hamradioshop.ro
Articole > Radioamatorism - opinii Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Scrisoare deschisă adresată delegaților la Adunarea generală a Federației Române de Radioamatorism

Ciprian Sufițchi YO3FWC

In atenția Adunării generale a Federației Române de Radioamatorism,

Aceasta este o solicitare în atenția delegaților la Adunarea generală care va avea loc la data de 21 martie 2015, legată de participarea radioamatorilor români în Campionatul național de unde scurte multiband al României, cunoscut pâna acum și ca YO DX HF Contest.

Deși radioamatorismul este prin esența sa un hobby individual, radioamatorii din aproape toate țările lumii s-au organizat sub formă de asociații naționale pentru a avea reprezentativitate internațională, pentru a acționa la unison în interacțiunea lor cu alte organizații naționale în perioadele de nevoi de comunicații de urgență, pentru a încerca să influențeze puterea legislativă sau organizații guvernamentale prin îmbunătățirea legislației referitoare la practicarea radioamatorismului, pentru o mai bună popularizare a acestui hobby în rândul maselor, pentru creșterea numărului de radioamatori și pentru alte motive. Deoarece aceste asociații nu au ideologii diferite, nu urmăresc să obțină vreun profit bănesc sau de altă natură și pentru că activitatea de conducere a acestora este bazată în cea mai mare parte pe voluntariat, majoritatea covârșitoare a țărilor în care se practică acest hobby are o singură asociație națională, care este reprezentativă și nu este contestată nici de membrii și nici de nemembrii acesteia. Pe bună dreptate, existența unei concurențe intre două sau mai multe organizații care incearcă să furnizeze aceeași categorie de servicii la nivel național și încearcă fiecare să reprezinte radioamatorismul în fața societății este surprinzătoare, mai ales în situația din țara noastră în care numărul radioamatorilor este foarte mic, totalul indicativelor autorizate fiind doar cu puțin mai mare decat 4000, potrivit ANCOM.

Cauza principală pentru această contestare a reprezentativității FRR, a reducerii numărului de membri și măririi confuziei în rândul radioamatorilor români este fără îndoiala conducerea neperformantă de care organizația a avut parte în ultimii trei-patru ani. Adunarea generală ar trebui să analizeze cu atenție modul în care Consiliul de administrație și-a făcut datoria și să acționeze în consecință. În funcțiile de conducere era de așteptat să candideze, iar Adunarea generală să aleagă, radioamatori pasionați și cu experiență, cu o foarte bună înțelegere a acestui fenomen, și în același timp buni manageri, care știu să rezolve cu succes sarcinile încredințate.

În România acum aproape 50 de ani radioamatorismul ca formă de organizare a devenit subordonat Ministerului Sporturilor, devenind în această relație conjuncturală, din simplă întâmplare, un "sport". Biroul federal, și mai apoi Consiliul de administrație, au căutat în permanență să atenueze această discrepanță între așteptările pe care forul tutelar le are față de o federație sportivă și rolul pe care radioamatorismul trebuie sa îl aibă ca activitate de cercetare, recreativă și de interes public. Poate ca în viitor radioamatorismul românesc va fi guvernat de o organizație autonomă, neasociată cu vreun sport, însă deocamdată FRR trebuie sa se conformeze la o serie de reguli pe care orice federație sportivă are datoria sa le urmeze. Aici ar fi trebuit sa intervină talentul conducerii noastre alese, care să știe să facă acele compromisuri, care sa dea satisfacție atât Ministerului Tineretului și Sportului, cât mai ales radioamatorilor români, care așteaptă sa-și vadă activitățile și interesele lor pentru acest hobby reflectate în acțiunile pe care organizația națională le întreprinde.

Din nefericire însă, din acțiunile întreprinse de conducerea FRR în ultima perioadă rezultă o orientare birocratică aproape exclusivă spre latura asa-zis sportivă a radioamatorismului, uitându-se că potrivit statutului Federația are ca scop “dezvoltarea activității de radioamatorism pe plan local, național și international” (Art. 6).

Un exemplu edificator îl reprezintă apariția legitimației sportive (iulie 2013), un “vis și o dorință mai veche a tuturor radioamatorilor YO”, potrivit președintelui FRR. Nu este foarte clar încă la ce sunt bune aceste legitimații și față de cine trebuie să se legitimeze cei care le posedă, deocamdată conducerea Federației le folosește ca un mijloc de a îngrădi participarea celor interesați de campionatele naționale. Potrivit unor recente comunicate, posesia legitimației sportive (vizată, deci platită pentru anul în curs) va fi obligatorie la plasarea în clasamentele concursurilor naționale organizate de FRR.

Este la latitudinea fiecărei organizații, în particular și a FRR, să decidă cui să permită accesul în competițiile pe care le organizează, însă o asociație națională reprezentativă, singura autorizată să organizeze și să controleze activitatea de radioamatorism din România (potrivit statutului în vigoare), nu ar trebui sa fie discriminatorie, ci să permită participarea tuturor radioamatorilor, indiferent de afiliere sau de existența unei vize anuale pe o legitimație. Conducerea FRR ar fi trebuit să știe, de de o parte, că în concursurile de radioamatori mai bine de 90% dintre participanți nu concurează, ci petrec în mod plăcut câteva ore pe calea undelor, realizează experimente sau teste, sau pur și simplu iși salută prietenii. Pe de altă parte locurile fruntașe obținute de radioamatori sunt cu atât mai valoroase cu cât numărul de participanți este mai mare. Introducerea de măsuri restrictive nu face decât să diminueze valoarea titlurilor obținute.

Dacă însă în campionatele naționale interne ale FRR măsura restrictivă nu pare să afecteze prea mult participarea, oricum mult diminuată de existența unui regulament neatractiv și de slaba popularizare, în Campionatul internațional pe unde scurte al României, cunoscut până acum sub numele de YO DX HF Contest, situația este cu totul alta.

Concursul a beneficiat acum aproape 15 ani de schimbări majore și benefice în regulament și privind data de desfășurare și de atunci în mod constant a fost îmbunătățit în așa fel încât să fie cât mai atractiv, competitiv, și să atragă cât mai mulți participanți. Fiind singurul concurs internațional anual al României, YO DX HF Contest a fost creat pentru a populariza peste hotare activitatea de radioamatorism din România, invitând în ultimul weekend al lunii august pe toți radioamatorii YO/YP/YQ/YR să își semnaleze prezența în eter, activând cât mai multe județe ale României. Deși rare, au fost ediții la care toate județele au fost reprezentate în concurs. Efortul lăudabil de îmbunătățire continuă a regulamentului susținut de Comisia de unde scurte a fost secondat și de o foarte eficientă propagandă internă și internațională dusă de unii radioamatori, precum și de toți autorii de programe de concurs care au armonizat de fiecare dată softul pentru a se adapta noilor cerințe. Logurile au fost corectate și rezultatele publicate la timp, câștigătorii au primit diplome, plachete și alte premii sponsorizate. Ca răspuns la acest efort concertat de sprijinire a concursului, popularitatea acestuia în lume a crescut substanțial în ultimii 15 ani, el fiind astazi unul dintre cele mai populare concursuri regionale ale anului.

Acum câțiva ani concursul a suferit o serie de schimbări din pricina alinierii la standardele competițiilor sportive agreate de Ministerul Sporturilor. Astfel titlul concursului nu a mai putut conține cuvântul “internațional” și din acest motiv a fost inventat “Campionatul național de unde scurte multiband al României”. De asemenea, pentru a se putea decerna titluri de campioni sportivi unele categorii au fost “echivalate”. De pildă categoria “Single Operator Low Power” a fost asimilată cu “individual juniori II”, asfel încât chiar și campionii trecuți bine de prima tinerețe pot fi acum campioni sportivi la juniori.

Popularul concurs YO DX HF Contest suferă acum o nouă lovitură sub centură datorată pe de o parte acestei stranii simbioze între radioamatorism și sport și pe de alta slabului management și abordării birocratice de care dau dovadă conducerea FRR. Potrivit deciziilor care s-au luat luat în ședintele Consiliului de administrație, și cărora Adunarea generală ar trebui sa le analizeze cu atenție legitimitatea, numai posesorii legitimațiilor sportive vizate pe anul în curs pot participa și figura în clasamentele la YO DX HF Contest. Din explicațiile primite de la oficiali ai FRR, măsura a fost luată în primul rând pentru a ameliora veniturile insuficiente ale Federației care trebuie să contrabalanseze cheltuielile cu deplasările internaționale ARDF sau HST, taxa IARU, participarea la Friedrichshafen și altele.

Este o situație nefericită aceasta în care însuși organizatorul concursului monetizează popularitatea concursului sacrificând însă excelenta participare printr-un tratament discriminatoriu. Astfel neplătitorii de legitimații sportive nu vor putea concura în categorii precum Single Operator High Power Mixed, Single Operator Low Power Mixed, Multi Operator High Power Mixed și altele.

Adunarea generală ar trebui sa analizele regulamentul acestui concurs si să constate inexistența vreunei prevederi care sa discrimineze radioamatorii YO între membri, nemembri ai FRR și posesori de legitimații sportive cu viza la zi. In spiritul său, regulamentul invită pe toți radioamatorii români să ia parte la acest festival YO internațional pe calea undelor scurte, iar celor mai competitivi le acordă titluri și premii. Insuși numele tradițional după care este cunoscut concursul atât in Romania, dar mai ales în străinătate – “YO DX HF Contest” – sugerează prezența în eter pe durata concursului a tuturor radioamatorilor YO, indiferent de afilierea la o asociație sau alta.

Măsura necesității plății biletului de intrare la YO DX HF Contest prin care insăși Federația împiedică participarea de masă a radioamatorilor va conduce fără indoială la scăderea participării YO, reducerea numărului de sponsori, reducerea campaniei internaționale de popularizare, care vor avea ca efect scăderea participării globale, diminuarea interesului pentru acest concurs și în final a prestigiului României în activitatea de radioamatorism. Un concurs de radioamatori devine popular cu greutate, după ani de efort susținut, dar reputația se poate pierde cu multă ușurință.

Adunarea generală ar trebui sa analizeze cu atenție situația în care campionatele organizate de FRR au ajuns si să studieze oportunitatea măsurilor restrictive pe care Consiliul de administratie le propune prin introducerea legitimațiilor sportive, mai cu seama la YO DX HF Contest. Federația ar trebui să organizeze campionatul internațional în litera și spiritul actualului regulament, permițând neîngrădit participarea radioamatorilor români la orice categorie și să se preocupe mai degrabă de popularizarea internațională și de activarea cât mai multor stații din toate județele țării decât de limitarea acestora doar la cele care au plătit o taxă anuală. Compensarea veniturilor FRR din taxele colectate din actualizarea legitimațiilor sportive ar putea fi contrabalansată de contribuții bănești (donații) făcute de sponsori, acesta fiind doar un simplu exemplu prin care conducerea FRR ar putea să mențină și chiar să sporească popularitatea acestui îndrăgit concurs.

În cazul în care Adunarea generală nu dorește să țina cont de aceste observații și găsește oportun să amendeze regulamentul actual și să condiționeze participarea radioamatorilor YO la orice categorie de plata legitimației sportive, titulatura tradițională “YO DX HF Contest” ar trebui eliminată, pentru ca acest concurs încetează sa mai fie reprezentativ pentru toți radioamatorii YO.

Ciprian Sufițchi, YO3FWC
Membru de onoare al FRR
Membru al asociației YO HD Antena DX Grup
27 februarie 2015

Această scrisoare deschisă a fost trimisă Federației Române de Radioamatorism pentru a fi prezentată pe site-ul FRR și dezbatută de membrii FRR în vederea discutării la Adunarea generală din 21 martie 2015.

Ca de obicei, vă rog sa mențineti comentariile la acest material pe subiectul propus.

Ciprian Sufițchi YO3FWC

Articol aparut la 8-3-2015

6729

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (31)  

  • Postat de Ovidiu - YO2DFA la 2015-03-08 15:39:32 (ora Romaniei)
  • Am mai încercat să postez odată acest comentariu. Nu am reuşit. Poate este prea ... lung? Dacă apre de 2 ori vă rog să-l ştergeţi pe acesta! TNX!
    Citez: "Aici ar fi trebuit sa intervină talentul conducerii noastre alese, care să știe să facă acele compromisuri" Păi actualul regulament al YO DX HF Contest (aprobat în 3 dec 2008) tocmai asta s-a vrut! Un compromis între sport şi ... hobby! De aceea a apărut acea expresie ... ECHIVALATĂ. Nu s-a găsit o altă soluţie ..."compromis".
    Citez: "Compensarea veniturilor FRR din taxele colectate din actualizarea legitimațiilor sportive ar putea fi contrabalansată de contribuții bănești (donații) făcute de sponsori, acesta fiind doar un simplu exemplu prin care conducerea FRR ar putea să mențină și chiar să sporească popularitatea acestui îndrăgit concurs".
    În raportul de gestiune se poate observa că realizările din taxa de legitimare sunt mai mici decât 25% din subvenţia MTS. În ceea ce priveşte sponsorizările ... de la an la an tot mai mici, cel puţin în ceea ce priveşte YO DX HF! Se poate spune că datorită ... regulamentului. Dar acelaşi regulament a fost şi la ediţia 2009, 2010, 2011 când sponsorizările au fost duble faţă de 2014! Totuşi sunt o serie de sponsori ... tradiţionali cărora ţin să le mulţumesc în numele Comisiei Centrale de U.S.
    Citez: "Conducerea FRR ar fi trebuit să știe, de de o parte, că în concursurile de radioamatori mai bine de 90% dintre participanți nu concurează, ci petrec în mod plăcut câteva ore pe calea undelor, realizează experimente sau teste, sau pur și simplu iși salută prietenii"
    CCUS ştie acest lucru. Tocmai pentru aceştia există restul categoriilor, iar CCUS se "zbate" pentru a găsi soluţii de premiere şi a celorlalţi radioamatori YO, participanţi la restul categoriilor, din afara campionatului.Din 2008 până în 2014 au fost premiaţi, conform regulamentului şi ceilalţi radioamatori (indiferent dacă sunt sportivi sau nu).
    Citez: "Măsura necesității plății biletului de intrare la YO DX HF Contest...." Nu cunosc să se fi introdus taxă de participare la acest concurs, în privinţa biletului de intrare ... mă abţin, întrucât nu prea cunosc spectatori dornici să plătească biletul de intrare.
    Aveţi dreptate când afirmaţi că "Un concurs de radioamatori devine popular cu greutate, după ani de efort susținut, dar reputația se poate pierde cu multă ușurință" Doresc să remarc contribuţia pe care dumneavoastră personal aţi adus-o la popularizarea concursului (Demersuri la creatorii de SOFT-uri, bannere la qrz.com, lobby în USA, etc.). Vă reamintesc că tot acest sprijin ni l-aţi acordat după 2009, deci l-aţi acordat YO DX HF Contest cu acest regulament. Vă mulţumesc încă o dată pentru aceasta. Vă rog să-mi permiteţi o întrebare (posibil şi ... retorică). DE CE ABIA ACUM ACEASTĂ SCRISOARE DESCHISĂ?
    Doresc să vă informez că am în lucru ceva propuneri de modificări ale regulamentului, în special la capitolul III. Benzi şi moduri de lucru şi la capitolul IV.2 Categorii de participare YO!
    Încerc să fac acele "compromisuri" pe care le solicitaţi conducerii FRR.
    După această postare le voi trimite membrilor C.C.U.S. Să văd ce impact vor avea asupra dânşilor.
    Până atunci ... 73 şi pe curând!

  • Postat de LINGVAY Iosif - YO5AVN la 2015-03-08 15:56:04 (ora Romaniei)
  • Excelent punctat! si coerent formulat! Felicitari!
    Cata diferenta - continut, stil, exprimare etc. intre acest material si "RAPORT DE ACTIVITATE
    al Consiliului de Administrație al Federației Române de Radioamatorism" material OFICIAL - (document care din start / incepe cu "multumiri de prezenta", deci numai RAPORT pe 2014 nu poate fi) "editat" ????? parca in limba gagauza de membrii CA FRR (cu exceptia sectiunii facute de Mihai Malanca, YO9BPX - care a avut curajul sa demonstreze cat de "gagauzi"-sa nu zic analfabeti, sunt unii "presedinti" de comisie - care culmea mai si semneaza diplome.... anonime sau cu numele scise gresit (experienta personala la diplomele de participare la concursurile UUS). Draga Ciprian - in ceea ce priveste un adevarat si reprezentativ FRR, cred ca esti de acord ca aceasta trebuie sa fie initiata/coordonata de un organism central al statului - altfel niciodata nu va reprezenta pe toti YO! In cazul nostru - ham radio YO , in opinia mea acest organism poate fi MTS (asa cum s-a mostenit), ANCOM (personal nu optez pentru aceasta varianta), Ministerul Educatiei si Cercetarii.... (poate...poate), eventual ISU (total neindicat). In concluzie - tot cu sportul - dar - asa cum bine ai remarcat si tu, cu persoane/oameni alesi/pusi in functii corespunzatori,de tinuta intelectuala, cunoscatori ai specificului (cateodata chiar cu caracter sportiv - de ce sa nu recunoastem) ai activitatilor HAM RADIO pe care sa le explice birocratilor din MTS si sa aplice "normele / pretentiile" MTS ADAPTATE la specificul activitatilor noastre. Stiu ca deocamdata NU esti un fan al UUS - dar daca citesti sectiunea cu UUS din "ilustrul" RAPORT te apuca plansul - unde a ajuns ci cine coordoneaza/indruma aceasta activitate din YO (o rusine nationala). Sa speram ca la AG delegatii vor vota impotriva tuturor materialelor prezentate de CA FRR spre aprobare! 73&GL

  • Postat de Gheorghe Oproescu-Tavi - YO4BKM (yo4bkm) la 2015-03-08 16:24:38 (ora Romaniei)
  • O scrisoare cu o logică impecabilă, dar greu de acceptat de FRR. La cele expuse de YO3FWC vreau să să mai nuanţez un aspect: folosirea discriminatorie de către FRR a însemnelor oficiale naţionale. Este ca şi cum ai face discriminare între cetăţenii cu aceeşi cetăţenie. Radioamatorii români şi, prin aceştia, radioamatorismul din România, sunt recunoscuţi în lumea largă după prefixele YO, YP, YQ, YR, însemnul naţional generic fiind YO şi care sunt atribuite de autorităţi care reglementează licenţele de emisie-recepţie, nicidecum de FRR. Prin urmare, dacă o acţiune a FRR se numeşte YO DX HF Contest, YO DX UUS, YO DX Club, FRR nu poate condiţiona participarea niciunui posesor de licenţă YO, ar fi la fel cu discriminarea calităţii de cetăţean în plan social. Dacă FRR doreşte să impună limitări printre participanţi, să modifice denumirile în FRR DX HF, FRR DX UUS, FRR DX Club, CN FRR US etc, care ar reprezenta, incontestabil, cu totul altceva. Şi, cum indicativul nu se poate modifica decât tot de autorităţile care acordă licenţele, evidenţierea calităţii de membru FRR nu se poate face decât în locurile rezervate controalelor schimbate (nr. ordine, locator, zonă etc) pentru ca oricine, din YO sau din DX, să ştie că trebuie să evite legăturile cu un YO dacă nu apare şi FRR în datele transmise, altfel nu primeşte puncte. Se va evita şi aberaţia ca un YO să acorde puncte unui DX dar să nu aibe dreptul să primească sau să se folosească de rezultatul obţinut. Aşa că, tăiaţi nodul gordian şi separaţi apele de uscat. 73!

  • Postat de LINGVAY Iosif - YO5AVN la 2015-03-08 16:39:50 (ora Romaniei)
  • Draga Ovidiu - stiu/stim cate ai facut pentru acest concurs. Dar nu te supara - inpartirea participantilor YO in "sportivi" si "hobbysti" - nu este compromis - este O ABERATIE! - care face posibila ca un operator de 95ani sa fie considerat "junior" etc. - sa nu mai vorbim de anomalii care pot sa apara (exemplu editia 2014) - respectiv ca primul clasat la o categorie de "hobisti" sa realizeze performanta mai buna decat primul clasat la o categorie aproape similara (chiar cu posibilitati mai mari de realizat puncte) de "sportiv" (platitor anual de taxa = bilet de intare - halal sportiv!!!! = cupmpara titlul la performanta mai mici). Asta mai e cum e - e alta categori, dar ce te faci cand la o categorie data "hobbystul/ hobistii" realizeaza punctaj mai mare decat primul "sportiv" clasat - dai titlul de campion la "platitorul de bilet de intrare" - chiar daca sa zicem este pe locul 10 ????. Trebuie taurul luat de coarne! - cel putin in concursurile YO DX HF si YO DX VHF sa nu se faca discriminare intre statiile YO! La CN (rezultatele se vad)- treaba lor - dar la international NUUUU - altfel ne facem de ras INTERNATIONAL! In ceea ce priveste pe mine personal, stii bine ca sunt membru fondator la AS CQ SOLOVANUL - asociat FRR - dar - fara suparare - dupa sudcoreenismele din AG 2013, introducerea aberatiilor cu legitimatiile, vizele la zi etc. - PARDON - nu ma pot asocia cu asa ceva - NU vreau, constiinta nu ma lasa constiinta sa sustin cu bani (cat ar fi - suma nu are relevanta) hotia unor impostori care nu au nimic cu radioamatorismul, niciodata nu au contribuit la promovarea acestuia - doar au profitat si profita de pe urma lor. Sa nu uitam ca platind aceste cotizatii si carnete IMPLICIT recunoastem reprezentativitatea acestora!!! Eu pe 90% din CA FRR si salariatii bugetari din structurile MTS platiti pentru radioamatorism din ultimii 10 ani consider ca nu ma reprezinta nici pe mine nici acest hobbysporthobby (strutocamilacutrompa) pe care de 50 de ani o practic cu placere cu investitii de timp & materiale si COMPLET DEZINTERESAT MATERIAL!. Sper ca macar editia 2015 al YO DX HF si YO DX VHF sa readuca normalitatea si sa elimine discriminarea aberanta sport versus hobby in activitatea ham radio. 73&GL Joska

  • Postat de George - YO9HSW la 2015-03-08 17:26:50 (ora Romaniei)
  • Repet lucrurile spuse acum un an in "Clubul cu maner" (http://www.radioamator.ro/articole/view.php?id=942): 'Articolul, dupa cum o spune titlul, priveste radioclubul nostru cel de toate zilele si pe seful de club. Ei sunt entitatile care formeaza FRR si au dreptul de a vota discretionar in AG. In aceasta poveste, ca si in realitate, dumneavoastra nu existati decat pentru a oferi legitimitate acestor trei "organisme".' 2015...Lupta continua.

  • Postat de Silviu - YO8TK (yo8tk) la 2015-03-08 18:59:00 (ora Romaniei)
  • Daca toti radioamatorii YO ar avea legitimatii FRR credeti ca activitatea FRR ar fi mai buna? Sint curios ce va mai inventa FRR pentru a mai pune pumnul in gura participantilor.Pana la urma cine legitimeaza sportivii,FRR sau clubul unde esti inscris? E necesara o viza anuala? E necesara o vizita medicala anuala? In ce consta asta/Ce medic pune parafa pentru asa ceva?
    Si o alta intrebare-Ce se va intampla daca intr-un CN nr cei care nu sunt legitimati FRR va depasi nr care sunt legitimati? Bine spunea Vasile Ciobanita ca sint doua tipuri de radioamatori membri FRR si viitori membrii FRR.Era mereu un optimist.Nu stiu ce sa mai cred!Traiesc o senzatie de lehamite cand in fiecare zi citesc acelasi subiect pe aproape toate paginile de radioamatorism YO.Sper ca intr-o zi va fi bine,bineinteles cu oameni de bine.

  • Postat de Ciprian - YO3FWC la 2015-03-08 20:11:30 (ora Romaniei)
  • Pentru YO2DFA: De la Comisia de unde scurte, mai ales cand aceasta este condusa de un performer si un iubitor al concursurilor HF oricine s-ar fi asteptat sa existe opozitie fata de monetizarea concursului prin impunerea legitimatiei sportive si a platii anuale. In raportul de activitate Secretarul general se disculpa, caci iata - "am reușit să semnăm contractul cu MTS privind finațarea programelor sportului", dar art. 3.21 din contract impune FRR “să permită participarea în competițiile organizate de federație numai sportivilor aparținând structurilor sportive afiliate, înscrise în Registrul Sportiv, posesoare a CIS”. Pai cine a semnat un asemenea contract si de ce? Aici comisia de US trebuia sa intervina si sa explice ca exista concursuri, cel putin unul, la care este de dorit ca toti radioamatorii YO sa participe, fiind in joc prestigiul national si sa nu lase un asemenea contract sa treaca fara sa fie amendat. Credeti ca daca in concursul ARRL International DX care este inca in desfasurare la aceasta ora ar fi participat numai membri ARRL cu plata cotizatiei la zi ati mai face atatea legaturi si ati mai petrece atat de placut acest weekend punand in log sute sau mii de QSO-uri? Ma indoiesc. Eu am sprijinit concursul si dupa 2009 si inainte de 2009, desi regulamentul a fost afectat de cateva aberatii, unele amintite in articol. Cu toate acestea nicaieri in acest regulament nu se impune afilierea participantilor la FRR, deci am crezut ca federatia promoveaza participarea tuturor radioamatorilor de toate varstele, categoriile, din toate regiunile. Naivul de mine ani la rand am insistat pentru activarea tuturor judetelor prin folosirea de indicative speciale, cate unul in fiecare judet. Dar de vreme ce doar sportivii cu acte in regula sunt invitati sa lucreze in orice categorie din concurs doresc, e limpede ca FRR nu promoveaza, ci dimineaza prezenta radioamatorilor YO in eter in ultimul weekend din august, ceea ce cred ca este inacceptabil. Si sa nu va mirati ca numarul sponsorilor scade. Acestora nu le place sa isi aiba asociat numele cu concursuri in care organizatorul restrictioneaza participarea radioamatorilor din propria tara. Eu cand spuneam de "compromisuri" care sa se faca intre sport si radioamatorism, eu ma gandeam la acei lideri care se pricep sa dea Ministerului ceea ce vrea (rezultate sportive, participari, campioni, in fine birocratisme), iar radioamatorilor ceea ce doresc, adica un mod cat mai firesc de organizare, izolat si protejat de contopismul birocratic, care include si legitimatiile sportive. Dar dupa cum vedeti vocabularul conducerii FRR este tot mai bogat in expresii sportive si mai indepartat de spiritul radioamatorismului. Daca cititi raportul de activitate o sa vedeti ca se pregateste eliminarea YO DX Club de sub tutela FRR. Motivul? Iata: "cu aceasta ocazie revin cu propunerea de scoatere a “YODX Club” din atributiunile comisiei, intrucat acest club, din care ne mandrim ca suntem membri, nu are nimic de-a face cu activitatea sportiva".



    Pentru YO5AVN: Eu nu sunt de parere ca asociatia nationala a radioamatorilor sa fie tributara unui organism guvernamental bugetar. Din trista experienta cu MTS-ul am vazut ca radioamatorii devin "sportivi". Asociati cu ANCOM radioamatorii nu vor mai putea sa se opuna acestuia cand le sunt incalcate drepturile de folosire ale unor benzi si adaugarii de benzi noi. Asociati cu Ministerul Educatiei si Cercetarii radioamatorii ar deventi cu totii "cercetatori" si ar participa de-a valma la sesiuni de comunicari stiintifice. Subordonarea fata de Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta ar transforma radioamatorii in "salvatori". Radioamatorismul este o activitate complexa, costisitoare si neinteleasa decat de cei care o practica. Singura solutie valida si trainica este asocierea autonoma. Banii de la buget nu fac decat sa atraga neperformanta si pe cei care vor sa-si traga mici foloase necuvenite.

  • Postat de STOLNICU Petrica - YO9RIJ la 2015-03-08 20:15:31 (ora Romaniei)
  • Iubesc si respect YO DX HF si nu pot sta indiferent la o problema a tuturor in legatura cu YO DX HF Contest. O solutie ar fi sa limiteze FRR implicarea sportului doar la ARDF si HST! Asa ar fi de bun simt! In rest ar fi de preferat ca concursurile sa ramana asa cum au fost din totdeauna si fara a se acorda titlurile care contamineaza si care sunt hilare la un moment dat! FRR ar fi bine isi organizeze propriile CN sau cum or dori sa le numeasca, dupa modelul WRTC, si la care sa acorde titluri cu cate trei sau patru medalii pe fiecare loc "sa ajunga si sa fie suficiente pentru toti cotinzantii" Hi! Din raportul de activitatea am remarcat ca FRR a facut pasul decisiv catre SPORT! O aberatie!! in opinia mea! Dar este decizia mintilor luminate care nu gasesc solutii! Hi! In rest mai pot spune ca la ARR au sosit propuneri pentru a organiza un ROMANIAN DX HF Contest! Nu agreez ideea, dar...!! 73!

  • Postat de Miki - YO5AJR (yo5ajr) la 2015-03-08 22:20:25 (ora Romaniei)
  • Cred ca cu totii simtim ca din toate concursurile pe US organizat de FRR singur YODX HF este - (sau a fost pana in acest an)cel mai apreciat de catre participanti si numarul de participare parca crestea. Acum - na - haideti sa dam ultimile lovituri la victoria cea mare....sa moara, pentru ca s-a introdus legitimarea sportivilor in modul cel mai serios, fara drept de apel, ca asa spune legea sportului. Dar oare mandria noastra deunazi - doamna Gabriela Szabo stie ce e radioamatorismul? S-a aplecat odata mai aproape de "cuibul albinutelor" de radioamatori unde s-au inmultit trantorii - nici miere nu mai au si au inceput sa caute alte cuiburi? Nu e obligata sa stie toate dar fiind sportiva de pur sange si unde este acum cred ca cunoaste cel putin "cele cinci simptome care distrug o echipa" (in cazul de fata echipa de radioamatori care odinioara nu a fost atat de divizat) Nu fac secret ca acu de cateva zile am trimis aceste simptome la Domnul Presedinte al nostru cu dedicatie sa arate si la SG apoi sa afiseze la modestul sediu al FRR. Desigur in "efervescenta creatoare" de acum nu mi a raspuns asa ca eu ma simt in continuare in postura ingrata al personajului Biblic - Moise care tooot a strigat in pustiu. Cu draga inima trimit la ori cine gratis, care vrea sa se edifice
    si zau ca nu ma veti injura. Propagarile pe toate benzile sa fie cu noi. 73

  • Postat de Pit - YO3JW la 2015-03-08 22:22:05 (ora Romaniei)
  • YO9HSW scria:
    "Voi fi scurt. Multumesc celor care si-au expus opiniile, indiferent de natura lor. Articolul, dupa cum o spune titlul, priveste radioclubul nostru cel de toate zilele si seful de club. Ei sunt entitatile care formeaza FRR si au dreptul de a vota discretionar in AG. In aceasta poveste, ca si in realitate, dumneavoastra nu existati decat pentru a oferi legitimitate acestor trei "organisme". 2014...Lupta continua."
    Marius Mitrut, YO3CZW a scris:
    "Consideram astfel că exista posibilitatea că toți membrii din structurile afiliate pot avea acces la materialele prezentate și ca ele pot fi dezbătute în cadrul fiecărei structuri. Astfel delegații vor trebui să-i reprezinte pe membri lor și nu pe cea a conducătorilor acestor structuri. Se recomandă ca deciziile să se facă prin vot în cadrul unor întâlniri de lucru."
    In rest mi se pare ca aceste comentarii sunt mai mult distructive, decat pentru a aduce ceva bun!

  • Postat de STOLNICU Petrica - YO9RIJ la 2015-03-08 22:28:47 (ora Romaniei)
  • Unora doar li se pare! Pentru ca daca doar lih se pare, asta nu imseamna ca si este adevarat! Aici se purta o discutie despre cum sa salvam din mana "sportului" ceva ce nu are nimic in comun cu sportul! Poate t/i se pare ca e ceva in neregula, nu crezi!!?? Hi! 73!

  • Postat de LINGVAY Iosif - YO5AVN la 2015-03-09 00:07:16 (ora Romaniei)
  • Ref. SUBORDONARE: Da - Ciprian YO3FWC - in mod normal, intr-o lume normala, cu oameni educati si responsabili, poate daca ham radio yo ar fi la inceputuri si ar fi doar 2-3 persoane autorizate/judet - ai dreptate. Fiind o activitate aparte, s-ar putea autostructura. Dar traim (cel putin noi) in Romania - exista deja un precedent, oamenii (majoritatea) - inclusiv cei cu autorizatie / indicativ YO - sunt cum sunt, au fost invatati ca trebuie sa fie condusi, au in sange servilismul; egoismul si multa dorinta de a parveni. Nu stiu daca ai observat, dar daca citesti "profilul" ham radio de pe prima pagina a ARRL Hand Book (Editia 1968 pe care-l posed), ai sa vezi ca acele puncte, foarte bine formulate, la cel putin 60% din cei ce poseda o autorizatie de emisie NU se potriveste! Deci "autostructurarea" este practic imposibila. Asta e situatia! Iar in aceasta situatie, existand deja un precedent, eu sunt convins ca o asociatie, organizatie, federatie cum vrei sa zicem DAR CU REPREZENTATIVITATE NATIONALA nu cred ca poate lua fiinta (asta inseamna sa elimine/detroneze actualul FRR), sa fie organizata. Cu "sportul" - trebuie sa recunoastem ca, poate multi nu stiu, "sportul" a avut marele merit ca in perioada de maxim a razboiului rece, in anii '50 sa apara primele indicative YO - adica a spart zidul care in Corea de Nord nici azi nu s-a daramat! Tot cu "sportul", in perioada in care au existat niste inimosi ca YO3RF, YO3CR, YO3AC, YO3RX, YO3RO, YO4HW, YO5LC, YO5YJ, yo6AW, YO9WL si inca multi altii (ma refer la persoanele titulare ale acestor indicative- prima alocare - nu la eventualele realocari)- miscarea ham radio YO a luat amploare deosebita. Asa am ajuns sa devenim si noi ham radio - unii chiar cu rol/functie de formare (YO3ND) - admirand, imitand pe cei enumerati. "Diluarea" s-a produs dupa '90 cand, pe de o parte a exploadat numarul autorizatilor fara o pregatire/educatie corespunzatoare in domeniu , iar pe de alta parte autoritatea "sportului" s-a diminuat drastic. La sfarsitul anilor '90 contopistii de la "sport" s-au trezit si au inceput sa se inpuna DAR a si diminuat alocatiile bugetare pentru muribundul FRR. Toate astea asociate cu venirea la carmele FRR a unor presedinti impostori (procuror comunist convertit in sindicalist - dar cu indicativ, urmat de ...stim noi cine), treburile au luat razna de tot - eu cred ca nu datorita coordonarii de catre cei de la "sport" ci datorita calitatii oamenilor atat din CA FRR cat si din structurile MTS salariati pentru aceasta activitate (antrenor federal, "sefi de club" etc.). Deci - "sportul" la timpul lui a fost benefic, constructiv - la ora actuala este depasita DIN CAUZA OAMENILOR - unii alesi, altii salariati. Deci NU a functionat si nu functioneaza principiul selectarii cadrelor dupa criteriul valoare. Asta e! Incotro si cum? 1) datorita activitatii unor iniomosi operatori miscarea ham radio yo are o imagine acceptabila pe mapamond - in ochii lor YO este reprezentat de FRR. Nu putem da cu piciorul la acest lucru. 2) asa cum au degenerat lucrurile - nu se mai poate; 3) - trebuie o structura reprezentativa - care preferabil sa se numeasca tot FRR (toate birourile de QSL si asociatiile similare din lume stiui de FRR nu si de putrezimea lui - care e treaba interna); 4) - cine si cum sa initieze organizarea acestei structuri / eventual reformarea FRR? - asa cum am expus fara o autoritate de stat acest lucru practic NU este plauzibil. Deci ramane tot cu "sportul" (MTS) care trebuie sa inteleaga ca trebuie sa SE IMPUNA, in primul rand la capitolul selectia de cadre corespunzatoare si SA INTELEAGA ca acest hobbysport (tehnico-aplicativ) este altceva decat fotbalul, scrima etc. In Ministerul Eductiei si cercetarii - prin fostele "Casa pionierilor" ar mai fi ceva baza si traditie - cel putin in Bucuresti (YO3ND urmat de baiatul lui - jos cu palarie) - riscul de a deveni "cercetatori" nu exista - dar, oare ministerul de resort doreste sa se lege la cap cu asa ceva? - in situatia ipotetica ca MTS-ul ar renunta de buna voie la FRR.
    Eu asa vad lucrurile - solutia practica e tot la "sport" dar nu oricum - cu aomeni potriviti la locul potrivit si cu pastrarea identitatii noastre / specificului activitatiilor de ham radio si a profilului celor care i-l practica cu ADEVARAT (pg. 1. - ARRL HandBook)

  • Postat de Vasile - YO9FEH la 2015-03-09 09:35:13 (ora Romaniei)
  • Articolul este f.stufos si bine documentat,dar cred ca multi ca mine nu mai comenteaza !Splendori in iarba !Pentruca numai sefii de RdClub au acces la Adunarea Generala si pentruca domniile lor nu vor sa faca ce ar trebui in folosul nostru al tuturor, degeaba Ciprian se zbate si cred ca nu doarme suficient !Cred ca SRI-ul ar trebui sa intervina !HI !Ca la votul presedintelui !HI !
    73 !

  • Postat de Cristi - YO8DHD la 2015-03-09 09:42:03 (ora Romaniei)
  • "Cred ca SRI-ul ar trebui sa intervina !HI !Ca la votul presedintelui !HI "
    Nu se poate ca aici trebuie sa fie votul la vedere ca in parlament, sa poata fi tras de ureche cine nu voteaza cum trebuie

  • Postat de Cristi - YO8DHD la 2015-03-09 09:47:05 (ora Romaniei)
  • Trecand la lucruri serioase, am mai scris o data despre acest lucru. YO DX Contest ca si participarea YO in IARU , desi aici statia reprezentativa transmite FRR, at trebui sa fie organizate/ girate de clubul YO DX. Ar deveni ce a fost multi ani un concurs al pasionatilor de unde scurte.

  • Postat de Vasile - YO6EX (yo6ex) la 2015-03-09 10:41:05 (ora Romaniei)
  • Rezultatele campionatelor nationale si internationale pot fi declarate nule, in cazul lipsei vizitei medicale obligatorii.
    Copy/paste: LEGEA SPORTULUI ART. 54
    Controlul şi asistenţa medicală în activităţi de educaţie fizică şi sport sunt obligatorii.
    ART. 55
    (1) Practicarea exerciţiilor fizice în forme organizate se realizează numai cu aviz medical.
    (2) Pentru a participa la antrenamente şi competiţii sportivii legitimaţi trebuie să efectueze controlul medical periodic şi ori de câte ori este nevoie la unităţile de medicină sportivă.
    (3) Participarea sportivilor legitimaţi la antrenamente şi/sau înscrierea lor la competiţiile sportive sunt condiţionate de existenţa avizului medical favorabil, eliberat numai de unităţile de medicină sportivă.

  • Postat de ghita - YO8CLN (yo8cln) la 2015-03-09 11:20:23 (ora Romaniei)
  • Nu mai comentez calitatea "Raportului" . Dar nici nu pot trece cu vederea tonul si continutul deplorabil al acestuia . Se incepe cu vaicareli si trecerea in revista a greutatilor si lipsurilor de tot felul (bani , sprijin ?! ,locatie pt. frr, statii, antene...) si sa termina cu amenintari la adresa celora care au indraznit sa comenteze pe anumite site-uri. Un lucru trebuie sa stiti d-le sg : yes man-ii nu au nici idei, nici resurse, nici talent , nici initiativa si cu atit mai mult (ce va trebuie voa atit de mult) nici bani ! In rest succesuri ! Cine nu vede , va spun eu , acesti amici doresc distrugerea frr. 73 ! de yo8cln.

  • Postat de LINGVAY Iosif - YO5AVN la 2015-03-09 12:54:00 (ora Romaniei)
  • Draga Ghita YO8CLN - astia cu distrugerea o fi "AMICI" cu Pit - poate chiar si cu tine (ma mir) - dar cu mine sigur NU !!!!(HI).
    CQ, Apel general, CQ catre toti delegatii la AG - este imperios necesar ca sa votati impotriva tuturor materialelor prezentate de CA FRR spre aprobare - in special "Raportul de activitae" si raportul contabil/comisia de cenzori! Hai la votul cel mare = VOTATI NU pentru actualul CA FRR.

  • Postat de Ovidiu - YO2DFA la 2015-03-09 15:34:09 (ora Romaniei)
  • http://rsgb.org/main/radio-sport/
    În engleză SPORT înseamnă altceva decât în Română?
    Deschizând pagina Radio Sport aflăm link-uri către:
    - What is Radio Sport?
    - ARDF (aici toţi suntem de acord că este sport)
    - HF
    - UHF
    - IOTA (culmea, activarea şi vânătoarea de insule este ... SPORT)!
    RSGB-ul este înfiinţat în 1913!!! Nu ştiu dacă atunci au avut acelaşi statut ca acum, dar în prezent, U.S., U.U.S., şi IOTA sunt considerate sporturi!
    Este adevărat că ramura de radiotehnică nu intră la RADIO SPORT!
    Dacă aveţi răbdare vă rog să citiţi şi regulamentele anumitor competiţii atât în US cât şi în UUS în care se specifică faptul că în clasamente intră doar membrii RSGB! Bineînţeles că poate participa oricine! Şi apropo, am primit retur destule QSL-uri adresate radioamatorilor din U.K. Fără nici o specificaţie, dar bănui că nu sunt membrii. FRR nu face aşa ceva (şi îmi place să cred că nici nu o va face)!

  • Postat de Miki - YO5AJR (yo5ajr) la 2015-03-09 17:50:18 (ora Romaniei)
  • Doamne fereste - Sica - Cunosc cam doua cazuri (un japonez si un lituanian) care au murit in timpul unui contest, la manipulator.(septuagenari) Prin urmare daca m-ar vizita cosasul in timp cat bat manipulatorul (de fapt o moarte "frumoasa") ce scandal ar fi conform art.54 din Legea Sportului. Alooo legitimatilor - sa nu uitati nici controlul Antidoping - ca si asta scrie in lege. Aviz UUS - istilor in /P....hi. Nu mai frizam ridicolul - suntem!

  • Postat de ghita - YO8CLN (yo8cln) la 2015-03-09 18:52:58 (ora Romaniei)
  • Nu Joska, nici cu mine nu sint amici, numai ca la mine nu au mers ghilimelele si nu am observat.E buna Om Miki ! Palinca de pe la noi o fi considerat "doping" sau energizant ? Trebuie sa fim atenti cu astea ... HI ! In rest indemnul lui Joska : votati impotriva materialelor de la AG ! 73 ! de yo8cln.

  • Postat de Ciprian - YO3FWC la 2015-03-09 18:55:09 (ora Romaniei)
  • Pentru Ovidiu YO2DFA. Controversa dintre sport si radioamatorism nu este de terminologie. Radioamatorismul nu este un sport in sensul in care sportul este definit si este organizat in Romania prin intermediul Ministerului Tineretului si Sportului. Dezbaterea ce este radioamatorismul, sport sau hobby, s-a incheiat de mult, nu are sens sa o reluam ca sa demonstram oportunitatea functionarii radioamatorismului ca ramura sportiva. Foarte multi cand vorbesc de competitii si concursuri de radioamatori se blocheaza in acest punct si decid ca radioamatorismul este sport, ca si halterele sau gimnastica aerobica. Si elevii au concursuri, olimpiade la matematica, fizica si alte materii dar nu sunt sportivi. Pescarii sportivi au chiar mai multe in comun cu noi radioamatorii si au si ei competiile lor, dar nu sunt in MTS, ci la nivel national au organizatia AGVPS, care sunt sigur ca are de cel putin de 10 ori mai multi membri decat FRR. Eu nu am nimic cu terminologia, puteti sa-i spuneti radioamatorismului sport, in fond sportivitatea si fair-play-ul sunt sinonime, dar nu fortati radioamatorismul sa functioneze dupa reguli nefiresti. Daca MTS este inflexibil si vrea ca FRR sa se alinieze la celelalte ramuri sportive, iar liderii FRR nu sunt in masura sa convinga MTS-ul despre diferentele fundamentale intre radioamatorism ca hobby si sport asa cum este acesta definit, atunci o alta solutie trebuie gasita.

  • Postat de LINGVAY Iosif - YO5AVN la 2015-03-09 23:07:09 (ora Romaniei)
  • De la Ciprian citire: "Daca MTS este inflexibil si vrea ca FRR sa se alinieze la celelalte ramuri sportive, iar liderii FRR nu sunt in masura sa convinga MTS-ul despre diferentele fundamentale intre radioamatorism ca hobby si sport asa cum este acesta definit, atunci o alta solutie trebuie gasita". Perfect formulat si punctat ESENTA. Pentru asta trebuie ca CA FRR in frunte cu presedintele sa fie constienti de aceste diferente (holtere versus trafic competitional sau scrima versus scrima etc.), de continutul si misiunea miscarii / activitatii ham radio si sa aiba suficiente calitati intelectuale ca sa faca acestea intelese si de contopistii de la MTS. Pana la urma este vorba de exchivalea /traducerea unor formulari si prevederi din limba "sport" in limba "ham radio". Astfel vom evita sa avem "juniori" de 95 ani etc. Deci traducerile din "sport" in "ham radio" NU trebuiesc facute ad literam / motamo! Acesta "traducere" , echivalare se poate face NUMAI cu persoane care cunosc in profunzime PRACTICA ham radio pe care o practica efectiv. Pentru ca cei din MTS sa si inteleaga "traducerea" prezentata trebuie ca negociatorii / traducatorii sa detina niscai calitati intelectuale si nu "muschi", sa fie in stare sa redacteze / editeze un text clar si coerent in limba romana (indiferent daca le e limba materna sau nu). Cu regret, parcurgand "Raportul de activitate 2014" editat de CA FRR constat ca, cu mici exceptii (poate 2 sau maxim 3)atat membrii alesi ai CA FRR cat si salariatii bugetari din structurile MTS cu atributii in HAM RADIO au mari lipsuri la capitolul comunicare in limba romana. In baza acestui document "oficial" pun pariu ca la o examinare a lor NU ar promova nici macar examenul de capacitate de clasa a VIII-a. Asta inca nu ar fi baiul cel mare! Problema mai mare e faptul ca.. vorba aia "cat e capra mai raioasa tine coada mai sus" - celalta vorba cu prostii si fudulii = reprezentantii nostrii, cu toate ca poseda calitati intelectuale de sub clasa a VIII-a - prezinta o deosebita vointa de a masca minimalitatea lor, de a parveni - dar mai ales de a pune mana pe bani publici (bugetare + cotizatii, diverse taxe etc. de ei stabilite si impuse intr-un mod ce nu are nimic comun cu spiritul HAM RADIO)! Cq, CQ, Apel general catre delegatii la AG FRR - votati impotriva tuturor materialelor prezentate spre aprobare de catre actualul CA FRR! Insistati ca rezultatul votului Dvs. a fost consemnat corect in procesul verbal!

  • Postat de STOLNICU Petrica - YO9RIJ la 2015-03-09 23:08:28 (ora Romaniei)
  • Pentru OVIDIU,
    La RSGB si prinsul mustii este sport pentru ca acei oameni sunt gentlemeni si respecta cu sfintenie regulamentul de concurs, prin urmare este usor sa asimilezi orice contest de us sau uus, iota, sota cu sportul. Nu acelasi lucru se intampla la noi cand stim bine ca arbitrii masluitori, jucatori fac clasamentele si asa mai departe! Onoarea si corectitudinea defineste sportul in RSGB! Eu as fi deacord cu CN US si UUS cand toti vor fi gentlemeni si vor respecta regulamentul, dar cand ai unul ca ... care da cu 1KW din balcon cu sarma de rufe si el "trage" la QRP nu pot spune decat ca sa va luati CN si sa le puneti la rama ca sa nu zic altfel! In atare situatii ipocrizia dicteaza rezultatele si nu valoarea! Asta e parerea mea persoanala! 73!

  • Postat de Vasile - YO6EX (yo6ex) la 2015-03-10 19:07:58 (ora Romaniei)
  • Am ascultat ieri CRUS telegrafie. Ce diferenţă faţă de acum câţi-va ani... Cam pustiu prin bandă... Ce să fie? Ce să fie? Regulamentul? Legitimaţiile? Viza medicală?

  • Postat de Cristi - YO8DHD la 2015-03-10 20:08:40 (ora Romaniei)
  • Probabil a dsparut categoria "just for fan", ramanand numai interesele pentru puncte sportive.

  • Postat de Lingvay Iosif - YO5AVN la 2015-03-18 02:47:06 (ora Romaniei)
  • Cq QRRR, CQ QRRR, CQ QRRR Apel de urgenta catre toti delegatii la AG FRR ark = Votati impotriva tuturor materialelor prezentate spre aprobare de catre actualul CA FRR! Insistati ca rezultatul votului Dvs. sa fie consemnat corect in procesul verbal!

  • Postat de Vali - YO9ILX la 2015-03-21 19:30:13 (ora Romaniei)
  • Domnilor, va salut cu respect, incep prin a spune ca sunt mai "tinerel" decat dvs. si chiar daca ma credeti sau nu, va respect mult prin prisma varstei si a experientei dvs, dar ca sa revin la subiect, parerea mea sincera este ca aceste pareri, opinii, idei, dezbateri, bune, rele, de folos sau nu (pentru unii), TREBUIAU EXPUSE IN PUBLIC, FATA IN FATA cu toti radioamatorii prezenti la Adunare.
    In primul rand pentru ca acest gen de discutii se fac fata in fata si pentru ca, in acest fel, dadeati ocazia ca cei vizati sa va raspunda , pe viu, de fata cu noi toti la problemele pe care le aveati fiecare.
    Ce ati facut dvs. aici, adica pe un forum, este decat o simpla discutie, un simplu "CANCAN" daca imi permiteti sa-l numesc asa.
    Nu imi sariti in cap, va rog, poate nu am experienta dvs. dar, repet, acest gen de discutii, unde vizati persoane, in viata, in activitate care va pot raspunde, ideal ar fi fost sa purtati acesta dicutie la scena deschisa.
    De ce ?
    Simplu, si umil va zic, deoarece poate, cei vizati nu pot, nu vor, sau poate din alt motiv subiectiv, nu vor sa foloseasca internetul sa raspunda. Simplu. Concret. REAL as spune.
    Doar prin discutii fata in fata, constructive, cu solutii concrete la scena deschisa se poate aduce radioamatorismul romanesc la "viata" si nu prin dicutii media de tip ziaristic (de scandal).
    S-au realizat si lucruri bune, haideti sa vb si despre acestea...pentru ca, tot noi, ma refer la toti, cluburile, federatia, conducerea federatiei si ministerul au contribuit la cateva realizari interne si internationale.
    Va rog, nu aruncati cu pietre. Oare suntem/sunteti fara de pacat ?

    Va multumesc si toata stima pentru dvs.

    P.S.
    Nu tin partea nimanui, si cine ma cunoste poate confirma, doar ca asa mi s-a parut mie corect ca ar fi trebuit procedat, indiferent de conditiile date.

  • Postat de Cristi - YO8DHD la 2015-03-22 08:50:59 (ora Romaniei)
  • Vali, discutiile au loc aici deoarece FRR desi se erijeaza intr-un conducator al tuturor radioamatorilor din Romania, indiferent daca sunt sau nu membri ai cluburilor afiliate, nu doiscuta cu persoanele fizice. La orice AGA dintr-o firma sau cum vrei sa o denumesti, ultimul punct e intotdeauna diverse sau discutii in care cei care conduc lasa impresia ca iau pulsul maselor. Aici nici macar acest lucru nu exista, aparenta de normalitate. De aceea se discuta aici. Toppicul pe care postam este unul in care se prezinta o pozitie a unui radioamator YO care s-a discutat in aceasta sedinta. Nu e curios ca au trecut aproape 24 de ore si nu avem un feedback de la aceasta sedinta. Doar o informatie ca totul a fost normal, care o fi caest normal al lor. Anul viitor e an de alegeri. Mai avem 365 de zile pentru a gandi ceva concret, altfel fiecare isi va vedea de propriul hobby fara a baga in seama activitatea/inactivitatea FRR. Un weekend placut tuturor.

  • Postat de Vali - YO9ILX la 2015-03-22 10:42:20 (ora Romaniei)
  • Asa este, aveti perfecta dreptate d-le Cristi, dar nu cred ca suntem bagati in seama (oricum nu suntem) daca postam aici si nu luam o pozitie concreta.
    Pentru ca, de ce spun acestea, aici cu siguranta nu vom primi niciodata vreun raspuns, chiar si neoficial.
    In fine, ideea este sa mergem spre bine nu din ce in ce mai rau. (din pacate)
    Oricum, sunt convins, ca aceasta comunitate frumoasa a noastra, a radioamatorilor, va realiza exact ce si-a propus, numai ca, in acest ritm nu avem un ETA concret.
    Cu respect.

  • Postat de Cristi - YO8DHD la 2015-03-22 11:53:31 (ora Romaniei)
  • O parere strict personala pe care mi-o asum. Indiferent de FRR, de pozitiile ei de toti ce vreti referitor la organizatii care isi asuma rezultate. Radioamatorii din YO indiferent de varsta fac totul pentru acest hobby minunat. A se vedea bazele de concurs care incep sa existe, activitatea din benzile de jos si cele mai sus de 1200 mhz, expeditiile in site-urile WFF si istorice. Oameni care au o anumita varsta si cel putin mie mi-au jalonat activitatea de radioamator fac eforturi pentru ca acesthobby sa mearga mai departe. Din partea mea, au avut si au in continuare respectul meu. Ca si in multe alte hobby-uri si acesta va merge mai departe datorita acestor oameni si urmasilor lor.

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Scrisoare deschisă adresată delegaților la Adunarea generală a Federației Române de Radioamatorism"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact