hamradioshop.ro
Articole > Activitati DX, trafic radio Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

CW WPX CW 2015 “dupa cortina de fier a FRR”

Nicolae Nemeth YO5AJR

“Certamente” - este unul din cele mai dinamice conteste, cu participare masiva. Aici se “calesc” contestmeni prin anduranta, rezistenta fizica, psihica dar si prin aparatura care este pusa la un “job” cu multe ore din greu.

Ca de obicei abordez SOSB HP neasistat la 160m. Desigur - motivatiile participarii in general sunt multiple. O parte dintre noi participam dintr-un filling pur “sportiv” incercend sa dam totul din noi si aparatura (cu puteri legale), altii prin ocazia oferita de a lucra cu prefixe mai mult au mai putin rare, altii testeaza capacitatile propriilor conditii tehnice etc. Ultima categorie se recunoaste cand pe la sfarsitul contestului sa da un numar de control mic (de ar trimite macar si “check log”!) Eu fac parte din prima categorie incercand de peste 7 ani (numai in 160m CW) sa obtin o clasare cat mai buna. O singura data am reusit un loc 1 in World si in Eu la 160m, dar consultand nivelul tehnic al partenerilor clasati dupa mine am constatat ca doar norocul m-a ajutat. In majoritatea cazurilor am obtinut locuri 2, 3 dar si mai jos. La acest contest in 2015 doar 270 de QSO-uri cu un punctaj de 108936 pct. am reusit.

Pe indicativul LY7M - Algis niciodata nu am reusit sa-l depasesc (doar cand lucreaza in alta categorie....hi). Algis lucreaza cu 2x GU81 home made dar sistemul de antene RX ajuta enorm in afara de o rezistenta fizica iesita din comun. In acest an mi-au lipsit antenele RX, lucrand doar cu incercatul Inv. L si zau ca am sintit lipsa diversitatii antenelor RX. Banda ca de obicei era zgomotoasa, uneori cu un QSB salbatic si QRM de 20 dB pentru care ingustez la maxim filtrele si DSP riscand sa pierd indicative care nu se calau exact pe frecventa mea. Ca sa ameliorez acest handicap folosesc inca 2 receptoare cu benzile ingustate, calate in dreapta si in stanga frecventei mele de run cu cca. 200 de Hz, apoi introdusa receptia intr-un pupitru de mixaj audio “Behringer” de unde ascult “receptia extinsa” si in acelas timp cu banda ingustata in casca “wirelles”...hi. E un pic ciudata auditia dar se poate obisnui.

In acest an nu am auzit continentul american dar si Asia a fost cu nr. redus, dar nici Africa, astfel am realizat doar un nr. de 204 WPX lucrand 19 ore. Cele mai “tari” statii au fost 9A1A (venea devastator), LY7M si inca cca. 3 statii care nu erau supuse propagari....hi. “Domesticitul meu vintage” (1965) PA, R118 BM-3 cu un singur GU81M excitat de la FT990 doar cu 15W scotea un out prescris de fabrica fara cracnire insa e capabil si pana la 600w fara modificari la tensiuni originale. Este foarte sigur, cu mare anduranta, pacat ca in general au fost “canibalizate” in YO.

M-am bucurat foarte mult cand ma chemau statii din YO ca YO4SI, YO2AQB, YO9RIJ si altii, admiram punctajele mari la YR8D dar si la YR1C care la ora 22 UTC 31 mai avea 4476 de QSO. Cred ca a participat “multiband”. Vorba prietenului meu Dan Chiriac, parasutistul radioamator care recent a doborat recordul la saritura inaltime - “ imposibilul nu exista” - in YO se poate aborda si 160m daca vrem! Pentru un radioamator “consacrat” greutatile sunt o provocare, obstacole care trebuie trecute cu pasiune.

Am trimis logul inaintea rasaritul Soarelui si am postat ce am facut la “3830”. Simt ca lipseste un forum dedicat in exclusivitate pentru conteste unde am putea schimba impresii, idei si metode numai pe tema contestelor (apropo....vine contestul IARU) dar din pacate de la FRR nu putem astepta o astfel de deschidere sau initiativa devenind o entitate “enigmatica si inchisa”, necomunicativa cu “boborul” radioamatori, site-ul FRR ramanand o varza si totusi se gasesc colegi ham-i ca YO7BBE care cu o iesire vehementa “revolutionara sadea” de extrema stanga in stilul vremurilor apuse la AG FRR a aruncat anatema la adresa site-ul “radioamator.ro” intretinut de N2YO - Ciprian (membru de onoare FRR) condamnand pe “capitalistu” si pe acei ham-i care indraznesc sa foloseasca acest site dar tot domnia sa in acelas timp postand comentarii pe acest site “blestemat”, dedicate persoanelor si jignitoare pe acest site “capitalist”.

Gratie lui YO5OHO - Cristin, (care este un mare guru in N1MM) am folosit N1MM log constatand unele imperfectiuni (considerate de mine ca novice). De exemplu cand trebuie sa stergi un QSO inscris dar inca ne logat trebuie sa apesi concomitent “Alt - W” in loc sa apesi la Backspace sau pe alt buton. Fata de “UcxLog” pe care am folosit multa vreme constat ca “anticiparea” unui indicativ la UcxLog este mult mai intuitiva. Programarea macrourilor este mult mai complicata (dar se poate invata....hi). In rest consider un soft la care se simte ca au colaborat multi radioamatori dar pe undeva nu au tinut cont indeajuns de faptul ca mai sunt si incepatori si ham-i care nu cunosc sau stapanesc bine lumea calculatoarelor. Fata de WriteLog insa este net superior.

Sunt curios si de alte puncte de vedere si experiente legate de acest contest, poate putem realiza pe “radioamator.ro” chiar daca e suparator pentru falsi “patrioti”. Simt aceasta necesitate de comunicare de cand in anul trecut la Gara de Nord mai aveam 3 ore la tren spre Baia Mare, cu YO3JR si YO3HOT am avut o conversatie pe tema contestelor nici nu observasem trecerea timpului si era sa pierd trenul, exact ca in acest an cand tot la Gara de Nord era sa pierd trenul discutand cu YO5AM Marius, uitand de trecerea timpului....hi.

73 de YO5AJR Miki

Nicolae Nemeth YO5AJR

Articol aparut la 11-6-2015

5584

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (16)  

  • Postat de KELEMEN ADRIAN EMIL - YO2AQB la 2015-06-12 10:43:36 (ora Romaniei)
  • Felicitari draga Miki.In tot concursul doar indicativul tau si al meu a aparut in noul cluster.HI!Pacat ca n-ai stat acolo mai mult timp dar n-am realizat ca nu-l folosesti ca ti-as fi spus sa stai acolo .HI!Find tufa la PC m-am chinuit ca hotii de cai sa postez scorul la 3830.dar dupa un timp am reusit.In tot concursul SB160 de metri doar 44 radioamatori au lucrat.Interesant este ca am lucrat cu niste tipi care au aparut ca QRP si care veneau cu 599+20db. Nici daca daca aveau Long Yagi jumelate cu un numar de 6 antene si nici asa nu cred ca faceau mare scofala.Rusinos este ca alti erau realmente QRP-isti.Propagarea relativ slaba ,la mine oricum nici o antena nu bate in est dar n-am auzit nici un american si nici african.Am lucrat jumatate din concurs cu antena configurata ca doua
    l/4 si apoi cu dipol.Sper ca am facut o buna figura pentruca in categoria mea stau bine.73&gd.dx.Ady.

  • Postat de Ovidiu - YO2DFA la 2015-06-12 11:00:52 (ora Romaniei)
  • Felicitări Miki!
    Am schimbat și noi un control în 160m! Eu am fost foarte QRL la JOB, așa că am realizat puține QSO-uri, deci doar CHECK LOG din partea mea! Cred că totuși faceți o ... confuzie. Trenul era să-l pierdeți în urma unor discuții cu YO3JR și YO2DFA (sau asta a fost a treia oară când era să-l pierdeți, HI! HI!)! SUCCES în tot ceea ce faceți acolo! 73 Ovidiu - YO2DFA

  • Postat de Lucian Damian - YO8SSB (yo8ssb) la 2015-06-12 18:16:58 (ora Romaniei)
  • Felicitari Miki, pentru intreaga ta activitate!
    Frumos si interesant articol!

    73 de YO8SSB!

  • Postat de DINCA Viorel - YO8BDV la 2015-06-12 20:11:33 (ora Romaniei)
  • Felicitari! Rezultat foarte bun, la limita US cu UM! Si noi, care tot UP, UP, din lipsa spatiu antene! 73's, Viorel/SV.
      Comentariu modificat de admin.

  • Postat de Miki - YO5AJR (yo5ajr) la 2015-06-13 08:47:22 (ora Romaniei)
  • Semnalele YO2AQB erau consistente si frumoase, ascultam in partea inferioara a benzii. Pacat ca nu ai insistat pana la capat. Factorul "rabdare" ocupa un segment important in aceasta banda ....hi dar si rezistenta fizica. Un alpinist a fost intrebat de ce urca pe piscurile dificile infruntand atata oboselei, la care raspunsul a fost - "pentru ca acele piscuri sant acolo"...hi. Asa este si cu 160m dar si cu 50 Mhz, "sant ale noastre" radioamatorilor si sant o provocare. "Fixul" celor care abordeaza uneori e considerat "anormala" dar normalitatea dupa "radio Ierevan" este "medioacritate"....hi. Ma bucura ca tot mai multi din YO abordeaza aceasta banda demonstrand ca "daca vrei - poti" chiar si cu sarme modeste de 17 - 20 de m. In ce a ce priveste "Garile" - Gara de Nord ramane acolo iar calatorii si trenurile merg si vin zi si noapte, intalnirile si discutiile din peronul de calatori raman in sectorul de nostalgii placute in existentele noastre trecatoare. 73 de Miki

  • Postat de Toader Marius - YO7BBE la 2015-06-13 16:24:35 (ora Romaniei)
  • Felcitari MIKI,esti tare OMULE! Dar ,SCUZE,Cred ca FRR-ul nu-ti pica prea bine. Eu cam stiu dece,insa fi si mataluta "ZINGER" si spune drept si direct ce te doare? Am cunoscut suficienti membri ai ELITEI FRR,(fosti si actuali)care sau dovedit a fi doar niste MOJICI inpardonabili.Proasta,F.proasta "fraza" ca sa nu spun ceva mai grav "CORTINA DE FIER A FRR" Daca ai ramane doar RADIOAMATOR...ce om de mare noblete ai fi.Salutare si la buna vedere. Acelas eu,care totus te apreciaza ,daca te intereseaza.

  • Postat de George - YO4AAC la 2015-06-13 17:27:19 (ora Romaniei)
  • Miki, nu stiu ce varianta folosesti sau cum o folosesti on sau off line, N1MM sau N1MM+ dar la ambele variante atunci cand schimbi frecventa indicativul din fereastra dispare.
    73's George

  • Postat de Miki - YO5AJR (yo5ajr) la 2015-06-13 19:12:15 (ora Romaniei)
  • E ceva normal George. Eu mai mult folosesc inca "offline" N1MM dar si asa daca inscriu "mode" (enter) si apoi Frecventa (enter)in fereastra unde de regula se scrie indicativele, observi ca pe pe stanga apare noua frecventa pe care ai inscris (apoi Enter) in fereastra indicativelor. Daca in CW mode apesi apoi F1, "desteptul" lanseaza mai intai "QRL?" apoi da drumul la apel si poti inscrie indicativele auzite. Daca folosesti modem - Cat intre PC si transceiver cam tot asa se vor decurge lucrurile numai ca atunci PC - ul caleaza frecventa dorita - frecventa pe care alegi in partea stanga pe banda afisata cu mausul. N1MM a fost creat cu contributia a foarte multi radioamatori, stie multe si trebuie rulat cat mai mult sa ne familiarizam cu el. Nici eu nu am obisnuit inca pe deplin cu el dar YO5OHO - Cristin este un adevarat cunoscator si mi a dat mult ajutor la inceput. Succes George 73
    In ce a ce priveste "amaraciunile" lui Marius - denumirea de "Cortina de Fier" m-a inspirat atitudinea conducerii FRR care nu comunica cu membri simpli afiliati, care dezapreciaza si nici nu baga in seama "Vox Populi", ba chiar doreste ca emblema cu cele 3 maimute sa fie quazi imbratisat - emblema pe care foarte multi dezavueaza cu mine impreuna si daca nu ma insel nici ADN - urile Tale nu contin ADN - uri de sclav. FRR mi e drag prin istoria radioamatorismului Roman. Cam astea ma dor Marius. Poti sa ma ajuti? Multumesc de aprecierile Sogore. 73 de Miki

  • Postat de Vasile - YO6EX (yo6ex) la 2015-06-13 23:12:23 (ora Romaniei)
  • Miki, apreciez stradaniile (dar si rezultatele) tale pe 160m. din pacate spatiul meu ptr antene este restrans asa ca banda asta este doar in vis... Hi... Am incercat si eu N1MM dar nu am avut rabdare sa-l aprofundez. Asa ca m-am stabilit la AATest + CWType care ma satisface pe deplin. Este mult mai simplu si fara surprize...

  • Postat de Toader Maruius - YO7BBE la 2015-06-15 00:40:46 (ora Romaniei)
  • MULTUMESC,MULTUMESC,MULTUMESC,pentru ca ultimul meu comentariu care nu a fost POSTAT. A venit din nou vremea DICTATURII? Sa nu fiti convisi ? ca am spus ULTIMUL CUVANT Din acest fapt,dar si din altele ,cu siguranta se va naste o serioasa problema.

  • Postat de Toader Marius - YO7BBE la 2015-06-15 00:56:01 (ora Romaniei)
  • Draga MYKY lasa exchivele si fi doar RADIOAMATOR.Cu bagatul in seama de catre FRR,scuzama,dar MUNTI. Ai fost bagat in seama pana peste poate. Daca eu am spus amaraciuni, cum sa-ti cataloghez numeroasele afirmatii cu iz de CALOMNIE ? Si ca sa sti;ADN-eul meu este I-M17o ca si al stra,strabunicului meu,iobag din Vadul Motilor(zona Campeni)care a emigrat peste Carpati, pentru ca urmasii lui sa fie LIBERI. Cu respect. Marius

  • Postat de Ioan Mircea Radutiu - YO3AOE la 2015-06-15 09:21:58 (ora Romaniei)
  • Daca singuri nu sintem in stare,cred ca ar fi foarte indicat ca inainte de postarea unui text pe/in acest site si nu numai,sa-l supunem verificarii si corectiei gramaticale unei persoane competente bine alfabetizate,fiindca altfel lectura devine o tortura pentru un cititor normal.

  • Postat de Petrica - YO9RIJ la 2015-06-15 14:10:42 (ora Romaniei)
  • Si cand te gandesti ca un astfel de ‘scritor‘ a bulversat, la comanda, o adunare generala, putem evalua intentiile celor care comanda aceste luari de pozitie. Felicitari 73!

  • Postat de Miki - YO5AJR (yo5ajr) la 2015-06-15 16:09:01 (ora Romaniei)
  • Nu va impacientati prieteni - nonvalorile nu stiu altceva si nu se pricep la altceva de cat de jigniri si carcotasii - chestie de educatie iar cel cu indicativul "ne melodios" este doar un mazochist care cauta sa se autotortureze....hi. (nu indicativul este de vina doar viata care a vitregit de un minim de bun simt) 73 de Miki

  • Postat de Ciprian - N2YO (n2yo) la 2015-06-15 18:59:41 (ora Romaniei)
  • Va propun pastrarea comentariilor pe subiectul articolului si evitarea oricaror forme de jignire.

  • Postat de Toader Marius - YO7BBE la 2015-06-17 18:19:20 (ora Romaniei)
  • Va rog sa-mi permiteti ai multumii lui myky si celorlalti doi "a mici",pentru frumoasele si sincerele aprecieri la adresa mea. Cum de au reusit sa ma cunoasca asa de bine ? SAU UITAT PROBABIL IN OGLINDA ? Cu tot respectul meritat.

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "CW WPX CW 2015 “dupa cortina de fier a FRR”"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact