hamradioshop.ro

Rezultate la intrebarea saptamanii

Alte intrebari mai vechi Comentati intrebarea acestei saptamani
Intrebare: Intentionati sa participati in concursul international CQ WW DX, etapa de telegrafie, care se va desfasura in perioada 27-28 noiembrie 2021?
Valori absolute
Valori absolute

Valori procentuale
Valori procentuale

Intrebarea a fost lansata la 22-noiembrie-2021 si s-a incheiat la 29-noiembrie-2021

Regulament lb. romana

Aveti dreptul la un singur vot. Se poate alege o singura optiune. Sondajul de opinie "Intrebarea saptamanii" de la Radioamator.ro nu este stiintific si reflecta numai opiniile utilizatorilor acestui site care au decis sa voteze. Rezultatele nu trebuie considerate a reprezenta opiniile comunitatii de radioamatori din Romania. Aceste intrebari nu sunt comandate de nimeni. Intrebarile saptamanii sunt initiate de redactorii Radioamator.ro, care incearca sa puna in discutie subiecte la ordinea zilei, unele cu specific local, cu referiri la situatia actuala a radioamatorismului YO, dar si teme care constituie preocupari ale radioamatorilor de pretutindeni, cum ar fi activitatea DX, participarea in concursuri, modurile de lucru preferate, conditiile de lucru, problema TVI etc. Rezultatele sondajelor se transpun in cifre si procente. E greu de spus daca ele sunt de folos vreunei institutii (FRR, ANCOM) sau daca ar putea avea vreo consecinta concreta, dat fiind ca reflecta opiniile unui numar mic de radioamatori, de aceea nici nu avem pretentia ca se pot trage din ele concluzii valabile. Participarea este benevola.

Comentarii (7)  

  • Postat de Alex (yo9hp) la data de 2021-11-23 14:30:01 (ora Romaniei)
  • Cu indicele fluxului solar (SFI) la valori de 78-80 si cu soarele prea “linistit” ca sa influenteze pozitiv activitatea DX in benzile superioare, vom avea o editie CQ-WW-CW modesta. In niciun caz nu se va repeta surpriza placuta din CQ-WW-SSB, de la finalul lunii Octombrie, cu SFI 110 si cu benzile animate ca in vremurile bune din ciclurile 21-22-23. Estimez ca in benzile de 15 si 10m vor lipsi conditiile favorabile catre W si JA, unde s-ar fi putut realiza lejer rate de 4-5 QSO/minut, iar in 20m deschiderile catre zone geografice cu 3pcte/QSO vor fi de scurta durata. Probabil benzile amintite se vor inchide la cca 1-2 ore dupa apusul soarelui, deci vom fi nevoiti sa facem QSY in benzile inferioare. Am spus ca va fi o editie modesta, dar nu ratata. In concursurile CQ-WW numarul participantilor este asa de mare, incat permanent vom gasi statii (cel putin din Europa) care sa ne raspunda la apel. Pana la urma, 3 QSO-uri cu statii din Europa echiveleaza cu un QSO cu o statie DX. Deci… success in CQ-WW-CW!
    73, Alex YO9HP

  • Postat de Vasile (yo5fmt) la data de 2021-11-23 17:58:12 (ora Romaniei)
  • Alex, nu zi hop pana nu sarim gardul! Nici in octombrie nimic nu prevestea anomalia ce a urmat in etapa de fonie! Eu am avut clusterul setat sa-mi arate doar banda in care lucrez, asa ca atunci cand am trecut sa vad daca e cumva ceva in 10m, am crezut ca batranetea imi joaca feste si am comutat pe 20m! Nu mi-a venit sa cred: de la 28.300 pana la 29,00 nu puteai arunca un bat de chibrit! La fel si in 15, doar ca aici antena mea unica, piramida de 80m nu performeaza de loc asa ca aici succesul a fost mai redus pentru mine.
    Asa ca eu sper! Oricum, am o observatie mai veche:in timpul concursurilor adevarat mari, cum e cqwwdx si cqwwvpx, in ciuda activitatii slabe pe benzile superioare parca se "ionizeaza" straturile care trebuiesc si creste propagarea. Asa ca haideti, cati mai multi, ca sa dam foc la ce trebuie HI!
    73, Vasile YO5FMT
      Comentariu modificat de autor.

  • Postat de Ciprian Sufitchi (n2yo) la data de 2021-11-23 20:37:02 (ora Romaniei)
  • Nici eu nu ma astept ca propagarea in etapa de CW sa se ridice la calitatea celei care a fost la editia din octombrie. Am tot asteptat sa mai apara pete in ultimele 2-3 saptamani, dar din nefericire fluxul solar tinde sa stea sub 80, nu peste 110 cat a fost la etapa SSB. De multe ori mi-as fi dorit ca editia de telegrafie sa se desfasoare in octombrie, iar cea de fonie in noiembrie, dar asa a fost sa fie. Chiar daca propagarea nu se anticipeaza a fi grozava in benzile superioare, in ultimele zile se observa o propagare excelenta pe benzile 160, 80 si 40 de metri. Pe 40 de metri se pot face legaturi cu statii europene in plina zi, deci trebuie acordata mare atentie alegerii orelor in care se comuta pe aceasta banda pentru optimizarea scorului.
    Avand in vedere perspectiva imbunatatirii conditiilor de propagare de-a lungul ciclului solar 25, in acest an la NR4M se va experimenta secondarea operatorului Run cu unul sau chiar doi alti operatori care se gasesc pe aceeasi frecventa, dar cu receptoare diferite si care vor incerca sa copieze indicative suplimentare care apar in pileup, pentru a le raporta operatorului principal in "calling stack". Daca metoda functioneaza, ar putea imbunatati sensibil rata traficului pe respectiva banda.
    Succes tuturor participantilor, sper sa contactez cat mai multe statii YO!
    73 de Ciprian N2YO

  • Postat de Alex (yo9hp) la data de 2021-11-23 22:00:28 (ora Romaniei)
  • Vasile,
    M-as bucura sa fie cum spui tu, dar nu vorbim de o deschidere tip E-sporadic, ci de un proces care depinde in mod capital de activitatea soarelui, iar influenta asupra propagarii este masurabila (indicii SFI, K, Ap etc) si se face simtita treptat. In Octombrie, indicele de flux solar a inceput sa creasca in data de 22 Octombrie (SFI 86), pana la SFI 121 in data de 28 Octombrie. In zilele in care s-a desfasurat CQ-WW-SSB, indicele de flux solar era in scadere (110-102), dar ionizarea stratului F al ionosferei era deja realizata la valori semnificative si ne-am putut bucura de MUF ridicat si propagare la distante mari. Apoi SFI a scazut treptat in alte 12-13 zile, pana la valoarea actuala. Inca o observatie: in concursul de SSB spuneai ca regulamentul nu iti permite sa operezi decat 24 ore. Aceasta conditie este impusa doar la sub-categoria Classic. Altfel, concursurile CQ-WW sunt singurele care permit 48 ore de operare. Pentru cei care pot sta in scaun atatea ore…
    Ciprian, eu stiu de cel putin 6-7 ani de ideea ta, cu operatori SWL pe frecventa de RUN, pentru a alimenta "call stacking". Nu s-a pus in aplicare la NR4M, pana acum?
    73, Alex
      Comentariu modificat de autor.

  • Postat de Ciprian Sufitchi (n2yo) la data de 2021-11-23 22:16:49 (ora Romaniei)
  • Pentru Alex:
    Ideea cu "call stacking" nu a prins datorita complicatiilor hardware si lipsei operatorilor. De asta data pare sa existe mai mult entuziasm, poate si pentru ca nu s-a operat cam de multisor la o categorie multi-operator la NR4M. Planul este sa preluam frecventa intermediara de 8 MHz de la cateva transceivere "Run" K3 si sa o aplicam la intrarea unor alte receptoare in asa fel incat front-end-ul receptoarelor sa fie protejat de semnalele puternice, iar operatorii auxiliari sa poate folosi diverse tehnici de filtrare pentru copierea indicativelor care sunt usor decalate in frecventa. O problema va fi aceea ca implementarea de "remote call stacking" este insuficient implementata in N1MM, dar vom folosi probabil si alte metode de comunicare intre operatori.
    73 de Ciprian N2YO

  • Postat de Oproescu Gheorghe - Tavi (yo4bkm) la data de 2021-11-24 09:59:23 (ora Romaniei)
  • De cateva zile sunt la tara (Berca, in Carpatii de Curbura) si am profitat de ocazie sa fac si ceva trafic printre alte treburi care trebuiau rezolvate aici, la Braila nu mai pot avea antene. Ieri (23 nov) am avut cateva surprize: cu 20 W in FT4 am lucrat pe 14 MHz in jurul orei 07:30 UTC Australia si Noua Caledonie, una dupa alta, ceva mai tarziu (08:07 UTC) am lucrat in FT8 pe 24 MHz Africa de Sud si la ora 12:34 UTC doua statii din SUA pe 14 MHz. In zilele de duminica sau luni am lucrat si pe 28 MHz statii europene. Controale erau aprpape simetrica, dadeam -7...-8 si primeam -8...-9.
    L-am vazut si pe YO9HP in trafic european sau cu CX, NA in FT8, nu stiu cu ce putere lucra dar se pare ca cu mai mult decat cei 20 W ai mei.
    Mi-a parut rau ca nu am putut fi la tara cand s-a mnifestat anomalia favorabila din octobrie dar si ca va trebui sa plec iar la Braila si nu mai pot profita de surprizele care dau semne ca ar putea apare si pe US.
    73 de Tavi YO4BKM!

  • Postat de Miki (yo5ajr) la data de 2021-11-25 14:09:02 (ora Romaniei)
  • Mi am facut o traditie si consecventa pentru a lucra in banda "mazochistilor" in care se spune ca este imposibil o predictie certa privind propagarea. Recent am mai cumparat langa teritoriul meu inca un teren plat de 1000mp. unde am planuri mari de antene RX TX performante la 160m....dar la anul. Cat traim - speram. Succes dragi prieteni la acest mare si frumos contest.
    73 Miki YO5AJR

    Scrieti un mic comentariu pentru intrebarea acestei saptamani!  

    Comentariul dumneavoastra va aparea dupa postare imediat sub rezultate. Va rugam sa aveti o opinie cat mai concisa si in legatura cu subiectul intrebarii curente.
    Mesajele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse.
    Comentariu *
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact