hamradioshop.ro
Articole > Intamplari adevarate Litere mici Litere medii Litere mari         Tipariti

Sa facem cunostinta cu Popa Ion (Nelu) YO9CXA

Nini Vasilescu YO3CCC

Pe Nelu l-am cunoscut cu foarte multi ani in urma, mai intai pe calea undelor si apoi l-am intalnit pe la diferite simpozioane; dovada stau fotografiile pe care i le-am facut la aceste intalniri. Hi! Pentru ca stiam ca este pasionat de constructiile radio, m-am gandit ca n-ar fi rau sa ne impartaseasca si noua cate ceva din experienta lui.

YO3CCC: Data si locul nasterii?

YO9CXA: Ma numesc Popa Ion, nascut in 1948 la 1 ianuarie, in Comosteni judetul Dolj, la circa 50 Km de Craiova, pe malul Jiului in dreapta pe sensul de curgere si la 10 Km de Dunare. Pasiunea initiala a fost pescuitul la care s-a adaugat radioamatorismul ceva mai tarziu.

YO3CCC: Cum ai aflat despre undele radio?

YO9CXA: Am aflat cam prin clasa a X-a la orele de fizica privind insitent o panoplie cu un receptor cu un singur tub electronic. Liceul si facultatea le-am facut in Craiova, dar in liceu am experimentat montaje simple alaturi de fratele meu mai mare care era pasionat de AJF (amplificatoare de joasa frecventa).

YO3CCC: Dar despre radioamatori cum ai aflat?

YO9CXA: Cu adevarat despre undele radio am aflat in facultate caci la clubul studentilor YO7AOT tinea niste cursuri mai mult de depanare radio si apoi vizitand Clubul radioamatorilor din Craiova unde am cunoscut mai multi radioamatori dar YO7VJ a fost cel mai apropiat de mine; ne-am vizitat si dupa terminarea facultatii si de la el am invatat foarte multe. La club ma duceam ceva mai rar pentru ca facultatea la care eram student imi incarca programul mereu. Vara era cel mai bine ca tot experimentam ce aparea prin revista „Sport si tehnica”, apoi si din „Tehnium” unde publicau radioamatorii din cam toate zonele.

YO3CCC: Cand ai devenit radioamator? Ai fost mai intai receptor si apoi ai devenit radioamator de emisie?

YO9CXA: In 1972 am fost repartizat in Saelele o comuna aproape de Turnu Magurele, unde aveam sa-l cunosc pe Romica YO9CFR, cu care am colaborat bine mult timp si am inceput sa particip cu echipaje de elevi la RGA. Primele receptoare de RGA au fost cu modulul de medie de la receptorul Turist si asa l-am cunoscut pe Oniga Nicolae YO9HF (SK), care m-a facut radioamator receptor.
De la Turnu Magurele m-am mutat la Salcia caci faceam naveta la Rosiori de Vede si aici aveam mai mult timp pentru a cunoaste radioamatorii din oras.
Asa se face ca i-am cunoscut pe: YO9BCI, YO9BCJ, YO9BRT dar si pe YO9PC care lucra la Clubul copiilor din Alexandria si care realizase impruna cu YO9HF si YO3ATI primul club din Teleorman. Afara de YO9PC toti aveau autorizatie de UUS, asa ca mi-am incropit si eu un receptor de UUS folosind un bloc de intrare de la radioreceptorul Mamaia publicat intr-o revista de YO3BAL.

YO3CCC: Ai avut de la inceput indicativul YO9CXA?

YO9CXA: Da, am avut de la inceput acest indicativ. YO9BCJ m-a convins sa dau examen de clasa a III-a, dar si nenea Florian YO9BVG cel care a fost sufletul radioclubului judetean. Am inceput ceva mai greu cu telegrafia, cat sa pot trece proba si am asteptat cam un an pana la venirea autorizatiei. Asa ca a fost destul timp sa experimentez transceivere.

YO3CCC: Cu ce aparatura ai debutat ca radioamator?

YO9CXA: La inceput aveam un receptor pe 80 m si un emitator cu un cuart pe 3650 kHz. Apoi, dupa venirea autorizatiei am experimentat un SP5WW care era excelent pe receptie dar partial nereusit pe emisie. Nenea Emil YO7VJ, dupa o vizita la mine, dupa ce a vazut ce a iesit mi-a facut cadou o carcasa frumos lucrata pe care o pastrez si acum.
Am facut si cateva exemplare de A412 - transceiverul national cum era denumit si asa am reusit sa fac impreuna cu YO9DMM un A412 si pentru clubul scolarilor, cu care s-au facut multe legaturi si concursuri. Se mai pastreaza si acum, acolo, la YO9KPC.
Tot legat de A412, am experimentat diverse variante de placa F (care se gasesc si acum in cateva exemplare), cu YO9BCJ si YO9SU. Tare mult as vrea sa-i evoc pe cei 2 pentru amintirile frumoase pe care le am cu ei, oameni deosebiti pe care as dori sa-i evoc intr-un articol urmatator.

YO3CCC: Sigur ca o vom face, mai ales ca pe Virgil l-am cunoscut foarte bine si m-a ajutat cand am avut nevoie; el mi-a pus in functiune primul RTM-4MF, dar si o sonerie cu 12 melodii – o am si astazi, la fiecare apasare „canta” o alta melodie. Dar sa revenim la „oile” noastre. Ce antene ai avut la inceput?

YO9CXA: Prima antena a fost un T2FD care era buna pentru cam toate benzile de la 80 m la 10 m. Facusem convertoare pentru primul receptor pe mai toate benzile dar atunci era o propagare buna in 10 m si auzeai statii de la mare distanta.
Dupa acea a fost „inverted V” care a ramas pana acum pe 80 m si 40 m, iar pe 20 m,15 m si 10 m am o verticala.

YO3CCC: Stii telegrafie s-au lucrezi numai in fonie?

YO9CXA: Telegrafie am stiut atunci atat cat sa iau examenul, apoi am abordat mod de lucru digitale – „limbajul mutilor si surzilor” cum zicea un amic, dar era frumos.

YO3CCC: De unde ai invatat telegrafie pentru examen?

YO9CXA: Pai telegrafie am invatat de la YO9PC care era expert si preda la club cu mai multi seniori.
Dar, s-a diminuat din1977, cate putin, cate putin. Poate ca daca aveam rabdare sa facem cat mai multe receptii s-ar fi perfectionat treaba.

YO3CCC: Participi in concursuri?

YO9CXA: Da, am participat la foarte multe concursuri si de scurte si de UUS, mai ales ca o perioada am facut voluntariat la club, cat YO9DMM a fost la Videle si ca sa nu se desfinteze radioclubul lucram de acolo unde se strangeau si alti radioamatori din oras.

YO3CCC: Din ce amplasament ai lucrat in portabil in concursuri?

YO9CXA: Amplasamentul pentru US a fost de la domiciliu iar pentru UUS de acasa si din dealul Rosiori de Vede. Odata cand eram pe deal am avut ca musafir pe YO3CPC si a fost o noapte pe cinste. Eram cu YO9SU, YO9BCJ iar mai devreme cu mai multi radioamatori. Pe la orele 22 a venit si YO3CPC care era incantat de echipa si de dotare. O antena quagi cu 9 elemente, un pilon de 9 m, carat de Virgil YO9SU iar Petrica YO9BCJ avea sarcina sa aduca gratarul, berea, gheata etc.

YO3CCC: Esti pasionat de diplome si QSL-uri?

YO9CXA: Nu, nu am fost si nu sunt, cu toate ca am o vitrina de QSL-uri in toate benzile si in toate modurile de lucru.

YO3CCC: Ce aparatura ai in dotare (transceivere si antene) in clipa de fata?

YO9CXA: Actual am un FT897 si sunt multumit de el, iar ca antene am vreo 3 bucati: inverted V, o verticala pe trei benzi si un Yagi cu 9 elemente.

YO3CCC: Ce antene iti doresti in viitor?

YO9CXA: Imi doresc o antena rabatabila asa cum am vazut la YO9DL si am o documentatie de la YO9MN dar probleme de sanatate in familie nu mi-au dat ragaz sa fac investitia.

YO3CCC: Iti plac modurile de lucru digitale? Daca da, de ce?

YO9CXA: Da, in ultimul timp am lucrat PSK si un mod mai nou WSJT, creeat de un laureat al premiului Nobel pentru fizica. Am lucrat si SSTV la inceput, apoi varianta digitala unde calitatea imaginii este uluitoare. Ca sa nu plictisesc, am lucrat mult in cam toate modurile digitale si am si QSL-uri.

YO3CCC: Te-as ruga sa-mi povestesti cu lux de amanunte despre realizarile tale in domeniul amplificatoarelor de putere de RF, dar si despre alte genuri de montaje pe care le-ai realizat: transvertere, etaje finale de putere de RF etc.

YO9CXA: Trebuie sa adaug intai ca fiul meu YO9GJI (actual W9MH - indicativ de expert) mi-a mostenit pasiunea si in vacante experimentam amandoi diverse montaje dar mai ales am facut functionale RTP-uri si RTM-uri date prin radioclub.
A avut si are prieteni pe YO3GDT si YO9GIZ care erau si ei pasionati de constructii.
As putea spune ca pasiunea adevarata a fost constructia diferitelor transceivere si a diferitelor aparate necesare in laboratorul radioamatorului constructor.
Am construit ca si aparatura: osciloscop, frecventmetre de la cele clasice publicate in diverse reviste cat si ceva special cand d-l Mondea mi-a dat niste hp cu care am realizat un frecventmetru micut; trebuia sa atasez doar numaratoarele si baza de timp unde am realizat ceva nou – divizorul programabil unde nu mai alergai dupa cuarturi tip, ci puteai folosi orice cuart ajungand printr-un artificiu matematic la 1 kHz. Ceva mai tarziu au fost realizate si integrate specializate. Am scris un articol pe aceasta tema la Tehnium dar nu s-a publicat, frcventmetre cu microcontrolere cum au aparut dupa 1990 - in special cu PIC si cam de atunci am mers si la simpozioanele nationale de creatie tehnica cu ele si cu altele.
Am realizat „Power SWR-meter” digital, wobler de o finete excelenta cu AD9850 si PIC, un analizor de antena comparabil cu un MFJ - chiar am facut comparatia cu un MFJ a lui YO9DL, DDS (OM3CPH), nanopower (OZ2CPU) etc.
Cel mai nou, de vreo 2 ani, este un supermulti tester cu Atmega 8, acum se face cu Atmega 328. Sunt foarte multe constructii facute si prezentate la „Simpozionul National al Radioamatorilor”.

YO3CCC: Eram si eu la diverse simpozioane cand ai fost premiat.

YO9CXA: Am luat premii la: Ploiesti, Campulung Moldovenesc, Targu Jiu si mai recente. Sper sa-si aduca aminte radioamatorii nostrii.
Apoi pe UUS, iar multe, multe constructii in special amplificatoare de RF de la 5 W la 25 W.
Pe HF am facut multe experimente cu finale realizate cu 6P36 si cu GU50 – mai am un exemplar cu 2 x GU50, pe care il tin in garaj de multi ani.
Variante de receptoare de RGA, de la superheterodina la sincrodina moderna, care au fost f.f. bune. Sunt multe de spus aici, dar spatiul este limitat.

YO3CCC: Articole si carti ai scris?

YO9CXA: Articole si carti am publicat in specialitate – matematica, care imi erau necesare pentru gradatia de merit si as putea adauga ca profesia a fost si ea una din pasiunile mele. Am iesit la pensie cu un olimpiot faza nationala cu premiul al III-lea.
Poate ca putini colegi stiau de pasiunea asta, dar sigur elevii stiau caci intr-o sesiune au fost 10 autorizati restrans, actual in lume si in tara, inclusiv fiul meu YO9GJI (acum W9MH).
Cam asta este pasiunea mea de o viata.

Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi vazut aici.

Nini Vasilescu YO3CCC

Articol aparut la 29-5-2015

6254

Inapoi la inceputul articolului

Nu exista comentarii postate.
Comentarii (0)  

La acest articol nu se (mai) primesc comentarii.

Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact