hamradioshop.ro
Articole > Activitati DX, trafic radio Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Fortificaţii româneşti în eter

Vasile Giurgiu YO6EX

În urmă cu vreo 20 de ani, în Spania a apărut un program de diplome numit "Diploma Castillos de Espana - DCE". Programul a fost gândit ca un sprijin pentru popularizarea pe plan intern şi internaţional, a locurilor istorice spaniole în special castele şi fortificaţii. S-a avut în vedere că în Spania radioamatorismul este considerat activitate culturală şi ca atare este sprijinit financiar şi logistic de Ministerul Culturii. Un aport major în sprijinul radioamatorismului îl are şi Casa Regală, prin persoana fostului rege Juan-Carlos EA0JC.

Aproape în acelaşi timp au apărut acţiuni similare în Franţa - DFCF, urmate apoi şi de alte ţări ca Germania – COTA-DL, Portugalia - DFCP etc.

În România, în anul 2009 YO3APJ a lansat proiectul Romanian Historical Objectives – RHO.

De curând, la iniţiativa unor membri ai PRO-CW-Club, s-a dorit dezvoltarea programului de diplome privind siturile istorice româneşti. Pentru a nu interfera cu programul RHO, noile diplome se referă numai la fortificaţii, fortăreţe, forturi, biserici fortificate, aşezări fortificate şi linii fortificate de apărare.

Astfel, a fost initiat un nou program de diplome, pentru activarea unor locuri fortificate de pe teritoriul ţării. Lista cu obiectivele istorice publicată de RHO, a fost complectată şi adăugită cu noi amplasamente, conform cu lista publicată de Ministerul Culturii.

A fost înfiinţat un nou sait, pe care poate fi găsit regulamentul diplomelor (gratuite), atât pentru vânători cât şi pentru activatori. Tot aici se găsesc listele cu locurile fortificate din fiecare judeţ, noutăţi privind expediţiile, lista diplomelor acordate şi alte informaţii: http://romanian-fortress.blogspot.com

Dorim să facem cunoscută în lume istoria zbuciumată a ţării noastre, dovadă fiind sutele de fortificaţii, ridicate pentru apărarea ţării împotriva hoardelor de jefuitori.

Puteţi să ajutaţi şi dvs., prin activarea unor situri istorice, care în multe cazuri se află la câţi-va paşi de casă.

Avantaje: excursii interesante de o zi sau două (eu le-am numit mini-expediţii), cunoaşteţi noi locuri poate nevizitate vreodată, produceţi pile-up-uri în trafic, vă faceţi cunoscut în lumea mare a radioamatorilor şi faceţi publicitate radioamatorismului! De fiecare dată am avut parte de vizitatori uimiţi de ce vedeau şi auzeau...

Dezavantaje: trebuie să plecaţi de acasă, cheltuiţi ceva bani (nu prea mulţi) şi tot nu scăpaţi de nevastă...hi...

Cred că mulţi au auzit în trafic pile-up-uri, care la prima vedere păreau inexplicabile, ne-fiind vorba de niscai ţări rare sau DX-uri ne-mai auzite. În cele mai multe cazuri a fost vorba despre activităţi în locuri istorice, flora-fauna, sau ambele. În cîteva ore puteţi face câteva zeci sau chiar sute de QSO-uri! Sunt valabile toate modurile de lucru: CW, SSB, RTTY, PSK etc.

Pentru cei care nu au mai luat parte la expediţii radio, recomand să citiţi articolul Field Day Handbook, de unde puteţi extrage câteva idei privind echipamentul necesar: http://yo6ex.blogspot.ro/2009/08/fiel-day-handbook.html.

Pentru mai multe informaţii referitoare la situri fortificate şi proceduri, consultaţi saitul: http://romanian-fortress.blogspot.com

Vă invităm să luaţi parte la acţiunile propuse de noi.

TKS & GL

Vasile Giurgiu YO6EX

Articol aparut la 5-4-2015

5453

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (7)  

  • Postat de Adrian - YO5BFJ (yo5bfj) la 2015-04-06 00:40:02 (ora Romaniei)
  • YO6EX spune:"Dorim să facem cunoscută în lume istoria zbuciumată a ţării noastre, dovadă fiind sutele de fortificaţii, ridicate pentru apărarea ţării împotriva hoardelor de jefuitori". Da lumea trebuie sa vada ca noi suntem altceva decat " mancatorii de lebede". Pentru stiinta tuturor indicativele YO5KTO si YR5AI sunt valabile pentru obiectivul YO-00171/ABF02. De asemenea si indicativele YO0U, YQOU SI YP0CD, operate numai de YO5OIC si YO5BFJ sunt valabile pentru aceeasi locatie. Anul acesta vom repetA YR5AI si YQ0U. Sa ne auzim sanatosi. 73 Adrian

  • Postat de Vasile - YO6EX (yo6ex) la 2015-04-06 12:11:02 (ora Romaniei)
  • @ YO5BFJ: Multumesc ptr comentariu. Referitor la activitatea din AB-F02, pentru a putea fi validata, trebuie sa fie minim 50 QSO-uri/indicativ si sa fie trimis logul la WCA log-online la adresa: http://qth.cz/wcagroup/export/log_eng.php GL&73.

  • Postat de Coatu Cezar - YO6CUF la 2015-04-07 18:26:29 (ora Romaniei)
  • Am facut inainte legaturi si de la Cincu (Biserica fortificata), Codlea, Feldioara. Erau in programul OIR. Se iau in considerare si acelea sau exita o data de la care incep sa fie valabile legaturile? Eu voi incepe in aprilie activarea unor Biserici fortificate de la GHimbav, Cristian, Bran, Halchiu si Harman. Va voi anunta din timp care va fi programul. Mult Succes in aceata noua actiune.

  • Postat de Vasile - YO6EX (yo6ex) la 2015-04-07 19:04:49 (ora Romaniei)
  • @ YO6CUF: Sunt valabile toate QSO-urile indiferent de data cu conditia ca logul sa fie trimie la WCALog.

  • Postat de Francisc VISKY - YO2MHF la 2015-04-08 15:59:25 (ora Romaniei)
  • Acum, de sărbători (şi nu numai), mi se pare exagerată folosirea sintagmei "hoardelor de jefuitori"... Mai ales că, marea majoritate a cetăţilor, a bisericilor fortificate au fost construite de cine au fost construite... Noi, mai ales după 1948, am făcut ca unele dintre aceste cetăţi, să arate aşa cum arată azi... Şi... nu cred că un radioamator adevărat a luat vreodată în serios stereotipul cu " lebedele"... să fim serioş!
    Acţiunea în sine merită toată atenţia...

  • Postat de Vasile - YO6EX (yo6ex) la 2015-04-17 09:16:10 (ora Romaniei)
  • Inca o dovada ca Romania este cam necunoscuta in lume... Saitul nostru http://romanian-fortress.blogspot.com este situat in... Bulgaria...
    Vezi: http://radioscoutmorocco.e-monsite.com/pages/les-radioamateurs-et-tourisme.html Chiar nu facem nimic sa iesim din anonimat?

  • Postat de Feri - YO6OWN la 2015-04-17 12:13:23 (ora Romaniei)
  • Din pacate e cam one-man-show treaba asta. Tin minte prin 2008 am incercat sa activez si eu o biserica fortificata, pe repetorul Paltinis fiindca eram doar cu portabila, eram la Cârţa, si unicul radioamator care mi-a raspuns la chemarile prelungi nu era deloc interesat de puncte, a fost un QSO scurt de tipul 59. Poate in scurte, balta fiind mai larga, sunt mai multi interesati dar suntem departe de a activa ceva de masa la noi.
    E bine ca YO6EX si YO6CUF activeaza fortificatiile, este in beneficiul personal, 100 de QSO-uri intr-un loc, 100 dincolo si se aduna. Dar nemaipomenita e vizitarea locului in sine. Eu am gasit ca pentru mine este mult mai usor sa atrag cativa oameni in jurul meu sa-i duc in ture la cateva fortificatii, cetati(si nu din cele turistice) si fac asta cam in fiecare an. Cu QSO-ul sau cu prezenta, in orice fel consider ca e bine, va urez succes si QSO-uri interesante, 73

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Fortificaţii româneşti în eter"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact