiver de buzunar.


schema este foarte simpla si se gaseste usor impreuna cu toate detaliile


DIY RADIO 40M CW-5$ comandat de pe E-bay

Seria BitX (17-20m)

Desi un model semi-intustrializat , modelul BitX este o alta alegere buna pentru inceput. Firma Pacific Antenna (www.qrpkits.com) ofera acest model in format neasamblat, la pretul de 200$ cu manualul de utilizare si de constructie. La numai 10W, limita QRP, lucraza intr-o singura banda atat CW cat si SSB. Schemele de constructie in regim de homemade pot fi obtinute cu usurinta de pe internet sau direct de la producator.


BitX20-varianta 10W 14MHz

Genis Q5

Un alt mic miracol al radioamatorismului realizat de YU1LM si construit in masa de VK1AA, acest aparat al carui frecventa este fixa si data de un cristal cu cuartz produce un maxim de 1W si doar in CW. Seamana cu modelul Pixie doar ca puterea este mai mare si e mai stabil in emisie. Pretul este de 19.95$+9$ transport, kitul putand fi modificat pentru benzi precum 80-40-30-20m. Aparatul poate fi achizitionat de la urmatoarea adresa: http://www.genesisradio.com.au/Q5/


Q5


schema Q5

Norcal 40 A

Realizat de catre Wayne Burdick,N6KR, acest mic transceiver e dispus la un 14V sa aduca in CW pana la 3W putere , cu o stabilitate excelenta de frecventa pana la 9.5V. VFO-ul acopera 40kHz si cu o simpla schimbare de condensator aceasta valoare poate ajunge pana la 150 kHz. Full QSK si cu un consum de receptie de 15mA/h, acest transceiver poate functiona foarte mult fara ca acumulatorul sa fie schimbat. Ca si avantaje: 150$ fara transport; constructia si cablajul este bine realizat si ingrijit; stabilitate foarte buna in frecventa.

Kiturile RadioSet-GO

Pot spune ca este cel mai frumos si cel mai ingrijit site pentru aparatura QRP pe care l-am gasit. Hanz,W1JSB, directorul firmei cat si constructorul proiectelor, este un mare constructor electronic cat si un mare QRP-ist. Pornid de la ideea de a construi un mic transceiver portabil, autonom, pentru field-day sau situatii de urgenta, a inceput constructia de kituri cu echipament de la Small Gonder Labs SW+.


bumblebee

Tranceiverele create de el sunt in general monobanda cu posibilitate de adaugare de alte frecvente.Robuste si sigure, statiile sunt realizate in cutii ermetice, 100% rezistente la apa ba chiar submersibile.Aceste aparate sunt de obicei full band dar numai CW , cheia de telegrafie fiind externa pe marginea cutiei avand butoane de tip touch-pad, foare sensibile si cu un factor de raspuns foarte bun, ceea ce inseamna ca este o cheie foarte buna cand se lucreaza in viteza.

Speaker intern cat si posibilitate de casti, cu memorie CW, afisaj de tip LCD cat si indicator cu LED de tip zerobeat. In functie de model, transceiverul poate prezenta monitor de baterie,V/A metre, ATU, reflectometru, powermetru,panouri solare etc. Pot spune ca este un transceiver care ofera o gama larga de modificari si ajustari in functie de preferintele QRP-istului.

Daca vorbim despre receptie vorbim deja de un kit ce ofera o stabilitate mult superioara modelelor prezentate anterior, iar emisia de 4W pe acumulatori si 5W pe sursa externa este perfect in limitele QRP.


the bumblebee – monoband 20m cu panou solar


panou frontal cu explicatia optiunilor


HB-1A YouKits 3 benzi

Dah-Dit-Dah...din seria lui K (Elekraft)

Pe principiul este sau nu kit, apare pe piata tare si in forta seria adusa de cei de la Elecraft.Nu cred ca exista radioamator care sa nu cunoasca cel putin un model din seria K, firma fiind renumita pentru aparatura de buna calitate pe care o realizeaza. Daca vorbim de raportul calitate pret e mult de discutat.Desi finalul arata de zici ca e scos dupa linia de asamblare a unei mari firme gen Yaesu, intrebarea “ Cum sa dau 300-1000$ pe o cutie cu piese?” imi vine mereu in minte. Totusi se pot comanda si kit-uri deja asamblate si pregatite de bagat la DX.


Elecraft KX-1 20-40m QRP

Recunoscute pentru consumul foarte redus la receptie de pana la 100mA/h, foarte fiabile si bine “adunate” in constructie, cheile de telegrafie sunt foarte finute si se ataseaza printr-un simplu surub de carcasa aparatului, atat drept cat si unghiular pentru preferinta utilizatorului. Multe din aceste modele sunt atat CW cat si SSB , 10-80m sau all mode all band(K3) pline de accesorii si functii ca un transceiver de mare clasa.


Elecraft K1-CW

Dintre cele mai cunoscute functii pe care majoritatea aparatelor le prezinta, se pot enumera:

  • 12v extern/intern(10-15V)
  • Consum RX pana la 150mA/h
  • greutate de pana la 1500gr
  • optiuni suplimentare de CW/SSB/Digital
  • afisaj LCD/LED
  • sinteza PLL si reducere de zgomot prin microprocesor
  • VFO dual si SPLIT
  • RIT
  • Scan
  • Panoul din spate prezinta multiple mufe optionale
  • RX clar si curat cu selectarea pasilor la VFO
  • TX ajustabil 0,1-5W(15W-K2; 100W-K3)
  • 9 memorii pentru CW,9-50wpm,filtre (200-2000Hz)


Elecraft K2-15W

Cei de la Elecraft, pe langa transceiverele de QRP, au realizat si aparatura de 100W, celebrul K3, dar pana acolo au incercat sa ii realizeze si o infatisare pentru 5W. Modelul KX3 de la ei este indragit si apreciat atat pe piata internationala cat si pe piata romaneasca, un deliciu pentru QRP-istii din toata lumea. Din punctul meu de vedere cred ca este un moft datorita pretului ridicat pe care il are. (la mana a doua pe piata romaneasca poate ajunge si la 1000 de euro)

Nu cred ca se merita pentru 10W sa dai o suma atat de mare indiferent de functiile pe care le-ar avea.

Despre KX3 se pot afla mai multe de pe pagina oficiala Elecraft. (http://www.elecraft.com/KX3/kx3.htm)

Alte Kit-uri pe scurt

Miss Mosquita Pe pagina QRP Project (http://www.qrpproject.de/UK/mosquita.htm) aflam de micul aparat numit Miss Mosquita. QRP 5W,CW, monoband cu posibilitate 80-20m, VFO pentru toata portiunea de CW, sidetone, 150mA/h, RIT optional.Detalii despre constructie si pret se gasesc tot in link-ul de mai sus.


Miss Mosquita 40m

Tramp 8

Tot pe siteul QRP Project, alt mic transceiver, Tramp 8 se prezinta cu 8 benzi CW QRP kit. Realizat de DK1HE si DL2FI , kitul porneste de la cativa mW pana la 5W cu constructie realizata pe SMD , o placa de baza iar restul placilor in regim modular , ce poate fi comandat preasamblat sau nu. Realizarea acestui transceiver a avut ca scop constructia unui aparat cat se poate de mic, cat de fiabil si cat de ieftin posibil.

'Beach 40' 7 MHz DSB transceiver-VK3YE Peter Parker

Un transceiver ieftin si usor de construit cu putina rabdare si o minima de aparatura, prezinta solutia cea mai buna pentru un inceput in banda de 40m. QRP cu 2W, 6 tranzistori si o constructie solida, acest aparat poate sa fie un inceput constructiv pentru orice radioamator fie novice sau fie veteran. Toate detaliile despre constructie si reglaj se gasesec la aceasta adresa: http://home.alphalink.com.au/~parkerp/projects/projbeach40.htm

'Micro 40' 7 MHz DSB transceiver- VK3YE realizat de AA7EE

Un alt transceiver realizat de VK3YE insa mult mai detaliat, aranjat si pus la punct de catre AA7EE. (https://aa7ee.wordpress.com/2013/10/19/the-vk3ye-micro-40-dsb-transceiver/)

QRP, monoband 40m , cu dimensiuni reduse , usor de construit si foarte fiabil. Din pacate sau din fericite doar CW.

Nu voi vorbii prea mult despre el deoarece tot ce este de stiut se gaseste in linkul de mai sus.(spor la construtie si la citit)

3 Band Portable Field Radio by Steve Weber. KD1JV

Un mic transceiver triband, de dimensiuni reduse(18.4 x 11 x 4cm) de culoare galbena,40-30-20m ce devine foarte promitator pentru benzile alese.Desi lucreaza doar in CW are un consum mixt RX/TX de 34-47 mA/h ceea ce il face un mare campion in economia acumulatorilor.Cu un astfel de consum la un 12V acesta transmite semnale de 5W PEP cu ajutorul unui key-er iambic cu un randament de 5-35wpm. Surpiza acestui model sunt cele doua memorii ce pot invata pana la 63 de caractere.ATENTIE prezinta BLT intern (balance line tunner).

YouKits (You?..Who, me?)

Multi ar descrie seria celor de la YouKits o chinezarie. Tineti mine insa, ca multi dintre dumneavoastra sunt mai mult decat multumiti de firme precum Wouxung, Puxing etc.

Astfel, aceasta firma ofera produse atat QRP cat si non-QRP pentru radioamatorii cu buget. In functie de preferinte, bugetul poate sa difere, dar un standard al calitatii se impune.

Mai multe informatii pe site: http://www.youkits.com/

Recomandari:


HB-1 A – CW, 5W, RX=70mA,TX=0.7mA


EK1A – CW, 2 Benzi, 5W,RX=80mA,TX=0.8mA


TJ5A – SSB/CW/ 20W,TX 7-28MHz/Rx 3.5MHz


TJ2B – 3 benzi SSB/CW 15W 5-25MHz RX

Personal, detin un TJ2B pe care l-am primit cadou, pentru mine a fost prima mea statie de QRP, sunt foarte multumit de ea , si se poate lucra si Digital cu ea. Este asemanatoare cu seria MIZUHO(monoband 80m) numai ca ofera mult mai multe functii si e mult mai fiabila.


foto MIZUHO 80m-SSSB/CW QRP

LIXCO A412 (sa nu uitam istoria...)

Proiectat si construit in anii 1980 de catre YO3NP dl. Nicoara Paulin, YO3JX dl. Dan Voiculescu si YO3DP dl Stefan Bordeanu sau mai bine cunoscuta echipa LIXCO, acest transceiver a fost unul dintre cele mai populare, mai cunoscute si mai construite aparate pentru radioamatori. Constructia aparatului se realiza in regim de “homemade”... multe dintre ele au fost construite in varianta originala , altele prezentand imbunatatiri.


A412

Trebuie sa intelegem ca in acele timpuri cand o statie profesionala, industriala cum ar fi Kenwood(Trio), Yaesu, Icom erau imposibil de procurat, A412 a fost transceiverul radioamatorului roman care facea concurenta statiilor profesionale din acele vremuri. Desi cu o putere de numai 5W tranzistorizat , multi radioamatori lucrau cu final extern cu 2 GU50, pentru un aproape 100W.

Mult timp A412 a fost folosit in regim de QRP si sunt sigur ca a vazut si mult portabil in vremurile lui bune.

Transceiverul a fost realizat de la ideea lui ATLAS 180... la fel de mic , la fel de frumos ...insa cu 100W tranzistorizat.

Am dorit sa trec in acest articol si acest aparat, pentru prestigiul si cinstea cuvenita tuturor radioamatorilor care au lucrat cu el si pentru echipa care a realizat constructia.

Aparatura industriala

Voi incepe prin a spune ca datorita tehnologiei de care avem parte in aceste timpuri, QRP-ul este depasit categoric prin sisteme de aparatura ce pot debita o putere mai mare de 10W datorita sistemelor de alimentare in portabil. Atunci cand un radioamator doreste sa lucreze si sa fie auzit in mod sigur va apela la un sistem de acumulatori foarte fiabili , usor transportabili si scumpi sau de ce nu la un generator portabil pe benzina. Aproape toata aparatura radio din ziua de astazi poate fi adaptata prin sistemul de 12V la orice autovehicul, astfel poti lucra in mobil chiar si cu 100W.

Voi incerca sa cuprind in acest subiect cateva dintre cele mai cunoscute aparate radio pentru QRP si sa le descriu pe scurt, descrierea completa fiind la dispozitia oricui prin intermediul internetului.

Icom IC-703

Cei de la Icom nu au facut economie la nimic atunci cand au proiectat acest transceiver. Desi rar pe piata, face concurenta prin fiabilitate, consum de energie si o receptie impecabila.Verificand manualul, “the real deal QRP rig” cum este denumita statia, are DSP integrat si ATU, plus un sistem ce asigura 5W curat la 9.6V. Kit-ul BP-228, un acumulator ce asigura pana la 7 ore de lucru se poate cumpara separat. Ca o scurta descriere pot spune ca aparatul lucreaza 10-160m +Warc si 6m toate modurile mai putin VHF/UHF insa nu prea se preteaza pentru portabil, greutatea fiind undeva aproape de 2kg. Se pot atasa optional filtre de 455kHz sau 250 kHz, IAR PENTRU cw ARE Key-er intern.


Icom IC-703

Kenwood TS-120V

Printre primele aparate de QRP realizate de firma Kenwood, cu un 10W PEP, 10-80m , SSB-CW si cu o greutate de aproximativ 5kg. Chiar daca nu este o statie ce se preteaza pentru portabil, aceasta a adus mari satisfactii utilizatorilor. Fabricarea acestui aparat a inceput in anii 1970, iar pentru acele vremuri prezenta VOX, RIT si afisaj digital. Este o statie care poate aduce mari satisfactii celor ce doresc sa detina o statie doar pentru QRP, undeva intr-un colt de casa asezata pe un birou. Pentru portabil insa, greutatea este cel mai mare dezavantaj.


TS-120V

Kenwood TS-130S

Pe scurt, sora lui TS-120V, nascuta cam in aceeasi perioada a anilor 1980, SSB-CW, iar ca benzi 10-80m si WARC.

In concluzie: pe langa modelul 120S contine si WARC, greutatea este aceeasi iar puterea este tot de 10W.


TS-130S

Kenwood 660

Se poate spune ca in realizarea acesui aparat un singur cuvant a venit in mintea proiectanului: DX. De ce spun asta ... simplu, benzile de lucru sunt 21 /24 /28 / 50MHz. Ca mod de lucru se poate alege intre AM/FM/SSB/CW si doar 10W iesire.

Constructia robusta si greutatea limiteaza lucrul in portabil.O bijuterie care merita pornita doar in anii cu activitate solara intensa.


TS-660

Kenwood TS-670

Una dintre statiile de care personal sunt indragostit. Chiar daca nu se aseamana cu TS-660, aspectul fiind modificat complet, prezinta caracteristici tipice pentru Kenwood. Receptia este deschisa intre 0.5-30MHz, iar benzile de lucru sunt 7 /21 /28 /50 MHz. Ca moduri de lucru AM/SSB/CW si cu optional FM, iar putere nu mai mult de 10W. Foarte usor de folosit si foarte fiabila, post spune ca se preteaza si ca statie de baza daca se mareste puterea cu un amplificator extern(10w suficienta putere de atac). Statia nu se preteaza pentru portabil, greutatea fiind de aproximativ 2-3kg insa sunt tare curios cum ar arata intr-un sistem de tip GoBox.

Personal am lucrat cu aceasta statie si pot spune ca am fost incantat de ea si desi lucram cu 10W si o antena foarte bine acordata nu am simtit ca am fost in dezavantaj fata de corespodentii din trafic, controalele fiind foarte bune si semnalul audio foarte curat.


TS-670

Yaesu FT-7

Firma cu prestigiu incepe prin a realiza printre primele forme de aparatura QRP, acest aparat fiind denumit Ft-7. Lucreaza intre 10-80m, SSB/CW, 10W PEP, RX 400mA/h, TX 3 A/h, greutatea de 5kg limitand lucrul in portabil sau mobil. Dar cine vrea sa lucreze in portabil cu o asa bijuterie de statie din anii 1970?


FT-7

Yaesu FT-301S

O statie despre care iti vine sa juri ca inainte sa ajunge pe masa radioamatorului a fost intr-un centru militar de comunicatii sau mai rau, a fost demontata de pe vre-un avion de vanatoare. Aspectul nu se poate numi decat incredibil, constructia robusta, putand lucra intre 10/160m in AM/SSB/CW, greutate undeva aproape de 9kg, iar putere de numai 10W.


FT-301S

Yaesu FT-301SD

Un plus in constructia lui 301S... cum ar fi afisaj digital,AM/FM/SSB/CW/FSK. Asemanarea ar fi la putere de numai 10W, greutate de 9kg si cei 2 A la emisie. Voi trece repede peste acest model, ca descriere un se poate spune decat ca este o imbunatatire a lui 301S.


FT-301SD

Yaesu FT-707S

Cand vorbesc de aceasta statie mereu am un semntiment de deja-vu, iar gandul ma duce catre o varianta fabricate sub sigla Sommerkamp. In fine asta este o alta poveste si ca sa revenim la statie , daca reusiti sa achizitionati asa ceva este de recomandat sa nu renuntati la ea. Caracterizata de un 10-80m + WARC , SSB/CW/AM, aceasta jucarie poate ajunge usor la un 10W SSN si 5W AM. Consumul mare la receptie cat si la emisie o ajuta in lucrul din portabil, acesta fiind undeva la 1,5 A/h.

Printre functiile deosebite se numara :VOX, fix Xtal operation channel, marker de 25 kHz(generator).

Chiar daca a aparut pe piata in 1986, cu un an inainte ca eu “sa fac ochi”(HI), sunt sigur ca si in ziua de astazi ar face mari furori in banda.

Accesorii: ATU,AC power/Speaker, Digital VFO/ Memory unit, CW filters, microfoane de masa si de mana.


FT-707S

Yaesu FT-817

Nu cred ca exista radioamator iubitor de QRP care sa nu aiba asa ceva undeva pe birou. Chiar daca multi radioamatori renunta la ideea de 817 pentru aparatura non industriala, putem spune ca in momentul de fata este varf de lance si duce o lupta acerba cu Icom 703.

Ca descriere pe scurt ... all band HF/VHF/UHF, 5W QRP, all mode AM/FM/SSB/CW/Digitale/Paket.Receptia variaza intre 250-450mA/h, iar emisia ajunge la 2 A.

Intern poate fi atasat kit-ul de baterii alcaline de tip AA sau un acumulator de pana la 1400mA. Personal pot spune ca acumulatorul intern si bateriile alcalinele nu au o autonomie prea reusita.

Cei de la hobbyking.com produc un tip de acumulator Li-Po de 2.5 A ce poate fi adaptat pentru spatiul intern de la ft-817, insa incarcarea acumulatorului se poate face doar prin sursa externa, incarcatorul intern al statiei fiind doar pentru acumulatori de tip Ni-Ca.

Prezinta multe functii de filtraj si multe accesorii ce pot fi adaptate acestui aparat.Greutatea ajunge undeva la 1kg in functie de accesorii. Ca dezavantaj pot numi lipsa ATU intern dar se pot monta tot felul de tipuri de ATU extern dedicate sau nu, de dimensiune mica.

Pretul acesui aparat fiind o problema deoarece varianta noua depaseste 700 euro iar fiecare accesoriu nu scade sub 100 de euro.

Concuzia: statie facuta pentru portabil si mobil, all band, all mode.Dezavantaje: lipsa ATU intern, numai 5W, dar prin modificari nerecomandate se poate ajunge la 15W, pretul ridicat nejustificat si difierenta mica, ca si cost intre ft-817 si varianta ft-857.

Mult mai multe despre acest aparat pe www.yaesu.com.


Ft-817


de sus in jos FT-817, Icom IC-703


Li-Po 12V/2.5 A


kit support baterii AA

Sunt sigur ca mai sunt si alte modele de aparatura QRP, autorul insa a incercat sa cuprinda cateva din cele mai cunoscute si cele mai accesibile. Adevarat este ca multe dintre statiile de 100W pot fi folosite in regim de QRP,datorita faptului ca au devenit din ce in ce mai compacte iar consumul la receptei si emisei este relativ redus, dar articolul nu se refera la acestea ci strict la QRP. Printre statiile QRO ce pot fi operate din portabil sau mobil se pot enumera FT-857, FT-897 de la Yaesu, Alico DX-R8T/E, Alinco DX-70TH, Icom 706, Icom 7000, Icom 7100 etc.

Va urma...

Dr. Codreanu Alin-Daniel YO4JNX

Articol aparut la 19-7-2015

20769

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (34)  

  • Postat de George - YO4AAC la 2015-07-20 08:09:25 (ora Romaniei)
  • Prin 1995 exista si in YO,"YO QRP CLUB"...

    This file contains information about the following QRP clubs:

    o 9A-QRP Club
    o Arbeitsgemeinschaft CW / Activity Group Telegraphy (AGCW-DL)
    o QRP Club ARI
    o QRP Amateur Radio Club International (QRP ARCI)
    o Benelux-QRP Club
    o Grupo-QRP do Brasil
    o QRP Club of British Columbia (BC QRP)
    o QRP Society of Central Pennsylvania (QSCP)
    o Cleveland QRP Amateur Radio Club
    o Colorado QRP Club (CQC)
    o CW Operators QRP Club
    o Durham Region QRP Club
    o EA QRP Club
    o G-QRP Club (G-QRP-C)
    o GW QRP Club
    o Italian QRP Club (I QRP)
    o JARL QRP Club (JA-QRP)
    o MFJ 90's Radio Club
    o Michigan QRP Club (MI QRP, M-QRP)
    o The QRP Club of New England (NE QRP)
    o The QRP Club of Northern California (NorCal QRP)
    o NorthEastern Illinois QRP Society (NEIQS)
    o The NorthWest QRP Club (NW QRP)
    o NorthTexas QRP Club (NorTex, NQC)
    o OK QRP Club (from the Czech Republic)
    o Oklahoma QRP Club (OK QRP)
    o St. Louis QRP Society (SLQS)
    o U-QRP Club
    o WI QRP Club
    o YO-QRP Club
    o ZS-Algoa QRP Group

  • Postat de Horia - YO3IMD la 2015-07-20 09:11:12 (ora Romaniei)
  • Felicitari pentru articol si initiativa. Jos palaria! :)

  • Postat de Cristi - YO8DHD la 2015-07-20 09:33:59 (ora Romaniei)
  • Si la noi QRP-ul are o veche traditie. De amintit Dem Dascalu YO8DD care a reusit 100 tari cu mai putin de 5w la nivelul anilor 60. Nea Dem a fost unul din promotorii lucrului in QRP si in acei ani chiar era o performanta. De mentionat ca lucre in cw.

  • Postat de Francisc Grünberg - YO4PX la 2015-07-20 09:50:55 (ora Romaniei)
  • Felicitari pentru pasionata si avizata pledoarie pentru QRP! Scoala dura a lucrului cu puteri mici il rasplateste cu invataminte valoroase si mari satisfactii pe radioamatorul care o urmeaza intr-o anumita perioada a activitatii sale. Imi permit a adauga la excelentul articol o recomandare pentru doua dintre materialele dedicate QRP-ului: "Scrisoare deschisa catre un viitor QRP-ist" de (fostul QRP-ist) YO4PX la
    http://yo4px.blogspot.com/2010/01/scrisoare-deschisa-catre-un-viitor-qrp_12.html
    si "Confesiunile unui QRP-ist incepator" de cunoscutul DXpeditionar G3SXW la http://yo4px.blogspot.ro/2010/01/confesiunile-unui-qrp-ist-incepator-de.html
    Succes!

  • Postat de Miki - YO5AJR (yo5ajr) la 2015-07-20 12:14:28 (ora Romaniei)
  • Excelenta prezentare a modului de viata QRP. Din modelele prezentate am lucruta si eu cu cateva. Acum an un NORCAL 20 in CW. Cand am pus in functie am ramas uimit cat de linistita era la receptie. Initial am crezut ca "nu simte antena". Practicarea lucrului in QRP te mai impinge sa studiezi si sa realizezi antene cat mai bune. Felicitari pentru articol. 73 de Miki

  • Postat de Sorin - YO2MSB (yo2msb) la 2015-07-20 12:21:02 (ora Romaniei)
  • Salut Alin,
    Te felicit pentru abordarea QRP-ului, frumos articol! Cate ceva despre QRP si echipamente de puteri mici am mai scris si eu, a se vedea urmatoarele link-uri:
    http://radioclubulromaniei.ro/despre-qrp/
    http://radioclubulromaniei.ro/echipamentul-necesar-pentru-activari-sota/
    http://radioclubulromaniei.ro/sfaturi-qrp-din-australia/
    Posed o buna parte dintre aceste echipamente, asa ca daca e cineva amator de comparatii si teste putem aborda subiectul.
    72 si maxim de km/W!

  • Postat de Sorin - YO2MSB (yo2msb) la 2015-07-20 12:31:23 (ora Romaniei)
  • P.S.1 la postarea de mai sus: frecventele QRP in benzile WARC sunt 18.130 USB si 24.950 USB, detalii aici: http://www.gqrp.com/freq.htm
    P.S.2: nimic nu se compara cu un QSL pentru o legatura in QRP cu... Tasmania :)

  • Postat de Szigy - YO2IS la 2015-07-20 14:36:42 (ora Romaniei)
  • B R A V O S !, un material bine structurat si desigur util, pe
    care l-am lecturat cu interes, rememorand etape din propriul QRP !.
    In dotarea familiei (IS & DM) avem 5 TCVR HM QRP, un FT-7 anno 1979
    probabil primul adus in YO ! si desigur un A-412is cu scala digitala
    si benzi WARC plus manualul cu dedicatia " Cu admiratie, pentru un
    mare constructor !, Lix/3BEJ ", iulie 1980...LIXCO a facut istorie in YO.
    Un stimulent interesant a fost si acel QRP-DXCC primit in august 2008.
    Zilnic sunt QRV pe 14060 KHz cu vechiul TCVR II (5 W cu KT922b la 13V )
    rar fac cate un QSO, deobicei cu cei de la SOTA, deloc YO !...idem in LF !.
    73, eventual 72 !, sa ne bucuram de radioamatorism cat mai exista !.

      Comentariu modificat de admin.

  • Postat de Francisc Grünberg - YO4PX la 2015-07-20 15:02:58 (ora Romaniei)
  • @YO2MSB: QSO-ul cu VK7VV/QRP (Tasmania) din 1981 in 14 MHz a fost cat se poate de real. Imi aduc aminte de parca a fost ieri: lucram cu micul HW8 de la Heathkit (vezi poza din articolul "Scrisoare deschisa catre un viitor QRP-ist" cu 2 wati output amplificat la circa 35 de wati cu un GU29 si cu un vertical 12AVQ. Am raspuns unui CQ al lui VK7VV, iar cand mi-a spus ca e in QRP am deconectat amplificatorul si am ramas cu jucaria in "barefoot". M-a auzit si s-a realizat o legatura bilaterala in QRP, oricat vi s-ar parea de incredibil. Nu a fost meritul meu, ci al sansei si al magiei propagarii. Sper ca nu-mi puneti la indoiala onestitatea, dr OM Sorin!
    73 Fery YO4PX.

  • Postat de Ion - YO8RXK la 2015-07-20 18:08:31 (ora Romaniei)
  • Foarte frumos şi documentat articol, felicitări!
    Este o speranţă şi o încurajare pentru tinerii care ar dori să intre în rândul radioamatorilor, fără să deţină un etej final la care între două QSO-uri se pot prăji cartofi....!
    Astfel de aparate ar fi foarte utile la plecările în vacanţă, consum redus, greutate mică, simplitate. Felicitări încă odată pentru articol '73!

  • Postat de Alin - YO9JNX (yo9jnx) la 2015-07-20 18:16:18 (ora Romaniei)
  • @ yo4aac-sper sa vedem mai multa activitate qrp in anii ce vor urma.
    @Cristi YO8DHD-ma bucur enorm sa vad ca a existat sau exista performata YO in acest domeniu.
    @ Miki YO5AJR-aceasi senzatie ciudata o am cand lucrez cu Atlas-ul , cate o data ma gandesc daca am sau nu antena cuplata, iar cand se aude o statie locala , mai ca ma arunca de pe scaun HI
    @Sorin YO2MSB-felicitari pentru articole astept interventii la urmatoarele 2 capitole.
    @Szigy YO2IS-nu cred ca exista satisfatie mai mare de a lucra cu aparatura HM, mai ales cand pe perete sta o diploma QRPDXCC...asteptam vesti de la 1W DXCC HI
    @Fery YO4PX-multumesc pentru recomandarile facute si felicitari pentru articole.Qrp-ul este o activitate plina de aventura iar suspansul legaturilor este mult mai mare ca in conditii de 100W. Aveam un bun prieten care ma invatat ca unele lucruri se fac doar intr-un anumit fel.Inca imi aduc aminte leagatura cu N8XA in 15M ,eu aveam cam 5W iar el 2.5W, SSB. Am dat crezare QSO-ului doar dupa primirea QSL-ului ...si nici atunci HI HI

    73 Alin

    73 Alin

  • Postat de Sorin - YO2MSB (yo2msb) la 2015-07-20 18:31:09 (ora Romaniei)
  • @YO4PX: din pacate, vorbim DIN NOU de lucruri diferite... Atunci cand ma refeream la QSO-ul cu Tasmania ma gandeam la PROPRIUL MEU QSO in QRP cu aceasta entitate: https://s3.amazonaws.com/files.qrz.com/b/yo2msb/vk7ac.jpg Sper ca de data asta nu mai exista interpretari aiurea si false insinuari.

  • Postat de Sorin - YO5OSF la 2015-07-20 18:58:08 (ora Romaniei)
  • Felicitari pentru cel care poate sa efectueze QSO-uri in QRP, trebuie o antena foarte buna. Sunt foarte incantat cand... in orice banda fac mini pile-up ( yo2LOJ ) si ma cheama statii in QRP. Am lucrat cu A412, numai in 40m si doar cateva qso-uri... si asta... pe vremuri scumpe ( cu totul si cu totul atfel de propagare ). Domn''le, dar intr-o lume in care... lucrez multe ore la job ( mult peste 8 ore, dar sa nu mai spuneti la nimeni ), cum as putea sa nu pun cel putin 1 KW ( acum moda este ... OM POWER - 4 KW )? Cand... suna telefonul sa plec la... incasat de bani... si eu stau la coada sa lucrez o tara foarte indepartata ( vorba lui Morel : in logul tau online de pe qrz.com ... nu prea se vad tari din Oceanul Pacific ). Am lucrat o singura data KH2 ( in 1997... altfel de propagare ), iar pe qsl scrie ca avea 5W dar o antena YAGI.Si apropos de OM POWER, intr-o seara... 3 statii din IK faceau CQ DX, Mircea de la yo2UJ ii intreaba ce putere au... ei raspund : OM POWER antena YAGI, adica era vorba de niste oameni cu bani, domn''le, niste oameni cu bani, nu niste amarati din YO care se tin de ... cativa W acolo. De aceea... ne merge bine si in concursurile externe... scuzati ironia. 73 si inca o data ... fericit cel care ... poate sa lucreze in QRP.
      Comentariu modificat de autor.

  • Postat de Vasile - YO6EX (yo6ex) la 2015-07-20 20:13:27 (ora Romaniei)
  • De-a lungul timpului am lucrat cu puteri de la 1W până la 1KW... Dar la începutul activităţii, QRP-ul era impus de situaţia materială, care pentru un elev era cam strâmtă... Hi... In primavara anului 1962, (martie) cu un emiţător cu 2 tuburi 6P9 + 6P6, cca 6W, am lucrat în banda de 40m, cu VK6AQ. Dupa câţi-va ani am primit şi QSL-ul lui dar şi două qsl-uri de receptie, unul de la binecunoscutul SWL (pe vremea aceea) BERS-195 şi unul de la WIA-L6201 pentru recepţia aceluiaş QSO. Le-am pus intr-un plic şi le-am trimis la QRP-ARCI, iar prin septembrie 1968 am primit o frumoasă diplomă (datată 13 August 1968) "1000 MILE PER WATT AWARD", cu menţiunea: "running an input of six watts.......equivalent to 1300 miles per watt...on 7 mc band, CW mode.

  • Postat de Pr. Nifon - YO8RPO la 2015-07-20 23:10:48 (ora Romaniei)
  • Am sa citesc articolul dumneavoastra mai cu atentie, doar l-am "fotofrafiat", imi da curaj sa ma apuc de QRP-it. Multumim si cu siguranta radioamatorii SK sunt fericiti sa aibe mosteni ca dumneavoastra. "Arhe ex oligu - Inceputul cu putin(Proverb grec)"

  • Postat de Emil - YO6HEM (yo6hem) la 2015-07-21 07:48:13 (ora Romaniei)
  • Felicitari,excelent si complet articol;cu lucrul in qrp este cam aceiasi poveste cu cw.Se tot presupune ca va disparea, dar nu va fi asa.Cu puteri mici se poate lucra inca bine si zilele noastre,dar cu antene bune spre foarte bune.Acum moda este sa ai tot felul de trcvr. care mai de care mai sofisticate cu tot felul de functii inutile(dupa mine seamana mai mult cu niste sincrodine cu afisaj color...hi)si antene cu denumiri cat mai pompoase si evident scumpe,cand in realitate un trcvr. clasic cu trz. sau tuburi si o antena(e)bune te scot din anonimat chiar cu puteri mici.Este doar un mit,dupa mine, ca nu mai exista propagarea de altadata;doar ocazional pornesc giganticul liniar de 100w...hi,hi in 20M,in rest merg doar cu cei 25W~30Wcare ies dintr-un GU29 cu care lucrez curent statii in ssb din JA,VU,VK!Daca nu esti auzit cu 100w,sigur nu vei fi auzit nici cu 500w,asa ca satisfactia lucrului cu puteri mici este oricum asigurata,73 si cat mai multe DX-uri.

  • Postat de Morel - 4X1AD (4x1ad) la 2015-07-21 11:40:35 (ora Romaniei)
  • In cadrul unei statii de radioamator, ponderea principala trebuie sa o aiba antenele si performanta receptorului. In QRP, un plus de tehnicitate si rabdare din partea operatorului ar putea compensa puterile mici de emisie. Urmaresc de multe decenii polemica dintre pasionatii QRP-ului si cei al QRO-ului: din fericire, in radioamatorism e loc si pentru unii si pentru altii. As dori sa subliniez totusi importanta antenei in cazul unui buget de putere modest. In cazul lui YO4JNX cu dipolul la etajul 10, la 30-35m de coaxial RG-58 de calitate indoielnica, pierderile 14-28MHz pot ajunge cu usurinta la 3dB (50% din putere). Un balun 1:1 executat pe un material inadecvat frecventei de lucru si bobinat neingrijit, poate introduce si el pierderi de cateva procente sau mai mult, pierderi greu perceptibile/masurabile cu aparatura obisnuita. Asa ca sa nu ne bucuram ca am reusit sa facem un balun pe un miez din material neidentificabil care "merge" (ex. bare sau bastoane de ferita pentru unde medii). Metoda injectarii de semnal intr-un balun terminat pe o rezistenta neinductiva de 50 respectiv 200 Ohm si masurarea SWR-ului ne da o indicatie asupra corectitudinii raportului de transformare (ex.1:1 sau 1:4). Dar nu ne spune nimic asupra comportarii balunului pe sarcina reala cu reactante capacitive sau inductive mari prezente la multe antene.


    Inca ceva: multi vorbesc de diverse antene si avanseaza eficiente mari de 70-90%. Trebuie constientizat ca exista mai multe feluri de eficienta. Eficienta electrica se refera la cat din energia emisa la bornele emitatorului ajunge la bornele antenei. Aceasta eficienta depinde de adaptare si pierderi de-a lungul intregului traseu, incluzand toate dispozitivele prezente (conectori, comutatoare de antene, SWR-metre, ATU-uri, coaxial etc.). Un ATU nu rezolva decat aparent problema adaptarii, reusind doar sa prezinte o sarcina de 50 Ohm transceiverului ca sa nu actioneze protectiile care reduc automat puterea de iesire. Dar pierderile raman si la ele se adauga cele de pe bobinele din tuner (cu cat mai subtirica e sarma bobinelor din ATU-uri, cu atat mai mari pierderile la SWR mare).


    Foarte putini vorbesc de eficienta de radiatie, adica cat din puterea electrica care ajunge la bornele antenei este transferata in eter (puterea efectiv radiata). Nu vreau sa intru aici in detalii si explicatii teoretice, insa cei obisnuiti sa vorbeasca de eficiente electrice de 50-90% vor trebuie sa inteleaga ca prin contrast, eficienta de radiatie poate fi si de doar cateva procente, oricat de populare ar fi antenele respective.


    Din pacate, mai exista o sursa majora de pierderi. Ma refer la o notiune pe care ma straduiesc sa o promoveez in multe din postarile mele. Este vorba de eficienta de radiatie pe directiile de interes. Degeaba avem o adaptare foarte buna si pierderi reduse pe traseul emitator antena; degeaba antena transfera majoritatea energiei in eter, daca aceasta energie nu este radiata si pe directiile utile (zone de interes radio), majoritatea energiei se risipeste.


    Unul din cei mai importanti factori este unghiul de elevatie, adica unghiul/unghiurile sub care majoritatea energiei pleaca spre straturile ionizate spre a fi reflectate mai departe. Cu cat unghiul de elevatie este mai redus, cu atat mai departe se produce prima reflexie si reflexiile succesive ulterioare (vezi excelentele articole ale lui YO8CRZ si YO4BKM de pe radioamator.ro precum si cartea "Radiotehnica" a lui YO8CRZ). Unghiul de elevatie este conditionat in principal de inaltimea si tipul antenei si nu poate fi masurat ci doar calculat/simulat.


    Este clar ca forma si unghiul lobului/lobilor de radiatie determina cat din energie merge spre zone foarte indepartate (unghiuri de elevatie de 3-20 de grade), zone indepartate (20-30 de grade), zone mediu apropiate (30-65 de grade) sau zone apropiate/locale (65-90 de grade, asa zisul NVIS).


    Majoritatea antenelor uzuale filare (dipoli, InV Vee, LongWire, Delta Loop orizontal, RandomWire etc.) au unghiuri de elevatie mari. Trebuie inteles ca la fel ca in orice lant, veriga cea mai slaba determina rezistenta intregului lant. Deci, degeaba avem eficiente electrice si de radiatie ridicate daca eficienta de radiatie spre zonele de interes este foarte slaba. Este o explicatie evident simplificata, dar importanta pentru pasionatii de QRP care se lupta pentru fiecare fractiune de Watt. Nu sunt rare situatiile in care din 5W output din transceiver, doar cateva zeci sau sute de miliwatti ajung in directiile utile. Acelasi lucru este valabil si pentru cine crede ca emite 100W, dar doar cativa watt vor fi radiati util in cazul antenelor de slaba performanta. De aceea, cu tot efortul suplimentar necesar, maximizarea performantei de radiatie a antenei merita in general mai multa atentie.


    O antena nu trebuie evaluata doar dupa cat de bun este SWR-ul ei. Acesta este important insa reprezinta doar o parte din ceea ce face o antena sa mearga bine sau macar rezonabil. De asemeni, o antena nu trebuie judecata si evaluata rapid doar dupa unele legaturi DX realizate intamplator ci dupa consistenta in timp a rezultatelor obtinute de-a lungul a 6-12 luni.


    73 de Morel, 4X1AD ex.YO4BE

  • Postat de Mugurel - YO8RHM la 2015-07-21 11:46:22 (ora Romaniei)
  • In lista enumerata se pot trece majoritatea tcvr-urilor moderne care au psibilitatea de reglaj a puterii, cati dintre noi lucreaza in mod curent sau ocazional cu reglajul la minim? :D Mai exista problema respectului, macar din bun simt daca nu conform regulamentului, pentru frecventele alocate traficului qrp.

  • Postat de Sorin - YO2MSB (yo2msb) la 2015-07-21 13:51:19 (ora Romaniei)
  • @YO8RHM: problema cu respectul pentru frecventele QRP e majora. Multa lume ignora, de multe ori cu buna stiinta sau chiar intentionat, bandplan-ul IARU. Spun "intentionat" atunci cand vad DXpeditii de mare anvergura ca transmit exact in acele frecvente si asta nu intamplator. Cat despre vecinii nostri de la rasarit si nu numai, incercati un QRP in frecventele alocate 3.690kHz si 7.090kHz LSB si vedeti daca e posibil. In benzile superioare e mai multa liniste, poate si din cauza faptului ca activatorii SOTA - care prin definitie folosesc puteri mici - folosesc in mod constant frecventele QRP si nu lasa altora senzatia ca sunt frecvente parasite. Exista chiar si o initiativa italiana in directia protejarii frecventelor QRP, a carui membru ma mandresc sa fiu (din pacate, printre singurii romani, alaturi de YO3HFY): http://qrprespect.jimdo.com/

  • Postat de mircea bochis - YO5AXB (yo5axb) la 2015-07-21 17:21:59 (ora Romaniei)
  • QRP-ul este ceva magic care te obliga la cunostinte foarte serioase radio, trafic, propagare si evident antene.Contactul meu serios cu QRP-ul a fos cind am cumparat o bijuterie de transceiver home made de la YO3FLR care scoate intre 1 si aproape 3 W in functie de banda si cu care imi incep zilnic traficul radio.Evident ca in cazul legaturilor de peste 3000 Km se gasesc antenele YAGI la corespondent dar asta nu face decit sa-mi confirme faptul ca semnalul meu este acolo si ca doar trebue sa ai cu ce sa-l dai jos.QRP-ul merge mina in mina si cu home made-ul si atunci cind de fapt se intilnesc realizarile pot sa fie impresionante. Daca intrati pe adresa: http://carnut.info/singleboard/Ver_B/BUILDERS/CRISTI/YO3FLR.htm o sa gasiti unul din transceiverele realizate de YO3FLR care a produs valuri serioase in lumea radio internationala.Un alt transceiver QRP realizat de YO3FLR este cel dupa kit-ul lui M0NKA care are un display asemanator cu cel de la IC-756 , asa ca am decis sa ramin si eu in aceasta lume si sa-mi fac evident propriul transceiver dupa kit-ul oferit de M0NKA [ cautati pe GOOGLE indicativul M0NKA si o sa va lamuriti..] De fapt sint QRP de multi ani daca ma gindesc la transverterele mele de microunde pe 10Ghz care au puteri intre citiva mW si 2...3W.Evident QRP-ul necesita respectarea unor conditii speciale pe care ti le impune fiecare banda si daca respecti aceste lucruri satisfactiile pot sa fie foarte speciale.Urmatoarea banda pe care o abordez este cea de 76Ghz, evident intr-un super QRP tinind cont ca puterea pe care o voi avea nu o sa depaseasca 1mW !!! [dintr-un motiv foarte simplu ]cresterea ei la 10 mW inseamna inca 1000 euro/transverter..HI,HI,HI... Cu 1mW se pot face legaturi in banda de 76 Ghz usor la o 100 de Km daca lucrezi dintr-un mediu cu oxigen cit mai putin,fara umezeala de loc,roua cea minunata fiind dusmanul de moarte a semnalului la aceasta frecventa...HI,HI.. ce trebue sa faci? urci iarna cind este ger de crapa pietrele pe cele mai inalte virfuri de munte unde oxigenul este rarefiat,alegi zilele cu soare perfect si ai toate conditiile ca mW-tul tau sa ajunga la corespondent.Un semnal cu lungimea de unda de 4 mm si doar de 1mW poate sa ajunga la corespondent la o 100 Km doar in conditii foarte speciale si te obliga la cunstinte radio foarte serioase,acesta este QRP-ul,satisfactii enorme care necesita insa o pregatire speciala...73,Mircea,YO5AXB

  • Postat de mihai - YO4RQL la 2015-07-21 19:43:47 (ora Romaniei)
  • interesant articol, am vazut in concediu un QRP in pe litoral.Felicitari pentru articol!

  • Postat de Iuliu Boros - YO5PQI la 2015-07-21 19:50:14 (ora Romaniei)
  • Excelent articol, bine scris, prezentarea la obiect. Informatii extrem de utile mai ales pentru incepatori.

  • Postat de Vasile - YO9FEH la 2015-07-22 22:07:23 (ora Romaniei)
  • Pentru incepatori ...un articol f.bun si bine documentat!
    Pentru cei care au ce le trebuie...TRCV modern,
    antena performanta rotativa si eventual un QRO de 1 KW....este pierdere de timp...!HI !
    73 !
    Sper sa nu se supere autorul pentru comentariu !

  • Postat de Alin - YO9JNX (yo9jnx) la 2015-07-23 03:32:27 (ora Romaniei)
  • @Vasile YO9FEH-multumesc pentru aprecierea articolului, nu este nici o suparare ba chiar admir sinceritatea. HI
    Doresc sa precizez ca fotografia "1.5 kW homemade - inamicul QRP #1" este din arhiva personala si QRO-ul este pe masa. promit punerea lui in functiune cand ma voi potoli de QRP-it...(5-10 ani probabil) HI HI

    73!

    -multumesc tuturor pentru comentarii,pentru ideei si completari.

  • Postat de vivi - YO8SCI la 2015-07-23 14:47:02 (ora Romaniei)
  • evident yo9feh circotas ca de obicei. nu toti au un TRCV modern nu toti o antena performata ca ta te receptionez la sv cu 57pt noi incepatori articol ff bun multumim alin 73 la reauzire

  • Postat de Lilian - YO3BL la 2015-07-24 14:40:49 (ora Romaniei)
  • Care magie ?Magia a disparut odata cu aparitia clasterului si 100 wt din fiecare troaca . 73 SI dx .Lilian

  • Postat de Mircea - YO4SI (yo4si) la 2015-07-24 22:42:41 (ora Romaniei)
  • Frumos articol, interesante comentariile, FELICITARI ALIN ! S-a vorbit putin despre ionosfera. Oglinda care se agita deasupra noastra si care uneori ofera magia propagarii la distanta si a puterilor foarte mici. Ea este responsabila de variatia cu multi decibeli ai semnalelor in unde scurte. Sunt fericitul posesor al unui FT-857D. Se poate reduce puterea in US pana la 5 W. Deci QRP. Si de multe ori ma joc (multumesc lui YO4PX cu blogul lui), lansand CQ si apoi vizionand cum am fost auzit de skimmerele din reteaua RBN. In YO nu avem nici macar o statie care sa asculte si sa posteze raporteze ce a auzit. Acum sunt la Campulung Muscel. Conditii vitrege de antena. Un dipol pentru 80 metri alimentat excentric. O treime in pod sub acoperisul de tabla (HI), o treime relativ libera peste drum, iar ultima treime printre crengile infrunzite ale vecinei. Am datCQ in 20 metri si iata cum am fost auzit. Postarea in reteaua RBN sper sa stea cateva zile...
    http://www.reversebeacon.net/dxsd1/dxsd1.php?f=0&c=YO4SI&t=dx 73s de yo4si !

  • Postat de Florentin - YO9CHO (yo9cho) la 2015-07-25 10:41:43 (ora Romaniei)
  • QRP? DA!

    Weak Signal Propagation Reporter Network
    http://wsprnet.org/drupal/wsprnet/map

    Cred ca este singurul mod in care vorbim de radioamatorism de inalta performanta.Numai un radioamator cu un solid background in electronica este capabil sa faca "minuni".Peste 5W este telefonie de performanta. :-)

  • Postat de Vasile - YO6EX (yo6ex) la 2015-07-25 11:26:49 (ora Romaniei)
  • @9CHO: fiecare cu parerea lui...

  • Postat de Florentin - YO9CHO (yo9cho) la 2015-07-25 13:09:18 (ora Romaniei)
  • @yo6ex: Absolut de acord.

  • Postat de COATU CEZAR - YO6CUF la 2015-08-01 16:13:46 (ora Romaniei)
  • Salut ALIN. Sunt unul din cei care ani de zile am lucrat QRP. Am fost nevoit sa fac acest lucru deoarece primul meu transceiver avea doar banda de 7 MHz si puterea de 5 W. Apoi am avut un A-412 tot la 5W si mai tarziu i-am agatat un liniar de 25 W (eram clasa a III-a).
    Cel de al III-lea transceiver avea 20 de W in benzile de jos, dar numai 5 W in 21 si 28 MHZ (deci tot QRP). Toate erau HM. Primul transceiver industrial a fost un QRP de 5-10 W de la ICOM (ICOM 703) cu care am lucrat Europa toata si multe DX-uri din Asia, Africa si America de Sud. Totusi cea mai mare distanta a fost DU -Filipine cu 5 W in 14 MHz. Avantajul lui era ca avea dimensiuni mici, greutate redusa, consum ideal pentru lucru in portabil la acumulator de 12 V / 44 Ah de circa 6-8 ore si nu de putine ori am fost in YOFF sau pe varfuri de munte cu el si antena inverted V pentru 7 sau 14 MHz.
    Acum am un TS-450S care poate fi setat la puteri mici (5-10W) in SSB si pot face legaturi cu el. Alimentat la o baterie de 12V / 60A, transceiverul poate merge 2 ore cu 120W sau 8-10 ore la 5-10W. In general eu lucrez cu el acum din YOFF cu maxim 50W pentru a nu perturba frecventele altor servicii (TV, Radio, Armata, Telecomunicatii speciale, etc.) , nu de multe ori lucrand de la distante de 0,5-1 Km distanta de antenele lor.

    M-am inscris in clubul QRP-YO fiind printre primii 20 de membrii si mi-am dorit ca aceasta activitate sa continue. Din pacate, dupa 1989 clubul acesta si-a redus activitatea. Poate incercam sa-l reinviem sau sa facem un club nou, sa avem contacte radio programate mai ales la sfarsit de saptamana din diverse locatii YOFF sau SOTA si sa ne postam aparitiile si activitatile pe un blog dedicat QRP-YO. Sunt dispus sa acord tot sprijinul logistic si material acestei activitati. Pot face pagina de blog, pot aduna scheme practice de antene pentru QRP si postarea in timp real a pozitionarii statiilor QRP la un moment dat in activitatile YOFF sau SOTA.
    O activitate de genul celei pe care o face prietenul meu PIT-YO3JW pentru WFF. Gratuit, benevol si voluntar (trei cuvinte greu de gasit azi in societate, dar care mai exista inca la cei pasionati)
    CEZAR-YO6CUF. tel: 0722-54.25.65.

  • Postat de Ioan Mircea Radutiu - YO3AOE la 2015-08-06 21:32:46 (ora Romaniei)
  • Lucrul in trafic radio QRP este un hobby mai mic cuprins intr-un hobby mai mare-hi!.Este foarte interesant si instructiv pentru cei care au conditii bune spre foarte bune pentru antene,fiindca daca pentru o statie normala medie de 100-mai nou chiar de 200W antena este foarte importanta,la o statie QRP este determinant-chiar exceptional! de importanta,asa ca-din pacate!-destul de putini dintre noi se pot bucura de satisfactiile oferite de acest mod de operare.Daca esti vitregit la conditiile pentru antene si/sau la amplasamentul geografic este foarte greu spre cvasi-imposibil de lucrat in acest mod de operare,plus ca la puterile cu care s-a ajuns sa se lucreze mai mult sau mai putin legal,in special in concursurile de mai mare interes,lucrul cu 100-200W se poate considera ca ar fi QRP fata de puterea multor participanti,asa ca totul este relativ-hi!.Oricum,QRP-ul este si ramine o pasiune in sine,de admirat si de incurajat,mai ales fiindca reprezinta o provocare continua.Mi se pare ca ar fi necesara o rasturnare totala a situatiei,in sensul de a ne stradui pentru a reusi cit mai multe DX-uri cu o putere cit mai mica,nu cit mai mare,aici ar fi adevarata provocare!

  • Postat de LINGVAY Iosif - YO5AVN la 2015-08-10 23:02:21 (ora Romaniei)
  • In perioada 15 august 1972 - 30 mai 1973 am lucrat benzile de 80m, 40m si 10 metri cu o antenna ultramodesta tip VS1AA lung de cca. 20m agatat intre doua colturi ale unui bloc cu 4 etaje (cart. Drumul Taberei - str. Valea Calugareasca - intre mai multe blocuri cu 10 nivele), cu un final cu batrana 6P3 180 de tari! (receptor tripla schimbare cu lampi home made - emitator cu 4 lampi - tot home made). A fost o frumusete. De asemenea - in 1986, tot din Bucuresti - din Pantelimon, cu antenna dipol de pe blocul cu 12 nivele am lucrat cu un A412 cu un singur 2N3375 in final 3 statii din VK3 si cu vestitul VK9NS - in 80m (3,796Mhz). In rest 90% din cele peste 50.000 de QSO-uri in US am lucrat cu maxim 100W. PA mai mult de un 813 nu am avut niciodata - asta e bun ca are catodul pe incalzire directa (filament comun cu catodul) si nu necesita timp de incalzire - la nevoie se porneste si deja este operant - nu consuma, nu incalzeste casa degeaba in timp de repaos.
    Dupa parerea mea, ca sa fii auzit, cel mai important este cand si cum chemi si mult mai putin cu ce putere! Cu 25 de wati input cu straduinta si pricepere deja uzual se pot face minuni - 100W este deja arhisuficient! Mai mult de 100W in opinia mea deja inseamna "doping" care pentru unii creaza dependenta = drogare! Este drept ca natena conteaza mult - sa rezoneze si sa fie bine adaptata - in orice caz e mai economicos si efficient sa 'bibilesti" cu pricepere o antenna decat sa faci si sa utilizezi etaje finale de peste 100W (care pe o antenna proasta doar aprinde neoanele din casa si a vecinilor - in traffic prea mult nu te ajuta)! Si placerea - daca HAM radio faci de placer - este cu totul alta!
    73&GL
    Joska
    YO5AVN

  • Postat de daniel coco - YO7HHE la 2016-07-13 23:31:52 (ora Romaniei)
  • Oricum eram un mare pasionat QRP, dar acest articol m-a uns la suflet. Cred ca este un subiect interesant, si asteptam si alte articole pe aceeasi tema. Cu respect, 73!

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "QRP – scurt si la obiect (I)"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact