hamradioshop.ro

Rezultate la intrebarea saptamanii

Alte intrebari mai vechi Comentati intrebarea acestei saptamani
Intrebare: Cum ati "descoperit" radioamatorismul?
Valori absolute
Valori absolute

Valori procentuale
Valori procentuale

Intrebarea a fost lansata la 5-decembrie-2023 si s-a incheiat la 12-decembrie-2023

Aveti dreptul la un singur vot. Se poate alege o singura optiune. Sondajul de opinie "Intrebarea saptamanii" de la Radioamator.ro nu este stiintific si reflecta numai opiniile utilizatorilor acestui site care au decis sa voteze. Rezultatele nu trebuie considerate a reprezenta opiniile comunitatii de radioamatori din Romania. Aceste intrebari nu sunt comandate de nimeni. Intrebarile saptamanii sunt initiate de redactorii Radioamator.ro, care incearca sa puna in discutie subiecte la ordinea zilei, unele cu specific local, cu referiri la situatia actuala a radioamatorismului YO, dar si teme care constituie preocupari ale radioamatorilor de pretutindeni, cum ar fi activitatea DX, participarea in concursuri, modurile de lucru preferate, conditiile de lucru, problema TVI etc. Rezultatele sondajelor se transpun in cifre si procente. E greu de spus daca ele sunt de folos vreunei institutii (FRR, ANCOM) sau daca ar putea avea vreo consecinta concreta, dat fiind ca reflecta opiniile unui numar mic de radioamatori, de aceea nici nu avem pretentia ca se pot trage din ele concluzii valabile. Participarea este benevola.

Comentarii (15)  

  • Postat de Cristian Moldovanu (yo4dft) la data de 2023-12-05 12:32:41 (ora Romaniei)
  • În vacanța de vară din 1978 (terminasem clasa a 8 a), am plecat la Satu Mare într-o tabără crezând că este tabără de electronică. Era o tabără PTAP de 10 zile de radioamatorism, un curs scurt de telegrafie, etc. Însoțitor era YO4HW, Radu Bratu. Drumul cu trenul a durat vreo 12 ore (de la Constanța), așa că la sosirea în Satu Mare eram deja nerăbdător să aflu practic ceea ce ne povestise pe drum YO4HW. La drumul de întoarcere, aveam deja întrebări, așa că toată noaptea nea Radu a răspuns la nelămuririle noastre. Cam așa a început.

  • Postat de Florin (yo8sde) la data de 2023-12-05 17:48:21 (ora Romaniei)
  • Am aflat de pe internet, forumuri, youtube despre radioamatorism. Nu inteleg de ce lipseste aceeasta optiune si intra doar la categoria altele.
    Mai citisem ceva prin Tehnium, dar erau articole prea dedicate pentru acele montaje si le ziceam pas tot timpul.
    Pana in momentul examenului de radioamator, nu am intalnit/auzit/vazut nici un radioamator si am crescut/invatat/trait intr-un oras resedinta de judet, capitala de regiune istorica. Dar studiul individual functioneaza bine.
      Comentariu modificat de autor.

  • Postat de Dan (yo3ibw) la data de 2023-12-05 19:41:01 (ora Romaniei)
  • Despre radioamatorism am aflat descoperind niste carti ale bunicului, el fiind pasionat de receptia pe unde scurte a emisiunile Radio Europa Libera si BBC. Prin '96 am facut rost de niste walkie talkie-uri in CB, asa am aflat ca mai exista pasionati de emisie receptie si momentul in care am realizat prima legatura. Dintre CB-istii pe care i-am cunoscut atunci, cativa erau si radioamatori, asa am aflat ca inca exista radioamatori. Daca ar fi existat optiunea de vot multiplu, le-as fi bifat pe amandoua.

  • Postat de Nic (yo4lhr) la data de 2023-12-06 09:05:26 (ora Romaniei)
  • La 6 ani, un vecin (nu știu dcă era radioamator sau nu) m-a învățat telegrafia și apoi am început să ascult traficul radio la el acasa. Din păcate, s-a mutat în alt oraș iar pasiunea pentru radio a reaparut odata cu prima vizita la yo4kaj in anii '80 (ca mulți alții, am fost virusat pe loc .. covid e mic copil). Și de atunci viața mea nu a mai fost la fel

  • Postat de Oproescu Gheorghe - Tavi (yo4bkm) la data de 2023-12-06 14:56:44 (ora Romaniei)
  • Pentru ca localitatea (pe valea Buzaului_) nu era electrificata pana am avut eu 10 ani, asta era prin 1956, tata a avut un radio "pe lampi", daca tin minte era marca Aston sau Boston, dar poate ma insel, avea baterie anodica (90 V), acumulator (pentru filamente) si trei lungimi de unda, L-M-S, ultima de mare interes pentru “cei mari”. Dar, ce voiam eu mai mult pe atunci, era sa-mi fac si eu un radio. Erau unii care faceau recepotoare cu detector de galena (detectorul se vindea la magazinul satesc), m-au invatat si pe mine, am recuparat un CV din niste vechituri si acesta a fost primul meu radio, facut "dupa ureche" prin 1959. Castile de 2000 Ohm (dar si alte materiale) le-am gasit prin podul casei, probabil parasite de un frate mai mare al tatei devenit inginer de telecomunicatii si care pe atunci lucra la Constanta. In 1961 mi-a cazut in mana cartea "Ghidul radioamatorului constructor" de M. Tanciu si G. Racz (o mai am si acum). Cu ce am mai inteles din carte si dupa ce un vecin depanator radio mi-a dat un tub 3V4 (incalzire directa), niste rezistente fixe si condensatori plus niste sfaturi practice, prin 1964 atacam primul meu receptor 0-V-0 care mergea bine pe US, modurile AM, SSB si CW, cu numai 9V la anod. Prin 1968 construiam receptoare tranzistorizate in montaj "reflex", in 1969 cand eram student la TCM am devenit YO4-3125/GL legitimat la radioclubului judetean, aveam deja un receptor de traffic HM 0-V-2. De mare folos mi-a fost cursul de electronica si reglaj automat pe carte il faceau toti studentii din profil mecanic, dupa el am putut dimensiona fara probleme montaje cu tuburi folosind datele de catalog, dar de folos a fost si excelenta revista “Sport si tehnica” care continea articole in domeniul constructiilor cum ar fi multiplicatoarele de frecventa, heterodinarea, detectoarele etc, cu teorie si scheme practice.
    In 1974 am devenit la Pitesti YO7BKM, dupa mutarea mea la Braila in 1990 sunt YO4BKM.
    Se intelege de la sine ca am votat cu cea de a sasea optiune.

  • Postat de Miron (yo3iti) la data de 2023-12-06 18:35:17 (ora Romaniei)
  • De la YO6ALU.

  • Postat de Constantin (yo7fws) la data de 2023-12-06 20:02:29 (ora Romaniei)
  • Nu stiu exact ce raspuns sa aleg. Primele sase optiuni mi se potrivesc, cu exceptia faptului ca tatal meu mi-a inspirat dragostea spre radio, fara sa fie radioamator.
    Prin 1979 am gasit la bunici pe un dulap o pereche de casti de 2000 de ohmi, identice cu cele din aceast anunt: https://www.olx.ro/d/oferta/casti-cu-galena-vechi-60-ani-minim-IDb7SzH.html. De ziua mea, prin 1980, tata mi-a daruit un receptor construit de el cu detector de galena RadioProgres: https://drive.google.com/file/d/11J4sTwH0VdTlUEPc6B1Fi0T27i8TRKcA/view?usp=sharing
    Am petrecut zeci, poate chiar sute de ore ascultind brumul amestecat cu posturi de radio din unde scurte sau medii. Eram fascinat pentru ca reuseam sa aud ceva. In 1980 la o colega de scoala am descoperit revista Start spre viitor, exact acest numar: http://yo3kxl.netxpert.ro/diverse/cartitemp/Start-spre-viitor(Funkmuseum)/StSpVi-1980-02.pdf. In cuprins avea un receptor radio simplu care foarte mult timp am visat sa il construiesc. Sincer, cu regret spun, nu l-am construit niciodata. Tranzistorii erau foarte scumpi, condensatoare variabile lafel, n-am reusit niciodata, atunci la inceput, sa string toate componentele. Mai tirziu tata mi-a daruit aparatul lui de radio, prima lui dragoste si a mea ulterior, care nu s-a stins niciodata, un Electronica S631T. https://drive.google.com/file/d/19K9uXMtHkG-BY3phmCe7q6DyvO5aLF6O/view?usp=sharing Cu ajutorul lui am inceput sa explorez mai intii balizele din capatul benzii de unde lungi si mai apoi sa ascult indragostit RadioVacanta in banda de unde medii. Despre radioamatorism am auzit de la un coleg de scoala si apoi singur m-am inscris la curs la Casa Pionierilor. Telegrafie am invatat in armata, intre 1986 si 1987, la UM0865 Cimpina. Undeva prin ani 90 - 91, mi-am luat indicativ de radioamator si am devenit cel ce sint astazi. 73 tuturor!

  • Postat de dimitriu vladimir (yo4ek) la data de 2023-12-06 22:35:25 (ora Romaniei)
  • Daca imi aduc bine aminte prin iarna lui 1967 am testat primul rr cu galena!!!Apoi cu diode ,tuburi trz,ci,acum industriale trs hi.1978 primul indicativ de receptie in Cta pe str Grivitei -nu mai tin minte cine mi l-a dat hi ,apoi yo4hha si actual YO4ek .73 fr YO4EK Vladimir ,mny dx si RADIO NU MOARE NICIODATA!!!

  • Postat de Petru (yo8cdq) la data de 2023-12-07 00:53:54 (ora Romaniei)
  • De mic copil am fost atras de radio.Eu am facut ochi si in casa noastra aveam deja un radio TELEFUNKEN. Am studiat din clasele elementare acest capitol de electronica si eram inscris la biblioteca Gh. Asachi din Iasi unde imprunutam carti. Intre timp am auzit ca in orasul meu functioneaza un radioclub YO8KAE si intr-o zi am pasit pragul, cam timid, nu cunosteam pe nimeni, am facut cunostinta cu seful radioclubului Costica Balan YO8BAM si alti veterani prezenti. Au urmat si alte vizite unde trageam cu urechea ce discutau
    cei mai in varsta. Am devenit radioamator de receptie cu indicativul YO8-7580/Is. Am avut o activitate laborioasa ca receptor unde am facut 5000 de receptii si multe concursuri. Telegrafia am invatat-o acasa, apoi in armata m-am perfectionat la transmitere si receptie viteza. Trebuie sa mentionez ca receptor fiind am avut QSL cu indicativ propriu, tiparit in doua culori verde si rosu intr-un tiraj de 5000 de exemplare. Mai tarziu am luat indicativul de emisie-receptie YO8CDQ care-l am si in prezent. Nu am vrut sa-l schimb cu doua litere, nu castigam nimic.

  • Postat de Vasile (yo5fmt) la data de 2023-12-07 13:09:51 (ora Romaniei)
  • In 1959 a aparut in casa primul aparat radio..un CONCERT-parca Electromagnetica. Pe mine totdeauna ma interesa orice care misca, bazaia, se rotea...si cam demontam toate masinutele sa vad de ce functioneaza! Nici aparatul redio n-a rezistat mult! Profitand de lipsa parintilor de acasa am dat jos capacul din spate, sa vad cine canta acolo. Am admirat lampile ce luminau rosiatic si am observat si ceva care se misca cu ajutorul unui buton de afara....si avea niste placi asa de starlucitoare! Am pipait un pic acolo....apoi catastrofa-s-a blocat dracia aceea! Repede am pus capacul inapoi...si nici usturoi nu am mancat, nici gura...Ai mei au constata ca ceva s-a stricat si tata a chemat un depanator cunostinta. Cum a sosit, eu am sters-o englezeste si asteptam pe afara sa inceapa iadul :) ! Apoi mi-am facut curaj si din tocul usii urmaream cum nea Kiss cu ceva scule interesante trebaluia pe acolo. Apoi minune, aparatul a inceput sa cante. Nea Kiss, in loc sa spuna tatei ca acel "ceva" (variabilul) se strica doar cu ajutorul "surselor" externe( sursa fiind un toc cu penita manuit de mine...), a propus lui tata sa ma lase sa merg la el la atelier...poate imi place "radiofonia"! Asa am ajuns in micutul atelier din centru, unde mentorul meu a inceput sa.mi explice ce e un circuit electric, ce sunt piesele radia...si mi-a pus letconul in mana!Peste cativa ani am ajuns si la cercul radio al Casei Pionierilor...apoi pe la 16 ani la radioclubul judetean YO5KAI. Si asa a inceput ceva, care in 63 din cei 73 de ani au reprezentat placere si bucurii! Nostalgie pura! Asa-i?

  • Postat de Mircea (yo4si) la data de 2023-12-08 22:55:47 (ora Romaniei)
  • In vara anului 1948, nu implinisem 7 ani,am fost cu parintii la rudele tatalui meu, in Oltenia. O comuna la 30 Km Nord de Craiova. Un nepot al tatalui, mi-a aratat o sarma lunga, luunga intre doi copaci si m-a invitat in casa. Si-a pus o pereche de casti pe urechi, a umblat la un surubel si apoi mi-a pus mie castile pe urechi. Se auzea o frumoasa voce care canta muzica populara. N-as mai fi plecat. Dar parintii, hai,hai, plecam ! Am ramas fascinat si uimit ! Un miracol ! Cum este posibil ? Intrebare cu care am ramas toata viata !

  • Postat de alex (yo3biz) la data de 2023-12-09 18:15:06 (ora Romaniei)
  • IN 1966, DUPA ABSOLVIREA CURSURILOR DE RADIOTELEGRAFIST MILITAR, CLASA A II A, UN COLEG DE VAPOR, ANUL DOI ,MIHAI =YO3BVV

  • Postat de Teo (yo3ciy) la data de 2023-12-10 15:09:37 (ora Romaniei)
  • In 1956 am vazut prima galena facuta de colegi de scoala mai mari ,de atunci am inceput aventura radio.teo yo3ciy

  • Postat de Damo Krisztian Laszlo (yo5peu) la data de 2023-12-11 06:39:47 (ora Romaniei)
  • Cand aveam clasa a V-a, am vazut prima data concurand profesorul meu (SK Arpi YO5CYG) la Clubul Eleviilor Carei (YO5KTK), apoi m-a impresionat treaba si am intrebat ca ce trebe sa fac ca sa pot vorbi si eu cu transceiverul... Raspunsul era ca un caiet cu patratele si un creion, in felul aceasta am inceput sa invet electronica si radioamatorismul...

  • Postat de Liviu (yo6qcd) la data de 2023-12-11 07:37:43 (ora Romaniei)
  • https://www.qsl.net/yo6qcd primul buton din meniu. 73!

    Scrieti un mic comentariu pentru intrebarea acestei saptamani!  

    Comentariul dumneavoastra va aparea dupa postare imediat sub rezultate. Va rugam sa aveti o opinie cat mai concisa si in legatura cu subiectul intrebarii curente.
    Mesajele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse.
    Comentariu *
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact