hamradioshop.ro
Articole > Echipamente si constructii radio Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Receptor panoramic pe prima frecvență intermediară

Nicu Crisan YO5OUC

Abstract: Adaptorul panoramic a fost brevetat de către Marcel Wallance în 1943 (US2279151). Astăzi este cunoscut sub denumirea generică de PANADAPTER. Adaptorul panoramic oferă o imagine complexă asupra spectrului de frecvență în toată banda de lucru, fără a fi la fel de precis ca un analizor spectral. Acesta poate fi util în concursuri pentru a crește eficiența operatorului, numai dacă este integrat și sincronizat cu transceiver-ul. În felul acesta se poate lucra o stație pe care e acordat transceiver-ul, iar simultan pe calculator, se pot asculta la căști alte stații și planifica din mers listele cu frecvențele „calde”.

Nu vreau să păcălesc cititorul așa că vreau să vă dezvălui de la început că și acest material se referă la tehnologia SDR (Software define radio) despre care am mai scris. Tot de la început vreau să precizez că toate testele s-au făcut pe transceiverul FT857D ce nu este tocmai un performer din punct de vedere al clasei dedicată competițiilor. Conceptul în sine nu are nimic cu tipul transceiverului, putând fi aplicat cu succes la orice stație la care operatorul are acces la prima frecvență intermediară. Unele transceivere oferă pe o mufă dedicată, accesul la frecvența intermediară însă, majoritatea nu o fac. Totuși accesul la aceasta este ușor de făcut pentru cei ce își cunosc bine stația sau mai mult pentru cei ce si-au construit-o singuri. Ei sunt cei ce pot beneficia de acest concept implementabil pe bani puțini (circa 15$).

Care sunt dezavantajele SDR?

Unele dintre materialele prezentate pe acest site legat de SDR făceau în mare trimitere la SDR-uri ieftine, implementate pe placa de sunet a calculatorului. Cum placa de sunet nu poate avea frecvențe de eșantionare mai mari de 125 KHz nu se pot realiza pan-adaptoare cu o vizionare mai mare de 60KHz. E destul de puțin pentru că anumite benzi au domenii de frecvență mult mai largi.

Un alt dezavantaj ar fi legat de faptul că SDR-urile, simplu de realizat, propuse aici folosesc ultima frecvență intermediară (455KHz) după primul filtru mecanic ceea ce limitează oricum domeniul vizualizat la cel mult 200KHz.

Pornind de la cele două observații putem să ne imaginăm de ce nu poate fi implementat un panadapter pe placa de sunet.

Ce ar fi de făcut? Trebuie folosit un alt dispozitiv de conversie analog numerică cu frecvență de eșantionare mullt mai mare de circa 2-3MHz, eventual, pe portul USB ca port de achiziție a datelor. Portul USB va face față la o astfel de rata a datelor de circa 3Mbs, făra probleme.

Care sunt problemele cu SDR-urile independente de placa de sunet? Sunt scumpe!

Care ar fi soluția? Soluția a fost sugerată chiar aici într-un material publicat de Florin Crețu –YO8CRZ (http://www.radioamator.ro/articole/view.php?id=961) legat de stadiul actual în domeniul tehnologiei SDR. Florin scria că unele stick-uri proiectate de Realtek pentru DVB-T sau DAB (Digital terrestrial video/audio broadcasting) pot fi folosite ca receptoare SDR în aplicații dedicate radioamatorilor. Stick-urile sunt RTL 2832, costă doar 10$ pe ebay, putând fi procurate ușor (http://www.ebay.com/bhp/realtek-rtl2832u). Aceste minunății au la bază un tuner E4000 ce poate recepționa semnale de la 52-2200 MHz sau de tipul Rafael Micro R820T ce urcă numai până la circa 24-1766 MHz. Idea de bază este că doar cele două tunere sunt cu acoperire mare, și, doar pentru acestea pot garanta succesul operației descrise mai jos. O altă observație importantă este că nici unul dintre tunere nu poate recepționa semnale în toată banda de unde scurte HF. Ambele au posibilitatea reglării amplificarii în RF între 0-40dB fiind sensibile (-110dBm) și performante mai ales de la 60 MHz în sus. Modul de instalare pe calculator al acestui stick în așa fel îcât să poată fi folosit de radioamatori ca un SDR este descris tot aici într-un material foarte bine documentat, dar prea puțin lăudat la vremea lui de către George Poncu - YO2MAB (http://www.radioamator.ro/articole/view.php?id=901). Sunt surprins cât de ușor au trecut neobservate aceste materiale deosebite ce prezintă tehnologii de ultimă oră.

Cum pot totuși folosi acest stick pe post de PAN-ADAPTOR? Mai întâi trebuie să am acces la prima frecvență intermediară din transceiver. Cum eu sunt deținătorul unui modest FT857D nu pot să vă dau lecții despre cum să faceți asta în propria stație. La FT857D, FT817 și FT897 este relativ simplu. Iată un material ce poate fi consultat la adresa (http://www.radioamatoripeligni.it/i6ibe/pdf/panadapter.pdf).

În acest material se arată că accesul poate fi realizat pe schemă în punctele A sau B. Se vede că semnalul se extrage înainte de filtru mecanic de 68,33 MHz. Dacă se extrage după filtru banda panadapter-ului va fi limitată la doar 200KHz. În punctul indicat (B) vom vedea cam 2 MHz, suficient pentru o privire panoramică a benzii.

Eu am obținut rezultate mai bune pentru punctul B fără o atenuare sesizabilă la recepție.


Așa arată la italieni o poză!


Poza cu telefonul meu ! Scuze (e neclară).

Lipiturile trebuie făcute sub lupă cu grijă.

Capătul celălalt al cablului coaxial se poate scoate afară pe la una din fantele lăsate pentru firul de microfon. Sunt două fante una sub panoul frontal și alta lateral stânga. Mufa folosită de mine este SMA tată aurită. Mufa originală de pe RTL 8232 a fost înlocuită cu una de tip SMA mamă tot aurită cu impedanță de 50 ohmi. Am trecut peste faptul că impedanța de intrare la aceste stick-uri este de fapt de 75 ohmi. Fiind vorba de un receptor pierderile de dezadaptare sunt acceptabile.

Să zicem că am acces la prima frecvență intermediară. Ce fac mai departe? În primul rând trebuie adus driver-ul ce știe lucra cu stick-ul RTL 2832 în modurile AM, NFM, LSB și USB de la adresa (https://app.box.com/s/7tpiy8r6qo2bbhdxtt4k) . Se numește Ext_IORTL2832.dll. Apoi se aduce și se instalează programul HDSDR de la adresa (http://www.hdsdr.de). Se instalează HDSDR! Pentru ca HDSDR să poată controla transceiver-ul se va instala după și programul OmniRig de la adresa (http://dxatlas.com/Download.asp). Se aduce OminiRigSetup.exe ce se va instala pe calculator după despachetare din formatul ZIP. În filmul de la adresa (https://www.youtube.com/watch?v=tshlXgarnBQ#t=164) se dau lămuriri amănunțite despre setările ce trebuiesc făcute. Iată ce setări funcționează pentru mine:


Inversează spectru pentru că la mine apărea în oglindă.


Input channel calibration RX merge bine în modul auto pentru că se suprimă componentele nedorite rezultate după mixer(unele!).


Omi-Rig setup cauta interfața CAT dintre transceiver și calculator pentru a controla transceiverul.


Setările mele

Aici de setează valoarea primei frecvențe intermediare plus un shift de 6KHz ce evită anumite componente ce pot să apară în spectru. Ce trece peste IF se declară la Global Offset. Ajustări pe moduri de lucru sunt posibile la Additional offset per mode. Aceste setări se fac pentru ca frecvența indicată pe ecran (de pe monitor ) să corespundă cu cea afișată de stație pe display.

Pasul următor constă în copierea fișierului Ext_IORTL2832.dll în directorul unde s-a instalat HDSDR (unde este și HDSDR.exe).

Dacă totul este OK se poate apăsa butonul Start (sau F2). De la ExtIO se poate controla amplificarea și frecvența de eșantionare.

Pentru a avea întârzieri cât mai mici recomand ca bufferul folosit pentru achiziția datelor să fie cât mai mic. La valoarea de 4KHz la mine aud la stație semnalul aproape în același timp cu cel de la calculator.

Aici se vede panorama spectrală ce acoperă cei 2 MHz de la 2600 la 4600 KHz.

Practic e ca și cum aș avea două stații conectate la aceași antenă. Dacă fac acordul manual de la butonul de acord al lui FT857D, acordul realizat pe panadapter nu se pierde. Voi putea asculta pe PC statia în timp ce caut alt semnal pe transceiver . Este meritul Omni-Rig-ului ce menține sincronizarea panadapterului.

Se aude mai bine pe calculator comparativ cu ce aud la difuzorul stației?

NU! RTL2832 are un CAN de numai 8 biti. O placă de sunet are minim 16 biti. Asta inseamnă că nu pot vorbi de un SDR care să bată procesarea de pe stație. Ce am auzit la FT857D am auzit cam la fel și pe calculator. Totuși! HDSDR vă oferă Notch filter cu reglare manuală din care se poate suprima un semnal perturbator din banda de trecere. FT857D nu are așa ceva. Iată un link unde am pus un video cu rezultatele pe care le-am obținut eu (https://www.youtube.com/watch?v=FMFgrHxssNY).

În loc de încheiere

Mie mi-a făcut placere să văd acest panadapter funcționând chiar dacă nu pot face performanță în concursuri. Sper că lucrurile vor evolua în continuare și o dată cu noua tehnologie se vor descoperii și alte aplicații utile / interesante. Mi se pare uimitor în primul rând faptul că la numai 10$, ai practic un mic analizor spectral pină la 2GHz. Merită!

În speranța că materialul meu vi s-a părut interesant vă salut cu 73! Si să auzim doar de bine.

Nicu Crisan YO5OUC

Articol aparut la 16-3-2015

9420

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (7)  

  • Postat de Ciprian - N2YO (n2yo) la 2015-03-18 16:25:42 (ora Romaniei)
  • Imi cer scuze, a existat o eroare in programul de postare a comentariilor la articole. Problema este rezolvata acum.

  • Postat de Gelu - YO5CRR la 2015-03-18 16:54:45 (ora Romaniei)
  • Multumesc Nicu,
    citind articolul, am facut un pas inainte spre viitorul meu panadapter.

  • Postat de Cezar - YO3FHM la 2015-03-18 18:23:08 (ora Romaniei)
  • Felicitari pentru realizare OM Nicu, dar si pentru modul in care ati conceput si publicat articolul. Ma refer la faptul ca ati oferit toate elementele necesare asigurarii reproductibilitatii experimentului.

    Marturisesc ca intentionam de mai multa vreme sa abordez o solutie asemanatoare; intrucat prin cele publicate, ati reusit sa-mi starniti interesul, in viitorul apropiat voi experimenta si eu solutia dvs., pe un echipament home-made (si bineinteles, voi posta un feedback!).

    Cu multumim pentru articol si urari de bine,

    73! de Cezar, YO3FHM

  • Postat de Daniel - YO5PDW la 2015-03-18 19:03:41 (ora Romaniei)
  • Foarte fain articolul,am facut si eu cateva teste cu aceste tipuri de rtl(sdr) si inca sunt impresionat de rezultatele care se pot obtine cu ele.Cineva a realizat drivere modificate cu care se poate receptiona chiar si pana in banda de 80m bineinteles cu ajutorul unei antene bune(eu am folosit un deltaloop de 83m) fara a face nici o modificare iar rezultatele se pot vedea pe un mic video la adresa:https://www.youtube.com/watch?v=dW2Nr32F8Y8

  • Postat de Nicu - YO5OUC la 2015-03-18 20:23:54 (ora Romaniei)
  • Multumesc prieteni pentru comentarii. Ma bucur foarte mult daca va ajuta pe cineva. Filmul postat de Daniel-YO5PDW imi arata clar ca mai sunt YO hami ce au un cuvint de spus in zona SDR. Ii provoc sa ne impartaseasca din experienta lor si sa scrie ... eu nici nu stiam de existenta acestor drivere modificate.
    In poza facuta de italieni am facut o mica gresala! Punctul indicat pe placa este B nu A.

  • Postat de Liviu Soflete - YO2BCT la 2015-03-18 21:34:46 (ora Romaniei)
  • Interesant, mai ales prin pretul foarte redus, cu care se poate up-grada receptorul. Eu folosesc din 2009 un kit Funkamateur special conceput pentru FT 2000 (sau 950) - nu mai tin minte pretul - circa 50 Euro, dar care e mai complex si are o cutie separata. Mi s-a parut ca nu merita cumparat un DMU 2000 de la Yaesu, care are un pret exagerat. Adaptorul are un etaj de amplificare pe 69,45 MHz (prima FI din FT 2000), un mixer atacat de la un oscilator local cu cuart pe 63,95 MHz,un filtru ceramic pe 5,5 MHz, un repetor, dupa care urmeaza partea de SDR cu doua comutatoare analogice MAX 4544 comandate dintr-un oscilator pe 22 MHz (divizat cu 4 pentru I si Q) si amplificatoarele audio NE5532. Filtrul de 5,5 are banda de circa 200 kHz, astfel ca daca cartela de sunet a PC-ului are esantionare pe 192 kHz se poate vedea aceasta banda pe ecran. Am folosit diferite softuri pentru SDR, cel mai spectaculos mi s-a parut Power SDR, varianta FI SDR, cu multe posibilitati de reglare. Adaptorul lucreaza foarte bine, nu am nimic de reprosat, calitatea receptiei prin adaptor este foarte buna. Dupa ce te obisnuiesti cu Panadapter parca nu-ti mai place fara ! Mult succes celor ce vor experimenta, observarea spectrului poate fi de un real folos in trafic.

  • Postat de Feri Visky - YO2MHF la 2015-03-19 12:59:56 (ora Romaniei)
  • Un articol pragmatic, la obiect si frumos prezentat... "ma impinge" sa aplic solutia si la mine pentru FT897D... Tnx!

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Receptor panoramic pe prima frecvență intermediară"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact