hamradioshop.ro

Rezultate la intrebarea saptamanii

Alte intrebari mai vechi Comentati intrebarea acestei saptamani
Intrebare: Cum apreciati activitatea clubului sau asociatiei de radioamatori la care sunteti membru?
Valori absolute
Valori absolute

Valori procentuale
Valori procentuale

Intrebarea a fost lansata la 2-octombrie-2023 si s-a incheiat la 10-octombrie-2023

Aveti dreptul la un singur vot. Se poate alege o singura optiune. Sondajul de opinie "Intrebarea saptamanii" de la Radioamator.ro nu este stiintific si reflecta numai opiniile utilizatorilor acestui site care au decis sa voteze. Rezultatele nu trebuie considerate a reprezenta opiniile comunitatii de radioamatori din Romania. Aceste intrebari nu sunt comandate de nimeni. Intrebarile saptamanii sunt initiate de redactorii Radioamator.ro, care incearca sa puna in discutie subiecte la ordinea zilei, unele cu specific local, cu referiri la situatia actuala a radioamatorismului YO, dar si teme care constituie preocupari ale radioamatorilor de pretutindeni, cum ar fi activitatea DX, participarea in concursuri, modurile de lucru preferate, conditiile de lucru, problema TVI etc. Rezultatele sondajelor se transpun in cifre si procente. E greu de spus daca ele sunt de folos vreunei institutii (FRR, ANCOM) sau daca ar putea avea vreo consecinta concreta, dat fiind ca reflecta opiniile unui numar mic de radioamatori, de aceea nici nu avem pretentia ca se pot trage din ele concluzii valabile. Participarea este benevola.

Comentarii (6)  

  • Postat de Nic (yo4lhr) la data de 2023-10-06 16:49:58 (ora Romaniei)
  • Văd eu bine sau "ne-membrii" E mai mulți ?

  • Postat de Oproescu Gheorghe - Tavi (yo4bkm) la data de 2023-10-06 17:53:54 (ora Romaniei)
  • La momentul postării, cei 50 care nu sunt in cluburi depășesc pe cei 33+14 care sunt în cluburi și apreciaza cu foarte bine și bine. Daca mai adăugăm și aprecierile slabe sau necorespunzatoare, hehe...

  • Postat de Stefan Stefan (yo3cbz) la data de 2023-10-09 15:08:16 (ora Romaniei)
  • Inainte la radioclubul municipal Bucuresti veneau atat de multi incat nu mai aveau loc inauntru , acumv vine doar Domnul Nini si cate unul pe care-l mai chiama.

  • Postat de Oproescu Gheorghe - Tavi (yo4bkm) la data de 2023-10-10 09:24:01 (ora Romaniei)
  • Desi cei pasionati continua sa devina radioamatori, cluburile ii atrag tot mai putin, se vede ca doua treimi sunt dezamagiti de radiocluburi sau sunt in afara lor.
    Cred ca cel mai important motiv se afla in lipsa de capacitate a cluburilor, asociatiilor si FRR (mai exact a persoanelor din conducere), care practica un mod de lucru neadaptat cerintelor de azi ca sa faca fata concurentei produsa de accesul tot mai larg la informatii, materiale si tehnici de lucru pentru amatorii de radiocomunicatii care nu mai justifica instruirea in cluburi unde sunt inca destui reticienti la nou. Radioamatorismul fiind mai mult un hobby decat un sport, nici organizarea pe criterii sportive nu este atractiva. Radiocluburile ar trebui sa se orienteze in special spre alte obiective in care sa fie implicati radioamatorii, cum ar fi in randul copiilor si tineretului prin “scoala altfel”, tabere scolare, cercetasi etc sau in randul persoanelor neajutorate facilitandu-le accesului la informatii cat mai complexe. Acest lucru trebuie facut intr-un mod firesc, intentia de a strecura interesul pentru radioamatorism sa fie cat mai putin sesizata de grupurile tinta deoarece orice “tam-tam” in domeniu duce, de multe ori, la respingerea din start. Pentru asta trebuie calificati radioamatori talentati la dialog si in relatii sociale, care sa-i inteleaga bine pe cei vizati. Chiar si alegerea vocabularului trebuie facuta cu mare atentie.
    Imi vine in minte un exemplu de prin anii ’70 cand participam ca arbitru la o etapa de RGA in padurea Trivale din Pitesti. La sfarsit s-au adunat langa noi cativa copii aflati la plimbare cu parintii si au fost interesati de ce se petrece. Au incercat unii sa le explica cum este cu emitatorul, cu directivitatea, cu goniometria dar copii nu au inteles, ba chiar si cativa dintre parinti. Atunci, cineva, a explicat altfel: este un joc de “v-ati ascunselea”, niste “nene” sunt ascunsi in padure si striga din cand in cand “cucu” la un fel de radio iar altii trebuie sa-i descopere incarcand sa afle de unde a venit strigatul. Care s-a potrivit exact pe intelesul celor mici.
      Comentariu modificat de autor.

  • Postat de Petrica (yo9rij) la data de 2023-10-10 13:33:33 (ora Romaniei)
  • Radioamatorismul este si va fi atractiv! Va fascina atata timp cat vor exista copii pe planeta! Dacă cluburile nu sunt atractive spune totul despre strategia de dezvoltare (a FRR)!
    Care strategie ? Hi!
    73!

  • Postat de Oproescu Gheorghe - Tavi (yo4bkm) la data de 2023-10-10 18:15:59 (ora Romaniei)
  • Ai dreptate Petrica, lipseste o strategie la nivel national. Care este cauza? Conceptiile invechite ale persoanelor de decizie (cea mai mare greseala pe care o fac este ca, atunci cand ceva merge rau, se intorc tot la ce stiau ei ca mergea candva, pe vremuri de demult apuse) care tin cu tot dinadinsul sa stea in frunte. Noul este pentru ei ceva mai toxic decat orice otrava. Pentru ca, neadaptandu-se, isi simt pozitiile amenintate direct. In urma cu peste 5 ani am fost taxat public in clubul brailean, cu unanimitate, ca eu nu practic radioamatorsmul deoarece folosesc modurile digitale. Sentinta lansata de un veteran al radioamatorismului venit in vizita din YO3 si sustinut de "seniorii" aflati in club, pe cand cei mai tineri au tacut, timorati de "personalitatile" aflate de fata. De atunci am parasit definitiv clubul brailean si orice club afiliat FRR in care am fost membru aproape o jumatate de secol.
    O alta cauza este ca nu se da atentie la ceva simplu: daca vrei sa "prinda" o idee, un curent, o initiativa, inconjoar-o cu ceva mister care sa depasesca obisnuitul. Inainte de a intra in cluburi sau de a se pregati individual, multi au aflat sau au fost atrasi de radio in urma difuzarii unor intamplari in care era implicat traficul radio, cum ar fi "Cortul Rosu", "Daca toti tinerii din lume". Dar si azi sunt o serie de evenimente cel putin la fel de tentante, ca de exemplu traficul spatial. Nu ma refer la EME sau la traficul prin satelit, ci la urmarirea emisiunilor radio de pe vehiculele spatiale, nu le cele sporadice de pe ISS in 2 m, ci la traficul specific, cu transmisii de voce sau date. Nu ar fi fascinant ca tinerii care au azi mai putin de 18 ani sa testeze receptionarea de semnale de pe un vehicul spatial? Simpla detectare a semnalului, fara decodare, ar fi destul de la indemana unor cluburi sau cercuri bine dotate. Pentru misiuni lansate cu mai multi ani in urma dar active inca se poate face si decodarea imaginilor ori a parametrilor de navigatie. Alt exemplu ar fi detectarea semnalelor emise de Soare, Jupiter (erau detectate chiar si cu tehnica anilor '20-'30), inregistarea lor si corelarea cu fenomenele terestre. Este ceva care nu poate fi regasit pe deja devenitele gadgeturi de azi precum telefonia mobila sau internetul care atrag mai mult decat radioamatorismul. Iar beneficiarii noilor practici radio le-ar folosi din plin in doar cateve decenii cand ar deveni ceva comun.
      Comentariu modificat de autor.

    Scrieti un mic comentariu pentru intrebarea acestei saptamani!  

    Comentariul dumneavoastra va aparea dupa postare imediat sub rezultate. Va rugam sa aveti o opinie cat mai concisa si in legatura cu subiectul intrebarii curente.
    Mesajele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse.
    Comentariu *
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact