hamradioshop.ro

Rezultate la intrebarea saptamanii

Alte intrebari mai vechi Comentati intrebarea acestei saptamani
Intrebare: Ce material folositi la constructia antenelor filare?
Valori absolute
Valori absolute

Valori procentuale
Valori procentuale

Intrebarea a fost lansata la 13-iulie-2021 si s-a incheiat la 20-iulie-2021

Intrebarea acestei saptamani a fost sugerata de Morel 4X1AD

Aveti dreptul la un singur vot. Se poate alege o singura optiune. Sondajul de opinie "Intrebarea saptamanii" de la Radioamator.ro nu este stiintific si reflecta numai opiniile utilizatorilor acestui site care au decis sa voteze. Rezultatele nu trebuie considerate a reprezenta opiniile comunitatii de radioamatori din Romania. Aceste intrebari nu sunt comandate de nimeni. Intrebarile saptamanii sunt initiate de redactorii Radioamator.ro, care incearca sa puna in discutie subiecte la ordinea zilei, unele cu specific local, cu referiri la situatia actuala a radioamatorismului YO, dar si teme care constituie preocupari ale radioamatorilor de pretutindeni, cum ar fi activitatea DX, participarea in concursuri, modurile de lucru preferate, conditiile de lucru, problema TVI etc. Rezultatele sondajelor se transpun in cifre si procente. E greu de spus daca ele sunt de folos vreunei institutii (FRR, ANCOM) sau daca ar putea avea vreo consecinta concreta, dat fiind ca reflecta opiniile unui numar mic de radioamatori, de aceea nici nu avem pretentia ca se pot trage din ele concluzii valabile. Participarea este benevola.

Comentarii (4)  

  • Postat de Florin (yo7lhe ) la data de 2021-07-13 07:46:14 (ora Romaniei)
  • Unde se mai gaseste la noi sarma din bronz fosforos?

  • Postat de Oproescu Gheorghe - Tavi (yo4bkm) la data de 2021-07-13 13:52:32 (ora Romaniei)
  • Fiind alimnetate in curent de inalta frecventa antenele sunt supuse efectului pelicular. Pentru conductorii cu permeabilitate magnetica mare (de exemplu aliaje de fier, dar si nichel sau cobalt) grosimea stratului pelicular este cu mult mai mica decat la aliajele cu permeabilitate magnetica mica, avand ca efect cresterea de sute de ori a rezistentei de pierderi prin incalzire. Un calcul arata ca la frecventa de 3,5 MHz o antena cu lungimea de 42,2 m si diametrul de 2 mm va avea o rezistenta de pierderi de 3,41 Ohm daca este din cupru si 410 Ohm daca este din fier cu rezistivitatea de cca 6 ori mai mare decat a cuprului si permeabilitatea magnetica de 400 de ori mai mare. Dar o antena din fier are si un avantaj: se acordeaza excelent, rezistenta de pierderi nu reflecta unda inapoi ci o disipa prin caldurat. O adevarata "dummy load".
    Foarte rezistente mecanic sunt antenele din otel acoperit cu aliaj de cupru sau antenele multifilare cu inima din otel, dar "multifilarele" nu se comporta bina la frecvente inalte.
    Personal am cativa zeci de metri de conductor casat de la vechile instalatii de radioficare (diametrul de 3 mm), este un aliaj de cupru foarte rigid, cu critale usor vizibile in ruptura (unii le-au confundat cu gunoaie) dar si extrem de rezistent, din care am facut o antena Windom de 42 m.
    Bronz fosforos se gaseste pe internet, am gasit ceva la https://all.biz/ro-ro/sarma-bronz-fosforos-g18653, cu diametre de la 0,2 la 2 mm.
    Un sfat practic pentru utilizatorii de cupru cu sectiuni mari: cuprul devine maleabil prin calire (asa am "inmuiat" capetele antenei Windom cand le-am legat de ochetii balunului) si devine dur prin solicitari mecanice (indoire, batere etc). Calirea nu inseamna durificare ci "inghetarea" la temperatura ambianta a unei structuri interne care apare la temperaturi ridicate.

  • Postat de Grig (yo2cfs) la data de 2021-07-13 21:23:47 (ora Romaniei)
  • Pe timpuri se mai gasea un asanumit fir bimetal folosit la liniile aeriene de curenti purtatori in telefonie, cred ca era de 2,5mm cel pe care l-am avut si era din Cu cu inima de otel.
    Foarte bine se comporta.
    Din pacate asaceva nu mai stiu pe unde s-ar mai gasi.

  • Postat de Vasile (yo5fmt) la data de 2021-07-18 11:39:49 (ora Romaniei)
  • Am experimentat pe pielea mea diferenta intre antena din cupru-antena din fier. Cu ocazia unei reparari a terasei blocului, muncitorii deranjati de bratele de jos ale piramidei, au taiat frumos bucatile care ii deranja, au facut sarma colacei si le-a pus sub catarg. Cand am venit din concediu, am constatat dezastrul. Tocmai atunci vindea cineva la mica publicitate sarma de garda de la cablurile coaxiale aeriene ale firmelor de telecablu pe post de "conductor de antena otel fosforos ( HI)" . M-am gandit la rezistenta mecanica mare (mi s-a mai rupt de doua ori de la furtuna)si am comandat sarma ofertata. Am refacut piramida din sarma respectiva, s-a acordat perfect, mare bucurie! Dupamasa, de cum s-a deschis banda de 80m, lansez apeluri. Desi dupa instrumente parea ca "suge" minunat, nici un raspuns! Aaa...nu-i nimeni. Apoi au aparut cateva statii, hop si eu cu apeluri. Nu ma auzea nimeni! Intr-un tarziu cineva sesizeaza prezenta mea si imi spune ca probabil sunt qrp, si ca ma aude doar ca prin vis. Iau la mana toate conectoarele , cablul, mai masor odata tot...rezultate bune, dar tot nu sunt auzit. Era, asa cum scria mai sus Tavi,o rezistenta artificiala perfecta. Am refacut antena cu fir de cupru litat de 4mm, merge perfect! Un sfat, celor ce folosesc cuprul litat: inainte de a masura si taia, desfasurati colacul pe jos, legati de ceva fix un capat si intindeti cat puteti de tare conductorul. Altfel va face vantul operatiunea asta in locul vostru, bineinteles mutand frecventa de acord in jos.

    Scrieti un mic comentariu pentru intrebarea acestei saptamani!  

    Comentariul dumneavoastra va aparea dupa postare imediat sub rezultate. Va rugam sa aveti o opinie cat mai concisa si in legatura cu subiectul intrebarii curente.
    Mesajele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse.
    Comentariu *
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact