hamradioshop.ro

Rezultate la intrebarea saptamanii

Alte intrebari mai vechi Comentati intrebarea acestei saptamani
Intrebare: Aveti in dotarea statiei dv. o antena artificiala neradianta ("dummy load") care sa poata fi folosita pe timpul reglajelor etajului final de emisie?
Valori absolute
Valori absolute

Valori procentuale
Valori procentuale

Intrebarea a fost lansata la 15-iunie-2021 si s-a incheiat la 22-iunie-2021

Aveti dreptul la un singur vot. Se poate alege o singura optiune. Sondajul de opinie "Intrebarea saptamanii" de la Radioamator.ro nu este stiintific si reflecta numai opiniile utilizatorilor acestui site care au decis sa voteze. Rezultatele nu trebuie considerate a reprezenta opiniile comunitatii de radioamatori din Romania. Aceste intrebari nu sunt comandate de nimeni. Intrebarile saptamanii sunt initiate de redactorii Radioamator.ro, care incearca sa puna in discutie subiecte la ordinea zilei, unele cu specific local, cu referiri la situatia actuala a radioamatorismului YO, dar si teme care constituie preocupari ale radioamatorilor de pretutindeni, cum ar fi activitatea DX, participarea in concursuri, modurile de lucru preferate, conditiile de lucru, problema TVI etc. Rezultatele sondajelor se transpun in cifre si procente. E greu de spus daca ele sunt de folos vreunei institutii (FRR, ANCOM) sau daca ar putea avea vreo consecinta concreta, dat fiind ca reflecta opiniile unui numar mic de radioamatori, de aceea nici nu avem pretentia ca se pot trage din ele concluzii valabile. Participarea este benevola.

Comentarii (6)  

  • Postat de Gratian (yo2aa) la data de 2021-06-16 19:21:51 (ora Romaniei)
  • Cei care au răspuns cu NU probabil folosesc OALA pentru acord și fluiericea ...

  • Postat de Mircea (yo8xcm) la data de 2021-06-17 20:59:16 (ora Romaniei)
  • Ce intrebare....sa fii radioamator si sa nu ai o sarcina artificiala.....

  • Postat de Oproescu Gheorghe - Tavi (yo4bkm) la data de 2021-06-18 09:04:10 (ora Romaniei)
  • Intrebarea este neclara si produce confuzii.
    Daca sarcina artificiala ar fi folosita pentru adaptarea emitaorului (impedanta de iesire rezistiva de 50 Ohm) fara sa se radiese RF iar antena are o impedanta oarecare Z=R+jX, diferita de la o antena la alta sau de la o banda la alta la antenele multiband, ce valoarea ar trebui sa aibe sarcina artificiala?
    Daca sarcina artificiala se foloseste pentru reglaje si masuratori ale ejului final (care trebuie sa deboiteze pe 50 Ohm nereactivi) la maximul de putere fara sa se radieze RF, este cu totul altceva si nu este obligatoriu sa fie detinuta de oricare radioamator, mai ales daca foloseste echipament reglat de producator.
    Daca se are in vedere adaptarea etajului final cu o antena reala, care poate avea orice impedanta, fara se se recurga la "OALA" sau "fluierici", in CQDL nr. 11/2010 am gasit o schema a lui DL1DA pentru a controla acordul oricarei antene, la orice putere, fara a deranja cu radiatii nedorite deoarece in DL o norma germana, AFuV (Amateurfunkverordnung, adica reglementarea traficului de amator) din 23.12.1997, capitolul 15 art. 2, interzice acordarea antenei prin alimentarea ei cu puterea emitatorului. Schema este destul de simpla, din pacate nu o pot arata aici dar o voi pune la rubrica forum.
    73 de Tavi YO4BKM!

  • Postat de Marius (yo6rk) la data de 2021-06-18 10:15:11 (ora Romaniei)
  • Corecte observatiile lui Tavi; sarcina artificiala nu te ajuta cu nimic la acordul tunerului sau a filtrului Π, alta este povestea cand construiesti sau experimentezi.

    La inceputuri nici eu nu am avut o sarcina artificiala pana mi-a picat ceva la mana. Acum se gasesc usor sarcini cu BeO ce merg la frecvente inalte.

    Succes in constructii tuturor!

  • Postat de Sorin (yo7ckq) la data de 2021-06-19 11:35:29 (ora Romaniei)
  • Referitor la: "deoarece in DL o norma germana, AFuV (Amateurfunkverordnung, adica reglementarea traficului de amator) din 23.12.1997, capitolul 15 art. 2, interzice acordarea antenei prin alimentarea ei cu puterea emitatorului" sunt foarte curios cum poate fi exploatat in mod LEGAL in DL un Antenna Tuner Automat extern!

    Fie ca acesta functioneaza autonom (acordul porneste automat la atingerea unui prag SWR prestabilit) sau functioneaza sub comanda transceiverului (cu interfata, la apasarea butonului TUNE) el primeste o putere RF de +/- 10 wati pe care o transmite in antena, facand mai multe iteratii pana la gasirea unei solutii optime de adaptare.

    Cred ca exista si niste exceptii precum ICOM AH-4 care are un circuit special de acord care limiteaza puterea transmisa in antena la 0.3 wati RF. Poate sunt si alte .....


    73 Sorin
      Comentariu modificat de autor.

  • Postat de Oproescu Gheorghe - Tavi (yo4bkm) la data de 2021-06-19 18:06:00 (ora Romaniei)
  • @YO7CKQ, curiozitatea este simplu de satisfacut: norma germana AFuV nu da si solutii, acestea sunt cautate si aplicate de cei care trebuie sa le respecte, nu se practica politica taiatului firului in patru doar de dragul discutiilor. Iar afirmatia cu AFuV apartine autorului din CQDL, eu am preluat-o si am tradus-o, din intamplare am fisierul cu traducerea in calcuator, am mai facut-o cunoscut si cu alte ocazii. Si sigur ca se gasesc solutii, pe mine nu ma intereseaza, dar cel mai simplu este sa fie intrebat un HAM german, eventual autorul.

    Scrieti un mic comentariu pentru intrebarea acestei saptamani!  

    Comentariul dumneavoastra va aparea dupa postare imediat sub rezultate. Va rugam sa aveti o opinie cat mai concisa si in legatura cu subiectul intrebarii curente.
    Mesajele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse.
    Comentariu *
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact