hamradioshop.ro

Rezultate la intrebarea saptamanii

Alte intrebari mai vechi Comentati intrebarea acestei saptamani
Intrebare: Care este cea mai dificila problema cu care credeti ca se va confrunta radioamatorismul in urmatorii 100 de ani?
Valori absolute
Valori absolute

Valori procentuale
Valori procentuale

Intrebarea a fost lansata la 11-septembrie-2023 si s-a incheiat la 18-septembrie-2023

Aveti dreptul la un singur vot. Se poate alege o singura optiune. Sondajul de opinie "Intrebarea saptamanii" de la Radioamator.ro nu este stiintific si reflecta numai opiniile utilizatorilor acestui site care au decis sa voteze. Rezultatele nu trebuie considerate a reprezenta opiniile comunitatii de radioamatori din Romania. Aceste intrebari nu sunt comandate de nimeni. Intrebarile saptamanii sunt initiate de redactorii Radioamator.ro, care incearca sa puna in discutie subiecte la ordinea zilei, unele cu specific local, cu referiri la situatia actuala a radioamatorismului YO, dar si teme care constituie preocupari ale radioamatorilor de pretutindeni, cum ar fi activitatea DX, participarea in concursuri, modurile de lucru preferate, conditiile de lucru, problema TVI etc. Rezultatele sondajelor se transpun in cifre si procente. E greu de spus daca ele sunt de folos vreunei institutii (FRR, ANCOM) sau daca ar putea avea vreo consecinta concreta, dat fiind ca reflecta opiniile unui numar mic de radioamatori, de aceea nici nu avem pretentia ca se pot trage din ele concluzii valabile. Participarea este benevola.

Comentarii (8)  

  • Postat de Miron (yo3iti) la data de 2023-09-11 18:40:22 (ora Romaniei)
  • Foarte interesantă întrebarea. Și profilul răspunsurilor. 73

  • Postat de Oproescu Gheorghe - Tavi (yo4bkm) la data de 2023-09-11 20:42:50 (ora Romaniei)
  • O intrebare atat de interesanta incat a necesitat din start o foarte "stufoasa" paleta de optiuni atat de interesante incat este greu de ales intre ele.
    Cred ca se va vota sentimental, cu centrul de greutate pe "suferinta" de azi a comunitatii noastre, anume "primenirea" cu generatii tinere. Numai ca, dupa parerea mea, acest neajuns poate fi usor depasit daca radioamatorismul isi va adapta modul de organizare astfel incat sa devina atractiv, sa gasesca legatura spre sufletul tinerei generatii, sa iasa din tiparele de pana acum. Pentru asta este suficient ca o echipa de specialisti in educatie si psihologia tinerilor sa faca o cercetare temeinica, in cat mai multe medii sociale, pe durata a catorva luni pana la un an. Intrebarea se refera la urmatoarea suta de ani, deci termenul aratat reprezinta foarte putin. Cercetarea sa fie ceruta de organizatiile de radioamatori si asistata tehnic de acestia. O conditie obligatorie este ca recomandarile specialistilor in psihologie sa fie respectate "ad literam".
    In ce priveste celelalte optiuni, sunt cateva la fel de "arzatoare", precum cele legate de restrictiile la amplasarea antenelor, de interferente, de accelerarea progresului tehnic, de pierderea unor bucati din spectrul alocat, dar le consider rezolvabile cu conditia ca radioamatorismul sa devena cu adevarat un serviciu de utilitate publica in care sa fie cuprins fiecare radioamator, iar asta inseamna mult mai mult decat cum este el azi. Personal am votat aceasta optiune.
    73 de Tavi YO4BKM!

  • Postat de Dan (yo3gh) la data de 2023-09-13 10:00:06 (ora Romaniei)
  • Am votat, interesata intrebare, de acord. Cateva raspunsuri sunt corelate sau urmeaza procesul cauza-efect.

  • Postat de Petrica (yo9rij) la data de 2023-09-13 10:03:51 (ora Romaniei)
  • Corect ar fi ca fiecare vot să fie însoțit de o explicație sumară privind elementele care au stat la baza alegerii uneia sau alteia dintre situații.
    După părerea mea consider următoarele:
    1. Atragerea de noi radioamatori- nu este o problema (sau este o problema temporara). Am demonstrat că se poate și situatia este rezolvabilă intr-o plaja de timp mai mica sau mai mare.
    2. Atragerea tinerilor spre acest hobby - dinamica radioamatorismului va rezolva/prinde si acest aspect cu muuult mai devreme decat consumarea acelor 100 de ani. Daca se continua cu promovarea unui radioamatorism sportiv care este deloc atractiv cu siguranta ca impingem rezolvarea catre extrema timpului.
    3.Interferentele radio cu echipamentele electronice- evolutia tehnologica initiata in sec XIX va continua si va impune mecanisme care va rezolva situatia semnalata dar nu va dura 100 de ani pentru asta!
    4.Restrictiile de instalare a antenelor - se va rezolva in max 20 ani, cu o legislatie acceptabila pentru toata lumea.
    5.Pastrarea ritmului cu evolutia tehnologica - Nu tot radioamatorismul trebuie sa tina ritmul ci doar acele domenii supuse stresului evolutiei. Multe lucruri vor ramane neschimbate si nu pot fi afectate de trecerea sau ritmul evolutiei tehnologice. Ca un contra exemplu: poti lucra CW chiar daca FT8 a remodelat harta dezvoltarii radioamatorismului.
    6.Pastrarea importantei radioamatorismului ca serviciu de utilitate publica - Aici consider ca autorul a exagerat un pic. Realitatea este ca inca nu s-a demonstrat nicaieri si deloc suficient importanta radioamatorismului ca serviciu de utilitate publica! Cele cateva interventii mai mult sau mai putin reusite nu demonstreaza IMPORTANTA ci mai degraba capabilitatea! Mai este fffff muuult de lucrat la acest aspect!
    7.Pierderea unor portiuni din spectrul radio alocat - inevitabil vom pierde dar realitatea din benzi ne arata ca "avem de unde"! Hi!
    8.O alta problema (detaliati) - De aceasta alta problema imi este frica pentru ca dupa parerea mea problemele pe care nu le anticipezi sunt cele care sunt devastatoare in orice situatie/organizatie. Pot ridica timid mana si pot sublinia cateva probleme ipotetice care ar pune in dificultate existenta radioamatorismului in YO si nu numai!
    1. Restrictiile generate de situatii politice/militare.
    2. Disparitia prefixelor de tara in contextul globalizarii.
    3. Disparitia unor natiuni.
    4. Aparitia/folosirea unor prefixe - indicative pe alte planete din sistemul solar si nu numai.
    5. Restrictionarea sau interzicerea folosirii unor tipuri de emisiuni de radioamator, etc !
    TOTUL DEPINDE DE CAT DE MULT NE IMPLICAM IN A DA SUBSTANTA REALA HOBBY-ului pe care il practicam!
    73! de YO9RIJ Petrica
      Comentariu modificat de autor.

  • Postat de Oproescu Gheorghe - Tavi (yo4bkm) la data de 2023-09-13 14:10:22 (ora Romaniei)
  • DR Petrica, YO9RIJ,
    Din comentariul meu de mai sus se vede ca in multe privinte parerea mea coincie cu a ta si ma bucura acest mod de a privi lucrurile rational, trecand peste cel sentimental si, uneori, partizan.
    Cu toate acestea ramane o deosebire de pareri la calitatea de utilitate publica a radioamatorismului, pe care o voi explica cum o inteleg eu. Si nu numai eu, exista cluburi care au aceasta calitate.
    Spre deosebire de ce se crede in general, utilitatea publica nu se rezuma doar la situatiile de urgenta. In https://lege5.ro/Gratuit/gi2tqnbtgi/utilitatea-publica-si-declararea-ei-lege-33-1994?dp=gu3dknbugu3ta se explica pe larg ce inseamna utilitatea publica (sunt foarte multe activitati care pot avea aceasta calitate) si, la nivel national, se declara de guvern in urma unei proceduri descrise pe larg in link-ul aratat mai sus. Radioamatorismul poate primi si el aceasta calitate, nu doar sa o expuna intr-un statut fara acoperire, numai ca trebuie reorganizat pe alte baze. Cunosc statutul DARC (Clubul Radioamatorilor Germani, https://www.darc.de/fileadmin/filemounts/gs/technik/Satzung_Februar_2016.pdf) al carui membru am si fost cativa ani, are calitatea de utilitate publica si arat mai jos prevederile care definesc aceasta calitate Deci, citez:
    “Scopul statutului este atins, în special prin promovarea:
    a) științei și cercetarii,
    b) instruirii, educarii si muncii cu tineretul,
    c) înţelegerii intre oameni.

    Acest scop se realizeaza, în special, prin:
    a) studii tehnice și instruire pentru toate domeniile traficului de amatori
    (transmisie de date, semne, limbaj, imagini și text în HF, VHF și GHz și prin sateliții proprii), precum și dezvoltarea de noi moduri de transmisie și operare,
    b) cultivarea prieteniei între radioamatorii din țară și din străinătate, promovarea
    spiritului de toleranță, cultură și înțelegere internațională,
    c) sprijinirea instituţiilor ştiinţifice, tehnice şi sociale prin observaţii şi
    experimente, stabilirea de comunicații în situații de urgență și ajutor internațional
    prin radio,
    d) promovarea și sprijinirea membrilor tineri, ținând cont de reglementările protejarii tineretului, precum și cooperarea cu alte instituții de sprijinire a tineretului;
    e) realizarea de activități radio in vederea pregătirii pentru competițiile sportive radio;
    f) îngrijirea persoanelor nevăzătoare și cu dizabilități fizice,
    g) publicarea de informaţii tehnice in ţară şi străinătate prin revista clubului, diseminarea informațiilor în buletine informative, emisiuni și activități publice de promovare a radioamatorismului in randul populatiei,
    h) pregătirea pentru examenul de obținere a certificatului de radioamatori de la
    Agenția Federală a Rețelelor (BNetzA),
    i) protejarea statutului juridic al radioamatorilor în raport cu organele legislative,
    cu autoritățile și cu alte organisme din țară și din străinătate, precum și participarea la elaborarea normelor in comitetele naționale și internaționale,
    j) menținerea și protejarea spectrului electromagnetic atribuit serviciului de radioamatori;
    k) coolaborarea cu alte asociații de radioamatori ale „Uniunii Internaționale de Radioamatori (IARU)",
    l) calitatea de membru si de reprezentare a radioamatorilor germani în IARU și ITU (ONU).”
    Am inchis citarea.
    Si iata, in continuare, la ce a dus promovarea stiintei si cercetarii, incluse in statutul DARC. In anii 1975-1976 eram doctorand in Universitatea din Bochum si stiu ca acolo era un puternic centru de cercetare in domeniul radiocomunicatiilor, pe langa facultatea de electronica Eu eram deja YO7BKM si le-am vizitat de ceteva ori radioclubul care functiona in acest centru. In 2006 am aflat ca radioamatorii grupului de comunicatii prin satelit din Bochum (AMSAT-DL) au stabilit un nou record, reusind sa receptioneze semnalele de pe Voyager 1 lansata in 1977, vezi si https://www.amsat.se/2006/04/02/voyager-1-received-by-amsat-dl-group/.
    Si, ca in toata lumea, nu toti radioamatorii germani sunt membri DARC. Dar cei care sunt primesc gratuit revista lunara CQ DL in schimbul cotizatiei anuale, plus alte facilitati aratate in statut.
    73 de Tavi YO4BKM!

  • Postat de Petrica (yo9rij) la data de 2023-09-14 10:24:45 (ora Romaniei)
  • Buna ziua DR OM Tavi,
    Este normal sa avem diferente de opinie! Sunt cele care declanseaza evolutia!
    Faptul ca unele sunt sentimentale sau partizane, este in functie de cum privesti lucrurile. Inca nu sunt platit (si nici nu voi putea fi platit vreodata) sa sustin un lucru care nu ma convinge ca merita! (Iar unii se straduiesc sa imi demonstreze ca am dreptate!) Hi!
    Acum vorbind strict de "utilitatea publica" singurul lucru care este convingator este latura pragmatica, realista de actiune a lucrurilor! Am depasit de mult faza in care "trebuie" sau "este scris", "ar fi bine"etc sa fie suficiente pentru mine! Faptul ca este stipulat inca din anii '90 faptul ca esti teoretic de utilitate publica pentru ca faci x sau y, dar tu nu faci sau si mai rau doar te faci ca faci! este motivul pentru care eu nu pot fi deacord cu cele spuse mai sus! Faptul ca in DL se face este de laudat si confirma statutul de utilitate publica dar acest lucru nu se poate spune despre anumite entitati din YO!
    Pentru a sublinia faptul ca am dreptate adresez public o simpla intrebare>
    Care este barometrul activitatilor de radioamatorism care dau suficienta statutului de utilitate publica ?
    Este un domeniu la care stiu ca se lucreaza in guvern! Vom avea surprize! Dar totusi! Este suficient doar sa ne facem ca muncim ? Este suficient doar sa declaram ca facem cate in luna si stele ? Hi!
    73! de YO9RIJ Petrica

  • Postat de Oproescu Gheorghe - Tavi (yo4bkm) la data de 2023-09-14 12:49:16 (ora Romaniei)
  • Buna ziua, DR Petrica,
    Iata cum incet, incet, se reduc deosebirile de opinii. Care, din start, vizau doar calitatea de utilitate publica. La primul tau comentariu pe aceasta tema, aratai ca, te citez, "Realitatea este ca inca nu s-a demonstrat nicaieri si deloc suficient importanta radioamatorismului ca serviciu de utilitate publica! ". Si tocmai am demonstrat ca exista undeva, in DL, destul de pragmatic si mai mult decat suficient. Pentru ca aceasta calitate aduce un avantaj: activitatea din sectorul de utilitate publica primeste finantare de la buget. In legislatia noastra utilitatea publica poate fi la nivel national, dar se poate obtine si la nivel local, prin consiliile judetene, procedurile se gasesc la link-ul aratat in comenariul meu.
    In ce priveste intrebarea ta adresata public, o reproduc "Care este barometrul activitatilor de radioamatorism care dau suficienta statutului de utilitate publica ?" este prea alambicata ca sa fie inteleasa corect si sa primeasca un raspuns concret. In DL autoritatea nationala DARC realizeaza in planul activitatilor de utilitate publica urmatoarele: sprijinirea institutiilor stiintifice, tehnice si sociale deoarece a demonstrat competenta si buna credinta in domeniu, îngrijirea persoanelor nevăzătoare și cu dizabilități fizice, nu in sensul administrarii medicatiei si hranei ci cu rezolvarea suferintelor provocate de izolare printr-un alt mod de integrare in societate (stiu ca, de exemplu, orbii sunt antrenati ca dispeceri sau consilieri in retelele de telefonie sau radio), cooperarea cu alte instituții de sprijinire a tineretului vizeaza inclusiv (si mai ales) copii institutionalizati, ca sa le prezint doar pe cele mai evidente.
    Nu inteleg la ce te referi cand spui ca "ne facem ca muncim", cine se face si cum anume, te exprimi la cel mai general mod. Poate te referi ca in statutul FRR la art. 5 se arata ca este, citez, "persoană juridică de drept privat, de utilitate publică, autonomă,". Doar atat, se declara. Pana la acest articol se arata la art. 3 ca, citez, "este structură sportivă de interes naţional,". In ce sens? Face o mare gafa la art. 4 unde arata ca, citez, "este singura autorizată să organizeze şi să controleze activitatea de radioamatorism din România." deoarece, pe de o parte, nu toti radioamatorii sunt inclusi in structuri subordonate FRR, pe de alta parte nu arata clar cum o face altfel decat in plan sportiv. Ca sa dobandeasca statutul de utilitate publica trebuie sa faca ce se arata in legslatia aferenta care cuprinde zeci de domenii practice, din care cele mai apropiate noua vizeaza obiectivele sociale de învăţământ, sănătate, cultură, protecţie şi asistenţă socială, sistemele de telecomunicaţii.

    Anticipam acum doua zile in urma ca se va vota emotional pe o problema rezolvabila, asa cum ai aratat si tu. Si iata ca primele doua optiuni (din opt) reprezinta peste 50% din voturi. Radioamatorismul este o alegere personala si nu poate fi practicat decat daca se indeplinesc mai multe conditii, dintre care sa existe pasiunea, dublata de un cadru pentru informatii si instruire. Dar, despre ce cadru poate fi vorba cand, cu mai putin de un an in urma, un vechi cunoscut de-al meu din Braila, care dorea de multa vreme sa devina radioamator, a promovat examenul de autorizare luand lectii de la mine, deoarece in club nu a gasit niciun sprijin? Si care, in primele 6 luni de trafic ca incepator, demarat la cateva luni de la autorizare dupa ce si-a achizitionat aparatura si si-a instalat o antena modesta, a reusit sa aibe confirmate peste 50 de entitati din patru continente.
    73 de Tavi YO4BKM!

  • Postat de Mircea (yo4si) la data de 2023-09-15 21:56:26 (ora Romaniei)
  • In secolul urmator, omenirea va fi cu radioamatori, sau nu va fi deloc !! Vor fi oameni pe planeta ? Vor fi si unii pasionati de undele radio... Problemele vor fi aceleasi ca in acest chestionar. 73s !

    Scrieti un mic comentariu pentru intrebarea acestei saptamani!  

    Comentariul dumneavoastra va aparea dupa postare imediat sub rezultate. Va rugam sa aveti o opinie cat mai concisa si in legatura cu subiectul intrebarii curente.
    Mesajele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse.
    Comentariu *
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact