hamradioshop.ro

Rezultate la intrebarea saptamanii

Alte intrebari mai vechi Comentati intrebarea acestei saptamani
Intrebare: Prognozele privitoare la ciclul solar 25 sunt din cele mai diverse. Dumneavoastra ce parere aveti?
Valori absolute
Valori absolute

Valori procentuale
Valori procentuale

Intrebarea a fost lansata la 8-iunie-2021 si s-a incheiat la 15-iunie-2021

Aveti dreptul la un singur vot. Se poate alege o singura optiune. Sondajul de opinie "Intrebarea saptamanii" de la Radioamator.ro nu este stiintific si reflecta numai opiniile utilizatorilor acestui site care au decis sa voteze. Rezultatele nu trebuie considerate a reprezenta opiniile comunitatii de radioamatori din Romania. Aceste intrebari nu sunt comandate de nimeni. Intrebarile saptamanii sunt initiate de redactorii Radioamator.ro, care incearca sa puna in discutie subiecte la ordinea zilei, unele cu specific local, cu referiri la situatia actuala a radioamatorismului YO, dar si teme care constituie preocupari ale radioamatorilor de pretutindeni, cum ar fi activitatea DX, participarea in concursuri, modurile de lucru preferate, conditiile de lucru, problema TVI etc. Rezultatele sondajelor se transpun in cifre si procente. E greu de spus daca ele sunt de folos vreunei institutii (FRR, ANCOM) sau daca ar putea avea vreo consecinta concreta, dat fiind ca reflecta opiniile unui numar mic de radioamatori, de aceea nici nu avem pretentia ca se pot trage din ele concluzii valabile. Participarea este benevola.

Comentarii (6)  

  • Postat de Oproescu Gheorghe - Tavi (yo4bkm) la data de 2021-06-09 15:50:30 (ora Romaniei)
  • De foarte multa vreme, chiar de secole, singura cale de a raspunde problemelor de pe taramul stiintelor este dialectica, analiza de la cauza la efect. Si cand dialectica se mentine inca ascunsa, nu ramane decat sa se dezvolta metodele de investigare folosind, in primul rand, experienta acumulata de omenire. Care nu este de neglijat.
    Dupa ciclul 20 (1968) extrem de scazut in urma unei serii de cicluri foarte favorabile, ciclul 21 (1980), cu un maxim foarte ridicat, inaugureaza o serie de cicluri descrescatoare, ciclul 24 care este pe cale de a se incheia fiind de departe cel mai castastrofal (pentru noi), vezi https://www.radioamator.ro/articole/view.php?id=1114.
    Intre 1645 si 1715 a existat un minim marcant de pete solare (multe zile fara nicio pata solara, https://ro.wikipedia.org/wiki/Minimul_lui_Maunder). In prima parte a secolului XIX se manifesta o alta perioada de minime solare, mai putin marcanta comparativ cu minimul lui Maunder, dupa care a urmat o serie de cicluri solare favorabila, pana prin 1958.
    Inainte de astronomia instrumentala (Cassini, 1625-1712 si urmatorii) in care minimul lui Maunder a fost documentat fara niciun repros nici azi, a mai existat un minim solar cu un cuprins de peste 100 de ani, minimul lui Spörer, între anii 1420 și 1570.
    Pana in prima jumatate a secolului XX aceste cicluri solare constituiau doar preocuparile astronomilor. Primul care a legat ciclurile solare de anumite fenomene care au loc pe planeta noastre a fost astronomul englez de origine germana William Herschel (Friedrich Wilhelm Herschel), 1738-1822. Cercetand bursa de cereale pe o perioada foarte lunga, el a gasit o identitate surprinzatoare intre variatia numarului de pete solare si variatia pretului cerealelor. Este una dintre putinele legi din domeniul stiintific descoperita la … bursa.
    Ce parere am eu despre ciclul 25? Absolut niciuna, am votat ca majoritatea. Desi am facut incercari bazate pe interpolarea apoi extrapolarea datelor deja cunoscute si aratate pe scurt mai sus, chiar daca am folosit multe modele de interpolare, ma tem ca nu se poate obtine o corelare satisfacatoare. Ar mai ramane o cale sa aflam cum va fi ciclul 25, bazata pe revelatie. Dar a-ti da cu parerea, este totuna cu a face o profetie, avem profeti printer noi?
    Iesind – cu scuze – din cadrul topicului, imi vine in gand o intrebare asemanatoare pusa cu foarte multi ani in urma pe canalele TV ale lui Dan Diaconescu, care suna cam asa: “credeti ca Elodia va fi gasita?” sau “credeti ca Elodia traieste?” fara sa rezolve nimic pe cand, in normal si corect, raspunsul trebuia dat de specialisti.
    73 de Tavi YO4BKM!

  • Postat de Dani (yo8rqp) la data de 2021-06-10 15:16:29 (ora Romaniei)
  • Mă întreb (retoric, evident) ce raționament au avut cei care au reacționat negativ la comentariul de mai sus postat de YO4BKM?

  • Postat de Oproescu Gheorghe - Tavi (yo4bkm) la data de 2021-06-10 17:39:31 (ora Romaniei)
  • Dani, YO8RQP, problema nu este noua si nu a aparut odata cu mine, se formuleaza simplu, "Nu cerceta aceste legi..." (George Cosbuc, "Moartea lui Fulger", ultima strofa).
    Motive pot fi multe, poate ca unuia nu-i place cum imi fac nodul la cravata, poate ca altuia nu-i place ca pur si simplu comentez etc. Sigur ca exista un anumit rationament din moment ce reactia a aparut in capul unor fiinte rationale, dar sigur le lipseste curajul confruntarii directe si prefera sa dea cu pietre de dupa gard pentru a-si satisface anumite frustrari sub acoperirea anonimatului, metoda lasilor. Anonimat perfect legal, cu care m-am obisnuit de multa vreme asa cum multi ne-am obisnuit cu multe, de la COVID la mistocareala tot mai generalizata in media de toate culorile.
    Pe moment lucrez la o aplicatie care sa identifice anumite periodicitati in sursele la care am facut trimitere si voi posta rezultatele tot aici, unde este posibil sa explic mai clar, cu ajutorul unor grafice. Pentru ca sunt convins ca va interesa si pe altii.
    73 de Tavi YO4BKM!

  • Postat de Miron (yo3iti) la data de 2021-06-11 08:07:41 (ora Romaniei)
  • de YO8RQP "Mă întreb (retoric, evident) ce raționament au avut cei care au reacționat negativ la comentariul de mai sus postat de YO4BKM? ..." Prea didactic, prea lung, prea dificil de înțeles... Cine știe? M-am lămurit de ceva timp că pe forumurile astea trebuie să postezi doar subiecte simple, texte din cel mult 10 cuvinte și lipsite de orice mesaj care ar necesita efortul unicului neuron din capul unora.

  • Postat de Marius (yo6rk) la data de 2021-06-11 11:46:38 (ora Romaniei)
  • Cine e fara de pacat... sa arunce primul piatra!
    Asta aviz celor cu doua fețe...

  • Postat de Oproescu Gheorghe - Tavi (yo4bkm) la data de 2021-06-11 14:53:04 (ora Romaniei)
  • YO3ITI, ti-am dat un vot pozitiv! Asa cum dau celor care isi exprima deschis si la obiect parerea (@YO8RQP), nu neaparat favorabila mie, dar in niciun caz din anonimat si care primesc mai mult decat un vot negativ din partea mea.
    Convingerea mea este ca aici trebuie sa exprimam idei si nu votul "universal, egal, direct, secret si liber exprimat" folosit ca refulare a frustrarilor.
    "The Radio Amateur is ... FRIENDLY...He/[She] operates slowly and patiently when requested; offers friendly advice and counsel to beginners; kind assistance, cooperation and consideration for the interests of others. These are the marks of the amateur spirit." spune a patra "porunca" a hexalogului lui Paul M. Segal, W9EEA, valabil din 1928.
    73 de Tavi YO4BKM!
      Comentariu modificat de autor.

    Scrieti un mic comentariu pentru intrebarea acestei saptamani!  

    Comentariul dumneavoastra va aparea dupa postare imediat sub rezultate. Va rugam sa aveti o opinie cat mai concisa si in legatura cu subiectul intrebarii curente.
    Mesajele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse.
    Comentariu *
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact