hamradioshop.ro
Articole > Evenimente, insemnari de calatorie Litere mici Litere medii Litere mari         Tipariti

Invitație la film: "The imitation game" și "Castles in the sky"

Antal Madincea YO2MBA

Sunt rare, extrem de rare, filmele în care să apară, fie și într-un plan secund, radioamatorismul într-una dintre formele sale. Motivele sunt multe și diverse, nu voi insista asupra lor. Doresc doar să remarc că sunt numeroase alte hobby-uri și sporturi care suferă de aceeași lipsă de vizibilitate în fața marelui public. Nefiind activități destul de spectaculoase de felul lor, este nevoie de mai mult talent pentru a construi o poveste cu priză la public. Nu sunt de ajuns doar efectele speciale.

Filmele anului 2014 nu fac nici ele excepție. Dintre producțiile ultimului an, dacă nu mi-a scăpat ceva, nici una nu menționează sportul radio. Mi-au atras însă atenția două pelicule cu caracter istoric-biografic a căror subiect trece tangențial pe lângă radioamatorism, atât din punct de vedere al comunicațiilor, cât și a construcțiilor de amator. Prima dintre ele are ca subiect principal decriptarea mesajelor radio, dar pe parcursul filmului putem vedea în treacăt și alte aspecte tehnice, inclusiv auzi frânturi de transmisiuni în cod Morse. Cel de-al doilea film insistă mai mult asupra constructorului experimentator.

The imitation game

Personajul principal al filmului The imitation game este Alan Turing, un geniu matematician britanic, excelent interpretat de actorul Benedict Cumberbatch. Având o gândire ultra-logică, Turing avea uneori dificultăți în a înțelege comunicarea umană. În schimb excela în domenii ca matematica, logica, criptanaliza ș.a. Ca și om de știință a avut importante contribuții la dezvoltarea unor domenii diverse, printre care și chimia și biologia matematică.

Acțiunea filmului se petrece în timpul celui de-al doilea război mondial și are ca subiect decriptarea comunicațiilor militare germane. Interceptarea lor nu era o problemă, orice copil cu un radio putea să o facă. Doar că mesajele nu aveau nici un sens, criptarea realizată de mașinile Enigma părând a fi imposibil de spart.

În această perioadă Alan Turing a lucrat pentru centrul de criptanaliză al Regatului Unit, unde a construit o mașină electromagnetică capabilă să găsească setările pentru decriptarea Enigma. Nu voi intra în detalii privind acțiunea filmului, deoarece nu doresc să răpesc din plăcerea celor care vor dori să îl vadă. Menționez doar că mașinile construite de el au pus bazele unui nou domeniu de cercetare. După moartea sa ele au fost numite "mașinile lui Turing". Astăzi le numim computere. Calculatoare.

În 1999 revista Time l-a numit pe Alan Turing unul dintre cei mai importanți 100 de oameni din secolul XX pentru rolul său în crearea calculatorului modern, afirmând: "Rămâne faptul că oricine tastează la un calculator, oricine deschide o foaie de calcul sau un program de procesare a textului lucrează pe o formă de mașină Turing."

La ora actuală filmul The imitation game are pe IMDb nota 8,2 din 10, dintr-un număr de peste 100.000 de voturi. Deja a câștigat 41 de premii și a avut 96 de nominalizări. Are 8 nominalizări la Oscar, fiind întrecut numai de peliculele Birdman (The Unexpected Virtue of Ignorance) și The Grand Budapest Hotel, cu câte 9 nominalizări fiecare.

Cele 8 categorii la care The imitation game concurează pentru Oscar sunt:

  • cel mai bun film
  • cel mai bun regizor, Morten Tyldum
  • cel mai bun actor în rol principal, Benedict Cumberbatch în rolul lui Alan Turing
  • cea mai bună actriță în rol secundar, Keira Knightley interpretând-o pe Joan Clarke
  • cel mai bun scenariu adaptat, Graham Moore pentru adaptarea cărții Alan Turing: The Enigma de Andrew Hodges
  • cea mai bună coloană sonoră, Alexandre Desplat
  • cea mai bună scenografie
  • cel mai bun montaj

Indiferent câte Oscar-uri va lua (sau nu), The imitation game este una dintre cele mai reușite filme ale anului.

Pentru cine este interesat de viața și activitatea omului de știință la un nivel mai detaliat și mai autentic decât le tratează filmul, un bun punct de plecare îl poate constitui pagina dedicată lui Alan Turing pe Wikipedia.

Castles in the sky

Castles in the sky este un film de televiziune, realizat de studiourile BBC. Deși este un film artistic, pe alocuri poate lăsa impresia că ar fi un film documentar. Acțiunea este mai puțin spectaculoasă decât a primei pelicule, în schimb sunt convins că redă mai fidel adevărul istoric al momentului.

Acțiunea se petrece tot în preajma celui de-al Doilea Război Mondial, urmărind eforturile depuse de echipa condusă de Robert Watson-Watt pentru construirea unui sistem de detecție a avioanelor inamice pe baza reflecției undelor radio. Sistem care câțiva ani mai târziu a fost denumit radar.

Presați de timpul avut la dispoziție și de constrângerile bugetare, membri echipei n-au avut posibilitatea de a proiecta componentele necesare. Au trebuit să se descurce cu piese disponibile în aparatura comercială a acelor vremuri, respectiv în aparatele de radio și mai târziu în primul receptor de televiziune disponibil pe piața britanică.

Nu foarte spectaculos, dar nelipsit de momente de umor, pe alocuri atmosfera filmului Castles in the sky cred că va părea familiară în special colegilor care în trecut și-au construit singuri aparatura descurcându-se cu ce se găsea în acele vremuri.

Antal Madincea YO2MBA

Articol aparut la 11-2-2015

7148

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (26)  

  • Postat de Bob - YO8RNI la 2015-02-11 08:00:33 (ora Romaniei)
  • Ce fain!Am si facut rezervare pentru dupaamiaza la primul film, ruleaza chiar zilele astea prin Botosani!O sa-l caut si pe al doilea sa il vad!Habar nu aveam de film,nefiind mare cinefil,hi,daramite de Alan Turing! Multumim de initiativa!73!Bob

  • Postat de Cezar - YO3FHM la 2015-02-11 10:22:11 (ora Romaniei)
  • Ar mai fi si alte filme in care apare activitatea de radioamatorism. Redau cateva titluri, fara a fi vorba de o lista completa:

    - "Si tous les gars du monde" 1956 (exista si cartea cu acelasi nume, publicata in lb.romana - "Daca toti tinerii din lume...";

    - "The Red Tent" 1969 (Cortul rosu) cu Sean Connery;

    - "Frequency" (2000) , un SF foarte fain (Dennis Quaid);

    - "Space hackers" (2007, Alessandro Bernard), 52 min.

    Ar mai fi 2 filme politiste in care radioamatorii intercepteaza convorbirile radio intre spargatori de banci: "The Bank Job" (2008) si "7 Golden men" (1965).

    Si nu in ultimul rand, ultimul film SF pe care l-am vizionat recent, excelent, este "Interstellar". Contine o idee puerila, dar de neignorat, rascolind nostalgii ale pionierilor radioamatorismului. Astfel, veti vedea (nu va spun cand) cum codul Morse poate salva existenta speciei umane, oferind punti de comunicatie peste timp si spatiu! Hi.


    Ar mai fi si alte filme din aceasi categorie, dar acum doar de acestea mi-am amintit. Voi reveni daca va fi cazul!

    73! de Cezar

  • Postat de Cezar - YO3FHM la 2015-02-11 10:39:05 (ora Romaniei)
  • Despre Alan Turing si viata sa, se mai poate viziona si documentarul "Codebreaker" aparut in 2011, sub forma de film TV de 62 min. ( Ed Stoppard, Henry Goodman).

    De asemenea, legate de decriptarea masinii Enigma (si implicit de Alan Turing) ar mai fi si urmatoarele pelicule:

    - "Enigma" (2001, Dougray Scott, Kate Winslet);

    - "The Turing Enigma" (2011);

    - "Decoding Alan Turing" (2009);

    - "Breaking the Code" (1996);

    - "Sekret Enigmy" (1979).

    Cercetati informatiile despre acestea pe IMDB, in rest - vizionare placuta !

    73! de Cezar

  • Postat de Ioan Mircea Radutiu - YO3AOE la 2015-02-11 12:55:34 (ora Romaniei)
  • In afara filmografiei mai sus-mentionate si pe cu totul alt plan,in cadrul unui serial documentar american despre tematorii americani de apocalipsa de diverse geneze rulat cu o vreme in urma pe postul Discovery,intr-unul dintre episoade apare-printre multi altii-un individ supra-ponderal foarte sigur pe sine,care se dovedeste a fi pe linga temator si radioamator autorizat,care in buncarul pe care si l-a pregatit si-a instalat si o statie de emisie-receptie de-a noastra,un transceiver relativ clasic,nu-i mai retin exact tipul,dar perfect functional fiindca face si o demonstratie pe viu,incercind sa acrediteze ideea ca in cazul unei calamitati naturale sau provocate,legaturile dintre radioamatori ar constitui singura cale posibila de contact inter-uman pe distante mari,dar probabil uita ca o asemenea calamitate la nivel planetar i-ar afecta evident si antena sau antenele pe care le are undeva la exterior,din pacate nu ni le prezinta. Destula lume necajita,chiar si printre noi radioamatorii,sa speram ca sint doar niste exceptii care nu confirma vreo regula-hi! 73!,Nelu

  • Postat de robert - YO8SHU la 2015-02-11 19:05:43 (ora Romaniei)
  • De cand face radioamator.ro reclama la filme,sau poate detine cineva vre-o sala de cinema H.I. In rest ce sa zic se anunta anul filmelor. Bun de vizionat, din trecut, PHENOMENON film din 1996 IMDB: http://www.imdb.com/title/tt0117333/?ref_=fn_al_tt_1 cu Jhon Travolta care are ca hobby radioamatorismul..in film desigur

    73!! de yo8shu

  • Postat de Florian - YO9GJX la 2015-02-11 19:51:31 (ora Romaniei)
  • http://filmehd.net/contact-1997-filme-online.html

  • Postat de Buta Andrei - YO6XK la 2015-02-11 21:15:54 (ora Romaniei)
  • Un alt film in care sunt citeva cadre inspirate din povestea lui John Tailor (autorurul WSJT-uli )dr bineinteles romantatasi feminizata ca la Hollywood ar fi "Contact " cu refereinte aici http://www.imdb.com/title/tt0118884/ si trailerul aici https://www.youtube.com/watch?v=D7tGBg38rzc ........merita vazut

  • Postat de Cezar - YO3FHM la 2015-02-11 23:11:18 (ora Romaniei)
  • Ah, am uitat sa mentionez contributia radioamatorilor in cazul razboiului biologic. Asta se poate vedea in ultimele 2 episoade ale primului sezon din serialul SF "The last ship" - adaptare TV comandata de TNT dupa romanul cu acelasi nume scris de William Brinkley.

    In aceste episoade apare un radioamator varstnic care opereaza o statie radio atat in folosul comunitatii, cat si ptr a-si cauta familia.

    Urmatorul sezon va aparea incepand cu iunie a.c.


    73! de Cezar

  • Postat de Cezar - YO3FHM la 2015-02-12 09:02:07 (ora Romaniei)
  • Un bun coleg de breasla mi-a amintit aseara ca implicarea radioamatorilor si activitatilor acestora in diversele filme artistice se mai poate regasi si in lista publicata de Amateur Radio Public Relations San Diego - http://www.arprsd.org/armovies.php .

    Astfel, in afara de cele mai sus mentionate, ar mai fi urmatoarele:

    "Andy Hardy " (1938); "Radio Hams" (1939); "The Lost Contest Weekend" (1945); "Highway Patrol" Radioactive (1955); "I Was a Teenage Novice" (1957); "Blondie and Dagwood" (1987 sau 1989);
    "The Glass Bottom Boat" (1966); “High Frequency” (1989); “Independence Day” (1996); "A Perfect World" (1993); “Mother Night” (1996); “Kangaroo Jack” (2003); “Terminator 3 Rise Of The Machines” (2003); “Wedding DAZE” (2007); "Onda Corta" (2008); “Get Smart” (2008); “Super 8” (2011).


    Tot pe acelasi site sunt precizate momentele in care apar scenele legate de hamradio si de asemenea sunt redate in multe cazuri, instantanee ale acestora.

    Acelasi bun coleg mai precizeaza ca "In plus, populara serie comica 'Alf' in care stapanul casei avea in garaj un shack plin de Heatkit, HRO etc. Statia a aparut de-a lungul anilor in zeci de episoade".


    Asadar, iata ca usor-usor, putem constitui un mic index in care colegii nostri, cat si hobby-ul care ne uneste, este ilustrat in productiile media de mare tiraj.

    73! de Cezar

  • Postat de Cristi - YO3FFF la 2015-02-12 09:12:41 (ora Romaniei)
  • Multumesc pentru recomandari. Amandoua filmele sunt de vazut, daca se poate la cinema, dar si variata PC este buna. Legatura cu radioamatorismul este vaga insa cu hobiurile si pasiunea, da.

  • Postat de Badea Adrian - YO9HZN la 2015-02-12 09:56:28 (ora Romaniei)
  • As vrea sa amintesc si serialul de televiziune "Last Man Standing" ce il are in rol principal pe Tim Allen, devenit si el radioamator (KK6OTD), ca si personajul pe care il joaca.
    http://www.imdb.com/title/tt1828327/
    O scurta secventa: https://www.youtube.com/watch?v=6rSBX5rQqEw

  • Postat de mariana 24m - YO9JAN la 2015-02-12 12:32:05 (ora Romaniei)
  • Buna ziua ! Mi-am facut in obicei din a citi diversele posari. Frumoase si la obiect.....neradioamatorices. ! Am o intrebare : cei ce fac aprecieri la actiovitatea de radioamatorism sunt prezenti in frecventele noastre ? Eu, de aici, aud aceiasi mereu fie in 7,fie in 14, sau 21. Deci: cei ce " va dati cu parerea despre radioamatorism" unde va pot gasi la un sked radio ?? Multumesc si va astept ! 73! 88!

  • Postat de Vasile - YO9FEH la 2015-02-12 13:41:08 (ora Romaniei)
  • Pentru mariana 24m YO9JAN !In fiecare zi de la ora 5.00 pana ora 7.00 UTC in 3705 si apoi in 7130 ne potzi auzi....stimata LADY !Acest lucru numai daca doresti !In 14 21 sau 28 este putzin mai complicat !
    Deci te asteptam la un sked radio !
    73 Vasile !

  • Postat de mariana 24m - YO9JAN la 2015-02-12 14:02:44 (ora Romaniei)
  • Buna ziua Vasile.Va spun respectuos ca Dv ( ca de obicei ) nu cititi atent: eu m-am referit la cei ce au facut asemenea comntarii (vedeti-i mai sus) nu la cei de la CAFEAUA DE DIMINEATA. Va ascult zilnic( in functie de timpul disponibil ) cu drag si respect. Dar, vad ca si acasa ( ca si aici la ROMA ) sunt unii ce comenteaza dar fac jurnalism nu radioamatorism. Mi-as dori sa-i aud si pe ei sau macar sa ....TACA ... si aici ca in frecventele noastre. Corect eu sunt I0/YO9JAN dar nu stiu dece nu sunt in evidente cu indicativul reala; Sunt de 10 ani la Roma. 88 Vasile !! Ne vedem in August in vacanta. I0/YO9JAN- Mariana C

  • Postat de Cezar - YO3FHM la 2015-02-12 15:41:21 (ora Romaniei)
  • @Mariana, YO9JAN:


    "Frumoase si la obiect.....neradioamatorices."

    Draga Mariana, perspicacitatea dumitale m-a uluit. Ati stat si ati analizat, presupun, in forul dvs. launtric, legatura dintre panselute si microundele provenite din razele de luna - si astfel ati concluzionat ca subiectele discutate aici, n-ar avea vreo legatura (nici macar vaga) cu radioamatorismul.

    Si dupa o astfel de analiza temeinica, ati picat in eroarea regretabila de a considera ca noi, cei pe care nu puteti sa ne auziti la cafele matinale, am fi interesati in vreun fel sa va ascultam deliberarea tendentioasa. Deh, a gresi este omeneste!


    Cu toate acestea, revolta de sorginte proletara care v-a inspirat o astfel de (total neinspirata) postare, nu v-a oprit sa continuati in acelasi registru, determinandu-va sa aveti impresia ca frecventele radio ar putea apartine vreunui grup; ba mai mult decat atat, observ cu stupefactie ca exprimarea dvs. evoca regretabilele slogane lansate de tovarasii din epoca de aur ("Daca nu esti cu noi, esti impotriva noastra"):


    "Mi-as dori sa-i aud si pe ei sau macar sa ....TACA ... si aici ca in frecventele noastre."


    Ei bine, ma simt dator sa va reamintesc ca frecventele nu apartin vreunui grup sau persoane, deci nu sunt "ale noastre". Ar fi trebuit sa cunoasteti aspectul acesta inainte de a va agita sa postati comentarii la fel de charismatice ca si sezatoarele de partid din care se pare ca sunt inspirate...


    Nu in ultimul rand, as vrea sa pornesc un reflector care sa va ilumineze privirea, pentru a observa titlul articolului, scris cu litere mari, usor de citit cu ochiul liber chiar si de catre persoane care in mod normal, uzeaza lentile de pana la +6 dioptrii...

    Daca nici dupa recitirea titlului nu va veti fi prins ca ati calcat in strachini (pardon, in cadrul unui artocol in care se discuta despre prezenta radioamatorilor si a pasiunii acestora in zona media de mare tiraj), ei bine, atunci cred ca aveti o problema cu intelegerea modului in care se calculeaza raportul de unde stationare si a calculului return-loss-ului atunci cand aveti la dispozitie valoarea coeficientului de reflexie!


    Asta ar explica si dorinta dvs. atat de evidenta in a intalni cat mai curand radioamatori ... la o cafea de dimineata:

    "unde va pot gasi la un sked radio ?? Multumesc si va astept ! "


    Si cred ca ar explica totodata, sentimentul de insatietate care probabil ca v-a dominat in timp ce ati redactat postarile anterioare. E stiut ca atunci cand ti-e foame, atentia iti poate fi distrasa de acest sentiment primar, si in loc de hrana, unii ajung sa manance litere, sau si mai rau, sa comita erori de exprimare:


    "Mi-am facut in obicei din a citi diversele posari." ; "....neradioamatorices. !" ; "actiovitatea" ; "comntarii " ; "nu stiu dece " ; "indicativul reala" .


    Cred ca sunt suficiente. Corect ar fi fost sa scrieti "Mi-am facut un obicei" si nu "in obicei". Restul, le veti sesiza (sper) cu siguranta.


    "nu stiu dece nu sunt in evidente cu indicativul reala; Sunt de 10 ani la Roma."


    Pai pentru ca sunteti la Roma, probabil. Altfel, evidentele ANCOM din ianuarie 2011, arata ca indicativul YO9JAN are autorizatie de cl. a III-a cu nr. B/0130/2004. Acelasi indicativ se regaseste si in evidentele lor din 2014! Sunt date publice, le puteti regasi pe site-ul ANCOM!


    In speranta ca prin aceasta, v-am clarificat si ultima nelamurire, v-as invita la fel de respectuos ca si postarile pe care le-ati efectuat, sa ii lasati pe cei care sunt interesati in a regasi radioamatorismul si in film, sa-si vada in tihna de schimburile culturale pe aceasta tema. Incercati sa fiti mai putin intransigenta si sa sesizati la timp despre ce se discuta in cadrul comentariilor unui anumit articol. Si de asemenea, sa fiti mai putin critica, intrucat nu mai suntem pe vremea UTC-ului si acordurilor globale!

    Pentru intalniri la cafea, cred ca puteti posta un anunt pe forum, cu siguranta vor sari destui (radioamatori) interesati !

    Cezar, YO3FHM

  • Postat de Razvan - YO9IRF la 2015-02-12 16:20:50 (ora Romaniei)
  • Cezar, acorzi prea multa atentie QRN-ului. Autorizatia Marianei de clasa a III-a nu e recunoscuta CEPT, n-are voie sa opereze cu ea din alta tara si nici macar sa si-o echivaleze acolo, dar e atat de sigura ca e radioamatoare incat n-o sa-i vina sa creada cand citeste asta. Mariana, care mai e pedeapsa pentru emisie neautorizata la Roma ?

  • Postat de Francisc Grünberg - YO4PX la 2015-02-12 16:23:50 (ora Romaniei)
  • Articolul cuprinzator "Radioul in creatiile fictionale ale secolului XX" poate fi accesat la aceasta adresa:
    http://yo4px.blogspot.ro/2014/05/radioul-in-creatiile-fictionale-ale_1357.html
    Articolul contine printre numeroase alte informatii despre prezenta radioamatorilor si a radiocomunicatiilor in filme si o referire la filmul francez "Daca toti tinerii din lume ..." cu un link spre articolul dedicat filmului si spre filmul original postat pe un sait olandez, iar direct pe pagina poate fi vizionata versiunea acestuia sincronizata in limba italiana. Lectura si vizionare placuta!

  • Postat de Ciprian - N2YO (n2yo) la 2015-02-12 17:01:03 (ora Romaniei)
  • Atentie, comentariile tind sa iasa din sfera dezbaterilor legate de tematica articolului. Va propun reintoarecea la topicul original.

  • Postat de Vasile - YO9FEH la 2015-02-14 12:26:07 (ora Romaniei)
  • Pt.mariana 24m YO9JAN !Cu ocazia maratonului Ion Creanga am lucrat saptamana aceasta indicativul I0/YO7LKW Nelu din Civita Veche Italia !Cred ca daca doresti un sked radio cu acest indicativ sau altele din YO....ti se va implini visul ! Sper ca nu am fost rautacios si mai sper ca ai un TRCV bun si cateva antene performante in QTH-ul respectiv !
    Multumesc pt invitatia de a ne vedea in August in vacanta,dar...s-ar putea sa fiu putin plecat in WESTON FLORIDA...tara tenisului si a golfului !
    Cu stima 73 si 88 ! Vasile YO9FEH & KJ4SGA !

  • Postat de Ioan Mircea Radutiu - YO3AOE la 2015-02-14 18:37:12 (ora Romaniei)
  • Intrebare simpla: cum se manifesta oficial recunoasterea C.E.P.T.?

  • Postat de Cezar - YO3FHM la 2015-02-15 03:46:59 (ora Romaniei)
  • Toate amanuntele se regasesc in "Regulamentul serviciului de radiocomunicaţii de amator din România", disponibil pe site-ul ANCOM.ro .
    Consultati cap. IV - Autorizarea statiilor de radioamator / Sectiunile 1 si 4.

    Pe acelasi site se regasesc atat Recomandarile CEPT/HAREC cat si alte documente legislative importante.

  • Postat de Ioan Mircea Radutiu - YO3AOE la 2015-02-15 12:47:32 (ora Romaniei)
  • Multam! pentru lamuriri.Am intrebat fiindca banuiesc ca datorita apartenentei noastre la U.E. sintem afiliati si la C.E.P.T.,si daca este real ceea ce sustine Razvan-YO9IRF,ne-recunoasterea autorizatiilor de categoria a 3-a ar reprezenta o discriminare negativa,care ar constitui o practica neobisnuita in legislatia U.E.,care sustine sus si tare pe toate planurile eliminarea tuturor tendintelor de discriminare,atit pozitiva cit si-mai ales!-negativa.

  • Postat de Cezar - YO3FHM la 2015-02-15 17:49:19 (ora Romaniei)
  • "Prezumtia e mama tuturor nenorocirilor", hi!
    Veti vedea de ce, atat in Regulament cat si in documentul "ECC RECOMMENDATION (05)06" disponibil pe site-ul ANCOM, in aceasi sectiune (http://www.ancom.org.ro/radioamatori_2899).

    73! de Cezar

  • Postat de Ioan Mircea Radutiu - YO3AOE la 2015-02-15 18:41:49 (ora Romaniei)
  • Da,sint absolut convins ca exista niste justificari mai mult sau mai putin indreptatite, dar-ca sa folosesc un termen deja antamat-poate exista prezumtia ca o lege sau un paragraf de regulament pot fi superficial sau chiar neglijent-ca sa nu zic prost!-intocmite,ne sint prezentate aproape zilnic asemenea cazuri in mass-media,exact in aceeasi masura in care poate exista prezumtia ca aceste neglijente sau chiar greseli legislative-ma refer la modul general-vor fi observate si corectate la un moment dat.73!,Nelu

  • Postat de Cezar - YO3FHM la 2015-02-15 19:27:45 (ora Romaniei)
  • Pai, atunci n-aveti decat o singura solutie: sa cititi cele citate. Atunci veti fi lamurit !

    Doar atunci veti realiza daca Razvan a avut sau nu dreptate si veti fi pe deplin lamurit!
    73! de Cezar

  • Postat de Ciprian - N2YO (n2yo) la 2015-02-15 21:09:44 (ora Romaniei)
  • Intrucat se pare ca nu mai sunt comentarii pe tema acestui articol, discutiile se incheie aici. Pentru dezbateri referitoare la CEPT si pentru orice alte subiecte, va sugerez sa folositi forumul.

    La acest articol nu se (mai) primesc comentarii.

    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact